Dodaj do ulubionych

Okradają MPK

02.10.06, 17:31
Na wstępie chciałbym sie z wszystkimi przywitać, gdyż jest to mój pierwszy
post na tym forum.
A więc witam wszystkich.!
Teraz do rzeczy. Ostatnio kilka razy przytrafiło mi się podróżować autobusem
do dworca PKP. Procedura jest taka: Pasażerowie kupują u kierowcy bilety,
które on na miejscu kasuje. Po dojezdzie do przystanku docelowego częśc
podróżnych zwraca tenże bilet kierowcy. Bilet ten znajduje się ponownie w
obiegu i jest poraz drugi, potem pewnie poraz trzeci a może i czwarty
sprzedawany! A pieniążki lądują do kieszeni kierowcy! W ten właśnie sposób
okradane jest nasze biedne Żychlińskie MPK!
Winę ponoszą pasażerowie którzy to robią jak również kierowca, traktujący
publiczną własność jak swój prywatny folwark. Działalnośc MPK w tak małym
miasteczku jak żychlin, nie jest przedsięwzięciem dochodowym a w tym przypadku
to napewno głęboko deficytowym.
Apeluje do ludzi uczestniczących w tym procederze! Opamiętajcie się, jeśli
będziecie tak dalej robić, to w koncu zamkną linie autobusową, lub nie
wymienią na nowe autobusów przez kolejne 30 lat, bo nie oszukujmy się, ale
żychlińskie autobusy nie są za piękną wizytówką naszego miasta.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kot9933 Re: Okradają MPK 02.10.06, 18:06
      Preceder bardzo naganny. Uczciwa praca podobno nikt sie niedorobil Bardzo
      drogie paliwo z pieniazkow panstwowych a profity do wlasnej kieszeni, Moze
      nalezaloby dyrekcje powiadomic o takich przypadkach nieuczciwosci ? wstyd panie
      kierowco i tu sie wlasnie klaniaja kasy fiskalne .
      • danl16 Re: Okradają MPK 02.10.06, 19:19
        dokładnie !

kot9933 napisała:

> Preceder bardzo naganny. Uczciwa praca podobno nikt sie niedorobil Bardzo
        > drogie paliwo z pieniazkow panstwowych a profity do wlasnej kieszeni, Moze
        > nalezaloby dyrekcje powiadomic o takich przypadkach nieuczciwosci ? wstyd
        panie
        >
        > kierowco i tu sie wlasnie klaniaja kasy fiskalne .
        • oswiecona Re: Okradają MPK 02.10.06, 20:08
          I to jest właśnie takie rządzenie majatkiem Gminy! Niektórzy mają łby tylko do
          noszenia kapelusza a nie do myślunku. Powiedzą aby była kasa fiskalna to musi
          byćteż kasa aby takie cosik kupić i ........... . A dla ratowwania kolesi pisze
          się głupoty tak jak w przypadku tego kandydata na burmistrza pana M. Co on nie
          zrobił, itp.
          • jadwiska Re: Okradają MPK 02.10.06, 22:24
            Panowie kierowcy zachowują się jak BOSSOWIE całej lini MPK.
            Od ich widzimisię zależy,czy zdążysz na pociąg czy też będziesz wracał piechotą
            po wyjściu z pociągu.A jeszcze oddawać im bilety?
            Tylko,że ludzie (szczególnie starsi) oddają a oni biorą i dalej te same
            sprzedają. Coś z tym trzeba zrobić.
            • edmurphy Re: Okradają MPK 03.10.06, 00:23
              Taki proceder trwa odkąd istnieją żychlińskie autobusy. Jak też gratisowe
              wożenie znajomych. Próbowano to już kilkakrotnie eliminować, byli na przykład
              kontrolerzey. Ale niewiele to zmieniło. Taka jest nasza polska i zychlińska
              mentalność.To tak jak z kopertami dla lekarzy, nawet jak nie wołaja to się im
              wciska i ma się wrażenie, że zrobią coś więcej niż normalnie. Sami jesteśmy
              sobie winni. Mechanizm podobny. Jak ktoś słusznie zauważył szczególnie
              rozpowszechniony wśród osób starszych. Ale zaraza się rozszerza. I jak z tym
              walczyć?
          • adek691 Re: Okradają MPK 04.10.06, 19:26
            wtrące się gdyż na codzień mam przyjemnośc spotykać sie z tymże
            precedensem....I niestety P.krawczyk jest ta osoba która tenże precedens
            popiera, a co najgorsze stosuje ....
    • ola180 Re: Okradają MPK 03.10.06, 14:26
      cześć! ja również chcę się ze wszystkimi przywitać bo dopiero rozpoczynam
      dyskusję na formum.
      Odnosząc sie do kwestii biletów i kas fiskalnych narzuca mi się skojarzenie
      dotyczące zakładów fryzjerskich. Mimo, że fryzjerzy mają obowiązek wystawiania
      za swoje usługi paragonów, to nie robią tego. Kasy fiskalne stoją oczywiście,
      ale czy ktoś z was dostał kiedykolwiek paragon u fryzjera.
      • kot9933 Re: Okradają MPK 03.10.06, 16:48
        Ja do oswieconej , z tymi kapeluszami to tak z myslacymi normalnie i "
        inaczej " Nie wiem jaka jest cena biletu MPK bo akurat nie mam potrzeby
        przemieszczania sie ich srodkami lokomocji "ALE" zalozmy ze bilet kosztuje 2,-
        zl 10 biletow dziennie tylko 10 z tzw zwrotow to 20,- w skali miesiaca to 600,-
        a kaska kosztuje 1.200,- Tylko 2 miesiace odzysku z lewizny jest kasa , w skali
        roku juz po zakupie kasy jest zysk 6,000,- do szkoly bylo pod gorke ?
        • sprawiedliwa5 Re: Okradają MPK 04.10.06, 15:17
          Dla mnie to co tutaj wypisujecie to istne bzdury! Ja jezdze autobusami
          miejskimi kilka razy dziennie i nigdy nie widzialam jeszcze czegos takiego !
          Nie oczerniajcie bezpodstwnie kierowcow! Wydaje mi sie że ten kto rozpoczol ten
          temat musial miec jakis powod zeby to pisac. moze np. kierowca kazl mu kupic
          bilet lub zostal zlapany przez kontrole. opanujcie sie lepiej a nie wypisujecie
          takie rzeczy.
          • tobijasz Re: Okradają MPK 04.10.06, 21:04
            To co sprawiedliwa5 napisałaś jest bzdurą i prawdopodobnie to Ty, albo masz
            powiązania z kierowcą, albo sama uczestniczysz w tym procederze! To jest FAKT
            potwierdzony przez wiele osób.
    • kot9933 Re: Okradają MPK 04.10.06, 20:23
      A ja mowie kasa fiskalna, skoro faktycznie tak sie dzieje. Na bileciku jest
      wybita godzina i opcja uzywania jednego biletu kilkakrotnie nie ma szans
      przetrwania. Koszt poniesiony na zakup kasy szubciutko sie zwroci. Nie lubie
      zlodzieji, kierowca ma prace niech ja szanuje.
    • ktos1111 Re: Okradają MPK 05.10.06, 00:37
      Fajnie że weszliśmy na temat różnego rodzaju afer które drążą nasze biedne
      miasteczko. Chciałem się podzielić z wami ile to ja przez jeden krótki dzień
      dzisiaj zauważyłem różnego rodzaju wykroczeń, przewinień bądź afer, jak to wy
      pięknie nazywacie. Otóż dzisiaj zostałem obudzony o godzinie 4 rano gdyż mojemu
      sąsiadowi który ma „problemy alkoholowe” zachciało się „krzyczeć” na swoją
      biedną żonę i tu już mamy jedną „aferę” gdyż jak ktoś może zakłócać mi ciszę
      nocną która powinna trwać od 22 do 6 rano, no nic pomyślałem , zadzwonię po
      policję przyjadą zrobią porządek będzie spokój prześpię się a tu zonk!!! Zgłasza
      mi się jakieś Kutno!!! normalnie szok to my mieszkamy w Kutnie czy w Żychlinie?,
      no nic dotrwałem jakoś do 6 rano myślę sobie pójdę do sklepiku kupię sobie
      świeże bułeczki na śniadanko, pani uśmiechnięta jak zwykle, zapakowała mi
      pieczywo, szybko policzyła coś na kalkulatorku i tu co? Następna afera gdyż kasa
      fiskalna stała obok i nie była nawet jeszcze włączona no ale pan jest znajomy to
      można się nie obawiać że szepnie „komuś nieodpowiedniemu”, no nic idę sobie do
      domku i co? Wlazłem w kupkę psa sąsiada .I znowu afera bo przecież każdy
      posiadacz psa ma obowiązek sprzątania po swoim pupilu, ale cóż mieszkamy w takim
      a nie innym mieście i rzadko zdarza się ktoś kto posprząta po swoim psie czyż
      nie tak drodzy forumowicze?, to też jest złamanie jakiegoś prawa!!!. Godzina 7
      zasiadam do śniadanka no i co? Pieczywo wczorajsze!!! A prosiłem miłą panią ze
      sklepiku o świeże pieczywko i znowu afera!. Bo też uważam że zostałem w
      bezwzględny sposób oszukany i to z miłym uśmieszkiem na twarzy to prawie się
      liczy podwójnie. No i może w końcu wyjaśnię dlaczego umieściłem te „moje afery”
      w tym poście a nie innym , gdyż zbliżała się moja godzina odjazdu tego
      „skorumpowanego” autobusu. Z zainteresowaniem poszedłem na przystanek zobaczyć
      jak to wygląda ten „potwór” kierowca którego oglądam prawie codziennie, ale to
      dzięki założycielowi tego tematu mogłem w końcu go odkryć. Po krótkim
      oczekiwaniu patrzę, jest autobus! no i znowu afera bo BOSS jak to ktoś ładnie
      nazwał tych „największych aferzystów” ostatnich dni śmiał się spóźnić o całą
      minutę. Ale nic nie zrażony tym, gdyż oczekuję 30 minut na dworcu, wsiadam do
      autobusu i co, znowu afera bo jakoś mi ten kierowca nie wygląda na potwora jakiś
      taki normalny nie ma szponów, kłów. Nic podchodzę nieśmiało proszę o bilet
      normalny, zaciekawiony a może mi coś zaproponuje może jakiś mały „układzik” może
      jakaś prośba o zwrocie biletu, nic cisza kierowca przyjął pieniądze. Nie zrażony
      tym ja mały odkrywca afer idę skasować bilet i znowu nic bo na bilecie odbiły mi
      się jakieś cyferki, nie ma jakieś ukrytego zdania typu jak już dojedziesz na
      stację to oddaj mnie biednemu małemu kierowcy. Nic kompletnie nic. Jadę sobie
      spokojnie obserwując ukradkiem kierowcę, dojeżdżamy do przystanku na wyzwolenia,
      wsiada do autobusu grupka młodzieży, dwie osoby kupują bilet trzy sobie ze
      śmiechem siadają obok mnie, po chwili dołączają do nich te dwie osoby i słyszę
      bardzo „miłą” moim uszom rozmowę pomiędzy nimi, cytuję na ile mnie pamięć nie
      myli i me słownictwo ma taki zasób „gustownie dobranych słów”
      -te, ch... mi nie skasował biletu pewnie myśli że mu k... zwrócę, ( śmiech
      naszej następnej generacji, a kasownik elektroniczny obok młodzieńca), tu
      następuje mała podpowiedź drugiego współpasażera
      - e ziom przecież masz kasownik obok siebie, małe zakłopotanie ze strony
      przedmówcy i tu padają słowa:
      - o jak fajnie, kasowniki elektroniczne no to taki ch... sobie skasuje bilet,
      będzie na dwa razy .
      Mógłbym cytować to do bólu ale mniejsza o fakt to kierowca jest w centrum moich
      zainteresowań . Jest, widzę, jednak potwierdza się, babcia „szybkim ruchem”
      rzuca bilet na konsolę kierowcy, nie ważne jest to że kierowca ma minę jakby
      miał zaraz udusić biedną babcie ta wysiada koło przejazdu jakby nigdy nic się
      nie stało widać że przyzwyczajona do tego iż „ obdarza takim majątkiem” BOSSA
      kierowcę. Dojeżdżamy do stacji młodzież zadowolona wysiada z autobusu, co się
      dziwić mają bilet na następny przejazd, i teraz bomba sezonu zapewne ktoś zaraz
      napisze że jestem za kierowcami, bo próbuje jakoś ich wytłumaczyć że ich bronię,
      ale mi się wcale to nie podobało co zobaczyłem bo kierowca otworzył okno i
      wywalił bilet od babci na ziemię (a w zasadzie to w wielką kałużę) pomiędzy inne
      walające (pływające) bilety , może to zrobił tylko dlatego iż ja byłem przy
      autobusie może póżniej wyjdzie wyłowi i sprzeda nie wiem, ale ładnie to tak
      zaśmiecać teren stacji!!!. Uff zmęczyło mnie to opisywanie tych paru godzin
      bawienia się w odkrywcę wielkich afer Żychlińskich, i sądzę że wszyscy mają z
      tym do czynienia ale życie się toczy dalej i cieszy mnie to że „nie taki diabeł
      straszny jak go malują”. Pozdrawiam wszystkich odkrywców mniejszych lub
      większych afer, tylko na boga!!! Sprawdźcie najpierw wszystko dobrze, zanim to
      później z wielkim hukiem wylejecie na to forum. A słowa typu złodzieje i łajdaki
      zostawcie dla siebie. Smile!!!
      p.s nie wracałem dziś po południu komunikacją miejską może jutro coś odkryje to
      podzielę sie tym z wami drodzy "odkrywcy afer"
      • edmurphy Re: Okradają MPK 05.10.06, 00:47
        Ktosiu, no przeciez pisałem, że z tymi biletami to jak z łapówkami dla lekarzy.
        Dajemy czy chcą czy nie chcą, a potem mieszamy ich z błotem. Różnica między
        kierowcami, a lekarzami polega jedynie na wysokości kwoty i na tym oczywiście,
        że lekarze (podobno) biorą. Piszę podobno, bo nie dawałem więc nie wiem :-)
    • ktosbardzomadry Re: Okradają MPK 05.10.06, 07:00
      A co się dziwić że kierowcy zachowują się jakby to był ich prywatny folwark jak
      ( a wiem to z pewnego źródła) w całym tym procederze biorą udział ich
      przełożeni w tym dyrektor p.W.K. To ja teraz wcale się nie dziwie że MPGKiM stoi
      w miejscu i wygląda jak całe nasze miasto
      • zainteresowany761 Re: Okradają MPK 05.10.06, 09:49
        ale się cholera porobiło! toż to zrobiła się nam w żychlinie wielka afera!
        ciekawe co na to władze zgk?
      • nicolas7 Re: Okradają MPK 05.10.06, 16:29
        Znowu same plotki, Pani "ktośbardzomądry" pisze o terażniejszych machlojkach
        dyrektora W.K. - jak się domyślam chodzi o Waldemara Kacperskiego, tylko taka
        mała informacja z mojej strony: Pan W.K. nie jest już dyrektorem tylko pan
        Marek Jabłoński i to już conajmniej od wiosny, więc zanim kogoś oczernicie,
        sprawdzajcie swoje informacje, bo znowu powtarza się sytuacja : podobno,
        słyszałam, ktoś mi mówił....
        • jadwiska Re: Okradają MPK 05.10.06, 17:04
          Uważam, że dyskusje na w/w temat dały juz efekty.
          Kierowcy boją się sprzedać skasowanych wcześniej i oddanych biletów innym
          podróżnym.
          Prawdopodobnie ten preceder dobiegł konca- kierowcy boją sie kontroli.
          Czyli dobre zakończenie - koniec "afery biletowj"
          • edmurphy Re: Okradają MPK 06.10.06, 01:06
            Czyżby nasze forum miało taką "power"? :-)
            Dzięki za roszyfrowanie inicjałow W.K., bo już posądzać się zacząłem o jakieś
            zawirowanie umysłowe :-)))
        • kwazar1 Re: Okradają MPK 06.10.06, 11:45
          Kacperski nie jest dyrektorem od wiosny ale zeszlego roku. Ciekawe co to za
          źrodło "ktosbardzomądrego" informuje o takich rewelacjach?
    • rafinada Re: Okradają MPK 06.10.06, 07:54
      Witam
      Uwagi tematu to nie udało mi się przyuważyć (choć czasami jeżdżę "1") biletów z
      tak zwanego drugiego obiegu. Widziałem zaś jak często sami pasażerowie wrzucali
      złocisze do kasy kierowcy bez oczekiwania na bilet, jakby sami od siebie go
      chcieli wspomóc finansowo. Ludzie ci z widzenia są zazwyczaj stałymi klientami
      naszej komunikacji miejskiej. Żeby nie było tak, że biedni w przyszłości nie
      będą mieli czym dojechac na ten dworzec, bo komunikacja będzie zbyt deficytowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka