Dodaj do ulubionych

Co z naim?

29.01.06, 19:30
Dlaczego Sieradz nic nie zorganizowal, by pomoc katowiczanom?
W innych miastach byly zbiórki pieniędzy, można bylo oddać krew a u nas nic. Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • szaramysza9 Re: Co z naim? 29.01.06, 21:56
      Bo nikomu się nie chce dupy ruszyć. Smutna prawda o S.:(
      • mexica Re: Co z naim? 30.01.06, 15:19
        Bo to Sieradz właśnie... przykre ale prawdziwe :(
        • disperse Re: Co z naim? 01.02.06, 17:11
          Eeetam, w Kaczewie tez pewnie nie organizowano nic :]
    • ebusia_fam_fatal Re: Co z naim? 13.02.06, 22:28
      bo to jest beznadziejne. co im ta krew pomoze?
      a co to, kurna tylko w katowicach i tylko dwa tygodnie temu ktos zginal?
      co dzien ludzie gina - na ulicach, w domach, w lesie, basenie czy tez na bazarku

a krew mozesz zawsze oddac - w lab szpitalnym i z pozytkiem dla kazdego a nie
      tylko dla ofiar w chorzowie, kase wyslac mozesz na konto caritasu, malo Ci?

nie kumam tez z jakiej paki ci ludzie dostali jakies specjalne zapomogi renty
      czy inne extra pieniadze, w czym ich smierc jest inna od smierci bezbronnego
      dziecka ktore wypadlo z okna albo kobiety, ktora przechodzila przez ulice i
      zabil ja jakis idiota?
      w niczym
      • gosiaczek_sdz Re: Co z naim? 13.02.06, 22:46
        Tak ebka!!! Właśnie tak!!! Widze, że młodzież ma więcej oleju w głowie niż
        starszyzna:]
      • sieradzak Re: Co z nami? 14.02.06, 01:34
        ebusia_fam_fatal napisała:

> bo to jest beznadziejne. co im ta krew pomoze?
        > a co to, kurna tylko w katowicach i tylko dwa tygodnie temu ktos zginal?
        > co dzien ludzie gina - na ulicach, w domach, w lesie, basenie czy tez na bazark
        > u

No coż, zapewne masz dużo racji, myślę jednak, że tu chodzi bardziej nie o tą
        krew itp. a chyba bardziej o jakąś formę solidarności (coś się to słowo
        oklepuje), z tymi ludźmi i z całą sytuacją.

> a krew mozesz zawsze oddac - w lab szpitalnym i z pozytkiem dla kazdego a nie
        > tylko dla ofiar w chorzowie,

100 % tak, jeśli chodzi o codziennośc z zastrzeżeniem jak wyżej ;-)

> nie kumam tez z jakiej paki ci ludzie dostali jakies specjalne zapomogi renty
        > czy inne extra pieniadze, w czym ich smierc jest inna od smierci bezbronnego
        > dziecka ktore wypadlo z okna albo kobiety, ktora przechodzila przez ulice i
        > zabil ja jakis idiota?
        > w niczym

Każda tragedia jest tragedią i tak pozostanie. Zapewne skala tej tragedii jest
        dośc porażająca, zapewne mamy też swoisty cyrk polityczny.
        Co do zapomóg i rent, to zsadniczo jeśli będą one odpowiednio przyznane osobom
        potrzebującym, to ... czemu nie. Z tego co słyszałem są rodziny bez ojców, pełne
        sieroty itd. Dla niech jest to koniec pewnego świata i początek innego - oby się
        nie okazało, że jak dym z ruin opadnie i wszyscy zapomną o tej tragedii i
        wielkiej jednorazwoej pomocy - to Ci ludzie zobaczą kolejny trzeci świat. W tym
        zakresie tylko stała pomoc państwa (renta) może byc gwarantem pewniejszego
        jutra. Zresztą, przeważnie, renty i zapomogi dostają też ofiary i ich rodziny w
        "normalnych" tragediach, a że tu mamy specjalne renty - bo i sytuacja specjalna.

Zresztą ja jakbym mógł dałbym im dwa razy tyle, byle nie znaleźc się na ich
        miejscu !

Dla mnie problemem większym jest dlaczego właściciel hali firma EXPOLINE nie
        poczuwa się do winy i wypłaty odszkodowań. Dla Waszej informacji firma ta
        zarządza też Warszawskimi Targami Międzynarodowymi !

Odpowiadając na pytanie ... CO Z NAMI
        No cóż, daleko to było i nie terroryści ...
        Myślę, też że dośc szybka reakcja rządu, społeczności lokalnej (śląsk),
        włączenie się PCK i Caritasu w pewnym stopniu wyczerpały możliwości zbiorowej i
        akcyjnej pomocy, gdyż każdy miał możliwośc w ten czy inny sposób podjąc decyzję
        o formie pomocy. Skala tragedii choc dośc duża, jednak nie aż tak wielka, aby
        sam śląsk nie dał sobie z nią rady. Inna sytuacja była w przypadku powodzi bo
        skala i obszar kataklizmu był ogromny - a działania ówczesnego rządu pana
        Millera dośc opieszałe i spóźnione.

Tak swoją drogą, chyba zanosi się na kolejną powódź tej wiosny ?

• jopp67 Re: Co z naim? 17.02.06, 13:16
      Ja dałem przed kosciolem oraz wyslalem 10 sms, ale w pelni podzielam zdanie
      Ebusi,SA INNE TRAGEDIE , KTORE DZIEJA SIE CODZIENNIE to sprawa kazdego z nas i
      nie badzmy dobrzy przez chwile, ale starajmy sie byc ludzmi przez cale zycie.
      • szaramysza9 Re: Co z naim? 17.02.06, 14:11
        Ebusia jest zawsze niedobra:P
        • esie Re: Co z naim? 17.02.06, 19:13
          > Ebusia jest zawsze niedobra:P

I jeszcze Żydzi i cykliści ... ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka