Dodaj do ulubionych

Skoki w Łodzi - ktoś coś wie?

01.01.05, 20:26
Przeczytałem na jednym forum, że ponoć w Łodzi była skocznia narciarska,
cytuję: "o punkcie konstrukcyjnym K-40. Została wybudowana w 1970 roku. Dziś
pozostało po niej tylko zarośnięty próg i zeskok. Nie przypomina to dziś
skoczni narciarskiej".
Czy ktoś wie więcej na ten temat - gdzie ona się znajdowała i czy odbywały się
tam jakieś zawody?
Obserwuj wątek
    • xk Re: Skoki w Łodzi - ktoś coś wie? 01.01.05, 21:00
      poszukaj na podforum "Porozmawiajmy o Łodzi" wątku o Rudzie Pabianickiej
      • arewicz Heh, nawet Niemcy coś piszą.. 01.01.05, 21:43
        www.skisprungschanzen-archiv.de/pol/pol_lodz.htm
      • arewicz Re: Skoki w Łodzi - ktoś coś wie? 01.01.05, 21:49
        Dzięki xk, znalazłem Twoją wypowiedź i ją cytuję:
        "Na północnym stoku Rudzkiej Góry utworzyli w czasie ostatniej wojny Niemcy małą
        skocznię narciarską, pozwalającą na kilkunastometrowe loty. Wyglądało to jak
        stok z tarasem utwardzonym kawałkiem murku, śmiałkowie używali jej jeszcze w
        latach 60-tych. Niestety w czasie budowy toru saneczkowego skocznia została
        zniszczona
        i w ten sposób Łodzi pozostała już tylko większa skocznia w Łagiewnikach-
        -obiekt westchnień miłośników MTB"
        A w Łagiewnikach faktycznie są takie górki, o których rowerzyści mówią skocznia.
        • xk Re: Skoki w Łodzi - ktoś coś wie? 01.01.05, 22:10
          Potem dowiedziałem się, że to nie Niemcy, ale harcerze przed wojną urządzili tę
          hopkę.
          A skocznia w Łagiewnikach to chyba już przed wojną istniała, muszę to sprawdzić

Pozdrawiam
          • arewicz Zdjęcia z rudzkiej 01.01.05, 22:43
            Natrafiłem w necie na zdjęcia z Rudzkiej Góry - ponoć tu właśnie była ta skocznia:
            www.walther.republika.pl/foto2.html
            www.walther.republika.pl/foto6.html
            • Gość: fizjo... Re: Zdjęcia z rudzkiej IP: *.retsat1.com.pl 02.01.05, 12:14
              czy możecie mniej więcej wytłumaczyć w którym konkretnie miejscu to jest i jak
              najłatwiej tam dojechać? dzięki.
              • Gość: - Starorudzka IP: 217.153.198.* 02.01.05, 17:21
                Należy skręcić z Pabianickiej w Starorudzką i po minięciu Demokratycznej masz po
                lewej stronie Rudzką Górę :)
                • Gość: fizjo... Re: Starorudzka IP: *.retsat1.com.pl 02.01.05, 18:42
                  dzięki za odpowiedź - rozumiem, ze kiedy dotre juz na rudzką góre to to miejsce
                  znajde razej bez problemu...pojawia się również kolejne pytanie - kiedy w Łodzi
                  spadnie śnieg:)?
                  • arewicz Jednak była! 08.01.05, 01:20
                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2481864.html
                    • Gość: Walther Re: Jednak była! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 13:43
                      Pewno i tak nikt mi nie uwierzy, ale te zdjęcia na walther.republika.pl są
                      mojego autorstwa, tylko błąd zrobiłem, że nie podpisałem ich i wysłałem na
                      stronę skisprungschanzen.de.vu. Mieszkam koło tej skoczni i się nią interesuje.
                      Tata mi mówił że nie ukończyli tej skoczni, bo zabrakło pieniędzy i źle coś
                      obliczyli w projekcie.
                      • arewicz Nie ukończyli? 09.01.05, 02:56
                        Skoro nie ukończyli, to jak było możliwe otrzymanie licencji na 6 lat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka