Dodaj do ulubionych

Dożywocie za zabójstwo

IP: 10.9.33.* 13.06.01, 11:13
Ww wtorek sąd w Łodzi skazał dwóch 24-letnich mężczyzn na dożywocie za zabójstwo dwóch osób.
Obaj skazani będą mogli wyjść na wolność najwcześniej za 30 lat. Czy uważasz, że to jeszcze jest
kara dożywocia, skoro jednak po jakimś czasie skazany na dożywocie wychodzi z więzienia? Napisz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gray Re: Dożywocie za zabójstwo IP: 10.0.213.* / 212.191.188.* 20.06.01, 16:02
      Osobiście uważam, że za zabójstwo powinna grozić kara śmierci, ale to już nam
      nasi politycy z głowy wybili. Jeżeli chodzi o tych dwóch to nie powinni mieć
      absolutnie żadnych szans na wyjście z więzienia.
    • Gość: Michał Re: Dożywocie za zabójstwo IP: *.retsat1.com.pl 20.06.01, 17:21
      Kara dożywocia powinna być karą dożywocia - ale skazanego, a nie na przykład
      ministra sprawiedliwości, posłów, prezydenta itp., którzy mogą w jakiś sposób
      wpływać na przepisy, ułaskawienia i podobne. No, może w przypadku jakiejś
      fatalnej pomyłki, która by wyszła na jaw - ale to proceduralnie by musiało być
      mocno trzymane w ryzach (nie jestem prawnikiem, więc sam nie wiem jak, ale
      jakoś) :-).
      Ciężka praca przy tym na cele społeczne do końca sił swoich.

Jestem przy tym gorącym przeciwnikiem kary śmierci. Na szczęście nie miałem
      sytuacji, w której zamordowany by był ktoś mi bliski. Być może wtedy zmieniłbym
      zdanie. Tego nie wiem i nie chcę wiedzieć.
      Póki co zaś kara śmierci jako kara "prawna" jest dla mnie rzeczą
      niedopuszczalną. No, ale miało być o dożywociu, a ja tu trochę z boku.
    • Gość: JacekR. Re: Dożywocie za zabójstwo IP: 10.0.210.* / 212.191.188.* 21.06.01, 09:11
      Kara śmierci nie jest czynnikiem odstraszającym przestępców. Zasada "oko za
      oko" zeszła na plan dalszy pod wpływem wiedzy o psychologii człowieka.
      Zabójstwo ze szczególnym okrucieństwe, w afekcie, nieumyślne itp posiada w
      każdym przypadku podłoże psychologiczne, które szczegółowo zbadane w konkretnym
      przypadku doprowadza do genezy całego cyklu nastepujących po sobie wydarzeń.
      Nie uważam aby kara śmierci z humanitarnego punktu widzenia była karą
      proporcjonalną do wyrządzonej krzywdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka