07.09.05, 01:37
kilkanaście dni temu widziałem skutki wypadku samochodowego na naszym słynnym
żychlińskim rondzie, samochody mocno poobijane, kierowcom i pasażerom na
szczęście nic się nie stało, często też obserwuję mniejsze i większe stłuczki
na skrzyżowaniu Orłowskiego i Traugutta, (tym koło poczty); co sądzicie o
organizacji ruchu w naszym mieście? Ja mam wrażenie, że na rondzie kierowcy
nieci "głupieją", na przykład rzadko używają kierunkowskazów, a jeżeli już
to "w cały świat", dobrze, że są tylko dwa (kierunkowskazy oczywiście)
Obserwuj wątek
    • acid33 Re: rondo 07.09.05, 17:27
      ...bo baranie łby jeżdżą jak chcą. Kiedyś nie było ronda i jeździło się, więc
      są zdania, że nikt im nie będzie mówił jak mają jeździć. A poza tym, Ci co to w
      czwartek no nas zjeżdżają to już zupełny kosmos.
      Organizacja jest dobra.
      Na rondzie należy zachować właściwą prędkość, ustąpić pierwszeństwa tym co to
      na rondzie, wjeżdżając na nie - nie włączać migacza (bo tak się zdarza) a
      opuszczając je włączyć koniecznie prawy - nigdy lewy!!!
      Koło poczty jechać wolno i patrzeć na znaki.
      To wszystko.
      A jak juz o drogach u nas, to może wiecie co ciekawego jest w parkowaniu na
      parkingu na Orłowskiego? Tam cięgle jakies półmózgi przesiadują w samochodachm,
      ruszją z piskiem opon i do późnej nocy bezczynnie ślęczą w tych brykach. O co
      tu chodzi?
    • acid33 Re: rondo 17.09.05, 07:23
      zacichło towarzystwo. Pewnie niemobilni. ale nie martwcie się - strary poczciwy
      składaczek z komunii tez sie przyda. "Wigry" to w końcu "Wigry" - porządna
      firma. Tylko te łapki w bok wyciągać trzeba na zakrętach.
    • mordor81 Re: rondo 17.09.05, 19:32
      po pierwsze: nikt nic nie robi sobie z zakazu zatrzymywania na traugutta przy
      lotto. Policja nie reaguje a ten kto staje uważa, że jak se włączy światełka
      awaryjne to to załatwia sprawę.
      po drugie: niewiele osób umie jeździć na rondach!!! popatrzcie jak ludzie na
      nich pajacuja bo po prostu nie wiedzą jak sie na nich poruszać- braki w wyszkoleniu
      po trzecie: proponuje zrobić światła na skrzyżowaniu przy poczcie bo ten stop
      gówno daje
      po czwarte: proponuje założyć fotoradar na ul traugutta bo jest tam ograniczenie
      do 40km/h a wszyscy zapieprzaja grubo ponad 60 jadąc z góry od poczty. W
      bydgoszczy na kazym prawie ograniczeniu do 40 są fotoradary i tam sprawe piratów
      drogowych rozwiązano bardzo szybko. TO NAPRAWDE TAM DZIALA!!!
      po piąte: rozwiązaniem też są progi zwalniające na traugutta ale ten pomysł nie
      przejdzie bo to droga wojewódzka.
      po szóste: LUDZIE- WIĘCEJ POMYŚLUNKU NA DRODZE!!
    • mordor81 Re: rondo 17.09.05, 19:33
      po pierwsze: nikt nic nie robi sobie z zakazu zatrzymywania na traugutta przy
      lotto. Policja nie reaguje a ten kto staje uważa, że jak se włączy światełka
      awaryjne to to załatwia sprawę.
      po drugie: niewiele osób umie jeździć na rondach!!! popatrzcie jak ludzie na
      nich pajacuja bo po prostu nie wiedzą jak sie na nich poruszać- braki w wyszkoleniu
      po trzecie: proponuje zrobić światła na skrzyżowaniu przy poczcie bo ten stop
      gówno daje
      po czwarte: proponuje założyć fotoradar na ul traugutta bo jest tam ograniczenie
      do 40km/h a wszyscy zapieprzaja grubo ponad 60 jadąc z góry od poczty. W
      bydgoszczy na kazym prawie ograniczeniu do 40 są fotoradary i tam sprawe piratów
      drogowych rozwiązano bardzo szybko. TO NAPRAWDE TAM DZIALA!!!
      po piąte: rozwiązaniem też są progi zwalniające na traugutta ale ten pomysł nie
      przejdzie bo to droga wojewódzka.
      po szóste: LUDZIE- WIĘCEJ POMYŚLUNKU NA DRODZE!!i byłoby mniej wypadków!!!
      • acid33 Re: rondo 19.09.05, 17:42
        fotoradar kosztuje i finansować utzrymanie go musi gmina, nie Policja.
        Nas nie stać.
        Światła to też pomysł dobry, ale w ciągu tygodnia szmyntki rozebraliby je i
        zrobili sobie fajny kolorofon w domu. Trzeba innych pomysłów!
      • lavidacantare Re: rondo 10.01.06, 01:18
        Policja nie reaguje i tu masz racje, potrafia w czwartek jechać w okolice
        targowicy i wlepiac mandaty jak naprawde nie ma gdzie parkować, a na codzień
        nadmiernie lamany zakaz zatrzymywania nie robi wrażenia na panach policjantach.
        Czy to kolo TotoLotka, czy też w wielu innych miejscach, choćby w okolicach
        Zespołu Szkół na Narutowicza, mamy przejscie dla pieszych, podwójną ciągła a
        tam stoja całe dnie i noce, a Policja sobie jeździ (teraz także nową Asterka)
        przydałoby sie zeby jakiś TIR zrobil harmonijke z tych samochodó(jak to chyba
        mialo juz miejsce) to by sie na jakiś (pewnie nie dlugi) okres czasu nauczyli.
        Często też zauważyłem samochód stojacy na awaryjnych na traugutta tuz przed
        zjazdem w Łąkową (na przystanek PKS), stoi w rejonie skrzyżowania nie rzadko w
        godzinach szczytu(15.00) jak policja woli gdzać tyłki w samochodach, to ludzie
        miejcie troche wyobraźni.
    • dinozaurka Re: rondo 11.10.05, 20:25
      Dawno mnie tu nie było, to prawda, ale za to dziś może ponadrabiam zaległości.
      Ale do rzeczy. Pominę milczeniem ostatnie stłuczki - znów na Traugutta, ale
      opiszę to co niedawno widziałam na najstarszym rondzie naszego powiatowego
      grodu. Otóż oto taki był sobie obrazek: jedzie nauka jazdy (nie, nie, nie
      nasza żychlińska, a jakaś tamtejsza, kutnowska), za kierownicą uczeń, obok
      instruktor. Patrzę, a przez cały czas jazdy po rondzie w pojeżdzie z
      literką "L" miga lewy kierunek. W pewnym momencie przestaje i od razu zaczyna
      migać prawy............... Wtedy to ów pojazd opuścił rondo........ .
      No cóz.... skoro tak są uczeni przyszli kierowcy, to czego wymagać od już
      dokończonych ?
    • dinozaur.57 Re: rondo 12.10.05, 08:23
      Ja natomiast widziałem kolejny już wypadek na Osiedlu Traugutta w okolicy
      skrzyżowania ulic Łukasińskiego i Traugutta. Były stłuczki ale były też i
      ofiary, w tym śmiertelne. Co o tym sądzicie ?
      • edmurphy Re: rondo 12.10.05, 22:27
        To oodcinek, który pochłonął już kilka ofiar. Na tym kawałeczku drogi
        zaczynającym sie gdzieś na wysokości wymiennikowni, a kończącym się na
        wysokości totolotka zginęło już chyba pięć osób, od czasu, kiedy otwarto
        Orłowskiego. Właściwie co roku ktoś tu ginie. A to moim zdaniem dlatego, że ten
        kawałek ulicy kierowcy traktują jak drogę szybkiego ruchu. Od łuku na
        Traugutta, tuż za mostem, zaczyna się prosta jak strzelił ulica, aż do wjazdu w
        Sannicką i dalej. A więc "można przycisnąć". I przyciskają. A to bardzo
        niebezpieczny fragment drogi. Jest tu ograniczenie prędkości do 40 na godzinę,
        jest ruch przed totolotkiem, jest kilka parkingów z kręcącymi się samochodami,
        kilka sklepów, no i przecinające się we wszystkich kierunkach piesze trakty: ze
        starówki na Traugutta, do polo, do bloków, do poczty i banku. Jest "podwójna
        ciągła", są pasy dla pieszych i to gęsto. I jest ruch. Ruch pieszych i
        samochodów. To chyba najbardziej ruchliwe miejsce w Żychlinie. Dodatkowo jest
        jeszcze skrzyżowanie, koło poczty, na którym coraz częściej dochodzi do
        stłuczek. Tylko stłuczek, bo w tym miejscu samochody jadą bardzo wolno, jest
        stop, ale jest też niecierpliwość kierowców czekających na właczenie się do
        ruchu od strony ronda i od Łukasińskiego. No i robi się tu małe zamieszanie
        skutkujące w wypadki. Coś chyba wypadałoby z tym zrobić.
        • edmurphy Re: rondo 13.12.05, 23:42
          Dziś znów był wypadek na rondzie. Rano, po ósmej. Znacie szczegóły?
          • dinozaurka Re: rondo 14.12.05, 07:20
            wiem tylko, że kierowca skody upolował rowerzystke, ale tyle to pewnie sam
            wiesz. Z tym, że musiały być chyba jakieś poważniejsze tego spotkania skutki,
            bo nasza policja stala bardzo długo, aż przyjechał drugi samochód policyjny,
            chyba z Kutna. A swoją drogą naczekali się chłopacy na tych swoich kolegów, oj
            naczekali....
          • zychlin2006 Re: rondo 14.12.05, 07:21
            kierowca potrącił rowerzystkę. podobno z jego winy, ale nie wiem na 100%.
            zgadzam się z opiniami, że mamy najgorsze drogi i jesteśmy najgorszymi
            kierowcami.
            • edmurphy Re: rondo 14.12.05, 22:22
              Mam nadzieję, że rowerzyście nic się nie stało?
            • dinozaurka Re: rondo 15.12.05, 07:22
              Że mamy najgorsze drogi, to fakt, ale nie zgodzę się z tym, że jesteśmy
              najgorsymi kierowcami. "SZpanerzy" są i u nas, tak jak i wszędzie, ale niezłych
              kierowców także mamy. Natomiast rowerzyści to u nas plaga straszliwa - ale nie
              tylko u nas, bo gdzie by się nie było, a już szczególnie na terenach bardziej
              wiejskich, to neoświetlonych rowerzystów na dodatek nic sobie nie roboących z
              przepisów o ruchu drogowym można spotkać. Czy tak było tym razem? Nie wiem.

A teraz to co zaobserwowałam wczoraj: dojeżdza "z góry" do ronda nasza rodzima
              radiolka, wjeżdza na rondo i zaczyna migać LEWYM kierunkiem. Miga, miga, miga i
              w pewnym momencie bez nawet jednego mignięcia w prawo zjeżdża w strone
              komisariatu. :))) Fajnie, prawda? :)
              Echhh...chyba ja mam obsesje na punkcie poruszania sie po rondzie ;)))
              • edmurphy Re: rondo 16.12.05, 00:21
                Trudno nie mieć obsesji, jak się widzi zachowanie kierowców na naszym rondzie.
                Kierunkowskazy? Żałuję, że można nimi tylko w prawo i w lewo. Gdyby było
                inaczej mielibyśmy niezłą świąteczną iluminację. Kierunkowskazy migaja na
                rondzie "w cały swiat". Jakieś to rondo inne niż wszystkie? :-)
                • dinozaurka Re: rondo 16.12.05, 07:13
                  No i wtedy ta iluminacja zastąpiła by nam może świąteczną choinkę, której na
                  rondzie nigdy nie będzie? :)
                  A teraz poważnie....... wczoraj około 19 znów był wypadek - też na rondzie.
                  Pieszy (?) rowerzysta (?) został potrącony przez samochód. Niemal dokładnie w
                  tym samym miejscu co kilka dni temu........ Jeśli to był pieszy, to.... co
                  robił na rondzie z dala od pasów?
                  • edmurphy Re: rondo 16.12.05, 21:10
                    Tym razem pieszy, a właściwie "piesza", ma złamanie nogi z przemieszczeniem.
                    Ale to chyba nie było na rondzie, gdzieś w okolicach koscioła ok 19-tej, chyba.
                    Nic nie wiem na pewno.
                    • dinozaurka Re: rondo 16.12.05, 21:49
                      tuż przed przyjazdem policji piesza znajdowała się na rodzie (na czerwonym
                      placku)w pobliżu zakładu foto. Tego jestem pewna, bo.............. akurat wtedy
                      tamtendy przejeżdżałam.
                      Skąd w tym miejscu piesza osoba?
                      • edmurphy Re: rondo 17.12.05, 00:50
                        Najwyraźniej mój informator coś poplątał.
                        • niegoscinny Re: rondo 17.12.05, 03:20
                          czym ludzie zamartwiacie swoje główki. wszak to problem policji. cóż, nie
                          potrafią parać się takimi sprawami i nie mogą pojawiać się częściej w tych
                          okolicach? no trudno. zgłośmy petycję do burmistrza niech postawi policjanta z
                          tektury. od razu nauczą się jeździć.
                          • dinozaurka Re: rondo 17.12.05, 07:29
                            hahahahaha... :)))) widzisz Niegościnny do czego to doszło?!?!?!?!?! :)))) Ale
                            to pewnie dla tego, że w mieście nic innego się nie dzieje, i kolizja drogowa
                            urasta do rangi wydarzenia opisywanego na forum :))))

A ten policjant z tektury, to miał by być zamiast choinki? czy oprócz, czyli
                            pod choinką?
                            • art724 Re: rondo 17.12.05, 18:20
                              Witam!Nadejscie zimy i związane z owym nadejsciem zapowiadane silne opady
                              śniegu mogą rozwiązać problemy komunikacyjne na żychlińskim rondzie.Propozycja
                              moja jest banalnie prosta.Mieszkańcy na czele z burmistrzem i radnymi powinni
                              ulepić rondo ze śniegu.Będzie widoczne (teraz nie jest)będzie bezpieczne,jak
                              ktoś łomotnie to się tylko otrzepie iżadnej szkody na szlachetnym zdrowiu nie
                              poniesie.Panowie i panie z prac interwencyjnycyh ze dwa razy na dzień przelecą
                              rondo łopatami dla zachowania krztałtu i oby do wiosny a potem niech się
                              martwią te co po nas przyjdą. Pozdrawiam art724
        • lavidacantare Re: rondo 10.01.06, 01:11
          proponuje drugie rondo!!!
          • edmurphy Re: rondo 10.01.06, 01:44
            Jestem za !
            • realista133 Re: rondo 10.01.06, 11:23
              Nie ma w Żychlinie ronda.
              W/g klasycznej definicji elementem ronda jest wyspa a jak wszyscy wiedzą wyspa
              jest odgrodzona od lądu wodą.
              Nie przyznajmy się do ronda bo się z nas śmieją a najwicej z tych co to
              monstrum nazwali rondem.
              • lavidacantare Re: rondo 10.01.06, 11:38
                to przepraszam może skrzyżowanie o rucho okrężnym a takie chyba nasze
                skrzyżowanie jest, a jak ktoś się śmieje z naszego "ronda" to zapraszam mam
                zdjęcie lepszego "ronda" które zrobilem specjalnie dla tych którzy się śmiali z
                naszego. Pokazałem koleżankom z Kutna i one nie uważają już że najśmieśniejsze
                rondo jest w Żychlinie.
    • dinozaurka Re: rondo 28.04.06, 16:19
      właśnie przypadkiem trafiłam na tamto forum i przypomniał mi isę nasz wątek na
      temat ronda.... :))))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=40868224&v=2&s=0
      • lavidacantare Re: rondo 28.04.06, 21:50
        no troche mądrych sie zebrało :D
        mogliby tak sie zebrac na jednym rondzie :D najlepiej naszym żychlińskim
        • realista133 Re: rondo 28.04.06, 22:00
          Ten plac koło zegara nazywacie rondem.
          Chyba tylko my żychliniacy wiemy, że tam kiedyś bylo narysowane kółko.
          Przejeżdżający z zewnątrz bedzie jechał prosto i dopiero mogą być jaja jak hełmy
          • dinozaurka Re: rondo 29.04.06, 08:48
            właściwie PRAWIE KAŻDY kierowca będąc na "obcym terenie" patrzy na znaki, więc
            dojeżdżając do naszego placu czerwonego zauważy, że wjeżdża na skrzyżowanie o
            ruchu okrężnym, chyba, że znaki juz ktoś podp....rowadził. Tylko swojacy jeżdża
            na pamięć i nadal uważają, że jadąc z góry, czyli od strony kościoła mają tak
            jak kiedyś pierwszeństwo..........
            • lavidacantare Re: rondo 29.04.06, 12:24
              nie no nasze rondo mamy nie od wczoraj i kazdy juz chyba wie ze ono tam jest,
              wiec jesli ktos jeździ i mysli że ma pierszeństwqo to raczej świadczy to o
              braku znajomości przepisów. Bo moze też koło mostu jadąć z góry narutowicza
              jeszcze jeżdża z pierszeństwem??? bez przesady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka