mamuska85 29.01.06, 19:30 Dlaczego Sieradz nic nie zorganizowal, by pomoc katowiczanom? W innych miastach byly zbiórki pieniędzy, można bylo oddać krew a u nas nic. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szaramysza9 Re: Co z naim? 29.01.06, 21:56 Bo nikomu się nie chce dupy ruszyć. Smutna prawda o S.:( Odpowiedz Link Zgłoś
mexica Re: Co z naim? 30.01.06, 15:19 Bo to Sieradz właśnie... przykre ale prawdziwe :( Odpowiedz Link Zgłoś
disperse Re: Co z naim? 01.02.06, 17:11 Eeetam, w Kaczewie tez pewnie nie organizowano nic :] Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Co z naim? 13.02.06, 22:28 bo to jest beznadziejne. co im ta krew pomoze? a co to, kurna tylko w katowicach i tylko dwa tygodnie temu ktos zginal? co dzien ludzie gina - na ulicach, w domach, w lesie, basenie czy tez na bazarku a krew mozesz zawsze oddac - w lab szpitalnym i z pozytkiem dla kazdego a nie tylko dla ofiar w chorzowie, kase wyslac mozesz na konto caritasu, malo Ci? nie kumam tez z jakiej paki ci ludzie dostali jakies specjalne zapomogi renty czy inne extra pieniadze, w czym ich smierc jest inna od smierci bezbronnego dziecka ktore wypadlo z okna albo kobiety, ktora przechodzila przez ulice i zabil ja jakis idiota? w niczym Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: Co z naim? 13.02.06, 22:46 Tak ebka!!! Właśnie tak!!! Widze, że młodzież ma więcej oleju w głowie niż starszyzna:] Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Co z nami? 14.02.06, 01:34 ebusia_fam_fatal napisała: > bo to jest beznadziejne. co im ta krew pomoze? > a co to, kurna tylko w katowicach i tylko dwa tygodnie temu ktos zginal? > co dzien ludzie gina - na ulicach, w domach, w lesie, basenie czy tez na bazark > u No coż, zapewne masz dużo racji, myślę jednak, że tu chodzi bardziej nie o tą krew itp. a chyba bardziej o jakąś formę solidarności (coś się to słowo oklepuje), z tymi ludźmi i z całą sytuacją. > a krew mozesz zawsze oddac - w lab szpitalnym i z pozytkiem dla kazdego a nie > tylko dla ofiar w chorzowie, 100 % tak, jeśli chodzi o codziennośc z zastrzeżeniem jak wyżej ;-) > nie kumam tez z jakiej paki ci ludzie dostali jakies specjalne zapomogi renty > czy inne extra pieniadze, w czym ich smierc jest inna od smierci bezbronnego > dziecka ktore wypadlo z okna albo kobiety, ktora przechodzila przez ulice i > zabil ja jakis idiota? > w niczym Każda tragedia jest tragedią i tak pozostanie. Zapewne skala tej tragedii jest dośc porażająca, zapewne mamy też swoisty cyrk polityczny. Co do zapomóg i rent, to zsadniczo jeśli będą one odpowiednio przyznane osobom potrzebującym, to ... czemu nie. Z tego co słyszałem są rodziny bez ojców, pełne sieroty itd. Dla niech jest to koniec pewnego świata i początek innego - oby się nie okazało, że jak dym z ruin opadnie i wszyscy zapomną o tej tragedii i wielkiej jednorazwoej pomocy - to Ci ludzie zobaczą kolejny trzeci świat. W tym zakresie tylko stała pomoc państwa (renta) może byc gwarantem pewniejszego jutra. Zresztą, przeważnie, renty i zapomogi dostają też ofiary i ich rodziny w "normalnych" tragediach, a że tu mamy specjalne renty - bo i sytuacja specjalna. Zresztą ja jakbym mógł dałbym im dwa razy tyle, byle nie znaleźc się na ich miejscu ! Dla mnie problemem większym jest dlaczego właściciel hali firma EXPOLINE nie poczuwa się do winy i wypłaty odszkodowań. Dla Waszej informacji firma ta zarządza też Warszawskimi Targami Międzynarodowymi ! Odpowiadając na pytanie ... CO Z NAMI No cóż, daleko to było i nie terroryści ... Myślę, też że dośc szybka reakcja rządu, społeczności lokalnej (śląsk), włączenie się PCK i Caritasu w pewnym stopniu wyczerpały możliwości zbiorowej i akcyjnej pomocy, gdyż każdy miał możliwośc w ten czy inny sposób podjąc decyzję o formie pomocy. Skala tragedii choc dośc duża, jednak nie aż tak wielka, aby sam śląsk nie dał sobie z nią rady. Inna sytuacja była w przypadku powodzi bo skala i obszar kataklizmu był ogromny - a działania ówczesnego rządu pana Millera dośc opieszałe i spóźnione. Tak swoją drogą, chyba zanosi się na kolejną powódź tej wiosny ? Odpowiedz Link Zgłoś
jopp67 Re: Co z naim? 17.02.06, 13:16 Ja dałem przed kosciolem oraz wyslalem 10 sms, ale w pelni podzielam zdanie Ebusi,SA INNE TRAGEDIE , KTORE DZIEJA SIE CODZIENNIE to sprawa kazdego z nas i nie badzmy dobrzy przez chwile, ale starajmy sie byc ludzmi przez cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Co z naim? 17.02.06, 19:13 > Ebusia jest zawsze niedobra:P I jeszcze Żydzi i cykliści ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś