jstawik 03.07.10, 11:28 Witam, Czy ktoś zna jakieś źródło informacji gdzie i kiedy odbywają się dożynki w województwie łódzkim? Jeśli tak to prosze o linki ew. podzielenie sie tą wiedza. Dzieki z góry za pomoc www.magic-lamps.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tadziu Re: Dożynki IP: 217.17.37.* 03.07.10, 13:06 jak mi dasz lampę, to ci odpowiem ps. zmykaj z tą sygnaturką Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Dożynki 03.07.10, 14:13 jstawik napisał: > Witam, > Czy ktoś zna jakieś źródło informacji gdzie i kiedy odbywają się > dożynki w województwie łódzkim? > Jeśli tak to prosze o linki ew. podzielenie sie tą wiedza. > > Dzieki z góry za pomoc Witam ! Aczkolwiek w żadnym sensie nie zaliczam się do źródeł informacji, jednak jako użytkowniczka tego forum odpowiem na ten znamienny apel amatora kultywacji obyczaju WSI. Z mojej ogónej wiedzy na temat rodzimego folkloru wynika, iż dożynki odbywają się bardzo często w jednym czasie z odpustami. Kalendarium odpustów najprościej pobrać we właściwych terytorialnie jednostkach organizacyjnych lub od osób z nimi współpracujących. Spoważaniem i nadzieją, iż obowiązujący tu kanon ciszy wyborczej nie został przeze mnie choćy draśnięty jakąś, nieprawdaż, nieopaczną patalelą. Stanisław Maria - Ordynat Śródmiejski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Dożynki odbywają się właśnie w Atlas Arenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.10, 14:55 do obejrzenia na Polsacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paliwoda Re: Dożynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 15:35 W każdej gminie a nawet w sołectwach odbywają się dożynki. Czasem z odziałem władz lokalnych, czasem powiatowych lub wojewódzkich, zawsze kościelnych. Zawsze od końca sierpnia do połowy września. Szkoda,że nie napisałeś o jakie konkretnie dożynki ci chodzi. Prezydent Rzeczypospolitej czasem przybywa na jakieś dożynki w kraju i wtedy są to uroczyste dożynki państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś