amityr 07.02.13, 19:55 Może się narażę ale muszę napisać ,że forum przypomina mi coraz bardziej lata młodości i obowiązkową prasówkę. 750mm.pl/index.php?topic=2525.0;wap2 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stedo Re: Prasówka 07.02.13, 20:13 Wolałbyś byśmy pisali o hemoroidach, przeroście prostaty czy wypadaniu macicy?Życie emeryta sprowadza się niestety do opowieściach o chorobach albo o tym co przeczytali lub zrobili. Rzadko, zwłaszcza w Polsce ktoś w tym wieku wojażuje, by mógł relacjonować wrażenia z podróży.Okres burz i naporów w relacjach damsko-męskich też raczej za nami. Chęć podzielenia się tym, co się przeczytało jest chyba jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 07.02.13, 20:55 stedo napisała: > Wolałbyś byśmy pisali o hemoroidach, przeroście prostaty czy wypadaniu macicy?Ż > ycie emeryta sprowadza się niestety do opowieściach o chorobach albo o tym co p > rzeczytali lub zrobili. Rzadko, zwłaszcza w Polsce ktoś w tym wieku wojażuje, b > y mógł relacjonować wrażenia z podróży.Okres burz i naporów w relacjach damsko- > męskich też raczej za nami. Chęć podzielenia się tym, co się przeczytało jest c > hyba jak najbardziej na miejscu. Powoli siostro, nie tak ostro. Chyba ,to nazywał się taki chłopina i umarł chyba na oko, , na oko rzecz biorąc! Znałem też gościa o nazwisku Zaraz ,co miał synka Zarazka itd. Jak coś byś w razie nie zajarała, to już przewężenia czołowo potyliczne a może i inne dolegliwości . Odpowiedz Link
stedo Re: Prasówka 07.02.13, 23:38 Oj brzydko, brzydko.Czyżby starcza złośliwość Cię dopadła? Odpowiedz Link
dorka556 Re: Prasówka 08.02.13, 08:15 Bardzo mi odpowiada prasówka. Dzięki temu wiem, że nic co ważne nie ominie mnie. Oczywiście pod każdym linkiem powinno być chociaż kilka słów komentarza, żeby mogła wywiązać się dyskusja. Natomiast nie podoba mi się umieszczanie linku voila bez jednego słowa, czego dotyczy. Muszę całość pobrać, żeby dowiedzieć się, że ten temat zupełnie mnie nie interesuje. Podsumowując, brawo Iryska 'zrestrukturyzowałaś' (żeby nie powiedzieć zreanimowałaś) Forum i chwała Ci za to! Odpowiedz Link
anoagata Re: Prasówka 08.02.13, 12:04 Dokładnie myślę jak Dorka z jedną różnicą,że nie pobieram Wioli. Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 08.02.13, 11:17 stedo napisała: > Oj brzydko, brzydko.Czyżby starcza złośliwość Cię dopadła? Bez obrazy ale jeżeli już ,to najpierw CHYBA Ciebie. Zapomniałem zapytać co z tą m........ Odpowiedz Link
zajbel Re: Prasówka 07.02.13, 20:15 Ej, Amityr, a ja zamiast latać po całym necie włączam forum i juz wiem co jest ciekawego w prasie a jak sama znajdę coś interesujacego to podaje reszcie , ale masz racje mało jest tematów od siebie. Życie jednak nie składa się tylko z tego co dzieje sie wokół nas blisko ale też i z prasówki Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Prasówka 08.02.13, 10:26 Wczoraj byłam na spotkaniu, gdzie podkreślano fakt, że emeryt to też obywatel i ma prawo decydować o swoim losie i swojej Ojczyzny. Że byłam zbulwersowana to delikatne określenia. Pani kierownik MOPSu opowiadała jakie to przywileje nam przysługują. Min; sanatorium co dwa lata, wyjazd z dofinansowaniem na wczasy rehabilitacyjne dla mających niską emeryturę nawet do 1 000 zł,o opiece przysługujące dla chorych samotnych. (Koleżanka czeka na sanatorium już 17 miesięcy). Mówila też o tym, że dla tych, którzy nie mogą żyć samodzielnie są domy opieki. Drobiazg Z jej wypowiedzi ( chyba dobrze słyszałam) pomoc mogą uzyskać ci, których dochody nie przekraczają pięćset kilka zł dla osoby samotnej i trzysta coś w rodzinie. Pobyt w domu opieki koszt około 4 000 zł, który powinni pokryć jej zstępni. Zapytałam jak osoba samotna ma w mieszkaniu ze wszystkimi opłatami, lekami, wyżywieniem ma wyżyć w domu. Jeśli pójdzie do domu opieki jest dziewięć razy więcej. Pani mi wytłumaczyła jak chłop krowie na rowie, że w domu pomocy jest opieka pielęgniarska przez dobę, kucharki, sprzątaczki, naprawy dachów, zieleńce itd, itd Doszłam do wniosku, że w przyszłości jako niedołężny senior dam tylu ludziom pracę i moje dzieci za wszystko zapłacą. aga Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Prasówka 08.02.13, 13:22 --Pomysł z "prasówką" świetny, byleby nie sczezł jak wiele interesujących wątków. Nie chodzę na spotkania emerytów, rencistów i ...... Raz poszłam i wróciłam , prawie przekonana, że - państwo nas okrada - młodzi nas lekceważą - lekarze są do ....życi - szklanki wody nikt nam przed śmiercią nie poda - sąsiedzi są wredni albo wścibscy - prawie każdą osobę coś boli i tylko ona, ta osoba, najbardziej cierpi - część "rydzykowa" jest najbardziej dołująca - a najgorze to są Żydzi ... i dlatego nie uczęszczam na takie towarzyskie spotkanka. Tu poprawka .... panowie psioczą politycznie i narodowościowo bo wiadomo, że Polak to najbardziej szlachetny stwór. pozdrawiam serdecznie. A może ktoś napisze o funduszu europejskim. Nie słucham i nie oglądam wiadomości i polemik ,więc może ktoś o szlachetnym rozumie i sercu wytłumaczy mi. - Teraz wybaczcie mi to bezrozumne pisanie ale od paru miesięcy jesten NA ODWYKU !!!!! Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Prasówka 08.02.13, 14:00 Alfredko, kiedy jesteśmy we własnym gronie jest bardzo przyjemnie. Najważniejsze, że człowiek musi wyjść z domu. Nie łazi w codziennych ciuchach, trzeba zadbać o wygląd i fryzurę,jakieś dowcipy, wiersze, piosenki, wspominki za młodością, przygotowanie do innych imprez.... Tylko wczoraj przyszli do nas ci co dzięki nam posadki mają i to wszystkich doprowadziło do frustracji. Pomyśl, dostajesz I grupę w wojewódzkim mieście, przyjeżdżasz do powiatowego MOPSu aby dostać legitymację na zniżki komunikacyjne i tu Ci mówią zło.żyć na nowo dokumenty. Baba w MOPSIe nie może zrobić ksero bo to kto inny dał grupę. Rehabilitant a kto takiego widział obok potrzebującego - nawet w szpitalu to ktoś podobny do komety. Opieka nad chorym w mieście wymagającym opieki 16 zł na wsi już tylko 8 zł za godzinę. Trzymają swoje cztery litery w ciepłym na stołkach i nazywa się, że nam pomagają. aga Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Prasówka 08.02.13, 14:30 Alfredko - JAKI ODWYK???Co ty znowu wymysliłas? I nie denerwujcie sie tak, moje drogie- nie warto. Jak jest kazdy widzi. Teraz pare słów na temat tego co napisał amityr. Fakt, wyszukuję tematy w prasie. Wklejam z reguły kawałek, dopisuję parę słów komentarza aby zachęcic, pobudzic do dyskusji i co? Zaden temat cie nie interesuje? Przykladowo XXI wiek - i co z tego? Człowiek człowiekowi wilkiem... Zakochałem sie w Rosjance Korea Pólnocna na Google Maps Tragedia na drodze Pastafarianie czyli wyznawcy Latającego Potwora... Czytam teraz To Polak wynalazł koło! 10 największych zrywów szczecinian Wypisałam parę tematów które chyba nie maja wiele wspólnego z "prasówką". Zainteresowanie niewielkie. Więc o czym chcesz rozmawiac? Praktycznie można przedyskutować kazdy temat, nie tylko narzekać ze rząd kradnie, w Polsce bieda i wszystko wina Tuska.Każdy ma prawo napisać to co go interesuje a ja duchem swiętym nie jestem żeby wszystkich zadowolić.Jeszcze raz powtorzę ze dyskutować mozna o wszystkim., nie tylko o d.......... Maryny i podniecać sie wiadomościami kto z kim za ile i dlaczego. Czasem mozna poplotkowac ale w miarę. Nie chciałabym z forum zrobic magla.Jeśli masz jakies ciekawe propozycje to jestem na nie otwarta. A co do filmików z voila.pl to prawda, nalezałoby choć pokrótce napisać o co w nim chodzi.Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Prasówka 08.02.13, 14:32 A co do funduszy unijnych - jesli to kogos interesuje to dlaczego nie zacznie takiego tematu? Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Prasówka 08.02.13, 14:39 alfredka1 napisała: > ...A może ktoś napisze o funduszu europejskim... Budżet UE - skąd płyną pieniądze i jak Polacy z nich korzystają: Tekst linka Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Prasówka 08.02.13, 15:06 Jeszcze o funduszu europejskim, pytanie: które państwo należące do UE dostało najwięcej pieniędzy w 2011 z tejże unii? Odpowiedz: Polska, wpłaciła 3,2mld€, dostała 14,4mld€, a więc, na czysto=netto, zarobiła 11,2mld€. Czy opłaca się Polsce należeć do UE?, bez komentarza. Źródło: patrz artykuł w moim poprzednim poście Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 08.02.13, 18:51 chris.w2 napisał: > Jeszcze o funduszu europejskim, > pytanie: > które państwo należące do UE dostało najwięcej pieniędzy w 2011 z tejże unii? > > Odpowiedz: > Polska, wpłaciła 3,2mld€, dostała 14,4mld€, a więc, na czysto=netto > , zarobiła 11,2mld€. > > Czy opłaca się Polsce należeć do UE?, bez komentarza. > Źródło: patrz artykuł w moim poprzednim poście Nie zupełnie tak. Żeby skorzystać z tych "zarobionych" twoim zdaniem 11,2 mld zł ,trzeba wziąć w bankach( a one są od nich) 60% bo inaczej nici. To już zostało bardzo mało. Tak akurat na różnego rodzaju procenty od kredytu i wyyyyyysokie ubezpieczenie. Biznes w krajach starej Unii kręci się. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Prasówka 09.02.13, 08:38 Wkład własny w Fundusze Europejskie wynosi nie 60% a 20% i 30%. Znacząca różnica. Odpowiedz Link
stedo Re: Prasówka 09.02.13, 11:25 No właśnie! Tak się właśnie manipuluje przez niewiedzę. Odpowiedz Link
anoagata Re: Prasówka 09.02.13, 11:27 dorka556 napisała: > Wkład własny w Fundusze Europejskie wynosi nie 60% a 20% i 30%. > Znacząca różnica. To jest coś w rodzaju jak kredyt na własne mieszkanie,tez trzeba mieć około 1/3 własnej gotówki. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Prasówka 09.02.13, 11:48 Mało tego. Są też projekty które, w ogóle nie wymagają wkładu własnego a niektóre zaledwie 10-15%. Warunkiem jest finansowanie ze środków własnych a nie pochodzących z innych projektów Funduszu Europejskiego. Tu, gdzie mieszkam, na każdym kroku są tablice 'sfinansowano z FE'. W zasadzie cała infrastruktura jest z Funduszu. Teraz gmina zakłada solary. Kto się pospieszył i założył wcześniej jest do tyłu ponad 10tys. Solary kosztowały go 14-15tys. Odpowiedz Link
stedo Re: Prasówka 09.02.13, 11:57 I wcale nie musi to być wkład finansowy. Może być rzeczowy, np. grunt pod inwestycje, budynki a nawet praca wolontariuszy. Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 09.02.13, 15:14 stedo napisała: > I wcale nie musi to być wkład finansowy. Może być rzeczowy, np. grunt pod inwes > tycje, budynki a nawet praca wolontariuszy. Jednym słowem cuda i dziwy nad dziwy łącznie z prawie jedno bilionowym zadłużeniem i 15% bezrobociem .Hahaha Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Prasówka 09.02.13, 16:09 Nareszcie wszystko przeczytałam i widzę,że prasówka Amityra jest całkiem ciekawa. Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 09.02.13, 17:01 jaga_22 napisała: > Nareszcie wszystko przeczytałam i widzę,że prasówka Amityra > jest całkiem ciekawa. Muszę powiedzieć ,że cenię cię za to ,że ciężko cię podejść i umiesz myśleć w przeciwieństwie............... . Mogę się założyć,że wszystko co wymyślisz ,to mąż myśli ,że to on wymyślił. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Prasówka 09.02.13, 17:16 Oj..oj Amityr ,czy Ty możesz tak normalnie? i na co Tobie mój mąż? kogo próbujesz obrazić? Odpowiedz Link
dorka556 Re: Prasówka 09.02.13, 17:18 Ciekawa jestem co oznaczają kropki po słowach w przeciwieństwie. Jak się zaczęło, to wypadałoby dokończyć. Ponieważ wiem, że odpowiedź będzie 'uderz w stół...' od razu pytam. Amityr o co Ci chodzi? Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 09.02.13, 17:25 dorka556 napisała: > Ciekawa jestem co oznaczają kropki po słowach w przeciwieństwie. > Jak się zaczęło, to wypadałoby dokończyć. > Ponieważ wiem, że odpowiedź będzie 'uderz w stół...' od razu pytam. > Amityr o co Ci chodzi? Nic co by ciebie dotyczyło. Odpowiedz Link
bezik25 Re: Prasówka 08.02.13, 14:14 Ago, po co chodzisz na takie dołujące zebrania ? Wiadomo, że MOPS nic innego nie opowie. Ja chodzę co drugi dzień na gimnastykę dla seniorek (5 zł za godzinę) co poprawia mi zdrowie i dodaje energii. Nie myślę nawet o gorszym losie emeryta. Czy wiesz np. , że przy pogorszonym słuchu emeryt dostaje dofinansowanie do aparatu na jedno ucho, a pracownik na oba uszy ? itp., itp. itd. Ja nie znoszę prasówek. Miałam kiedyś przełożonego (w tzw. komunizmie), który robił nam zebrania i odczytywał z gazety "jedynie słuszne" artykuły. Oczywiście w trosce o swoją płacę należało zgadzać się z nim lub przynajmniej być cicho. To było wiele lat temu, ale od tamtych lat wolę sama zapoznawać się z wydarzeniami politycznymi. Alfredko, fundusze europejskie to niezmiernie pasjonujący temat. Sama jestem ciekawa, czy w transzy 2013-20 będą środki na tzw. kapitał ludzki, które pomogą aktywizować emerytów. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Prasówka 08.02.13, 15:31 Beziku, to nie myśmy poszli tylko Mopsowcy przyszli bo to rok seniora obywatela - jak by w ubiegłym albo przyszłym emeryt obywatelem nie był. Jedno sobie pomyślałam: niech no w moje ręce wpadnie nasz poseł ( to najwyższy facet w sejmie) to pióra będą leciały. On też - jak dobrze pójdzie i dożyje - będzie seniorem. Odpowiedz Link
bezik25 Re: Prasówka 08.02.13, 16:26 Teraz rozumiem co to za zebranie. Nie wiedziałam, że mamy rok seniora. To może coś sobie zażyczymy w prezencie ? Tym bardziej, że jest nas dużo i będzie więcej. Ja już od dawna nie wierzę w MOPS, Caritas itp. instytucje. Liczyć można tylko na siebie. Wtedy nie ma rozczarowania. Nie denerwuj się. Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Prasówka 08.02.13, 16:35 bezik25 napisała: > ...Liczyć można tylko na siebie. Wtedy nie ma rozczarowania... bezirk, tej zasady trzymam się w moim życiu i dobrze na tym wychodzę. Odpowiedz Link
bezik25 Re: Prasówka 08.02.13, 16:44 To dopiero... Nie wiedziałam, że wypowiadam mądrości życiowe, które sprawdzają się też u innych. Czyli mam już wiek seniorski. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Prasówka 08.02.13, 17:22 "Być- na odwyku" brzmi całke interesująco. Wyjasniam krótko. Zaraz po mastektomii zalecono mi przyjmowanie leku o nazwie AROMEK , przez 5 lat. Łykalam posłusznie ale "on" we wnętrzu moim narozrabial. Nie będę opisywać bo to nudne i uciążliwe. Mogę nawet "zejść". Odpowiedz Link
m4-6 Re: Prasówka 08.02.13, 18:32 Alfredko, tylko nam tak nie mów... chyba, że po schodkach na spacer. Irysko starasz się bardzo, wachlarz tematów szeroki i nie przejmuj się specjalnymi wymaganiami, podchodź z przymrużeniem oka. Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 09.02.13, 17:13 Agato ,ty masz dobrze i tak niebieskiego nie ruszasz. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Prasówka 09.02.13, 18:12 "Niebieski" to najwyższy? i dlaczego Go nie ruszasz?? A odwyk to ogromne urozmaicenie w moim zyciu - a to w łazience przewrocę się i głowa nabiera kolorytu dziwnego, albo ostatnio padłam na umywalkę żebro pękło. Ot, takie niespodzianki. Przykazałam rodzinie by mnie obserwowali po upadkach, a zwłaszcza tę jedyną ukochaną szarą komóreczkę ,by ratując mnie, nie rozdeptali jej. Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 09.02.13, 19:07 alfredka1 napisała: > > "Niebieski" to najwyższy? i dlaczego Go nie ruszasz?? > A odwyk to ogromne urozmaicenie w moim zyciu - a to w łazience przewrocę się i > głowa nabiera kolorytu dziwnego, albo ostatnio padłam na umywalkę żebro pękło. > Ot, takie niespodzianki. Przykazałam rodzinie by mnie obserwowali po upadkac > h, a zwłaszcza tę jedyną ukochaną szarą komóreczkę ,by ratując mnie, nie rozdep > tali jej. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Prasówka 10.02.13, 18:43 Alfredko - poniewaz amityr nie wytłumaczył ci - to to niebieskie to są linki ktore anoagatka czasem traktuje jak zlo konieczne i ich nie otwiera. Ja mam pytanie do amityra - nie podoba ci się forma forum, napisalam cos na ten temat i nie odpowiedziales na to. Moze nie przeczytałeś. Jesli masz jakie ciekawe propozycje to czemu ich nie przedstawisz? Odpowiedz Link
amityr Re: Prasówka 10.02.13, 19:56 iryska2604 napisała: > Ja mam pytanie do amityra - nie podoba ci się forma forum, napisalam c > os na ten temat i nie odpowiedziales na to. Moze nie przeczytałeś. Jesli masz > jakie ciekawe propozycje to czemu ich nie przedstawisz? Przepraszam ale ja też mogę mieć swoje odrębne zdanie. Możesz je akceptować albo nie . Decyzja należy do ciebie. Palca nikomu nie trzymam i nie będę jak to wyżej wyraźnie widać .Podejrzewam ,że w pracy były takie same usłużne. Już myślałem ,że niektóre gorączki jakiejś dostały. Pełen atak , a co ja takiego napisałem , no co takiego ? A oddychać to chociaż wolno. Huzia na Józia czy jak tam. E tam.Dodał bym coś jeszcze ale szkoda słów i tak połowa nie zrozumie o co chodzi. Trzeba pisać albo pod adminę albo opisywać obrazki i slajdy bo ona jest hrabina i czasu ni ma, albo może lepiej napisać, jestem z roślin krzyżowych i basta zamiast zwalać i się użalać. Odpowiedz Link