Gość: jinx IP: *.dsl.renocs.nvbell.net 30.03.06, 02:19 kompletny odjazd! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pitum Re: Pogrzeb płodów IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 30.03.06, 02:22 cale szczescie, ze ja juz w tym glupim kraju nie mieszkam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrzeb płodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 06:59 mialam w rodzinie porod godzie dzieco urodzilo sie martwe, ksiadz nie wpuscil rodziny z trumienka do kosciola a o tym zeby poszedl na cmentarz nie chcial nawet slyszec,z wielkiej laski pokropil trumne przed kosciolem,wiec po co ten cyrk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doda Re: Pogrzeb płodów IP: *.12.rev.vline.pl 30.03.06, 07:42 jak godnie to do konca niech juz porzadnie to zrobia a nie w trzech trumnach 9 plodow!!!co nie stac ich????kolejny pokaz swiatopogladowy z ktorego nic nie wynika!!!!!!!!ciekawe jak sie czuja niedoszli rodzice???moze po pogrzebie niech ich zlinczuja ze nie pochowali plodu???????co za kraj!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plus_k Wybaczcie im.... 30.03.06, 08:37 ... bo nie wiedzą co czynią. Z całą pewnością kobieta nie wzięłaby udziału w takim pochodzie. Żałosne Panowie. Wstyd za Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Płód jest człowiekiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:08 płód jest człowiekiem i dlatego zwłoki płodów należy traktować z szacunkiem należnym człowiekowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrzeb płodów IP: *.leom.ec-lyon.fr 30.03.06, 09:24 "Byłbym entuzjastycznie nastawiony do pogrzebu nienarodzonych dzieci..." ENTUZJASTYCZNIE!!! To sformulowanie mowi wszystko o organizatorach tej akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesio Re: Pogrzeb płodów IP: *.speed.planet.nl 30.03.06, 09:25 tzw. młodzież wszechpolska to mieszamka skinhedów, nacjonalistów, rasistów i zboczeńców -w normalnym kraju to towarzystwo zostało by po prostu zamknięte, żeby nie przeszkadzać normalnym ludziom. No ale od pewnego czasu Polska przestała byc normalnym krajem, teraz jest krajem staczającym się w przepasc głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Czarna msza w wykonaniu dewocji IP: *.toya.net.pl 30.03.06, 09:31 To już totalne i niesmaczne przegiecie.Granice zostaly przekroczone.Skąd oni wzieli płody?Wykradli wygrzebali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Pogrzeb płodów IP: *.gos.lodz.pl 30.03.06, 09:42 mistrzostwo propagandy!!!!!!!! ale obecnie panujący nie mają sobie równych!!!!!!!!, wstyd mi, że w takim kraju żyje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noe Re: Pogrzeb płodów IP: *.pgf.com.pl / 81.168.254.* 30.03.06, 09:48 Nienormalni , chorzy , ludzie którzy powinni się leczyć . Jestem przeciw !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Noe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cecylia 30 żyjemy w czasach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 10:01 w których próbuje się grzebać zdechłe psy na tzw. cmentarzach a brakuje poszanowania dla zwłok ludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paliwoda Siostro, tlen ! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.06, 10:04 Zdaję sobie sprawę, że dostanie się w Łodzi do specjalisty psychiatry graniczy z cudem. Ale czy nie należałoby zorganizować jednak jakichś ułatwień dla tych nieszczęśników, którzy wyraźnie nie mogą dać sobie rady ze swoimi obsesjami? Proponuję publiczną składkę. Zafundujmy im dobrego specjalistę i niech wreszcie rozpoczną leczenie! W przeciwnym wypadku będą dalej straszyć dzieci lub organizować inne jeszcze uliczne horrory, bo jak widać wyobraźni tym biedakom nie brakuje. A jeszcze bardziej serio: to skandal, że szpitale wydają szczątki ludzkie grupom chorych obsesjonatów, którzy chcą przy pomocy tych szczątek publicznie je bezcześcić i dawać upust swoim histeriom politycznym i religijnym. Naprawdę i serio: takie przejawy fanatyzmu religijnego są na świecie skutecznie leczone. Oczywiście nie w krajach islamskich. Widzę, że w Polsce też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Pogrzeb prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 10:05 Tysiące, miliony komdomów dzień w dzień są wyrzucane do śmieci, spuszczane w kiblach. Im też powinno się wyprawić spektakularny pogrzeb! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: Pogrzeb płodów IP: *.ghnet.pl 30.03.06, 10:23 Witam - cała ta akcja oburza mnie. Zwłaszcza propaganda, że są to płody wyabortowane - pytam się, w jaki sposób one moga pochodzic z aborcji, skoro wg danych oficjalnych w szpitalach wykonano w ubiegłym roku cos koło 150 zabiegów??? To są płody z poronień - czyjaś tragedia i wielkie nieszczęście, a oni z tego robia akcje propagandową i ideologiczną. Gdyby aktywiście LPR poczytali sobie forum "Poronienia" lub "Strata dziecka" dowiedzieliby się, że wiele kobiet nie ma pojęcia, że może odebrac zwłoki swego dziecka po poronieniu, żeby je pochować. Że kiedy poronienie nastepuje wcześnie, lekarze wyśmiewają prośby o wydanie ciała, że często-gęsto zdarza się tak, że poronienie nastepuje późno w 25 26 tygodniu ciąży (jest to już przedwczesny proród, a nie poronienie), a lekarze wpisuja do karty "poronienie w 23 tygodniu", żeby nie wydawać aktu zgonu i nie miec za dużo roboty ze zwłokami dziecka. Wszystkie te historie są opisane na ww forach, ale kogo to obchodzi?? Wazna jest doraźna akcja LPR-u. LPR by lepiej sfinanował jakieś badania laboratoryjne dla kobiet w ciąży, pewnie chłopcy z MW nie mają pojecia ile kosztuje komplet badań nierefundowanych przez NFZ, a wymaganych w szpitalach do porodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Pogrzeb płodów IP: *.retsat1.com.pl 30.03.06, 12:07 Akcja jest oburzająca to fakt. A panowie z LPR nie maja najwyraźniej nic lepszego do roboty niż organizować akcje na czyimś nieszczęściu. Zgadzam sie z Blanką, niech coś sfinansują, zainteresują sie dlaczego jest tyle poronień...dadzą pieniądze na badania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka w ciazy Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 10:31 Jako mloda mama, jestem zniesmaczona "akcja LPR & Co". Kto i jakim prawem wtraca sie w zycie prywatne polskich rodzin? Coz to oznacza:"zbiorowy pogrzeb płodów i dzieci, które urodziły się martwe"? Moze niektorzy powinni zadac sobie pytanie dlaczego rodzice nie odebrali ich ze szpitala i nie pochowali; ano dlatego, ze kosciol slono kaze sobie placic za tego rodzaju "chrzescijanski obowiazek" i nie wszystkich na to stac! "Chcemy uchronić ciała dzieci, zmarłych w wyniku aborcji, poronienia lub tuż po urodzeniu, przed zbezczeszczeniem - tłumaczy p.Bienkiewicz" - czy ona wystepuje w imieniu rodzicow? czy sama jest rodzicem? Czy ta "akcja" bedzie powtarzana regularnie czy znow pokaz przed moherowa publiczka? Skoro tak sie propaguje akcje tego typu, to gdzie sa ci wszyscy "najmadrzejsi" kiedy dzeicko sie juz urodzi i trzeba mu zapewnic normalne warunki do rozwoju i nauki, a rodzicom prace i place?! A poprawa warunkow na oddzialach ginekologiczno-polozniczych?....Zenada!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 10:46 30 marca o godzinie 16.00 w kaplicy na cmentarzu św. Józefa przy ul. Ogrodowej w Łodzi, Fundacja "Nazaret" już po raz drugi organizuje pogrzeb dzieci nienarodzonych zmarłych przed urodzeniem. Nabożeństwo żałobne odprawi ks. Paweł Sudowski z parafii św. Ducha w nabożeństwie żałobnym uczestniczyć będą także przedstawiciele władz rządowych, posłowie i senatorowie RP wraz z przedstawicielami władz samorządowych m. in. w-ce prezydentem miasta Łodzi Panem Mirosławem Orzechowskim. Jako Fundacja "Nazaret" pragniemy aby praktyka pochówku dzieci nienarodzonych jak najszybciej upowszechniła się nie tylko poprzez zapisy prawne lecz także w świadomości ogółu społeczeństwa. Aby osieroceni rodzice otrzymywali kompleksową pomoc w tym także duchową a przede wszystkim aby wiedzieli że mają pełne prawo pochować z godnością i szacunkiem własne dziecko niezależnie od jego wieku, wagi czy rozmiarów. Niestety nadal w naszym kraju zwłoki dzieci zmarłych przed urodzeniem lub zabitych w wyniku tzw. aborcji są bezczeszczone przeważnie traktowane jak zwykłe "szpitalne odpady". Dlatego uznając że prawo do godnego pochówku należy się każdej istocie ludzkiej podjęliśmy się po raz kolejny organizacji pogrzebu dzieci zmarłych przed urodzeniem chcemy w ten sposób zwrócić uwagę instytucją i osobą odpowiedzialnym za obecny stan rzeczy, że praktyka postępowania z ciałami dzieci nienarodzonych może wyglądać zupełnie inaczej, o czym świadczą przykłady płynące z Lublina oraz Bielska-Białej. Mamy nadzieję że pochówek dzieci nienarodzonych stanie się powszechnie obowiązującym standardem co w naszym odczuciu będzie wyrazem szacunku dla tych najmniejszych a dla ich rodziców stanowić formę wsparcia i pocieszenia. Maria Bienkiewicz Przewodnicząca Fundacji „Nazaret” Mariusz Książczyk (Łódź) tel. +48 509 492 355 Maria Bienkiewicz tel. +48 692 787 191 Dariusz Lisowicz tel. +48 603 841 324 www.nazaret.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 30.03.06, 11:12 chcemy w ten sposób zwrócić uwagę instytucją i osobą odp > owiedzialnym za obecny stan rzeczy, instytucjOM i osobOM. Czy ci ludzie nie potrafią na swojej stronie sklecić zdania po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:31 A czy Ty możesz się odnieść do meritum jak się nie ma nic ciekawego do powiedzenia to się milczy.A komunikat i relacja gazety rzeczywiście się różnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 30.03.06, 11:47 Gość portalu: pawel napisał(a): > A czy Ty możesz się odnieść do meritum jak się nie ma nic ciekawego do powiedze > nia to się milczy.A komunikat i relacja gazety rzeczywiście się różnią. --- dla mnie organizacja, która na swej oficjalnej stronie zamieszcza komunikat z błędami ortograficznymi - wydaje się być mało poważna. Co do meritum - znam rodziców, których dzieci urodziły się martwe, a były na tyle małe, że szpital nie wydał im ciał (pomimo takiej chęci ze strony rodziny). I wiem, że ci rodzice nie chcą, aby pani szefowa Nazaretu chowała ich dzieci robiąc przy tym medialną szopkę. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:19 A mi sie wydaje ze gdyby nie ta "medialna szopka" (co z nią ma wspólnego Nazaret ?)wielu rodziców nie miałoby zielonego pojecia ze ma prawo pochować swoje dziecko.Sama piszesz że szpitale nie chcą wydawać ciał.Jak rozumiem nie byłabyś oburzona gdyby ktoś nie chciał pochować ciała człowieka już urodzonego?Bo nie życzy sobie tego rodzina pewnie lepiej spalić razem ze śmieciami to się dopiero nazywa szacunek.Jak ktoś nie chce pochować ciała to należy dziękować takim ludziom że się tego podejmują bo napewno nie jest to łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 30.03.06, 12:33 Gość portalu: pawel napisał(a): > A mi sie wydaje ze gdyby nie ta "medialna szopka" (co z nią ma wspólnego Nazare > t > ?) ----- Pawle, no jak to co? Oni zorganizowali pierwszy pogrzeb w Warszawie. Czyli coś wspólnego mają. wielu rodziców nie miałoby zielonego pojecia ze ma prawo pochować swoje dziec > ko. ---- znasz serwis www.poronienie.pl? Poczytaj ich forum i dowiesz się, ilu rodziców jest już świadomych swoich praw - właśnie dzięki tej stronie. I ilu osobom stamtąd podobają się zbiorowe porody płodów organizowane przez Nazaret. Sama piszesz że szpitale nie chcą wydawać ciał.Jak rozumiem nie byłabyś obur > zona gdyby ktoś nie chciał pochować ciała człowieka już urodzonego?Bo nie życzy > sobie tego rodzina pewnie lepiej spalić razem ze śmieciami to się dopiero nazy > wa szacunek. ------- absolutnie tak nie uważam i nie insynuuj, że nie byłabym oburzona. Skąd takie wnioski? Jak ktoś nie chce pochować ciała to należy dziękować takim ludziom > że się tego podejmują bo napewno nie jest to łatwe. ----- Powtarzam, wielu rodziców chce pochować ciała swoich dzieci, ale szpitale im to utrudniają. A potem wydają je np. fundacji Nazaret. Wiesz, kto wydał ciała dzieci w Warszawie? Bo ja wiem. Był to lekarz ewidentnie pro-lifowski. I uważam, że był to wyraz jego światopoglądu. Dla mnie fakt, że sprawa jest badana przez prokuraturę oznacza, że nie jest jasne, iż wszystko przebiegło zgodnie z prawem. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:52 To źle że zorganizowali?Jej dziewczyno co Ty chcesz tu chodzi o ciała tych dzieci które jak dobrze wszyscy wiemy rzeczywiście sa traktowane jak szpitalne odpady a powinny być pochowane i to wszystko.I co rzekomo wykryła ta prokuratura?Dziewczyno zgodnie z prawem to za osobę której istnieje obowiązek pochowania uznaje sie dziecko które ma minimum 500 g.Co to za prawo jakies nazistowskie.Co rzekomo zrobiła ta strona poronienia.pl ja pierwszy raz słyszę a o tym ze miałbym prawo pochowac swoje dziecko dowiedzialem sie dzieki Nazaretowi.Ale jesli na tej stronie postuluja obowiazek pochowania kazdego dziecka zmarlego przed urodzeniem to chwala im za to nie widze tu sprzecznosci interesów między nimi a Nazaretem zreszta jedyny interes to z godnoscia pochowac te dzieci. Pozatym w tym komunikacie powyzej pisza ze cos zaczelo sie zmieniac w Bielsku-Bialej i Lublinie nie wiem o co chodzi ale niewatpliwie jesli sie zmienilo to dzieki takim akcjom.Pozatym wyraznie pisze ze Nazaret ma prawo pochowac te dzieci jesli njikt inny nie chce tego zrobic sugerujesz ze Nazaretowi ciala wydaja a rodzicom nie jakies dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 30.03.06, 13:12 to, że coś się zmieniło - to efekt pracy wielu osób ze strony Poronienie (docieranie do urzędników Ministerstwa Zdrowia, do szpitali, do pacjentek, informowanie o ich prawach). Zajrzyj do tego wątku, to może zrozumiesz o co chodzi: www.poronienie.pl/forum/topic.php?id=545 Chłopak dostaje konkretną pomoc, łącznie z dokumentami itp. Sądzisz, że Nazaret daje podobne wsparcie, czy jedynie bez wiedzy i zgody rodziców chowa ciała ich nienarodzonych dzieci w świetle jupiterów? Zobacz, jak dużo jej w tym serwisie informacji prawnych. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:46 No to chwala nie mam nic przeciwko jestem jak najbardziej za nawet mogłbym w tym pomóc nie rozumiem natomiast agresji przeciw Nazaretowi.Dlaczego rzucasz oskrażenia że bez wiedzy i zgody rodziców skąd masz taką pewność?Pozatym logiczne chyba że Nazaret organizuje pochówek dzieci których nikt inny nie chciał pochowac,bo insynuacje ze szpital wydaje ciało Nazaretowi a rodzicom zmarłego dziecka nie to zwykła podłość.Listy do Ministerstwa Zdrowia wszystko w porządku popieram ale jak gdzies przeczytałem to właśnie w Łodzi ma sie pojawic przedstawiciel MZ.Dlaczego Wy u licha nie możecie współpracować pojąć tego nie mogę dlaczego nie zaproponujecie Nazaretowi żeby odsyłał do Was ludzi jesli potrzebują wsparcia,skąd wiesz że Nazaret nie udziela wsparcia?Czy to źle że w świetle jupiterów a kogo do tej pory obchodziło co dzieje się z ok 40 tys ciał dzieci zmarłych przed urodzeniem?Jasne że powinno to być normą bez żadnych kamer czy relacji prasowych ale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:04 Zajrzałem na forum poronienie.pl aż 122 zarejestrownych użytkowników no jestem pod wrażeniem to nie cynizm bo wiem jak ten temat jest traktowany.Nadal nie rozumiem agresji wobec Nazaretu a nawet do mnie jak już zdążyłem sie przekonać przegladając forum.Tylko że w Polsce jest 40 tys poronien rocznie jakos nie widze 40 tys pogrzebów.Pozatym ciekawy serwis napewno godny aby informacje o nim dotarly do jak najszerszej grupy ludzi podobnie jak inicjatywy Nazaretu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 30.03.06, 14:13 Pawle, napisałeś: insynuacje ze szpital wydaje ciało Nazaretowi a rodzicom zmarłego dziecka nie to zwykła podłość. ---- zacytuję fragment z artykułu "Ronić po ludzku", jaki ukazał się w Polityce: "Granica między poronieniem a przedwczesnym porodem jest umowna. W Polsce do celów dokumentacji medycznej przyjmuje się, że do 22 tygodnia nastąpiło poronienie, powyżej - przedwczesny poród (zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 17.09.2004). Natomiast bez względu na wiek ciąży oraz wagę dziecka rodzice mają prawo do pochowania dziecka na podstawie karty zgonu i zgłoszenia urodzenia dziecka. Według karty ciąży Laura była w 26 tygodniu ciąży. Lekarze ocenili rozwój płodu na 22 tygodnie. Laura: - Przeszłam przez poród pośladkowy. Główkę zostawili w środku i uśpili mnie. Nie spytali mnie czy chcę zobaczyć mojego synka, albo go pochować. Poród został zakwalifikowany jako poronienie w 22 tygodniu. Poronienie lepiej wygląda w statystyce, niż śmierć noworodka. Byłam tak zrozpaczona i zdezorientowana, że dopiero na drugi dzień zapytałam co z ciałkiem. Powiedzieli, że zutylizowali. Laura poza możliwością pożegnanie się z dzieckiem straciła prawo decyzji o pochowaniu go, oraz 8 tygodni płatnego zwolnienia z pracy, które przysługuje po urodzeniu martwego dziecka. Dr Krzysztof Tomasz Niemiec: – Nie jest tajemnicą, że wiele szpitali zaniża czas trwania ciąży, żeby wpłynąć na statystykę śmiertelności noworodków.". ------ czy mama Laury miała wg Ciebie coś do powiedzenia? A takich rodziców jest dużo więcej. I tym postem kończę moją dyskusję z Tobą. Mnie nie przekonałeś w najmniejszym stopniu. Osoby z serwisu Poronienie znały sprawę poprzedniego pogrzebu zorganizowanego przez Nazaret w Warszawie. Z jakichś względów obie organizacje nie współpracują ze sobą. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:28 "czy mama Laury miała wg Ciebie coś do powiedzenia? A takich rodziców jest dużo więcej." No właśnie nie miała jak czytalas ten komunikat to wiesz że Nazaret chce to zmienic.A podłością było sugerowanie że Nazaret pochowal TE dzieci których rodzice chcieli je pochować ale im nie pozwolono natomiast Nazaretowi pozwolono pochować TE dzieci.Jasne to niech nie wspópracuja moze beda za miesiac mieli 125 zarejestrowanych użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.filipinka Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 14:36 pawel napisał: Jasne to niech nie wspópracuja moze beda za miesiac mieli 125 zare > jestrowanych użytkowników. a co ty z tymi użytkownikami? W statystyce robisz (to tak a propos pracy, z której podobno piszesz, fajnie - sporo masz czasu ;). Fundacja Nazaret istnieje od bodajże 2002 r. (z tego roku pismo istnieje na ich stronie, podpisane już jako Fundacja). Widziałeś ilość wejść na ich stronę: niecałe 8 tysięcy. Serwis poronienie istnieje chyba ponad rok i ma niecałe 5 tysięcy postów (forum). Łatwo obliczyć, gdzie jest większy ruch ;) mf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:45 Jestem socjologiem:).Dla mnie liczy się ilość zarejestrowanych użytkowników gdyż uważam że są to osoby rzeczywiście te których problem dotyczy i które chciały czegoś na stronie poronienie.pl się dowiedzieć tudzież uzyskać jakieś wsparcie.Więc ilość zarejetrowanych użytkowników jest najbardziej miarodajna.Przypominam że problem dotyczy ok 40 tys poronień samoistnych rocznie.Nie zamierzam w żaden sposób dyskredytować strony poronienie.pl to bardzo cenna inicjatywa.Nie rozumiem jedynie agresji do Nazaretu czyżby osoby tam działające zachowywały się jak pies ogrodnika? Odpowiedz Link Zgłoś
mala.filipinka Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 14:57 Dla mnie liczy się ilość zarejestrowanych użytkowników gdy > ż uważam że są to osoby rzeczywiście te których problem dotyczy i które chciały > czegoś na stronie poronienie.pl się dowiedzieć tudzież uzyskać jakieś wsparcie > .Więc ilość zarejetrowanych użytkowników jest najbardziej miarodajna. ok, ale Nazaret nie ma ani jednego zarejestrowanego użytkownika, bo z tego, co wiem, nie ma forum. Nie mamy pewności, ile osób faktycznie było na tej stronie (może 10 osób weszło po kilaset razy? :) mf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:11 Tak ale strona nazaretu nie dotyczy poronien czy tylko pochowków i nie aspiruje do roli serwisu pomocowego dla rodzin ktore dotknela tragedia poronienia samoistnego rzeczywiscie nie wiemy jaki jest ruch na stronie ani jaki to jest rodzaj licznika i czy jest on zerowany czy nie.A ja jak mantre bede powtarzal liczbe 40 tys pronien samoistnych rocznie jesli serwis poronienie.pl aspiruje do roli serwisu pomocowego dla tych ludzi to liczba 122 zarejstrowanych uzytkownikow jest niezwykle mala i nie rozumiem dlaczego nie moga oni wspolpracowac z inicjatywami nazaretu zeby dotzrec do jak najwiekszej liczby osob tylko maja jakies nieuzasadnione pretensje i stosuja metode pomowien o nie wiadomo jak straszne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 01.04.06, 12:00 Beato i mala.filipinko - dzieki za wsparcie. Monika (wuchowa) Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 17:29 Witaj Pawle, forum zostalo w tej postaci zalozone na poczatku stycznia 2006 roku, dziala od niecalych trzech miesiecy - tzn. ze od trzech miesiecy mozna sie rejestrowac. Poprzednie forum - bez rejestracji - dzialalo przez caly rok 2005. Mozna tez wpisywac posty bez wczesniejszej rejestracji, jako "Guest". Gdy sie przypatrzysz statystykom, to w godzinach najwiekszej ogladalnosci zazwyczaj jest na forum obecnych kilka osob ze statusem zarejestrowani i kilkanascie jako goscie. Smierc dziecka jest wydarzeniem intymnym - bardzo. Nie kazdy potrafi o tym mowic czy pisac, nie kazdy chce, wiekszosci wystarczy podczytywanie. Na strone jest srednio kilkadziesiat wejsc dziennie. Kilka tysiecy lokalizacji w miesiacu. Prosze, jesli nie wiesz, o czym mowisz, to lepiej sie nie wypowiadaj. Mam nadzieje, ze udalo mi sie poprawic Twoje wrazenie :) Pozdrawiam, wuchowa - administratorka poronienie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:40 Witam wuch Krótko niestety nie udało Ci się poprawić mojego nienajlepszego wrażenia przede wszystkim z powodu pomówień i absurdalnych zarzutów kierowanych pod adresem Nazaretu.Zachowujecie się jakbyście mieli monopol na wypowiadanie się w tej materii.Nie podoba mi się że przyjazną także wobec Was inicjatywę Nazaretu obrzucacie epitetami stosując chwyty poniżej pasa jak to że Nazaretowi wydawano ciała dzieci których nie chciano wydać im rodzicom jak to że rzekomo ta fundacja dała lekarzom oręż do walki o nie wydawanie ciał.Statystyki na stronie poronienie.pl mogłyby mnie zainteresować w innym szerszym kontekscie chcialbym wiedziec czy oddolna inicjatywa robiona w ciszy bo przecież to tylko Nazaret rozmawia z dziennikarzami Wy nie znajduje szerokie odbicie w dziele uświadamiania osieroconym rodzicom ich praw.Bo niestety informacje o 4 pogrzebach tylko w tym miesiacu na ok 40 tys poronien rocznie nie robią na mnie wrazenia od strony czysto statystycznej.Moje nienajlepsze wrazenie zachowuję także od czasu kiedy na stronie bodajże(mogę sie mylić) dlaczego.org.pl na forum zobaczyłem temat o poradach dla rodziców którzy dokonali tzw.terminacji ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 20:20 Witaj Pawle. Serwis poronienie.pl tworza rozne osoby. Przyznaje sie - jestem jedna z nich i biore odpowiedzialnosc za wiekszosc tekstow, ktore znajdziesz w serwisie. Nie tworzymy zadnej organizacji formalnej, tak wiec wypowiedzi konkretnych osob sa ich prywatnymi wypowiedziami. > z powodu pomówień i absurdalnych zarzutów kierowanych pod adresem Na > zaretu. Czy mozesz wskazac w moich postach pomowienia i absurdalne zarzuty - bede Ci ogromnie wdzieczna. > rzekomo ta fundacja dała lekarzom oręż do walki o nie wydawanie ciał Przy pazdziernikowym pogrzebie powtarzano nieustannie, ze nie mozna pochowac wg prawa polskiego dzieci zmarlych przed 22tc. I to zapamietano glownie z tamtej "medialnej akcji" (cyt. p. Bienkiewicz). >Bo niestety informacje o 4 pogrzebach tylko w tym miesiacu na > ok 40 tys poronien rocznie nie robią na mnie wrazenia od strony czysto statystycznej Wsrod tych 40 tysiecy masz iles poronien spowodowanych patologia nazywana pustym jajem plodowym (nie wytwarzaja sie wtedy struktury plodowe). Dziecko umarlo na b. wczesnym etapie ciazy. Tak wiec wez poprawke na te 40 000. Gdy przyjezdza sie do szpitala z poronieniem w toku, to dziecka w lonie matki juz tez moze nie byc, moglo byc tak male, ze zostalo wczesniej zmiazdzone przez skurcze macicy - sorry, ze tak lopatologicznie, ale nie kazde dziecko z przyczyn naturalnych mozna pochowac przy poronieniu. Zycie to nie statystyka. I statystyki moga rzeczywiscie nie robic wrazenia. Ale ktos, kto "siedzi" w temacie to wie, ze 4 pogrzeby w miesiacu, ktore dotycza dzieci zmarlych w 9, 10, 14 i 15tc to jest duzo. Nie chodzi o dziecko kilkunastocentymetrowe zmarle na przelomie granicznych 22. tygodni, ale zupelnie malenkie dzieci. > Moje nienajlepsze wrazenie zachowuję także od czasu... Na szczescie serwis poronienie.pl nie stawia sobie za cel dbanie o Twoje wrazenia. :) Mam nadzieje, ze masz poczucie humoru. Monika (wuchowa) Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 20:01 > Na strone jest srednio kilkadziesiat wejsc dziennie. Co nagle, to po diable. :) Na strone jest srednio kilkadziesiat TYSIECY wejsc dziennie. monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 20:05 No to pozostaje się cieszyć że docieracie do wielu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 17:35 > Dz iewczyno zgodnie z prawem to za osobę której istnieje obowiązek pochowania uzna > je sie dziecko które ma minimum 500 g.Co to za prawo jakies nazistowskie. Pawle, prosze, jesli nie wiesz, o czym piszesz, to sie nie wypowiadaj, bo tylko przynosisz wiecej szkod niz pozytku. Przepis, na ktory sie powolujesz o 500 gramach nie obowiazuje od czerwca 1998 roku. Za dziecko - zgodnie z prawem polskim - uwaza sie osobe od poczecia do osiagniecia wieku 18 lat. Odsylam do ustawy o rzeczniku praw dziecka. Prosze, zajrzyj na glowna strone serwisu www.poronienie.pl, sa tam rozne informacje dot. prawa polskiego, ktore mowi o pogrzebie dzieci zmarlych przed 22 tygodniem ciazy. W dziale "Prawo" znajdziesz historie rodzicow, ktorzy pochowali swoje dzieci. Tylko w tym miesiacu napisaly do nas 4 rodziny o pogrzebach dzieci. Przy pazdziernikowym pogrzebie p. Bienkiewicz wymieniala szpitale, ktore informuja rodzicow o prawie do pogrzebu. A ja znam rodzicow, ktorzy ronili w tych szpitalach i nikt ich nie informowal o tym, ze moga pochowac swoje dziecko. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:43 "Pawle, prosze, jesli nie wiesz, o czym piszesz, to sie nie wypowiadaj, bo tylko przynosisz wiecej szkod niz pozytku." Doskonale wiem o czym pisze to Ty przynosisz więcej szkód niż pożytku twierdząc że za dziecko uznaje sie osobę od poczęcia do 18 roku życia.Przypominam zatem że w naszym kraju dzieci do momentu implantacji w macicy można całkowicie legalnie zabić przy użyciu środków powszechnie dostępnych w aptekach nie wspominam tu już o ustawie aborcyjnej coś wykoślawione to prawo co nie?Musisz zatem przyznać że zgodnie z definicją morduje się w Polsce dzieci legalnie i zazwyczaj z powodu faktu istnienia dziwne co nie? "Przepis, na ktory sie powolujesz o 500 gramach nie obowiazuje od czerwca 1998 roku.Za dziecko - zgodnie z prawem polskim - uwaza sie osobe od poczecia do osiagniecia wieku 18 lat. " Ach tak więc istnieje w Polsce OBOWIĄZEK pochowania dziecka zmarłego na skutek poronienia samoistnego to dziwne bo na Waszej stronie zapoznalem się z rozporządzeniem Balickiego które kreśla poronienie cyt"określa się wydalenie lub wydobycie z ustroju matki płodu, który nie oddycha ani nie wykazuje żadnego innego znaku życia, jak czynność serca, tętnienie pępowiny lub wyraźne skurcze mięśni zależnych od woli, o ile nastąpiło to przed upływem 22. tygodnia ciąży (21 tygodni i 6 dni)." natomiast zgon określany jest nastepujaco "Zgonem płodu (urodzenie martwe) określa się zgon następujący przed całkowitym wydaleniem lub wydobyciem z ustroju matki, o ile nastąpił po upływie DWUDZIESTEGO DRUGIEGO tygodnia ciąży lub później. O zgonie świadczy to, że po takim wydaleniu lub wydobyciu płód nie oddycha ani nie wykazuje żadnego innego znaku życia, jak czynność serca, tętnienie pępowiny lub wyraźne skurcze mięśni zależnych od woli." A teraz napisz mi czy w polskim prawie istnieje OBOWIĄZEK pochowania dziecka zmarłego na skutek poronienia czy nie? "Odsylam do ustawy o rzeczniku praw dziecka." Ja mogłbym Cię odesłać do wielu innych pięknych aktów prawnych.A później kazał to skonfrontować z rzeczywistością byłabyś zaskoczona. "Prosze, zajrzyj na glowna strone serwisu www.poronienie.pl, sa tam rozne informacje dot. prawa polskiego, ktore mowi o pogrzebie dzieci zmarlych przed 22 tygodniem ciazy. W dziale "Prawo" znajdziesz historie rodzicow, ktorzy pochowali swoje dzieci. Tylko w tym miesiacu napisaly do nas 4 rodziny o pogrzebach dzieci." Będę odwiedzał ten serrwis jest tam wiele ciekawych informacji chciałbym też pomóc na miarę swoich możliwości w promowaniu tego serwisu lub w czymś innym ale nie wiem narazie za bardzo jak. "Przy pazdziernikowym pogrzebie p. Bienkiewicz wymieniala szpitale, ktore informuja rodzicow o prawie do pogrzebu. A ja znam rodzicow, ktorzy ronili w tych szpitalach i nikt ich nie informowal o tym, ze moga pochowac swoje dziecko." To zarzut wobec Pani Bienkiewicz czy wobec szpitali?czy może twierdzisz że kłamała jeśli tak to po co mialaby to robić zła wola a może to wina czyjegos zaniedbania w szpitalu? Rownież pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 20:55 Pawle, > Doskonale wiem o czym pisze to Ty przynosisz więcej szkód niż pożytku twierdząc > że za dziecko uznaje sie osobę od poczęcia do 18 roku życia. Nie rozumiem, dlaczego mialabym przynosic wiecej szkod niz pozytku cytujac fragment ustawy o rzeczniku praw dziecka. Co do rozporzadzenia ministra Balickiego, to dotyczy ono sporzadzania dokumentacji medycznej. Na potrzeby tejze zdefiniowano, czy mowimy o poronieniu, czy o porodzie. KARTA ZGONU oraz ZGLOSZENIE URODZENIA DZIECKA dokumentacja medyczna nie sa i nie stosuje sie do nich rozporzadzenie. Tzn. ze mozna wystawic dokumenty potrzebne do pogrzebu (KZ) oraz do rejestracji (ZUDz) bez wzgledu na to, kiedy dziecko zmarlo (i w jaki sposob, poronienie samoistne czy tzw. aborcja). Z cytowanych przez Ciebie definicji wynika tylko tyle: Jesli dziecko urodzi sie zywe przed 22tc, to jest to porod. Jesli dziecko urodzi sie martwe przed 22tc, to jest to poronienie. Jesli dziecko urodzi sie martwe po 22tc, to jest to porod. A Twoje pytanie dotyczace obowiazku, to: § 7 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi (Dz. U. Nr 153, poz. 1783): zwłoki dzieci martwo urodzonych są chowane przez osoby uprawnione, o których mowa w art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych (Dz. U. z 2000 r. Nr 23, poz. 295 z późn. zm.). Na wniosek osób uprawnionych zwłoki te mogą być spopielone przez zakłady opieki zdrowotnej dysponujące odpowiednimi urządzeniami do tego celu. Przyjęcie zwłok do pochowania na cmentarz następuje po przedstawieniu karty zgonu. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:56 Pozatym co z tego że leakrz pro-lifowski ?Trudno mi sobie wyobrazic zeby bylo inaczej co mialby zabijac a pozniej wydawac ciala zeby ktos pochowal "skutek" jego pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:10 Przepraszam że odpowiadam na raty ale jestem w pracy i ślędzę wątek "dorywczo".Skąd takie wnioski?Zasugerowałaś że rodzicom zmarłego przed urodzeniem dziecka może się nie podobać że ktoś je pochowa.Przepraszam ale ja mam daleko gdzieś zdanie takich rodziców podobnie jakbym mial daleko gdzies zdanie rodziny która nie życzyłaby sobie aby ktoś pochowal ciało człowieka już urodzonego a będącego ich bliskim co w konsekwencji spowodowaloby to że zostalby on spalony ze smieciami.Tak już mam że uważam że człowiekowi należy się godny pochówek niezależnie od jego rozmiarów (właśnie!) i jeśli ktoś chce go pochować to należą mu się za to podziękowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.acn.waw.pl 30.03.06, 17:05 W pazdzierniku 2005 odbyl sie pierwszy pogrzeb organizowany przez fundacje. Ani razu nie padlo wtedy stwierdzenie, ze dzieci zmarle przed 22tc mozna pochowac, ze prawo na to pozwala, ze mozna je zarejestrowac w usc. Wprost przeciwnie. Organizatorzy na rozne sposoby informowali, ze "trzeba zmienic prawo", dajac tym samym bron do reki lekarzom, ktorzy wciaz odmawiaja rodzicom pochowanie wlasnego dziecka. Wiecej informacji na ten temat mozesz Pawle znalezc pod adresem: www.poronienie.pl/prawo_media.html Cel nie uswieca srodkow. Istotne jest nie tylko to, co sie robi - a sam pogrzeb najmniejszych dzieci jest jak najbardziej sluszny - wazne tez jak. A to jak w pazdzierniku zostal zorganizowany pogrzeb pozostawialo wiele do zyczenia. Ciekawa jestem Pawle, czy kiedykolwiek stales nad trumna SWOJEGO dziecka? Czy Twoja zona ronila dziecko w polskim szpitalu? Czy ktos z Twoich bliskich przezyl poronienie? Czy kiedykolwiek rozmawiales z kims na temat poronienia, martwych narodzin, przedwczesnych narodzin? Czy wiesz, jak rozmawiac z rodzicami po stracie dziecka? Jakich slow uzywac, jakich nie? Czy wiesz jak bardzo smierc dziecka na wczesnym etapie ciazy jest tematem tabu w naszym spoleczenstwie? Moze Ty mi wyjasnisz dlaczego w Polsce pogrzeby dzieci zmarlych w wyniku aborcji laczy sie z pogrzebami dzieci zmarlych w wyniku poronienia? W USA, czy w Afryce pogrzeby takie organizuje sie osobno (linki nt. tych pogrzebow z latwoscia znajdziesz na stronach katolickich, w razie czego moge podeslac). Nie wierze, ze ludzie, ktorzy na co dzien siedza tylko i wylacznie w tematyce "anty-aborcyjnej" beda potrafili o jednym i drugim problemie mowic tak, zeby nie skrzywdzic rodzicow po poronieniu. Zbyt wiele sie nasluchalam w pazdzierniku... Zbyt wiele mozna przeczytac w materialach "obroncow zycia". Polecam tez przeczytanie "Wprowadzenia teologicznego i pastoralnego do obrzedow pogrzebu", szczegolnie punkt 17. i 18. Pozdrawiam, kika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:04 "W pazdzierniku 2005 odbyl sie pierwszy pogrzeb organizowany przez fundacje." Wiem bo na nim byłem. "Ani razu nie padlo wtedy stwierdzenie, ze dzieci zmarle przed 22tc mozna pochowac, ze prawo na to pozwala, ze mozna je zarejestrowac w usc. Wprost przeciwnie. Organizatorzy na rozne sposoby informowali, ze "trzeba zmienic prawo", dajac tym samym bron do reki lekarzom, ktorzy wciaz odmawiaja rodzicom pochowanie wlasnego dziecka." Co takiego?????????Przecież cały ten pogrzeb miał udowodnić właśnie że można że tak nie musi być.Wielokrotnie słyszałem jak mówiła o tym przewodnicząca tej fundacji mało tego ta fundacja udowodniła to czynem wlaśnie to że można pomimo tego ówczesny minister zdrowia niejaki Balicki (ten sam który wydał rozporządzenie zgodnie z którym za dziecko może być uznana osoba mająca minimum 21 tygodni i 6 dni i ważąca powyżej 500 gramów) nasyłał na nich prokuraturę.Owszem informowali ale w innym kontekście oni domagali się przyznania tym dzieciom praw ludzkich a więc również prawa do godnego pochówku i wielokrotnie o tym mówili.Kika Ty najwyraźniej czegoś nie rozumiesz te wszystkie problemy nie wynikają z takiego czy innego stosunku ludzi do osobistej tragedii czy nawet zdania osób postronnych lecz z prostej rzeczy nienarodzony nie jest taktowany jak człowiek w prawie,mentalności nawet język go odczłowiecza.... jemu nie przysługują prawa ludzkie!!!I tak trzeba zmienić prawo tak aby istniał OBOWIĄZEK pochowania nienarodzonego dziecka a żeby było traktowane na równi z dzieckiem urodzonym nikt nie wpadł na pomysł żeby "utylizować" już urodzone dzieci zmarle z takich czy innych powodów tuż po porodzie.Pogrzeb dzieci nienarodzonych dał lekarzom broń do ręki?Wybacz ale to najdziwniejsza interpretacja z jąką przyszlo mi się spotkać.Moim zdaniem stało się wręcz odwrotnie wytrącił im broń z ręki bo skoro nazaret może to każdy może.A to że lekarze wciąż odmawiają stąd pewnie następna tego typu inicjatywa. "Wiecej informacji na ten temat mozesz Pawle znalezc pod adresem: www.poronienie.pl/prawo_media.html Cel nie uswieca srodkow. Istotne jest nie tylko to, co sie robi - a sam pogrzeb najmniejszych dzieci jest jak najbardziej sluszny - wazne tez jak. A to jak w pazdzierniku zostal zorganizowany pogrzeb pozostawialo wiele do zyczenia." Zajrzę w wolnej chwili może nawet zarejestruję się na forum:).Przypominam że tam byłem nie potrafię sobie wyobrazić jak można to było zrobić z większą godnością i szacunkiem dla tych dzieci. "Ciekawa jestem Pawle, czy kiedykolwiek stales nad trumna SWOJEGO dziecka? Czy Twoja zona ronila dziecko w polskim szpitalu? Czy ktos z Twoich bliskich przezyl poronienie?" Nie pomyślałaś że może nie czuję potrzeby uzewnętrzniania się z moich przeżyć na forum publicznym?Wybacz ale Twoja ciekawość nie jest do tego wystarczającym powodem. "Czy kiedykolwiek rozmawiales z kims na temat poronienia, martwych narodzin, przedwczesnych narodzin?" Tak "Czy wiesz, jak rozmawiac z rodzicami po stracie dziecka? Jakich slow uzywac, jakich nie?" Sądzę że tak aczkolwiek nie sposób przewidzieć indywidualnych reakcji. "Czy wiesz jak bardzo smierc dziecka na wczesnym etapie ciazy jest tematem tabu w naszym spoleczenstwie?" Aż za dobrze. "Moze Ty mi wyjasnisz dlaczego w Polsce pogrzeby dzieci zmarlych w wyniku aborcji laczy sie z pogrzebami dzieci zmarlych w wyniku poronienia? W USA, czy w Afryce pogrzeby takie organizuje sie osobno (linki nt. tych pogrzebow z latwoscia znajdziesz na stronach katolickich, w razie czego moge podeslac). Nie wierze, ze ludzie, ktorzy na co dzien siedza tylko i wylacznie w tematyce "anty-aborcyjnej" beda potrafili o jednym i drugim problemie mowic tak, zeby nie skrzywdzic rodzicow po poronieniu. Zbyt wiele sie nasluchalam w pazdzierniku... Zbyt wiele mozna przeczytac w materialach "obroncow zycia"." Bo jedne i drugie nie są traktowane jak ludzie dopóki nie będą trudno jedne dyskryminować a drugim przyznawać prawo do pogrzebu.Ja ich nie dzielę ze względu na przyczynę śmierci jedne i drugie zasługują na pochówek nawet jeśliby miały spocząć obok siebie.Widziałem tylko relacje z pogrzebów dzieci nienarodzonych zabitych w wyniku tzw.aborcji możesz przesłać.Natomiast wiem że w Hiszpanii kiedy odbywał sie taki pogrzeb nie dzielono tych dzieci nie organizowano im osobnych pogrzebów.Może dlatego że rodzice nie zadbali/nie wiedzieli/nie mogli ich pochować zresztą trudno sobie wyobrazić że ludzie którzy zdecydowali się zabić swoje dziecko przed urodzeniem zaraz po tym będą skłonni organizować im pogrzeb.A ja nie wierzę że ludzie którzy na codzień siedzą w tematyce wyłacznie poronień będą wiedzieć jak traktować dzieci zabite w wyniku tzw.aborcji tudzież zadbać o to aby nie trzeba im organizować pogrzebów.Dlaczego piszesz obrońców życia ujmując to w cudzysłów?Może to oni zabiegają o to żeby życie nienarodzonego dziecka nie było chronione? "Polecam tez przeczytanie "Wprowadzenia teologicznego i pastoralnego do obrzedow pogrzebu", szczegolnie punkt 17. i 18." Wybacz Kika ale sprawy teologiczne mało mnie obchodzą ale może przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 30.03.06, 21:28 > ówczesny minister zdrowia niejaki Balicki (ten sam który wydał rozporządzeni > e zgodnie z którym za dziecko może być uznana osoba mająca minimum 21 tygodni i > 6 dni i ważąca powyżej 500 gramów jesli cytujesz rozporzadzenie z 17.09.2004 dotyczace sporzadzania dokumentacji medycznej, to nie ustala ona tego, od kiedy uznajemy kogos za dziecko czy nie. Rozroznienie 21 tygodni i 6 dni sluzy tylko temu, czy mowimy o poronieniu czy porodzie. Dziecko mozna zarowno poronic jak i urodzic. Jesli znasz jakis akt prawny min. Balickiego, w ktorym mowa jest o tym, od kiedy uznajemy dziecko za dziecko, to bede wdzieczna za podanie numerow ustawy. 500 gramow we wspomnianym rozporzadzeniu sie nie pojawia. Czytales te rozporzadzenie czy znasz je tylko ze slyszenia? Skad masz te 500 gramow, skoro od 1998 roku ich w polskim prawie nie ma? Jedyny akt prawny, ktory mowi od kiedy mamy do czynienia z dzieckiem to ustawa o rzeczniku praw dziecka, wg tej "definicji" o dziecku mowimy od poczecia do osiagniecia pelnoletnosci. Monika (wuchowa) Odpowiedz Link Zgłoś
wuch Re: Oficjalny komunikat Fundacji "Nazaret" vs Gaz 01.04.06, 11:59 I co Pawle, nie stac Cie na przyznanie sie do bledu? niewiedzy? Monika (wuchowa) Odpowiedz Link Zgłoś
moheras LPR to niech zrobi pogzeb lodzkiego muzeum sztuki 30.03.06, 10:52 bo do tego doprowadzili swoja glupota Odpowiedz Link Zgłoś
dwiejedynki LPR zablokowało budowe muzeum sztuki w Łodzi 30.03.06, 11:30 pamiętajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek pamietamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:47 ja to rozgadalem masie osob i mam nadzieje ze takie nowinki beda sie wlasnie w ten sposob rozprzestrzeniac ... na pohybel LPR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstrzasniety bydlaki i hieny! IP: *.retsat1.com.pl 30.03.06, 12:10 Potworne, makabryczne. Nie pojmuje, jakim trzeba byc bydlakiem, zeby dla swoich nikczemnych politycznych korzysci zorganizowac show z udzialem martwych plodow. Nie mam slow. W szczegolnosci dla tego debila ksiedza i politykow-hien, ktorzy to firmuja swoimi nazwiskami. Jak wam nie wstyd, bydlaki! Jestescie obrzydliwymi, pozbawionymi ludzkich uczuc monstrami, skoro cos takiego robicie. Obrzydliwe, straszne, nieludzkie... Nazistowskie potwory!!! Przekroczyliscie wszelkie granice, bydleta!!! Hanba i wstyd. Jak mozna..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: bydlaki i hieny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:22 Bydlakiem i hieną jest ktoś taki jak Ty święcie oburzony że ktoś postanowił pochować ciała ludzi i nie pozwolić aby zostały spalone ze śmieciami lub wywalone do kanalizacji.Jak myślisz bydlaku co się dzieje z 40 tys ciał dzieci zmarłych na skutek poronienia każdego roku?Jasne nie widac..... nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: bydlaki i hieny! IP: *.gos.lodz.pl 30.03.06, 12:31 pewnie, lepiej robić z tego widowisko!!!!!!!!!!!, wszystko można zrobić jak sie chce ale nie w taki sposób, to jest robione tylko i wyłącznie pod publiczkę, że jacy to oni sa wspaniali! Tak naprawdę nie szanują nic i nikogo poza drogą do władzy i kasy. Powodzenia i gratulacje, więcej takich ludzi, zajdziemy daleko, naprawdę. Jak sa tacy dobrzy, czemu nie pomagają w inny sposób, temat rzeka. To posunięcie, to tylko propaganda i show dla naiwnych ludzi TRAGEDIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: bydlaki i hieny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:40 A ja bym chciał żeby pokazano spalarnie śmieci i jak wyrzucają nienarodzone dzieci do kanalizacji bo nie ma się co oszukiwać jesli dziecko ma powiedzmy 8-10 cm to tam właśnie trafia to by dopiero było widowisko.Na forum poronienia czytałem że jedną kobietę odesłano z "wyskrobinami" w słoiku na drugi koniec miasta do jakiegoś laboratorium to jest dopiero tragedia.A to że interesują się tym media to bardzo dobrze niech ludzie wiedzą że mają prawo pochować swoje dziecko i żaden szpital lub inna władza nie może im tego zabronić.I za to dziekuję Nazaretowi.Nie wydaje mi sie również żeby miało to cokolwiek wspólnego z polityką.Natomiast wiem że o obowiązku pochówku i tak zdecydują politycy więc dobrze że niektórzy z nich się tym zainteresowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mohair_attack Re: bydlaki i hieny! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.06, 16:20 Organizatorzy happeningu i niektórzy forumowicze to jednak psychole! Jakiś Paweł pisze tak: „A ja bym chciał żeby pokazano spalarnie śmieci i jak wyrzucają nienarodzone dzieci do kanalizacji” i tak dalej i tak dalej. Straszne ! Takie koszmary to pokazują w Polsacie : program „Nieustraszeni” tam można sobie obejrzeć, jak ktoś lubi. I nie robić mi takich publicznych horrorów organizowanych przez religijnych psychopatów. Czy ten ksiądz Sudowski wie, ze bierze udział w czarnej mszy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstrzasniety zero uczuc IP: *.retsat1.com.pl 30.03.06, 20:58 Daruj sobie te epitety, byle kto nie moze mnie obrazic. Problem pochowku plodow (tak wlasnie - plodow, a nie "nienarodzonych dzieci") widze. Bez watpienia potrzebny jest szacunek, takt i delikatnosc dla rodzicow, ktorzy przezyli poronienie. Wiem o tym najlepiej, bo moja przyjaciolka przeszla przez utrate ciazy w zeszlym roku. Bylem z nia wtedy. Mowilismy o "dziecku", nie o "plodzie", ale czy to nam sie podoba, czy nie, w sensie medycznym i prawnym chodzi o plod. Jesli tego nie wiesz, to pczytaj, co pisza fachowcy - np. autorzy komentarzy do kodeksow karnych (Zoll, Gorniok). Sa profesorami, a wy jestescie przy nich nikim. Wlasnie jednak szacunku, taktu i delikatnosci zabraklo autorom tego makabrycznego widowiska, organizowanego dla oblesnych celow politycznych mlodziezy wszechpolskiej i jej kompanow. Nie pojmuje, jak komus moglo przyjsc cos takiego do glowy. Jestem zszokowany. I prawda jest, ze to wlasnie kosciol odmawia pochowku poronionych plodow. Tak tez bylo w przypadku mojej przyjaciolki. Wiec angazowanie sie ksiezy w takie propagandowe obrzydliwosci jest potworna dwulicowoscia. Ale taka dwulicowosc jest norma w ich przypadku. Zanim nastepnym razem wejdziecie ludziom do ich obolalych pamieci w swoich skinheadzkich buciorach - uzyjcie mozgow. To, co zrobiliscie, pobilo wszelkie rekordy obrzydliwosci, makabry, braku ludzkich uczuc, delikatnosci i glupoty. Pewnie nawet sie nie domyslacie, jak wielu ludzi zraniliscie. I pewnie wam, ogarnietym katolickim fanatyzmem i politycznym szalem - jest to obojetne. Takie wrazenie sprawiaja na pewno twoje ohydne wypowiedzi. Nigdy nie pogodze sie z tym, ze sa ludzie, ktorzy zachowuja sie tak jak wy. Nie zrozumiem, jak mozecie byc tak bardzo pozbawieni elementarnych ludzkich odruchow. Jestescie chorzy. Fanatyzm i brak zrozumienia dla drugiego czlowieka, a takze nienawisc dla ludzi, ktorzy mysla inaczej niz wy - jest wasza choroba. Polska choruje na raka, ktorym wy wlasnie jestescie. I ta choroba mnie osobiscie bardzo boli. Nie wierze w wasze dobre intencje, na ktore sie powolujecie. To mlodziez wszechpolska krzyczy "zrobimy z wami, co hitler z Zydami". To mlodziez wszechpolska rzuca ceglami w ludzi, ktorzy maja odwage byc inni, zyc inaczej, myslec inaczej i wierzyc w co innego. Nie zycze wam, zebyscie kiedykolwiek przechodzili przez koszmar poronienia. Tego nie wolno zyczyc nikomu. Ale zycze wam, zeby cos was jednak nauczylo elementarnego szacunku dla uczuc innych ludzi. Wrzeszczycie, kiedy ktos zrobi sobie dowcip z waszej dewocji, bo to "obraza wartosci i uczucia religijne". Wy sami nie macie zas najmniejszego szacunku dla innych ludzi. Ta koszmarne, makabryczne show, podczas ktorego posluzyliscie sie szczatkami ludzkich plodow dla politycznej manipulacji - jest tego dowodem. Ponadto uwazam, ze prokuratura powinna wyjasnic, w jaki sposob weszliscie w posiadanie plodow i czy bylo to legalne. Jesli nawet bylo, to moja ocena moralna waszego wstrzasajacego postepowania pozostaje negatywna. A waszych intencji dowodzicie cala wasza dzialalnoscia, ktora opiera sie na sianiu nienawisci do innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: bydlaki i hieny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:32 tak..... właśnie tak postępowali naziści z ciałami ludzi?Jak rozumiem pogrzeby im organizowali... no cóż... mnie czego innego uczono nie ma co.. rzeczywiście naziści z tego Nazaretu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: bydlaki i hieny! IP: *.gos.lodz.pl 30.03.06, 14:22 gratuluje światopoglądu i zrozumienia istoty przedstawionego tutaj problemu! Światopogląd każdy może mieć jaki chce, właśnie o to chodziło, wywołanie takich opinii, jaką przedstawia niejaki Paweł, cieszyć może tylko to, że owych wypowiedzi jest BARDZO mało , że większość z nas rozumie w czym jest prawdziwy problem, szkoda słów i czasu!!! BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pius_XI_Pacelli Przekwalifikowac posłów LPR na prostytutki IP: *.cm.umk.pl 30.03.06, 14:25 a niemieckie prostytutki na posłów LPR !!!!! Są na to fundusze europejskie do wzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta To śmierdzi sektą... IP: *.vline.pl / *.109.rev.vline.pl 30.03.06, 15:07 Dziwne rytuały i to do tego w świetle kamer. Od dawna wiadomo, że LPR i MW to skrajna prawica, a wszystkie skrajności są szkodliwe. Nie można ufać inicjatywom takich ludzi, bo są skrzywieni w jedną stronę, a prawda zawsze leży po środku. Poza tym istnieje sprzeczność, bo kościół sam odrzuca i nie organizuje katolickich pogrzebów nieochrzczonym, jakimi niewątpliwie są płody. Czyżby kościół zmienił podejście do tej sprawy? Dlaczego LPR i MW robi za rzecznika kościoła? Niedługo Giertych i Rydzyk zostaną multipapieżem. Wszystko jest pogmatwane. Przejrzystość w polityce i kościele ma wygląd mętnej kałuży. A pogrzeb na pokaz jest po prostu niesmaczny, zwłaszcza, gdy ma zabarwienie polityczne. Poza tym jeśli chodzi o szacunek do tych ciał, to czy szacunkiem jest chowanie trzech w jednej trumnie? To tak samo, jakby trzech doroslych wpakowac do jednej. Skoro skąpią na trumny, to chyba większy szacunek mają dla pieniędzy, a nie dla tych zwłok. Poza tym organizując ten pogrzeb we wsparciu skrajnej prawicy o nazistowskich zapędach nie mają szacunku dla poglądów rodzin tych ciał oraz dla ich religii. Wątpię, żeby np. muzułmanie, Żydzi, prawosławni, świadkowie Jehowy czy inni byli zainteresowani i zadowoleni z tego, że chowa się ich zwłoki w obrządku katolickim. Poza tym to śmieszne, że można sobie zabrać ciało i robić z nim, co się chce. Poza tym fundacja Nazaret może dochodzić zmian w prawie bez takiej szopki, tak samo, jak się nie organizuje głośnych pogrzebów ofiar wypadków samochodowych do walki z bezmyślnością kierowców. Co innego edukacja i działanie prawne, a co innego akcje i marketing. Szkoda słów, tylko żeby to nie wyszło za granice kraju, bo znowu staniemy się pośmiewiskiem Europy. Chociaż bardziej chyba się chce płakać niż śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twój wacek Dlaczego przed urodzeniem nie mogłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 17:57 wybrać ,czy się chce urodzić ,czy nie ? Urodziłem się i jak teraz popełnię samobójstwo to pójdę do piekła ? Dlaczego ? Dlaczego Bóg zmusza mnie pod groźbą kary do życia ,które jest piekłem ,a zresztą życie to śmiertelna choroba . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raveman Re: Pogrzeb płodów IP: *.toya.net.pl 30.03.06, 18:39 Ci ludzie są p.o.p.i.e.p.s.z.e.n.i religijnie, ale nie widzą tego jak pseudo-ksiądz RYDZK ma majątek. Kilku hektarowa posiadłość, super-fura, helikopter czy to jest symbol cnoty i ubóstwa???? Pytam się Was dewoci-religijni czy Wy tego nie widzicie czy nie chcecie widzieć. Kościół jako instytucja robi z ludzi marionetki które robią to co im kościół powie. LPR też jest blisko Kościoła bo tam jest dla nich poparcie. Może nie mam studiów skończonych ale takie jest moje zdanie i nikt mnie nie zmusi do takiego myślenia jaki mi kościół narzuca. NEMA Odpowiedz Link Zgłoś