Dodaj do ulubionych

Łodzi dziś nie ma

02.03.07, 12:31
Nareszcie ktoś poruszył ten temat. To hańba. Jedno z najwiekszych miast jest
traktowane przez PKP per noga. To jedna z głównych przyczyn naszych
problemów. A władze miasta zdają seię nie zauważac problemów. Setki ludzi
dydkutuje na forum o tej sprawie od lat i nic sie nie zmienia. Konsekwencje
będą opłakane.
Obserwuj wątek
    • czechy11 Łodzi dziś nie ma 02.03.07, 12:31
      To musi iść na forum
    • ireen Re: Łodzi dziś nie ma 02.03.07, 14:00
      Popieram. Studiuję w Warszawie, na weekendy przyjeżdżam do Łodzi. O wiele bardziej wolę jechać samochodem, bo nawet stojąc w korkach pod Warszawą docieram do domu szybciej niż pociągiem! Mam nadzieję, że ktoś się w końcu zajmie tą sprawą bo to co w tej chwili jest nam oferowane, jest śmiechu warte. Nie dotyczy to oczywiście tylko połączeń z Warszawą.
    • profes79 Re: Łodzi dziś nie ma 02.03.07, 14:51
      Popieram. Skomunikowanie Lodzi z innymi rejonami kraju jest tragiczne i
      niejednokrotnie juz o tym pisalem. Mysluicie ze Kropa sie przejmie? On przeciez
      ma sluzbowy samochod, sluzbowy samolot.. No tak wszystko jasne - przeciez do
      Tel-Avivu pociagiem nie pojedzie...
    • big_news A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 14:53
      połączenie kolejowe Łodzi z Berlinem. Mogę prosić?
      • yavorius Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 14:55
        Prosić możesz :-p
        • big_news Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 14:59
          Wyszedł z Ciebie Warszawiak;)
          • yavorius Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 15:01
            Jaaaasne :))))

Nic ze mnie nie wyszło, chodzi o to, że PKP ma w dupie pasażerów. Wystarczy
            spojrzeć na pracowników kolei, których strajk uderza w klientów. Jak można
            robić takie strajki w ogóle?
            • big_news Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 15:06
              Ja tam nie wiem, nie znam się. Może ci strajkujący trochę racji mają. Kto by
              chciał za 900 zł tyrać. Ale mnie się marzy, że bryknę sobie pociągiem do
              Berlina, bez przymusowej przesiadki w Kutnie. Tak jak to zmuszony jestem robić
              od laaaat. Takie mam drobne widzimisię;)
              • yavorius Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 15:11
                big_news napisał:
                > Ja tam nie wiem, nie znam się. Może ci strajkujący trochę racji mają. Kto by
                > chciał za 900 zł tyrać.

Wiesz, ja zawsze wychodzę z założenia, że zawsze mogą zmienić pracę...
                • big_news Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 15:15
                  Wyobrażasz sobie, że wszyscy kolejarze rzucają robotę?! To kto wtedy będzie mnie
                  wiózł do tego Berlina? Sam wskoczę do lokomotywy?;)
                  • yavorius Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 15:17
                    big_news napisał:
                    > To kto wtedy będzie mnie wiózł do tego Berlina? Sam wskoczę do lokomotywy?;)

Podejrzewam, że albo Ukraińcy zatrudnieni przez PKP, albo Dojcze Koleje...
                    • big_news Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 15:20
                      Dojcze to już jeżdżą. Tzn. tylko do Rzepina, bo tam zmieniają ich nasi. A
                      Ukraińcy, gdyby im pozwolić przekroczyć naszą zachodnią granicę, to mogliby
                      spowodować to, że nie miałby kto przyprowadzić z Berlina na powrót składu;)
                      • czechy11 Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 15:55
                        Potrzebna jest infrastruktura bo stan torów w klodzi i do lodzi jest w stanie
                        tragicznym.
                        • big_news Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 16:01
                          No i nic w tym dziwnego, jeżeli nic się z tym nie robi od conajmniej 18 lat.
      • jasam Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 17:06
        big_news napisał:
        > połączenie kolejowe Łodzi z Berlinem. Mogę prosić?

Ale chyba tereny zablokowane wzdłuż autostrady - pod "TGV" chyba będą uwolnione.
        Nie będzie w pobliżu Łodzi przystanku do Berlina.
        Czeka nas nadal Kutno - najbliższa miedzynarodowa stacja kolejowa Łodzi.

pozdr.
      • berger.m Re: A ja bym chciał, aby było bezpośrednie 02.03.07, 20:49
        big_news napisał:

> połączenie kolejowe Łodzi z Berlinem. Mogę prosić?

Ja się dołączam do prośby...
    • agtsmith Re: Łodzi dziś nie ma 03.03.07, 10:41
      No coz, troche pozno poszedl ten artykul, prezydent juz sie odniosl
      do "negatywnej" prasy i moze spac spokojnie
      • Gość: 2549SzB05 Olać wszystkich IP: *.pai.net.pl 27.03.07, 18:28
        Najlepiej byłoby przejąc całą trakcję kolejową w naszym województwie,
        wykosztować sie na porządne tory i dworce a następnie wpuścić prywatnych
        przewoźników o zrużnicowanym standardzie usług, z wyznaczonymi odgórnie
        kierunkami połączeń (gdańsk, szczecin,hamburg, poznań, berlin, zgorzelec,
        drezno, wrocław, praga, wiedeń, katowice, kraków, zakopane, koszyce, rzeszów,
        lwów, radom, lublin, warszawa, białystok, wilno, olsztyn, elbląg). Dzięki takim
        połączeniom Łódzkich pociągów, miasto by sie wybiło na 1 miejsce bez pomocy
        warszawy. Gdyby do tego dodać połączenia lotnicze ze Sztokcholmem, Malme, Oslo,
        Kopenhagą, Kolonią, Frankfurtem nad menem, Amsterdamem, Brukselą, Paryżem (już
        jest), Dijon, Lyonem, Niceom, Barcelonom, Walencją, Malagą, Lisboną, Rzymem
        (już jest), Palermo, Ateny, Istanbuł, Burgas, Sofią, Ryga, Tallin, Helsinki,
        Kair, Tel Awiw, i odpowiednią akcją promocyjno-informacyjna, to Łódź mogła by
        stać sie centrum turystycznych przesiadek, centrum księgowym, centrum
        finansowym, oraz celem turystów z kraju i ze świata. Dzięki stworzeniu węzła
        komunikacyjnego w okolicy lotniska (połaczeniu portu lotniczego, dworca
        kolejowego, dworca autokarowego, rampy przeładunkowej) powstało by centrum
        dystrybucji i logistycki w centrum polski i europy środkowo-wschodniej.
        Powinniśmy zacząć promocję Łodzi nie tylko przed małym kręgiem mieszkańców ale
        przed całą Polską a co najważniejsze zagranicą. Powstająca sieć hoteli o
        miedzynarodowym zasięgu, może nam pomóc w promowoaniu swojej obecności na mapie
        kulturlnej świata. Łódź ze swoim dziedzictwem welokulturowej metropoli stać na
        bardzo wiele, nie wiele miast na świecie może poszczycić sie historią tak
        krótką ale za to tak intensywną jak nasze miasto, które powstało z przyjaźni,
        wpsółpracy i pasji wielu narodów chcących stworzyć miejsce w którym wszyscy bez
        istniejących różnic bedą równi. Przypominam iż istnienie tego miasta
        zawdzięczamy tylko i wyłacznie pomysłowości i przedsiębiorczości jego
        ówczesnych mieszkańców a nie królom, biskupom, książętom itp. bo taką historią
        mogą sie chwalić wszyskie wieksze miasta w polsce, my Łodzianie powinniśmy być
        dumni z naszej historii bo nie musimy czuć sie odpowiedzialni za życie
        niewolników budujących nasze misto tak jak to ma wpisane większość innych
        miast. W Łodzi trzeba wykorzystać to co jest i tylko to rozwijać. Mamy dużą
        ilość teatrów, mamy filharmonię, Operę, Galerie, muzea - Łódź kulturą stoi,
        jednak nikt poza Łodzianami o tym nie wie. Nasz "park zdrowie" który jest może
        oferować nam tyle atrakcji a popada w coraz to większą ruinę, np. Lunapark
        którego atrakcje są tak żenujące aż sie nie chce marnować podeszw aby iść w
        tamtym kierunku, woda w stawach jest tak brudna że aż strach pozwolić psu wejść
        a nie mówiąć o tym by w upalny letni dzień samemu wziąć kompiel. Nie wydaje mi
        sie żeby inne polskie miasta mogły się pochwalić takim miejscem jak nasze
        zrdrowie, gdzie (pomijając aktulany stan) jest Lunapark, stawy, mnustwo
        zieleni, boiska, huśtawki, amfiteatry, zoo, ogród botaniczny,aquapark a dalej
        hala sportowo widowiskowa oraz stadion sportowy, to wszystko niemal na
        przeciwko dworca kolejowego. Wystarczyłoby tylko sporządzić jednolitą kampanię
        promocyjną a sukces murowany.
        No cóż, my sobie tu możemy pisać i narzekać a tam na górze to wszystko gdzieś i
        pracują bez ładu i składu. PS. oto adresy poczty do rządzących:

*pani wojewoda Helena Pietraszkiewicz (LUBLINIANKA) adres:
        sekretariat@lodz.uw.gov.pl /
        *pan marszałek Włodzimierz Fisiak (ŁODZIANIN) adres: marszalek@lodzkie.pl /
        *pan prezydent Jerzy Kropiewnicki (CZĘSTOCHOWIANIN) adres: Brak (telefon: +48
        42 638-41-15 fax: +48 42 638-41-24)
        /
        *PKP przewozy regionalne adres: pr.lodz@pr.pkp.pl /
        *pan prezes lotniska Leszek Krawczyk (Kraków) adres:
        portlotniczy@airport.lodz.pl

PS. a tak swoją drogą to może zła sytuacja Łodzi tkwi w tym iż jedynym
        rządzącym Łodzianinem jest marszałek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka