Dodaj do ulubionych

PoMoCy z PIT - 37...błagam

28.02.06, 22:42
Poradźxie co mam teraz zrobić.Rozliczylam się z US, dostałam nadpłatę.
Następnie zauważyłam błąd w wypełnionym picie więc szybko zaniosłam korektę.
Ale teraz znowu przypomniałam sobie,że dostanę jeszcze dwa pity za umowę
zlecenie które wykonywałam na samym początku 2005 roku więc dlatego
zapomniałam tego ująć w zeznaniu. Mam złożyć kolejną korektę?? Czy da się
wycofać poprzednią korektę? Mam dołączyć jakieś pisemko wyjaśniające? Czeka
mnie jakaś kara z US? BŁAGAm ...... HELP...... !!!!!!!
Obserwuj wątek
    • yavorius wiem, że moja odpowiedź będzie nietypowa 01.03.06, 08:02
      ale spróbuj zadzwonić do tego urzędu i się dowiedzieć...
    • dziad_borowy Re: PoMoCy z PIT - 37...błagam 01.03.06, 09:02
      Najpierw usiadz wygodnie, odstresuj sie i dokladnie przypomnij sobie gdzie
      jeszcze pracowalas. Jak juz bedziesz zupelnie pewna, ze nic a nic nie pominiesz
      wypelnij prawidlowo PITa. Zanies go do urzedu wraz z wyjasnieniem korekty.
      Czyli napisz co jest skorygowane i dlaczego. Powolaj sie przy tym na instytucje
      czynnego zalu (chyba art. 16 kodeksu karnego skarbowego ale to trzeba
      sprawdzic) Wraz z korekta wplac do urzedu nadwyzke zwrotu. Jesli odsetki od
      nadwyzki nie przekrocza 6,60 (i tu znow chyba, ta kwote tez trzeba sprawdzic)
      to mozna je pominac. Ogolnie zasada jest taka, ze korekty mozna skladac w
      nieskonczonosc, chyba ze urzad wpadnie na pomysl, zrobi Ci kontrole i wykryje
      bledy. Dopiero wtedy beda klopoty.
      Dzierżż!!!
      • Gość: Slavekk Re: PoMoCy z PIT - 37...błagam IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 01.03.06, 09:16
        Dziadu, czym ty straszysz?
        Jakie kary? Jakie odsetki? Jaki żal?
        Termin rozliczenia za 2005rok mija 30.04.2006r
        Po prostu wypełnić nowego PITa, zaptaszkowac odpowiednie okienko że to jest
        korekta. Uregulowac należnosci do 30.04.2006r i spać spokojnie.
        • dziad_borowy Możemy o tym podyskutować 01.03.06, 15:41
          Po pierwsze w swoim poscie nie straszylem tylko uspokajalem, a po drugie nie
          moge sie tam dopatrzyc nic o karach. Nastepnie:
          1. odsetki: Ordynacja podatkowa Art. 52. § 1. Na równi z zaległością podatkową
          traktuje się także:
          1) nadpłatę, jeżeli w zeznaniu lub w deklaracji, o których mowa w art. 73 § 2,
          została wykazana nienależnie lub w wysokości wyższej od należnej, a organ
          podatkowy dokonał jej zwrotu lub zaliczenia na poczet zaległości podatkowych
          bądź bieżących lub przyszłych zobowiązań podatkowych;
          Skoro jest zaleglosc podatkowa sa i odsetki. Co do odsetek to mozna je pominac
          jesli ich wysokosc nie przekracza trzykrotnosci wartosci przesylki listowej
          pobieranej przez Poczte Polska.
          2. czynny zal. Skoro juz ktos podpisuje sie na blednym zeznaniu rocznym obok
          tekstu "Oswiadczam, ze sa mi znane przepisy Kodeksu karnego skarbowego o
          odpowiedzialnosci za podanie danych niezgodnych z rzeczywistoscia" to chyba
          wypada powolac sie na jego 16. art zwalniajacy go z odpowiedzialnosci i
          wykluczajacy ewentualne dalsze dzialania upierdliwego urzednika?
          3. pismo wyjasniajace. Ordynacja podatkowa Art. 81. § 2. Skorygowanie
          deklaracji następuje przez złożenie korygującej deklaracji wraz z
          dołączonym pisemnym uzasadnieniem przyczyn korekty.

30.04. jest ostatecznym terminem, w ktorym nalezy sie rozliczyc i nie oznacza,
          ze najpierw bierze sie kase z US, a nastepnie do konca kwietnia zwraca ta
          nieoprocentowana pozyczke, bo tak mozna okreslic to co Ty radzisz. Dziala tylko
          w przypadku gdy my placimy urzedowi. Wtedy mozemy placic w kilku transzach bez
          zadnych odsetek az do tego terminu.
          Dzierżżż!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka