Dodaj do ulubionych

Sygnalizacja świetlna ZGIERSKA

19.08.04, 16:12
Jadę sobie Łozową, wyjeżdżam z Radogoszcza w Zgierską w prawo. Czerwone.
Stoję. Nie ma zielonej strzałki, bo nie założyli. Zapala się czerwone dla
samochodów na Zgierskiej. Dla mnie też czerwone, więc stoję dalej. Kolejne
dwie minuty. Po dwóch minutach łaskawie się zapala zielone. Pytam zatem
grzecznie: co za debil decydował o tym, że nie ma zielonej strzałki przy
skręcie w prawo????
Obserwuj wątek
    • ab84 Re: Sygnalizacja świetlna ZGIERSKA 19.08.04, 21:19
      zapomnieli? zabraklo funduszy? sprawdzaja cierpliwosc kierowcow? daja policji
      zarobic?...
    • Gość: S.N. Re: Sygnalizacja świetlna ZGIERSKA IP: *.zdnet.com.pl 20.08.04, 22:08
      Kiedy była założona sygnalizacja na tym skrzyżowaniu?
      Jeżeli niedawno (czyli np w tym roku) to tak ma być (czyli brak strzałki).

pozdrawiam
      S.N.
      • hubar Re: Sygnalizacja świetlna ZGIERSKA 20.08.04, 22:14
        Co "ma tak być"? Skąd takie przekonanie?
        • Gość: S.N. Re: Sygnalizacja świetlna ZGIERSKA IP: *.zdnet.com.pl 20.08.04, 22:30
          Z rozporządzenia ministra infrastruktury.
          Do bodaj 2009r wszystkie zielone strzałki zostaną zlikwidowane, a na nowo
          budowanych sygnalizacjach już teraz nie powinno się umieszczać ww.

pozdrawiam
          S.N.
          • hubar Re: Sygnalizacja świetlna ZGIERSKA 20.08.04, 22:59
            Ki diabeł? Po jasną cholerę?
            • Gość: S.N. Re: Sygnalizacja świetlna ZGIERSKA IP: *.zdnet.com.pl 20.08.04, 23:28
              Ktoś pewnie musi zarobić.

A świecąca zielona strzałka została potraktowana jak sygnalizator kierunkowy
              S3, nadający sygnał zielony zapewnia przejazd bezkolizyjny przez skrzyżowanie,
              zielona strzałka (świecąca) z przyczyn oczywistych tego nie zapewnia.

Znając życie za jakiś czas (ze dwa lata , aby społeczeństwo zapomniało
              poprzednią zmianę i nie pyszczyło) będzie wieszanie blaszanych strzałek jakie
              jeszcze nie tak dawno były.
              A jeśli nie, to będzie wesoło.

pozdrawiam
              S.N.
              • zamek III prawda góralska 20.08.04, 23:46
                - tyle póki co można powiedzieć o tym, co piszesz powyżej. Zadałem sobie trochę
                trudu i odnalazłem aktualnie obowiązujące rozporządzenie. Oto link:
                www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/dokument.php?id_dokumentu=723
                Skrótowo: rozporządzenie określa wzory znaków i sygnałów drogowych obowiązujące
                w Polsce z zastrzeżeniem, do kiedy posiadają moc prawną znaki i sygnały
                niezgodne z tym rozporządzeniem. Co się tyczy sygnałów drogowych, datą
                graniczną jest 31.12.2008. Opisane sygnały (załącznik 3.4) zawierają opis i
                zasady zastosowania sygnalizatora z zieloną strzałką.
                Może trochę wiedzy, kolego?
                • Gość: S.N. Re: III prawda góralska - moja wina IP: *.zdnet.com.pl 21.08.04, 00:02
                  Fakt
                  Dałem się przez kogoś podpuścić przy okazji dyskusji w zupełnie innym miejscu.
                  Sam zacząłem sprawdzać, bo mnie to zdziwiło, ale dopiero dziś.
                  Moja wina - nie sprawdziłem wcześniej.

pozdrawiam
                  S.N.
                  • zamek Errare humanum est :) 21.08.04, 21:48
                    Odpozdrawiam ciepło :))
    • uerbe Re: Sygnalizacja świetlna INNA 21.08.04, 21:25
      yavorius napisał:

> Pytam zatem
      > grzecznie: co za debil decydował o tym, że nie ma zielonej strzałki przy
      > skręcie w prawo????

Rowerując dziś rano, wpadłem na światła przy Dąbrowskiego/Zapolskiej - na
      skręcie w prawo w Zapolskiej (i analogicznie po drugiej stronie skrzyżowania, w
      Tatrzańską) nie ma zielonych strzałek, są za to "regularne" sygnalizatory...
      problem w tym, że na zielone czeka się długo. Stanąłem na czerwonym, a zza mnie
      wjechał tescobus i nie zważając na światło skręcił w prawo.
      • dziadek72 Re: Sygnalizacja świetlna INNA 21.08.04, 22:13
        Uerbe, nie ma skrzyżowania Dąbrowskiego/Zapolskiej. Odrazu wyjaśniam. Na
        odcinku Broniewskiego - Dąbrowskiego, Zapolskiej biegnie wzdłuż Tatrzańskiej
        między między blokami i przychodnią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka