Dodaj do ulubionych

Czartery Alfa Star

03.11.06, 09:47
Ponad tydzien temu wylecialem z Lodzi na wycieczke do giptu. Operatorem tej
wycieczki byla firma Alfa Star. Wrocic do Lodzi samolotem juz nie moglismy, bo
Alfa Star nie mogl sie dogadac z wyjatkowo, jak to okreslila firma:
"niekompetentnym zarzadem" lotniska. Wyladowalismy we Wroclawiu. To jakas
paranoja, ze na wakacje mozna poleciec z Lodzi, a ladowac trzeba w obcym
miescie! Swoja droga Alfa Star juz chyba nie bedzie latal z Lodzi:(.
Obserwuj wątek
    • Gość: METEO_EXPERT Re: Czartery Alfa Star IP: 80.51.47.* 03.11.06, 10:57
      U nas pewniacy to British Airways, Germanwings, Lufthansa, Aer Lingus, Eurolot,
      Norwegian.... ;)
      • Gość: anioł15 Re: Czartery Alfa Star IP: *.era.pl 03.11.06, 11:51
        a szkoda bo Alfa Star to dobry Touroperator. Ja byłem w Egipcie w sierpniu i
        odleciałem i przyleciałem do Łodzi --jest to super wygodne naprawdę. Nie trzeba
        było jechać do Warszawy czy do innego miasta tylko na 2 godzinki przed wylotem
        taksóweczka i na lotnisko ---super sprawa
    • maxxman Re: Czartery Alfa Star 03.11.06, 12:00
      Czyli mamy problem ogromnych strat wizerunkowych. I żadnych perspektyw aby te
      straty naprawić...

maxxman
      • Gość: WW Re: Czartery Alfa Star IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 12:25
        Konieczne są zmiany pełnomocnika w UMŁ, dyrektora i prezesa lotniska -
        kompletnie nowi ludzie muszą wejść. Zobaczcie jak nowy młody cżłowiek, spoza
        branży, rozwija pięknie Balice i dogaduje się chocby z wojskiem co od lat było
        problemem nie do rozwiązania.

Pozdrawiam, WW
    • Gość: Darek Re: Czartery Alfa Star IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 12:27
      Coś się tu do końca nie zgadza. Od dawna było wiadomo, że ostatni wylot do
      Egiptu jest z Łodzi a powrót do Wrocławia. Takie informacje były na stronie
      Alfa Star-u od września. Wynikało to raczej z planowanego zakończenia lotów z
      Łodzi w tym sezonie. Według mojej opinii to bardziej niepoważną firmą jest
      przewoźnik Alfa Star-u - Air Memphis. Kilkukrotnie psuły sie samoloty i były z
      nimi kłopoty techniczno organizacyjne. Lotnisko w tych sytuacjach zachowało sie
      raczej przyzwoicie. Alfa Starowi też bym wystawił przyzwoite swiadectwo bo to
      nie ich wina, że samolot się zepsuł. Organizacyjnie w tych sytuacjach troche
      nawalili. Powinni pomysleć o zmianie przewoznika, no koniecznie wznowić loty z
      Łodzi. Tym bardziej, ze teraz będą mogli już lecieć bezpośrednio. Mimo, że nie
      mam obaw przed lataniem to po bacznej obserwacji Air Memphis odpuściłem sobie
      wylot z nimi w październiku. Może macie jakieś opinie o nich - napiszcie.
      • Gość: anioł15 Re: Czartery Alfa Star IP: *.era.pl 03.11.06, 12:42
        Leciałem Air Memphis w sierpniu z Łodzi ---no cóż samolot nie jest swieżynką to
        sie da zauważyc i od zewnątrz i od wewnątrz również, ale ogólnie nie było tak
        źle. Lot bardzo równy mało turbulencji generalnie moge jedno powiedzieć arabscy
        piloci lataja naprawdę bardzo dobrze. Jedzonko w drodze do -lunch -powrót
        sniadanko jak to w samolocie fastfoodowo, stewardesy bardzo uprzejme i
        uśmiechniete, połowa samolotu podczas lotu była w kabinie pilotów,

nie było najgorzej naprawdę jesli miałbym jeszcze raz lecieć do Egiptu i byłby
        to lot AIR Memphis --to niemiałbym oporów aby ponownie wsiąść do samolotu
        • Gość: Darek Re: Czartery Alfa Star IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 15:09
          Dzięki za pozytywną opinię. Byłem u nich wiele razy ale nigdy akurat z Air
          Memphis. Dwa razy adało mi się dotrzeć AMC i polecam. Ostatnio nawet dorobili
          się chyba nowego sprzętu bo ich B737 prawie pachniał farbą. Też bardzo miła
          załoga, katering. Wracając do Air Memphis i charterów - jeśli jeszcze ktos ma
          opinie na ich temat to bardzo poproszę. A może ktos z Was już coś wie na temat
          planowanych charterów na przyszły sezon ? Miejmy nadzieję, że Alfa Star się nie
          obrazi na łódzkie lotnisko.
          • Gość: jkjkj Re: Czartery Alfa Star IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.06, 19:38
            Owszem obsluga mila, ale samoloty takie sobie. Przy wylocie z Lodzi cos
            strasznie piszczalo, jakas guma chyba :D, a w powietrzu turkotało. W drugą
            stronę staliśmy godzine na plycie w Hurghadzie (to byl pierwszy lot z Hurghady
            do Lodzi), po czym stewardesa przyszla spytac sie pasazerow- "To which two
            countries we are going?", ludzie wybuchneli smiechem, podytkowali jej ze do
            Łodzi i Szczecina i po 15 minutach wylecielismy :D
          • Gość: anioł15 Re: Czartery Alfa Star IP: *.4web.pl 03.11.06, 22:56
            miejmy taka nadzieję bo naprawdę Alfa Star mogę polecić z czystą reką na sercu,
            wakacje były bardzo udane
            co do AMC też słyszałem dobre opinie i zgadza się dorobili się nowiutkiego
            benka 737, który latał jak się nie mylę chyba do Krakowa
        • mr.bing Re: Czartery Alfa Star 05.11.06, 01:41
          Gość portalu: anioł15 napisał(a):

> Leciałem Air Memphis w sierpniu z Łodzi ---no cóż samolot nie jest swieżynką to
          >
          > sie da zauważyc i od zewnątrz i od wewnątrz również, ale ogólnie nie było tak
          > źle. Lot bardzo równy mało turbulencji generalnie moge jedno powiedzieć arabscy
          >
          > piloci lataja naprawdę bardzo dobrze.

Nie jestem specem w dziedzinie lotnictwa, ale nie dam sobie wmówić że
          występowanie turbulencji podczas lotu zalezy od pilota i jego
          umiejętności/doświadczenia.

> połowa samolotu podczas lotu była w kabinie pilotów,
          A czy to przypadkiem nie jest niezgodne z przepisami?
      • panajotow Re: Czartery Alfa Star 04.11.06, 12:02
        26 pazdziernika wylecialem z Lodzi samolotem DC-93 w barwach jakies ukrainskiej
        aviakompanii czarterowanym przez Memphis Air. W drodze powrotnej do Wroclawia
        dolecialem samolotem tego samego typu lecz juz w malowaniu JetUK. Samoloty
        wygladaly na co najmniej kilkuletnie, szczegolnie pierwszy. Zaden nie rozpadl
        sie w powietrzu itd. Zaloga byla mila i sprawna, choc w samolocie ukrainskim
        lecial steward, ktory uparcie chcial mowic po ukrainsku (czy tez rosyjsku). poza
        tym, ze samolot przylecial spozniony o dzien, wszystko bylo ok. Jego poprzednik,
        ktory mial nas zabrac z Lodzi 25 pazdziernika podobno mial klopoty z systemem
        nawigacji. DC ktory po nas przylecial mial miedzyladowanie w Turcji (podobno w
        celu uzupelnienia paliwa...), jego pazaserowie byli trzymani w samolocie przez
        10 godzin...Czyzby jednak kolejna awaria?
        • Gość: turysta Re: Czartery Alfa Star IP: *.ericsson.net 04.11.06, 12:38
          > DC ktory po nas przylecial mial miedzyladowanie w Turcji (podobno w
          > celu uzupelnienia paliwa...), jego pazaserowie byli trzymani w samolocie przez
          > 10 godzin...Czyzby jednak kolejna awaria?
          Podobno chodzilo o kiepska pogode w Lodzi... i brak ILS. A w Turcji kazali nam
          wysiadac i trzymali nas 2 godziny w terminalu. Cala podroz od startu w
          Hurghadzie do ladowania w Lodzi trwala jakies 7 godzin.
          Pozdrawiam.
        • Gość: Darek Re: Czartery Alfa Star IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 12:47
          Dzięki za kolejną wypowiedź. Potwierdza to moją opinię, że ich samoloty nie są
          w zbyt dobrym stanie i ratują się prawdopodobnie jakimś podnajętym sprzętem
          który też jest raczej kiepskiej jakości. Powoduje to jak widać spore problemy i
          przypadkowość działania - przyleci - nie przyleci. Nie buduje to zaufania do
          takiego przewoźnika a bezpośrednio raczej do biura turystycznego bo przeciętny
          turysta nie będzie analizował kto winien tylko będzie wieszał psy na tym u kogo
          wydał kasę. Alfa Star zdecydowanie powinien pomyśleć o zmianie bo tracą przez
          nich dobrą opinię.
          • maxxman Re: Czartery Alfa Star 04.11.06, 13:14
            Moi drodzy, przecież jak ostatnio się dowiedziałem, że samolot którym kilka lat
            temu leciałem z Warszawy do Hurghady (AMC) miał przy lądowaniu z Poznaniu tej
            wiosny problemy z hamulcami tarczowymi, w wyniku czego przebil pas i zatrzymal
            sie kilkaset metrow na trawie za pasem, to powiedzialem sobie, ze co jak co ale
            ja z czarterowych MD odlatujacych z Polski korzystac nie bede.

Pozdrawiam,
            maxxman
            • Gość: Artur Re: Czartery Alfa Star IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 09:54
              Ja leciałem z Wawy w zeszłym roku do Monastiru, biuro Oasis Tours, z tego co
              słysze i czytam w internecie to z nimi nie ma jakiś większych problemów (chodzi
              o przewoźnika) kozystają z usług Nouvelair (A320, A321). Ja również byłem
              zadowolony, samolot bardzo czysty, przyjemna obsługa, i równiez pół samolotu w
              kabinie pilotów ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka