Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

08.06.05, 11:40
Kolejna kwestia: czy musze wyrabiac prawo jazdy miedzynarodowe, by moc w
przyszlosci pomykac po egipskich drogach?;) Dodam , ze prawko wyrabialam w
lipcu 2003 roku i moi kumple z pracy twierdza, ze przy tym nowym prawku nie
musze dokonywac zadnych dodatkowych czynnosci. Poniewaz nie chce mi sie w to
wierzyc prosze o wypowiedz kogos kto sie bardziej na tym zna :)
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Prawo jazdy 08.06.05, 11:44
      Czy byłaś już w Egipcie?
      Jeśli nie, to najpierw tam pojedź by się wogóle przekonać czy chcesz tam
      prowadzić, bo sposób ich poruszania się po drogach wymaga nie lada odwagi dla
      Europejczyka.
      No i kwestia jeżdżenia po kraju - najczęściej i tak będziesz musiała korzystać
      z konwojów.
      • kkaminska Re: Prawo jazdy 08.06.05, 11:59
        Owszem byłam :) Ostatni raz spędziłam tu miesiąc więc wiem dokładnie jak się tu
        jeździ i wcale nie twierdze ,że bedzie to proste i przyjemne jednak jak wynika
        z innych moich postów niedlugo się tam przeprowadzam i mysle że życie bez
        samochodu bedzie cięższe :)
        • pc_maniac Re: Prawo jazdy 08.06.05, 12:03
          Najbardziej wiarygodne informacje znajdziesz pod tym adresem:
          www.egipt.org.pl/1040,79.html
          Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, zapytaj na forum tej strony.
          • Gość: madmax2 Re: Prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 12:24
            kkaminska ma na myśli chyba raczej jazdę samochodem ,który jest tam
            zarejestrowany.Musisz mieć-może być tak ,że nikt nigdy nie zawoła tego
            dokumentu, ale każda policja potrafi być upierdliwa, jeśli nie ma się do czego
            przyczepić,każdy powód jest dobry ;). Nie jest to zamiennik-musisz mieć obydwa
            prawka ze sobą. To formalność-opłata w wydz komunikacji i to wszystko-
            dostaniesz coś jak książeczka z wpisami kategorii w różnych językach
            • kkaminska Re: Prawo jazdy 08.06.05, 12:27
              No widzisz tym razem zrozumiales mnie bezblednie :)
              Owszem chodzi mi o samochod rejestrowany w Egipcie.Najlepiej bedzie jak udam
              sie do wydzialu komunikacji i wszystko bedzie jasne. Dzieki :)
              • Gość: madmax2 Re: Prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 13:25
                na informacje dotyczące czegokolwiek ,w polskim wydziale komunikacji-za bardzo
                bym nie liczył ;)
                • kkaminska Re: Prawo jazdy 08.06.05, 13:39
                  Też racja ;)

Ech, załamałeś mnie teraz ;)
                  • Gość: madmax2 Re: Prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 13:52
                    ale załatwić ,to raczej załatwisz bez problemów-ksero prawka chyba,bo mają
                    bajzel i muszą sprawdzić,jakaś opłata i kilka dni oczekiwania.To wszystko-
                    lepiej zrób ten paierek-jeżdżę kilka lat i tylko raz trafiłem "nawiedzonego"
                    polizei'a-ale szkoda pieniędzy i nerwów w razie kontroli.
                    Pozdrawiam
                    P.S Ty uważaj na mnie jak tam będziesz jeździć ;) Ja jestem pechowy -to nie
                    zdziwię się ,jak polski driver mnie stuknie w egipcie ;)
                    (żart ,bez kontekstów !!!bo znowu ktoś po mnie pojedzie ;) )
                    • mk55 Re: Prawo jazdy 08.06.05, 14:18
                      ja kiedyś wyrabialam sobie m-nar prawko i z tego co wiem to najlepiej pojsc do
                      wydzialu zajmującego sie bezpośrednio wydawaniem prawek, i faktycznie tylko
                      oplata, dodtakowe zdjecia, czekasz jakis czas i masz od reki, ksiazaczka
                      wieksza kilka razy niz nowe prawko, ale od tego czasu moze cos sie zmienilo na
                      lepsze...pzdr
                    • kkaminska Re: Prawo jazdy 08.06.05, 14:28
                      Wiem , właśnie bez prawka raczej nie chce ryzykować.
                      Ja mam uważać na Ciebie czy Ty na mnie hę?;)A poza tym nie mam zamiaru nikogo
                      stukać w Egipcie ;))
    • Gość: ekaska Re: Prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 17:20
      Witam Cię. Mam takie nieodparte wrażenie, że potrzebne jest międzynarodowe
      prawko i ono chyba u nas jest wydawane na jakiś okres. Nie wiem czy dobrze
      pamiętam ale to chyba 3 lata. Sprawdź to faktycznie w wydziale komunikacji. W
      moim są nawet duze ogłoszenia i plakaty, z których wszystko można wyczytać
      • Gość: madmax2 Re: Prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 17:37
        < Mam takie nieodparte wrażenie, że potrzebne jest międzynarodowe
        prawko i ono chyba u nas jest wydawane na jakiś okres
        Nie pisz o wrażeniach tylko o faktach ;)
        Tak jak napisałem, tylko okresu ważności nie jestem pewien ,i tu możesz mieć
        rację ,chyba 3 lata.Odnawiałem 2 razy, nikt nigdy nie zawołał,chociaż jeżdżę
        nono stop-teraz dałem sobie spokój-ale jeżdżę po europie, więc inne realia
    • pam_pa_ram_pam Re: Prawo jazdy 08.06.05, 18:07
      W krajach arabskich konieczne jest Międzynarodowe Prawo Jazdy. Tym bardziej, że
      lokalne policje potrafią zatrzymywać prawo jazdy z lada powodu i niedobrze jest
      dawać policjantowi "normalne" prawo jazdy.
      Przy pobycie na pozwolenie na pobyt (ponad 6 miesięcy lub pozwolenie na pracę)
      należy wyrobić sobie lokalne prawo jazdy. Zdanie egzaminu na nie dla
      europejskiego kierowcy władającego językiem angielskim to "bułka z masłem".
      Natomiast jeżdżenie samochodem po Kairze - no, no - dzielna z Ciebie kobieta...
      W Emiratach jeździłem sporo, ale tam nie ma takiego bałaganu na ulicach. Kair
      to jeden wielki korek i ogromne kłopoty z parkowaniem. Przy śmiesznej cenie
      taksówek i ich wszechobecności nie widzę uzasadnienia dla siadania tam "za
      kółkiem".
      • kkaminska Re: Prawo jazdy 08.06.05, 19:44
        DZieki za info. No to wiem juz coraz wiecej :)
        A samochodem zamierzam jezdzic po Hurghadzie , bo wlasnie tam bede mieszkala
        (przynajmniej narazie)
        A poza tym to rzeczywiscie zadna wrazen ze mnie kobieta hehe ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka