Gość: J.S IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 16:52 Mam pytanie ogólne czy słyszał ktoś czy nasze mpk przymierza sie do serwisu wap ( a moze juz działa coś takiego )tak jak robią to inni np ztm. prosze o opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
topjes Re: sweris wap 03.08.05, 09:45 > Mam pytanie ogólne czy słyszał ktoś czy nasze mpk przymierza sie do serwisu > wap ( a moze juz działa coś takiego )tak jak robią to inni np ztm. prosze o > opinie IMHO dziś chyba bez sensu jest zabawa w WAP. Już lepiej robić serwisy w XHTMLu, który pozwala wyświetlać strony na różnych urządzeniach - komórkach, PDA, PCtach itd. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: sweris wap IP: 193.151.115.* 03.08.05, 11:52 Na mojej nokii zwłaszcza. Ja widzę sens. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: sweris wap 03.08.05, 13:13 > Na mojej nokii zwłaszcza. Ja widzę sens. A ja za publiczne pieniądze nadal go nie widzę. Development i obsługa WMLa jest dużo droższa niż HTMLa - i to wiem z praktyki. Do tego brak pełnej kompatybilności między WAP 1.0 i 2.0 - to już kompletna bzdura. Ileś tygodni na opracowanie witryny WAP, developerka, testy i za kilka miesięcy można by z tym wystartować. IMHO za późno na to. Zobacz sobie np: www.nokia.pl/nokia/telefony/modele/ to są najnowsze aparaty Nokii - już sprzedawane bądź planowane taki aparat www.nokia.pl/nokia/telefony/modele/6111/id75899.html nie obsługuje nawet WAPa!!! wyłącznie XHTML po normalnym TCP/IP Generalnie taki serwis WAP mógłby być - nie przeszkadzałby mi jako tako :) Ale pakowanie na to kasy z pieniędzy publicznych jest IMHO stratą pieniędzy dziś :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: sweris wap IP: *.prokom.pl 04.08.05, 20:20 I niestety WAP praktycznie już umarł. Wszelkie wcześniej dostępne rózne serwisy po prostu zostały wyłączone. Natomiast zgłaszam wielki sprzeciw jeśli kupowanie iodiotycznych drogich gazżeów o wątpiwej funckjonalności. Nokia tak wodotryski a podstawoa funkcje telfony są do 4 liter. Ot tyle. Nie zamienię jako tako działającej Nokii 6310i na cos bezutecznego al epełenego bajerów migających lampej itd. Wystarczy poównać ile moge godzin rozmawiać non-stop na naładowanej baterii. Wolałbym WAP czy coś do niego podobnego (broń boże jakiekolwiek idiotyczne potwornie zasobożerne maszyny wirtulane). Ale niestety zrobiono wszystko by go uwalić. Zresztą i tak było wobec niego wrogie nastawienie operatórów telefonii. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: sweris wap 05.08.05, 10:01 > Natomiast zgłaszam wielki sprzeciw jeśli kupowanie iodiotycznych drogich gazżeó > w > o wątpiwej funckjonalności. Ale za rok te gadeżety będą kosztowały tyle ile dziś normalna Nokia 6xxx. > Wolałbym WAP czy coś do niego podobnego (broń boże jakiekolwiek idiotyczne > potwornie zasobożerne maszyny wirtulane). Ale niestety zrobiono wszystko by go > uwalić. Zresztą i tak było wobec niego wrogie nastawienie operatórów telefonii. Po stworzeniu kilku serwisów WAP w życiu stwierdzam jednak, że WAP był absolutnie chorym pomysłem i chodziło w tym tylko o jedno - wyciągnięcie kasy od operatorów i firm zamawiających serwisy. Od razu należało modyfikować HTML a nie wymyślać kolejny język - WML. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: sweris wap IP: *.prokom.pl 05.08.05, 10:57 Tyle że gadżety niestety mają wadę - wymgają potężnych źródeł zasilania. Nie dziękuję - wolę aby telefon miał zasilanie bez podładowywania akumulatoró przez jakieś 9 dni (i tak mam w swojej Nokii - przy wykonywaniu dużej liczby rozmów raz na 7 dni podpinam się do ładowarki) a nie dwa dni. A inni mający zabawki anie telefony tylko zazdroszczą tego że nie muszę nosic przy sobie ładowarki :) Ponadto dążenie do maksymalizowania warstwy aplikacji tylko jeszcze zwiększa energożerność. Mi wystarczyłby tekstowy Lynx w mobilnym sprzęcie a nie ociężała graficzna przeglądarka plus flashe plus maszyny wirtulane i całe to badziewie - zbędne w uzyskaniu - szybkim i tanim potrzebnej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: sweris wap 05.08.05, 13:20 > Tyle że gadżety niestety mają wadę - wymgają potężnych źródeł zasilania. Zgadza się, ale i tutaj musi w końcu nastąpić istotny przełom. I to właśnie rosnące zapotrzebowanie powoduje coraz większe parcie na nowe ogniwa. Bez tego parcia pewnie trwało by to dłużej. Ale fakt, że swoją pierwszą komórę ładowałem raz na 2 tygodnie :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: sweris wap IP: *.prokom.pl 05.08.05, 14:49 Ale niestety w tym wyścigu bierze górę chęć wepchnięcia jak najbardziej zasobożernych bajerów. Wystarczy wspomnięc o wyswietlaczu. Wystarczy zwykły LCD. Jak chcę mieć kolor to wtedy kupię palmtopa (a zanm ludzi ktorzy natychmiast wywalają z niego beznadziejne WinCE i instaluja linuxa - a i tak głęwnie używają shella. Bo szybciej i prosciej. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: sweris wap 05.08.05, 01:16 Hę. Całe życie będziesz tej Nokii używał? IMHO za parę miesięcy dostaniesz kuszącą prpozycję od swojego operatora i zapomnisz o niej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: sweris wap IP: 193.151.115.* 10.08.05, 12:34 Jeszcze się nie spotkałem z ofertą telefonu z takimi funkcjami jakie ma mój. A co do wapu, fakt, wymierająca technologia i też nie widzę potrzeby ładowania w to kasy z publicznych środków. Ale może udało by sie to zrobić miłośniczo? Problemem jest tylko wap 1 i 2, trzebeby chyba robić dwa razy to samo. W przyszłości (i już teraz) można będzie wchodzić na www z normalnego telefonu, to problem się rozwiąże niejako sam odnośnie html. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: sweris wap 10.08.05, 20:11 Gość portalu: Bart napisał(a): > Jeszcze się nie spotkałem z ofertą telefonu z takimi funkcjami jakie ma mój. Wynoszenie śmieci? :> Co on takiego ma, zdradź ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: sweris wap 10.08.05, 20:21 Baterię trzymającą ponoć nawet 2 tygodnie. Wracając do tematu serwisu. Należałoby się zastanowić ile danych byłoby przesyłanych od i do usera. Przy obecnych cenach za gprs nie wiem czy kalkulowałoby się to jakoś. ps jakiś philips potrafił w stanie czuwania wytrzymać miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: sweris wap 10.08.05, 20:46 barracuda7110 napisał: > Baterię trzymającą ponoć nawet 2 tygodnie. Żywotna bateria to nie funkcja telefonu. Czekam na szczegóły :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: sweris wap IP: *.mnc.pl 11.08.05, 14:36 Przepraszam, ale ja o bateriach nie pisałem. Fakt, nie będe tego modelu używał do końca zycia. Serwis wap z rozkładami może ktoś zrobić w ramach pracy magisterskiej, na ten przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: sweris wap 11.08.05, 15:08 Ale ja o tych funkcjach bym chciał ... chociaż troszeczkę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: sweris wap IP: *.mnc.pl 11.08.05, 15:46 to Nokia 5510. Odsyłam do stron producenta;) Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: sweris wap 11.08.05, 19:17 Gość portalu: Bart napisał(a): > to Nokia 5510. Odsyłam do stron producenta;) Fajny telefonik :-) Kiedyś szczyt moich marzeń. Szkoda, że nie można mu rozbudowac pamięci :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. A owszem... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 11.08.05, 22:03 > > to Nokia 5510. Odsyłam do stron producenta;) > > Fajny telefonik :-) A pewnie... Moj nawet ostatnio wystepowal w TVP o 19:30 :> jote.pai.net.pl/5510tvp.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: sweris wap IP: 195.69.82.* 11.08.05, 15:50 > Serwis wap z rozkładami może ktoś zrobić w ramach pracy > magisterskiej, na ten przykład. Juz sie wyrywam, trzymaj mnie pan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś tam Re: sweris wap IP: *.retsat1.com.pl 12.08.05, 17:22 www.telefon.gsm.pl/news/6971,rss,opera,mini,w,javie.html "Opera Mini w Javie Posiadacze mniej zaawansowanych modeli telefonów komórkowych nie mieli dotąd możliwości surfowania po internecie. Nowa Opera Mini pozwala na przeglądanie internetu w dowolnym aparacie obsługującym technologię Java. Dotychczas przeglądarka WWW (na przykład Opera Mobile lub Minimo) była atrybutem najdroższych komórek. Nowa Opera Mini ma umożliwić oglądanie stron internetowych nawet w podstawowych modelach aparatów. Opera Mini zadziała w większości dostępnych na rynku telefonów: do instalacji programu potrzeba obsługi Java i GPRS. Według producenta około 700 milionów aparatów spełnia te wymagania. Interesujący jest sposób działania przeglądarki. Strony internetowe są przetwarzane na centralnym serwerze, który dostosowuje je do możliwości komórkowych wyświetlaczy. Dopiero gotowe strony są przesyłane do aparatu telefonicznego. Ze względu na niewielką pamięć telefonu Opera Mini nie jest w stanie wyświetlać aplikacji Java ani animacji Flash. Program jest obecnie darmowy, ale do czasu zakończenia testów jego dostępność jest ograniczona do abonentów norweskiej sieci TV2." Może to będzie rozwiązaniem... Odpowiedz Link Zgłoś