jaon7 23.05.08, 22:29 i tak jak zawsze katolicy narzucają pozostałym co jak i kiedy mają robić. A dodatkowo obnoszą sie ze swoją sadomasochistyczną religią "boże ciało" brrrr... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jur Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 23:22 To protestujo te bezbozne warszawiaki, co im pilno na wywczasy Lud miejscowy inny Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Procesja przy drodze bez objazdu 23.05.08, 23:49 To tylko jeden z przykładów katolickiej nietolerancji. Urzędnicy tego kościoła maja to zachowanie chyba specjalnie wyszkolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 23:53 To chyba policja nawaliła, no nie? Doćku! Ty mi nie pisz o katolickiej nietolerancji, bo jak na razie to ja codziennie czytam o sobie, jaka to ja jestem ciemna i moherowa! Jak umarł o. Krąpiec, to tekstów w stylu "jednego czarnego mniej" było tu kilka! Jeżeli zarzucacie nam nietolerancję, to postarajcie się nie znizać do naszego poziomu:)) ! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 00:03 Nietolerancją jest lekceważenie praw innych ludzi. Zamknięcie głównej trasy przejazdu mającym do tego prawo obywatelom, celem dokonywania swojego obrządku religijego, czymże jest? Działaniem policji, czy parafii? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 06:20 Doćku jak się komuś nie podobają procesje Bożego Ciała to przecież nikt w Katolickim Państwie Narodu Polskiego na siłę nie trzyma. Zawsze można wyjechać do Japonii, choć obawiam się, że tam są większe korki. Po prostu w naszym regionie są bardzo małe korki i kierowcy są wściekli, że muszą postać parę minut. A we Wrocławiu stoi się o wiele dłużej każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:19 Katolickie Państwo Narodu Polskiego to chyba jakaś nielegalna organizacja terrorystyczna. Zaglądnij, baranie, do Konstytucji RP i zobacz jak nazywa się państwo polskie i jakie są w nim prawa. Art. 25 zwłaszcza, a także Art. 31 i 32. Blokowanie drogi publicznej bez wyraźnej konieczności spowodowanej planowym remontem czy tzw. siłą wyższą (wypadek, klęski żywiołowe itp.) jest ewidentnym naruszeniem praw obywateli mających prawo korzystać ze szlaku komunikacyjnego, do czego jest on przeznaczony. Demontracyjne organizowanie ołtarzy przy takich drogach to egoim, egocentryzm i pogarda dla bezstronnych użytkowników dróg. To także swojego rodzaju terroryzm wobec zarządcy drogi, który boi sie odmówić szowinistycznej większości katolickiej, która lekceważy KOnstytucję i prawa innych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 22:20 Wprawdzie blokowanie szosy jest czynem bezprawnym, ale stanowi przepustkę do kariery politycznej. Widocznie księżulo komuś pozazdrościł sławy. Mam nadzieję, że nie pójdzie zbyt daleko w naśladownictwie i nie będzie oferował pracy za seks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reksio Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: 80.51.181.* 24.05.08, 00:19 Niestety ani katoliccy hierarchowie ani zdecydowana większosć wiernych tolerancyjni nawet nie próbują być. Jedyne z czym mi sie kojarzy ta sytuacja to za przeproszeniem święte krowy w zapadłej indyjskiej prowincji. Nie ma sie wiec co dziwić zbyt ostrym czasem komentarzom na temat kościoła zwłaszcza bardziej kontrowersyjnej czesci kleru, czy pupilka kolejnych rządów KULu, który funkcjonuje poza prawem (np. doktoraty na wydziale humanistycznym). Póki kościół katolicki bedzie elementem władzy politycznej (jak PZPR w PRLu) trzeba sie liczyc z takim stosunkiem do niego jaki mamy do polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grant Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:05 Gość portalu: folkatka napisał(a): > To chyba policja nawaliła, no nie? Nie koncentruj się na skutkach, tylko na przyczynach! Czy są jakieś obiektywne, nieodparte powody aby w ogóle wstrzymywać ruch organizując ołtarz przy międzynarodowej, tranzytowej drodze? Czy ten wasz Pan Bóg jest tak małostkowy, że wymaga hołdów przy głównej szosie i terroryzowania przejezdnych? Czy nie możecie modlić się tam, gdzie to nikomu postronnemu nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 22:21 To są modlitwy nie do Boga ale do chipsa. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 01:09 Dyktatura Kk. Wszystkie dyktatury kiedys muszą upaśc i to jest pociecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.chello.pl 24.05.08, 01:54 bustwa umierają wraz ze swoimi wyznawcami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 10:58 co to są "bustwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:21 Szkoda, że ze wszystkich "mądrych książek" masz tylko słownik ortograficzny. :( Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 11:24 Gość portalu: folkatka napisał(a): > co to są "bustwa"? To coś zwiazane z aronem. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 06:21 Czyżbyście tow. Barska twierdzili, że dyktatura waszego ukochanego Putina też upadnie? Oj to się porobiło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.lublin.mm.pl 24.05.08, 10:45 towarzyszu aronie2004, chciałbyć zyć w takiej dyktaturze,ale boisz sie do tego przyznac. Byłbys tam jak ryba w wodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:24 Ma Pani rację, Pani Joanno. Aron2004 to ewidentny "homo totalitaris" - miłośnik dyktatury, tyle że czarnej, ale jej kolor nie ma w gruncie rzeczy większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&F Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.08, 14:42 Gdyby nie kościół katolicki, to byś w ostatni czwartek nie miał wolnego, tylko być szedł do roboty. Podobnie zamiast wolnego szedł byś do roboty 15.VII; 1.XI; 25,26.XII i w "lany poniedziałek". Jeśli więc nie uznajecie kościoła, to i nie uznajecie świąt. Skoro nie uznajecie świąt, to pracujcie. A jeśli tak bardzo przeszkadzam Wam kościół katolicki, to pytam: - po co chrzcicie dzieci? - po co szedłeś/aś do komuni/po co wysyłasz swoje dziecko do komunii?? - po co byłeś/aś bierzmowany/a?? - po co Ci ślub kościelny?? - po co Ci ksiądz na pogrzebie?? Przecież nikt Was do tego nie zmusza? Na koniec tylko proszę o jedno, w sondażach (i innych badaniach opinii publicznej) nie deklarujcie się katolikami/wierzącymi. Bo tylko niepotrzebie zawyżacie średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 22:23 A jeśli ktoś lubi pracować, bo dobrze zarabia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&F Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.08, 00:13 Jeśli chce pracować w wolne dni (i szef Jego się zgadza), to niech sobie spokojnie dalej pracuje (nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a co to za nowotwór..... IP: *.lublin.mm.pl 25.05.08, 20:40 ten Matoł & Fiksat???? Czy ten bubel genetyczny nie wie że chrześcijanin wierzy w Boga a nie w katabasów pazernych na władzę i kasę? Zanim coś ośle pierniesz na forum - pomyśl, o ile jest ci to dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grant Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:39 Powoływanie się na argument wolnych od pracy dni, jako powód popierania Kościoła Katolickiego jest wprawdzie infantylne, ale pytanie po co konformistyczna większość obywateli wykonuje puste, rytualne gesty, manifestując najczęściej tylko w ten sposób swoją przynależność do katolickiej grupy wyznaniowej - jest jak najbardziej zasadne. W ogromnej większości wszystkie te gesty są tylko przejawem oportunizmu lub wykonywane są na skutek "tresury", jakiej poddawany jest w Polsce niemal każdy człowiek już od niemowlęcia. A "niepotrzebnie zawyżona średnią" znakomicie skorygowałby dobrowolny podatek kościelny, jaki istnieje np. w Niemczech. Dopiero wówczas okazałoby się jaki odsetek Polaków naprawdę poczuwa sie do bycia katolikiem. Niestety, Kościół Katolicki boi sie tej weryfikacji jak diabeł święconej wody i ze wszystkich sił protestuje przeciwko takiemu podatkowi. O wiele wygodniej jest bowiem utrzymywać mit o 95-procentowym katolicyzmie POlaków i z tego mitu ciągnąć nieustannie olbrzymie zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Procesja przy drodze bez objazdu IP: 81.219.88.* 24.05.08, 07:39 I gdzież ci ludzie tak pędzą. W ubiegłym roku: Procesja. Kolejka samochodów. Jeden z nich sportowy. Buczy tłumik. Kierowca pali papierosa rozparty w kabinie. Muzyka z radia rżnie na całego. Kierowca kiwa głową w rytm muzyki. Na drodze ludzie klęczą, bo jest moment podniesienia. Szkoda mi człowieka - nieczłowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:27 Prędzej on ma prawo słuchać sobie muzyki na drodze publicznej niz oni klęczeć i blokowac ruch. Droga jest z natury przeznaczona do ruchu pojazdów, a do modlitw i klęczenia są świątynie, w których nikt nie siedzi rozparty w samochodzi i nie słucha muzyki. Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Procesja przy drodze bez objazdu 24.05.08, 22:24 No, w kościołach jest muzyka: śpiew chóru i organy. A i rozpartych siedzących w konfesjonałach też można spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: zabawne ale Polska to Iran Europy 24.05.08, 10:46 To wcale nie jest zabawne być obywatelem Klechistanu w środku Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Znów zamykają przejazd. 24.05.08, 10:57 miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,5240997.html Kibole zamkną Aleje Zygmuntowskie Na wniosek policji ratusz zgodził się, aby w sobotę od godz. 9 do 21 cała ulica była zamknięta dla ruchu samochodów, wszystkich oprócz kibiców Arki Gdynia, choć mecz rozpoczyna się o godz. 17. Dzisiejsze spotkanie Motoru Lublin z Arką Gdynia to mecz "podwyższonego ryzyka". W języku policyjnym oznacza to, że mundurowi spodziewają się burd i bijatyk między zwaśnionymi kibicami obu tych drużyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus Re: Znów zamykają przejazd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 11:29 Niech sobie kibole walczą ze sobą na polach pod Radawcem. Blokowanie ulic ze wzgledu na jakiś mecz to takie samo naruszenie prawa obywateli do swobodnego przemieszczania się jak blokowanie drogi z powodu procesji wyznaniowej! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Znów zamykają przejazd. 24.05.08, 22:27 Jak widzę, wielu ludzi potępia blokowanie szos, czy to przez uroczystość religijną czy to przez imprezę sportową. Ilu z was głosowało na PiS, partię, która była w koalicji z blokerami szosowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus Re: Znów zamykają przejazd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:29 No, chyba mnie o głosowanie na PiS-dzielców nie posądzasz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: zabawne ale Polska to Iran Europy 25.05.08, 09:58 Zdecydowanie tak, tylko klimat troszkę zminiejszy ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&F Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.08, 14:30 Ojej, jacy Wy biedni jesteście. Jak bardzo zostaliście pokrzywdzeni. Ograbiono Was w biały dzień (z możliwości skorzystania z drogi) ojej... tylko współczuć. Skoro tak Bardzo Wam źle w tym kraju, to dlaczego nie wyemigrujecie? Tylko przypominam, że np. w takim wspaniałym i cywilizowanym kraju jak Irlandia też są organizowane marsze (oranżystów) i wówczas także są drogi zamknięte. A dzisiejsze zamknięcie Al.Zygmuntowskich tak bardzo Was nie razi? Więc pójdźcie i powiedźcie to wprost kibicom. Ale zaraz... "kibice" zaraz by Was poczęstowali kamieniami (w przeciwieństwie d katolików). Dlateg też nie znajdzie się żaden odważny. Na koniec pragnę zwrócić uwagę na fakt iż, Boże Ciało jest raz w roku . Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) 24.05.08, 15:02 O ile wiem w tradycji katolików zaistniało też ukamieniowanie. A jakby Tobie ktoś zastawił przejście tłumacząc to jakimiś obchodami satanistów albo demostracją homoseksualistów, postarałbym się identycznie wyrazić ci "współczucie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 15:46 O ile wiem w tradycji katolików zaistniało też ukamieniowanie =================== Wymień choć jeden znany Ci przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) 24.05.08, 16:20 Kto jest bez grzechu niech rzuci kamieniem... ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&F Re: Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.08, 20:19 > O ile wiem w tradycji katolików zaistniało też ukamieniowanie. To mało wiesz. Bo coś takiego było w "tradycji" żydowskiej i istnieje do dziś w "tradycji" arabskiej (wydarzenia bodajże z przed dwóch lat w Nigerii, gdzie chciano ukamienować kobietę za cudzołóstwo/sprzeniewierzenie się koranowi). > A jakby Tobie ktoś zastawił przejście tłumacząc to jakimiś > obchodami satanistów albo demostracją homoseksualistów, > postarałbym się identycznie wyrazić ci "współczucie". No to śmiało organizuj obchody satanistyczne/demonstracje homoseksualistów. Nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) 24.05.08, 23:32 Jezus zapewne był Rosjaninem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&F Re: Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.08, 00:15 Nie, ale wyraźnie się "odciął" od tego (sam zacytowałeś) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XSM Re: Jacy Wy biedni jesteście... (aż mi Was żal) IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.05.08, 07:07 Od siebie dodam, że pierwszy raz widzę taki tekst w mediach. Nikomu nigdy nie przeszkadzały procesje. Nawet partyjniacy z KW specjalnie nie sapali na tą okoliczność... Przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystko dla kleru Procesja przy drodze bez objazdu IP: 62.233.132.* 24.05.08, 15:48 To, że pan ksiadz postanowil sobie pochodzić z procesją po drodze krajowej, a żaden urzednik nie miał odwagi go pogonić z jego zachcianką, mówi kto rzadzi w tym kraju. Rozumiem, że gdyby tu była autostrada, procesja koniecznie musiałaby sie odbyć na autostradzie, tak wazna impreza wymaga odpowiedniej oprawy. Dobrze, że w Fajławicach nie ma lotniska, tam dopiero ołtarze by sie prezentowały i tyle miejsca do klęczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.gprs.plus.pl 24.05.08, 20:53 Ksiądz może występować o zgodę, a urzędnik podjąć decyzję. Nie miej pretensji zatem do księdza ale do urzędnika i policji, która ma jedynie doświadczenie we wlepianiu mandatów a nie kierowaniu ruchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.metronet.pl 24.05.08, 17:26 Dajcie sobie "na luz". Nie było żadnego telefonu zbulwersowanego kierowcy. Byla wściekla pani redaktor z gazety pisanej przez duże "G" i duże "W", która waliła do Krasnegostawu po materiał o zaginionej dzieczynce i biedula musiała postać w korku 10 minut. W tym czasie ktoś z innej gazety ją ubiegł. Te "osobowości" dla zarobienia kilku groszy na wierszówce zachowują się jak sępy. Ot i cała zwykła prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolcio Re: Procesja przy drodze bez objazdu IP: *.lublin.mm.pl 24.05.08, 21:04 A jesli nawet? Fakt jest faktem, a przyczyna mało ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Grunt, że Was to ubogaciło ! 24.05.08, 23:52 Niewdzięcznicy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Grunt, że Was to ubogaciło ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 10:29 a w Ameryce to Murzynki podaly do sadu wlasciciela molu, ze w szabat musza pracowac i wygraly milion dolarow a u nas Zydzi pozakladali mole i chca zlikwidowac katolickie swieta GW tez pisze w szabat ale sie porobilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Grunt, że Was to ubogaciło ! IP: *.lublin.enterpol.pl 25.05.08, 20:28 a jak parada gejów zablokowała ulice w Warszawie to było to OK? Na pewno w Warszawie jest większy ruch niż w Fajsławicach w Boże Ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman [...] IP: *.lublin.mm.pl 25.05.08, 20:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś