Dodaj do ulubionych

Radni - praca za darmo

20.10.06, 07:57
Ilu by było kandydatów na radnych jak by radni pracowali za darmo bez diet.
Diety ich można by było przekazać na jakiś inny cel bardziej przydatny.
Obserwuj wątek
    • kiwaczek11 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 14:50
      nawet nie chcą się wpisać, a co dopiero pracować :)
      • zniesmaczona12 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 18:28
        Nie mowcie tak , z calego Zychlina znalazlyby sie jakies 4 osoby . Mysle ze
        bylyby to osoby, ktore faktycznie chcialyby zmian . Znam osobiscie kilka osob
        madrych , ktore nie kandyduja tylko z tego wzgledu ze za duzy tlok na listach i
        swiadomosc spoleczenstwa, ze tylko kasa sie liczy. Kiedys byly "symboliczne"
        kwoty za sesje i jakos Zychlin sie nie zawalil. Teraz bycie radnym to niezle
        zrodlo dochodu.
        • rs77 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:05
          Dużo rozmawialiśmy z p. Tomkiem na ten temat - jestem gotów się wpisać.
          Mam jednak inną koncepcję - za dobrą pracę - motywujące wynagrodzenie ( jak w
          firmie) należy ludzi aktywnych, ambitnych, mających konkretne dokonania np.
          pozyskanie środków finansowych pozytywnie motywować - mają przecież np. rodziny
          do utrzymania - za złą: przyklaskiwanie, brak inicjatyw, brak zdania - 0 zł).
          Co Wy na to?
          • zniesmaczona12 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:32
            Dobry temat do dyskusji ale jak Pan sobie to wyobraza ? Nie interesowalam sie
            nigdy tym tematem , czy sa wogole takie mozliwosci ? Nie jest obligatoryjne ze
            radny musi otrzymywac diety ? Prosze o wyjasnienie
            • rs77 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:47
              Radni otrzymują diety na zasadach ustalonych przez Radę Miasta - to
              najważniejsze.
              Diety te korzystają ze zwolnienia od podatku dochodowego.
              Dieta jest wynagrodzeniem radnego i składa się z dwóch części: dieta właściwa -
              rekompensata za czas poświęcony pracy Rady na sesjach, komisjach, itp. oraz
              koszty podróży służbowej. Art. 24 Ustawy Samorządowej mówi, że radny obowiązany
              jest brać udział w pracach Rady, Komisji. W takiej sytuacji radny musi zwalniać
              się z pracy, aby uczestniczyć w posiedzeniach sesji.
              Pracodawca jest zobowiązany na mocy tej samej ustawy zwolnić radnego na sesję,
              ale nie ma obowiązku wypłacenia wynagrodzenia za ten dzień nieobecności.
              Mozna np. przenieść posiedzenia na 16 - i juz nie ma zwalniania z pracy itd.
              • zniesmaczona12 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 19:57
                No to w takim razie jest pole do wprowadzenia zmian i bardzo dobrze. Ja caly
                czas slyszalam bajeczki ze radny musi otrzymac kase bo mu sie nalezy jak " psu
                miska " i nigdy nie slyszalam , zeby ktorys(as) z radnych nie otrzymali
                pieniedzy. Nawet ci najglupsi, ktorzy robili tylko wiatr na sesjach.
        • dw225 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 20:49
          Zgadzam się,że w Żychlinie są ludzie, którym zależy na polepszeniu wizerunku
          naszego miasta i to za darmo tzw. w czynie społecznym, ale czy Ci ludzie zostaną
          dopuszczeni do pracy? Myślę, że nie, bo Ci starzy wyjadacze nie pozwolą na
          robienie porządku, bo w bałaganie można ukryć wiele nieprawidłowości, jak to się
          robi do tej pory. Kiedyś powiedziałem jednemu radnemu, że powinni radni pracować
          za darmo - wyzwał mnie i to bardzo. Łatwo wyliczyć ile pieniędzy idzie do ich
          kieszeni za nic nie robienie. A tak ogólnie to jest ich stanowczo za dużo w
          stosunku do ilości mieszkańców.
          • jadwiska Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 22:19
            Ja już poruszyłam niedawno ten temat aby sami radni wyszli z tą inicjatywą aby
            część swojego wynagrodzenia(diety) oddać dobrowolnie na rzecz rozwoju naszego
            miasta. Nie doczekałam się żadnego odzewu, czyli wniosek- każdy startujący w
            wyborach liczy przede wszystkim na pieniądze, a rozwój miasta jest na bardzo
            dalekim planie.
            RS mówi-za godziwą pracę godziwe wynagrodzenie, tak ale wszyscy kandydujący
            mają już pracę za którą dostają wynagrodzenie więc nic im by się nie stało
            gdyby dla odmiany popracowali społecznie. Przecież dla dobra nas wszystkich a
            więc i ich i ich dzieci.
            Pan RS wg mnie odpada jako kandydat na radnego-za bardzo broni diety radnych
            więc wniosek, że bardzo na nią liczy.
            Z panów Stasiaka, Rapsiewicza i Królikowskiego powinien wejść tylko
            p.Rapsiewicz.

• rs77 Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 22:35
              Czy aby na pewno Pani wnioskuje dobrze? Czy czytała Pani całą wypowiedź ?
              Wpisałem się tu, gdyż ja osobiście z diety mogę jak najbardziej zrezygnować.
              Trudno mi mówic o pozostałych.
              • jadwiska Re: Radni - praca za darmo 20.10.06, 22:45
                Może Pan wyjść z takim wnioskiem to może i inni wezmą z pana przykład.
                Jeżeli znajda się tacy, którzy wyrzekną się wynagrodzenia chociaż na jakiś czas
                (czas wyjścia z tej stagnacji miasta) to stwierdzę, że własciwi ludzie dostali
                się na własciwe miejsca.
                Jeżeli źle pana oceniłam to cofam poprzednie słowa i życzę powodzenia.
                • kot9933 Re: Radni - praca za darmo 23.10.06, 10:23
                  Jadwiska - kto sie zrzeknie kasy ? Glownie dlatego ze sa tam niezle pieniadze
                  tyle osob sie garnie bo spolecznikow to my mamy ale nikt by nie dopuscil ich do
                  koryta. Zauwazylas ze za kazdym kandydatem na radnego stoi jakis komitet albo
                  partia. Mozemy sobie tylko pomarzyc . Marzenia kazdemu wolno miec. To nic nie
                  kosztuje.
                  • jadwiska Re: Radni - praca za darmo 23.10.06, 22:55
                    Jeżeli sami nie chcą się zrzec to powinna byc ustawa zmniejszająca diety.

Prawdopodobnie to tyko marzenia i na marzeniach sie skończy.
                    A że za każdym kandydatem stoją komitety i partie to zauważyłam juz dawno. Nie
                    wiem czy ktoś z poza ich obrębu może się dopchnąć do kandydowania. Chyba taka
                    chęć osoby spoza tych grup niszczona jest w zarodku. Ktoś kto dobrze na to
                    wszystko patrzy do takiego samego wniosku dojdzie.
                    • edmurphy Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 00:35
                      Kochani wysokość diet określona jest właśnie ustawowo. Rada porusza się w jakiś
                      widełkach, nie chce mi sie teraz tego szukać.
                      A kandydować może każdy. Albo zakładając własny komitet wyborczy albo
                      przypinając się do już zorganizowanego. Pisaliśmy tu o tym na tym forum kilka
                      miesięcy temu. Proponowałem nawet wtedy założenie KWW Forumowicze :-)
                      Takie są ustalone przez sejm przepisy ordynacji wyborczej i ustawy o samorządzie
                      gminnym. Co nie znaczy, że nie można ich zmienić. Ostatnio dosyć często różne
                      przepisy nam się zmieniają :-)
                    • dw225 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 10:45
                      Zgadzam się w 100%. Ale marzenia czasami się spełniają i mam nadzieję, że kiedyś
                      naszym miastem będą rządzili Ci ludzie, dla których pieniądze maja drugorzędne
                      znaczenie. Patrząc na listy kandydatów gdzie bardzo dużo ludzi się zna mogę
                      wnioskować, że kandydują tylko dla pieniędzy, jakie można otrzymać jako radni. O
                      byt i wizerunek a już o ściągnięciu inwestorów do naszego miasta raczej nie będą
                      się starali, bo, po co mają się nadwyrężać. Jak już coś zaczną robić to dla oka,
                      aby nikt im nie zarzucił, że nie robią nic, (np. kolejna modernizacja
                      oczyszczali?. Dlatego Ci ludzie nie powinni dostawać Żadnego wynagrodzenia za
                      swoją pracę. A poprzednia Rada Miasta powinna być gruntownie rozliczona i
                      burmistrz też.
                      • kot9933 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 11:11
                        dw225 masz sluszna racje ze powinni byc rozliczani, bo tak to kazdy olewa.
                        Dlatego ze nikt ich nie rozlicza to pchaja sie na nastepna kadencje. Wg mnie ci
                        ludzie nie maja honoru za grosz - jak mozna ponownie zwracac sie do
                        spoleczenstwa o mandat zaufania skoro sie nic nie robi. Nie pamietam dokladnie
                        ale chyba w temacie: nasz mlody kandydat na burmistrza - zniesmaczona zadala
                        Ambroziakowi rzeczowe pytanie dot. kondycji finansowej naszej Gminy przy kazdej
                        zmianie burmistrza i rady miasta ale to jest bez odzewu.Dobrze gdybysmy my
                        wyborcy mieli taka wiedze to znacznie ulatwiloby podejmowanie decyzji w tych
                        wyborach.Radni i Burmistrzowie sie sami nie odkryja co spartaczyli ale sa na to
                        dokumenty i mozna na podstawie tego chociazby ocenic ich " ciezka " prace. Jak
                        sami widzicie z tej kadencji doslownie wszyscy ubiegaja sie ponownie o mandat ,
                        pytam sie tych ludzi - gdzie wasz honor ? Z poprzednich kadencji tez mamy kilku
                        chetnych na stolki. Niech ktos kto ma dostep do takich informacji odkryje w
                        koncu karty. To dla dobra nas wszystkich i dla naszego zapomnianego miasta.
                        • kwazar1 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 12:16
                          Hej kot, w obecnej radzie są ludzie, ktorzy faktycznie powinni sie wstydzić i
                          nie kandydować po raz kolejny. Ale obiektywnie rzecz biorąc czy mozesz z
                          pewnoscią powiedzieć ze żaden z radnych mijajacej kadencji nie moze sie
                          pochwalić jakimś pozytywnym działaniem? Czy śledzileś ich poczynania na tyle
                          żeby móc stwierdzić ze zaden z nich nie zrobil doslownie nic?
                          • zainteresowany761 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 12:31
                            według ciebie kwazar1 to pewnie kupe zrobili pani melcher i panowie stefaniak i
                            rosiński? czyż nie? zaprezentuj tu nam ich zasługi dla miasta żychlina przecież
                            ty wiesz wszystko ...!
                            • jadwiska Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 15:40
                              Kazda odchodząca władza powinna byc rozliczana przez specjalnie powołaną
                              komisję a więc równiez i burmistrz ze swoimi radnymi powinni rozliczyć się
                              przekazując władzę innym. Gdyby udowodniono niedociągnięcia wręcz machlojki
                              powinni odpowiadać sądowo ( przecież to jest odpowiedzialna praca od której
                              zależy los miasta i jego mieszkańców). Wtedy może każdy startujący przed swoją
                              kampanią wyborczą zastanowiłby sie czy naprawdę temu podoła ( a nie pchac się
                              tylko dla kasy).
                              • edmurphy Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 20:30
                                Masz rację Jadwiśka: każda odchodząca władza powinna być rozliczana, albo też
                                powinna się przed wyborcami rozliczyć. Dlatego raz jeszcze ponawiam nasze
                                zaproszenie do radnych obecnej kadencji: pochwalcie się na naszym forum lub w
                                jakiejkolwiek innej formie swoją pracą w radzie gminy. Tym bardziej, że
                                większość z Was staruje ponownie. Zapraszamy!
                                • kot9933 Re: Radni - praca za darmo 24.10.06, 20:58
                                  odsylam was do mojego postu z godz.11.11 o to wlasnie mi chodzi tak jak i wam
                                  ale kwazarowi to nie pasuje nie wiem dlaczego ? Jak wie cos na ten temat to
                                  bardzo prosze ma pole do wypisania sie na forum zapraszamy . A moze jest
                                  wlasnie radnym tej "oto" kadencji i wie na temat osiagniec bo ja nie wiem o
                                  tych pozytywnych aspektach niech nas oswieci.
                                  • kwazar1 Re: Radni - praca za darmo 25.10.06, 10:51
                                    Słuchaj, moje pytanie było bez żadnych podtekstów i aluzji. Najzwyklejsze,
                                    normalne pytanie. Dlaczego uważasz to pytanie za zaczepkę? Ja się po prostu
                                    pytam czy żaden z radnych przez 4 lata kadencji nie zrobil czy nie przyczynil
                                    sie do przeprowadzenia ani jednej pozytywnej rzeczy? Bo z Twojej wypowiedzi tak
                                    wynika. Na czymś przecież ją opierasz. I powtarzam - to pytanie jest bez
                                    żadnych podtekstow ani w celu obrony jakichś konketnych radnych.
    • kot9933 Re: Radni - praca za darmo 25.10.06, 11:48
      Wie skoro znasz jakies pozytywne dzialania naszych radnych to je przedstaw. Ja
      na sesje nigdy nie chodzilem bo czas mi na to nie pozwala i nie znam ich
      dokonan. Jedynie z lokalnej prasy i cokolwiek od znajomych i nie bylo to ok
      Najlepiej jakby ktos wlasnie przedstawil nam osiagniecia na zasadzie ( plusow i
      minusow ) naszych radnych ale nikt z majacych taka wiedze z nami sie nie
      dzieli.Uczciwe byloby gdyby wlasnie sami radni i obecni kandydaci ( a wszyscy
      pionownie ubiegaja sie o mandat zaufania ) powiedzieli nam co dobrego zrobilia
      gdzie popelnili bledy. Nie ma tu zadnych podtekstow tylko chodzi o zwykla
      uczciwosc i obiektywizm tych ludzi.
      • dw225 Re: Radni - praca za darmo 25.10.06, 14:57
        Kiedyś dokonania Radnych naszego miasta były przedstawione w Powiatowym Życiu
        Kutna. Tam było rozpisane, co i jak zrobili z podziałem na 4 lata swojej
        kadencji. Podano tam ile zostało wydane na modernizację oczyszczalni, adaptację
        budynku przy ul. Barlickiego itp. Sprawy.
        • kwazar1 Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 15:41
          No własnie, zeby znac dzialania naszych radnych to trzeba byloby chodzic w
          miarę regularnie na sesje. Wtedy byloby wiadomo nad czym obradowali i jak
          glosowali. No i trzeba by było sie znac na tym o czym gadają.
          • jolka905 Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 17:42
            Wystarczyłoby puścić obrady Sesji w kablówce,panie Kwazar!A ludzie mają głowy
            od myślenia,niech Pan się nie boi,zrozumieliby.
            • jadwiska Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 19:03
              Pewno się wystraszyli, że za kablówkę będą musieli zapłacić ze swoich
              skromniutkich diet.
              • edmurphy Re: Radni - praca za darmo 27.10.06, 23:42
                Macie rację - informacja z przebiegu sesji byłaby wskazana, choćby przez
                BIP-owską stronke urzędu. Ale cóż, nawet na to nie było stać burmistrza i naszej
                rady, choć to kosztuje jedno kliknięcie mychą. Natomiast dokonania radnych i
                burmistrza po czterch latach "ciężkiej" pracy powinniśmy widziec gołym okiem. I
                widzimy! Najlepszy widok mamy z Walii, Szkocji, Irlandii i skąd tam jeszcze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka