Dodaj do ulubionych

Uwaga na Tele2

07.07.04, 16:28
Właśnie dostałem rachunek. Wynika z niego, że naciągnięto mnie na 112 zł. Mój
telefon żeby wyświetlał nazwisko osoby dzwoniącej, wpisanej do pamięci musi
mieć wpisany numer kierunkowy. Od maja niewiadomo czemu tele 2 zalicza sobie
te połączenia jako międzymiastowe. Płace również za nie w TP SA ale jak za
lokalne. Radze sprawdzać za co płacimy.
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin Re: Uwaga na Tele2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 08:56
      rzeczywiście głupia sytuacja ale moim zdaniem jest to dosyć logiczne - Tele2 nie realizuje połączeń lokalnych, a tylko międzymiastowe. Więc kiedy wybierasz z numerem kierunkowym to połączenie następuje przez Tele2, dla którego połączenia lokalne nie istnieją.
      • lennon1 Re: Uwaga na Tele2 09.07.04, 12:35
        Nie wiem czy logiczne. Przez 4 miesiące było dobrze i jak widać w maju ktoś coś
        zmienił. Chyba nie jest to wielki problem, że jeżeli dzwoni się ze strefy 42 to
        nie zalicza połączeń do strefy 42.
    • Gość: TMG Re: Uwaga na Tele2 IP: 212.160.236.* 09.07.04, 09:54
      A możesz podać jaki to telefon, bo ja mam Panasonica który teoretycznie
      wyświetla nr osoby dzwoniącej ale nie wiem czemu nawet jak mam tą osobę w
      pamięci (mam bez kierunkowego!)to jak ona dzwoni to widze numer a nie np. Mama.
      Nie wiem czemu, to nowy tel. dostałem w prezencie i chyba bez homologacji. na
      pl str firmy nic o nim nie ma a poza tym wyswietla mi sie zawsze nr w taki
      sposób np. 1 - 42 123456 i ni husteczki nie wiem jak pozbyc sie tej 1! Tel jest
      chyba z USA niestety! Moze ja tez musze podac kierunek nawet dla lokalnych,
      choc mam tele 2 i teraz sie bede obawiał!
      • lennon1 Re: Uwaga na Tele2 09.07.04, 12:36
        Spróbuj wpisać 042......
      • lennon1 Re: Uwaga na Tele2 09.07.04, 12:42
        Panasonic KX-A118CE
      • lennon1 Re: Uwaga na Tele2 09.07.04, 12:44
        Zestaw to KX TCD725, poprzedni nr to model słuchawki
      • Gość: loel Re: Uwaga na Tele2 IP: 195.126.173.* 13.07.04, 09:41
        > sposób np. 1 - 42 123456 i ni husteczki nie wiem jak pozbyc sie tej 1! Tel
        jest
        >
        > chyba z USA niestety

to by się zgadzało, zdaje się ze w USA na centralę dzwoni sie przez 1, a nie 0
        jak u nas
    • redakcja Re: Uwaga na Tele2 13.07.04, 09:34
      Drogi lennonie,
      Przygotowuję artykuł o Tele 2. Czy mogę prosić o kontakt do Ciebie? Albo, jeśli
      tak będzie łatwiej, skontaktuj się proszę ze mną,
      Joanna Blewąska, Gazeta Wyborcza. Tel 631 60 21, joanna.blewaska@lodz.agora.pl
      • gray lennon! będziesz w telewizji!!! ;D [nul] 13.07.04, 09:40

• orientman Re: lennon! będziesz w telewizji!!! ;D [nul] 13.07.04, 09:47
          Gorzej.. w Lodzkiej GW ;)
        • drhorror Re: lennon! będziesz w telewizji!!! ;D [nul] 19.12.04, 21:22
          Nie raz widziałem Lennona w telewizji
    • wyprany Re: Uwaga na Tele2 14.07.04, 11:49
      heh, to ja dodam: uważajcie na dialog:
      kumplowi rachunek z dialogu przyszedł ze w czerwcu siedział 749h w necie, a
      zakładając ze doba ma 24h to czerwiec ma: 31,208(3) dnia, a na kalendarzu
      widać tylko 30...
      • teufel Re: Uwaga na Tele2 15.07.04, 21:58
        Ja miałem podobnie z Tepsą, ale zauwazyli sami blad i zwrócili gotowke!!
    • Gość: konkret Re: Uwaga na Tele2 IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 15.07.04, 11:43
      lennon1 napisał:

> Właśnie dostałem rachunek.......<> ...Radze sprawdzać za co płacimy.

Tylko jedno pytanie lennonie,czy jesli podpiszesz akces do Tele2 to
      automatycznie przestajesz placic abonament w TP Sa?
      • lennon1 Re: Uwaga na Tele2 15.07.04, 12:43
        Abonament w TP SA płacisz dalej, a Tele2 płacisz za miedzymiastowe i komórki.
        • Gość: konkret Re: Uwaga na Tele2 IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 15.07.04, 16:39
          lennon1 napisał:

> Abonament w TP SA płacisz dalej, a Tele2 płacisz za miedzymiastowe i komórki.
          To w sumie tak jak u nas,placisz za usluge wiecej.U nas wszelakie"Tele2""Tele9"
          i wszelacy inni "powykonawcy" uslugi przestali budzic zainteresowanie.Gdy beda
          posiadali swoje linie przesylowe(czy jak to tam sie nazywa)i utrzymaja ceny
          obecne napewno France-Telecom przestanie byc monopolista w dziedzinie
          telefonii,netu itp
    • teufel Re: Uwaga na Tele2 15.07.04, 22:00
      Jest duze prawdopodobienstwo ze Tele2 bedzie czwartym operatorem GSM 900/1800
      oraz UMTS!!
    • lennon1 cd. 30.07.04, 14:26
      Właśnie zadzwoniła pani z tele2 informując, że musze wysłać do nich pismo
      informujące o ich pomyłce. Czyli ich pomyłka a ja muszę:
      1. Sprawdzać rachunki
      2. Zapłacić za biling, żeby udowodnić
      3. Napisać pismo
      4. Kupić znaczek
      5. Wrzucić list do skrzynki.
      Dobra metoda żeby mi się odechciało.
      • Gość: Garven Re: cd. IP: *.udn.pl 08.08.04, 01:15
        Wydaje mi sie, ze nie jestescie za bardzo zorientowani w tym kto tak naprawde
        robi was w balona - Tele2 czy TP SA? Z tego co wiem to TP SA stworzyla
        nieoficjalnie dzial zajmujacy sie zwalczaniem konkurencji, pomimo przegranej
        sprawy sadowej odnosnie akcjii Emisariusz, ktorej celem bylo eliminowanie
        konkurencji poprzez nierzetelne informowanie klienta o uslugach innego
        operatora. Akcja Emisariusz polegala na tym, ze przedstawiciele TP SA
        kontaktowali sie z klientami, ktorzy podpisali umowe z Tele2 i "wciskala" tym
        ludziom glupoty typu "Tele2 to firma, ktora nie istnieje, ze zostali
        naciagnieci przez jakiegos akwizytora" itp. Sami ocencie, kto tu jest fair?
        Obecnie dzial zwalczajacy konkurencje dziala na podobnych zasadach tylko
        bardziej cichociemnie. To oni doliczaja klientowi jakies fikcyjne polaczenia,
        blokuja polaczenia wychodzace itp., wywierajac na nim presje psychiczna - "jak
        zrezygnujesz z Tele2 to nie bedziesz z nami mial problemu". To sa informacje,
        ktore potwierdzilem, gdyz moja praca na tym polega. Radze zajac sie nieuczciwym
        monopolista.
        • Gość: Garven Re: cd. IP: *.udn.pl 08.08.04, 01:23
          zwroccie rowniez uwage na kolejne postepowanie monopolistyczne TP SA. Dlaczego
          klienci, posiadajacy plan taryfowy Socjalny nie moga korzystac z uslug innych
          operatorow alternatywnych? Przeciez ustawa telekomunikacyjna gwarantuje
          mozliwosc wyboru innego operatora. Tylko dlatego, ze Ci klienci najbardziej
          odczuliby roznice cenowa? Dla przykladu minuta polaczenia w godzinach szczytu w
          tym planie kosztuje srednio 2,83 pln (ale tylko srednio, poniewaz istnieje tam
          taryfikacja impulsowa, tzn. impuls w cenie 58 gr netto jest naliczany co 15,14
          sekundy) a poprzez Tele2 minuta = 1,22 (taryfikacja sekundowa 30/6s). I
          dlaczego postepowanie sadowe odnosnie tego toczy sie juz tak dlugo? Przeciez
          sprawa zostala wniesiona w tamtym roku?
      • lennon1 Re: cd. 18.08.04, 10:51
        Wczoraj dostałem odpowiedź na moją pisemną skargę. Do tej pory jestem pod
        wrażeniem. Z otrzymanego pisma wynika, że moja reklamacja nie została
        uwzględniona. Na dowód swojej racji załączyli biling, z którego wynika
        jednoznacznie, że to oni się pomylili. Mam wrażenie, że nikt do tego bilingu
        nawet nie zaglądał. Wszystkie połączenia zaliczone jako międzymiastowe są
        rozmowami lokalnymi czyli z kierunku 42 do 42. Wynika to jednoznacznie z
        bilingu. Nie chcę się wypowiadać jaki jest w tym udział TP SA, ale chyba ktoś w
        Tele2 powinien umieć czytać bilingi.
        • Gość: zibi Re: cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 01:20
          W tym Tele2 pracują same matoły!!!!
          Miałem DOKŁADNIE taki sam problem jak Ty.
          Za swoje rozmowy lokalne (w tym internet) również były naliczane opłaty jak za
          międzymiastowe.
          No ręce po prostu opadają na ich tępotę!!
        • lennon1 Re: cd. 2 21.09.04, 09:43
          Właśnie odezwało się Tele2 i to dwukrotnie w odstępie godziny. Jedna pani nie
          wiedziała o telefonie drugiej pani. Poinformowano mnie, że musze napisać
          ponownie pismo z reklamacją. Odpowiedziałem jej na to żeby sobie skserowała
          moje pismo i przeczytała jeszcze raz. Nie chciała zgodzić się na takie
          rozwiązanie twierdząc, że jeżeli nie zapłacę, to sprawę skieruje do windykacji.
          Niech sobie czynią swoją powinność jak nie umieją czytać bilingów. Ja już
          zaczynam rozglądać się za adwokatem, który pomoże mi wyciągnąć z nich kasę za
          krzywdy moralne.
          • lipcio tez mialem przygode z operatorem 29.09.04, 08:23
            bierz chlopie adwokata - jeszcze na tym zarobisz i beda cie przepraszac bo te
            dluzsze rozmowy i przesuniecie zegara to juz podpada pod oszustwo i proby
            wyludzenia

ja mielem inny zdazenie ale rownie irytujace z NOM

w sierpniu 2002 roku przyszedl mi rachuner na 39 zl z terminem platnosci na 19
            wrzesnia - zaplacilem w terminie i zapomnialem dawno o czyms takim jak NOM

a tymczasem w grudniu 2003 roku !!! przychodzi do mnie list windykacyjny z
            INTRUM czy jakos tak ze im wisze kase - dzwonilem, wysylalem faksy z
            potwierdzeniami, tracilem dodatkowo pieniadze na to wszystko no i mialo byc ok

tymczasem mamy wrzesien 2004 roku i co ? i wczoraj wyciagam list ze skrzynki z
            firmy KRUK tymczasem ze wisze im ciagle ta kase i jeszcze ponad 10 zl odsetek -
            zdebialem

powiedzialem sobie ze ostatnia rzecza ktora robie w tej sprawie to napisanie
            maila do nich, opisalem sprawe i zagrozilem ze jeszcze raz cos takiego i
            zglaszam sprawe do prokuratury jako probe wyludzenia i naruszenie ustawy o
            ochronie danych osobowych bo bezpodstawnie przekazali moje dane dwukrotnie do
            firm windykacyjnych

wczoraj zadzwonil gosciu z NOM ze przepraszaja i wreszcie udalo im sie
            zaksiegowac ta kwote bo pontakcie z ksiegowoscia !!! no starczylo mi tylko
            nerwow na stwierdzenie ze troche im to zajelo ale na pytanie dlaczego facet nie
            potrafil mi juz odpowiedziec

nie popuszczac bo sobie w ciula leca - dla zasady trzeba takie sprawy wyjasniac
            nawet jakbys mial dolozyc do tego
    • Gość: misterxy Re: Uwaga na Tele2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 23:10
      mialem ten sam problem. W moim przypadku winowajcą byla Tp S.A.
      • camelot Re: Uwaga na Tele2 14.09.04, 21:30
        Dla mnie tele 2 to oszuści. Próbowali mnie namówić do podpisania umowy w takim
        słowami. Dzień dobry jesteśmy z telekomunikacji polskiej, czy ma pan telefon
        stacjonarny (mieszkam na ulicy gdzie wszyscy mają podłaczenia ze słupów czyli
        widać, ja jako jedyny na tej ulicy mam podłaczenie podziemne czyli nie widać)
        czy chce pan płacić nizsze rachunki, pytanie!??? czy możemy zobaczyc ostatni
        rachunek i wtedy pstryk oświecenie czyli moje pytanie czy jesteście z tele 2,
        tak to ja dziękuję. Najgorsze jest ten tekst na początku jesteśmy z
        telekomunikacji polskiej słyszałem dokładnie, słyszała dokładnie to też moja
        żona. Wniosek podszywają się oszuści pod telekomunę.
    • lennon1 Re: Uwaga na Tele2 25.09.04, 18:32
      Właśnie wyłączyli mi możliwość łączenia się z komórkami i międzymiastowymi.
      Jak zadzwoniłem do infolinii to powiedziano mi, że muszę złozyć pisemne
      odwołanie. To qurwa żarty. Czekam jak jeszcze przyślą mi komornika.
    • lennon1 Re: Uwaga na Tele2 28.09.04, 23:32
      Jeszcze dwie uwagi jakie mi się nasunęły po lekturze billingu Tele2 i TPSA z
      tego samego okresu. W Tele2 te same rozmowy bardzo często są o parę sekund
      dłuższe. Różnie raz o 2 sek. raz o 5 sek., a czasami są identyczne. Druga uwaga
      to w dniach 27-28.05 Tele2 miało przestawiony zegar o godzinę do tyłu. Czyli to
      co powinno iść według taryfy tańszej szło według droższej.
      • Gość: MarcinK Re: Uwaga na Tele2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 20:49
        Czyli TP SA jak widać nie takie najgorsze ;-)

MK
    • Gość: Al_ Re: Uwaga na Tele2 IP: *.toya.net.pl 20.12.04, 07:45
      Najgorsze w tym wszystkim jest to, że średnio raz na miesiac ktoś dzwoni do
      mnie z TP i próbuje mi coś zaoferować. Najczęściej chodzi im o to samo. Zawsze
      odpowiadam, że nie życzę sobie wydzwaniania i już 100 raz mówię, że nic nie mam
      zamiaru zmieniać... To samo tele2 tyle, że Ci chodzą po domach... Przecież obie
      firmy to jakaś parodia...
      A Tobie wspólczuję... Wynika jedno z tego wszystkiego. Jak tak dalej pójdzie to
      ludzie naprawdę będą woleli gadać przez komórki i neta a nie korzystać z
      telefonów stacjonarnych. ileż to nerwów kosztuje...
    • lennon1 cd. 20.12.04, 09:51
      Całkiem zapomniałem o tym wątku. Sprawa jeszcze się nie skończyła. Niedawno
      dostałem odpowiedź na moje kolejne odwołanie. Scenariusz jest zawsze ten sam.
      Dostaję odpowiedź na moją reklamację, w której wypisuje się dziwne rzeczy cały
      czas udając, że nie rozumieją o co chodzi i nie uznają reklamacji. Ostatnio nie
      uznano reklamacji bo przecież rozmowy były z mojego numeru. Przypomnę, że ja
      reklamuje rozmowy lokalne zaliczone przez Tele2 jako międzymiastowe. Te
      połączenie były i ja się ich nie wypieram. Mam wrażenie, że Tele2 ma kilka
      gotowców i wyciąga tylko kolejne wersje z biurka. Dalszy ciąg jest taki:
      Dzwonię do BOK pytając się co jest grane. Panienka zerka na biling i przyznaje
      mi rację. Stwierdza, że musze napisać kolejne odwołanie. Siadam sobie i piszę.
      Ciekawe komu się pierwszemu znudzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka