Dodaj do ulubionych

Informacje z Hurhgady

02.02.11, 14:41
Nie wiem czemu admin usuwa moje posty. Mieszkam w Hurghadzie i chętnie udzielę na bieżąco informacji o tutejszej sytuacji. W mieście jest bezpiecznie i wczoraj była tylko jedna mała (30 osób) demonstracja w Dahar. Ale okaże się, co przyniesie czas do końca tygodnia, wszyscy obawiają się czegoś w rodzaju wojny domowej. Oby nie...
Pytajcie, chętnie odpowiem.
Obserwuj wątek
    • tomf47 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 14:44
      No właśnie - był wątek - pytania ludzie już zadali a tu nagle bach i nie ma !

Panie ADMINIE - co się dzieje ? dlaczego posty są usuwane ???
      • komombo Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 14:47
        Przyłączam się do pytania - czemu posty (w tym mój) zostały usunięte?
        Autorkę proszę o możliwie szczegółowe sprawozdanie z sytuacji w Hurghadzie, zanim znów nas usuną ;)
        • debszczyzna22 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 14:51
          mam wylot 11.02 :czy w hotelach jest bezpiecznie czy to prawda ze egipcjanie napadaja z nozami?
          • yorkus11 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 15:03
            mój post tez został usuniety
            mam pytanie jaki stosunek mają mieszkancy do turystów czy dają odczuc napietą sytuacje
            czy naprawde jest bezpiecznie ?
            bede jechac z dzieckiem dopiero w maju i nie wiem co robic czy wpłacac drugą rate czy rezygnowac
            • tomf47 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 15:15
              Również lęce w maju i przyłączam się do pytania.
              • ami.ra Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 16:05
                Przełozyłam wylot z 11 na 18 luty i licze na cud:) Czekamy pisz co tam w Hurghadzie....
                • aishatours Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 17:02
                  Bardzo trudno mi wejść na forum, internet nam działa b. powoli i rwie się co chwila... Tak czy owak: nikt na nikogo z nożami nie napada, na turystów tym bardziej. 4 dni temu były indydentalne zdarzenia dot. rabunku 2 sklepów w Daharze. Było to w dzień, gdy policja się wystraszyła i nie potrafiła zająć stanowiska i oczywiście wykorzystali to zwykli chuligani. Następnego dnia już pojawiło się wojsko i potem znów policja, więc pilnują porządku. Przy okazji tego przewrotu już pojawiają się takie różne "legendy ludowe", typu nasza Wołga z 5-ma palcami - tutaj w wersji takiej, jak to zakwefione postacie, przebrani złodzieje oczywiście, dostają się do prywatnych domów i tam usypiają mieszkańców gazem i okradają. Bajki.
                  Tak naprawdę staramy się nie poddać histerii i spokojnie obserwować sytuację. Znajomi Egipcjanie są zdania, że wszystko rozegra się w piątek-sobotę i oby nie było walk domowych, bo teraz społeczeństwo się podzieliło w poglądach i to już jest inna sytuacja niż choćby wczoraj po południu. To nie byłby dobry scenariusz i tego boją się zwykli ludzie. W tej sytuacji oczywiście lepiej by było nie przylatywać.
                  Jeśli będzie normalny dostęp do netu, postaram się Wam jutro napisać, czy i co działo się dzisiaj wieczorem i w nocy w Hurghadzie i czy jakikolwiek wpływ to miało na sytuację turystów.
                  Mamy wielką nadzieję na uciszenie, chociaż wczorajsze nadzieje zastępuje bardzo lekki niepokój...
                  • angelfree Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 17:08
                    Jak wygląda zaopatrzenie w sklepach, wyżywienie w hotelach, dostępność pieniędzy w bankomatach.
                    Czy można wyjść z hotelu po godzinie policyjnej - chocby na plażę?
                    • aishatours Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 17:23
                      Tutaj godz. policyjna jest taka nierestrykcyjna, niby istnieje na terenie całego kraju, ale ruch jest taki jak zwykle. W Sakkali jeszcze do 23.00 normalne zakupy i turyści spacerują...
                      W sklepach widać, że dostawy na bieżąco są słabe lub nie ma ich wcale, przerzedziło się wyraźnie. Woda jest, gorzej z mięsem, kurczakami. Suk pracuje normalnie, warzywa, owoce, chleb są tam dostępne.
                      Niektóre bankomaty stanęły, my wczoraj wybraliśmy gotówkę w Dahar k. poczty. W ElGounie w centrum bankomaty pracują. Podobno obiecywano, że od dziś popołudnia miała się sytuacja poprawić, ale w obliczu tych nowych zamieszek nie wiadomo, czy do tego dojdzie. Zobaczymy jutro. Wszyscy generalnie czekają na piątek - tak żyjemy od piątku do piątku...
                      • aishatours Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 18:20
                        Z ostatniej chwili. W Dahar i Sakkali demonstracja uliczna, w miarę spokojna. Demonstranci są zwolennikami pozostania Mubaraka do chwili wyborów tj. przyjęcia jego wczorajszej propozycji w orędzia. Nie ma starć z ewent. przeciwnikami Mubaraka.
                        Tutaj oczywiście jest więcej osób, które chcą przywrócenia spokoju i ładu, a gwarantem tego byłaby propozycja Mubaraka. Wszyscy żyją tu z turystyki i pragną, by wszystko doszło do normalności.
                        Nie wiadomo, jak sprawy jeszcze się potoczą w najbliższych godzinach.
                        W Sakkali jest m.in. hotel Sea Gull, Bella Vista, Roma, w Dahar (ale nie w jego centrum) Empire i Empire Beach.
                        • julcia_bleble Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 20:19
                          Znajoma wlasnie dzisiaj wrocila z Triton Empire hotel i mowi ze generalnie nie bylo zle, ale nerwowa atmosfera sie udziela. Podobno wczoraj wyszlo wojsko na ulice, otoczylo hotel i mieszkancy tego hotelu mogli chodzic w hotelu, zwiedzac pobliskie sklepiki na zewnatrz no i mogli spokojnie dojsc na plaze. Mowi ze wojska bylo bardzo duzo.
                      • tomf47 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 18:21
                        Bardzo dziękujemy za relację. Mam nadzieję, że sytuacja w piątek się wyjaśni... Teraz jak widzę społeczeństwo się podzieliło - a to niczego dobrego nie wróży :(
                      • sanvean7 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 18:26
                        Też mam wylot dopiero w maju, ale póki co problem czy wpłacać resztę pieniędzy...
                        Zdrowo rozsądkowo myśląc, to do maja powinno się już wszystko wyjaśnić, ale w takich sytuacjach jednak ciężko coś przewidzieć. Nie podoba mi się, że pojawili się już zwolennicy Mubaraka. Póki był lud przeciw Mubarakowi sytuacja wydawała się klarowna. Teraz nie wiadomo do czego może to doprowadzić...

Dorota - pisz jak najwięcej, bo jednak informacje z pierwszej ręki od osoby tam mieszkającej są najcenniejsze i sporo osób z chęcią to przeczyta.
                        • yorkus11 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 18:53
                          dziekujemy za relacje choc są niezbyt dobre :-(( oby wszystko sie rozwiązało do piatku
                          jeszcze raz dziekuje i prosimy o wiecej oczywiscie jak sytuacja bedzie sie zmieniac
                          na szczescie moje biuro przedłużyło mi termin wpłaty drugiej raty abym mogła miec czas na podjecie decyzji :))
                        • doris4227 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 18:54
                          to sa rzeczowe informacje brawo.... czekam na nastepne
                          • aishatours Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 20:42
                            21.41 czasu egipskiego :)
                            Skończyła się spokojna demonstracja na ulicach Hurghady, wszyscy się rozeszli, kolega w sklepie w Sakkali n/p Sea Gull pracuje normalnie. Jest spokój.
                            Czego sobie wszyscy życzą.
                            • renle Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 21:28
                              Przed chwilą miałam kontakt z Hurghadą. Ponoć nic się złego nie dzieje, można z Dahar pojechac do Sakkali, niestety nie we wszystkich bankomatach jest forsa no i większość hoteli pozamykana. Ci z Hurghady są raczej za pozostawieniem Mubaraka. Ponoć mogłoby być bardzo źle, gdyby teraz go wylali.
                              • ami.ra Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 22:20
                                I o takie informacje chodzi :) Wielkie dzięki...
                                • gosh641 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 22:30
                                  Dziękujemy za bardzo precyzyjne i istotne informacje, o takie nam chodzi, Czekamy na więcej choć zapewne wszyscy mamy nadzieję, że wszystko się uspokoi i wyjaśni i będziemy mogli wrócić do naszego kochanego Egiptu
                                  • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 22:44
                                    spróbuję od początku...Egipcjanie podpatrzyli, że wychodząc na ulicę można " coś" osiągnąć. Maja dość rządów Mubaraka ( choć jak sami mówią czy to Mubarak czy inny prezydent chcą tylko, żeby żyło im się lepiej). Ostatnio bardzo podrożała żywność nawet ta produkowana w Egipcie. Ryż wcześniej kosztował około 1,5 funta teraz ponad 4, cukier 2 funty teraz 6-7( a to jest ponad 3zł) to dużo nawet dla europejczyka!!
                                    Rozpoczęły się protesty - "precz z Mubarakiem." W wieczornym orędziu Mubarak ogłosił dymisję rządu.. Ludzie jakby się trochę ucieszyli ale w sumie nie wiedzieli czy o to im chodziło i dalej protestowali ( większość i tak jest bezrobotnych więc nie mieli nic innego do roboty). W Hurghadzie w tym czasie panowała cisza i spokój.
                                    Dzień następny. Dalszy ciąg protestów. Policja nie jest lubiana więc jakby gdzieś zniknęła. Natomiast widać było wojskowych, ci nie interweniowali bo wiedzieli, że ludzie robią to w słusznej sprawie. Widać było jak na ulicach witali się serdecznie i klaskali zarówno protestujący jak i żołnierze. W dużym stopniu o złej opinii całej sytuacji w Kairze zadecydowała sytuacja ucieczki więźniów.
                                    To oni okradali hipermarkety, sklepiki z biżuterią, banki. Długo nie cieszyli się wolnością a wieczorem już były pokazane w TV ich twarze i łupy.
                                    Kilku wandali splądrowało Muzeum Egipskie. Na szczęście nie ucierpiało ono w znacznym stopniu, ale to jednak strata. Skradli trochę złota, figurek, porozbijali kilkanaście eksponatów i uszkodzili mumię.
                                    Hurghada- tutaj też złodzieje wykorzystali moment, chaosu. Wkradli się do 2-3 sklepów. Następnego dnia przy sklepach stali właściciele z pałkami drewnianymi bądź metalowymi chroniąc swoje sklepy przed wandalami. Na szczęście tego dnia obyło się bez żadnych poważnych incydentów.
                                    Na ten czas w Hurghadzie postawili kilka samochodów opancerzonych typu
                                    "Hammer" z kilkoma wojskowymi. Trzy stoją do dziś na głównym rondzie w Daharze i 3 w dzielnicy El Kawser gdzie znajdują się banki.
                                    Wczoraj były protesty z udziałem kilku milionów ludzi. Pod koniec dnia Mubarak wydał orędzie, że nie opuści Egiptu bo to jego ukochany kraj i chce tutaj umrzeć. Powiedział także, że nie będzie startował w przyszłych wyborach za pół roku, a do tego czasu zrobi wszystko, żeby ludzie pamiętali go jako dobrego i sprawiedliwego prezydenta.
                                    Wydawało się, że wszystko wróci do normy. Ludzie byli zadowoleni i jak słuchałam egipskiej telewizji rozdzwoniły się telefony i ludzie wiwatowali na cześć Mubaraka...
                                    Dzisiaj natomiast w Kairze i Alexandrii znaleźli się przeciwnicy i zwolennicy Mubaraka co wywołało sporo zamieszek, bijatyk, podpaleń. Niestety do teraz trwają zamieszki. Niektórzy Egipcjanie twierdzą , że przeciwnicy są przekupieni przez Izrael.
                                    Hurghada- wczoraj bez najmniejszych problemów. Dojechała spora dostawa benzyny choć tak naprawdę nigdy jej nie zabrakło ( było mniej ale to dlatego, że wszyscy tankowali do pełna w obawie, że jutro może jej nie być). Byłam w największym hipermarkecie Senzo - wszystkiego pod dostatkiem i nawet da się zauważyć, że powolutku ceny spadają (cukier już o jakieś 2 funty).
                                    W Sakkali i Dacharze spotykam Polaków zadowolonych z wyjazdu. Trochę smutnych, że nie udało im się zobaczyć Kairu i Luxoru ale za to jest powód, żeby wrócić tu ponownie ;-) .
                                    Dzisiaj mieli się spotkać również przeciwnicy i zwolennicy Mubaraka. Okazało się, że są prawie sami zwolennicy i nic szczególnego się nie dzieje..Słyszę nawet jak trąbią samochody Egipcjanie wiwatują na cześć Mubaraka ;-)......
                                    Zobaczymy co przyniesie dzień jutrzejszy....
                                    W hotelach w Hurghadzie wszystkiego pod dostatkiem: jedzenie , picie, bezpieczeństwo i atrakcje bez zastrzeżeń..
                                    Trochę jest smutne, że polska prasa stawia na ilość sprzedanych egzemplarzy ...a nie na jakość i rzetelność artykułu. No, ale o wiele lepiej sprzeda się gazeta z nagłówkiem "czołgi wkroczyły do Kairu" niż " stacja wraca do normy" . Niestety 90% Polaków uwierzyła w te drastyczne opisy w gazetach i wycofała się z wycieczek, a ja myślę jak i większość tutaj , że za kilka dni wszystko wróci do normy tylko pytanie .....skąd teraz większość weźmie pieniądze na ten tańszy cukier?? Turystów na pewno przez jakiś czas nie będzie :/.. Ucierpią wszyscy.... Turyści, biura podróży, Egipcjanie....
                                    Ok kończę bo już literki mi mrugają przed oczami. A jutro jak co dzień. Córka do przedszkola, starszy syn w domu bo teraz ferie.. Ja pewnie na jakieś zakupy, może upoluję coś ciekawego. Pozdrawiam wszystkich. Ania
                                    Czekamy....
                                    • marek.dumle Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 23:00
                                      Hurghada to Hurghada, a Kair to Kair.
                                      Inne realia.
                                      Ale nie patrzyłbym zbyt optymistycznie na "sytuację turystyczną".
                                      Nie uspokoi się co najmniej do wyborów.
                                      Albo dłużej.
                                      • lula5-0 Re: Informacje z Hurhgady 02.02.11, 23:45
                                        W hurgadzie, Sharm i innych kurortach jest spokojnie i śadzę, że to już się nie zmieni
                                        • msa1 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 00:24
                                          Moim zdaniem to że jest teraz w kurortach spokojnie nie świadczy o tym że można jechać, nie wiemy co przyniesie kolejny dzień. Co z tego że nie będzie zamieszek jak mieszkańcy, sprzedawcy,obsługa hoteli zapewne chodzi poddenerwowana, smutna, zatroskana. Ludziom nie w głowie teraz uśmiechanie się i zabawianie turystów, kiedy ich rodacy a może nawet rodzina walczą o lepsze jutro w Kairze.
                                          Nie można zwiedzać, najciekawsze miejsca odpadają Luxor Kair, pływać i nurkować też nie bardzo, a przynajmniej nie tak swobodnie jak wcześniej , zanim pojawiły się rekiny.
                                          Chciałbym żeby sytuacja szybko się ustabilizował, wszystko wróciło do normy. Bardzo chcę odwiedzić Egipt w tym roku.
                                          • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 00:37
                                            Oczywiście lepiej będzie poczekać aż sytuacja uspokoi się w Kairze...
                                            Ludzie, sprzedawcy, pracownicy hoteli są bardziej poddenerwowani tym, że nie będzie turystów niż całą zaistniała sytuacją. Oni cieszą się, że coś się ruszyło, że może jutro będzie lepiej....Teraz tylko czekamy co z Kairem. Nikt nie wie ile to potrwa może 1 dzień a może miesiąc. Oni sami nie znają na to odpowiedzi.
                                            Właśnie oglądam TV...W Kairze złapano dwie kobiety Egipcjankę i Amerykankę, robiły zdjęcia w niedozwolonych miejscach w Kairze. Podobno uczyły się za granicami Egiptu jak wszczynać takie "powstania przeciw narodu". Dostały za to duże pieniądze (mówi się o Izraelu) i że to one zaczęły te zamieszki w Kairze......
                                            Mam nadzieję, ze dobrze zrozumiałam tłumaczenie w języku angielskim i niczego nie przekręciłam( jeśli tak bardzo przepraszam)
                                          • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 00:37
                                            Oczywiście lepiej będzie poczekać aż sytuacja uspokoi się w Kairze...
                                            Ludzie, sprzedawcy, pracownicy hoteli są bardziej poddenerwowani tym, że nie będzie turystów niż całą zaistniała sytuacją. Oni cieszą się, że coś się ruszyło, że może jutro będzie lepiej....Teraz tylko czekamy co z Kairem. Nikt nie wie ile to potrwa może 1 dzień a może miesiąc. Oni sami nie znają na to odpowiedzi.
                                            Właśnie oglądam TV...W Kairze złapano dwie kobiety Egipcjankę i Amerykankę, robiły zdjęcia w niedozwolonych miejscach w Kairze. Podobno uczyły się za granicami Egiptu jak wszczynać takie "powstania przeciw narodu". Dostały za to duże pieniądze (mówi się o Izraelu) i że to one zaczęły te zamieszki w Kairze......
                                            Mam nadzieję, ze dobrze zrozumiałam tłumaczenie w języku angielskim i niczego nie przekręciłam( jeśli tak, to bardzo przepraszam)
                                            • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 00:53
                                              poprawka do wcześniejszego mojego opisu(jeśli jeszcze jest). Egipcjanka była uczona za granicami Egiptu jak wszczynać "powstanie' jakie zaczęło się 25.01.2011. Niby od niej wszystko się zaczęło. Dzisiaj występowała w TV.
                                              Egipcjanina i Amerykankę złapano jak robili zdjęcia w niedozwolonych miejscach w Kairze. Jutro napiszę co nowego ......
                                              Oczywiscie lepiej jest poczekać z przylotem do czasu wyjaśnienia sytuacji w Kairze. Nikt nie wie ile to potrwa dzień czy miesiąc. A jeśli ludzie w Hurghadzie są smutni to bardziej z powodu braku turystów niż z sytuacji jaka się wydarzyła. Wszyscy są zadowoleni, że "coś" się ruszyło i mają nadzieję, że bedzie tylko lepiej.
                                              • pc_maniac Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 09:40
                                                ania_21212 - nie wiem za jakim źródłem te "newsy" podajesz, ale są one tak "wiarygodne", że aż boli.

Według Twojego źródła przewrót w Egipcie był zorganizowany przez Amerykankę i Egipcjankę, które to niby były powiązane z USA i Izraelem.
                                                Coś tak głupiego po prostu nie mieści się w głowie.
                                                To tak jakby napisać, że obalenie komunizmu w Polsce było zorganizowane przez Sowieckie KGB, bo mieli ochotę utracić wpływy w Polsce.

Zwróć uwagę, że pozostawanie przy władzy Mubaraka w Egipcie jak najdłużej, właśnie gwarantuje Ameryce i Izraelowi wpływ na tą strefę.
                                                Nie po to USA topiła co roku miliardy dolarów w rząd Mubaraka, by obalać go, aby pozwolić żeby Egiptem zaczęły rządzić wpływy radykalne.

Obawiam się, że dałaś się przez to Twoje "źródło" nabić totalnie w butelkę i takie głupoty mogły wyjść spod pióra jedynie jakiegoś redaktora idioty.
                                                • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 12:01
                                                  Te dwa posty jednakowe posty sa nieprawdziwe i pisalam jesli cos zle zrozumialam to przepraszam- od razu wysłałam prośbe do administratora o usunięcie tych 2 postów. Natomiast w następnym pod tymi dwoma naisalam sprostowanie.

pc_maniac napisał:

> ania_21212 - nie wiem za jakim źródłem te "newsy" podajesz, ale są one tak "wia
                                                  > rygodne", że aż boli.
                                                  >
                                                  > Według Twojego źródła przewrót w Egipcie był zorganizowany przez Amerykankę i E
                                                  > gipcjankę, które to niby były powiązane z USA i Izraelem.
                                                  > Coś tak głupiego po prostu nie mieści się w głowie.
                                                  > To tak jakby napisać, że obalenie komunizmu w Polsce było zorganizowane przez S
                                                  > owieckie KGB, bo mieli ochotę utracić wpływy w Polsce.
                                                  >
                                                  > Zwróć uwagę, że pozostawanie przy władzy Mubaraka w Egipcie jak najdłużej, w
                                                  > łaśnie gwarantuje Ameryce i Izraelowi wpływ na tą strefę
                                                  .
                                                  > Nie po to USA topiła co roku miliardy dolarów w rząd Mubaraka, by obalać go, ab
                                                  > y pozwolić żeby Egiptem zaczęły rządzić wpływy radykalne.
                                                  >
                                                  > Obawiam się, że dałaś się przez to Twoje "źródło" nabić totalnie w butelkę i ta
                                                  > kie głupoty mogły wyjść spod pióra jedynie jakiegoś redaktora idioty.
                                      • julcia_bleble Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 08:13
                                        A ja sie nie dziwie tym, ktorzy nie zdecydowali sie pojechac- nawet do takiej bezpiecznej Hurghady. Bezpieczna moze jest bardziej niz Kair, ale czekac na rozwoj wypadkow podczas swojego 14dniowego pobytu??? Nie widzi mi sie to. Srednia przyjemnosc nie moc wychodzic z hotelu, albo wszedzie czuc jakies niebezpieczenstwo. Nigdy nie wiadomo co sie na ulicy moze wydarzyc, a i widok sklepikarzy z kijami bejsbolowymi aby pilnowac swojego mnie np. nie krecilby nic a nic. Mysle ze atmosfera lokalnych ludzi, rowniez daje sie w pewien sposob we znaki, bo mimo tego jak jest w Hurghadzie "bezpiecznie" to kazdy sledzi co sie dzieje tuz obok i nie jest mu obojetny los swojego panstwa. Nie wiem..dla mnie mimo tego ze ludzie mowia iz jest bezpiecznie, to majac wykupione wczasy wolalabym z zalem serca, ale to przelozyc, albo poleciec gdzie indziej. Tak sie mowi, ze niby Polacy sie nie stresuja, ale jakos ciezko mi w to uwierzyc. A to ze dany hotel prosperuje dobrze na dzien dzisiejszy wcale nie oznacza ze przy takich zamieszkach jutro moze juz czegos zabraknac, albo z dnia na dzien wydany zostanie zakaz opuszczania hotelu.
                                        • renle Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 08:36
                                          Tym bardziej, że są problemy z pieniędzmi w bankomatach oraz z łącznością telefoniczną i internetem.
                                          • julcia_bleble Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 11:28
                                            No dokładnie.. osobiście dla mnie to tylko jadą tam właśnie teraz - znając sytuację jacys chorzy ludzie. To tak jakby pchać się pod nóż na własne życzenie. Właśnie w tv usłyszałam, że znowu szykuje się zadyma na placu w Kairze. Pewnie być może niektórzy nasi rodacy się tam wybiorą, aby popykać fotki, bo to przecież taka "niespotykana sytuacja" no i przede wszystkim SENSACJA. Bez jaj.. Egipcjanie są już tak zdesperowani, zmęczeni swoją fak faktem nieciekawą sytuacją, a nasi turyści robią fotki i pchają się gdzie ich nie potrzeba. No to tyle chciałam powiedzieć. Swoją drogą wolę śledzic 100x EGIPT w tv niż słuchać o Smoleńsku. Mam cichą nadzieję, że również w tym roku uda mi się polecieć do Egiptu...
                                            • 4lata Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 11:43
                                              ja tez mam nadzieję, że mi też się uda pojechać tam z dzieciatkiem w przyszłym roku...wczoraj w tvnie pokazywali reportaż z Marsa.. bosze jak tam pięknie, aż się łezka w oku kręci...oby wszystko skończyło się pozytywnie zarówno dla Egipcjan jak i dla nas turystów.
                                    • pc_maniac Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 09:48
                                      Sorry, Aniu_21212, ale co Twój post to głupoty wypisujesz.

Podajesz, że Muzeum Egipskie nie za bardzo ucierpiało i ukradli trochę złota (no fakt, kradzież i zniszczenie Skarbu Tutenhamona, to dla Ciebie "trochę"!).

Podajesz nieprawdziwe informacje, że dokonali tego przestępcy, któzy zbiegli z więzień - problemw tym, że musieli by tego dokonać zanim zbiegli z tych więzień, gdyż ich ucieczka nastąpiła ponad dobę od faktu grabieży Muzeum. Nota bene Jak podał z resztą Zahi Hawass, dokonali tego sami pracownicy i ochroniarze Muzeum.

Ale już całkowitą bzdurą jest to co napisałaś o sponsorowaniu przez Izrael protestów w Egipcie. Jeszcze uwierzyłbym, że Mubarakowi Izrael podsyła specjalistów jak się takie zamieszki tłumi, ale podejrzewanie nawet w 1 promilu, że Izrael chciałby obalić Mubaraka (który jako jedyny szef Arabskiego rządu, miał z nimi iście sielankowe kontakty), to taka głupota, że po prostu w głowie się nie mieści, że to za jakimś idiotą powtarzasz.
                                      • maoko Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 11:16
                                        pc_maniac nie czepiaj się, przecież Ania_21212 napisała - cytuję ją:
                                        "Mam nadzieję, ze dobrze zrozumiałam tłumaczenie w języku angielskim i niczego nie przekręciłam( jeśli tak, to bardzo przepraszam)"

Juz nawet z góry przeprosiła za niezrozumienie i ewentualne przekręcenia, a tak naprawdę nie wiemy skąd miała informacje, może wcale nie przekręciła, a usłyszała to w jakichś "słusznych" mediach - niekoniecznie egipskich (czytaj: rządowych)...
                                        • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 11:50
                                          Pisze to co ja tutaj zauważyłam. Przepraszam jeszcze raz jeśli kogoś uraźiłam bądź wstawiłam niepoprawne opisy (przeprosiłam również w poscie)zabyć może złe tłumaczenie lub opisy. O muzeum nie pisałam że to więźniowie tylko "wandalli " splądrowali muzeum .Pc_maniac - oczywiscie bardzo słusznie jeśli mnie poprawiasz i przy okazji mamy następną opinię o tej sytuacji. Niestety nie znam się na polityce i pewnie lepiej, żebym się nie wypowiadała ale wydało mi się to ciekawe(zaraz pod tym postami napisałam jeszcze jeden dla sprostowania...także pozdrawiam i czekam z niecieprliwością na Twoje opisy bo na pewno będą bardzo ciekawe.
                                          A w Hurghadzie na razie spokojnie. Wróciła własnie z daharu z zakupów. W hotelach rezydenci ogłosili ewakuację turystów do soboty. Tak powiedziałą znajoma z Sindbad Aqua park.
                                          • lila761 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 12:38
                                            Ja tez jestem mieszkanka Hurghady i na cala ta sprawe patrze mniej optymistycznie niz Ania.
                                            Co do zdrodel wiadomosci-egipska telewizja podaje swoja wersje wydarzen, Al Jazeera International sadze, ze troche wyolbrzymia, ale chyba najblizsza prawdy. Polski reporter, ktorego pokazuja w Wiadomosciach nie wiem na jakich zrodlach sie opiera i tez czesc informacji rozni sie troche od podanych przeze mnie wczesniej zrodel.
                                            Staram sie wiec wierzyc tylko w to co widze w TV i brac poprawke na komentarze reporterow do tego.
                                            Jedno jest pewne -prezydent stara sie zastraszyc (oczywiscie nie w jawny sposob)przecietnych mieszkancow Egiptu, gdyz chce by ludzie zatesknili do tego wczesnego "spokoju" .Nie bede opisywac w jaki sposob, bo
                                          • lila761 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 12:40
                                            rozne teorie znajdziecie rowniez i w polskich mediach
                                          • anyca Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 12:44
                                            "W hotelach rezydenci ogłosili ewakuację turystów do soboty." - co to oznacza?
                                            • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 13:01
                                              informacja od znajomej, która jest w Sindbad Aqua- rezydenci powiedzieli, ze Ci co mieli wykupione wczasy do przyszłego tygodnia- w sobotę ma przylecieć po nich samolot i wrócą wcześniej.
                                              • julcia_bleble Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 13:11
                                                Czyli wygląda na to że się asekurują " w razie czego". Hmm..może to i dobrze. Ale z drugiej strony skoro Ci którzy mają wczasy wykupione i muszą wylatywać wcześniej, to chyba już nikt na ich miejsce nie przyleci...tak być raczej powinno..
                                              • aishatours Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 13:16
                                                Dziwię się Ani, że przekazuje takie bzdury - które wczoraj widzieliśmy z mężem w egipskiej TV dot. podżegania z użyciem szpiegów. Nawet mój mąż Egipcjanin (a oni uwielbiają teorie spiskowe) uśmiał się tak, że spadł z krzesła. Przecież to jest absurd grubymi nićmi szyty.
                                                Przyjechał do Hurghady nasz polski konsul. Dzisiaj o 19.30 mamy (my Polacy mieszkający w Hurghadzie) z nim spotkanie. Dla nas najważniejszy jest ogląd sytuacji ze strony MSZ i możliwości naszego ewent. wylotu z Hurghady. Turyści są pod opieką bardziej niż dobrą i dla nich są czartery, my natomiast nie możemy normalnie korzystać z przelotów czarterowych (a rejsówki - w Kairze...).
                                                Tutaj w Hurghadzie spokój, trochę ludzi na ulicy, ale nie było do tej pory i nie ma agresywnych incydentów.
                                                Wszystko rozstrzygnie się w ciągu kilku kolejnych dni. Osoby które mają zaplanowane wczasy na koniec lutego lub marzec i później będą wiedziały jak myślę w ciągu najbliższego tygodnia dokładnie, czy coś z tego będzie. Oby...
                                                • lila761 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 13:32
                                                  Ja tez z innego zrodla slyszalam o dzisiejszym spotkaniu i potwierdzam.
                                                  W obecnej sytuacji ( jak juz dzis pisalam) nie mozna opierac sie na informacji z jednego zdrodla :)
                                                • ania_21212 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 13:37
                                                  Przeprosiłam w tym poście jesli cos zle napisałam - dodatkowo chwile po napisaniu postu (wysłąły sie 2razy)wysłalam poprawiony. Ja pisze swoje spostrzeżenia ale widze ze w razie pomyłki wszycy zaczynaja" Cię zjadać " .No jak to polacy....bratnia dusza. Jeszcze raz przepraszam za swój głos. Wiecej nie bede. Ciesze sie ze Twoj maz miał ubaw, az z krzesła spadł. Pozdarwiam
                                                  aishatours napisała:

> Dziwię się Ani, że przekazuje takie bzdury - które wczoraj widzieliśmy z mężem
                                                  > w egipskiej TV dot. podżegania z użyciem szpiegów. Nawet mój mąż Egipcjanin (a
                                                  > oni uwielbiają teorie spiskowe) uśmiał się tak, że spadł z krzesła. Przecież to
                                                  > jest absurd grubymi nićmi szyty.
                                                  > Przyjechał do Hurghady nasz polski konsul. Dzisiaj o 19.30 mamy (my Polacy mies
                                                  > zkający w Hurghadzie) z nim spotkanie. Dla nas najważniejszy jest ogląd sytuacj
                                                  > i ze strony MSZ i możliwości naszego ewent. wylotu z Hurghady. Turyści są pod o
                                                  > pieką bardziej niż dobrą i dla nich są czartery, my natomiast nie możemy normal
                                                  > nie korzystać z przelotów czarterowych (a rejsówki - w Kairze...).
                                                  > Tutaj w Hurghadzie spokój, trochę ludzi na ulicy, ale nie było do tej pory i n
                                                  > ie ma agresywnych incydentów.
                                                  > Wszystko rozstrzygnie się w ciągu kilku kolejnych dni. Osoby które mają zaplano
                                                  > wane wczasy na koniec lutego lub marzec i później będą wiedziały jak myślę w ci
                                                  > ągu najbliższego tygodnia dokładnie, czy coś z tego będzie. Oby...
                                                  • janan2 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 14:24
                                                    >ania_21212...

Nie przepraszaj!.Pisz jak widzisz i co widzisz.Nie bądz znowu taka "bardzo ułożona" i pokorna.Pisząc narażasz się na pewne uszczypliwości,no ale to tutaj norma.Każdy pisać tu może,Ty także.A że zdarzają się dyżurni harcownicy,no to też norma.Zawsze z czymś wyskoczą i zazwyczaj im wszystko przeszkadza jeśli nie jest zgodne z ich punktem widzenia i siedzenia.Więc nie ma się czym podniecać i zniechęcać.Popiszesz dłużej,to będziesz rozpoznawać kto jest kto.Póki co Twoje informacje są z pewnością czytane przez zainteresowanych jako tamtejszej, nie związanej z grupami interesów,jako wiarygodne dla będących w rozterce i nieraz sfrustrowanych.Tak więc do dzieła.Widziane Twoimi oczami zdarzenia,mogą nie przylegać do szerzej pojętego tła,ale są z HRG.
                                          • pc_maniac Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 13:36
                                            Przepraszam Aniu_21212, uniosłem się i zachowałem się jak prosię (jestem dzisiaj zdenerwowany bo pracy nad moim pokojem już trzeci dzień wiercą jakimiś wiertarkami udarowymi i chwilami mam ochotę tam pójść i kogoś udusić). Ale i tak mnie to nie tłumaczy z zachowania.

Jak to było z tym Egiptem i od czego się zaczęło?

Od pewnego czasu na FaceBooku i Twitterze zawiązała się nieformalna grupa młodych ludzi, która nazwała się "Ruch Młodych 6 Kwietnia". Postanowili oni za pośrednictwem właśnie internetu zorganizować akcję protestacyją pod nazwą "Dzień Gniewu", mającą na celu zaprotestowanie przeciw dyktatorskim rządom Hosni Mubaraka.

Zapewne nikt z uczestniczących w tej akcji osób nie przypuszczał, że ich akcja padnie na tak podatny grunt i przerodzi się w ogólnokrajowy protest.
                                            Oni po prostu liczyli, że przyjdzie kilka tysięcy osób, które wykrzyczą swoje niezadowolenie z panującej w tym kraju biedy i braku perspektyw dla młodych wykształconych osób.

Egipt pod względem bezrobocia wśród osób po studiach jest ewenementem w skali światowej i nie ma chyba na Świecie drugiego kraju, który miałby tak wielki odsetek bezrobotnych, właśnie wśród wykształconej młodzieży.
                                            Cóż, akcja ta przeprowadzona była po udanym puczu w Tunezji i zapewne to spowodowało, że tak wielu ludzi uwierzyło, że jednak postawienie się władzy ma szansę powodzenia.

Hosni Mubarak to nie jest jakiś tuzinkowy przywódca. To bardzo inteligentny polityk, który potrafił wykorzystywać wiele nadarzających się w Świecie okazji. Pamiętajmy, że gdy ZSRR szczodrą dłonią rozdawał pieniądze krajom, które miały przyjazne stosunki z ZSRR, Mubarak nie tylko zapraszał Radzieckich specjalistów, polityków czy nawet Radzieckie firmy do Egiptu, ale z przyjemnością korzystał z pieniędzy ZSRR jak i pomocy militarnej w postaci szkoleń, oficerów łącznikowych czy uzbrojenia.

Kiedy ZSRR chyliło się ku upadkowi (a można podejrzewać, że nawet wcześniej, zgodnie z zasadą "pokorne ciele dwie matki ssie"), Mubarak nawiązał stałą współpracę polityczną z USA. Współpraca ta szczególnie była widoczna na polu polityki międzynarodowej, gdzie Egipt sprawował rolę negocjatora pokojowego w rozmowach pomiędzy USA i Izraelem z jednej strony, a Światem Arabskim z drugiej. Ale również na polu militarnym związki z USA były jak najbardziej przyjazne. W Egipcie bardzo często odbywały się szkolenia tamtejszych oficerów przez specjalistów Armii Amerykańskiej, Egipski rząd kupował (a śmiem podejrzewać, że nawet otrzymywał za darmo) Amerykańskie uzbrojenie, choć podejrzewam, że niezbyt najnowszej generacji.
                                            Co Amerykanie z tego mieli? Ano kontrolę nad Kanałem Sueskim sprawowaną przez zaufanego człowieka.
                                            Ale trudno tutaj przecenić również rolę jaką Egipt sprawował w rozmowach z Palestyną czy wcześniej z Libanem.

Dla Izraela utrata "przyjaciela" w postaci Mubaraka byłaby ciosem nie do pozazdroszczenia. Więc podejrzewanie Ameryki czy Izraela, że stoi za wznieceniem buntu przeciw Mubarakowi jest wyłącznie twierdzeniem "ciemnych egipskich mas", które sądzą, że Mubarak jest antyizraelski, tylko dla tego, że jest Muzułmaninem. Niestety z takimi twierdzeniami w Egipcie się spotkałem. Oni nawet nie przyjmują do wiadomości, że ich (do niedawna "kochany przywódca" mógłby być zausznikiem USA czy Izraela.

Inna sprawa, czy faktycznie obalenie tego reżimu przyniesie Egiptowi wolność.
                                            Otóż, obawiam się, że większość tamtejszego społeczeństwa sama nie za bardzo wie czego chce po zmianie rządu. Ta część, która chciałaby radykalnych reform, to niestety są właśnie radykałowie z Bractwa Muzułmańskiego. A to organizacja jeszcze bardziej nieobliczalna niż Al-Kaida. To właśnie Bractwo Muzułmańskie od zarania swego powstania przyjęło zasadę, że cel uświęca środki i nie wahało się przed korzystaniem z zamachów bombowych na cywilów, nawet jeśli w zamachach tych ginęli również Muzułmanie.
                                            Mało tego. To właśnie z Bractwa Muzułmańskiego wywodzą się najwięksi terroryści Islamu. To uciekinierzy polityczni z Egiptu byli zastępcami Bin Ladena. To działacze Bractwa Muzułmańskiego stoją zajmują najwyższe stanowiska w Hamasie, czy organizują w Syrii sławetne Obozy Treningowe dla terrorystów. W Iraku również ich nie brakuje.

Twierdzenie więc, że jeśli Bractwo Muzułmańskie przejmie władzę w Egipcie, wcale nie oznacza, że stanie się ten kraj drugim Iranem, jakoś nie ma potwierdzenia w faktach. Co nie znaczy, że musi sie tak stać. Bądź co bądź nawet Jasir Arafat zmienił zdanie i odstąpił w pewnym momencie od stosowania siły. Ale to jedynie nasze pobożne nadzieje.

Co do samego powstania w Egipcie. Najczęściej takie powstania mają jakieś konkretne cele ekonomiczne, polityczne. Tutaj niestety poza Bractwem Muzułmańskim i nikomu szeroko nie znanemu w Egipcie Mohamedowi ElBaradei, nie wysuwa żadnych konkretnych postulatów poza żądaniem odejścia Mubaraka.

A przecież czy coś zmieni się w życiu biednego Egipcjanina gdy na miejscu jednego dyktatora zasiądzie inny?

Dla tego sam osobiście przyglądam się temu co się tam dzieje, ale jestem dość sceptycznie nastawiony co do lepszej przyszłości przeciętnego Egipcjanina.

Kiedy się to może skończyć? Tego nikt nie wie, ale znając mentalność tamtejszych ludzi, na 100% w lecie będzie tam już po "rewolucji". Po prostu oni nie lubią się przemęczać w upały i nie w głowie będą im demonstracje w 50 stopniowym słońcu. Inna sprawa, że zapewne sam Mubarak, gdyby ciągnęło się to w nieskończoność, wprowadzi stan wyjątkowy i spacyfikuje demonstrantów, choćby wykorzystując jakichś prowokatorów (np. z tajnej policji, podszywających się pod demonstrantów).
                                            • lila761 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 14:16
                                              Kiedy się to może skończyć? Tego nikt nie wie, ale znając mentalność tamtejszyc
                                              > h ludzi, na 100% w lecie będzie tam już po "rewolucji". Po prostu oni nie lubią
                                              > się przemęczać w upały i nie w głowie będą im demonstracje w 50 stopniowym sło
                                              > ńcu. Inna sprawa, że zapewne sam Mubarak, gdyby ciągnęło się to w nieskończonoś
                                              > ć, wprowadzi stan wyjątkowy i spacyfikuje demonstrantów, choćby wykorzystując j
                                              > akichś prowokatorów (np. z tajnej policji, podszywających się pod demonstrantów

A nie sadzisz np. po dzisiejszej nocy na Placu Tahrir w Kairze, ze prezydent juz to robi??????
                                              • pc_maniac Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 16:38
                                                > A nie sadzisz np. po dzisiejszej nocy na Placu Tahrir w Kairze, ze prezydent ju
                                                > z to robi??????

Myślę, że każdy dyktator wykorzystuje prowokatorów, by winę zrzucić na przeciwników.
                                                W Egipcie tajniaków jest multum, a choćby złapani przez demonstrantów policjanci po cywilnemu (którym odebrano legitymacje) na to tym bardziej wskazuje.

A czyż w latach osiemdziesiątych w Polsce prowokatorzy nie wkręcali się do struktur Solidarności? Nie brali udziału w zadymach ulicznych? To żadna nowość.
                                                Jednak śmiem wątpić by robili to ci "Europejczycy" aresztowani przez policję. To tak jakby Jaruzelski miał uzywać Murzynów, by nie byli rozpoznani w tłumie jako prowokatorzy. Sadzę, że spokojnie znadą się Europejczycy, którzy pojechali tam dla zadym, czy aby brac w tym udział, ale bez jakiegokolwiek sponsorowania przez jakieś rządy. Po prostu złapali idiotów, którym marzyło się by wspomóc z własnej inicjatywy te rozruchy. Podobnie jak Polacy jadący na Ukrainę swego czasu, by brać udział w tamtejszym puczu. Też nie trzeba bylo ich sponsorować czy wysyłać. Po prostu zawsze znajdą się głupcy, którzy uważają, że inny kraj bez nich sobie nie da rady.
                                              • lila761 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 21:04
                                                Hit dnia:
                                                prezydent Mubarak powiedzial w ABC TV, ze nie chce byc juz prezydentem i zrezygnowalby z tego, ale boi sie panujacego teraz chaosu (zrodlo: "Al Jazeera International"

biedaczek....
                                                • pc_maniac Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 21:16
                                                  Czy aby na pewno Mubarakowi nie doradza niejaki Kurski?

Jaki on łaskawy!
                                                  Wiecie co na to powiedziała na to moja żona? "A co to za nowina? Przecież już w zeszłym roku zapowiadał, że nie będzie kandydował".

Chciałoby się dodać "nie chcem, ale muszem". :D
                                                • janan2 Re: Informacje z Hurhgady 03.02.11, 21:27
                                                  Wychodzi,że powitamy Egipt ponownie pod rządami egipskiej armii.I to szybciej niż się nam wydaje.
                                              • lila761 Re: Informacje z Hurhgady 05.02.11, 17:01

Hurghada zaczyna sie wyludniac.
                                                Widzialam dzis kilka samolotow-wszystkie wylatywaly z Egiptu
                                                Maz spedzil kilkanascie minut probujac sie dodzwonic do McDonald'a. Jedyne co mieli to cheeseburgery, fishburgery i chicken nuggets :(
                                                Na Tahrir pustawo, nic sie nie zmienia.
                                                Niby maja byc wznowione demonstracje od jutra....
                                                • li1210 Re: Informacje z Hurhgady 05.02.11, 17:23
                                                  Jakie to smutne.Co będzie dalej.Czy ci ludzie coś zyskają-bo ja uważam,że nie.Pozdrawiam bardzo gorąco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka