Gość: mus IP: *.toya.net.pl 14.06.12, 07:44 a dlaczego kibole nie maluja czego takiego?????tylko zostawiaja wizytówki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: X Przyjechał z Australii do Łodzi. Malować wielki... IP: 81.168.187.* 14.06.12, 08:30 Naprawdę podobają wam się te murale? zdecydowanie wolałbym czyste odnowione fasady kamienic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa Re: Przyjechał z Australii do Łodzi. Malować wiel IP: *.204.15.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.12, 08:32 Popieram! Też wolalbym czystą deskę zamiast nabazgranej Cecylii Gallerani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda Murale powstaja tylko zdechłych miastach /// IP: *.play-internet.pl 14.06.12, 08:54 Murale powstaja tam gdzie władza nie ma pomysłu na miasto. Przy czym posiada prowincjonalne podejście do kształtowania przestrzeni, bez rozumienia co to jest kultura, sztuka, architektura... czy estetyka .. o klasie nie mówiąc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Murale powstaja tylko zdechłych miastach /// IP: *.toya.net.pl 14.06.12, 23:31 hehe, krytyk sztuki od siedmiu bolesci:) moze stad wyjedz, burku (albo jesli nie mieszkasz w Lodzi to tu nie przyjezdzaj), wtedy to miasto troche odzyje. byles kiedys bp. w Berlinie? tam prawie kazdy kawalek wolnej przestrzeni jest zagspodarowany, jesli nie za pomoca murali, to jakichs instalacji albo innych ciekawych rozwiazan. twoim zdaniem Berlin to tez "zdechle miasto":)? murale to swietna sprawa na urozmaicenie miejskiego krajobrazu i mam nadzieje, ze bedzie ich u nas jeszcze wiecej. a ty "esteto" wracaj dokonczyc swoj chleb z kaszanKOM. Odpowiedz Link Zgłoś
iszkariota Re: Murale powstaja tylko zdechłych miastach /// 15.06.12, 00:00 Gość portalu: j. napisał(a): > hehe, krytyk sztuki od siedmiu bolesci:) moze stad wyjedz, burku , wtedy to miasto troche >odzyje. byles kiedys bp. w Berlinie? ty "esteto" wracaj dokonczyc swoj chleb z kaszanKOM. Ja osobiście byłem w Berlinie i tam rzucała się w oczy czystość, a później cała reszta. Chamstwa i prostactwa nie zauwazyłem, ale może dlatego iz nie wchodziłem na berlińskie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptn Re: Przyjechał z Australii do Łodzi. Malować wiel IP: 212.191.130.* 14.06.12, 09:19 'zdecydowanie wolałbym czyste odnowione fasady kamienic' Ja też bym wolał zjeść dwudaniowy obiad w restauracji zamiast kanapki z serem, ale czasem portfel decyduje. Jeśli nie ma kasy na odnawianie fasad (co z pewnością jest o wiele droższe niż postawienie faceta z farbą na podnośniku ;), to niech powstają murale, byleby tylko władze się nie zapamiętały w tym malowaniu i o remontach też pamiętały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michalaniol Ur. w Melbourne IP: *.lns1.ken.bigpond.net.au 14.06.12, 10:18 nie w Lodzi. Superrrr! Szkoda, ze pada. On malowal od Kambodzy do Brazylii i San Francisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dingo Shida urodzil sie w Australii IP: *.lns1.ken.bigpond.net.au 14.06.12, 10:19 Rodzice Shida sa urodzeni w Polsce, ale Shida w Australii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madma Super! IP: 81.168.254.* 14.06.12, 10:36 Cieszę się, że murale powstają w Łodzi. Moje ulubione mieszczą się na ul. Uniwersyteckiej. A do wszystkich łódzkich marud kieruję krótkie acz treściwe: Live or leave! Bo miasto jest w porządku, a najwięcej szkodzą jemu sami mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Murale to... 14.06.12, 10:53 Ja na temat murali napisałem na swoim blogu. Zapraszam do lektury jeśli ktoś ma ochotę poczytać: www.grzegorzfratczak.pl/2012/06/hipsterstwo-przestrzeni-publicznej.html Proszę zauważyć czym się różnią miedzy sobą murale - ten obok Teatru Powszechnego od tych z Pomorskiej i Uniwersyteckiej. Ano tym, że ten obok teatru powstał na czystej ścianie a reszta to mazanie po brudnych nieprzygotowanych ścianach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miachalaniol Murale super IP: *.lns1.ken.bigpond.net.au 14.06.12, 11:13 Panie Grzegorzu - miasto to ruch, barwy, ludzie i akcja a nie rowno wytynkowane baraczki z strasznymi mieszczanami przed telewizorami. Miasto zyje - cos sie dzieje. Ktos poswieca tygodnie swojego czasu by malowac - ktos inny potrafi jedynie marudzic i szukac dziury w calym. Pana to nic nie kosztuje - zareczam! Wiem, ze juz dzisiaj dziesiatki ludzi przyjezdza do Lodzi by zobaczyc slynne lodzkie murale. Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Dla mnie nie 14.06.12, 11:39 > Panie Grzegorzu - miasto to ruch, barwy, ludzie i akcja a nie rowno wytynkowane > baraczki z strasznymi mieszczanami przed telewizorami. tak ??? to dlaczego dla większości ludzi na świecie za ideał uchodzą czyste zadbane (i bez murali) miasta zachodnioniemieckie, które są do bólu mieszczańskie i dlaczego skoro murale są takie super to nikt nie pozwala ich malować na nowych budynkach tylko powstają na brzydkich, szarych i odrapanych ścianach ??? > Ktos poswieca tygodnie swojego czasu by malowac - ktos inny potrafi jedynie mar > udzic i szukac dziury w calym. o przepraszam - najwyraźniej się nie zrozumieliśmy ja nie szukam dziury w całym, poza tym, że uważam, że taki mural zdecydowanie lepiej by wyglądał na albo odnowionej albo chociaż odmalowanej ścianie, z czym chyba wszyscy się zgodzą szanuję pracę ludzi którzy je tworzą i są ze swojej pracy dumni ale mam wrażenie, że zapominają o jednej ważnej rzeczy, ze użyje plastycznego porównania, "zagruntowaniu płótna" i wreszcie nie marudzę... tylko mi się pewne murale po prostu nie podobają i tyle rzecz gustu nie rozumiem za to tego terroru, że skoro iluś tam ludziom się podobają to maja się podobać wszystkim - takie podejście jest chore. > Wiem, ze juz dzisiaj dziesiatki ludzi przyjezdza do Lodzi by zobaczyc slynne lo > dzkie murale. i super, jeśli te murale wywołują jeszcze jakąś dyskusję wśród gości to tylko lepiej no chyba, że wszystkim się bezkrytycznie podobają Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Przyjechał z Australii do Łodzi. Malować wielki... 14.06.12, 11:50 Taką "sztukę" to każdy umie, łącznie z haikupsycholem, co go na polecenie sądu zamknęli w szpitalu psychiatrycznym, no ale on uwielbiał mniejsze formy, i tresci nie uzgadniał z urzędnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
terleo Przyjechał z Australii do Łodzi. Malować wielki... 14.06.12, 12:32 *Co tworzy Shida, Kiedyś się przyda*. Wejdzie do Księgi Ginessa jako najdroższy mural. Odpowiedz Link Zgłoś