Dodaj do ulubionych

Ktory hotel wybrac w Marsa Alam?

23.03.14, 22:04
Mam do wyboru 2 hotele na początku lipca, doradźcie który lepszy, tzn ładniejszy teren , lepsze jedzenie itd.
pierwszy to Resta Grand Resort, a drugi to SENTIDO Oriental Dream Resort
Obserwuj wątek
    • mari-tad Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 24.03.14, 17:15
      Polecam Sentido Oriental Dream byłam tam w marcu.Hotel bardzo kameralny,dobre jedzenie,możliwość korzystania z restauracji tematycznych w miarę wolnych miejsc kilka razy w tygodniu,obsługa wspaniała,przy recepcji pracują dwie Panie z Polski.Naprawdę polecam!
      • monica33.pl Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 24.03.14, 18:23
        Mari dzieki za odpowiedź, bardzo lubie duże hotele, lubie gdy jest duzy teren, gdzie jest miejsce na spacery i właśnie szukam teraz który hotel jest wiekszy, napisz jeszcze czy jest silownia? I jak jedzenie? Czy jest jedzenie na plazy i czy ok? Jade z synem ktory ciągle biega i szaleje wiec głodny również jest ciagle, a ostatnio byłam w triton sea beach i przekaski w ciągu dnia to byly tylko małe kanapki które pozostały ze sniadania nie bylo niczego na cieplo.
        • gringo68 Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 25.03.14, 07:39
          jak dla mnie dużym minusem Orientala jest konieczność przejścia przez główną drogę nadmorską, aby się dostać do plaży
          • monica33.pl Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 25.03.14, 08:52
            to znaczy ze plaza nie jest przy hotelu? o co chodzi?
            • caprio22 Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 26.03.14, 20:02
              Rzeczywiście trzeba przejść przez jezdnię, ale stoją tam tacy "przeprowadzacze" w kamizelkach odblaskowych i dbają o bezpieczne przejście, tzn. gdy widać samochód na horyzoncie mówią STOP, a później tworzą taką ludzką "zebrę" i się przechodzi. Droga jest normalna, nie żadna tam arteria wielopasmowa i to przechodzenie to taka dodatkowa atrakcja pobytu w Orientalu. Hotel z tych kameralnych, dla ludzi chcących wypocząć, posnurkować, ponurkować...
              • des4 Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 26.03.14, 20:39
                droga...no zajebista atrakcja....
                • olianaa Czytajcie posty... 26.03.14, 21:26
                  Drugi raz napiszę, że mylicie dwa różne hotele. Dziewczyna pyta o Sentido Oriental Dream. Piszecie jej o Oriental Bay i straszycie drogą. Czasem naprawdę warto najpierw przeczytac co napisali inni...
                  • monica33.pl Re: Czytajcie posty... 26.03.14, 21:44
                    Dzieki , juz weszlam na stronke bezposr. hotelu obejrzalam video i widac ze tam żadnej ulicy nie ma, ponadto dopytalam kolege z biura, ale jakos porównując te dwa hotele chocby na zdjeciach to resta bardziej mi sie podoba, tylko czy ktos moze mi powiedziec jak wygladaja tam przekaski?Bo w orientalu juz pisaliscie ze pizza, frytki, hamburgery itd
                • caprio22 Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 27.03.14, 21:24
                  Zaje...cie śmieszne jest to przeprowadzanie, a droga jak droga...
          • olianaa Do gringo68... 25.03.14, 09:10
            Sentido Oriental Dream i Oriental Bay to dwa różne hotele. Tylko Oriental Bay jest w drugiej linii brzegowej, gringo.
            • gringo68 Re: Do gringo68... 25.03.14, 10:13
              masz rację, pomyliłem się

Oriental Bay natomiast nie jest "w drugiej linii brzegowej", ponieważ...pierwszej linii nie ma, najbliższy hotel jest w odległości kilku km

zresztą swoją droga ani Sentido ani Resta nie mają dostępu z plaży do morza, tylko przejście pomostem na zewnętrzny skraj rafy, jak dla mnie to dyskwalifikuje, tym bardziej, że w tamtych rejonach ze względu na silne wiatry wejście do wody jest wtedy utrudnione i niemożliwe
              • olianaa Re: Do gringo68... 25.03.14, 10:49
                Wiem, że tam nie ma tej typowej pierwszej i zrozumieć cały czas nie mogę czemu tak głupio postawili ten hotel. Ano, musiała być przyczyna, ale właśnie to przejście przez szosę mnie skutecznie zniechęca i jeszcze niektóre pokoje baz balkonów. Wiem, wiem, nie problem, ale jednak wolę Braykę czy Malikię, gdzie jest zatoka i człowiek może w każdej chwili wskoczyć do pokoju jak musi. A szpej ocieka na tarasie :-)
                Uciekam, bo to wątek o innych hotelach.
    • ewapio1 Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 25.03.14, 08:45
      Iberotel Lamaya
      • palika7 Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 25.03.14, 14:23
        wrócilismy w sobote z sentido hotel bezpośrednio przy piaszczystej plaży i morzu płytkim na 15 cm 200m wgłąb pyszne jedzenie , lody , przekąski , mocno podgrzewane baseny , wszyscy turyści bardzo zadowoleni polecam !!! 12 raz w Egipcie
        • monica33.pl Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 25.03.14, 14:53
          Palika, a czy hotel jest spory , jest gdzie pobiegać i pospacerowac? I czy jest silownia?
        • monica33.pl Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 26.03.14, 15:50
          Palika mozesz napisac do mnie na Fb-monika taudul, mam kilka pytan:)
    • mari-tad Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 25.03.14, 16:01
      W hotelu Sentido Oriental Dream jest siłownia,kilka boisk do siatkówki,mini golf.Jest dużo miejsca do spacerów,niekończąca się plaża.Dziecko napewno będzie miało co robić.W barze przy plaży jest podawane jedzenie tzw snacki nie trzeba chodzić do głównej restauracji,ale to nie problem bo wszędzie blisko.Naprawdę polecam!
    • monica33.pl Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 06.04.14, 22:55
      Wybralam jednak Sentido Oriental Dream , jest on bezposrednio przy plazy :)nie ma żadnej ulicy, okazalo sie ze kolezanka ktora poznalam w styczniu (animatorka) tylko w innym hotelu pracuje teraz własnie w Sentido i bardzo go poleca, także jak wróce skrobne parę słów na temat hotelu :)
      • kkk Crown plaza sahara w Port Ghalib 07.04.14, 08:36
        w Marsa bede już 3 raz, tym razem chciałam inne miejsce, wypadło na Port Ghalib, żeby wyjść gdzies wieczorem, połazić itd.
        Czy ktos był w Plaza Sahara Sand?? opinie ma nawet ok, przy plaży i przy samym porcie...
        • kkk Re: Crown plaza sahara w Port Ghalib 14.05.14, 11:55
          zmieniłąm jednak na Fayrouz Plaza Beach, też neidaleko Portu Ghalib, więc można się pzrejsć wieczorem na puechotke ale co najważniejsze - zatoka Mubarak na wyłączność niemal :) a tam żółwieee i mam nadzieje na diugonia.
          • ewela9908 Re: Crown plaza sahara w Port Ghalib 14.05.14, 16:35
            Z Fayrouz do Portu Ghalib pieszo się nie przejdzie .Byłam w zeszłym roku w tym hotelu i braliśmy sobie taxi do portu. Byłam w okresie gdy były zamieszki w Egipcie wiec nie było zbyt wielu turystów. Chodziliśmy na spacery w stronę portu Ghalib dochodziliśmy do portu od drugiej strony i koniec wycieczki .Wieczorami kursowało taxi wodne i można było w ten sposób dostać się na drugą stronę. W tym roku wybieram się wlasnie do Crown Plaza Sahara Sands wyglądał fajnie jak oglądaliśmy go w zeszłym roku.
            • marlen6666 Re: Crown plaza sahara w Port Ghalib 15.05.14, 12:31
              Nie ma problemu żeby dojść z fayrouza do portu galib na pieszo tylko trwa to dobra godzinę,bo trzeba obejść cały port, po drodze nie ma żywej duszy, ale przygoda fajna, poza tym z hotelu co godzinę jeździ bus w obie strony. Uważam że sam port Galib przereklamowany, co prawda można spotkać jakieś fajne jachty, ale poza tym mało ludzi i strasznie drogo. Jeżeli chodzi o Fayrouz szczerze polecam, najlepszy hotel w jakim byłam
            • marlen6666 Re: Crown plaza sahara w Port Ghalib 15.05.14, 12:31
    • tomek6912121 Re: Ktory hotel wybrac w Marsa Alam? 14.05.14, 11:37
      Sentido bardzo dobry hotel z lux obsługą i jedzeniem,a w tym roku jedziemy do Resta Grand 19 lipca Katowice i myślę ,że będzie jak zawsze w Egipcie zajefajnie.
      • more.ketchup Jaki hotel wybrac? 14.05.14, 11:53

JAKI!
        • monica33.pl Re: Jaki hotel wybrac? 14.05.14, 17:26
          Zarezerwowałam Sentido, jak wrócę pod koniec lipca to opisze co i jak, byłam w rożnych hotelach w Egipcie już 8 razy więc obiektywnie będę mogła ocenić czy rzeczywiscie jest super :)
          • colin1974 Re: Jaki hotel wybrac? 14.05.14, 19:36
            No i chyba dobrze zrobiłaś bo Resta Grand to totalna porażka byliśmy obok w kompleksie Iberooteli i plażą doszliśmy do Resty ale jak dla mnie katastrofa zero zieleni wypalona trawa nędzne baseny i do tego pełno ruskich na słabej plaży gdzie przez 10 z 14 dni była czerwona flaga .
            • majkelllll Re: Jaki hotel wybrac? 15.05.14, 18:05
              My jak zwykle w listopadzie lecimy do Egiptu :) Tym razem padło na Marsa Alam i hotel Three Corners Fayrouz Plaza. Mam nadzieję, że hotel okaże się super :)
              • kkk Re: Jaki hotel wybrac? 16.05.14, 11:10
                nie przejdzie się na piechotę? to odległość max 2 km :) :D
                mam nadzieję że bedzie fajnie, czytałam wiele dobrego o tym hotelu, ale najważniejsze dla mnie jest - rafa, ogladanie ryb, żółwi i mam nadzieje ze diugoni! :)
                Wylatujemy jutro rano, po powrocie napisze jak było ;)
                • mernar Re: Jaki hotel wybrac? 16.05.14, 18:08
                  Pewnie lecisz z Eximu my z itaki, ale to ten sam samolot. 1120 Wawa? Do zobaczenia na lotnisku. My po najmniejszej lini oporu - czwarty raz do Maliki.
                  Pozdr.
                • ewela9908 Re: Jaki hotel wybrac? 16.05.14, 22:18
                  Z hotelu zadowoleni będziecie na pewno . Byłam kilka razy w Sentindo i obawiałam się porównań ,wystarczył jeden dzień i naprawdę Fayrouz mnie zachwycił. Żółwie które były na głębokości ok.70 cm super!!! Rafa przy spokojnym morzu przy hotelu super!!! Jedzenie nawet przy 30% obłożenia super. Możliwość spacerów w jedną stronę Port Ghalib ,w drugą dom żółwia . Znajomym udało się dwa razy spotkać dugongo . Trafiali na niego jak było już spokojnie albo wcześnie rano albo jak już stateczki z turystami odpłynęły . Trafiliśmy na burzę piaskową po której piasku wszędzie było mnóstwo ,leżaki wylądowały w basenie ale wystarczyło max pół godziny i wszystko zostało uprzątnięte ,naprawdę obsługa uwinęła się ze skutkami błyskawicznie. Pozostaje życzyć Wam udanego wypoczynku :))
                  • jolantas1955 Do menar! 17.05.14, 16:50
                    Mogłabym prosić o kontakt? jolantas1955@gazeta.pl
                    • kkk Re: Do menar! 29.05.14, 07:58
                      wróciłam z Fayrouza bardzooo zadowolona! :) polecam ten hotel
                      Odległość do Portu Ghalib jest śmieszna ale nie polecam iść naokoło - czyli ulicą, za gorąco nawet wieczorem! My pposzliśmy po lini prostej, po ok 12 min dotarliśmy do hotelu Lodg Marina (czy coś takiego) stamtąd była 'taxówka' wodna, chyba dla gości tego hotelu nie wiem.... ale wsiedliśmy razem z grupą ludzi i za chwilkę byliśmy w Porcie. Jazda była cudna, woa bryzgała, świetnie, akurat bo gorrąc wieczorem nawet masakryzny (maj). W porcie bylismy raz-wystarczy.
                      Fayrouz jest fajny ale tyle razy byłam w Egipcie w róznych miejsacach i hotelach ze mega uradowana nie byłam :) było OK bardzo. Na pochwałę zasługuje obsługa - niesamowicie sprawna, szybka, miła, pomocna, dobrze znająca jezyki. Pełna obsługa kelnerska - nie ma stania po wino do kolacji, na śniadanie podają sok świezy z pomaranczy do stolika, nawet na plazy podczas lunchu siedzi sie i czeka spokojnie na swoje napoje. Toogromny plus.
                      DLa mnie zaletą była równiez nieobecność naszych wschodnich sąsiadów, uffffff. Za to dużo Niemców, Begów, Holendrów, troche Włochów - wszyscy mili i sympatyczni, spokojni i kulturalni (w odróznieniu od R.)
                      • kkk Re: Do menar! 29.05.14, 08:00
                        Menar ---jak można jechac do tego samego hotelu po raz którys?:D:D
                        rozumiem, ze wam sie podobało ale...:) Byłam tam kiedy sbyl Sol y mar - byłam zachwycona!!! żółwie, plaza, - zasługują na najwieksza pochwałę. I jedzenie - dla mnie lepszy chyba niz w Fayrouzie bo pełno róznych ryb, duzych, ogromnych i innych, owoców morza, dziwnych fajnych potraw (smacznych).
            • tomek6912121 Re: Jaki hotel wybrac? 15.05.14, 21:23
              Myślę ,że troszeczkę przesadziłeś.Mialem w tym roku jechać do iberotel Samaya, ale ze względów finansowych wybrałem Restę 3000 za 2 tyg.Może mówisz o Resta reef ,bo Resta Grand to nówka szkło i aluminium,jedyne do czego sie tam ludzie przyczepiają to słabawe jedzenie,ale dla mnie to mało ważne.Co do czerwonej flagi ,po to wybieram hotel z możliwością pójścia na dziką plażę zabawę z mega falą i freediving ,w Marsie już 3 razy pokonałem wiaterek i fale. Masz racje hotele w zatoce to 1 liga ,na pewno popłynę tam nie raz na snurki .Co do "ruskich "i innych nacji byłem w Egipcie we wszystkich kurortach i w różnych hotelach i jeżeli szuka się dobrego odpoczynku luks rafy,to nie zdarzyło mi się mieć problemów z kimkolwiek,ZAWSZE było elegancko,myślę że w tym roku będzie tak samo.Oczekiwanie ,czytanie ,pisanie jest też fajne .
              • colin1974 Re: Jaki hotel wybrac? 16.05.14, 08:33
                Nie Resta Reef jest wcześniej po drodze ale to jakaś masakra tam bym nawet za 500 zł nie poleciał co do Resta Grand mi się tam nic nie podobało ,a jak już dopisałeś o jedzeniu to wszystko jasne.
                Polecam hotele w zatoce naprawdę różnica kolosalna.
                Dobrze wychodzi cenowo Sol Y Mar Solaya i jest świetny .
          • monica33.pl Re: Jaki hotel wybrac? 19.08.14, 15:29
            Wróciłam i jestem bardzo zadowolona, Hotel bardzo duzy skladajacy się z trzech cześci w każdej czesci w jej centrum basen z barem w wodzie, duza plaża z ogromem lezaków, na plazy tez duzy bar serwujacy napoje i drinki wszelkiego rodzaju oraz jedzenie i lody.Na plazy równiez przerozne boiska, zdecydowany minus hotelu to brak pomostu, na płytkiej wodzie blisko plażyjedynie małe skałki rafowe natomiast sporo rybek, nawet skrzydlice i wszechobecne płaszczki. Gdyby był pomost mozna byloby korzystac z cudownych raf ktore znajdują się jakies 300 m od plaży na złamaniu fal, bylismy tam kilkakrotnie rafy bajeczne, ryby tez, otchlań, głębia przecudowna jednak bardzo niebezpieczne fale, ktore utrudniaja po prostu wyjście z morza , ktore odbywa sie na ostrych rafach, jednego dnia momentalnie fale wezbrały i w ostatnich mozliwych minutach wyszlismy z morza ale pocharatani do krwi niemiłosiernie. Także tyle co do kwestii braku pomostu. Hotel ogólnie lekko podstarzały ale tak jak czytalam wczesniejsze opinie nie zwraca sie na to uwagi i rzeczywiscie tak jest, obsluga przemiła, od razu bez zadnych pieniedzy dostalismy ogromny pokoj z wyjscie bezposrednio na basen, z okna mielismy i basen i bliziutko morze. Posiłki zrooznicowane, slabe dania z grila i ciasta , musze powiedziec ze pierwszy raz w egipcie spotkalam sie z tak slabymi ciastami ale reszta rewelacja, nie moge powiedziec zlego slowa, mozna codziennie zapisywac sie do restauracji tematycznych, wloskiej - cudowne jedzenie, carpaccio z poledwicy wolowej na przystawke cudowne, restauracja rybne - cudowne ryby i owoce morza i w tym samym miejscu mozna zamowic jedzenie typowo arabskie rowniez pyszne, wina, piwko , napoje wszystko jest w opcji All, po kazdej kolacji zostawialismy jako nieliczni napiwek, dla naprawde swietnych i sympatycznych chłopakow. Nikt nigdy w hotelu nie poprosil nas o bokaszysz, nikt nie nagabywal. W hotelu jest rowniez bardzo fajna silownia, ale niestety korzystac z nije moga osoby od 16 roku zycia , bylam z 11 letnim synem i niestety nie mogl sobie pokorzystac :( Animacje dla Polakow raczej slabawe, ale moze i dobrze nikt nie halasowal, dla wlochow natomiast zorganizowane cale dnie przez firme animacyjna ktora w duzej ilosci osob pracuje w tym hotelu, włosi jak to wlosi dość głośni ale wszedzie kultura izłego słowa powiedziec nie można. Jeśli macie jakies pytania chetnie odpowiem bo na razie nic mi do glowy nie przychodzi
            • monica33.pl Re: Jaki hotel wybrac? 19.08.14, 15:31
              A zapomnialam jeszcze dodac , ze wszedzie w barach robia naprade rewelacyjne drinki, nigdzie wczesniej nie spotkalam sie z takimi, przy glownym tarasie na powietrzu do 24.00 ganiają kelnerzy i zbieraja zamowienia, podawana tez jest super kawa z expresow , w lobby jest takrze super bar z napojami drinkami i ciepłymi napojami :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka