dw225 20.10.06, 07:57 Ilu by było kandydatów na radnych jak by radni pracowali za darmo bez diet. Diety ich można by było przekazać na jakiś inny cel bardziej przydatny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiwaczek11 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 14:50 nawet nie chcą się wpisać, a co dopiero pracować :) Odpowiedz Link Zgłoś
zniesmaczona12 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 18:28 Nie mowcie tak , z calego Zychlina znalazlyby sie jakies 4 osoby . Mysle ze bylyby to osoby, ktore faktycznie chcialyby zmian . Znam osobiscie kilka osob madrych , ktore nie kandyduja tylko z tego wzgledu ze za duzy tlok na listach i swiadomosc spoleczenstwa, ze tylko kasa sie liczy. Kiedys byly "symboliczne" kwoty za sesje i jakos Zychlin sie nie zawalil. Teraz bycie radnym to niezle zrodlo dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
rs77 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:05 Dużo rozmawialiśmy z p. Tomkiem na ten temat - jestem gotów się wpisać. Mam jednak inną koncepcję - za dobrą pracę - motywujące wynagrodzenie ( jak w firmie) należy ludzi aktywnych, ambitnych, mających konkretne dokonania np. pozyskanie środków finansowych pozytywnie motywować - mają przecież np. rodziny do utrzymania - za złą: przyklaskiwanie, brak inicjatyw, brak zdania - 0 zł). Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
zniesmaczona12 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:32 Dobry temat do dyskusji ale jak Pan sobie to wyobraza ? Nie interesowalam sie nigdy tym tematem , czy sa wogole takie mozliwosci ? Nie jest obligatoryjne ze radny musi otrzymywac diety ? Prosze o wyjasnienie Odpowiedz Link Zgłoś
rs77 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:47 Radni otrzymują diety na zasadach ustalonych przez Radę Miasta - to najważniejsze. Diety te korzystają ze zwolnienia od podatku dochodowego. Dieta jest wynagrodzeniem radnego i składa się z dwóch części: dieta właściwa - rekompensata za czas poświęcony pracy Rady na sesjach, komisjach, itp. oraz koszty podróży służbowej. Art. 24 Ustawy Samorządowej mówi, że radny obowiązany jest brać udział w pracach Rady, Komisji. W takiej sytuacji radny musi zwalniać się z pracy, aby uczestniczyć w posiedzeniach sesji. Pracodawca jest zobowiązany na mocy tej samej ustawy zwolnić radnego na sesję, ale nie ma obowiązku wypłacenia wynagrodzenia za ten dzień nieobecności. Mozna np. przenieść posiedzenia na 16 - i juz nie ma zwalniania z pracy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zniesmaczona12 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:57 No to w takim razie jest pole do wprowadzenia zmian i bardzo dobrze. Ja caly czas slyszalam bajeczki ze radny musi otrzymac kase bo mu sie nalezy jak " psu miska " i nigdy nie slyszalam , zeby ktorys(as) z radnych nie otrzymali pieniedzy. Nawet ci najglupsi, ktorzy robili tylko wiatr na sesjach. Odpowiedz Link Zgłoś
dw225 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 20:49 Zgadzam się,że w Żychlinie są ludzie, którym zależy na polepszeniu wizerunku naszego miasta i to za darmo tzw. w czynie społecznym, ale czy Ci ludzie zostaną dopuszczeni do pracy? Myślę, że nie, bo Ci starzy wyjadacze nie pozwolą na robienie porządku, bo w bałaganie można ukryć wiele nieprawidłowości, jak to się robi do tej pory. Kiedyś powiedziałem jednemu radnemu, że powinni radni pracować za darmo - wyzwał mnie i to bardzo. Łatwo wyliczyć ile pieniędzy idzie do ich kieszeni za nic nie robienie. A tak ogólnie to jest ich stanowczo za dużo w stosunku do ilości mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiska Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 22:19 Ja już poruszyłam niedawno ten temat aby sami radni wyszli z tą inicjatywą aby część swojego wynagrodzenia(diety) oddać dobrowolnie na rzecz rozwoju naszego miasta. Nie doczekałam się żadnego odzewu, czyli wniosek- każdy startujący w wyborach liczy przede wszystkim na pieniądze, a rozwój miasta jest na bardzo dalekim planie. RS mówi-za godziwą pracę godziwe wynagrodzenie, tak ale wszyscy kandydujący mają już pracę za którą dostają wynagrodzenie więc nic im by się nie stało gdyby dla odmiany popracowali społecznie. Przecież dla dobra nas wszystkich a więc i ich i ich dzieci. Pan RS wg mnie odpada jako kandydat na radnego-za bardzo broni diety radnych więc wniosek, że bardzo na nią liczy. Z panów Stasiaka, Rapsiewicza i Królikowskiego powinien wejść tylko p.Rapsiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
rs77 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 22:35 Czy aby na pewno Pani wnioskuje dobrze? Czy czytała Pani całą wypowiedź ? Wpisałem się tu, gdyż ja osobiście z diety mogę jak najbardziej zrezygnować. Trudno mi mówic o pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiska Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 22:45 Może Pan wyjść z takim wnioskiem to może i inni wezmą z pana przykład. Jeżeli znajda się tacy, którzy wyrzekną się wynagrodzenia chociaż na jakiś czas (czas wyjścia z tej stagnacji miasta) to stwierdzę, że własciwi ludzie dostali się na własciwe miejsca. Jeżeli źle pana oceniłam to cofam poprzednie słowa i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9933 Re: Radni - praca za darmo 23.10.06, 10:23 Jadwiska - kto sie zrzeknie kasy ? Glownie dlatego ze sa tam niezle pieniadze tyle osob sie garnie bo spolecznikow to my mamy ale nikt by nie dopuscil ich do koryta. Zauwazylas ze za kazdym kandydatem na radnego stoi jakis komitet albo partia. Mozemy sobie tylko pomarzyc . Marzenia kazdemu wolno miec. To nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiska Re: Radni - praca za darmo 23.10.06, 22:55 Jeżeli sami nie chcą się zrzec to powinna byc ustawa zmniejszająca diety. Prawdopodobnie to tyko marzenia i na marzeniach sie skończy. A że za każdym kandydatem stoją komitety i partie to zauważyłam juz dawno. Nie wiem czy ktoś z poza ich obrębu może się dopchnąć do kandydowania. Chyba taka chęć osoby spoza tych grup niszczona jest w zarodku. Ktoś kto dobrze na to wszystko patrzy do takiego samego wniosku dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 00:35 Kochani wysokość diet określona jest właśnie ustawowo. Rada porusza się w jakiś widełkach, nie chce mi sie teraz tego szukać. A kandydować może każdy. Albo zakładając własny komitet wyborczy albo przypinając się do już zorganizowanego. Pisaliśmy tu o tym na tym forum kilka miesięcy temu. Proponowałem nawet wtedy założenie KWW Forumowicze :-) Takie są ustalone przez sejm przepisy ordynacji wyborczej i ustawy o samorządzie gminnym. Co nie znaczy, że nie można ich zmienić. Ostatnio dosyć często różne przepisy nam się zmieniają :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dw225 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 10:45 Zgadzam się w 100%. Ale marzenia czasami się spełniają i mam nadzieję, że kiedyś naszym miastem będą rządzili Ci ludzie, dla których pieniądze maja drugorzędne znaczenie. Patrząc na listy kandydatów gdzie bardzo dużo ludzi się zna mogę wnioskować, że kandydują tylko dla pieniędzy, jakie można otrzymać jako radni. O byt i wizerunek a już o ściągnięciu inwestorów do naszego miasta raczej nie będą się starali, bo, po co mają się nadwyrężać. Jak już coś zaczną robić to dla oka, aby nikt im nie zarzucił, że nie robią nic, (np. kolejna modernizacja oczyszczali?. Dlatego Ci ludzie nie powinni dostawać Żadnego wynagrodzenia za swoją pracę. A poprzednia Rada Miasta powinna być gruntownie rozliczona i burmistrz też. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9933 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 11:11 dw225 masz sluszna racje ze powinni byc rozliczani, bo tak to kazdy olewa. Dlatego ze nikt ich nie rozlicza to pchaja sie na nastepna kadencje. Wg mnie ci ludzie nie maja honoru za grosz - jak mozna ponownie zwracac sie do spoleczenstwa o mandat zaufania skoro sie nic nie robi. Nie pamietam dokladnie ale chyba w temacie: nasz mlody kandydat na burmistrza - zniesmaczona zadala Ambroziakowi rzeczowe pytanie dot. kondycji finansowej naszej Gminy przy kazdej zmianie burmistrza i rady miasta ale to jest bez odzewu.Dobrze gdybysmy my wyborcy mieli taka wiedze to znacznie ulatwiloby podejmowanie decyzji w tych wyborach.Radni i Burmistrzowie sie sami nie odkryja co spartaczyli ale sa na to dokumenty i mozna na podstawie tego chociazby ocenic ich " ciezka " prace. Jak sami widzicie z tej kadencji doslownie wszyscy ubiegaja sie ponownie o mandat , pytam sie tych ludzi - gdzie wasz honor ? Z poprzednich kadencji tez mamy kilku chetnych na stolki. Niech ktos kto ma dostep do takich informacji odkryje w koncu karty. To dla dobra nas wszystkich i dla naszego zapomnianego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar1 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 12:16 Hej kot, w obecnej radzie są ludzie, ktorzy faktycznie powinni sie wstydzić i nie kandydować po raz kolejny. Ale obiektywnie rzecz biorąc czy mozesz z pewnoscią powiedzieć ze żaden z radnych mijajacej kadencji nie moze sie pochwalić jakimś pozytywnym działaniem? Czy śledzileś ich poczynania na tyle żeby móc stwierdzić ze zaden z nich nie zrobil doslownie nic? Odpowiedz Link Zgłoś
zainteresowany761 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 12:31 według ciebie kwazar1 to pewnie kupe zrobili pani melcher i panowie stefaniak i rosiński? czyż nie? zaprezentuj tu nam ich zasługi dla miasta żychlina przecież ty wiesz wszystko ...! Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiska Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 15:40 Kazda odchodząca władza powinna byc rozliczana przez specjalnie powołaną komisję a więc równiez i burmistrz ze swoimi radnymi powinni rozliczyć się przekazując władzę innym. Gdyby udowodniono niedociągnięcia wręcz machlojki powinni odpowiadać sądowo ( przecież to jest odpowiedzialna praca od której zależy los miasta i jego mieszkańców). Wtedy może każdy startujący przed swoją kampanią wyborczą zastanowiłby sie czy naprawdę temu podoła ( a nie pchac się tylko dla kasy). Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 20:30 Masz rację Jadwiśka: każda odchodząca władza powinna być rozliczana, albo też powinna się przed wyborcami rozliczyć. Dlatego raz jeszcze ponawiam nasze zaproszenie do radnych obecnej kadencji: pochwalcie się na naszym forum lub w jakiejkolwiek innej formie swoją pracą w radzie gminy. Tym bardziej, że większość z Was staruje ponownie. Zapraszamy! Odpowiedz Link Zgłoś
kot9933 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 20:58 odsylam was do mojego postu z godz.11.11 o to wlasnie mi chodzi tak jak i wam ale kwazarowi to nie pasuje nie wiem dlaczego ? Jak wie cos na ten temat to bardzo prosze ma pole do wypisania sie na forum zapraszamy . A moze jest wlasnie radnym tej "oto" kadencji i wie na temat osiagniec bo ja nie wiem o tych pozytywnych aspektach niech nas oswieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar1 Re: Radni - praca za darmo 25.10.06, 10:51 Słuchaj, moje pytanie było bez żadnych podtekstów i aluzji. Najzwyklejsze, normalne pytanie. Dlaczego uważasz to pytanie za zaczepkę? Ja się po prostu pytam czy żaden z radnych przez 4 lata kadencji nie zrobil czy nie przyczynil sie do przeprowadzenia ani jednej pozytywnej rzeczy? Bo z Twojej wypowiedzi tak wynika. Na czymś przecież ją opierasz. I powtarzam - to pytanie jest bez żadnych podtekstow ani w celu obrony jakichś konketnych radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9933 Re: Radni - praca za darmo 25.10.06, 11:48 Wie skoro znasz jakies pozytywne dzialania naszych radnych to je przedstaw. Ja na sesje nigdy nie chodzilem bo czas mi na to nie pozwala i nie znam ich dokonan. Jedynie z lokalnej prasy i cokolwiek od znajomych i nie bylo to ok Najlepiej jakby ktos wlasnie przedstawil nam osiagniecia na zasadzie ( plusow i minusow ) naszych radnych ale nikt z majacych taka wiedze z nami sie nie dzieli.Uczciwe byloby gdyby wlasnie sami radni i obecni kandydaci ( a wszyscy pionownie ubiegaja sie o mandat zaufania ) powiedzieli nam co dobrego zrobilia gdzie popelnili bledy. Nie ma tu zadnych podtekstow tylko chodzi o zwykla uczciwosc i obiektywizm tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dw225 Re: Radni - praca za darmo 25.10.06, 14:57 Kiedyś dokonania Radnych naszego miasta były przedstawione w Powiatowym Życiu Kutna. Tam było rozpisane, co i jak zrobili z podziałem na 4 lata swojej kadencji. Podano tam ile zostało wydane na modernizację oczyszczalni, adaptację budynku przy ul. Barlickiego itp. Sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar1 Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 15:41 No własnie, zeby znac dzialania naszych radnych to trzeba byloby chodzic w miarę regularnie na sesje. Wtedy byloby wiadomo nad czym obradowali i jak glosowali. No i trzeba by było sie znac na tym o czym gadają. Odpowiedz Link Zgłoś
jolka905 Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 17:42 Wystarczyłoby puścić obrady Sesji w kablówce,panie Kwazar!A ludzie mają głowy od myślenia,niech Pan się nie boi,zrozumieliby. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiska Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 19:03 Pewno się wystraszyli, że za kablówkę będą musieli zapłacić ze swoich skromniutkich diet. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 23:42 Macie rację - informacja z przebiegu sesji byłaby wskazana, choćby przez BIP-owską stronke urzędu. Ale cóż, nawet na to nie było stać burmistrza i naszej rady, choć to kosztuje jedno kliknięcie mychą. Natomiast dokonania radnych i burmistrza po czterch latach "ciężkiej" pracy powinniśmy widziec gołym okiem. I widzimy! Najlepszy widok mamy z Walii, Szkocji, Irlandii i skąd tam jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś