Dodaj do ulubionych

Wiza do Kanady

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:38
Witam. Mam pytanie dotyczące wizy do Kanady.Jestem w związku z kanadyjczykiem który obecie przebywa i pracuje(6 miesięcy) w Polsce.Na początku wakacji chcemy razem wyjechać do Kanady( nie wiem czy na stałe czy tylko na wakacji-zobaczymy),jednak ja nie mam wizy,a dodam że jestem w ciąży i zależy mi na tym by urodzić dziecko tam ( narazie nie myślimy o ślubie,a jeśli tak to raczej w Kanadzie w Polsce za dużo jest załatwiania).Czy w konsulacie mam się przyznawać że jestem w ciąży z obywatelem Kanady ( jeszcze nie widać że jestem :D) i czy wspominać im o tym że jestem w związku z nim, bo zaproszenie dostanę od jego rodziców.
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: Wiza do Kanady IP: *.server.ntli.net 15.02.06, 19:19
      Trzeba bylo zaczekac i dac mu dopiero po przyjezdzie do Kanady a tak masz teraz
      problem
      • Gość: magda Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 19:32
        nie nazwała bym tego problemem- a pozatym jak nie wiesz co napisać to lepiej siedź cicho, bo mnie takie głupkowate wypowiedzi nie śmieszą
    • byt2 Re: Wiza do Kanady 15.02.06, 21:48
      Gość portalu: magda napisał(a):

> jednak ja nie mam wizy,a dodam że jestem w ciąży i zależy mi na tym by
      > urodzić dziecko tam

----------------------------------------------------------------

a kto ma zaplacic za porod ? ( kanadyjski podatnik napewno nie ) .
      • andy_pro Re: Wiza do Kanady 19.02.06, 10:33
        A dlaczego nie, ma zapłacić podatnik kanadyjski. Skoro to właśnie podatnik
        kanadyjski jest sprawcą ciąży i porodu. Przynajmniej w 50% :)
    • Gość: czarny Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 21:26
      Wyjechać na wizie turystycznej i zostać na stałe raczej odradzam,Twoi rodzice
      wizy nigdy nie dostaną jak wytniesz taki numer.Co innego jest gdy dostaniesz
      pobyt stały ale to trwa dłużej.Papiery należy złożyć w Kanadzie a tamtejszy
      Immigration prześle jak będzie wszystko w komplecie do W-wy.Wszystko potrwa
      ok.6 miesięcy.
      • Gość: EMIGRANT Re: Wiza do Kanady IP: 204.50.132.* 17.02.06, 00:35
        NAPISZE CI JAK TO ZROBIC BO MY TEZ TO PRZESZLISMY W ZESZLYM ROKU I JUZ JESTESMY
        RAZEM.NAPISZE TROCHE POZNIEJ BO TERAZ SIE SPIESZE.GLOWA DO GORY!!!
        • vulgar2 Obietnica. 17.02.06, 01:36
          Koniecznie napisz. Tylko prosze pisz ciszej.
          Leb peka od takiego wrzasku, EMIGRANCIE.
    • Gość: emigrant Re: Wiza do Kanady IP: 67.71.39.* 17.02.06, 04:09
      Jezeli jestes pewna na 100% ze dostaniesz wize turystyczna to byloby super,ale
      na to chyba nie mozna zbytnio liczyc i jezeli tylko wspomnisz w ambasadzie o
      malzenstwie w Kanadzie zamkniesz sobie drzwi do tego kraju na dlugi
      czas.Zalatwianie pobytu stalego w Kanadzie(jezeli bys tu byla jako turysta)trwa
      12-18 miesiecy.Zalatwianie tego w Polsce 4-8 miesiecy.Jest tyle samo
      zalatwiania w Polsce co w Kanadzie.Wezcie slub w Polsce on bedzie musial wrocic
      i sponsorowac ciebie w ramach laczenia rodzin.Takie sponsorowanie jest
      traktowane priorytetowo pod warunkiem ze wszystkie wymagane papiery sa zlozone
      w jednym czasie(BARDZO WAZNE) i nic nie trzeba dosylac pozniej.To jest
      najpewniejszy sposob.Jezeli chcesz ryzykowac i probowac dostac sie tu jako
      turystka to nie mow ze jestes zwiazana z Kanadyjczykiem ani ze jestes w
      ciazy.Zaproszenie to jest najmniejszy problem kto je wystawi,cala sprawa opiera
      sie na tym co zostawiasz w Polsce jako gwarancja twojego powrotu do
      kraju,jezeli posiadasz mieszkanie,samochod masz stala prace i w miare powazne
      konto w banku to mozesz zaryzykowac.Dlaczego porod w Kanadzie?Jezeli nie
      chcecie sie jeszcze pobierac to jest sposorstwo na zasadzie konkubinatu,ale to
      chyba trwa dluzej i caly proces jest bardziej skomplikowany.Sproboj strone
      internetowa www.canada.pl i tam mozesz znalezc wszystkie informacje na temat
      emigracji do Kanady a takze kwestionariusze emigracyjne.Powodzenia!
      • Gość: Mnk Re: Wiza do Kanady IP: *.sympatico.ca 17.02.06, 17:40
        > Jezeli jestes pewna na 100% ze dostaniesz wize turystyczna to byloby
        >super,ale na to chyba nie mozna zbytnio liczyc i jezeli tylko wspomnisz w
        >ambasadzie o malzenstwie w Kanadzie zamkniesz sobie drzwi do tego kraju na
        >dlugi czas

Nie jestem pewna czy zawsze tak jest. Pare lat temu starajac sie o wize
        turystyczna do Kanady wprost powiedzialam, ze powodem wyjazdu sa przygotowania
        do slubu ;) Mialam zaproszenie od przyszlych tesciow, a narzeczony- tez
        Kanadyjczyk - przebywal w tym czasie w Stanach :) Co prawda pani w recepcji mi
        powiedziala, ze w takiej sytuacji musze starac sie o wize emigracyjna i nie
        dostane turystycznej, ale konsul byla innego zdania - dostalam wize na rok. Tak
        wiec jest dla Ciebie nadzieja ;)
        Co prawda nie bylam w tym czasie w ciazy, ale jakbym byla to raczej bym sie nie
        chwalila ;)
        Co do sposobow sponsorowania "emigrant" ma racje...
        Niestety ubezpieczenie uzyskuje sie po 3 miesiacach legalnego pobytu w Kanadzie
        jako rezydent, wiec jesli bedziesz w CAN czekac na papiery - takowe Cie nie
        obejmuje... Nie wiem na kiedy masz termin, ale raczej za porod i wizyty u
        lekarza trzeba bedzie placic...
        Jesli maz/narzeczony chce Cie sponsorowac z Polski - mozecie nie zdazyc przed
        porodem...
        Jeszcze jedna sprawa: nie mozna sponsorowac kogos nie wracajac zarazem do CAN,
        bo piszesz ze moze tylko bedziecie tu czasowo. Sponsorowany jak i sponsor musza
        fizycznie przebywac w Kanadzie po calym procesie - szczegolnie Ty, jesli nie
        chcesz stracic praw rezydenta.
        Daj znac co wybralas i jesli chcesz jednej ciekawej rady napisz na priva albo
        na gg 673480. Powodzenia Magda!

A do krzykaczy ktorzy sie tu produkuja: widac kanadysjki podatnik woli placic
        za refugees dajac im od pierwszego dnia pobytu pelne ubezpieczenie medycznie
        lacznie z dental niz za wspolmalzonka pewloprawnego obywatela Kanady...
        • Gość: WIEDZMA Re: Wiza do Kanady IP: *.3web.net 28.02.06, 08:51
        • Gość: wiedzma Re: Wiza do Kanady IP: *.3web.net 28.02.06, 09:01
          Turysta ma prawo do ubiegania sie o ubezpieczenie -ohip- juz po 6 m-cach pobytu
          na wizie turystycznej. Jest to tzw. ubezpieczenie tymczasowe. Nie trzeba byc PR
          i mozna sie nigdy nie starac o PR -jezeli ktos jest turystycznie i przedluza
          sobie kilka razy wize.. a ma sie prawo do takowego ubezpieczenia.

Osoba starajaca sie o prawo do pobytu czasowego -PR- po otrzymaniu PR wymienia
          sobie takie czasowe ubezpieczenie na stale (czyli kilkuletnie).
      • neblina5 Re: Wiza do Kanady 19.02.06, 14:19
        czesc, jestem studentka zaoczna(za rok mam obrone pracy magisterskiej)i
        jednoczesnie pracuje jako nauczycielka(ale mam umowe tylko do sierpnia)
        chcialabym w wakacje w tym roku odwiedzic przyjaciela w kanadzie, na jego
        zaproszenie. Orientujecie sie moze , czy mam szanse dostac wize turystyczna?
        • Gość: - Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 15:48
          neblina5 masz szanse na wize ale jak juz tutaj napisala kolezanka musisz sie
          przygotowac do rozmowy.
          • neblina5 Re: Wiza do Kanady 20.02.06, 13:50
            hej dzieki za odpowiedz.mam jeszcze pytanie. Mam nadzieje ze w otrzymaniu wizy
            pomoze mi to ze jestem w trakcie studiow zaocznych, i tego bede sie trzymac na
            rozmowie.nie wiem czy jesli jednoczesnie pracuje w szkole na niepelny etat i
            tylko do konca sierpnia mam umowe, musze to napisac we wniosku a potem
            dostarczac te wszystkie dane o zarobkach, urlopie (nauczyciele i tak maja wolne
            wakacje)?mozecie mi powiedziec czy ambasada kanadyjska udziela telefonicznie
            odpowiedzi na pytania?
            • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 20.02.06, 15:33
              neblina5 mozesz zadzwonic do Ambasady i sie zapytac,sekcja wizowa:

Tel.: (+48 22) 584 3131

wsaw-im@international.gc.ca
      • Gość: wiedzma Re: Wiza do Kanady IP: *.3web.net 28.02.06, 08:39
        Od ub.roku sponsorem moze byc nie tylko wspolmalzonek, ale
        takze "wspolmieszkaniec" i trzecia mozliwosc - osoba z ktora jest sie w
        zwiazku, ale nie mieszka sie razem - nawet nie trzeba mieszkac w tym samym
        kraju - tzn. sponsor musi byc canadian citizen. Nie wiem ile trwa zalatwianie
        PR w tyc przypadkach.
    • haribok6 Re: Wiza do Kanady 17.02.06, 19:45
      Witam!czytam caly ten watek i chcialabym jesli moge sie zapytac o taka sytuacje.
      Otoz moja szwagierka ma brata w Kanadzie ,ten chce mu wyslac zapraszonie i
      scignac do Kanady z rodzina.Jak to zrobic ,bo prace napewno jej zalatwi brat ale
      jak to zrobic zeby jak naszybciej wyjechac z cala rodzina?
      • Gość: emigrant Re: Wiza do Kanady IP: *.sympatico.ca 17.02.06, 22:03
        Perwsza rzecz:kto komu ma wyslac zaproszenie? Bo nie rozumie tego zdania.
        Druga sprawa :praca?czy maja wize pracownicza czy co?praca na lewo?
        Trzecia sprawa:czy ci ludzie chca do Kanady na pobyt staly?czy na wizyte?
        Odpisz bardziej szczegolowo to bede mogl cos powiedziec.Pozdrawiam.

• Gość: - Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 22:10
          odpowiedz :
          www.cic.gc.ca/english/index.html
          nie oplaca sie zyc i pracowac nielegalnie w Kanadzie .
          • Gość: emigrant Re: Wiza do Kanady IP: *.sympatico.ca 17.02.06, 23:25
            Zgadzam sie na 100%!!!
        • haribok6 Re: Wiza do Kanady 17.02.06, 23:21

Zaproszenie ma wyslac brat siostrze.Brat ma wize stala.Oni chca jechac na stale
          i legalnie pracowac.
          • Gość: emigrant Re: Wiza do Kanady IP: *.sympatico.ca 18.02.06, 16:19
            Jedyna mozliwoscia jest emigracja na punkty lub na zawod.Innej mozliwosci chyba
            nie ma.Brane jest po uwage wyksztalcenie,jezyk ang.lub fran.i wiele innych
            kategorii.wiecej informacji na www.canada.ca.
            • lilianka1 Re: Wiza do Kanady 24.03.06, 22:08
              hej mam pytanie.dostalam wize turystyczna do kanady od 15.03 do 15.08.06. Czy
              musze lecac tam miec bilet powrotny na 15.08, czy moge na 20.08? czy mnie tam
              wpuszcza jak bede miala powrot pozniej niz date na wizie?
              • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 25.03.06, 12:14
                lilianka1 musisz wjechac na teren Kanady do 15.08.2006 a na granicy urzednik
                wstepluje Ci max pobyt 6 miesiecy ale jesli wpisalas krotszy pobyt w formularzu
                to tego sie trzymaj .
          • Gość: emigrant Re: Wiza do Kanady IP: *.sympatico.ca 18.02.06, 16:21
            przepraszam to jest www.canada.pl
    • Gość: Umka Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 23:26
      Cześć Magda,
      Mam trochę podobną sytuacje do twojej. Jestem w związku z Kanadyjczykiem, teraz
      jesteśmy na etapie zastanawiania się czy razem nie zamieszkać. Na początek
      chcieliśmy spróbować tam, ja nie ukrywam że wolałabym tu, mam tu dość dobrą
      sytuację zawodową i finansową. A tam z tego co się orientowałam, moje
      wykształcenie i doświadczenie nie będzie się liczyć. W sumie jestem zła, że nie
      mogę po prostu wyjechać i spróbować ale żeby mieć tam jakiekolwiek prawa
      przechodzić przez czasochłonną i drogą emigrację, a przecież może się okazać że
      to zupełnie nie dla mnie.
      Ale kończę pisanie o sobie ;)

Wydaje mi się, że w twojej sytuacji, kiedy chcesz pojechać na wakacje i
      zobaczyć jak tam jest i ewentualnie zdecydować co dalej jest staranie się o
      wizę turystyczną. Musisz się tylko zorientować jakie masz szansę na jej
      otrzymanie. To wszystko nie jest loterią, wbrew temu co niektórzy tu piszą, ale
      są rzeczy które bardzo pomagają. Mogę ci napisać z mojego doswiadczenia co
      wydawało mi się decydujące, o co pytał konsul. Ważne jest czy masz dobrą
      sytuację w Polsce, sytuację finansową i zawodową. Przedstawiasz na rozmowie
      wyciąg z konta, jak również zaświadczenie z pracy. Jeśli masz dobrze płatną
      stałą pracę, w której nie pracujesz od wczoraj. Jeśli masz własne mieszkanie.
      To wszystko są argumenty na plus. Poza tym wiza turystyczna jak sama nazwa
      wskazuje ;) jest na wakacje, powinnaś mieć poświadczenie że masz urlop i
      najlepiej środki na utrzymanie się w trakcie wakacji. Jeśli ktoś cię zaprasza
      może ponosić koszty twojego pobytu, ale moim zdaniem to jest mniej korzystna
      sytuacja. To wszystko jest argumentem na to, że masz coś co cię trzyma w Polsce.
      Posiadanie narzeczonego Kanadyjczyka może być problemem jeśli pomyślą, że na
      tej wizie turystycznej mogłabyś tam zostać.
      O ciąży absolutnie nic bym nie mówiła, raczej że masz przyjaciela, któremu
      pokazałaś Polskę podczas jego pobytu tutaj a teraz on chcę ci pokazać w czasie
      wakacji Kanadę. Nie mów, że nic was nie łaczy bo nie uwierzą ale mów raczej
      (jak będą pytać) że to luźny związek, w początkowej fazie, nie w głowie ci
      narazie malżeństwo. Może ci się wydawać przesadzone co piszę ale mnie strasznie
      dopytywali co nasz łaczy i miałam wrażenie że właśnie w kontekście czy nie
      zostanę tam z nim. Na zakończenie rozmowy usłyszałam, że zawieranie związków
      małżeńskich na wizie turystyczne jest zabronione. Mimo, że mówiłam zgodnie
      zresztą z prawdą, że łączy nas głównie wieloletnia przyjaźń. Czy wspominać, ze
      jesteś w związku z nim, hmmm a jak inaczej uzasadnisz że chcesz tam jechać,
      masz tam rodzinę lub przyjaciół?
      Aha ja wizę dostałam. To wszystko sprowadza się do udowodnienia im, że nie masz
      powodu opuszczać Polski z jednej strony i nie masz powodu żeby tam zostać z
      drugiej. Jakbyś miałą wiże do USA, kiedy wróciłaś w termnie, to też jest plus.

Życzę powodzenia i gratuluję z powodu przyszłego macierzyństwa,
      • Gość: emigrant Re: Wiza do Kanady IP: *.sympatico.ca 19.02.06, 00:20
        No to wszyscy tutaj jestesmy na tej samej stronie jezeli chodzi o mozliwosci
        emigracji Magdy do Kanady,ale to co Umka napisala na temat zawierania malzenstw
        na wizycie turystycznej to nieprawda.Canada jest krajem demokratycznym i wolnym
        i jezeli obywatel Kanady chce zawrzec zwiazek malzenski z turystka to nigdy
        nikt mu tego nie zabroni.Pozdrawiam.
        • Gość: - Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 09:19
          emigrant mozna wziasc slub w Kanadzie na wizie turystycznej ale zle na to
          patrza w Ambasadzie plus przedluzanie sobie pobytu (chociaz mozna legalnie
          przedluzyc sobie)
          • Gość: wiedzma Re: Wiza do Kanady IP: *.3web.net 28.02.06, 08:43
            Za przeproszeniem - co ma piernik do wiatraka? Jezeli chcesz zostac legalnie (a
            jak inaczej ;)) to POWINIENES/NAS przedluzyc wize. Nie rozumiem dlaczego mialby
            to byc jakis problem?! Przeciez chodzi o to, zeby byc w zgodzie z prawem, a
            temu sluzy przedluzanie pobytu...

Pozdrawiam!
        • Gość: Umka Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 11:59
          Myślę, że masz rację, że nie mogą tego zabronić, mogą ewentualnie utrudnić
          potem życie ;) moze to wpłynąć na spowolnienie procedury emigracyjnej.
          To co ja napisałam to był cytat tego co usłyszałam starając się o wizę
          turystyczną, nie miałam zamiaru wtedy wychodzić za mąż, jechałam tylko na
          wakacje więc nie zastanawiałam się nad tym. A na zakończenie usłyszałam coś
          takiego: "rozumie Pani, że na wizie turystycznej nie zawiera się małżeństw, od
          tego jest inna wiza".
          Myślę, że nie dostałabym wizy mówiąc że bierzemy pod uwagę ślub, oczywiście
          pewności nie mam.

A piszę o tym tylko, że naprawdę nie sądziłam że prawie cała rozmowa będzie się
          sprowadzać do mojego życia osobistego i związku z tym kto mnie zaprasza. I
          lepiej być na to przygotowanym.
          • dradam2 PR dla malzonka/i 19.02.06, 20:57
            Malzenstwo miedzy dwoma osobami ( niekoniecznie miedzy kobieta i mezczyzna, jak
            to jest w Kanadzie) nie daje zadnych praw w zakresie imigracji malzonka/i do Kanady.

Zasada jest, ze slub zawiera sie z malzonkiem/malzonka , a nie z Kanada. I slub
            nie daje 100 % pewnosci uzyskania PR card.

Natomiast jest prawda, ze obecnie malzonek ( nowoposlubiony/a) moze starac sie o
            PR Card juz bedac w Kanadzie (gdy slub jest zawierany w Kanadzie) i Kanada daje
            pewne uprawnienia/ulgi w tym zakresie .

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23005&w=21227581
            Pozdrawiam

dradam1
            • Gość: wiedzma Re: PR dla malzonka/i IP: *.3web.net 28.02.06, 08:33
              Od ubieglego roku - luty - zostaly przyspieszone procedury z tzw. laczeniem
              rodzin. Oczywiscie to nie daje - jak napisales 100% pewnosci, ale moze 99% ;)))
              O PR mozna bylo starac sie juz dawniej - nie opuszczajc terytorium CA.

Pozdrawiam!
          • Gość: wiedzma Re: Wiza do Kanady IP: *.3web.net 28.02.06, 08:48
            > Myślę, że masz rację, że nie mogą tego zabronić, mogą ewentualnie utrudnić
            > potem życie ;) moze to wpłynąć na spowolnienie procedury emigracyjnej.

Raczej przyspieszy taka procedure - prawo o laczeniu rodzin :) I jezeli robisz
            wszystko zgodnie z prawem, to zycia ci to nie utrudni - za maz tez wychodzi sie
            zgodnie z obowiazujacym w danym miescie-kraju prawem.

Pozdrawiam!
            • dradam2 Re: Wiza do Kanady 20.03.06, 10:40
              Gość portalu: wiedzma napisał(a):

> > Myślę, że masz rację, że nie mogą tego zabronić, mogą ewentualnie utrudni
              > ć
              > > potem życie ;) moze to wpłynąć na spowolnienie procedury emigracyjnej.
              >
              >
              > Raczej przyspieszy taka procedure - prawo o laczeniu rodzin :)

Moze wskazesz mi wspomniane prawo. Kiedy zostal ten dokument podpisany przez GG ?

Pozycja organow panstwa kanadyjskiego jest taka : jak obywatel Knaday (albo
              obywatelka)m wchodzi w zwiaze malzenski ( ekwiwalent) to jest to sprawa miedzy
              tymi dwoma osobami.

Jezeli chca mieszkac razem, w tym samy panstwie, to niekoniecznie to musi byc
              wlasnie Kanada.

Jezeli wiec Kanadyjczyk wychodzi za Polke, to rownie dobrze moga mieszkac nie
              tylko w Polsce, ale w calej EU.

Zawarcie zwiazku miedzy dwiema osobami nie jest zawarciem zwiazku z Kanada...

Pozdrawiam

dradam1
              • Gość: wiedzma Re: Wiza do Kanady IP: *.3web.net 20.03.06, 19:55
                Moze pokazesz w ktorym momencie napisalam, ze >>Zawarcie zwiazku miedzy dwiema
                osobami jest zawarciem zwiazku z Kanada...<<< ? Nie przypominam sobie...

Nie musisz filozofowac na temat gdzie dane osoby moglyby mieszkac, skoro
                dyskusja toczy sie o ZAMIESZKANIU (dodam, ze legalnym) W KANADZIE...

P.S. Dokument o przyspieszonym laczeniu rodzin jest z 18 lutego 2005.

Pozdrawiam!

• Gość: wiedzma Re: Wiza do Kanady IP: 209.197.167.* 21.03.06, 07:08
                Zreszta z tego cytatu, ktory podales moja jest jedynie ostatnia linijka...
                Poczatek, to cytat, a wyszlotak, jakbym to ja napisala...

>>Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: Umka 19.02.06, 11:59 + odpowiedz

potem życie ;) moze to wpłynąć na spowolnienie procedury emigracyjnej.<<
              • Gość: wiedzma Re: Wiza do Kanady IP: 209.197.167.* 21.03.06, 07:08
                Zreszta z tego cytatu, ktory podales moja jest jedynie ostatnia linijka...
                Poczatek, to cytat, a wyszlotak, jakbym to ja napisala...

>>Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: Umka 19.02.06, 11:59 + odpowiedz

potem życie ;) moze to wpłynąć na spowolnienie procedury emigracyjnej.<<
          • syswia Re: Wiza do Kanady 21.03.06, 00:15
            mogą ewentualnie utrudnić
            > potem życie ;) moze to wpłynąć na spowolnienie procedury emigracyjnej.
            >

Nieprawda to jest.
            Zawarcie malzenstwa (gdziekolwiek) moze byc kluczowym elementem przy
            wystapieniu o PR. To, gdzie sie zawiera to malzenstwo nie ma kompletnie
            znaczenia. O stala wize mozna sie starac bedac w Kanadzie i nie wplywa to na
            spowolnienie procedury.
            • Gość: Umka Re: Wiza do Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.03.06, 19:01
              > mogą ewentualnie utrudnić
              > > potem życie ;) moze to wpłynąć na spowolnienie procedury emigracyjnej.
              > >
              >
              > Nieprawda to jest.

Dlaczego uwazasz ze jest to nieprawda? Przeciez opisalam co uslyszalam w
              ambasadzie w Kanadzie (a nie co wymyslilam).
        • lilianka1 Re: Wiza do Kanady 21.02.06, 08:52
          czesc czytam wasze rady i widze, ze swietnie sie orientujecie, wiec moze ktos
          bedzie potrafil odpowiedziec na moje pytanie.dostalam zaproszenie do kanady od
          kuzyna, ale to nasze pokrewienstwo jest dalekie i dosc zawile .czy oni na
          rozmowie dokladnie to sprawdzaja i o to pytaja?nie chcialabym przekreslic na
          zawsze swojej mozliwosci wyjazdu.
          • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 21.02.06, 09:36
            lilianka1 napewno padnie pytanie o tego kuzyna,co robi,czy sie znim widzialas i
            czy utrzymujecie kontakt itp.
            • lilianka1 Re: Wiza do Kanady 21.02.06, 17:51
              dzieki sylwek. na te pytania to ja odpowiem, bo mamy kontakt caly czas, i ja
              naprawde do niego jade.tylko ja sie obawiam jak beda chcieli dokladnie to nasze
              pokrewienstwo sprawdzic.
              • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 21.02.06, 18:01
                moga poprosic o list na Twoj adres (tzn koperte)i z samych odpowiedzi Twoich
                wyjdzie czy to rodzina ,powodzenia
        • syswia Re: Wiza do Kanady 21.03.06, 00:10
          Oczywiscie, ze jest to nieprawda. I konsul to powiedzial???
          Wyszlam za maz w Kanadzie na wizie turystycznej - nikt tego nie zabrania, nikt
          sie o to w ogole nie pyta!!!
    • Gość: ja Re: Wiza do Kanady IP: *.3web.net 06.03.06, 22:50
      up
      • sharonariel Re: zależy mi na tym by urodzić dziecko tam 13.03.06, 21:30
        Ty mu lepiej dobrze teraz ciagnij druta, zeby cie nie zostwil na lodzie czyli w
        RP nr4.
        • Gość: gość Re: zależy mi na tym by urodzić dziecko tam IP: *.chello.pl 13.03.06, 21:46
          witamy kolejnego debila na forum. jest tu juz kilku ale kolejny tez się przyda.
          wszystkie twoje wpisy były 'fantastyczne'.ależ ty musisz być mądry...
          • Gość: lux Re: Po co dałaś dupy suniu za friko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 20:27
            • tikirimali Re: Po co dałaś dupy suniu za friko? 20.03.06, 13:17
              czytam sobie tak to forum i przeraża mnie to. W piątek jade do ambasady złożyć
              wniosek o wizę turystyczną i coraz bardziej się boję. Mój facet mieszka w
              Canadzie ale nie jest jeszcze citizen tylko Pemanent resident. Chcemy się pobrać
              bo miłość na odległość jest do kitu. Nie jest też Polakiem. Chce żebym jak
              najszybciej tam przyjechała. mówi że najważniejsze zebym dostała wizę a jak już
              tam będę to znajdziemy sposób żebym mogła tam zostać. ale po tym co tu
              przeczytałam to już wcale nie wydaje mi się to takie łatwe.Prosze o wszelkie
              wskazówki. Jak się zachować w czasie rozmowy a ambasadzie,i czy na lotnisku w
              Calgary też będę musiała rozmawiać z jakimis urzędnikami?
              Zrozpaczona
              • Gość: hm Re: Po co dałaś dupy suniu za friko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 13:41
                zachowuj sie normalnie i odpowiadaj na pytania ...
                • tikirimali Re: Po co dałaś dupy suniu za friko? 20.03.06, 23:49
                  Łatwo powiedzieć zachowuj sie normalnie.Ja tam chyba ze strachu umrę. Nigdy
                  jeszcze czegoś takiego nie załatwiałam. Poza tym planuję już nie wracać wiec
                  muszę kłamać, a oni to podobno mają wykrywacze kłamstw w oczach.
    • Gość: nikita Re: Wiza do Kanady IP: *.vc.shawcable.net 21.03.06, 07:44
      Czesc widze ze pomineliscie jeden watek... jezeli chcesz uciec do Kanady i
      oklamac ich ze nie jestes w ciazy to to nie przejdzie. Chyba ze jedziesz na
      mniej niz 6 miesiecy. Jak jedziesz na wiecej niz 6 miesiecy trzeba robic
      szczegolowe badania i nie ma bata zeby tego nie wykryli.
      Jezeli chcesz wyjechac na miesiac czy dwa a pozniej tu zostac to pamietaj aby
      od razu po przylocie wyslac wniosek o przedluzenie wizy,bo trzeba to robic na
      miesiac przed. jezeli masz jakies szczegolowe pytania napisz julia-lilo@wp.pl
      • Gość: batmanka Re: Wiza do Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.03.06, 04:22
        Nie prawda...
        Od daty ladowania mozesz legalnie pozostac w Kanadzie przez 6 miesiecy.
        Miesiac przed wygasnieciem twojego legalnego pobytu skladasz wniosek o
        przedluzenie wizy- zazwyczaj wydaja na nastepne 6 miesiecy.
        Po co ma sie dziewczyna spieszyc jesli nawet nie wie czy chce zostac w kanadzie
        czy nie.
        A zreszta po co ma kogos oklamywac bedac w kanadzie- tutaj ich to juz g. obchodzi.
        • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 26.03.06, 10:49
          widzialem takie przypadki kiedy ktos zostal dluzej w Kanadzie niz wpisal w
          formularzu a potem byly problemy jak stawal po nastepna wize w Warszawie(bo
          jesli zamierza znow przyjechac do Kanady w najblizszym czasie). Bo jak
          przekonac Konsula ze sie mialo zaproszenie na 1-2 miesiace i na tyle samo urlop
          przyznany a bylo sie 6 miesiecy.

Nie zawsze odpowiedź brzmi "tak"
          www.gazetagazeta.com/artman/publish/article_12280.shtml
          • Gość: batmanka Re: Wiza do Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.03.06, 17:56
            W 100% sie z Toba zgadzam....ale z drugiej strony jak starac sie o pobyt dluzszy
            niz 6 miesiecy w konsulacie Warszawie?Jak to wyjasnic?
            Problem polega na tym ze w Kanadzie stosunkowo prosto dostaje sie przedluzenie,
            nie jest to zadym problemem- problemem jest kanadyjska ambasada w Wawie- ktora
            nie tylko nie uznaje legalnych przeciez visa extension, ale takze i zwiazkow
            malzenskich zawartych rowniez legalnie w Kanadzie.(to tyczy sie bardziej rodzin
            tych osob).
            • lilianka1 Re: Wiza do Kanady 27.03.06, 14:27
              czesc.po pierwsze chcialam podziekowac ludziom na forum, juz wczesniej pisalam
              i udzieliliscie mi fachowych odpowiedzi.Dostalam ta upragniona wize
              turystyczna, na 5 miesiecy, choc bylo ciezko i kosztowalo wiele nerwow.
              chcialabym zadac wam jeszcze kilka pytan. Jak wyglada formularz, który trzeba
              wypelnic na granicy?trzeba wpisac date powrotu?ja zamierzam zostac o 3 tygodnie
              dluzej, niz powiedzialam w warszawie,razem 7 tygodni, mam nadzieje , ze tego
              nie sprawdzaja. czy kazdy musi rozmawiac z urzednikiem kanadyjskim? jak wyglada
              taka rozmowa?
              • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 28.03.06, 14:13
                lilianka1 kazdy ma rozmowe z urzednikiem na lotnisku i urzednik zada Ci
                pytania do kogo i na ile przylecialas (co robisz w Polsce)mozesz rozmawiac po
                angielsku lub francusku .co do tego formularza to wpisujesz swoje dane i gdzie
                bedziesz przebywac.
                • Gość: Obserwator Re: obecie przebywa i pracuje(6 miesięcy) IP: 209.183.16.* 03.04.06, 21:12
                  Szybko sie kolo niego zawinelas! Ktos powinnien zrobic badania naukowe na temat
                  korelacji szybkosci z jaka Polki rozkladaja uda z rozmiarem PNB kraju, z
                  ktorego pochodzi obcokrajowiec. Doprawdy jestem niezmiernie ciekaw tej
                  wspolzaleznosci.
      • Gość: czarny Re: Wiza do Kanady IP: 198.103.104.* 04.04.06, 08:38
        Od połowy 2005 niekoniecznie kierują na badania,szczególnie osoby młode.
        Zdarza się pzry osobach starszych jadących na dłużej niż 6 miesiący np. rodzice
        do dzieci lub dziadkowie do wnuków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka