17.08.11, 15:43
Fajny artykuł o kulturze i pieknym kraju, jakim jest gruzja ciekawe-miejsca.blogspot.com/2011/08/kultura-gruzinska-czyli-bez-toastu.html
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Gruzja 17.08.11, 17:51
      Artykuł przypomina mi szkolne wypracowanie. Ale to kwestia indywidualnej oceny.
      Dwie uwagi:
      1. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem o orientalnym charakterze miasta. Miasto postradzieckie, europejskie. Jeden czy kilka meczetów i łaźnie nie nadają miastu wschodniego charakteru. W Paryżu meczetów jest więcej!
      2. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, iż nie ma ograniczeń w podróżowaniu po kraju. Podróżny nie ma wstępu do prawie 20% terytorium kraju: nie można swobodnie wjechać do Południowej Osetii i Abchazji (a przynajmniej wrócić stamtąd do Gruzji). Ponadto w Gruzji sa ograniczenia w podróżowaniu związane z niedostępnością całych prowincji w zimie. Autorka powinna wiedzieć o trudnościach w przejechaniu przed końcem kwietnia z Kachetii do Tuszetii, lub z Achałczike do Batumi przez góry.

Kornel
      • Gość: Foxy Re: Gruzja IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 18:06
        Ciekawe ze samo Kazbegi zostało uznane za perłę, 1900 mieszkańców, 3 ulice, jeden w opłakanym stanie dwór – muzeum, i nie ciekawa architektura. A co do pięknego Batumi – hmmm - miasto wyglada jak by przechodzilo (od dawna nie ukonczony) remont lub zostalo zbombardowane. Kilka ulic tego kurortu (moze za 30-40 lat) jest wsród zdjec - picasaweb.google.com/102814505661639370612/Gruzja#
        • Gość: globtroter Re: Gruzja IP: 89.174.106.* 25.08.11, 23:25
          Artykul w miare ciekawy. Ja zastanawiam sie nad wycieczka szlakiem gruzinskich winnic, znalazlem nawet biuro z Poznania ktore to realizuje - The Best Way. Dzwonilem do nich i najblizszy wylot maja na maj ... no coz bede musial troche poczekac.

A w tzw miedzy czasie poczytam troche na temat Gruzji. Ja polecam takze artykuly na blogu www.blueone.com.pl maja tam troche fajnych miejsc opisanych - lacznie z tymi w Polsce tak ze napewno niebede sie nudzil zanim przyjdzie wyjazd do Tbilisi
          • fajer.ski Re: Gruzja 23.05.13, 09:51
            Jeśli chodzi o wycieczkę szlakiem gruzińskich winnic to najlepszy program ma Tamada-Tour. Mają najdłuższy program po Kachetii - winnym sercu Gruzji.
            • kornel-1 Re: Gruzja 24.05.13, 07:58
              Szczerze odradzam. Gruzja to jeden z tańszych krajów w Europie. Proponowane przez spamera biuro podróży oferuje 2-tygodniowe objazdy za ok. 5000 PLN. Odkąd tanie linie latają do Kutaisi za kilkadziesiąt PLN (a LOT miewa promocje do Tbilisi za ok. 350 PLN), samodzielny wyjazd nie stanowi żadnego problemu logistycznego. Dzienny koszt utrzymania na miejscu ok. 30 USD.

Kornel
              • tasteaway Re: Gruzja 10.06.13, 23:47
                my też podróżowaliśmy po Gruzji i faktycznie ten koszt wydaje się dość wysoki :)
                nam strasznie podobała się Swanetia oraz okolice Dawid Garedża :)

Nasze wrażenia m.in. tutaj: www.tasteaway.pl/2013/05/02/malownicza-ukryta-przed-swiatem-swanetia/

:) pozdrawiam, Natalia
                • kornel-1 Re: Gruzja 11.06.13, 07:38
                  Zdjęcia obejrzałem. Tekst przeczytam, gdy zmienicie kolor z popielatego na czarny.

k.
                  • scorpio1956 Re: Gruzja 12.06.13, 08:18
                    Do: Kornela-1:
                    > Zdjęcia obejrzałem. Tekst przeczytam, gdy zmienicie kolor z popielatego na czarny

A może kolorek różowy tobie by odpowiadał, kornelku?.

Do tasteaway:
                    Nie przejmuj się opiniami największego " znafcy" i najlepszego "blogiera" na świecie. Kornel jest znany na wszystkich forach. Znany w tym niedobrym znaczeniu.
                    Testeway, Twój blog czytałem jednym tchem. Jest super. Żadnego nadęcia, super opisy, fajne fotki.
                    Życzę Tobie wielu ciekawych wypadów i ciekawych opisów. Z chęcią poczytam.
                    A Twój blog "wrzuciłem" do ulubionych.
                    Serdecznie Ciebie pozdrawiam.
                    Scorpionek
                    • kornel-1 Re: Gruzja 12.06.13, 09:57
                      Wolę kolor czarny. Jest bardziej kontrastowy i przez to ułatwia czytanie. Obecnie wielu twórców witryn internetowych uznaje, że czarno-biały tekst jest zbyt nudny. Modne jest używanie czcionki lekko poszarzonej. W linkowanym blogu autorzy poszli - IMHO - zbyt daleko używając zbyt jasnego koloru czcionki. To mi przeszkadza w czytaniu.

Scorpio1956, odkąd wytknąłem mu poglądy ksenofobiczne i zwróciłem uwagę na bzdury, jakie wypisywał na temat Sudanu, łazi za mną po forach i płacze. W sumie - żałosne zachowanie.

Kornel
                      • kornel-1 PS. Czcionka, podobny wątek 12.06.13, 10:37
                        Zmieńce w nowej stronie niebieski kolor czcionki na ciemniejszy.
                        k.
                      • scorpio1956 Re: Gruzja 12.06.13, 11:24
                        Oczywiście Kornel, jak zwykle, "ma rację" . Nie będę polemizował z nim, bo się znowu poskarży się adminowi.
                        Przytoczę tylko na razie 2 linki z Forum Gazety.pl :

forum.gazeta.pl/forum/w,501,141772961,,Czy_ten_watek_o_trollu_antyrowerowym_skasowano_.html?v=2
                        forum.gazeta.pl/forum/w,654,136575364,137988111,Re_Przepraszam_czy_Wekenda_spi_.html
                        A, Tasteawey, nie przejmuj się. Nie musisz zmieniać czcionki. Uważam, że blog zrobiony jest profesjonalnie. Jest czytelny i przejrzysty
                        • kornel-1 Re: Gruzja 12.06.13, 12:50
                          scorpio1956 napisał:
                          > Oczywiście Kornel, jak zwykle, "ma rację" . Nie będę polemizował z nim, bo się
                          > znowu poskarży się adminowi.

Ty nie polemizujesz :) Do polemiki potrzeba argumentów.
                          Jeśli chodzi o moją współpracę z administracją, to układa się dobrze. Nieregulaminowe są usuwane :)

k.
                          • scorpio1956 Re: Gruzja 12.06.13, 13:14
                            Śmieszny jesteś.
                            Dziewczyna napisała fajnego bloga, a ty piszesz, że ewentualnie przeczytasz, jak kolorek literek się zmieni. A kto ty jesteś?. Cenzor?. Masz nawyki starokawalerskie poprzeplatane ze zwichrowaniem zawodowym nauczyciela. Ty jesteś najlepszy?. Ty masz najlepszego bloga?. Kto na swoim turystycznym blogu chwali się dokonaniami naukowymi?. Twój egocentryzm bije wszelkie rekordy. Może przytoczyć jeszcze twój post mówiący gdzie zaczynają się Sudety?.
                            Kończę tę jałową dyskusję z tobą, bo nikogo to nie obchodzi. Ale czasami spójrz w lustro. Dobrze zrobi ci to.
                            Żegnam się z Tobą, nie odpowiadaj, bo czytać tego i tak nie będę.
                            Znikam...pa!
                            • kornel-1 Re: Gruzja 12.06.13, 14:25
                              scorpio1956 napisał:
                              > Dziewczyna napisała fajnego bloga, a ty piszesz, że ewentualnie przeczytasz, ja
                              > k kolorek literek się zmieni.

Nazwałbym to-to fotoblogiem a nie blogiem. Wspomnienia z Gruzji - mieszczące się na półtorej kartki maszynopisu - z pewnością nie są perełką literatury bloggerskiej. Streszczając: Autor pisze, że mu się podobało w Gruzji, że było miłe powitanie i malownicza droga z Kutaisi do Mestii. Zjedli posiłek w hotelowej restauracji i, nie zwiedzając okolicy, pojechali do Batumii.
                              Do tego tekstu autorzy dołączają kilkanaście zdjęć (jedzenia i widoczki) pokolorowanych w fotoshopie lub innym, darmowym, programie graficznym.
                              Czy może się to podobać? Oczywiście!
                              De gustibus...

>A kto ty jesteś?. Cenzor?. Masz nawyki starokawalerskie poprzeplatane ze zwichrowaniem zawodowym nauczyciela.

Kulą w płot.
                              Strzelać wam kazano? ;-)
                              LOL

> Kto na swoim turystycznym blogu chwali się dokonaniami naukowymi?.

W zakładce "O mnie" przedstawiam - podobnie jak większość autorów stron domowych - informacje o swoich zainteresowaniach (nie tylko chemiczne).

> Może przytoczyć jeszcze twój post mówiący gdzie zaczynają się Sudety?.

Nigdy nie wypowiadałem się w sieci, gdzie zaczynają się (lub kończą) Sudety. Znów ci się coś pomerdało. :-/
                              >> Żegnam się z Tobą, nie odpowiadaj, bo czytać tego i tak nie będę.
                              > Znikam...pa!

Trzymam za słowo. Znikaj i nie wracaj. Jak dotąd twoje posty na forum Turystyka na świecie sprowadzały się do poszczekiwania.

Kornel
                              • tasteaway Re: Gruzja 15.06.13, 12:42
                                Poczułam się przywołana do tablicy, więc jestem ;)
                                Po pierwsze scorpio wielkie dzięki za pozytywne opinie i zapraszamy jak najbardziej i jak najczęściej :)
                                Po drugie kornel - wyobraź sobie, że ostatnio niezależnie od Twojej opinii rozważaliśmy zmianę koloru czcionki, więc Twoje bądź co bądź niekulturalnie wypowiedziane opinie są dla nas cenne..

Co do poziomu literatury:
                                1) każdy ma swój styl pisania - wiele osób mój styl lubi, ale nie każdy musi
                                2) co do zarzutów czy to fotoblog o Gruzji czy blog.. Tekstów o Gruzji na blogu jest 5 (www.tasteaway.pl/category/podroze/gruzja/) + galeria zdjęć, więc wydaje mi się, że informacji jest całkiem dużo. Taki też feedback dostaliśmy od wielu osób planujących wyprawę do gruzji..

Pozdrawiam i życzę bardziej pozytywnego stosunku do otaczającej rzeczywistości, Natalia
    • Gość: ginter Re: Gruzja IP: 91.221.145.* 02.07.13, 12:58
      ja z kolei polecam dość obszerny przewodnik po Gruzji, relacje z podróży po Gruzji, opinie podrózników, którzy jeżdzili po tym kraju:

Gruzja informacje praktyczne
    • Gość: Celina Re: Gruzja IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.13, 16:49
      Byliśmy w Gruzji cały czerwiec. Wędrowaliśmy z plecakami i każdy dzień naszej włóczęgi opisujemy na piotr-i-celina.blogspot.com/
    • 4podroze Re: Gruzja 02.07.14, 11:57
      Polecam dużo informacji o Gruzji: gruzja-turystyka.blogspot.de/
    • tripadvisor-24 Re: Gruzja 07.06.17, 11:10
      A tu moje wspomnienia : tripadvisor-24.com/2017/05/21/gruzja-dzien-pierwszy/
    • tripadvisor-24 Re: Gruzja 11.07.17, 09:06
      A ja polecam moją 11 dniową relację z Gruzji Tekst linka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka