Dodaj do ulubionych

Bulwa - obserwacje

IP: *.toya.net.pl 13.03.04, 14:26
Bliższe przyjrzenie się ostatniej modernizacji MPK uświadomiło mi pewną
rzecz. Otóż wagon, który na wystawie komunikacyjnej w zeszłym roku
prezentowany był z numerem 2517 został podmieniony. Obecnie ma numer 2518 i
jest drugi w składzie. Obecny 2517 ma siedziska wsyściełane innym kolorem
tkaniny (nie niebieskim, a różnokolorowymi wzorami). Czyż w obu wagonach
siedziska nie powinny wyglądać tak samo? Jest jeszcze jedna, widoczna na
pierwszy rzut oka, gafa - drugi wagon ma wyraźnie jaśniejszy odcień żółtego
lakieru.
Co ciekawe już pierwszy dzień eksploatacji pary 2517+2518 zakończył się
zjazdem awaryjnym z powodu nie działających grzałek w kabinie motorniczego.

luki
Obserwuj wątek
    • play_lodz Re: Bulwa - obserwacje 13.03.04, 17:14
      Hmmm mam pytanko

czy to to jeździ tylko na 14, bo próbowałem złapać to na 4 i niestety nic z
      tego :(
    • Gość: J.S. Siedzenia IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 14.03.04, 15:22
      A czy 2517 na wystawie nie mial wlasnie siedzen z wzorkami...?

J.S.
      • teufel Re: Siedzenia 14.03.04, 17:11
        Mnie też się tak wydaje.
        • Gość: luki Re: Siedzenia IP: *.toya.net.pl 14.03.04, 17:24
          Hm, jeśli się pomyliłem i wprowadziłem w błąd, to przepraszam.
          • teufel Re: Siedzenia 14.03.04, 19:22
            Jak to mówi kurak z bajek Warner Bros'a:"Każdy jest ten tego omylny"
          • Gość: J.S. Zwracam honor IP: 212.191.66.* 15.03.04, 10:24
            Wyglada na to, ze racje mielismy obaj:

Wagony faktycznie zostaly podmienione: zauwazmy, ze to wlasnie wagon
            prezentowany na wystawie (2517) charakteryzowal sie kremowo-szarym malowaniem
            szafek i drzwi oraz innymi klapami w dachu (bodajze z napisem "lemma") oraz
            siedzeniami ze wspomnianym wzorkiem. I tak wlasnie wyglada drugi wagon skladu
            (2518), z tym, ze siedzenia trafily do 2517, ktory malowanie wnetrza ma
            standardowe (szafki szare, drzwi zolte). A wiec "przekret" podwojny.

J.S.
    • michal.ch Re: Bulwa - obserwacje 14.03.04, 18:41
      W drugim wagonie wałek - diodowa tablica kierunkowa za szybami otwieranymi. Nie
      zerknąłem jak w pierwszym.
      • Gość: J.S. Re: Bulwa - obserwacje IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 14.03.04, 18:54
        Prosty powod - system montowano w ostatniej chwili. Wystarczy spojrzec na
        kabine motorowego, jest slad po 'tradycyjnym' zegarze LED.
    • michal.ch Re: Bulwa - obserwacje 14.03.04, 20:25
      Gość portalu: luki napisał(a):

> Bliższe przyjrzenie się ostatniej modernizacji MPK uświadomiło mi pewną
      > rzecz. (...)

Podczas kolejnego spotkania po raz kolejny uświadomiłem sobie, że tramwaj
      ładnie wygląda. :)

• berger.m Re: Bulwa - obserwacje 14.03.04, 22:31
      Obecny 2517 ma siedziska wsyściełane innym kolorem
      > tkaniny (nie niebieskim, a różnokolorowymi wzorami). Czyż w obu wagonach
      > siedziska nie powinny wyglądać tak samo? Jest jeszcze jedna, widoczna na
      > pierwszy rzut oka, gafa - drugi wagon ma wyraźnie jaśniejszy odcień żółtego
      > lakieru.
      > Co ciekawe już pierwszy dzień eksploatacji pary 2517+2518 zakończył się
      > zjazdem awaryjnym z powodu nie działających grzałek w kabinie motorniczego.
      >
      > luki

No cóż - w końcu to tylko prototyp (i tak jest fajny ;).
      Pozdrawiam i nie mogę się doczekać aktualizacji "Łódzkich Tramwajów"
      berger.m
    • Gość: mr x Re: Bulwa - obserwacje IP: *.p.lodz.pl 15.03.04, 15:50
      Ja zauwazylem ze drzwi w trzecim wagonie skrzypia inaczej niz w drugim, a i na
      wyswietlaczu nie pali sie jedna dioda... fuszerka kurde balans!

Miasto dla zaprzegow!
      • Gość: STUDI Re: Bulwa - obserwacje IP: *.prokom.pl 15.03.04, 16:26
        A ja zauwalzylem jadac nim jak ktos w ryj dostal. Czy to nie ty mr'x?
      • Gość: J.S. Re: mr x - obserwacje IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 15.03.04, 17:58
        Ja zauwazylem, ze poprzedni mr x (ten od tunelu) mial troche wyzsze IQ
        • berger.m Re: mr x - obserwacje 15.03.04, 18:37
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Ja zauwazylem, ze poprzedni mr x (ten od tunelu) mial troche wyzsze IQ
          Błagam: zignorujcie go! Po co się przejmować. I nie wracajcie na razie do
          tematu tunelu. Zauważcie, że od kiedy przerwaliśmy kłótnię na ten temat,
          powróciła twórcza dyskusja o komunikacji.
          Pozdrawiam!
        • Gość: mr x Re: mr x - obserwacje IP: *.p.lodz.pl 15.03.04, 19:08
          Mr X zszedl do poziomu dyskusji tramwajowych. czmu zabraniacie mr xowi pisac o
          odcieniach kolorystycznych wagonów tudziez o skrzypieniu drzwi... Przeciez to
          takie tworcze i profesjonalne
          • krzyskup Re: mr x - obserwacje 15.03.04, 20:01
            Nikt tutaj nikomu niczego nie zabrania... Ale twórcza dyskusja byłaby wtedy,
            kiedy podałbyś dokładnie która dioda jest przepalona. Albo chociaż podał na
            którym wyświetlaczu. A tutaj nie ma o czym dyskutować. Fuszerką było już
            umieszczenie wyświetlacza za przesuwaną szybą, a wypalona dioda to zapewne wina
            producenta. Każdemu może się zdarzyć.

Pozdrawiam,
            Krzyskup

PS. Na wewnętrznych wyświetlaczach w Citaro jest więcej przepalonych diod.
            Większość w miejscu, gdzie popkazuje się numer linii.
            • Gość: Bogvin Re: mr x - obserwacje IP: *.toya.net.pl 16.03.04, 23:15
              Jednak mr x ma trochę racji. To dochodzi już do lekkiej paranoji. Ja też lubię
              tramwaje, ale to, że drugi wagon ma inny odcień żótego, niż pierwszy to już
              gadanie, żeby tylko powiedzieć. A poza tym, októrych godzinach bulwa jest na
              Mickiewicza-Kościuszki??
              • Gość: luki Re: mr x - obserwacje IP: *.toya.net.pl 16.03.04, 23:34
                > Jednak mr x ma trochę racji. To dochodzi już do lekkiej paranoji. Ja też
                lubię
                > tramwaje, ale to, że drugi wagon ma inny odcień żótego, niż pierwszy to już
                > gadanie, żeby tylko powiedzieć

Twoja wypowiedź jest "gadaniem, żeby tylko powiedzieć". Jak Cię wątek nie
                interesuje, to nie zabieraj w nim głosu!
                • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 08:56
                  Luki! Nie jesteś tutaj świętą krową, której nikt nie może ruszyć!

Forum jest po to, żeby się ludzie wypowiadali - nawet jeśli ten wątek ich nie
                  interesuje. Nie zapominaj się kolego! To nie jest Twoje prywatne forum. Zgadzam
                  się z tym w 100%, że Mr. X. zakłóca życie forum, ale Ty w tej chwili również to
                  robisz! Naskoczyłeś na przedmówcę, ponieważ bronił Mr. X. - każdy ma prawo
                  wypowiedzi. Żyjemy w wolnym kraju, a to forum nie jest Twoje! Tak samo z
                  odcieniem! Twierdzi, że przesadzacie. Ja osobiście bulwy jeszcze nie widziałem,
                  więc się co do odcieniu nie wypowiadam, ale przedmówca ma prawo powiedzieć
                  grzecznie, że przesadzacie - żyjemy bowiem w wolnym kraju! Zniechęcasz w tej
                  chwili ludzi do zainteresowania komunikacją miejską - podobnie jak Mr. X. i
                  uważasz się za niewiadomo kogo. Zastanów się kolego nad swoim zachowaniem, bo
                  Cię w końcu jajami obrzucą.
                  • Gość: luki Re: mr x - obserwacje IP: *.toya.net.pl 17.03.04, 10:34
                    Po pierwsze kolego nie jestem twoim kolegą, a po drugie czep się psiego ogona.
                    Wątek jest o bulwie, to dyskutuj o bulwie. A jak nie masz standardowo nic do
                    powiedzenia w temacie, to się nie wywnętrzaj. Swoje prawdziwe oblicze Marcinie
                    Chm. już pokazałeś.
                    • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:07
                      Gość portalu: luki napisał(a):

> Po pierwsze kolego nie jestem twoim kolegą,

Nie ma sprawy. Będę do Ciebie mówił: Panie święta krowa.

> a po drugie czep się psiego ogona.

To ty się czepiasz nie wiadomo czego. Czep się tramwaju - a najlepiej bulwy.

> Wątek jest o bulwie, to dyskutuj o bulwie.

No właśnie. To Pan, Panie Świta Krowa pierwszy naskoczył na swojego przedmówcę -
                      to chyba o bulwie nie było - za to przedmówca o bulwie jak najbardziej mówił.

> A jak nie masz standardowo nic do
                      > powiedzenia w temacie, to się nie wywnętrzaj

Mam do powiedzenia i to więcej niż Pan, Panie Święta Krowa.

> Swoje prawdziwe oblicze Marcinie
                      > Chm. już pokazałeś.

Owszem. Nie zamierzam być pod rządami żadnej Świętej Krowy, ani Świętej Dupy,
                      Panie Święta Krowa.

---
                      Wyjaśnienie:

Święta nie w znaczeniu dosłownym.
                      • Gość: yellow_rock Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:17
                        Zdecydowanie popieram Marcina. Bardzo dobrze, że przeciwstawił się "dyktaturze"
                        luki'ego. Ma pretensje do Mr. X.'a, że zachowuje się jak dyktator, a sam jest
                        jeszcze większym dyktatorem. Tożto już nawet złego słowa nie można na jak to
                        Marcin określił "Świętą Krowę" powiedzieć, bo to przestępstwo. Wejdź pod
                        prysznic luki, ochłódź się zimną wodą, umyj sobie oczy i popatrz na siebie. To
                        forum nie jest, ani Twoje, ani Mr. X., ani marcina_pabianice, ani moje, ani
                        niczyje! A Ty się zachowujesz, jakby to było Twoje forum. Że Marcin Ci się
                        przeciwstawił to Ty byś go od razu z forum wywalił. Każdy ma prawo głosu, bo
                        żyjemy w wolnym kraju.
                        To tyle, co mam do powiedzenia.

Pozdrawiam (wszystkich oprócz luki'ego),
                        yellow_rock.

---

Fajna ta bulwa. Jechałem nią wczoraj. Szkoda tylko, że to zwykły FACE LIFTING,
                        jak ktoś już wcześniej zaznaczył.
                        • michal.ch Re: mr x - obserwacje 17.03.04, 11:23
                          Dyktaturę to wprowadza tutaj Mr X narzucając innym tematy, na które WOLNO
                          rozmawiać. Wszystkie inne dyskusje są przez niego złośliwie zaśmiecane, żeby
                          tylko zrobić ludziom na złość.
                          • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:26
                            michal.ch napisał:

> Dyktaturę to wprowadza tutaj Mr X narzucając innym tematy, na które WOLNO
                            > rozmawiać. Wszystkie inne dyskusje są przez niego złośliwie zaśmiecane, żeby
                            > tylko zrobić ludziom na złość

Oczywiście sie jaknajbardziej z tym zgadzam, ale luki zachowuje się podobnie.
                            Złego słowa na niego nie wolno powiedzieć.
                            • michal.ch Re: mr x - obserwacje 17.03.04, 11:56
                              Gość portalu: marcin_pabianice napisał(a):

> Oczywiście sie jaknajbardziej z tym zgadzam, ale luki zachowuje się podobnie.
                              > Złego słowa na niego nie wolno powiedzieć.

Wiesz, nie chciałbym wypowiadac się za niego, ale wydaje mi się, że się po
                              prostu - delikatnie mówiąc - wkurwił na te ironiczne teksty Mr X-a. I wcale mu
                              się nie dziwię. Złośliwość ixa ostatnio nie zna granic.
                              • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 12:47
                                michal.ch napisał:

> Gość portalu: marcin_pabianice napisał(a):
                                >
                                > > Oczywiście sie jaknajbardziej z tym zgadzam, ale luki zachowuje się podobn
                                > ie.
                                > > Złego słowa na niego nie wolno powiedzieć.
                                >
                                >
                                > Wiesz, nie chciałbym wypowiadac się za niego, ale wydaje mi się, że się po
                                > prostu - delikatnie mówiąc - wkurwił na te ironiczne teksty Mr X-a. I wcale
                                mu
                                > się nie dziwię. Złośliwość ixa ostatnio nie zna granic.

Zgadzam się. Mr. X. jest godny wkur***nia się na niego. Ale bugvin, czy jak mu
                                tam to raczje nie Mr. X. Co prawda go bronił, ale ma prawo zdania...
                                • Gość: marcin_pabianice A może tak na czat MPK Łódź. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 12:48
                                  Jestem na czacie. Zapraszam.
                        • Gość: J.S. Do marcin_pabianice (i yellow_rock) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 11:34
                          Odpisywanie na wlasne posty pod innym nickiem jest cokolwiek... hmmm...
                          infantylne? A moze to pocztaki schizofrenii?

Na nic ta zmyla na koniec, ze yellow_rock jechal bulwa... (bo, jak nam dobrze
                          wiadomo, marcin_pabianice nia nie jechal) - nie kupilem tego.
                          • Gość: marcin_pabianice Re: Do marcin_pabianice (i yellow_rock) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:43

> Odpisywanie na wlasne posty pod innym nickiem jest cokolwiek... hmmm...
                            > infantylne?

Hahaha. Dawno się tak nie ubawiłem. O mało co, a z krzesła bym spadł. Buhaha.
                            Uprzejmie oświadczam, że ja jako ja - moje posty występują pod nazwą
                            marcin_pabianice lub marciners bądź m-w-g. To nie był mój post. Buhaha. Obecnie
                            staram się używać tylko marcin_pabianice. Czasami w nickach mam m-w-g. Ale
                            nigdy yellow_rock!!! Buhaha.

> A moze to pocztaki schizofrenii?

Nie sądzę.

> Na nic ta zmyla na koniec, ze yellow_rock jechal bulwa...

Nie mam fioletowego pojęcia czym jechał yellow_rock i kto to jest!

> (bo, jak nam dobrze
                            > wiadomo, marcin_pabianice nia nie jechal)

Owszem. Ani nie jechałem bulwą, ani jej nawet na żywo nie widziałem.

> - nie kupilem tego.

Ale za to jak mnie rozbawiłeś - aż do łez. Jeszcze nikt mnie nigdy z nikim nie
                            pomylił.

J.S. - a może Ty to luki? - buhaha.
                            • Gość: J.S. Re: Do marcin_pabianice (i yellow_rock) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 11:49
                              Wstawianie co chwile "Buhaha" i hasla w rodzaju "Jeszcze nikt mnie nigdy z
                              nikim nie pomylił." dziala tylko i wylacznie na twoja niekorzysc. Wypowiedz
                              sztuczna az do bolu.

> > A moze to pocztaki schizofrenii?
                              >
                              > Nie sądzę.

Skoro marcin_pabianice nie wie kto to yellow_rock to jak najbardziej...

> J.S. - a może Ty to luki? - buhaha.

Sprawdz sobie nasze hosty, "buhaha".
                        • Gość: luki Re: mr x - obserwacje IP: *.toya.net.pl 17.03.04, 11:40
                          Żałosne, marcin_pabianice odpowiada na swoje posty jako yellow_rock (wystarczy
                          porównać IP i dotychczasowy udział drugiego wcielenia w dyskusjach).
                          • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 12:05
                            To nie ja - to mój kolega Patryk pisał z mojego kompa...;d

Pan, Panie Swięta Krowa jest jeszcze bardziej żałosny.
                            • Gość: J.S. Re: mr x - obserwacje IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 12:29
                              Przed chwila utrzymywales ze nie wiesz kto to... Kolega Patryk zrobil ci
                              niespodzianke? "Buhaha."
                              • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 12:40
                                Oczywiście, że nie wiedziałem.... On widział, jak ja to wszystko pisałem, potem
                                poszedłem do kuchni zrobić herbatę, a on se klikał. Dopiero mi później
                                powiedział, że to on.

marcin_pabianice = Ja
                                yelow_rock = yelow_rock, an nie

marcin_pabianice = marcin_pabianice
                                yelow_rock = marcin_pabianice....

Nie wiedziałem, bo normalnie używa nicku onzoboy77
                                • Gość: J.S. Re: mr x - obserwacje IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 12:53
                                  Kompromitujesz sie piszac te bzdury
                                  • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 12:57

> Kompromitujesz sie piszac te bzdury

Łał - nie żartuj. Zapraszam na czat MPK Łódź...
                                    • Gość: J.S. Re: mr x - obserwacje IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 13:07
                                      > Łał - nie żartuj.

Masz racje - nie zartuje.

> Zapraszam na czat MPK Łódź...

A zapraszaj...
                                      • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 13:08
                                        > A zapraszaj...

A zapraszam - Z pewnością wszystkich forumowiczów to nie interesuje.
                  • michal.ch Re: mr x - obserwacje 17.03.04, 11:21
                    Gość portalu: marcin_pabianice napisał(a):

>> Forum jest po to, żeby się ludzie wypowiadali - nawet jeśli ten wątek ich
                    >> nie interesuje.

I tu się mylisz! Cała rzecz polega na tym, żeby wypowiadali się ci, co powinni.
                    Zaśmiecanie wątku złośliwymi uwagami niejakiego ixa powoduje bałagan i utrudnia
                    obserwację dyskusji zainteresowanym osobom. Wejdź sobie na usenet, poszczekaj
                    trochę na złośc ludziom, żeby im uprzykrzyć życie, a doigrasz się i wylecisz
                    stamtąd z hukiem. Warto pamiętać, że tu obowiązują podobne zasady i kultura.

>> Nie zapominaj się kolego! To nie jest Twoje prywatne forum.

I kto to mówi? No właśnie panie X i marcinie - to nie jest wasz prywatny
                    folwark i nie macie prawa zabraniać innym dyskusji na interesujące ich tematy.
                    Rzucanie mięsem też jest sprawą niemile tutaj widzianą. Więc weźcie sobie na
                    wstrzymanie.
                    • Gość: marcin_pabianice Re: mr x - obserwacje IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:33
                      michal.ch napisał:

> Gość portalu: marcin_pabianice napisał(a):
                      >
                      > >> Forum jest po to, żeby się ludzie wypowiadali - nawet jeśli ten wątek
                      > ich
                      > >> nie interesuje.
                      >
                      >
                      > I tu się mylisz! Cała rzecz polega na tym, żeby wypowiadali się ci, co
                      powinni.

Może faktycznie trochę przesadziłem. Ale wypowiadać się nikt im nie zabroni <-
                      chodziło mi dokładnie o to.

> Zaśmiecanie wątku złośliwymi uwagami niejakiego ixa powoduje bałagan i
                      utrudnia obserwację dyskusji zainteresowanym osobom. Wejdź sobie na usenet,
                      poszczekaj trochę na złośc ludziom, żeby im uprzykrzyć życie, a doigrasz się i
                      wylecisz stamtąd z hukiem. Warto pamiętać, że tu obowiązują podobne zasady i
                      kultura.

Oczywiście. Ale ten Pan się tylko wypowiadał. Nie nazwałbym tego zaśmiecaniem.
                      Zaśmiecanie następuje wtedy, gdy takich bezsensownych wypowiedzi jest wiecej
                      (np. Mr. X).

> >> Nie zapominaj się kolego! To nie jest Twoje prywatne forum.
                      >
                      >
                      > I kto to mówi? No właśnie panie X i marcinie - to nie jest wasz prywatny
                      > folwark i nie macie prawa zabraniać innym dyskusji na interesujące ich
                      tematy.

Co??????????????????? To właśnie luki zabrania innym dyskusji na interesujące
                      tematy... Dla tego pana może akurat to jest interesujące, choć może faktycznie
                      nie dokońca na temat. Jednak to o bulwie było!!!! Ja nigdy nikomu nie
                      zabraniałem dyskusji na ciekawe tematy!!!! Nie możesz mi tego zażucić. Luki'emu
                      za to jak najbardziej.

> Rzucanie mięsem też jest sprawą niemile tutaj widzianą. Więc weźcie sobie na
                      > wstrzymanie.

Nie zamierzam rzucać mięsem, ale zachowanie luki'ego poprostu mnie z równowagi
                      wyprowadziło. Ja naprawdę nie chcę się kłócić... Ale luki tak się zachowuje, że
                      nie wyrabiam
                      • Gość: J.S. A co na to yellow_rock? (nt) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 11:35
              • Gość: J.S. Lekka paranoja IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 10:51
                Moze w takim razie sprecyzujesz w ktorym miejscu zaczyna sie "lekka paranoja".
                Odcien zoltego? Kolor siedzen? Numer brygady?
            • Gość: mr x Re: mr x - obserwacje IP: *.p.lodz.pl 17.03.04, 12:50
              Dioda byla w trzecim wagonie na wyswietlaczu, czy juz wiesz gdzie? ;)
              pozdrawiam
              ps. nie myslalem ze dyskusja o diodach moze byc az tak tworcza i tyle dajaca
              radosci...
    • Gość: STUDI Re: Bulwa - obserwacje IP: *.prokom.pl 17.03.04, 11:31
      Bede sie powtarzal ... sorry.
      Wyglad tramaaju. Niestety u mnie wywoluje lekkie odruchy wymiotne ;) ....
      Na powaznie teraz:

Popatrzcie na przod wagonu. Zobaczcnie boczne slupki po bokach przedniej szyby. Grube, co.... Oryginalny 805N mial cienutkie slupki i cieniutkie uszczelki. Calosc wygladala lekko. A tu. Ciezko i topornie. dodkaldnie tak samo jak w modernizacjach 803N wykoannych przez MKT.

Zabudowa dachu. niby OK ale spojrzcie nad kabine mototniczego. Wyglada to ttak jakby cos nei pasujacego probowano na sile dopasowac mlotkiem do reszty. Psioczylismy na torpornosc kwadratow z MKT ale tu mamy dokladnie to samo.

Co do nadbudowy dachu. Wagon stal sie w odczuciu ciezszy. Gruby dach. Lepiej bylo pozostawic poprzednie cienkie zadaszenie nad oknami.

Malowanie wagonu. Te szare wstawki. O ile z przodu udja w tloku. Ale na bocznych powierzchniach sa fatalne. Genralnie te dodatki szare szpeca wyglad.
      Niestety.

Podobnie jest w 805Na. Stare 805N mialy carna maskownice pomiedzy swiatlami. Dodam ze wygladalo to o wiele lepiej niz to co zrobiono potem w 805Na. Tam proponowalbym nawet czarny pas o tej samej wysokosci co kwadratowe otwory na swiatla.

A same powierzchnie nowego przodu? Otoz pod pwnym katem obseracji pewne niedociagniecia wykonania sprawiaj warzenie jaby powierzchnie byly wklesle.
      Podobnego typu wrazenie jest w przpyadku kacniakow, gdzie kliny na slupkach bocznych daja warazenie ze wagon jest rozszerza ku gorze....

W sumie i tak nie jest tak okropny jak "bulwa" 805N2K. Tamte tui juz zaprojetkowal chyba jakis domorosly plastik. Tamte wygladaja tak jby je ktos odrywal od torowiska. Brzydkie. Niestety my tez nie usztrzeglismy przed kiczowatoscia proejto plastycznego i przed niedorobami.

Mial sprawiac wrazenie nowoczesnje konstrukcji, hmmm ale grube slupki, grube uszczelki, pogrubiony dach nadal "ciezaru" w wygladznie ktory niestety kloci sie z nowoczesnymi trandami wzorniczymi. Juz pierwotny wyglad tego wagonu byl wg mnie bardziej nowoczesny od tego nowego.

• Gość: STUDI Re: Bulwa - obserwacje IP: *.prokom.pl 17.03.04, 11:52
      A moze po prostu rozebrali makiete - atrape prawdziwego tramwaju i zlozyli w koncu do kupy dwa wagony.
      • michal.ch Re: Bulwa - obserwacje 17.03.04, 13:06
        A może by tak zbulwić kanciaka MKT? :o)
        • Gość: STUDI Re: Bulwa - obserwacje IP: *.prokom.pl 18.03.04, 11:16
          Wolalbym zelinowienie kanciaka MKT.
          • Gość: Aleksej Re: Bulwa - obserwacje IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.03.04, 12:42
            A moze odrazu isc na calosc i do syrenki wmontowac silnik porshe 911.

Pozdrawiam,
            Aleksej
            • Gość: M.E. Re: Bulwa - obserwacje IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 14:00
              Podobno coś takiego w jednym egzemplarzu zostało zrobione. Nie wiem czy akurat
              od 911, ale w każdym razie jakiś duży silnik.
              • Gość: Aleksej Re: Bulwa - obserwacje IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.03.04, 14:35
                No to bardzo fajnie, ale nie chce tego z tramwajmi, wieksze modernizacje 803N
                sa kompletnie pozbawione sensu i nikt tego nie robi. Zreszta w przypadku 805Na
                jest podobnie, jedyna szansa dla tego tramwaju to zrobienie niskopodlogowej
                doczepy.

Pozdrawiam,
                Aleksej
    • Gość: mch Re: Bulwa - obserwacje IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.04, 16:31
      Na początek cytat ze strony MPK:

"(...) W tramwaju szczególnie widoczna jest zmiana w kabinie motorniczego,
      która została wyposażona w nowoczesny i w pełni skomputeryzowany pulpit z
      wieloma nowymi rozwiązaniami elektronicznymi. (...)"

Co to za ściema? Przecież konsola jest ta sama, tylko w innej kolorystyce. To
      już wiemy skąd te ploty w artykułach prasowych. Szkoda, że dziennikarze nie
      weryfikują empirycznie informacji. Przecież wystarczy uwaznie zerknąć na
      pulpit, żeby stwierdzić, że jest tradycyjny.
      • Gość: mch Re: Bulwa - obserwacje IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.03.04, 16:44
        Aha, przypomniało mi się. Popatrzcie na te światła z przodu. No i jak?
        Naturalnie, że Solaris. Przynajmniej tak mi się wydaje. :)
        • ukalo Re: Bulwa - obserwacje 17.03.04, 16:48
          Gość portalu: mch napisał:

> Aha, przypomniało mi się. Popatrzcie na te światła z przodu. No i jak?
          > Naturalnie, że Solaris. Przynajmniej tak mi się wydaje. :)

Oczywiście. Żaden Cityrunner tylko Solaris... tyle, że w pionie. Odkąd zdjęcie
          z targów zobaczyłem to nie mam najmniejszych wątpliwości.

Pozdrawiam,
          Łukasz
          • Gość: J.S. Re: Bulwa - obserwacje IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 17.03.04, 18:45
            > Oczywiście. Żaden Cityrunner [...]

Od poczatku mowilem ze rzekome podobienstwo do Cityrunnera to wymysl prasy...
            • ukalo Re: Bulwa - obserwacje 17.03.04, 19:08
              Gość portalu: J.S. napisał:

> Od poczatku mowilem ze rzekome podobienstwo do Cityrunnera to wymysl prasy...

Oj nieładnie tak o prezesie Dziwiszu zapominać, nieładnie...
              W końcu to on pierwszy w wywiadzie dla Dziennika zapowiedział lepsze, tańsze
              Cityrunnery :-)))

Pozdrawiam,
              Łukasz
    • vladip Re: Bulwa - obserwacje 26.04.04, 16:48
      jechałem tym cudakiem
      hmm jedyny komentarz jaki mi przychodzi na myśl, to że ten tramwaj jest jak
      facet po 50-ce, obiecuje więcej niż może dać...
      • Gość: dziki Re: Bulwa - obserwacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 23:56
        Zastanawia mnie to, że nikt nie wspomniał o pulpicie...jest inny...tamten był
        przygotowany do połówkowego pantografu...a teraz ...OTK-1...szajs

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka