Gość: PTR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:17 Pomysł jest wspaniały! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michał_k Re: Pomnik w tkalni IP: *.toya.net.pl 05.04.05, 21:20 Ciekawa inicjatywa - podajcie tylko więcej propozycji wykorzystania budynku. Można nazwać instytucję - Centrum Dialogu - jednak może najpierw należy sprecyzować czym się ma zajmować? Koszty remontu byłyby niebotyczne, tak więć miejmy świadomość że miasta nie będzie stać na taką inwestycję. Fundusze unijne dotują pod warunkiem posiadania niemałego udziału własnego, a tu nie ma nawet konkretnej propozycji czym mam sie to Cenrtum zajmować. Nie neguję całkiem pomysłu, jednak jest on "mało konkretny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Pomnik w tkalni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 21:25 lepiej zburzyć fabrykę... niech powstanie Plac Dialogu... mało mamy w mieście pięknych placów Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Pomnik w tkalni 05.04.05, 21:37 lepiej wyburzyć łódź, plac będzie większy! ech*, ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maere Re: Pomnik w tkalni IP: *.localdomain / 67.15.54.* 05.04.05, 21:38 Gość portalu: ixi napisał(a): > lepiej zburzyć fabrykę... niech powstanie Plac Dialogu... mało mamy w mieście > pięknych placów A plac TPSA też będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Pomnik w tkalni 05.04.05, 21:35 > Pomysł jest wspaniały! Wow! Gdyby tylko to wypaliło! pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Pomnik w tkalni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 21:42 Super pomysł. Mimo, że nie będzie mnie jutro przed tkalnią to jestem cały za tym pomysłem!! MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roma Re: Pomnik w tkalni IP: *.arcor-ip.net 05.04.05, 22:07 Wspaniały pomysł !!!. Zróbmy wszystko, żeby udało się go zrealizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Pomnik w tkalni 05.04.05, 22:08 W stanie obecnym - nalezy zostawic fronton od Kilinskiego i zbudować nowy budynek. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Mozna przeciez zrobic zbiorke pieniedzy ! IP: *.cybernet.ch 05.04.05, 22:13 Moze to glupi pomysl... Mozna przeciez zrobic zbiorke pieniedzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JURDOM Re: Mozna przeciez zrobic zbiorke pieniedzy ! IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.05, 22:19 Można i zbiórke...ale takie instytuje jak Radio Łodz...może żądac od OBECNYCH WŁADZ Łodzi...CAŁKOWITEGO WSPARCIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JURDOM Re: Pomnik w tkalni IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.05, 22:14 Nareszcie!!!Życzę cierpliwosci i WYTRWAŁOŚCI.Ja od 10 lat poruszam ten problem wszedzie gdzie mogę.Przekonuje ,uzasadniam...BEZSKUTECZNIE!Dlatego od tylu lat jest to dla mnie POMNIK ofiarowany przez "Solidarność"...PAPIEŻOWI.Obrazuje mi moc i siłe jego czlonków i PRZYWÓDCÓW.Wczoraj podczas mszy zauważylem jego PRZEWODNICZACEGO...jesli i on za tym pomyslem stoi...to chyba skonczy sie na PLACU. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam środa 19.00 Kilinskiego/Tymienieckiego !!! 05.04.05, 22:18 Gość portalu: W. Kaczmarek napisał(a): > Juz wiele ustaleń nastąpiło > > Środa 19.00 spotkanie ku pamięci wizyty Ojca Świętego w tkalni i wspaniałego > dialogu z łodzkimi włókniarkami. > > Zapraszamy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=22414539&a=22414539 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: środa 19.00 Kilinskiego/Tymienieckiego !!! IP: proxy.port* / 217.75.114.* 06.04.05, 11:32 Myślę że Papież wolałby aby w tym miejscu odrodziła się nowa fabryka, która produkuje tkaniny w nowoczesny sposób na miarę XXI wieku. Może Kościół w Łodzi mógłby w tym pomóc, zorganizować zbiórkę pieniędzy. Papież był człowiekiem czynu i na pewno by wolał fabrykę od martwych pomników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Francuzi odpuszczają!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:06 super - ale poza hurra-optymizmem zejdźmy na ziemię i spróbujmy sprecyzować co zrobić z tym budynkiem. Budynki zabytkowe w takim stanie są zazwyczaj sprzedawame przez właściciela w symbolicznej cenie np 1 zł. Dotychczasowy właściciel pozbywa się balastu - teoretycznie ponosi przecież odpowiedzialnośc za zniszczenie niepotrzebnego mu zabytku. Tak więc jak Leclerc chce sprzedać ruinę za pół ceny - robi kolejny znakomity interes. Co znaczy w dodatku pół ceny? To pół ceny którą zapłacił za znajdujący się wtedy w3 dobrym sytanie gmach? Czy znaczy to pół ceny bieżącej wartości oszacowania? Podkreślam, nie neguję samego pomysłu, tylko sugeruje spokojne i racjonalne zastanowienie się nad problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Francuzi odpuszczają!!!!! 06.04.05, 12:41 Tak czy inaczej apeluje dziś o pojawienie się o 19 pod tkalnią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Pomnik w tkalni IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.04.05, 12:23 Dobrze, niech tak sie stanie, i na tym poprzestanmy. Piotrkowska niech sobie zostanie Piotrkowska, a aleja Wlokniarzy aleją Wlokniarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biegły ekonomika nieruchomości IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.04.05, 14:04 To co się teraz dzieje w tkalni to najprawdopodobniej bardzo celowy scenariusz. Inwestor kupił dużą nieruchomość w centrum za cene rynkową. Kiedy kupował ceny rynkowe były niskie to i cena zapłaty była niska. Na działce znajduje się zabytkowy budynek, którego nie mozna rozebrać (zabytek). Jak wiadomo renowacja zbytków jest w wiekszości drozsza niz budowa od zera budynku o podobnych właściwościach (powierzchnia, kubatura). W związku z tym zawsze mozna powiedzieć że inwestycja "jszcze" nie opłaca się bo nie ma gwarancji uzyskania zwrotu z inwestycji. Budynek w końcu w naturalny sposób się rozpadnie (czysta fizyka) a konserwator ocztwiście nie będzie mógł nakazać odbudowania go. Po rozpadnięciu się bydynku inwestor zostaje z dużą, pustą działką w centrum miasta. Zakladając nawet 15-letni okres analizy pieniądze wydane kiedyś na zakup zwracają się z dużą nawiązką. Proszę: miejcie się na baczności przed informacjami o pozorowanych działaniach inwestora, konserwatora prezydennta i innych świętych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pomnik w tkalni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 17:55 Czy z prawami autorskimi pomysłu wszystko w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
xk A może to tam umieścić Akademię Teologiczną? 06.04.05, 20:00 Zwróćmy uwagę, że 1 obiekt jest bardzo duży 2 koszty jego odbudowy ogromne Ani centrum ekumeniczne, ani pomnik nie jest wystarczającym pomysłem aby zapełnić ten teren. Otwarta uczelnia wyższa, a taką ma być AT zaopiekowała by się tym terenem godnie, a może i stworzyła pole do szczerej rewitalizacji całej doliny Jasieni, czyli imperium Scheiblera Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: A może to tam umieścić Akademię Teologiczną? 06.04.05, 20:03 Aha, jeszcze jedno Oznaczałoby to zaniechanie planów budowy uczelni na placu Katedralnym pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: A może to tam umieścić Akademię Teologiczną? IP: *.toya.net.pl 06.04.05, 21:28 to brzmi chyba realniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canx Re: A może to tam umieścić Akademię Teologiczną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 01:49 a ja bym wlasnymi rekami cegly nosil, i pewnie nie sam... i nie w zadnym czynie spolecznym, tylko w poczuciu solidarnosci z reszta tych ktorzy by je nosili kolo mnie, tak samo jak niosa swoje zycie dzisiaj, wczoraj, jutro, i oby jak najdluzej!!! bo to, co sie dzieje z Polska, jest nieprawdopodobne. 23 lata zyje i w zyciu nie widzialem i doswiadczylem czegos podobnego... Odpowiedz Link Zgłoś