sanczez_80 09.06.11, 14:39 pomoc miasta? czyli co kolejne ulgi czy dofinansowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hal_gravity Polska firma nie ma co liczyć na pomoc "miasta" 09.06.11, 14:40 .... markety i inne firmy szukające taniej siły roboczej zapraszamy z otwartymi rękoma. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Nie zgadzam się z tą wypowiedzią 09.06.11, 15:25 Polskie firmy zatrudniają minimum, zazwyczaj mniej niż 200 osób. W 60% jest to umowa zlecenie lub umowa o dzieło. W 95% jest to kwota poniżej 1600 netto, a to jest skandal. Takim firmom nie powinno się pomagać. Nie wspominam już o opóźnianiu wypłat, mobbing, stres i żulerskie warunki pracy. Jak polskie firmy zainwestują i to zmienią, pomyślą o warunkach socjalnych lepszych niż w Indesit lub właśnie wspomnianym Dell-u, to wtedy będą mogły się domagać pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Nie zgadzam się z tą wypowiedzią 09.06.11, 15:57 A pomyślałeś przez chwilę skąd miasto ma pieniądze aby pomagać tym co już pieniądze mają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie zgadzam się z tą wypowiedzią IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.11, 16:38 fokskon to marionetka w rekach wlasciciela della jaka sie posluzyl aby wymusic kozystniejsze warunki od miasta i ulgi finansowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Nie zgadzam się z tą wypowiedzią IP: *.icpnet.pl 09.06.11, 17:19 Tak tylko ulgi. Już czas pogonić takie schodzące firmy jak DELL, one tylko liczą na ulgi i zwolnienia podatkowe, oraz dostęp do rynku zbytu. Rozliczyć ich zbowiązania (cofnąć ulgi i zwolnienia tytułem niewykonanej umowy) ociążyć i podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Nie zgadzam się z tą wypowiedzią IP: *.033.c71.petrotel.pl 09.06.11, 16:00 A nie pomyślałe(a)ś, że polskie firmy nie mają szans na stworzenie lepszych warunków bo są łupione przez podatki, zus-y, akcyzy i inne daniny. I właśnie z tej kasy ukradzionej nam dopłacane jest do Dell-a i innych "dobroczyńców", którzy nie dość, że nic nie wnoszą to zwiną się z tego kraju w ciągu 1 dnia jak tylko znajdą gdzie indziej tańszą siłę roboczą. Nie widzisz, że ta pomoc to jest właśnie ta różnica przez którą polskie firmy są na starcie w gorszej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Nie zgadzam się z tą wypowiedzią 09.06.11, 17:13 Ale umowę o pracę można dać. Natomiast wybiera się żulerstwo w postaci umów zlecenie i o dzieło. Na szczęście nie wszędzie czyli nie we wszystkich polskich firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Nie zgadzam się z tą wypowiedzią IP: *.xdsl.centertel.pl 09.06.11, 22:25 A co złego jest w umowach cywilno prawnych? Niektórzy dzięki takim umowom moga wiecej zarobic bo nie musza odprowadzać bezsensownych danin. A te "dobre" zagraniczne firmy zatrudniaja przez agencje pracy tymczasowej co dla Ciebie powinno byc równie naganne chociaz powszechnie stosowane na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
fumi-komi Re: Nie zgadzam się z tą wypowiedzią 09.06.11, 17:15 @Raf Ludzie tym się nie chcą interesować. Nie ma co się łudzić. Wolą You Can Dance. --- parking lotnisko Łódź, lotnisko Łódź Lublinek, loty Polska Odpowiedz Link Zgłoś
anty_piski Dell zostaje w Łodzi, Foxconn nie bierze fabryki 09.06.11, 14:41 Czy nikt już nie pamięta jak Dell oszukał Łodź? Więcej pod linkiem: Dell i Foxconn Kto zdrowy na umyśle chce robić interesy z kimś, kto sprzedał nam takiego kopa w dupę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embe Re: Dell zostaje w Łodzi, Foxconn nie bierze fabr IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.06.11, 17:39 Jasne, wypnijmy się na Dell'a, wywieźmy go na wozie pełnym gnoju- a co będzie z tymi ludźmi, którzy tam pracują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Dell zostaje w Łodzi, Foxconn nie bierze fabryki IP: 212.160.172.* 09.06.11, 14:56 Panie Cieślak, stuknij się Pan w tą głupią pałę!!!! No chyba, że Dell podzieli się pod stołem z Panem i całą PO tą pomocą!! BY IM ŻYŁO SIĘ LEPIEJ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Dokładnie !!! IP: *.net 09.06.11, 15:01 Gość portalu: ... napisał(a): > Panie Cieślak, stuknij się Pan w tą głupią pałę!!!! > No chyba, że Dell podzieli się pod stołem z Panem i całą PO tą pomocą!! > BY IM ŻYŁO SIĘ LEPIEJ!! Ciekawe co powie Cieślak, gdy Dell da dyla po utworzeniu centrum usługowego, które jak rozumiem, miasto chce współfinansować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Dokładnie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.11, 16:11 Jak to co powie? "Nie wiem, ku..., nie wiem". Jak Tomaszewski. To ta sama parafia, tylko orientacje różne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxi Re: Dokładnie !!! IP: 173.233.210.* 09.06.11, 16:29 Nie chcecie "DELL'a"? Przecie to wyjatkowo "koszerny" biznes! Odpowiedz Link Zgłoś
xym Cieszyć się, czy płakać? 09.06.11, 14:57 Cieszyć się, że dell zostaje, czy płakać, że nawet już Chińczycy z foxconna nie wierzą w inwestycje w Polsce? Polska nierynkowa gospodarka centralnie sterowana nic już nie ma z wolnym rynkiem wspólnego. Nakazy, zakazy koncesje i konfiskaty towaru, który legalnie sprowadzono a zdelegalizowano. Zamykanie i delegalizacja pod wpływem polityków całych działów gospodarki (hazard, dopalacze). Kontrola mediów, próba regulacji internetu. To państwo chyli się ku upadkowi. Przykre to, ale niestety tak jest. A PiS i SLD nie zmienią tego. Jedyna partia, która może coś z tym zmienić to KNP (Kongres Nowej Prawicy). 3% poparcia a w sondażach nie jest uwzględniana. Czyżby ktoś się bał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Cieszyć się, czy płakać? IP: 163.244.62.* 09.06.11, 15:19 To zrób coś z Tym,bo przez takich narzekajacych tylko na Polske i nic nie robiacych tylko pizących bzdetne komentarze wszystko sie wali.wstan i zrob cos aby sytuacja sie poprawila!!! Umiesz to zrobic czy tylko narzekac potrafisz na innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brednie Re: Cieszyć się, czy płakać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 16:37 Kolego do szkoły miałeś ostro pod górkę lub jesteś na "fali". Demokracja i wony rynek nie polegają na tym by każdy robił co tylko mu do głowy przyjdzie. Dlaczego nie wyjedziesz np do Anglii tam Cię nauczą wolnego rynku i zobaczysz jak wygląda demokracja. Szczeniactwo i oszołomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dffggf YES!! IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 09.06.11, 15:13 To bardzo dobra informacja dla Łodzi. Ciesze się :) Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Jest kryzys! 09.06.11, 15:28 Musimy oszczędzać. Skończmy z finansową pomocą dla prywatnych - polskich i zagranicznych firm. Jak kryzys to dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert Czyzby... ? 09.06.11, 16:41 ... Dell postanowil troche postraszyc ze odchodzi, zeby łódzkich politykow postawic do pionu, zeby bezkosztowo doprowadzic do sytuacji traktowania go jak jajko teraz jak bedzie chcial robic kolejne inwestycje. Gratuluje dobrego pomyslu marketingowcom z Della. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Dell zostaje w Łodzi, Foxconn nie bierze fabr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 16:45 Dokładnie. Gdyby nie te ulgi od władz to już dawno 90% firm zachodnich by się z Polski wyniosła. Ale Polactwo dalej nie robi nic swojego tylko pracuje dla innych i myśli że jak pensje będą rosły to będzie im coraz lepiej. A zagraniczne koncerny jak będzie za drogo i skończą się ulgi zwiną się z Polski bez płaczu. Jak ktoś uważa że bredzę to niech się zapyta o to co zrobiło HP ze swoimi centrami w Hiszpanii przed przeniesieniem do Polski i ile tygodni im to zajęło. W Polsce za kilka lat będzie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Prawda 09.06.11, 16:56 Tylko jak tu tłumaczyć pseudo biznesmenom typu Ptak, Który zamiast się rozwijać w wynalazkach stawia kolejną hale handlową. Jedyna nadzieja w Walczaku, który na cały świat eksportuje Klej. Brawo Panie Andrzeju! Odpowiedz Link Zgłoś
fumi-komi Re: Prawda 09.06.11, 17:18 Czekamy zatem na Twój wynalazek. Prześlij numer patentu. --- telefon na kartę, zakupy grupowe, konta maklerskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funfel Re: Prawda IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.06.11, 22:15 jego wynalazek: www.lidenstidning.se/internet_2007/070707_trollnatta/TROLL.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errata Re: Prawda IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.06.11, 22:16 www.lidenstidning.se/internet_2007/070707_trollnatta/TROLL.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Prawda 09.06.11, 23:03 Napisałem, że powinien finansować wynalazki, które przyniosłyby mi inne zyski niż handel. Oczywiście nie zrozumiałeś. Ale to nieważne. Pogardzam takimi jak ty... Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Foxconn nie bierze fabryki IP: *.centertel.pl 09.06.11, 18:01 więc nawet oni nie chcą tego kupić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Daliśmy ziemię, infrastrykturę, wykształciliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 18:02 pracowników, daliśmy pieniądze na budowę blaszanej hali. zwolniliśmy z podatków. A teraz Dell - "dajcie jeszcze, bo jak nie to się wyniesiemy". I oczywiście władze dadzą, bo dają nie ze swoich, tylko z NASZYCH. Za 200 tys. zł od łebka plus zwolnienia z podatków to każdy polski przedsiębiorca stworzy miejsca pracy, do tego bardziej zaawansowane niż operator śrubokręta. Do tego pieniądze które zarobi zostaną w Polsce, a nie wyjadą zagranicę, do właściciela. Nie dajmy się bezczelnie dymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi dell IP: 83.230.140.* 09.06.11, 19:12 Moje wrazenia o Dellu. Zdecydowalem sie na kupno dobrego laptopa, chcac zastapic osmioletniego wysluzonego skladaka. Pomyslalem o sprzecie ktory posluzylbymi na 10 lat. Wiadomo bez gier ale z tego juz wyroslem i jesli kreca mnie jakies gry to tylko klasyki. Do tego co robie dzis wystarczylby mi pentum 4 i to bez bajerow. Na tej samej zasadzie kazdy nowy sprzet kupiony dzis wystarczylbymi na 10 lat pod warunkiem ze bedzie dobrej jakosci, w domysle hadware czy jak to sie tam pisze. Szukalem dosyc dlugo, chcialem sprobowac wszystkiego, Linuxa, Maca. Niestety albo masz kogos znajomego z takim sprzetem albo zapomnij. Pech chcial ze akurat trafilem na sam poczatek wejscia nowych prcesorow i-3, i-5, i-7, ale zawsze wychodzi cos nowego wiec z drugiej strony... Plusem za to jet to ze sprzet ktory kupilem, przynajmniej teoretycznie byl dopracowany biosowo, draiverowo itp. Z poczatku myslalem o sredniej polce ale zawsze czegos brakowalo. No to na zasadzie "zastaw sie a postaw sie" poszedlem na calosc. Akurat wyszly nowe ekrany wled czy led a mial je chyba tylko Dell no to padlo na nich. Dell Precision M4400 za 1800€. Dla mnie kupa kasy ale niech tam. To samo tyczy sie innego flagowego produktu, Logitecha. Kupilem myszke laser niemal fuul wypas a po krotkim czasie cos nawala. Okazuje sie ze soft w Dellu to porazka, kompatybilnosc miedzy Dellem, Logitechem a Windowsem jest beznadziejna i nie wiadomo czyja bardziej to wina ale mnie to jest obojetne, porazka i juz. Wind-7 ma takie same wady jak poprzednie wydania, jak jestes podlaczony do np. Skype, GG, Internetu i jeszcze cos robisz waznego to nie zadko zdarzaja sie zwiechy a wtedy kaplica. Dzialanie i idee inerfajsow dellowskich wymyslilby chyba lepiej niedorozwiniety programista, szkoda gadac. W Dellu traktowano mnie jak krola dopoki nie zaplacilem kasy, potem bylem tylko natretem. Na propozycje wymiany lub zwrotu komputera odpowiadala mi cisza od tego samego goscia ktory wczesniej sam sie fatygowal aby do mnie dzwonic. Oszukal mnie przy zakupie mowiac ze nie ma nowszego modelu w sprzedazy a byl juz od bodaj 3 miesiecy itd, itp. Jedyne co dobrego ma Dell to obsluge zawsze mozna zadzwonic jak jest jakis problem. Choc generalnie jestem zawiedziony obsloga klienta. Sprawa miala sie w Hiszpanii a obsluga z Maroka, dla obnizki kosztow, ciekawe nie? Wtej chwili jedyna moja nadzieja to Mac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Uważasz że źle trafiłeś??? IP: 82.132.248.* 09.06.11, 23:03 Mistrzu ja miałem taki problem ze w laptopie wysiadło mi to bajeranckie szczelinowe dvd. Choć jak teraz na to patrzę to od poczatku dennie działało. Zadzwoniłem do serwisu, zabrał kurier z domu odwiózł po 4 dniach. DVD nadal nie działało za to złamali obudowe wyświetlacza i powstały na nim czarne kropy. Zadzwoniłem przyjechał kurier znowu. Po 4 dniach powrócił laptop ramka wymieniona dvd niby działa tylko podświetlenie ekranu nie działa. Na dodatek wymienili mi matryce z błyszczącej na matową, a jak bym chciał matowa to bym sobie kupił... Znów przyjechał kurier i po trzeciej naprawie jest ok. Dwa razy oddawali mi kompa w gorszym stanie niż zabierali!!! Jedyne co mogę o tej firmie powiedzieć dobrego to że obsługę przez telefon załatwiali ludzie dla których język polski był drugim językiem, a mimo to posługiwali się nim pieknie. Aż miło było posłuchać. Laptopy robią dość dobre ale nie zmienia to faktu że zagrywka z foxxconem to klasyczna ustawka a skala dopłat państwa do tego biznesu raz że poraża a dwa że to się najzwyczajniej nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsd krzykacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 21:49 i co krzykacze Jońskiego - kolejne fiasko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
edo25 Dell zostaje w Łodzi, Foxconn nie bierze fabryki 11.07.11, 17:18 Wy wszyscy na tym forum jesteście pojebani. Nauczyliście że się pracuje za 1200 na miesiąc to teraz pracujcie a nie narzekacie. Byłem na rozmowie w Dellu. Ze mną był jeszcze małolat któy się podjarał że dostał 9zł brutto. Jak tu ma być dobrze jak się ludzie zgadzają na takie zarobki. Ja babę opierdzieliłem i powiedziałem że nie jestem rumun czy albańczyk żeby robić za ta kase. Dodam tylko że jeszcze dojazd 30km w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksiu Re: Dell zostaje w Łodzi, Foxconn nie bierze fabr IP: *.toya.net.pl 11.07.11, 20:56 30km? To gdzie Ty mieszkasz w Ozorkowie czy Tuszynie? Odpowiedz Link Zgłoś