maciekr3 16.02.05, 20:54 hej czy ktos robil zdjecia pod woda jednorazowka kodaka,jak wychodza(czy zdjecia robi sie z lampa czy bez) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: zdjecia pod woda 16.02.05, 21:00 Na przykład tak : www.pbase.com/corrina/image/26032086 Ta jednorazówka lampy nie miała, i nie sądzę aby jakikolwiek typowo jednorazowy aparat, który potem zostanie zniszczony w zakładzie taką posiadał. Aparaty jednorazowe mają filmy o większej czułości (conajmniej ISO 400) i można nimi robić zdjęcia do jakichś 10 m (w zalezności od modelu aparatu). Zastanów się czy nie warto zainwestować troszkę więcej i kupić prosty ale nie najgorszy wcale aparat który nie jest jednorazówką. Bardzo dużo zostało na tym forum powiedziane o aparacie m.in VIVATAR. Wpisz w wyszukiwarkę, na pewno dowiesz się dużo ciekawych i praktycznych rzezy :) pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: zdjecia pod woda 16.02.05, 21:02 tu masz jeszcze kilka fotek, nie pamiętam, jaki był to model kodaka, ale naprawdę najprostszy, kosztował z 50 zł www.pbase.com/corrina/animals_of_egypt Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: zdjecia pod woda 16.02.05, 21:08 Corrinka ma rację,ale aparat nazywa się VIVITAR Mariner (nie VIVATAR). Kosztuje 60-80zł(z lampą błyskową) i ma te przewagę nad jednorazówkami,że jest wielorazowy. Kupowałem do niego,tu w Polsce filmy Fuji Superiol 800 i wychodziły zdjęcia jak ponizej. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: zdjecia pod woda 16.02.05, 21:22 Scorpio zawsze czujny :) Oczywiście literówka, to się zdarza po zbyt długim dniu w pracy..;) A zdjęcia Scorpio z tegoż aparatu były naprawdę super !:) pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minius Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły aparat IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 16.02.05, 21:29 więc czy warto oszczędzać 9 zł? Myśmy kupili go za 59 zł (ma również lampę błyskową). Odpowiedz Link Zgłoś
maciekr3 Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a 16.02.05, 21:46 a gdzie mozna kupic taki aparat,mieszkam w duzej wsi tarnow i u nas nie ma chyba pytalem w paru sklepach o aparat do zdjec podwodnych,i nie ma zadnych tylko jednorazowki kodaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minius Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 16.02.05, 21:58 Ja kupiłem w sieci sklepów Foto- Joker, ale widziałem je również w TESCO i Media Markt. Niestety nie znam wcale Tarnowa, jednak, jeśli posiadasz dostęp do internetu (a post na to wskazuje) to spróbuj znaleźć jakiś internetowy sklep wysyłkowy. Można również spróbować na Allegro, jednak, zanim coś tam kupisz, sprawdź ile i jakie towary dana osoba dotąd wcześniej sprzedała i odpuść sprzedawcó, którzy mają mało pozytywnych opinii lub dorobili się ich na duperelach po kilka złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a 16.02.05, 22:12 Np. : www.fotokontrast.pl/shop.php?pid=399 albo: www.fotoklik.pl/shop.php?pid=399 Bo w Twoim przypadku najłatwiej będzie kupić przez internet.Ten aparat czasami można kupic w Media Markcie,widziałem tez w Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
zbeata70 Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a 17.02.05, 19:38 hej ja też przyłącze się do dyskusji jeśli można Właśnie robię listę potrzebnych rzeczy przed wmarzonymi wakacjami i chyba skreślę kodaka FUN AQUA SPORT a wpiszę Vivitar Mariner :-) Mam tylko jedno pytanko - czy maksymalna głębokość 3 m jest wystarczająca na "upolowanie" czegoś ciekawego ? A tak w ogólę to chylę czoła przed waszą wiedzą i chęcią odpowiadania na niekończące się pytania: jak, dlaczego i ile :-) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a 17.02.05, 20:09 Jasne,że jasne.Ja wiekszość zdjęć robiłem na takiej głębokości.Tam są najlepiej oświetlone rafy,tam tez żerują fajne rybki.I jeszcze jedna rada.W Polsce kupowałem krótkie filmy czyli 24klatki.W Sharmie je wywoływałem w Kodaku(tanio i dobra jakość) I dzięki temu zabiegowi mogłem analizować m.in jakość zdjęć.A poza tym będziesz miała duzo pustych klatek ,bo ryby niekoniecznie lubia sie do zdjęć ustawiać,no chyba że trafisz na Napoleona.Ten to jest aktor. W Vivitarze po zalożeniu filmu dokładnie przyłóż uszczelkę a szczelność sprawdzaj,przed nurkowaniem, w umywalce. Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andro Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a IP: *.emmerson.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 10:13 Witam Czy ktoś może mi powiedzieć do jakiej głębokości można robić zdjęcia aparatem Vivitar Mariner i gdzie mogę znaleźć specyfikację dotyczącą tego aparatu oraz jakiej kliszy używać tzn. z jaką czułością. Odpowiedz Link Zgłoś
zbeata70 Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a 18.02.05, 10:29 tym razem ja pomogę :-) Obiektyw: Free fokus Przewijanie filmu: Manualne w obie strony Warunki atmosferyczne: Możliwość robienia zdjęć pod wodą do 3 m Zasilanie: Jedna bateria AA Inne: Redukcja efektu czerwonych oczu a film to chyba tak jak pisał Scorpio 800-tka będzie najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
zbeata70 Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a 18.02.05, 10:33 jeszcze jedno jest także droższa wersja tego aparatu Vivitar Cruise Cam i tam zdjęcia można robić nawet do 15 m a opisy znajdziesz wstukując nazwę aparatu np. w google ;-) www.fotostrada.pl/x_C_Dz__P2_154610056.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andro Re: Vivitar Mariner może też służyć jako zwykły a IP: *.emmerson.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:12 Dzięki za info. Pzdr. Andro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TePe Re: Vivitar CruiseCam IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.02.05, 19:31 Moje doświadczenia z CruiseCam: POCZYTAJCIE instrukcję obsługi: pod wodą aparat ma ostrość od 1.5m !. Nurkowałem ze sprzętem, przymierzałem się długo do rybek.... Większość jest z profilu i z bliska :-) cóż, niestety, rozmazane.... a rafa w tle OK. Można gdzieś dostać nasadkę szerokokątną zmniejszającą minimalną odległość - polecam. I jeszcze jedno - aparat jest wyważony na słodką wodę. w słonej strzelał do góry. Spróbujcie znależć/zrobić przykręcany obciążnik. Ja z braku takowego dowiązywałem klucz oczkowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mk55 gdzie go kupić Vivitar CruiseCam 21.02.05, 14:13 szukałam w Wawie i w tesco i media markt, i nić nie ma, więc gdzie ostatnio widzilieście ten aparacik? może macie jakieś wieści?bo nie chce kupować przez inet jeśli to możliwe...prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
mk55 Re: gdzie go kupić Vivitar CruiseCam 21.02.05, 14:49 dzowniłam do foto shop'ów i też nie ma, czy można go kupić tylko wysyłkowo???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TePe Re: gdzie go kupić Vivitar CruiseCam IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.02.05, 08:11 Na razie chyba tak - to towar sezonowy, niezbyt popularny w szerszych kręgach.... Może przed wakacjami pojawi się wysyp..... wyglada na to, że tu: www.efotos.pl/x_C_I__P_21410419-21410001.html jest z nasadką Odpowiedz Link Zgłoś
zbeata70 Re: gdzie go kupić Vivitar CruiseCam 22.02.05, 18:31 pytałam o marinera (tańsza wersja) w Media Markt. Pan powiedział, że pojawiają się zwykle przed wakcjami. scorpio, jeśli tu zaglądniesz, miałeś jakieś problemy z ostrością ? Bo Twoje zdjęcia są super :-) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: gdzie go kupić Vivitar CruiseCam 22.02.05, 19:00 Jasne,że miałem problemy z ostrością.Robiłem pewne ujęcia za blisko(musi być min. 1,5m).Ryba nie chciała sie do zdjęcia ustawić,a że czas naswietlania jest dosyć długi to w momencie ruchu ryby tez zdjęcie nie wychodziło.No i mnie często kołysało. Nie chcę sie wymądrzać(też się dopiero uczę),ale najlepiej zdjęcia wychodziły rano,przy bocznym oświetleniu do głębokości 2m.Przy dużej fali woda nie jest tak idealnie kralowna,więc robiłem zdjęcia gdy było spokojnie.Aha, z Polski wziąłem kilka krótkich filmów(24kl.)i po każdej"sesji"czyli prawie codziennie latałem do laboratorium Kodaka i po wywołaniu(bardzo fajnie i tanio to robią)mogłem analizować swoje błędy. Żeby kilkanaście zdjęć względnie dobrych wyszło trzeba sie troche ich nacykać. Żałuję jedynie tego ,że w ostatni dzień,kiedy juz praktycznie byłem spakowany i aparatu do wody nie wziąłem to spotkałem ślicznego i olbrzymiego Napoleona. Ten się nadawał do całej sesji. Jest ciekawska rybą ,więc podpłynął pode mnie na 2m i z wszystkich stron mi sie wystawiał.Pewnie przyzwyczajony.Długo nie mogłem tego przeboleć-nie mam jego zdjęć. Ale w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ČEŠI Re: zdjecia pod woda IP: *.kkcable.cz 19.02.05, 16:41 NEJEZDĚTE S EXIMEM!!!TO JSOU NEJVĚTŠÍ PODVODNÍCI A NEJHORŠÍ CESTOVNÍ KANCELÁŘ V ČESKÉ REPUBLICE!!!!!DAJÍ VÁS DO JINÝCH HOTELŮ, NEŽ JSTE SI OBJEDNALI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ČEŠI Re: zdjecia pod woda IP: *.kkcable.cz 19.02.05, 18:47 THE WORST TRAVEL AGENCY IS´EXIM TOUR´DONT CHOOSE THEM!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: zdjecia pod woda IP: 217.153.70.* 22.02.05, 12:19 ja kupilem tu w polsce specjalna torbe za 150zl na wszystkie aparaty do 10 m i robilem fotki i filmy swoim cyfrakiem. aparat przezyl.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: zdjecia pod woda IP: *.acn.waw.pl 23.02.05, 21:59 www.sklep.sevenet.pl/95.html Odpowiedz Link Zgłoś