Dodaj do ulubionych

Wiara- przekleństwo

23.01.26, 01:30
Rzucam temat.

Trochę po obejrzeniu Nieba, troche po własnych obserwacjach.

Chociaż to chyba w pl rzadkie zawsze żyłem bez wiary religijnej. Ani ja ani żadne z rodzeństwa nie zostaliśmy nawet ochrzeni nie mówiąc o jakimkolwiek praktykowaniu. O katolicyzmie wiem z polskiego i przede wszystkim historii sztuki.

Jak na to sam patrzę? Wiara to dla mnie ślepota. Sam wierzyłem tylko raz- w narksy. Stąd mam może że z niczego nie wynika, jest wbrew faktom. A dla mnie coraz mocniej istnieją tylko fakty.

Uboższe to czy przeciwnie?

Moim zdaniem bogatsze
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Wiara- przekleństwo 23.01.26, 18:58
      Niebo to film o sekcie, to skrzywiony obraz wiary.

Wiara wg mnie wzbogaca życie, daje nadzieję, pomaga w trudnościach, uczy o wartościach. Zależy jeszcze jak kto wyznaje, czy tylko powierzchownie, czy też głęboko.
      • brightsun Re: Wiara- przekleństwo 24.01.26, 16:55
        Ślicznie Niebo pokazuje jak sekta leczy z sekty, jak po prostu robi to samo, bazuje na deficycie tylko bardziej miękko i z przyzwoleniem prawa.
        • mona.blue Re: Wiara- przekleństwo 25.01.26, 10:42
          Uważasz, że KK to sekta?
          • brightsun Re: Wiara- przekleństwo 26.01.26, 13:13
            Nieee, absolutely not. Kk to nie sekta. Jest legalny, nie? Z tego samego powodu uważam, że szlugi nie są trucizna, wszak nabyć je mogę na każdym rogu 😆

Tak, szydzę, bo absolutely yes uważam kk za sektę. Za dużo silnych pasterzy i zagubionych owieczek żebym nie uważał tego za zerowanie i manipulacje.
            • mona.blue Re: Wiara- przekleństwo 27.01.26, 15:13
              Biskupi i kapłani są różni. Ale wiara to nie kościół instytucjonalny. Wiara jest osobistą odpowiedzią człowieka na miłość Boga.
              • brightsun Re: Wiara- przekleństwo 27.01.26, 15:41
                No patrz, to po co się instytucjonowali skoro to niepotrzebne?
                • mona.blue Re: Wiara- przekleństwo 27.01.26, 18:15
                  Nie napisałam, że niepotrzebne, tylko żeby odróżnić wiarę od instytucji, bo napisałeś, że "wiara to przekleństwo“, dla mnie wiara to błogosławieństwo.
                  • brightsun Re: Wiara- przekleństwo 27.01.26, 20:44
                    No i spoko, zostańmy przy swoim
                    • mona.blue Re: Wiara- przekleństwo 27.01.26, 20:51
                      Tez tak myślę.
                      • boggi_dan Re: Wiara- przekleństwo 27.01.26, 23:36
                        mona.blue napisała:

> Tez tak myślę.
                        Nie daj się sprowadzić do kąta. Wiara jest źródłem siły, która pozwala pokonywać życiowe kryzysy, lęki i poczucie niemocy. I amen.
    • c2h3oh Re: Wiara- przekleństwo 24.01.26, 22:44
      Pomijając już, że wiara jest rozszerzeniem zrozumienia, to na Twoim poziomie pojęciowym można j porównać do placebo.
      Jest to pewna zdolność umysłowa, którą można rozwijać.
      Placebo działa na poziomie organizmu, a wiara na poziomie rzeczywistości.
      • afq Re: Wiara- przekleństwo 25.01.26, 04:26
        rzeczywistości..
        ..czyli percepcji?
        • c2h3oh Re: Wiara- przekleństwo 25.01.26, 11:08
          Nie wiem, czy rzeczywistość poza percepcją jest coś warta.
          Żyjemy w widmie widzialnym, które stanowi 0,4% całego otaczającego nas pola magnetycznego.
          Znane mi próby zajrzenia dalej nie były dla nas korzystne, nawet rentgen jest szkodliwy.
          Wiara oddziałuje głownie na związek przyczynowo - skutkowy, przy czym jest to model dynamiczny, więc nie powinno się jej utożsamiać wyłącznie z myśleniem życzeniowym.
      • brightsun Re: Wiara- przekleństwo 28.01.26, 02:08
        Wiara i zrozumienie się kłócą. Wiara jest w założeniu irracjonalna, nie potrzebuje wyjaśnień

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka