Dodaj do ulubionych

Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ?

09.03.09, 13:12
Dlaczego oszukują na każdym kroku ? Islam przecież nie pozwala być nieuczciwym
więc ...?
Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 13:47
      a możesz sprecyzować o co Ci chodzi?
      • oslatni_dzwonek Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 14:07
        o wszechobecne śmieci i brud ogólnie przyjęty to jakaś moda w krajach arabskich
        czy moze obowiązek
        • wojtek37k Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 14:55
          do oslatni_dzwonek

Brudno jest wszędzie tam na swiecie gdzie jest bieda , to dwa
          nierozerwalne ze sobą zjawiska . Im jedziesz do biedniejszego , ale
          zurbanizowanego kraju możesz spodziewać się brudu , Przejedź się w
          nawet w Polsce tam , gdzie żyją eksmitowani , pewnie bedzie czysto .
          Smieci nie bedą się walać pod blokiem , klatki bedę czyste i
          nieobszczane .
    • janan2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 14:10
      oslatni_dzwonek napisała:

> Dlaczego oszukują na każdym kroku ? Islam przecież nie pozwala być nieuczciwym
      > więc ...?
      Trzeba być takim w stosunku do niewiernych.To akurat w ich mentalności zaleta.A
      Ty chodzący bankomat.A że brudno?.To we wszystkich krajach arabskich bez
      wyjątku.Taki też mają obyczaj.Za to w domach mają czyściej niż u nas.Co do
      reszty to do kanału,na chodnik,na bezludzie,gdzie się da.Potem widzimy kanały w
      połowie zasypane wszelkim śmieciem,góry odpadków i kościotrupy kotów grzebiących
      w tych śmierdzących stertach,czy oblepione foliowymi workami i śmieciami
      rachityczne pustynne krzewy z dala od aglomeracji.Ale sądzę że nie wiedziałaś do
      końca gdzie jedziesz.Te zasady tam to norma.Ale w enklawach turystycznych już po
      europejsku,czyściutko.
      • wojtek37k Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 14:48
        Janan2 w Emiratach , Kuwejcie też mają brudno ? Byłeś już we
        wszystkich krajach arabskich ?

Pozdrawiam Wojtek
        • janan2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 15:15
          wojtek37k napisał:

> Janan2 w Emiratach , Kuwejcie też mają brudno ? Byłeś już we
          > wszystkich krajach arabskich ?W Emiratach czy Kuwejcie nie,no i wcale mnie nie
          ciągnie.Ale byłem od Maroka do Jordanii.Wszędzie to samo.Może tam jakaś enklawa
          czystości.Wcale bym się nie zdziwił sądząc po strukturze tamtej
          ludności.Zdecydowana większośc to nie są Arabowie.Ale nie zamierzam
          polemizować.Nie byłem,nie wiem.Za to tam gdzie byłem tak jest jak
          napisałem.Wyróżnia się w tym niestety Egipt na tle innych
          krajów.Negatywnie.Szczególnie Kair i cała dolina Nilu.
          • derduch.milutki.facio [...] 09.03.09, 16:14
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • derduch.milutki.facio [...] 10.03.09, 13:00
    • 0nna Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 15:39
      Nie tylko w Egipcie, miałam "przyjemność" jazdy przez Polskę na objazdówkę po
      zachodzie Europy. Autobus zbierał turystów w wielu polskich miastach,
      najczęściej przy dworcach.
      Uważam, że woń polskich dworców zagłusza woń arabskich ulic! Gorszym tylko
      miejscem była woń przy farbiarni w Fezie.
      • toosiak Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 15:52
        dobre ujete :)

rozumiem zeby w pl niby czysto byloi tu nagle panisko szok przezywa...
        LOL

sadze ze temat zostanie szybko usuniety - :)
        • kamma.2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 16:02
          toosiak napisała:

> dobre ujete :)
          >
          > rozumiem zeby w pl niby czysto byloi tu nagle panisko szok przezywa...
          > LOL
          >
          > sadze ze temat zostanie szybko usuniety - :)

a to niby dlaczego?
    • 2rd Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 09.03.09, 19:17
      jechalem ostatnio skm przez trojmiasto.
      najbardziej zainteresowal mnie fragment przed i za kurortem sopot.
      to co sie dzieje i co lerzy wzdluz torow to wola o pomste do nieba.
      tak a prop okecie ma nowy terminal piekny ale od niedawna ,jak
      ladowalem w dalamanie w turcji kilka lat temu to sie naprawde
      zdziwilem ze taki duzy i ladny terminal w koncu to prowincjia ,
      turcy maja a my wszystko w powijakach.nawet autostrady do stolicy
      niema jestesmy ostatnim panstwem w europie.nawet albania ma wiem bo
      sam jechalem.chorwaci pobudowali autostrady bez unii piekne i w
      gorach pelno tuneli i to kilka lat po wojnie balkanskiej. my mamy
      niziny pieniadze z unii i nic a jak budujemy to po trasach
      wytyczonych za niemca i gierka,sytuacja troche sie zmienila ale to
      nam nie przeszkadza.
    • piautre1 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 10.03.09, 15:09
      witam wszystkich
      niestety wszystkie kraje arabskie, które znam (cała płn Afryka) charakteryzują
      sie wszechobecnym brudem. Spędziłem tam w sumie 7 lat i przywykłem (z grubsza).
      i nie ma wiekszego znaczenia czy to Egipt, Libia, Tunezja, Algieria czy Maroko.
      Nie zapominajmy,że arabowie to generalnie ludy koczownicze- czysto u siebie w
      domu (namiocie) a na zewnątrz???- po co się przejmowac, jak niedługo to miejsce
      opuścimy.
      należy to po trosze do folkloru i należy traktowac brud jako element krajobrazu
      i niezbyt poważnie.
      Przypomina to trochę zwyczaj, (o którym mówią bez żenady w czasie zwiedzania
      np. zamków na Loarą) - brak toalet, sranie (za przeproszeniem pani Marszałek) po
      kątach a gdy już kąty zostały zapełnione i smród wyganiał- przenosiny do innego
      zamku, a służba czyściła zamek.
      życzę luzu i dystansu
      pi-autre

ps. na pytanie a propos Algierii- tez niestety- "... przenosząc wzrok ponad
      sterty śmieci cieszymy sie jak dzieci ...".
      a naprawde jest co oglądac.
      • janan2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 10.03.09, 19:15

> życzę luzu i dystansu
        > pi-autre
        >I to jest odpowiedz co wyczerpuje te ich obyczaje śmieciowe.Jeśli ktoś o tym
        nie wie to mocno się zdziwi,ale taki ich folklor.Nic nam do tego,ale Polacy
        zazwyczaj marudni.To nasza "cnota"narodowa.Można jednak być zszokowany jak się
        ogląda Egipt nie tylko zza szyby autokaru lub z perspektywy barku czy hotelu.Te
        budowle typu szałas fellachów nad brzegami Nilu.Ale jest postęp,na każdym prawie
        satelitarna antena.Za to w Kairze całkiem często można spotkać kozy na 3 czy
        kury na drugim piętrze.Więc jak może być czysto.To jednak pojęcie względna.Tak w
        zasadzie do wszystkiego można się przypiąć.Tylko po co.Oni tak mają z tym żyją
        jest im z tym wygodnie więc nic nam do tego.Można co najwyżej nie jechać.To ich
        cecha wspólna od Atlantyku aż po Izrael.
        > ps. na pytanie a propos Algierii- tez niestety- "... przenosząc wzrok ponad
        > sterty śmieci cieszymy sie jak dzieci ...".
        > a naprawde jest co oglądac.
        Też się i tam zawieruszyłem dosyć dawno.Nawet jakieś wspomnienia i zdjęcia
        były.Ale cztery lata temu można wykopać na forum jak ktoś ciekaw.To pytanie
        chyba mnie dotyczyło.Ale dzięki za pomoc.Skasowana moja wypowiedz.Ta dotycząca
        struktury ludności Kuwejtu,Kataru czy Emiratów.Ale wyjaśniam jaszcze
        raz.Struktura ludności to nie to samo co narodowość w tych krajach.Mają z tym
        problem.No i chyba jednak czyściej.Większość to w tych krajach najemnicy
        pracujący na budowach,sprzątający,usługi,wydobycie i tak można wyliczać bez
        konca.Jeśli ktoś twierdzi że potomkowie szejków i ich krewni(Arabowie)zajmują
        się tego typu zajęciami zamiast liczenia petrodolarów i zarządzania,to widocznie
        jest lepiej wykształcony w jakiejś kużni talentów.Tylko nie wiadomo czy przy
        miechu czy przy młocie.Struktura ludności i narodowość nie mają z sobą wiele
        wspólnego.Ale osobiście kończyłem tylko szkółkę parafialną,wiec przygotowując
        się do wyjazdu w tamte okolice(nie doszedł do skutku)tak rozczytałem problem.Ale
        niektórzy lubią wyjątkowo dowalić każdemu,obrażać czy robić za narcyza,no i
        wszystko wiedzą.Prowokują.Sorki za wstawkę.
    • iberia.pl pojedź do Indii to nie będziesz na egipski brud 10.03.09, 15:46
      narzekal.
      Dziwne, ze jakos nie slyszalam zeby Niemcy sie na egipski syf
      skarzyli, a jakby na to nie patrzec to u nich jest Ordnung w
      przeciwienstwie do PL.
      • gladi3 Re: pojedź do Indii to nie będziesz na egipski br 10.03.09, 16:29
        gosc byl pewnie 1 raz za granica i sobie ineczej wyobrazal inny
        kraj,Polska wg innych to jeden wielki smietnik,na dworcach syf
        jakich malo,my hmm Polacy to narod strasznie marudny,narzekajacy i
        szkoda gadac.
    • daria.1 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 11.03.09, 11:00
      Wczoraj wróciłam. Jechałam z nastawieniem , że tam jest brudno. Po za hotelem
      faktycznie syf. Widziałam ich sklep mięsny, rybny, okropnośc brrrr. Zdechły
      szczur przed sklepem na nim część deski od kibla to już widok porażający.
      Zupełnie inny świat. Wychudłe, brudne koty.
      Byłam w niejednym państwie, ale arabowo jest ochydne. Wrociłam jednak
      zadowolona, pogoda cudna, hotel fajny. Naładowałam baterie.
      • janan2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 11.03.09, 16:30
        daria.1 napisała:

> Wczoraj wróciłam. Jechałam z nastawieniem , że tam jest brudno.
        No że jest tak jak jest, to wiadomo.Ale jakieś inne wrażenia.W hotelach
        czysto,starają się.Jak ochłoniesz to napisz coś o pobycie.Gdzie byłaś,bo nie
        sądzę że tylko w hotelu.
        > Byłam w niejednym państwie, ale arabowo jest ochydne. Wrociłam jednak
        > zadowolona, pogoda cudna, hotel fajny. Naładowałam baterie.
        No i to ważne.Przywiozłaś w sobie trochę światła i ciepła.Na jakiś czas
        starczy.Z bliskiej zagranicy,to właściwie nie ma gdzie o tej porze,więc skazani
        jesteśmy na te ich "atrakcje".To miejscowy folklor,taki dopust Allacha.
        • daria.1 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 11.03.09, 19:12
          Byliśmy z małym dzieckiem więc nosa z hotelu niewiele wychylałam. Po drodze do
          Delfinarium za szyby busa trochę widziałam ;-) Szczurka widziałam w Old Market
          (okropne miejsce). Głównie wygrzewaliśmy sie w słońcu, a dzieciak szalał w
          basenie. Po to tam pojechaliśmy. Napewno kiedys tam zimą wrócimy, bo na pewno
          nie latem. Nie wytrzymałabym tamtejszych upałów.
          • wojtek37k Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 11.03.09, 22:25
            A co wiesz o ich letnich upałach , z autopsji oczywiscie ?? Ja mam
            już za sobą dwa letnie pobyty wakacyjne i kilka po za sezonem , w
            tym roku 25 czerwca lece w wakacje już trzeci raz , skąd wiesz , że
            nie wytrzymałaś byś . Latem wszytkie hotele praktycznie pełne , zimą
            połowa hoteli zamknieta , reszta z niepełną obsadą . Przepraszam ,
            ale tak moim zdaniem to w Egipcie jeszcze nie byłaś , narazie byłaś
            w hotelu :-) . Na Old Market są super knajpy z owocami morza -
            tanimi jak barszcz w Polsce , a Ty dostrzegłaś tylko okropne
            miejsce :-). Szczur w Polsce to rzadkość , a firmy deratyzacyjne nie
            mają zajecia ;-). Życzę kolejnych udanych hotelowych pobytów ,
            przypominam jednocześnie , że forum Egipt-Hotele jest gdzie
            indziej :-)
            • daria.1 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 11.03.09, 23:54
              Gratuluje znawco Egiptu. Nie napisałam, że znam Egipt. Napisałam co widziałam.
              Nigdy w życiu bym nie weszła do knajpy w Old Market, nawet jakby dawali owoce
              morza za darmo. No cóż nie tylko dla mnie to okropne miejsce, ale cieszę się że
              tam pojechaliśmy i zobaczyłam to na własne oczy. Ty możesz mieć inne zdanie,
              smacznego. Latem jest tam po prostu za gorąco i nikt mnie tam nie zaciągnie w
              okresie wakacyjnym. Rozmawiałam z wieloma turystami, z rezydentem i opowiadali
              jakie są temperatury latem. W zimie super, bo hotele nie są przepełnione, na
              pewno nie zamykają, bo to ich "chleb". Chcesz to jedź latem, mało mnie to
              obchodzi. Tak w ogóle nie bardzo rozumiem po co to napisałeś.
            • daria.1 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 00:00
              wojtek37k napisał:

> A co wiesz o ich letnich upałach , z autopsji oczywiscie ??
              Tak, upały znam z autopsji. Wyobraź sobie , że nie tylko w Egipcie sa upały.
              • derduch.milutki.facio Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 00:38
                daria.1 napisała:

> wojtek37k napisał:
                >
                > > A co wiesz o ich letnich upałach , z autopsji oczywiscie ??
                > Tak, upały znam z autopsji. Wyobraź sobie , że nie tylko w Egipcie sa upały.

No to napisz gdzie tak było latem cieplej niż w Egipcie, bardzo jestem ciekaw.

PS. Dla ułatwienia dodam że poza Australią byłem już praktycznie wszędzie, co
                np. Wojtek może potwierdzić, więc rozważ swoją odpowiedź.
                • kasia_p45 [...] 13.03.09, 07:27
              • wojtek37k Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 09:38
                Jeśli twoje wypowiedzi na temat Egiptu , nie są poparte żadnym
                doswiadczeniem z Egiptu , tylko sugestią , bo byłam gdzie indziej i
                to tak powinno być , proponowałbym powstrzymanie się od wypowiedzi .
                Kontynuowanie dyskusji uważam za zbędne , aby z kimś wymienić
                poglady w jakiejś kwestii , obie strony powinny być zorientowane w
                temacie chodź w minimalny sposób , Tobie brak tego minimum w kwestii
                Egiptu .
                Bez urazy , pozdrawiam Wojtek
                • daria.1 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 11:00
                  Czy ja napisałam , że w innych krajach jest cieplej niż w Egipcie? Czytacie bez
                  zrozumienia. Latem wolę inne miejsca niż Egipt. Każdy jeździ tam gdzie lubi i
                  chce. Dla mnie teraz była pogoda super, a było bardzo ciepło. Zimą mi się
                  podoba. Śmieszy mnie ta dyskusja.
            • kasia_p45 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 07:50
              A ja tez bylam w srodku lata i bylo mi bardzo dobrze :)).. A co do
              smieci to zupelnie mi to nie przeszkadzalo.. Zreszta w osrodkach
              jest czysciutko.. A ze tam w ich miastach.. czy nawet gdzie niegdzie
              na pustyni wala sie syf.. To juz inna bajka... Ot taka ich "uroda"..
              Nalezy to przyjac jako atrakcje turystyczna i nie psuc sobie
              humoru :)))
              • ami.ra Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 10:55
                A mi podoba tam sie wszystko ,nawet smieci i brud wszak to wielka
                atrakcja i urozmaicenie.Nie widze tam wad to uwielbiam tam
                odpoczywac.Nie rozumiem tylko ludzi ktorzy przed wyjazdem nic nie
                dowiaduja sie o kraju do ktorego leca a potem lamentuja.Zresztą
                jednemu podobaja sie nasze gory drugiemu morze...
                • zla_wiedzma Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 11:16
                  ami.ra napisała:

> A mi podoba tam sie wszystko ,nawet smieci i brud wszak to wielka
                  > atrakcja i urozmaicenie.

no o gustach ponoć się nie dyskutuje :D
                  swoją drogą nikt tu chyba nie lamentuje, nikt nie mówi ze w Polsce jest super
                  porządek i czystość a Ty chyba nie wyrzucasz śmieci za okno ? (choć znam takich
                  co mają takich sąsiadów :) )
                  atrakcje atrakcjami ale w sumie wytłumaczenie o koczowniczym trybie życia sensowne
              • janan2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 16:49
                kasia_p45 napisała:

To juz inna bajka... Ot taka ich "uroda"..
                > Nalezy to przyjac jako atrakcje turystyczna i nie psuc sobie
                > humoru :)))
                No i właściwie na tym powinno się skończyć.Nie ma sensu dyskutować o czymś co
                zostało opisane,wyjaśnione wiadomo mniej więcej co i jak jest.Zresztą opinii
                jest w zasadzie tyle ilu piszących.Każdy odbiera indywidualnie problem.Ważne aby
                zemsta nie dopadła w najmniej oczekiwanym momencie,no i miło spędzić urlop.Cała
                reszta to wyłącznie lokalne atrakcje.Miejscowi nie zwracają na to uwagi,tak
                przywykli i wydaje się im że tak jest wszędzie.A w Polsce i Europie też można
                znależć niezłe kwiatki w tym temacie.Więc spoko ,miłego pobytu i nie ma co dalej
                wałkować problemu.
            • iberia.pl Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 19:06
              wojtek37k napisał:

> A co wiesz o ich letnich upałach , z autopsji oczywiscie ?? Ja mam
              > już za sobą dwa letnie pobyty wakacyjne i kilka po za sezonem , w
              > tym roku 25 czerwca lece w wakacje już trzeci raz , skąd wiesz ,
              że nie wytrzymałaś byś .

Wojtek, litosci....nie bylam w Egipcie w lipcu ani w sierpniu i w
              tym terminie tam nie pojade.Mnie wystarczy pogoda taka jak tam jest
              teraz, a po drugie znam osoby, ktore byly tam zarowno zima jak i
              latem i jakos dziwnie podzielaja moje zdanie.
              To, ze Ty dzielnie znosisz upaly nie znaczy, ze inni tez tak
              maja.Dla mnie to bylaby mordega i nie mam potrzeby zbey to
              sprawdzac:-P.
              • kasia_p45 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 19:22

Nie koniecznie wszyscy... ja podzielam zdanie Wojtka :PP

A skad wiesz, ze to mordega skoro nie bylas tam latem????

<Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe>
                • janan2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 19:28
                  kasia_p45 napisała:

>
                  > Nie koniecznie wszyscy... ja podzielam zdanie Wojtka :PP
                  >Ja też.Byłem w lipcu także.56 Dolina Królów.Ale co tak właściwie Cię
                  napadło?Weny dostałaś czy co?Włączam czuwanie.Będzie się działo.Pzdr.
                  • kasia_p45 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 19:40
                    Co mnie napadlo? Nic mnie nie napadlo :))) Wyrazilam tylko swoje
                    zdanie :)) Mi akurat bylo bosko...w te upaly. I nie wiem czy zimą
                    byloby podobnie?? Jesli pojade znow do Egiptu to obowiązkowo w
                    srodku lata..
                    Przy okazji pozdrawiam wszystkich :D
                    • janan2 Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 20:02
                      kasia_p45 napisała:

> Co mnie napadlo? Nic mnie nie napadlo :))) Wyrazilam tylko swoje
                      > zdanie :Eeee tam.Liczyłem na więcej,no wiesz,troszkę humoru i ekspresji by nie
                      zawadziło.Ale takiej z wyższej półki.Nie bierz tak serio.Z Tobą nie tylko w
                      necie można być weselszym.Szkoda.
                • iberia.pl Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 19:30
                  kasia_p45 napisała:

>
                  > Nie koniecznie wszyscy... ja podzielam zdanie Wojtka :PP

a gdzie ja uzylam slowa "WSZYSCY" bo jakos nie widze go w mojej
                  poprzedniej wypowiedzi.

>
                  > A skad wiesz, ze to mordega skoro nie bylas tam latem????

Lopatologia:
                  *bo bylo mi wystarczajaco cieplo w lutym i marcu,
                  *bo nie znosze temperatury wyzszej niz +25,
                  * bo bliski znajomy byl i latem i zima i wiecej latem nie pojedzie.
                  A dodam, ze w Egipcie nie byl ani raz, ani dwa ani trzy tylko
                  zdecydowanie wiecej.
                  • kasia_p45 [...] 12.03.09, 19:37
              • wojtek37k Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 21:22
                No fakt lubię ciepełko , nie ukrywam tego i dobrze mi z tym .

:-)
              • wojtek37k Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 12.03.09, 21:23
                Moja powyższa odpowiedź dotyczyła tego wpisu

:-)

iberia.pl napisała:

> wojtek37k napisał:
                >
                > > A co wiesz o ich letnich upałach , z autopsji oczywiscie ?? Ja
                mam
                > > już za sobą dwa letnie pobyty wakacyjne i kilka po za sezonem ,
                w
                > > tym roku 25 czerwca lece w wakacje już trzeci raz , skąd wiesz ,
                > że nie wytrzymałaś byś .
                >
                > Wojtek, litosci....nie bylam w Egipcie w lipcu ani w sierpniu i w
                > tym terminie tam nie pojade.Mnie wystarczy pogoda taka jak tam
                jest
                > teraz, a po drugie znam osoby, ktore byly tam zarowno zima jak i
                > latem i jakos dziwnie podzielaja moje zdanie.
                > To, ze Ty dzielnie znosisz upaly nie znaczy, ze inni tez tak
                > maja.Dla mnie to bylaby mordega i nie mam potrzeby zbey to
                > sprawdzac:-P.
    • kasia_p45 Re: Dlaczego na tym FORUM jest tak brudno ? 12.03.09, 21:38
      Wiecie co Wam powiem.. To nie w Egipcie jest brudno!! Tylko na tym
      FORUM!! Ludzie opamietajcie sie! Te wszystkie brudy, ktore tu sa
      wywlekane z powodzeniem pokryły by niejeden "Egipt"..
      • ami.ra Re: jest brudno bo było by nudno:) 12.03.09, 22:00
        A tak to zawsze inaczej :)
      • wojtek37k Re: Dlaczego na tym FORUM jest tak brudno ? 12.03.09, 22:14
        Kasiu , spokój słoneczko :-)
        Zima się kończy , słonko zacznie mocniej operować , wszystkim
        poprawią się humory , sezon na wyjazdy zaraz sie zacznie i po
        zimowej depresji . Ja zaczynam w tym roku od Istambułu z żoną - całe
        5 dni orientu przed nami , jeszcze 3 tygodnie i .... :))))
        Jak masz możliwość popraw sobie humor jakimś wyjazdem i zobaczysz po
        powrocie nawet forum Egipt , będzie piękne . Derduch chyba tez
        niedawno gdzieś był i zobacz jaki "love" do Giwi robi ....
        hihihihi . Zamiast sie denerwować napiszcie jakie macie najbliższe
        plany wyjazdowe ?? niekoniecznie te egipskie , człowiek w końcu samą
        pustynią z kilkoma plamami zieleni źyć ciągle nie może .

Pozdrawiam Wojtek
        • janan2 Re: Dlaczego na tym FORUM jest tak brudno ? 12.03.09, 22:57
          wojtek37k
          > hihihihi . Zamiast sie denerwować napiszcie jakie macie najbliższe
          > plany wyjazdowe ?? niekoniecznie te egipskie , człowiek w końcu samą
          > pustynią z kilkoma plamami zieleni źyć ciągle nie może .
          >
          > Pozdrawiam Wojtek
          Kasiu-p45.Wojtek dobrze napisał.Po co te przepychanki..Cwiruśnych należy
          zostawić w spokoju.Oni i tak żyją we własnych urojeniach.Masz plany na TR.
          Super.Tylko egejska jak dla mnie wyjątkowo zimna.I marzenia pozostały.Egipt.M.
          Czerwone.Tylko nie wiem czy lubisz poniżej lustra wody. Ja już planuję.Ostatnio
          miałem pełny dyskomfort.Poleciałem.Byłem.Ale wycieczka religijna.Dla mnie
          katorga.Ale nadal marzę o podwodnym świecie.Akurat mnie trochę
          dotknęło.Cygaństwo nie popłaca,pokrycie własnego błędu cudzym,to jeszcze
          gorzej.Dlatego ukłon i sorki w stosunku do wojtka.Byłem przykry. Przepraszam.A
          tak jak byś miała ochotę to na 10 możemy zebrać paczkę.Całkiem świetną.No
          problem.Ja w przeciwieństwie do niektórych zbytnio nie chwalę się gdzie byłem
          lub nie byłem.Ten temat akurat wymaga milczenia.Jest istotne.Jak dogadujemy
          paczkę,to jednak jedziemy.Nie może być tak że tłumaczka jak byłem pierwszy raz w
          TR okazała się tą co na pierwszej dyskotece zaginęła w pianie.Zobaczyłem ją
          dopiero w samolocie powrotnym nieco zmarnowaną.A to była moja kasa. Idiota.
          Więcej tego nie będzie.Ale plany na przyszłość snuć warto. Może nawet w necie.Po
          co komu przykładowo jakieś rachityczne palmy na wybrzeżu?Jak pod wodą raj.No ale
          jak przekonać do tej opcji niektóre osoby.Pływać niby umieją.Ale z zanurzeniem
          gorzej..Jeszcze gorzej moja ślubna (niew8iele ubyło z wody w Red Sea)pływa jak
          siekiera,niewiele widzi.No cóż zabić lub utopić(nawet z butlą).To naprawdę
          problem do rozważenia.Ale ja planuję z wyprzedzeniem rocznym.ćzyli umawiać się
          można dopiwro gdzięś pod koniec 09.Ja nie dre....ch.Ten marzy.A o pieniądzach po
          prostu się nie gada.
          • deoand Re: Dlaczego na tym FORUM jest tak brudno ? 12.03.09, 23:26
            Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ?
            piautre1 10.03.09, 15:09 Odpowiedz
            witam wszystkich
            niestety wszystkie kraje arabskie, które znam (cała płn Afryka) charakteryzują
            sie wszechobecnym brudem. Spędziłem tam w sumie 7 lat i przywykłem (z grubsza).
            i nie ma wiekszego znaczenia czy to Egipt, Libia, Tunezja, Algieria czy Maroko.

Całkowicie podzielam pogląd autora - zaden z tych krajów nie rozwiązał
            problemu smieci - po prostu Arabowie rzucaja smieci gdzie popadnie a
            nie ma kto potem tego sprzatać i tyle ...

Tak było jest i pewno jeszcze długo będzie ..

a nie ma kto ich wziąc za buzie .

Dwadzieścia pare lat temu te brudasy Angole odgaszali pety o dywan w
            sklepach rzucali smieci w autobusach i gdzie popadło tak , że Murzyni nie
            zdążyli ich sprzątac .. Przyszła Thaczerka wzięla wszystkich za buzie i
            juz nie śmią palić w sklepach czy autobusach ...

to samo z psami ... pare kar po 1000 pln i każdy własciciel chodziłby
            z szfelka albo z psem w pampersie ..a tak to psich kup na każdym
            trawniku !!!!

pzdr deoand
            • janan2 Re: Dlaczego na tym FORUM jest tak brudno ? 13.03.09, 00:23
              deoand napisał:
              Deo!!!Dzięki za wsparcie(FILOZOFICZNE).Ale przynajmniej dobrze że
              jesteś.Zostałem sam.Odpuścić???
          • derduch.milutki.facio [...] 12.03.09, 23:28
          • wojtek37k Re: janan2 13.03.09, 10:46
            Ja mam plany ciągle :-) , żal tylko , że nie wszystko da radę od
            razu zrealizować z powodu kwestii finansowych , ale jakby nie
            przymierzał świat jest wielki i jest dużo do zobaczenia , nieraz
            nietrzeba jechać bardzo daleko , aby znaleść to "coś" . Sam napewno
            jestem egiptomaniakiem , zawsze wyrażam pogląd , że rok bez wyjazdu
            do Egiptu to rok stracony :-) , ale ja Egipt postrzegam
            bezkrytycznie zdając sobie sprawę z jego niedoskonałości . Słońce ,
            nurki , taniość , bliskość , znajomi (tam mieszkający) , shisha ,
            knajpa z owocami morza koniecznie ze szczurem w tle , inaczej owoce
            morza niejadalne - to wszystko jakoś mi rekompensuje całą resztę .
            W Istambule raczej tylko ponad wodą , lubię ciekawe miasta ,
            zobaczyć jak tam ludzie żyją , zjeść na miejscową modłę , obejrzeć
            zabytki , chłonąć tą inną atmosferę - myślę , że Istambuł mnie nie
            zawiedzie , to w końcu tygiel kulturowy na granicy dwóch światów .
            Turcja wakacyjnie (byłem już dwa razy) , w najbliżsszym czasie mnie
            nie interesuje , może kiedys poza sezonem , bez dzieci ,
            indywidualne zwiedzanie połaczone z nurkowanie w oklicy Bodrum i
            Kas . Jakoś tak mi się porobiło , że coraz czesciej planuje wyjazdu
            zorganizowane samemu , wracam z nich bardziej zadowolony , niż z
            pobytów z biurem .
            • janan2 Re: wojtek 37k 13.03.09, 19:57
              wojtek37k napisał:

> Ja mam plany ciągle :-) ,
              Ja też zawsze coś planuję.Teraz może objazd własny po Bałkanach,lub jakieś
              bykowisko.Trochę odrzuciło mnie od Egiptu po pobycie w Swięta.Może przejdzie z
              czasem.Pod wodą jednak najpiękniej.
              Jakoś tak mi się porobiło , że coraz czesciej planuje wyjazdu
              > zorganizowane samemu , wracam z nich bardziej zadowolony , niż z
              > pobytów z biurem .
              Krótsze wypady zawsze organizujemy indywidualnie.Ale tam gdzie już przelot,to
              ciężko.Nadziałem się na lot i trampingowy z Koszyc.Owszem tanio,ale lepiej
              jednak chyba z biurem,przynajmniej zorganizują bazę i ewentualnie jakiś hotel w
              którym i tak niewiele bywam.Zawsze nas nosi coś przeżyć,zobaczyć.Ale każdy
              wybiera swoją ulubioną wersję i realizuje upodobania.A z finansami to każdy
              jakiś problem ma(no jeden tu nie ma)a jak przwalą teraz podatkami i podwyżkami
              zusów to tylko totolotek lub ból głowy.Ale urlop musi być.Bo co by to było za
              życie.Trochę zboczyło z tematu.Ale giwi czuwa.Najwyżej wytnie.Dobrze sie stało
              że trochę podczyściła.Niepotrzebne te przepychanki.
          • derduch.milutki.facio [...] 13.03.09, 12:36
    • ami.ra Re: Der...uch ćwirku.Gdzie jesteś.Pogawarim? 13.03.09, 09:28
      Uwazam,ze wiele ludzi na tym forum duzo wie...lecz mają klase i
      publicznie nie upokarzaja innych osób.
      • derduch.milutki.facio [...] 13.03.09, 09:33
    • marianoromano Re: Dlaczego w Egipcie jest tak brudno ? 13.03.09, 09:29
      Czytam forum o Egipcie od 1/2 roku.Uzyskałem masę cennych
      informacji związanych z moim 1 wyjazdem do Egiptu za które
      serdecznie dziękuje.Jednak to co się dzieje na forum , wypowiedzi
      niektórych osób jest żenujące.Nie ma żadnego poszanowania dla
      drugiego człowieka,innego spojrzenia na dany temat(tylko moja prawda
      oczywista).Są osoby które odpowiadają z kulturą ,ale są też bufoni
      zapatrzeni tylko w siebie(chamstwo i prostactwo).Pozdrawiam
      • wojtek37k Re: kasia i nie tylko 13.03.09, 10:23
        Zdązyłem jeszcze przeczytać , jedziesz do Irish , zmienisz klimat ,
        wypijesz dobre piwo w pubie ..... no tego pewien oczywiście nie
        jestem . Swiat przynajmniej przez jakiś czas bedzie wydawał się
        lepszy , wrócisz to może i o Egipcie coś skrobniesz , akurat jak
        Ciebie nieraz czytam , to widzę siebie X pobytów w Egipcie wstecz ,
        zero komplikacji . Te komplikacje narastają w miarę długości pisania
        i ilości pobytów . Zaczynasz dostrzegać bzdury wypisywane przez
        innych , zaczynasz się irytować , niezauważalnie sam tracisz
        momentami trzeźwość myślenia w pisaniu . Ważne jest aby jednak to
        momentami dostrzec , skorygować i pisać dalej . Ci co jadą tam
        pierwszy , czy drugi raz , jeszcze mają tyle pytań , niektóre
        powtórzą dziesiatki razy . Aby jednak miało to ręce i nogi (pisanie
        na forum) piszmy o tym , co sami przeżyliśmy , to będzie
        wiarygodne , nie powtarzajmy zasłyszanych opinii nie popartych
        własnymi przeżyciami , to bez sensu .

Pozdrawiam Wojtek
        • kasia_p45 Re: kasia i nie tylko 13.03.09, 18:54
          • oslatni_dzwonek Re: kasia i nie tylko 13.03.09, 19:08
            a mogę wiedzieć za co moja wypowiedź została usunięta ?
            hahhahah prawda boli ...
            • kasia_p45 Re: kasia i nie tylko 13.03.09, 19:22
              Nie martw sie... moich tez pare usuneli
        • kasia_p45 Re: kasia i nie tylko 14.03.09, 09:32
          wojtek37k napisał:

> Zdązyłem jeszcze przeczytać , jedziesz do Irish , zmienisz
          klimat ,
          > wypijesz dobre piwo w pubie ..... no tego pewien oczywiście nie
          > jestem . Swiat przynajmniej przez jakiś czas bedzie wydawał się
          > lepszy , wrócisz to może i o Egipcie coś skrobniesz , akurat jak
          > Ciebie nieraz czytam , to widzę siebie X pobytów w Egipcie
          wstecz ,
          > zero komplikacji . Te komplikacje narastają w miarę długości
          pisania
          > i ilości pobytów . Zaczynasz dostrzegać bzdury wypisywane przez
          > innych , zaczynasz się irytować , niezauważalnie sam tracisz
          > momentami trzeźwość myślenia w pisaniu . Ważne jest aby jednak to
          > momentami dostrzec , skorygować i pisać dalej . Ci co jadą tam
          > pierwszy , czy drugi raz , jeszcze mają tyle pytań , niektóre
          > powtórzą dziesiatki razy . Aby jednak miało to ręce i nogi
          (pisanie
          > na forum) piszmy o tym , co sami przeżyliśmy , to będzie
          > wiarygodne , nie powtarzajmy zasłyszanych opinii nie popartych
          > własnymi przeżyciami , to bez sensu .
          >
          > Pozdrawiam Wojtek

Dzieki Wojtek za trzezwa ocene tego wszystkiego.
          Zdaje sobie sprawe, ze z czasem czlowiek staje sie coraz
          bardziej "obyty" na tym forum i wiele, rzeczy zaczyna go denerwowac.
          Mnie rowniez denerwuje to, ze wielu tu opiera sie na zaslyszanych
          gdzies opiniach a nie popartych wlasnymi doswiadczeniami a swoimi
          wydumanymi mądrosciami. Ja wiem, ze moje doswiadczenia sa marne w
          porownaniu z tymi, ktorzy byli w Egipcie dziesiątki razy i dotego
          pieknie opisali swoje przygody z Egiptem. I dlatego tych
          egiptomaniaków szanuje najbardziej. Szkoda, ze to forum czasami
          przeradza sie w jakies bagno. Jest to bardzo przykre. No coz ja tez
          mam w tym czasem jakis udzial do czego przyznaje sie bez bicia. Jest
          to jednak tylko reakcja na zaczepki czy jakies glupie aluzje co
          niektorych tu osob...
          No ale coz.. są ludzie i ludziska i wszystkich sie nie zmieni. Mam
          jedna zasade dopoki nikt mi w droge nie wejdzie ja rowniez nikomu w
          droge nie wchodze.... A swoje opinie staram sie wyrazac na podstawie
          wlasnych doswiadczen i tego wszystkim zycze :))
          Pozdrawiam.. K.
          • w.p2007 [...] 14.03.09, 10:09
            • lekarz-psychiatra Spokojnie! Zrobię zastrzyk, założę kaftanik! 14.03.09, 12:41
              Jesteś zdrowy, wszystko będzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka