Dodaj do ulubionych

TSH spadło hmmm...?

23.10.21, 18:39
Hej. Pytanko: po jakim czasie od włączenia leczenia TSH spada?
Wyniki mojej 17 latki świeżutkie na czczo, około 10.40 około godz po wstaniu. TSH 1,6 (0.510-4,300); FT3 3,55 (2,53-5,01); FT4 1,42 (0,88-1,63) i OK nie szukam dziury w całym. Eithyrox 25 od 9 mies.
Przed leczeniem lekka nadczynność przeszła w niedoczynność.
Pierwszy raz taki wynik zazwyczaj powyżej 3 (badania co 3, 4 mies). W USG widać zapalenie.
Samopoczucie, ona twierdzi że nie lepiej, ja widzę poprawę (poza sennoscią).

Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: TSH spadło hmmm...? 23.10.21, 19:36
      TSH jest dobre i nie ma się czym martwić ft4-72% a ft3-41% problem jest z ft3 powinno być troszeczkę mniejsze od ft4 a tu jest za duża różnica i córka może czuć się jeszcze źle proponuję zrobić wyniki ferrytyny B12 ,D3 te ewentualne niedobory mogą wpływać że ft3jest jeszcze za niskie proponował bym włączyć selen 100 brany 4godziny po eutyroxie i zobaczyć co wyjdzie po badaniach które podałem selen powinien podnieść ft 3 ale też podejrzewam że może być niska ferrytyna i też ft3bedzie niskie ale trzeba zrobić badania dawka eutyroxu wydaje się być dobra pozdrawiam
    • elayne-trakand Re: TSH spadło hmmm...? 29.11.21, 22:53
      TSH moze wahac sie nawet w ciagu doby, wystarczy np byc na zimnie dluzszy czas i juz podskoczy. Hormony tarczycy sa odpowiedzialne za produkcje energii i jesli danego dnia potrzeba jej wiecej, organizm wytworzy wiecej TSH, zeby pobudzic tarczyce do pracy. NIektorzy musza brac nieco inne dawki hormonow latem niz zima.
      Natomiast kazda zmiana dawki hormonow, wymaga przynajmniej kilku tygodni, zeby stwierdzic po wynikach i samopoczuciu czy faktycznie dziala.

      Jesli u córki w USG widac stan zapalny, to jest to prawdopodobnie Hashimoto. Tarczyca atakowana bedzie uwalniac ze zniszczonych komorek wiecej hormonow, wtedy tez TSH bedzie spadac, moga nawet pojawic sie przejsciowe objawy nadczynnosci, po czym atak na tarczyce moze sie zmniejszyc i bedzie znowu wpadac w niedoczynnosc.
      Takie wahania z nadczynnosci w niedoczynnosc moga trwac kilka/nascie miesiecy lub lat, zanim tarczyca nie bedzie na tyle zniszczona, ze nawet mocno atakowana nie uwolni wiekszej ilosci hormonow. Wtedy bedzie juz niedoczynnosc na stale. Wiekszosc osob jest diagnozowana niestety dopiero na tym etapie.

      Zapobiegac/ miniamalizowac rzutom hashi mozna poprzez zmiany w diece np. eliminacje glutenu, szczawianow, olejow roslinnych, uzupelnienie niedoborow pokarmowych, zmiany w trybie zycia, wyeliminowanie patogenow itp.
      Nalezy jednak pamietac, ze Hashi nie jest czyms co da sie wyleczyc (moze w teorii jest to jakos mozliwe ale w praktyce malo wykonalne), mozna jednak uzyskac remisje albo znacznie spowolnic proces.
      Lekarze tez nie informuja pacjenow o tym ze Euthyrox w zasadzie nie jest lekiem, jest suplementem lub proteza.

      Samopoczucie moze nie byc lepsze dopoki poziomy hormonow nie beda optymalne (zwykle jest to okolo 3/4 normy dla T4 i T3) oraz nie zostana uzupelnione niedobory witamin i mineralow.
      Trzeba sie nastawic na to, ze to jest proces i zarowno samopoczucie jak i wyniki beda sie zmieniac i bedzie to wymagac dostosowania dzialan.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka