Gość: K IP: *.astral.lodz.pl 14.10.11, 20:44 "Piotr Wasiak jest dziennikarzem "Gazety", ekspertem od kolei" EKSPERTEM :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kpc21 Re: To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądał IP: *.xdsl.centertel.pl 14.10.11, 21:21 Ciekawe, czy wszyscy chętni do tego ostatniego pociągu się zmieszczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.toya.net.pl 14.10.11, 21:32 Co za bzdety! Od nas nic nie zależy. My możemy się tylko przyglądać. Chciałabym natomiast wiedzieć jak duży teren zostanie zajęty pod budowę, które ulice będą nieprzejezdne i kiedy. jakoś nie mogę z siebie wykrzesać entuzjazmu do tej inwestycji. Dworzec ma być za cztery lata, ale czy łącznie z przbudowana komunikacją miejską. Jak ma wyglądać docelowo sieć komunikacyjna w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
histeryx gdybym tutaj nie żył, to może 14.10.11, 21:32 i bym uwierzył, ale...za długo dawałem się wodzić i zwodzić złotoustym, zmarnowana dekada jest nie do odrobienia. nie warto czekać, nie ma po co.w morzu slamsów powstanie kolejna czarna dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: gdybym tutaj nie żył, to może IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 00:06 Chlopie ponieważ wiecznie piszesz to samo i nie stac cie na nic wiecej to juz nie pisz. Każdy i tak zna twoją opinię. widocznie nie jesteś w stanie nic więcej wyprodukowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 21:50 > To nie równe tory, podziemne stacje(...) są bohaterami historii, która będzie się tworzyła przez najbliższych kilka lat. No owszem, to nie stacje, bo stacje przy Kopcińskiego i pod Piotrkowską zostały przegrane. Wraz z nimi odeszły na śmietnik historii marzenia o kolei aglomeracyjnej w funkcji "łódzkiego metra". W tej sytuacji nie pozostaje "ekspertom od kolei" nic innego jak tylko bajdurzyć. > "normalne poruszanie się po mieście przez najbliższych kilka lat będzie bardzo trudne. Tak. Widać to niemal od samego początku prezydentury pani Zdanowskiej, że po jej urzędowaniu poruszanie się po mieście będzie bardzo trudne - cięcia rozkładów, likwidacje linii tramwajowych, ukatrupienie linii podmiejskich i wyłączanie latarni na ulicach. Nie potrzeba remontu dworca, żeby sparaliżować miasto... > Będzie ciężko, ale warto się przemęczyć. To powinno być hasło promocyjne Łodzi. > my - w odróżnieniu od Poznania, Wrocławia, Gdańska - nie musimy się martwić o > frekwencję. Dworzec będzie magnesem. Przyjadą tu tysiące ludzi. O tak. Tłumy turystów będą przyjeżdżać, żeby obejrzeć dworzec. > Piotr Wasiak jest dziennikarzem "Gazety", ekspertem od kolei Mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia C. Re: To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądał IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 21:50 Darku i Jarku, czy to Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Faktem jest że IP: *.toya.net.pl 14.10.11, 22:02 ten dworzec powstanie bo umowa podpisana i kasa musi być zabezpieczona,ale co do dalszych inwestycji na terenie nowego centrum to trzeba jeszcze sporo pogłówkować jak zdobyć kasę z budżetu państwa jak i unii europejskiej,no ale niema chyba nikogo kto by nie trzymał kciuków za powodzenie tego przedsięwzięcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Re: Faktem jest że IP: *.toya.net.pl 14.10.11, 22:32 > no ale niema chyba nikogo kto by nie trzymał kciuków za powodzenie tego przedsięwzięcia... Optymista z ciebie. Najwięcej takich, którzy trzymają kciuki za to, żeby się NIE udało, znajdziesz na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Faktem jest że IP: *.toya.net.pl 14.10.11, 22:58 A dziwisz sie? Większość rzeczy za które brało się miasto się miasto kończyła się obietnicami bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan ek Oj, żeby się udało! IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 00:39 Bo to nie maleństwo typu Hilton. Ale czy nie będziemy musieli zapłacić 10 mln za projekt Rury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: wiesz o czym piszesz dziecko?:)))) IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 00:44 jak kasa z budżetu państwa? czemu cała Polska ma nam finansować przebudowę Centrum? to głowa władz miasta by ściągnąć tam prywatnych inwestorów, po to wymyślono partnerstwo publiczno - prywatne, co do kasy z UE to już na takie inwestycje nasze miasto nie ma co liczyć m.in. dzięki władzom rodem z PO plus przewałom za Kropy, w Brukseli nazi biurokraci reagują już alergicznie na nazwę naszego miasta, tak samo ci co z wa-wy wysyłali im nasze papiery:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: wiesz o czym piszesz dziecko?:)))) IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 20:52 A dlatego, ze w całej Europie tak się dzieje i w calehj Europie rewitalizacja miast jest wspomagana z kasy panstwa. Bo nie ma innej drogi i są zadania ktroych prywatny kapital i biznes nie zrobi i nie sfinansuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.90.57.12.sttb.pl 14.10.11, 22:34 I zaczyna się na tym forum to co sprawia, że to miasto jest tak mało popularne. Spora grupa mieszkańców to bowiem mistrzowie Europy w biadoleniu, krytykowaniu, narzekaniu... Budujemy dworzec - bez sensu i tak nic to nie da, nie budujemy dworca - bez sensu wszyscy budują a u nas nic się nie dzieje. Jeśli ktoś nie wierzy, że temu miastu, tej społeczności może się udać, jeśli uważa że to miasto ta społeczność są skazane na degradację do II ligi miast niech się powstrzyma, niech zachowa ten wrodzony pesymizm dla siebie, dla znajomych. Nie odbierajcie ludziom który wierzą i marzą, tego co jest sensem życia. Ta..., właśnie marzenia, właśnie wiara sprawiają, że na świecie dzieją się wielkie rzeczy... ja wierzę, że za kilka lat w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu z dumą będę mówił - jestem z Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: las Re: To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądał IP: *.astral.lodz.pl 14.10.11, 22:44 Czekaj, czekaj zaraz zleci się 3 do 5 emerytów wiecznie z życia niezadowolonych. Przyjdzie 2-3 czerwonoarmistów, socjalistów. Jeden z drugim, bo PełO, bo Hanka, bo Grabrz (pieszczotliwie o ministrze Grabarczyku), bo sienieda, bo zupa była za słona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicekomornik Wierzyłem 20 lat w świetlaną przyszłość Łodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 23:30 Dopóki nie zacząłem pracy w mojej branży. Przemierzam ulice i podwórka tego miasta pieszo kilka razy w tygodniu, brama po bramie. Nie mam już złudzeń... Jest wielkie rozczarowanie i gorycz. Oszukiwały nas wszystkie rządy z prawicy i lewicy, które albo nic nie zrobiły albo kradły jak się dało i gdzie się dało. Pozorne remonty ulic i podwórek, materiały o niskiej jakości-to tylko pudrowanie trądu łódzkiego... Jak mi nie wierzycie, to zapraszam na spacer szlakiem łódzkiego trądu. Pokażę chętnym takie slumsy-choćby na ul. Piotrkowskiej, Więckowskiego, Nawrot -że poczują się jak w Afryce czy Etiopii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan ek Ja marzę o pięknej Łodzi IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 00:41 a tzw. oni marzą o pięknych kieszeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bre Re: To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądał IP: *.smrw.lodz.pl 15.10.11, 12:07 super popieram takie komentarze, a nie tylko biadolenie i narzekanie. Jest taki link na fjsie "jak ci się nie podoba w Łodzi to wyp...dalaj" :) hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Otóż to! IP: *.toya.net.pl 17.10.11, 00:46 No chyba że Wasiak jest ekspertem od pisania bzdetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DuzaGlowa To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.lodz.mm.pl 14.10.11, 22:40 Super. Ciesze że dzieje się coś w Łodzi. Że są zmian, nie ma marazmu. Cieszę się że coś się zmienia. Wiem że są tu ludzie którzy oprócz narzekania chcą coś zmienić, dać coś od siebie. Bo najważniejsi w mieście są ludzie, to oni tworzą jego tkankę i sprawiają że ono żyję. Nie na widzę ludzi którzy widzą tylko same przeciwności. Ja wierzę że będzie lepiej, ponieważ w Łodzi są wspaniali ludzie. Nie urodziłem się w Łodzi, mieszkam tu od paru lat. Nie wiem czy będę tu mieszkał w przyszłości, ale kibicuje temu miastu i ludzią tu mieszkającym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jakbym czytał "Głos Robotniczy" ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 23:20 ... z lat tzw Propagandy sukcesu. Ten sam styl i ton, retoryka socjalizmu. "Pomożecie towarzysze? Pomożecie". Brawo. Historia zatoczyła koło. Pora iść do piwnicy po powielacz i recepturę na drukowanie ulotek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jakbym czytał "Głos Robotniczy" ... IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 00:10 A ty id ź zawiąz sobie linę na szyi i się powieś. Bo przeciez wszytsko jest bez sensu tylko stękanie ma sens prawda?; A teraz zastanwo się o co Ci chodzi nie masz pomysłów, nie masz żadnych celów to dołuj sam siebie przed telewizorem a daj odetchn ąć tym kórym się chce ktorzy mają pomysły, ktorzy coś realiują. Wszystkie raporty spoelczne pisza o takich jak ty w kategoriach marazm, biernosc, brak inwencji - jednym słowem bezużyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jakbym czytał "Głos Robotniczy" ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 00:42 Nic nie będę wieszał. Wyjeżdżam z tego miasta, tam gdzie przez 20 lat nie marnowano szans. A do Twojej wiadomości: to min dzięki moim informacjom powstała akcja "Zgłoś pustostan". Tyle, że ta akcja niewiele przyniosła... Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jakbym czytał "Głos Robotniczy" ... IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 20:47 To wyjeżdżaj ale nie zachowuj się jak rozhisteryzowana baba oczekujaca, ze postraszy innych i że wszytscy będa ja prosić zostań zostań. Mam tylko jedna rade jak juz wyjedziesz to nie jęcz w tym nowym miejscu bo takich nigdzie nie potrzebują. Fascynuj ące jest to przekonanie niektorych że gdzie indziej to mleko i miod i bogactwo na ulicy leżyy. Ps. Fascynuje mnie to ludzkie przekonanie, ze stekajac w innym, miejscu osiągna niebywale sukcesy. Jak się jest tu i teraz to robi się robi wszytsko, zeby żylo się dobrze i miło a jak się ma narzekanie we krwi to wszędzie będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.smrw.lodz.pl 14.10.11, 23:55 no dobra, dworzec powstanie, bo juz sa pieniadze zabezpieczone i nie ma odwrotu. Ale co z calym nowym centrum, o ktorym mowa w artykule? Czy rzeczywiscie powstanie, czy tylko w miejsce obecnego dworca powstanie na powierzchni jeden biurowiec? Bo jak tak, to generalnie nic sie nie zmieni, oprocz tego, ze bedziemy mieli ladny dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 00:05 To wszystko prawda miasto jest takie jacy są jego mieszkancy. jesli sa narzekajacymi lebiegami to i maisto nie może się dobrze prezentować. Ale zanim zaczniemy mowić, ze dworzec przyczyni sie do zmian to musimy pamiętać, że na razie jesteśmy w pół drogi - aby dworzec spelniał swoje funkcje i mógł faktycznie stac sie tętniącym miejscem konieczne jest połączenie go z Łodzia Kaliską aby stal się dworcem przelotowym. wtedy faktycznie pociągi z calej Polski moglyby przez ten dworzec przejeżdżać. Ale aby to się stalo już dziś konieczne sa intensywne dzialania do realizacji tego przedsięwzięcia i nikt tego za łodzian nie zrobi. A zatem do roboty już montowac dzialania ktore spowodują budowe tulelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan ek Na razie widzę chwasty na torowiskach IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 00:35 a chwastów tych włodarze miasta nie potrafią zlikwidować. O Nowym Centrum Łodzi strach myśleć, zresztą rezygnacja z Bulwaru Narutowicza dużo mówi o podejściu władz do NCŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
adamowski1 To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... 15.10.11, 00:35 No przecież już po wyborach?,więc po co ten artykuł?,w Łodzi będzie jak zawsze. Za kilka dni zaskoczy nas zima,znów będzie horror na drogach,niedługo centrum będzie zupełnie nie przejezdne,bo ciężarówki wywożące miliony ton ziemi skutecznie je zablokuje.Łodzianie zgłupieją bo rozkłady jazdy pociągów czy MPK będą zupełnie do kitu. Tak się zastanawiam po jaką cholerę odwoływaliśmy "Kropka podróżniczka"?,skoro taki sam mamy burdel w mieście jak za jego czasów?,no może z tą różnicą że on o ile był w mieście to w trampkach po Łodzi nie ganiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan ek Pozytyw: remontują Łagiewnicką! IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 00:37 Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap jakbym czytał Trybunę Ludu z lat 50-tych:))) IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 00:41 ten tekst to podkład pod to jak się wszystko rypnie, to winni będą wszyscy łodzianie , tylko nie banda z PO:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Sny o potędze, jak o ESK :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 01:23 Europejską Stolicą Kultury też nie zostaliśmy przez takie bajanie i mrzonki. Zamiast snuć górnolotne plany najpierw trzeba dobrze robić swoje na co dzień: niech administracje ścigają i eksmitują dłużników niepłacących czynszów, niech dozorcy i zakład oczyszczania sprząta, niech miasto remontuje kamienice i zachęci prywatnych właścicieli żeby je remontowali, niech urzędnicy miejscy opracują w końcu plan zagospodarowania przestrzennego dla miasta i program socjalny wyjścia z dziedzicznej biedy i dziedzicznego bezrobocia dla mieszkańców niemal połowy miasta. To i tak przekracza możliwości władz... Więc zamiast uprawiać propagandę sukcesu należałoby wystarczająco dobrze robić swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
kcramsib To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... 15.10.11, 02:20 Nie wierzę, że będzie dobrze. Ale marzę, że będzie dobrze... to miasto na to zasługuje. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wasiak ekspertyem od kolei? IP: *.xdsl.centertel.pl 15.10.11, 09:17 Jaja sobie robicie? A co on takiego wie o kolei? Wielkie nic. Co najwyżej jest ekspertem o pisaniu o niczym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dziennikarze niech się trzymają od tego z dala! IP: *.xdsl.centertel.pl 15.10.11, 09:43 "Jako dziennikarze obiecujemy, że będziemy nieustannie kontrolować, sprawdzać, czy wszystko idzie zgodnie z planem, a tory idą w dobrym kierunku..." Na razie jako dziennikarze w znacznym stopniu się przyczynili do tego, że Łódź już nie ma swojego ministra infrastruktury, który mógłby bezpośrednio pilnować łódzkich spraw. Przyczynili się głównie jątrząc, szukając dziury w całym i wmawiając Łodzianom, że Grabarczyk jest złym ministrem. Jednocześnie jedynie napominając o pozytywach jego działania. Wystarczy porównać, problemy z A2 na Chińskich odcinkach (obecnie w budowie, leją asfalt i wszytsko wskazuje, że przejezdność będzie). Redaktor Wasiak dzień w dzień przez dwa tygodnie pisał, że nie zdnonżom, że skandal itd. Z drugiej strony podpisanie umowy na S8, po walce. Skromny jeden artykuł. Dworzec, po wyborach nagle okazuje się że to szansa itd. Przed wyborami mogliśmy głownie poczytać, że miasto nieprzygotowane, rozkładów nie ma i bałagan. Można tak wymieniać. W efekcie zmanipulowani Łodzianie zagłosowali na Kwiatkowskiego a nie Grabarczyka (choć ten pierwszy za dużo dla miasta nie zrobił, również za dużo nie zrobił jako minister, porównując z tym, co robił Grabarczyk) i ten drugi już nie jest ministrem a my się zastanawiamy, co dalej z KDP czy tunelem średnicowym. Więc dziennikarze, łapy precz od tej inwestycji. Niech się buduje, nie potrzeba do niej ludzi wkładających kije w szprychy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Dziennikarze niech się trzymają od tego z dal IP: *.warszawa.mm.pl 15.10.11, 20:50 Otóz to. A durnie poszli glosowac na Kwiatkowskiego bo nie mogli dostzrec jak wielkim plusem dla Łodzi jest Grabarczyk. Durnie nie sa w stanie zrozumiec, ze przebudowa fabrycznego to jego robota że gdyby nie on taka idea nigdy by sie nie pojawila a w przyszlosci KDP szerokim lukiem ominelaby Łodź. Durnie sa zbyt bezmysni podobnie jak durni łodzcy dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Dziennikarze niech się trzymają od tego z dal IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.10.11, 09:22 Taktak. I to sam pan minister sprawił, że słońce świeci podróżnym. Robienie z Grabarczyka pomysłodawcy przebudowy dworca i budowy KDP przez Łódź to już kiepska komedia. Z resztą wystarczy wziąć do ręki opracowania i artykuły branżowe, żeby przekonać się, że: 1.Wstępna koncepcja KDP z przejściem przez Łódź narodziła się w latach 90 2. Do szybkiej linii z tunelem pod Łodzią przymierzano się m. in. w 2004 roku (kapitał prywatny) 3. Studium przedwstępne KDP powstało, o ironio, za rządu PiS (sic!) 4. Ostateczna forma KDP jest poważnie wypaczona: - linia odgina się pod Sieradz, żeby zaspokoić wielkomiejskie ambicje tamtejszego marszałka - linia zatacza gigantyczne koło pod Ostrowem, żeby zaspokoić wielkowęzłowe ambicje tamtejszych kolejarzy - linia średnicowa w łodzi nie ma stacji w śródmieściu, bo wygrały interesy Manufaktury - KDP wychodzi przez Retkinię a nie, jak powinna, przez Złotno, bo na Złotnie i w Rąbieniu mieszkają F. i W. a nawet i G.; pewnie się bali, że im piesek wpadnie pod kadepe - zamiast budowy etapami zdecydowano się na ponad 400 km trasy na raz - co utrudnia znalezienie finansowania projektu Oczywiście, nie twierdzę, że Grabarczyk nic nie zrobił. Ale w tym co robił ma swoje grzechy i grzeszki, zaniedbania, dużo niezrozumienia i błędy. Grzechem nadrzędnym jest chyba pycha i finansowe napuszenie inwestycji obniżające funkcjonalność rozwiązań - tunel do Fabrycznego mógłby się zaczynać na wysokości Kopcińskiego, co przy okazji pozwoliłoby na zrobienie stacji dla Uniwersytetu. A zaczyna się na Widzewie i ledwo udało się wywalczyć Niciarnianą przy okazji antagonizując przeciwko Łodzi całą Polskę, bo "jak to, taki drogi dworzec". Zasługą pana ministra jest też, że zamiast modernizacji linii Łódź - Kalisz z listy rezerwowej weszła linia Kraków - Katowice, a pociągi Warszawa - Wrocław na Euro pojadą przez Opole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Dziennikarze niech się trzymają od tego z dal IP: *.warszawa.mm.pl 16.10.11, 13:23 Chłopie nie pisz mi o planach bo tunel pod Łodzia to już hitlerowcy planowali. Plany mnie nie interesuja interesuje mnie kto je urzeczywistnia a nie tworzy wizje, ktorymi cała Polska jest zasypana. A prawda jest taka, ze to urzeczywistnil Grabarczyk. I przypominam, że plana KDP to byl przez Proboszczewice. No ale jesli dla Ciebie to centrum Łodzi to ok. Jezscze teraz pojawial się w studium KDP obwodnica KDP Łodzi. Wejdx sobei równiez na forma kolejowe i poczytaj jak przyjazny ton pojawia się tam dla łodzkich kolejowych inwestycji i jak lobby kolejowe nie moze tych inwestycji przelknąc. Jesli jesteś tak naiwny, ze uważasz, ze tunel pod Łodzia to oczywista oczywistosć to pozostan sobie w tej naiwnosci. Dla mnie liczą się realne decyzje i fakty i pienia dze przeznaczone na dany cel. To o czym piszesz to były papierowe fantazmagorie. To Grabarczyk pchnal je na realne tory. Nie zdazył z S14 i tunelem do kaliskiej. obawiam sie, ze w zwiazku z tym te inwestycje odsuną się daleko w czasie z realziacją. Glodne regiony tylko czekaja na swojego ministra infrastrujtury. zobaczysz wówczas jakie srodki będa przeznaczane na nasz region. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Dziennikarze niech się trzymają od tego z dal IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.10.11, 14:05 > Chłopie Robotniku > nie pisz mi o planach bo tunel pod Łodzia to już hitlerowcy planowali. Twój pupil też jak na razie nic więcej nie zrobił poza planowaniem. Rzecz w tym, że popsuł to, co zrobili jego poprzednicy. > I przypominam, że plana KDP to byl przez Proboszczewice. Nie manipuluj. Prowadzenie KDP przez Bełchatów lub Proboszczewice to były tylko urojone wizje różnych kolejarzy sprzed dwu dekad. Studium przedwstępne, o którym pisałem jednoznacznie prowadziło KDP przez Łódź, podobnie jak opracowanie prywatnej firmy z 2004 r. > Jezscze teraz pojawial się w studium KDP obwodnica KDP Łodzi. Owszem, ale ona pojawiała się RÓWNOLEGLE do tunelu a nie ZAMIAST. I słusznie. Za 20-30 lat będzie potrzebna, tak jak potrzebne jest np. obejście Lyonu czy Paryża. > Wejdx sobei równiez na forma kolejowe i poczytaj jak prz > yjazny ton pojawia się tam dla łodzkich kolejowych inwestycji Fora oblężone przez pryszczatych miłośników starych jednostek i maszynistów to kiepski odnośnik do dyskusji. > Dla mnie liczą się realne decyzje i fakty A te są następujące: 1. KDP jest prowadzona przez Łódź w "eksterytorialnym" korytarzu - bez możliwości zjechania (tak liniowego jak i awaryjnego) na linie istniejące. Daje to niedociążony tunel KDP i przeciążony tunel regionalny. O ile w ogóle powstaną. 2. Podział peronów na fabrycznym między ruch dalekobieżny i lokalny jest idiotyczny - zostawiono tylko jeden peron dla KDP, które zatrzymują się NA DŁUŻEJ, a aż trzy dla pociągów regionalnych - w których wymiana pasażerów zachodzi szybciej. 3. Stacja "Kopcińskiego" nie powstanie, ba, ukatrupiono możliwość jej budowy w przyszłości. 4. Tunel Widzew - fabryczna jest o połowę dłuższy niż mógłby być. 5. Wybrano wariant w którym pod Łodzią mamy dwa tunele idące w dwu różnych przebiegach. Najdroższy (a wiec najtrudniejszy do przeforsowania) wariant z możliwych. 6. Tunel KDP jest dwukrotnie dłuższy niż mógłby być (stadion Orła a Retkinia) 7. W wybranym wariancie nie ma stacji w tunelu średnicowym, która obsługiwałaby upadające śródmieście. Czyli najważniejszego elementu całej inwestycji p.t. "tunel w Łodzi". Wbrew podpisanemu porozumieniu. Wbrew stanowisku Rady miejskiej. Prawem Kaduka. 8. Modernizacja trasy Łódź - Kalisz nie odbyła się. Podobnie jak Magistrali Węglowej również wpisanej na listę rezerwową. W zamian za to urzędnicy MI wykłócali się w Komisji Europejskiej o przeniesienie pieniędzy na budowę S3 pod Gorzowem. 9. Odgięto trasę KDP żeby podjechać nią pod Sieradz i Ostrów Wlkp. Ponownie - podnosząc koszt inwestycji i wydłużając czas jazdy. 10. Połączenie KDP i CMK (Łódź - Opoczno) pełne jest wąskich gardeł pod postacią odcinków jednotorowych i przebiegów sprzecznych. 11. Zrezygnowano z korzystnego wariantu wyjścia KDP przez pola na Złotnie w korytarzu trasy "Wojska Polskiego". 12. W ostatnich wyborach Cezary Grabarczyk głosował w okręgu wyborczym znajdującym się na Złotnie... > To o czym piszesz to były papierowe fantazmagorie. To o czym piszę to były oficjalne dokumenty i prace, które dały w ogóle początek pomysłowi KDP. Glodne regiony ty > lko czekaja na swojego ministra infrastrujtury. zobaczysz wówczas jakie srodki > będa przeznaczane na nasz region. Nie trzeba było rozdymać inwestycji ponad miarę narażając się na zarzuty o skok na kasę. Gdyby inwestycja nie była prowadzona arogancko, bez szacunku dla funduszy i zdrowego rozsądku, to i nastawienie samorządów byłoby zupełnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dziennikarze niech się trzymają od tego z dal IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.11, 15:00 > Plany mnie nie interesuja Trzeba mieć spore zasoby tupetu, żeby w jednym wątku pisać, że plany cię nie interesują, a w drugim, że nie jest ważny brak działań, bo to wynik zaniedbań poprzedników. forum.gazeta.pl/forum/w,391,129790367,129805881,Re_Gest_pajaca.html Tymczasem i plany, i działania są po prostu kiepskiej jakości i w tym tkwi sedno problemu. Grabarczyk podgonił z autostradami (głównie dzięki funduszom unijnym), ale kolej rozłożył kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 11:57 "Dworzec będzie magnesem. Przyjadą tu tysiące ludzi." Ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądał IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.11, 12:37 Dworzec będzie magnesem - przecież piszą. Już wyobrażam sobie te rozmowy ludzi w Krakowie, Gdańsku czy Poznaniu: "Może wyskoczymy na weekend do Łodzi? Mają tam niezły dworzec. Prześpimy się na ławkach, zjemy hamburgery, posłuchamy śpiewów operowych z głośnika - będzie czadowo". Odpowiedz Link Zgłoś
vernerpanton Nic od nas nie zależy. 15.10.11, 14:53 Nie piszcie bzdetnych artykułów. Wszysko w tym miescie zależy od nieudolnych politykierów dlatego łódź jest taką ruiną. Kacprzak, który uzyskał od łodzian tylko 1500 głosów, wcześniej zlekceważył ponad 6000 głosów Inicjatywy dla Łodzi - dlatego w tym mieście jest tak dobrze, bo decydują o nim przypadkowe miernotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorok Re: To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 21:53 to bedzie 5 kluczowych dla przyszlosci Łodzi lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała ... IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 22:13 Moze autor artykułu mi wytłumaczy w jaki sposób zwykły dworzec, nawet nie stacja przesiadkowa, tylko przystanek na drodze byc może do Poznania czy Wrocławia, ma być "komunikacyjnym centrum Polski"? To, że dworzec ma byc pod ziemią i wykonany w nowoczesnych technologiach nie uczyni z niego centrum kultury. W jaki sposób za cztery lata Łódź ma byc wspaniałym i czystym miastem jesli nic się nie robi w tym kierunku. Bo przecież dworzec nie zmieni oblicza miasta, nie stworzy nowych miejsc pracy. "Dworzec magnesem" ale dla kogo? Gdyby powstawało np. metro byłabym zachwycona, gdyby zaczęto remontować ruiny w centrum ( nie tylko elewacje) również, gdyby nie było dziur w jezdniach oraz równe chodniki bez psich kup, zachwyt by sięgał zenitu. Gdybyśmy mieli połaczenia lotnicze z którymś hubów w Europie to juz by był cud. Ale dworzec, co może nam łodzianom dać dworzec pod ziemią? Rozumiem, że tereny na powierzchni pod nową zabudowę. Ale terenów pod nową zabudowę mamy w Łodzi multum i to w centrum, chocby Zachodnia, nigdy nie powstałe przebicie Kościuszki itp. Powstanie nowa dzielnica, nowoczesna, bo budujemy od nowa, takie trochę jak La Defense w Paryżu, ale tam to jest tylko jedna z atrakcji (niewielka zresztą) wspaniałego historycznego miasta, a u nas całe miasto mamy gdzieś, a zajmujemy się tylko Nowym Centrum. Proszę entuzjaści i wielbiciele Nowego Centrum napiszcie w czym ono bedzie takie wspaniałe? Jak sobie wyobrazacie tą nową dzielnicę? Czego nam w Łodzi brakuje? Mamy manufakturę, wspaniałe muzemu sztuki nowoczesnej, teatry, kina, restauracje, kluby, bary na Piotrkowskiej. Czego mamy oczekiwac po nowym Centrum Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Observer To od nas zależy, jak wkrótce będzie wyglądała .. IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.10.11, 10:52 Myślę, że Łódź to miasto z duszą i wielkim potencjałem wynikającym z historii, w szczególności tej awangardowej i biznesowej. Zgadzam się całkowicie z autorką artykułu. Trzeba zacząć od zmiany mentalości Łodzian.. Jak powiedział kiedyś Marek Janiak w jednym z wywiadów, największym nieszczęściem tego miasta są w dużej części koszmarni ludzie, którzy przez przypadek żyją w tym miejscu. Ludzie, bo trudno ich nazwać mieszkańcami lub obywatelami. Przypadkiem są to ludzie , którzy po wojnie przyjechali tu ze wsi i w nim zamieszkali ale od czasu przyjazdu nie zasymilowali się z tym miastem. Oni nie kochają tego miasta i czują się jego obywatelami, oni tylko tu mieszkają. Brakuje w Łodzi przedwojennych elit i niewielu jest Łodzian, którzy mieszkaja tu od wielu pokoleń. To oni mogliby i mogą tworzyć tożsamość Łodzi. Tak jest w innych miastach np. w Krakowie. Przez kilka lat mieszkałem w Krakowie i widziałem jak Krakowianie podchodzą do swojego miasta. Oni je kochają nie dlatego, że jest tam Wawel i Rynek. Oni je kochają bo tam się urodzili i cały czas w różnym stopniu o nie walczą. Widziałem kiedyś taką scenkę przy Galerii Krakowskiej - jakiś cudzoziemiec rzucił peta na ziemię a nie do kosza , od razu podszedł do niego Krakus i wytłumaczył mu , że tu się nie śmieci i grzecznie go poprosił o wyrzucenie tego peta do śmieci bo on nie chce aby ktokolwiek śmiecił w Krakowie. Myślę, że tak samo może być w Łodzi. Musimy uwierzyć w to miasto i chcieć o niego dbać w każdy możliwy sposób. Przez zadbanie o porządek wokół siebie, przez promowania naszego miasta poza nim, przez wspieranie go w różnych inicjatywach (świetne inicjatywy np.GPO, szacunek dla Łodzi) i przez przemyślane wybory osób przy wybieraniu samorządu i parlamentu. Tu może być pięknie i już zaczyna to być widać w niektórych miejscach. Najważniejsza zmiana musi nastąpić w samych Łodzianach :-). Odpowiedz Link Zgłoś