Dodaj do ulubionych

Pojazdy na sygnale

24.10.02, 15:48
Wczoraj na skrzyżowaniu Puszkina i Przyjażni wieczorem jeschała Straż Pożarna
na sygnale. Gdy kierowca zaczął hamować wóż wpadł w poślizg i obróciło go o
180 stopni. Żeby dodać tragizmu powiem, że jak się przekręcał to obok niego
(0,5 metra) przejechał samochód osobowy. Nie dawno karetka miała wypadek
przez inny samochód osobowy. Dlaczego Ci kierowcy nie zjezdżają jak słyszą
sygnał?
Obserwuj wątek
    • yaa Re: Pojazdy na sygnale 24.10.02, 16:00
      Czasem nie ma gdzie a czasem winna jest po prostu głupota - jedyna rzecz na
      świecie, która jest większa niż kosmos.
      Moje okna w pracy wychodzą na bardzo ruchliwą ulicę a niedaleko jest szpital.
      Mogę się przyjrzeć jak karetki przedzierają się przez korki. Kilkanaście razy
      dziennie. Koszmar.
      Inna sprawa, która mnie wkurza, to to w jaki sposób zachowują się piesi, którzy
      gdy mają zielone (albo i nie) wogóle nie zwracają uwagi na karetki i ani myślą
      ustępować pierwszeństwa. Koszmar.
      Pozdrawiam
      Yaa
      • michal.ch Re: Pojazdy na sygnale 24.10.02, 17:46
        Ponieważ w kodeksie drogowym nigdzie nie ma napisane, że obowiązuje ustąpienie
        pierwszeństwa pojazdowi uprzywilejowanemu.
        • Gość: Maruda Re: Pojazdy na sygnale IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.10.02, 18:21
          michal.ch napisał:

> Ponieważ w kodeksie drogowym nigdzie nie ma napisane, że obowiązuje ustąpienie
          > pierwszeństwa pojazdowi uprzywilejowanemu.

Myslisz, ze gdyby bylo, to matołki by uwazaly bardziej i ustepowaly? Watpie.
          • michal.ch Re: Pojazdy na sygnale 24.10.02, 18:26
            Przynajmniej byłaby podstawa prawna, żeby takowych udupić. Może następnym razem
            by pomyśleli.
            • Gość: Maruda Re: Pojazdy na sygnale IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.10.02, 18:29
              To fakt. Pozdr. M.
            • hubar Re: Pojazdy na sygnale 24.10.02, 23:38
              Byłoby fajnie ale: "niska szkodliwość społeczna", a jest podstawa prawna aby
              udupić pieszych idących "górą" a nie przejściem podziemnym?
    • kuubaa Re: Pojazdy na sygnale 24.10.02, 21:11
      teufel napisał:

> Wczoraj na skrzyżowaniu Puszkina i Przyjażni wieczorem jeschała Straż Pożarna
      > na sygnale. Gdy kierowca zaczął hamować wóż wpadł w poślizg i obróciło go o
      > 180 stopni.
      To się nazywa "niedostosowanie szybkości do warunków jazdy". Nawet kierujący
      pojazdem uprzywilejowanym jest obowiązany do przestrzegania tego podstawowego
      przepisu - kodeksu i zdrowego rozsądku.
      Też obserwuję często przejazdy aut na sygnale i uważam, że kierowcy
      zdecydowanie usuwają się z drogi, wielu nawet niepotrzebnie panikuje. Natomiast
      zauważyłem, że kierujący pojazdami uprzywilejowanymi b.często nadużywają swoich
      praw. Wielokrotnie z tego powodu dochodziło do tragicznych wypadków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka