Dodaj do ulubionych

SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA

22.05.07, 17:07
czy moze cos z tym zrobic spółdzielnie mieszkaniowa na ul.łąkowej , natomiast jest boisko na ktorym graja dzieci koło bloku łąkowa 5a i od 6 lat nikt nie zainteresował sie aby zrobic im druga bramke chyba bedzie im wygopdniej ale skoro to taki wielki problem to przepraszam , za co płace komorne 400 zł zeby dzieci miały bramki z kamieni
Obserwuj wątek
    • darmozjadop.pl Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.05.07, 11:42
      Na takie kuksusy to spoldzielnia nie ma kasy. Pieniadze sa natomiast dla sztabu
      sprzataczy, ktorzy udaja ze pracuja. Jeden taki mieszka w 10 to pol dnia spedza
      na pogaduszkach z malzonka bo w domu maja zakaz prowadzenia rozmow. A my
      placimy bardzo pokazne kwoty czynszu no i co ? i nic pozdrawiam
      • zorina4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.05.07, 00:02
        Postarajcie się przyjść na zebranie członków spółdzielni.Prezes sam siebie nie
        przeskoczy, o wszystkim decyduje rada spółdzielni, a skoro jest to rada
        emerytów to wiadomo, że im boiska nie sa potrzebne! No ale taką sobie radę
        wybraliśmy...Byłam na ostatnim zebraniu i oprócz kilku pracowników spółdzielni
        reszta to starsi ludzie, którzy nie znają potrzeb młodzieży i dzieci. Myśle, że
        te potrzeby też niewiele ich interesują. Myślę też , że niewielu z nich potrafi
        korzystać z internetu, a co za tym idzie nawet nie podejmują prób poszukiwania
        dodatkowych środków, by poprawić infrastruktórę osiedla.Więc zapraszam
        następnym razem na zebranie, przedstawicie swoje propozycje, wspólnie może uda
        się coś wywalczyć, bo nikt za nas tego nie zrobi! Pozdrawiam
        • jb-bj Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.05.07, 09:03
          zorina4 napisała:

> Postarajcie się przyjść na zebranie członków spółdzielni.Prezes sam siebie
          nie
          > przeskoczy, o wszystkim decyduje rada spółdzielni, a skoro jest to rada
          > emerytów to wiadomo, że im boiska nie sa potrzebne! No ale taką sobie radę
          > wybraliśmy...Byłam na ostatnim zebraniu i oprócz kilku pracowników
          spółdzielni
          > reszta to starsi ludzie, którzy nie znają potrzeb młodzieży i dzieci. Myśle,
          że
          >
          > te potrzeby też niewiele ich interesują. Myślę też , że niewielu z nich
          potrafi
          >
          > korzystać z internetu, a co za tym idzie nawet nie podejmują prób
          poszukiwania
          > dodatkowych środków, by poprawić infrastruktórę osiedla.Więc zapraszam
          > następnym razem na zebranie, przedstawicie swoje propozycje, wspólnie może
          uda
          > się coś wywalczyć, bo nikt za nas tego nie zrobi! Pozdrawiam

Zorina masz rację. Na zebraniach grup członkowskich jest frekwencja bardzo
          słabiutka, wręcz fatalna. Przykład, np. na zebraniu grupy mieszkańców gdzie
          jest 10 bloków, czyli około 500 lokali przychodzi w przybliżeniu 50 osób, a
          nawet jeszcze mniej. Zainteresowanie mieszkańców osiedli działalnością naszej
          spółdzielni jest "bliskie zeru". Do kogo więc niektórzy mają pretensje !!!!!
          Jest takie powiedzonko - jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.
          • marek_1801 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.05.07, 11:02
            weeeezzz kasy nie maja teee.... imprezy w klubie zgreda to co tydzien sa ;] i aby hlaja... cała ekipa ze spoldzielni sie bawi na sali a na bramke nie ma. wystarczy znalezc jakies stare slupki podtrzymujace siatke(napewno jakies niepotrzebne maja), zespawac ze 4 z soba i gotowe;] ale komu by sie chcialo
            • sony46 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 16.06.07, 18:19
              wy nie maci co do roboty nygusy ludzie gloduja a wy pierdolami sie zaimojecie
          • jabejot2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 08:13
            jb-bj napisał:

> Zorina masz rację. Na zebraniach grup członkowskich jest frekwencja bardzo
            > słabiutka, wręcz fatalna. Przykład, np. na zebraniu grupy mieszkańców gdzie
            > jest 10 bloków, czyli około 500 lokali przychodzi w przybliżeniu 50 osób, a
            > nawet jeszcze mniej. Zainteresowanie mieszkańców osiedli działalnością naszej
            > spółdzielni jest "bliskie zeru". Do kogo więc niektórzy mają pretensje !!!!!
            > Jest takie powiedzonko - jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.

Nic dodać nic ująć.
          • sony46 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 30.06.07, 18:53
            POLAK TO KUTWA I TYLE SAM NIC NIE ROBI A BRAC BY CHCIAł
            • zychlinianka4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 30.06.07, 20:41
              zgadza się sony, przyjdzie następny i nic nie zrobi, bo jak nie dostosuje się
              do wymogów prawa to albo pójdzie za kratki, albo mieszkańcy spółdzielni bedą
              musieli płacić kary za nieprzestrzeganie prawa! prawo jest prawem, a przecież
              obecny prezes społdzielni nie jest winny temu, ze ktoś tam na wyższych
              szczeblach uchwalił bubel:( i mieszkańcy musza ponosić tego konsekwencje:(
              pretensje powinny być skierowane do parlamentarzystów, a nie do prezesa! no
              chybam, ze komuś zależy na jego obaleniu............
      • sony46 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 08.06.07, 23:28
        sam sie do roboty wez a nie ludzi szpiclujesz leniu
      • sony46 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 30.06.07, 18:50
        WSZYSCY MYSLA ZE JAK SIE ZMIENI PREZESA I RADE TO MOZNA SIE KąPAC I GRZAC ILE
        SIE DA ALE KAZDY BLOKMA LICZNIK NIECH SIE KAZDY ZASTANOWI I TAK PłACIC TRZEBA
        SAM MAM DOPłATE I CO TO POMORZE NASTęPNE HIENY CZEKAJA NA STOłKI JAK SEJM CZY
        SENAT I TAK NIE POMOGLI
    • jb-bj Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 25.05.07, 16:59
      czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/732771.html
      • dinozaur0 Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 26.05.07, 21:11
        jb-bj napisał:

> czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/732771.html

Taka spółdzienia jacy jej członkowie ?
        Nie zgadzam się z takim stwierdzeniem. A Rada Spółdzielni to co ? Pchali się po
        kasę niech teraz pokażą co potrafią .
        • hanka.64 Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 28.05.07, 09:48
          Oni autentycznie potrafią uczestniczyć w życiu spółdzielni !
          egazeta.dziennik.lodz.pl/O65836_2007/05/24/DL052410EM.pdf
        • naezo Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 04.06.07, 08:51
          Stwierdzenie: "taka Spółdzielnia jacy jej członkowie" to cała prawda. O składzie
          Rady Nadzorczej i Zebrania Przedstawicieli decydują wyłącznie członkowie
          Spółdzielni i nie zdejmujcie z siebie odpowiedzialności za to, że rządzą tu
          dożywotnio kolesie którzy żyją i bawią się za Wasze pieniądze. Możecie im
          skoczyć bo jesteście gamoniami i ciemną masą. I tak będzie na wieki wieków,
          dopóki przeciętny mieszkaniec osiedla nie będzie rozumiał przepisów prawa,
          wspaniale bawił się na imprezach o żenującym poziomie organizowanych przez
          zarząd spółdzielni i narzekał przy wódce na imprezach rodzinnych, zamiast
          przyjść na zebranie grupy członkowskiej ( lub takie zorganizować bo jest
          gospodarzem na terenie Spółdzielni a nie prezes) i wybrać ludzi wykształconych i
          mądrych do władz spółdzielni. Jedyne skuteczne rozwiązanie to rozgonić to
          towarzystwo wzajemnej adoracji na cztery wiatry, razem z pracownikami i
          zorganizować administrację Spółdzielni od nowa. Wystarczy kilka mądrych osób bo
          i tak administracja nie ma się czym zajmować odkąd nic się nie buduje i nie
          remontuje.
          • naezo Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 04.06.07, 09:04
            A tak na marginesie - znów odbyła się udana imprezka na Traugutta. Dzieci,
            którym była poświęcona najbardziej były zadowolone z piwa. Pracownicy
            Spółdzielni mniej i dlatego kontynuowali imprezkę we własnym gronie przy
            mocniejszych trunkach, tak jak to czynią po każdym znojnym posiedzeniu Rady.
            Członkowie Spółdzielni powinni docenić trud włożony przez to zgrane grono w
            organizację imprezy a nie bąkać po kontach, że im gnijąca pół metrowa trawa
            przeszkadza.
            • naezo Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 04.06.07, 09:09
              Jakże cieszę się, że jestem tu tylko gościem. Duście się w swoim sosie i nadal
              tak trafnie dysponujcie swoim prawem wyborczym jak dotychczas.
              • jabejot2 Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 04.06.07, 12:13
                Masz rację ! Obudzą się ale z palcem w du... jak będzie za późno. Nie wstyd wam
                żychlińskie pseudo elity, żeby tacy wybrańcy wami rządzili !!! Wasz prezes jest
                super ale ta rada to Boże uchowaj !!!
                • naezo Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 05.06.07, 22:08
                  Chyba Cię pogięło jabejot2? Czy dlatego jest super, że potrafił zmontować taką
                  paczkę przybupasków i przygłupów w Radzie, że będzie mógł spać spokojnie do
                  emerytury olewając członków Spółdzielni i nic nie robiąc? Jak jesteś członkiem
                  Spółdzielni lub tam mieszkasz to Ci współczuję bo dajesz się w konia robić.
                  • dominika334 Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 11.06.07, 15:44
                    o prosze juz nie ma drugiej bramki teraz te dzieciaki beda mialy czas na narkotyki jak nie maja gdzie grac
                    • darmozjadop.pl Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 13.06.07, 20:22
                      Dostaliscie juz f-ry ze spoldzielnii mieszkaniowej z rocznym rozliczeniem
                      energii cieplnej ?????????? Patrze w te papierzyska i niedowierzam moze mnie
                      ktos oswieci od kiedy podgrzewanie 1m wody wzroslo z 9,50 do prawie 20 zl szok
                      poprostu szok
                      • kiwaczek11 Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 13.06.07, 22:24
                        wydaje mi się , że nie jest to zgodne z prawem, ale jeszcz musze wniknąć.
                        Pachnie szwindlem szytym grubymi nicmi.
                        • mara261 Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 14.06.07, 15:43
                          frajer a nie prezes zimy nie bylo wiec nie ogrzewali mieszkan wiec powinien byc zwrot dla nas a tu podniesie 100% za ogrzewanie wody i wyjdzie na tym samym tylko my bedziemy stratni trzeba to zglosoc do jakies konkretnej organizacji
                          • wykalaczka1 Re: Taka spółdzielnia jacy jej członkowie 14.06.07, 16:56
                            Totalna porazka co my mamy za zarzad w spoldzielnii doprowadzic do tego zeby 1
                            m cieplej wody kosztowal za 2006 r bagatela 25,- zl ??????????W tym grajdole 1
                            m cieplej wody jest drozszy o 5,- od 1 gr zlota ( w zlomie )Panie prezesie
                            gdyby glupota byla lzejsza od powietrza to jedni z pierwszych jestescie na
                            marsie. Mam nadzieje ze ktos zaskarzy wasza bzdurna decyzje bo tak byc nie
                            moze. Gdyby lokarorzy znali cene wody w styczniu 2006 to prawdopodobnie
                            wiekszosc z nich zminimalizowalby pobor tego rarytasu ale postawiliscie ludzi
                            pod sciana . Pan wie jak wybrnac z impasu ale pana metody sa nieuczciwe i zeby
                            nie byly poczatkiem konca pana intratnej posadki. Wiekszosc ludzi liczyla na
                            zwrot nadplaty za c.o ale wy zrobiliscie ze wszystkich nas idiotow.
    • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 14.06.07, 20:29
      Faktycznie niezly placek nam wysmazyl prezio wraz z rada starcow. Ludzie
      straciliby rozum jakby zaplacili im za te durne faktury. Niektorzy spore kwoty
      maja doplacic nie liczac nadplat za centralne ktore pozarla cena wody. Przy
      madrym prezesie beda niedlugo czynsze jak w Nowym Jorku.
      • wolny110 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 15.06.07, 23:35
        Nie rozumiem jak w połowie roku 2007 mam zapłacić za wodę za rok 2006. Nie było
        żadnej informacji wcześniej na ten temat.W ten sposób zamiast mniej zapłacić za
        czynsz w czerwcu mam jeszcze dopłacić. Taka podwyżka jest niezgodna z prawem
        więc nie mam mowy aby ktokolwiek z mądrych ludzi dał spółdzielni swoje pieniądze
        jako darowiznę. Niezgodne z prawem jest takie działanie ale jeszcze gorsze jest
        to że podwyżka dotyczy roku poprzedniego i nikt nas wcześniej o tym nie
        powiadomił. O wszystkich podwyżkach powinnanas szanowna spółdzielnia informować
        wcześniej. Jakby tego było mało to podwyżka wynosi 100% ponad. Jak tak dalej
        pójdzie to zakręcam ciepłą wodę i zakładam termę która będzie dużo tańsza.
      • wolny110 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 15.06.07, 23:39
        Powiem jeszcze, że mieszkańcy osiedla wyzwolenie mają zwroty i to spore.

Jeszcze jedno. Za ciepłą wodę rozliczamy się wg wodomierzy co trzy miesiące.
        Płacę regularnie za czynsz i nie mam zamiaru płacić tyle ile spółdzielnia
        odemnie chce nie wiadomo dlaczego.Ja jestem ok wg wsółdzielni ale oni są coś nie
        tak.
        • zniesmaczona12 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 16.06.07, 09:39
          wolny110 napisał:

> Powiem jeszcze, że mieszkańcy osiedla wyzwolenie mają zwroty i to spore.
          >
          > Jeszcze jedno. Za ciepłą wodę rozliczamy się wg wodomierzy co trzy miesiące.
          > Płacę regularnie za czynsz i nie mam zamiaru płacić tyle ile spółdzielnia
          > odemnie chce nie wiadomo dlaczego.Ja jestem ok wg wsółdzielni ale oni są coś
          ni
          > e
          > tak. Nikomu nie podano do wiadomosci ze nastepuja jakies zmiany
          odnosnie rozliczania oplat za ciepla wode. Prawo nie moze dzialac wstecz
          tymbardziej ze spoldzielnia nie podala zadnej podtawy prawnej dotyczacej
          takiego wlasnie rozliczania Czlowiek majacy wiedze ze za metr wody zaplaci 25,-
          (co jest cena chyba rodem z kosmosu ) prawdopodobnie korzystalby z niej
          bardziej racjonalnie a napewno zgodnie z zasobnoscia portfela. Od jakiegos
          czasu woda byla rozliczana kwartalnie i byly niedoplaty badz nadplaty, cena
          wody nie ulegla zmianie skad pomysl na takie rozliczanie ? Sa lokatorzy ktory
          maja z wyliczenia doplaty 5,- badz niedoplate 10,- zl ale wiele osob nie jest
          swiadomych ze i tak zostali oszukani bo nikt im nie zwroci za nadplate w
          centralnym ogrzewaniu. Trzeba sie zorganizowac i cos z tym fantem zrobic bo to
          jest rozboj w bialy dzien. Chetnych i zainteresowanych zapraszam do dyskusji.
          Nie mozemy pozwolic sobie na takie traktowanie . Prezes ma ie dobrze ale my
          jestesmy wszyscy stratni
          • jabejot2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 16.06.07, 21:47
            A co na to radni z Rady Spółdzielnii, nasi kochani wybrańcy na czele z
            Felczakiem ?
            • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 17.06.07, 10:10
              Podobno rada nadzorcza spoldzilnii nic nie wie na temat tych rozliczen. Troche
              sie nie chce w to wierzyc a skoro to jest prawda to po kiego grzyba ta rada
              nadzorcza ? do brania kasy ?
              • jabejot2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 17.06.07, 19:21
                to jest ściema !!!
                • wolny110 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 17.06.07, 19:59
                  Proszę żeby każdy z lokatorów os.Traugutta przejrzał dokładnie swoją fakturę za
                  czerwiec i obliczył, że powinien dostać duży zwrot za "centalne". Tymczasem mają
                  faktury zaniżone o parę złotych lub płacą tyle co zawsze. Widocznie nie
                  wszystkim zależy na kasie skoro co niektórzy nie zwrócili na to uwagę. Nie tylko
                  ci którzy mają dopłacić powinni dopominać się wyjaśnienia dlaczego takie zajście
                  miało wogóle miejsce.
                  • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 18.06.07, 09:15
                    Jak widze niezbyt wiele osob jest zainteresowanych problemem jaki dotyczy
                    wszystkich mieszkancow Os Traugutta. Czyzby ludzie byli zadowoleni z tego ze sa
                    okradani z premedytacja ? Widze ze ten watek ktory dotyczy wszystkich pokazuje
                    jak nie potrafimy sie zintegrowac zeby walczyc o swoje. Tak na marginesie mam
                    pytanie czy ktos probowal rozmawiac na ten palacy temat z prezesem
                    spoldzielnii ? Prosze o odpowiedz - ja w najblizszych dniach mam zamiar to
                    zrobic. Nie chcialabym byc pierwsz i ostatnia osoba ktora bedzie dociekala
                    zasadnosci tak zlej decyzji bo jednostka niczego nie wskora.
                    • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 18.06.07, 12:49
                      Jestem mieszkańcem oś. Traugutta.
                      Nie zamierzam bronić ani Zarządu ani Rady Nadzorczej, bo mam w niektórych
                      sprawach krytyczny stosunek do nich.
                      Ale takie opinie bez pokrycia typu: naezo, darmozjadop, kiwaczek, wykałaczka,
                      michasia czy wolnego są pod tzw. publiczkę.
                      Prawo energetyczne / Dz.U.2006.89.625 / wymusiło na administratorach spółdzieli
                      mieszkaniowych stworzenie regulaminów rozliczania kosztów gospodarki zasobami
                      mieszkaniowymi.
                      Wystarczy wejść na stronę naszej spółdzielni: www.sm.-zychlin.pl
                      Poczytać stosowne dokumenty i rozpocząć wtedy merytoryczną dyskusję.
                      Czy Zarząd Spółdzielni, Rada Nadzorcza zrobiła wszystko aby zapobiec takiej
                      sytuacji?
                      To już o tym można dyskutować.
                      Faktury zostały nam w/g mnie wystawione zgodnie z obowiązującym na dzień
                      dzisiejszy stanem prawnym
                      Jestem otwarty na prowadzenie w tej sprawie rzeczowej merytorycznej dyskusji
                      • bysket Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 18.06.07, 18:46
                        lokator21 jak podajesz adres jakiejs strony to zrob to dobrze. Wlasnie chcialem
                        na wejsc na ta stronke podana przez ciebie i nici. Skoro w 2006 wprowadzono
                        jakies zmiany to dlaczego nadal podgrzewanie wody opiew na kwote 9,50 powinno
                        to ulec zmianie
                        • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 18.06.07, 19:03
                          Sprawa 1-sza
                          www.sm-zychlin.pl
                          Sprawa 2-ga
                          najlepiej spytać prezesa
                          • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 18.06.07, 19:20
                            Masz bysket rację w podanym przezemnie adresie po "sm" dostała się
                            niepotrzebnie "kropka" :)
                            • wykalaczka1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 20.06.07, 22:37
                              Ciekawe jak sie czuje prezes spoldzielnii po dzisiejszej nasiadowce ?
                              podejrzewam ze nie jest mu do smiechu. Ktos rzucil na zebraniu mieszkancow z
                              radnymi haslo zeby odmlodzic spoldzielnie i chyba ma racje mam nadzieje ze to
                              sie uda, Prezes strugal glupa i pieprzyl 3 po 3 w kolko to samo, Cala swita
                              rady nadzorczej siedziala z rozdziawionymi buziami i wypiekami na policzkach.
                              Jak im nie wstyd ze biora pieniadze z naszych czynszow i nie sa w stanie nic
                              zrobic zeby ta spoldzielnia lepiej funkcjonowala. Nawet nie zdawalam sobie
                              sprawy z tego jaka niemota jest ten prezes - padaly konkretne pytania ale
                              odpowiedzi watpliwej jakosci. Oby tak dalej. Acha dzisiaj dowiedzialam sie
                              ktory to ten slywny Felczak ja pierdziele ale okaz,
                              • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 20.06.07, 23:34
                                Też byłem na tym spędzie
                                Nowa rada pod patronatem Totolotka namaści jakiegoś jego kolesia na prezesa
                                A my zwykli mieszkańcy będziemy i tak płacili wygórowane rachunki jeżeli nie za
                                ciepłą wodę to za CO
                                Nowa miotła też będzie zamiatała do sie a nie od sie
                                Obecny prezes jest napewno uczciwym czlowiekiem a ewentualny jeg następca??
                                Jakoś nie wierzę tym ludziom zza stołu prezydialnego zebrania
                                • darmozjadop.pl Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 08:18
                                  Nie jestem za tak radykalnymi zmianami jak odwolanie prezesa ale - prezes jest
                                  chwilami bezradny. Nie zabieralam glosu bo wiele osob zadalo pytania ktore i ja
                                  mialam zamiar zadac wiec nie bylo sensu przedluzac tego zebrania. Bardzo madrze
                                  wypowiedzial sie p. Rosiak z 11 nie tyle zadawal pytania co sugerowal konkretne
                                  rozwiazania.Z dyskusji jaka trwala poza sala bo nie kazdy mogl przebic sie ze
                                  swoim zapytaniem czy sugestia wynikalo ze mieszkancy sa niezadowoleni bardzo z
                                  liczby zatrudnionych osob w spoldzielnii ( stanowczo za duzo ) nic sie przeciez
                                  nie buduje do obslugi tego co istnieje taka armia ludzi jest wyrzucaniem
                                  pieniedzy w bloto. Po co jakis spoleczny prezes ktory zgarnia miesiecznie 580,-
                                  i 15 osob rady nadzorczej ktorych czlonkowie za 1 posiedzenie inkasuja po 120,-
                                  Czy to nie jest marnotrawstwo ? Nie interesowalam sie nigdy zakulisowym
                                  dzialaniem spoldzielnii ale ludzie sa dociekliwi i znaja fakty. Po co nam taki
                                  sztab ludzi na etatach jak i niby spolecznych jak nie potrafia nic ugrac dla
                                  spolecznosci ? Poszlam na zebranie bo bylam ciekawa przyczyny takie wzrostu
                                  oplat za wode i co ? Argumentacja prezesa nieprzekonujaca mnie osobiscie bo
                                  ustawa ustawa ale P.Prezes zamowil zbyt duzo cieplej wody , ktora nie zostala
                                  wykorzystana przez odbiorcow bo ludzie oszczedzaja a zaplacic musial bo nie
                                  potrafil albo nie mial czasu negocjowac zmian . Juz po I kwartale mial wiedze
                                  ze wody zamowionej jest za duzo ale nic z tym nie zrobil i mamy kwiatki w
                                  postaci tak duzych doplat bo koszty trzeba rozlozyc na wszystkich . Dziwne
                                  jednak jest to ze w bloku w ktorym on mieszka nikt nie doplacal. Na pytanie jak
                                  to sie ma do reszty mieszkancow nie potrafil udzielic odpowiedzi a szkoda bo
                                  wszyscy chetnie bysmy skorzystali z jego dobrych rad co zrobic zeby nie
                                  doplacac
                                  • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 08:50
                                    Bardzo słuszne, rzeczowe i merytoryczne uwagi:
                                    1/ Po co taki liczny sztab pracowników spółdzielni, który można było zmniejszyć
                                    z chwilą naturalnego odejścia pracowników na emerytury a nie zrobiło się tego?
                                    2/ Po co niby społeczny członek zarządu relikt realnego socjalizmu?
                                    3/ Po co aż 15 członków Rady Nadzorczej, opłacanych z naszych wspólnych
                                    pieniędzy?
                                    Rada tego nie dopilnowała albo nie chciała tego zrobić? Dlaczego?
                                    Boję się osobiście tylko jednego
                                    Obietnic organizatorów buntu, że te rachunki za ciepłą wodę będą anulowane
                                    Wystąpią wtedy o zwrot ci z nadpłatą za CO utopioną w rozliczeniu ciepłej wody,
                                    bo jak wybiurczo można rozliczać członków wspólnoty mieszkaniowej
                                    W perspektywie p K.S. i jego drużyna rozłożą nie tylko Zarząd, Radę ale całą
                                    spółdzielnię
                                    Znając realie finansowe spółdzielni obawiam się, że tego już wszyscy nie
                                    wytrzymamy
                                    Czy wejść na barykadę? Oto jest pytanie?
                                • kiwaczek11 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 08:40
                                  Pomijając odrażający styl organizatora zebrania, który w moich oczach jest
                                  typowym wiecowcem , rzuca się w oczy dziwnie zbieżna linia
                                  argumentacji „lokatora” z linią prezesa spółdzielni. Ale nie chcę nikogo
                                  demaskować na forum.
                                  Mnie zastanawiają trzy rzeczy:
                                  1. Prezes spółdzielni tłumaczył ( słusznie lub nie), że nie da się wyliczyć
                                  dokładnego rzeczywistego kosztu dostarczenia ciepła i trzeba ten koszt
                                  szacować. Chciałbym poznać metodę szacowania kosztu, którą używa prezes, bo
                                  wydaje się ona ewenementem, dając błąd niedoszacowania przeszło 100%.
                                  2. Powstał paradoks polegający na tym, że mimo zainstalowania wodomierzy, nie
                                  ma szans na jakiekolwiek oszczędności. Bo jeśli lokatorzy zużywają dużo wody –
                                  wiadomo, płacą dużo. Jeśli pobierają mało, płacą jeszcze więcej, bo koszt
                                  zmienia cenę jednostkową. Wobec powyższego systemu w jaki sposób możliwe jest
                                  wygenerowanie oszczędności, o których mówił prezes odnośnie swojego budynku?
                                  3. Jaką moc prawną ma cena jednostkowa ( podgrzania wody) zawarta na
                                  comiesięcznej fakturze na podstawie której dokonuje się rozliczenia w stosunku
                                  do ryczałtu ilościowego. Czy jest sztywna, czy może ulegać zmianie? I jak to
                                  się ma do zasad rozliczania spółdzielni? Bo trudno mi sobie wyobrazić sytuację,
                                  kiedy kupuję 3 tony węgla, a parę miesięcy później przychodzi korekta faktury z
                                  nową wyższą ceną jednostkową, „bo tamto traktowaliśmy jako zaliczkę”.
                                  • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 09:04
                                    Kiwaczek1
                                    Znasz przecież realia Żychlina
                                    PEC jest monopolistą od ciepła i jest podległe Urzędowi Miasta a tam istnieje w
                                    dalszym ciągu lobby ciepłownicze
                                    Twoja rzeczowa i logiczna argumentacja nie przebije się przez tą skorupę
                                    Grupa tam gdzie się produkuje to ciepło jest pies pogrzebany
                                    • bysket Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 09:46
                                      lokator 21 skoro twirdzisz ze PEC podlega pod Urzad to wczoraj na zebraniu byl
                                      Burmistrz moze sie co zmieni bo chyba widzial determinacje mieszkancow.Ja
                                      jednak z innej beczki pomijajac dostawe wody chociaz jest to problem i to
                                      bardzo wazny. W Zychlinie sa ogolnie wysokie czynsze a to juz nie sprawa PEC-u
                                      tylko madrego zarzadania. Wez fakture w reke i policz koszty eksploatacji i
                                      przelicz na metry ktore sa w zasobach spoldzielnii to sa ogromne kwoty
                                      pieniedzy tylko trzeba je madrze wydatkowac.
                                  • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 09:22
                                    Prezes jest po to zeby stal na strazy nalezytego funkcjonowania spoldzielnii.
                                    Do roboty ma ludzi a on powinien skoncentrowac sie na szukaniu pomyslow - co
                                    zrobic zeby bylo lepiej. Nikt tutaj nie zawinil tylko sam prezes albo glowna
                                    ksigowa. Majac na biezaco dane (kwartalnie sa spisywane stany wodomierzy u
                                    lokatorow )gdyby zadali sobie troche trudu ( a za ta pensje ) warto bylo szybko
                                    zorientowaliby sie ze taka ilosc cieplej wody jaka zostala zamowiona jest nie o
                                    wykorzystnia. Szefostwo spoldzielnii poszlo na latwizne "luzie zaplaca"Mydlenie
                                    ludziom oczu ze woda ciepla jest taka droga bo to czy owo jest
                                    nieporozumieniem. Blad popelnili ludzie odpowiedzialni za zamowienia tego
                                    dobrodziejstwa. Nie jestem w stanie pojac jak mozna po 17 latach pracy na
                                    stanowisku prezesa popelniac takie razace bledy przeciez to nie tylko strata
                                    dla ludzi ale kompromitacja calego Zarzadu . Mowienie ze nikt nie przewidzi
                                    potrzeb jest nieporozumieniem. Wystarczylo przeanalizowac dane poprzedniego
                                    roku i o kilka % zanizyc nawet zakup cieplej woy bo duzo mieszkan stoi bez
                                    lokatorow (ktorzy wyjechali za granice ) w spoldzielnii takie dane sa. Moze
                                    niech p Jarosz zatrudni na etat jasnowidza skoro pracownicy odpowiedzialni za
                                    ten stan rzeczy nie radza sobie z problemem.
                                • wykalaczka1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 10:16
                                  lokator21 napisał:

> Też byłem na tym spędzie
                                  > Nowa rada pod patronatem Totolotka namaści jakiegoś jego kolesia na prezesa
                                  > A my zwykli mieszkańcy będziemy i tak płacili wygórowane rachunki jeżeli nie
                                  za
                                  >
                                  > ciepłą wodę to za CO
                                  > Nowa miotła też będzie zamiatała do sie a nie od sie
                                  > Obecny prezes jest napewno uczciwym czlowiekiem a ewentualny jeg następca??
                                  > Jakoś nie wierzę tym ludziom zza stołu prezydialnego zebrania
                                  lokator nie jest przesadzone czy prezes zostanie odwolany ale ta rade to
                                  naprawde powinno sie pogonoc toz to kupa barnow a prezes badz pracownik
                                  opowiedzialny za takie zaniedbania powinien poniesc konsekwencje adekwatne do
                                  czynu.Przesacowanie zyzycia wody o ponad 100% to naduzycie
                                • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 16:20

Wiedziałem, że w tej całej zabawie nie chodzi o sprawy lokatorów, ale o
                                  stołki. Celem głównym i zamierzonym, jak wynika z wielu wypowiedzi jest
                                  wykoszenie władz spółdzielni, po to aby obsadzić je swoimi ludźmi. Nie jest to
                                  pierwsza próba w wykonaniu tego pana, o ile mnie pamięć nie myli było to ponad
                                  rok temu, próbował ale nie wyszło i wtedy też posiłkował się merem Żychlina.
                                  Mieszkańcy byli i są środkiem do osiągnięcia celu. Scenariusz został dawno
                                  napisany i tylko należało czekać na stosowną chwilę i oto ta chwila nadeszła.
                                  Prezes nie podniósł w stosownym terminie ceny ciepłej wody, ludzie mają do
                                  dopłaty, będzie zatem niezadowolenie społeczne, teraz należy leciutko podgrzać
                                  atmosferę i odpowiednio ją ukierunkować (pod kioskiem), resztę ludziska zrobią
                                  sami.
                                  Ma koleś dobry przykład starszych kolegów, którzy takie metody stosowali w
                                  czasach PRL-u, aby bardzo często wartościowych ludzi zniszczyć, tylko po to by
                                  zdobyć, lub utrzymać się przy władzy.
                                  Myślę, że wielu z nas pamięta tamte czasy, jak to wciskali kit że np. polski
                                  chłop zżerał mięso, a robotnik w mieście chodził głodny, a tak naprawdę ruskim
                                  za darmochę dawali i okradali własny kraj.
                                  Jak już jestem przy historii, to może troszkę nowszej, otóż pięć lat temu przed
                                  wyborami, ten oto koleś biegał po osiedlu i przekonywał, że decyzja o podwyżce
                                  wody, (wtedy akurat zimnej, a wprowadzonej przez ZGK) jest niezgodna z prawem
                                  itd. i żeby na niego głosować to on załatwi, że tej podwyżki nie będzie i co?
                                  Jak został radnym, a jego kolega burmistrzem to nie tylko nie cofnęli
                                  poprzedniej decyzji o cenie wody, ale za rok wprowadzili nową.
                                  No cóż przedtem była to zimna woda wyniosła Go na radnego rady miasta, czy
                                  teraz gorąca uniesie Go na radnego spółdzielni, albo co nie daj Bóg jeszcze
                                  wyżej, a może łapki poparzy? Zobaczymy.
                                  Ja już bynajmniej w maliny wpuścić się nie dam.
                                  Główną przyczyną drogiego ciepła w Żychlinie, jest monopolistyczna pozycja
                                  dostawcy ciepła, która powstała w wyniku pewnych działań urzędu gminy, a raczej
                                  ich braku, a dziś ponosimy tego konsekwencje. Wmawianie ludziom, że zmiana
                                  prezesa, lub rady to panaceum na całe zło, jest hipokryzją, a żerowanie na
                                  ludzkim niezadowoleniu jest co najmniej naganne.

• michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 09:31
      Jeszcze jedno - dla mnie nie jest wazny styl prowadzenia tego zebrania i osoby,
      ktore to zorganizowaly. Dla mnie wazne jest to ze ktos sie w ogole tym zajal.
      Gdyby nikt tego nie zrobil to co ? tkwili bysmy w przekonniu ze kto ma wldze
      ten ma racje ? Napewno powinno to byc lepiej zorganizowane przede wszystkim
      powinno byc naglosnienie ale to chyba bylo spontaniczne i podejrzewam ze nikt
      nie liczyl sie taka frekwencja. Stefaniak nie jest osoba. ktora ja wyjatkowo
      cenie za jego domniemane osiagniecia ale dobrze ze chociaz on jeden
      zorganizowal to zebranie w koncu jest radnym wybranym przez mieszkancow naszego
      osiedla. Za nie dopilnowanie tego co sie stalo powinien prezes i ksiegowa
      splacac haracz dozywotnio na rzecz spoldzielnii moze nastepny kazda wydana
      zlotowke z publicznych pieniedzy ogladalby 10 minut zanim by ja wydal.
      • kiwaczek11 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 09:44
        Oczywiście masz rację. Ja pisałem tylko o jego stylu i są to moje subiektywne
        odczucia. Sama inicjatywa - jak najbardziej pozyteczna i ciesze się, że takie
        zebranie było zorganizowane. A sama organizacja... na tę chwilę i szybką
        potrzebę było ok. Następnym razem będzie lepiej.
        • wykalaczka1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 10:09
          Dobrze ze bylo to zebranie wiele istotnych rzeczy mozna bylo sie dowiedziec.
          Oczywiscie nie od ludzi zarzadzajacych spoldzielnia tylko od tych ktorzy na ten
          balagan loza swoja kase. Bylam pierwszy raz na jakimkolwiek zebraniu dot.
          spoldzielnii i jego mieszkancow i stwierdzilam ze warto na takie zbrania
          chodzic i chociaz posrednio miec wplyw na to co sie dzieje. Ze strony prezesa
          nie bylo pokory wobec skrzydzonych raczej chyba obawa przed linczem slownym.
          Tak na marginesie ile wynosi pensja naszego prezesa i gl. ksiegowej ?
    • zniesmaczona12 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 11:17
      majac swiadomosc tego ze prezes czyta posty dot. spoldzielnii mialam bym
      pytanie , co ma zrobic osoba (emerytka) utrzymujaca sie z emerytury 600,- bo
      takich w Zychlinie nie brakuje. Laskawie rozlozy jej pan na raty ? ale przeciez
      i tak musi splacic wg pana to co wy naliczyliscie. Taka osoba napewno iszczedza
      wode bo przy jej dochodach to luksus i co ma placic jeszcze wiiecej chociaz dla
      niej to jest towar deficytowy ? bzdura i pan o tym wie ze blad tkwi w waszych
      dzialaniach i prosze wszystkim powiedziec - tak to my popelnilismy blad bo za
      duzo wody zamowilismy i musicie Wy zaplacic za nasze bledy a my mamy wszystko
      gdzies pensja nam sie i tak nalezy bo udajemy ze pracujemy.
      • dinozaur0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 13:26
        Jedna z osób z tego forum tak napisała:
        "Bylam pierwszy raz na jakimkolwiek zebraniu dot. spoldzielnii i jego
        mieszkancow i stwierdzilam ze warto na takie zbrania chodzic i chociaz
        posrednio miec wplyw na to co sie dzieje ".

To mi się bardzo spodobało. Tylko żeby taka deklaracja była u większej liczby
        mieszkańców spółdzielnii to wówczas zarząd i mam nadzieję że już nowo wybrana
        rada zauważą wreszcie że nie da się tak dalej pracować. Co do p. S L. Dziś nam
        społeczników nie potrzeba. Potrzeba nam ludzi z tzw. łbem a nie do brania
        pieniędzy za "nic nie robienie".
        • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 17:39
          Niezadowolenie mieszkańców z działania Prezesa i kontrolującej go Rady jest
          niewątpliwie uzasadnione / sprawa rozbudowanej administracji, niby społecznego
          a dobrze płatnego członka zarządu, dominacji rodzin pracowników spółdzielni w
          radzie, pensji zarządu bo woda to pretekst do podgrzania niezadowolenia ludzi/
          Ale czy ma to naprawiać człowiek,który w poprzedniej kadencji tejże rady
          załatwiał poprzez udział w tej radzie wyłącznie swoje prywatne sprawy?
          Niech nie opowiadają dyrdymałów,że ludziska nie zapłacą naliczonych faktur za
          zużytą ciepłą wodę, czy to jest 200, 300 czy 500zł
          Jeżeli to wymuszą, to upomną się o zwroty analogicznych sum, ci co mieli
          oszczędności na CO w 2006 i zbilansowali tym ciepłą wodę
          Efekt będzie taki,że sami mieszkańcy rozłożą się na łopatki, bo spółdzielnia
          najnormalniej utraci zdolność finansową
          A może komuś na tym zależy?
          • lokator221 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 17:34
            Dzień dobry!
            Miałem nie włączać się do dyskusji, ale utożsamiam się z Twoimi poglądami. Chcę
            przypomnieć, że jeszcze nie tak dawno Pan "Przywódca" był sam przedstawicielem
            Rady Nadzorczej przez dwie kadencje, brał tak samo diety jak inni jego
            koledzy / mógł się zrzec np. na dobro dzieci z domu dziecka / i nic nie zrobił
            dla lokatorów / nie interesował się faktyczną ceną energii cieplnej, bo
            dostawał zwrot, a jak mu się przydażyło dopłacić to zaczął podburzać ludzi,
            żeby przy okazji coś skorzystać i nie tylko /. Efektem jego działań w Radzie
            były "po kryjomu" wybudowane garaże blaszaki dla siebie i znajomych kolegów /
            nikt nie miał się wcześniej o tym dowiedzieć /. A łatwiej było zebrać
            wszystkich chętnych i razem, taniej to wybudować. W wyniku tych działań wiele
            osób się poróżniło. O innych korzyściach osobistych / dla siebie, rodziny i
            znajomych / innym razem. Pozdrawiam!
            • naezo Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 21:40
              dinozaur0 napisał, że przedstawiciele nie wiedzieli, że Zarząd Spółdzielni
              ukrywa bulwersujące rozliczenia za cw. Nieprawda! Wśród przedstawicieli jest co
              najmniej 14 osób które przed Zebraniem Przedstawicieli o wszystkim wiedziały ze
              szczegółami. Są to bowiem członkowie Rady Nadzorczej oraz pracownicy Spółdzielni
              i członkowie ich rodzin ( 9 z 14 ). Wcześniej napisałem, że władze Spółdzielni
              traktują członków Spółdzielni jak gamoni i ciemną masę. I bardzo słusznie skoro
              przez ostatnie kilka lat pozwoliliście prezesowi bez problemu wprowadzić do
              władz spółdzielni tak ogromną liczbę swoich ludzi. Stąd jego arogancja i
              lekceważenie mieszkańców Spółdzielni.Przeczytałem na stronie Spółdzielni skład
              Zebrania Przedstawicieli i Rady Nadzorczej i stwierdzam, że trzy czwarte tych
              ludzi to klika Prezesa. Co gorsze ludzie Ci tak zmieniają przepisy wewnętrzne
              Spóldzielni żeby trudno ich było usunąć.
    • nova_t0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.07, 21:33
      Od kilku czy tez kilkunastu dni tematem nr 1 w Żychlinie jest "ciepła woda", w
      związku z czym zainteresowałam się tym tematem i muszę przyznać że szokuje mnie
      zachowanie ludzi Wiem że nad emocjami czasami nie jesteśmy w stanie zapanować
      ale nie można bez zasięgnięcia wiedzy od razu oskarżać i uwłaczać osobom które
      robią to co do nich należy Owszem może i popełniono jakiś błąd, ale może nie
      zawadzi odrobina zrozumienia bo z tego co wiem jest to pierwsze rozliczenie
      przygotowane wg nowej ustawy i wierzę że kolejne nie spowoduje aż
      takiej "burzy" Zastanawia mnie dlaczego tyle osób, zamiast udac się do
      spółdzielni w celu wyjaśnienia sytuacji woli wysłuchiwac głupot
      przekazywanych "pod blokiem" czy na jakimś "spędzie" A tego spotkania to juz
      totalnie nie rozumiem bo co to za próba rozwiązania problemu skoro nie
      pofatygowano się aby zaprosić "drugiej strony" czyli przedstawiciela
      spółdzielni Wydaje mi się że czas takiego załatwiania spraw powinien dawno
      przejśc do historii
      Jeśli więc uważacie że takie rozliczenie jest niepoprawne to macie przecież
      pełne prawo zgłoszenia tego do instytucji, która zajmuje się prawem lokatorów
      czy coś w tym stylu (nie wiem dokładnie jaka to jest bo jeszcze nie korzystałam
      z ich usług) A tak w ogóle to zauważcie że Ci co mają dopłaty przez tyle lat
      byli w pewien sposób "finansowani" przez resztę lokatorów i co Wy na to?????:)

• michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 08:43
        My na to ze to ty nowa nie znasz zagadnienia i wypisujesz glupoty i to wlasnie
        ty siejesz plotke. To nie byl "sped" tylko zebranie zorganizowane przez radnego
        ( jaki on by nie byl ) Na sped to sie szanowna pani prowadza bydlo a tu poszli
        ludzie przez nikogo sila nie ciagnieci w celu wyjasnienia problemu ktory
        dotyczy wszystkich lokatorow.Skoro bylas to jestes tepa bo nic z tego nie
        zrozumialas a skoro nie bylas to nie plec bzdur ze nie bylo nikogo se strony
        spoldzielnii, bo byla wiekszosc rady nadzorczej jak i osoby z Zarzadu wlacznie
        z Prezesem tylko ze niewiele mieli do powiedzenia na palacy temat.Pomylili
        sie ? popelnili blad ? to co z saperem gdy popelni taka pomylke ? Twoje
        stwierdzenie ze burza sie ludzie za ktorych wszyscy lokatorzy placili kiedys
        jest dla mnie nie tyle niezrozumiale co nieeleganckie. Spoldzielnia nawet od
        opornych zawsze jest w stanie wyegzekwowac zaleglosci wiec nikt za nikogo nigdy
        nie placi. A moze chcialas przez takie stwierdzenie poruszyc inny problem ale
        jakos sie zamotalas i nie bardzo wiadomo o co ci chodzi. Skad ty w ogole
        pochodzisz ze terminologia "sped" jest ci tak bliska - dla mnie jest to
        oburzajace.
        • dinozaur0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 09:28
          Michasia masz rację w przeciwieństwie do poprzedniczki. Nikogo nie zamierzam
          obrazić ale według mnie ta pani musi być niedouczona. Jeżeli z rozliczaniem
          ciepłej wody został popełniony jakiś błąd to powinien być zauważony przez tak
          liczną grupę urzędników Spółdzielnii a przede wszystkim przez radnych z Komisji
          Rewizyjnej Rady Spółdzielnii. Czy do takich ludzi będziemy mieli zaufanie ?
          Chyba nie. Stąd tak wielkie oburzenie. Dodam jeszcze, że 30 maja tego roku
          odbyło się Zebranie przedstawicieli, na którym to sprawa wody powinna być
          przedyskutowana. Dlaczego tego nie uczyniono ? Jak należy to rozumieć ? Ja
          rozumiem to tak. Przedstawicieli na tym zebraniu potraktowano jak przysłowiowe
          bydło, które tylko ryczy i nic nie rozumie, i że za wiele nie musi wiedzieć,
          itd. Co do winnych, którzy niby popełnili błąd. Za takie coś powinni zapłacić.
          W jaki sposób trudno mi powiedziec.
          • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 10:11
            Byłem na tym wiecu
            Nova-10 ma rację.
            Był to spęd żądających świeżej krwi z problemami mieszkańców w tle, które są
            niewątpliwie słusznymi ich bolączkami
            Prowadzący, bez żadnego ładu i składu w swoim stylu, mówił wiele a nic
            konkretnego
            Burmistz wywołany do wypowiedzi coś tam bąknął aby nie narazić się zgromadzonym.
            Mówili ci co przed spotkaniem mieli coś mówić
            Ogólnie to taki sobie umiejętnie w stylu z minionej epoki wyreżyserowany wiec
            Powiedziałbym impreza w stylu ich organizatorów
        • nova_t0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 16:42
          Zastanawia mnie dlaczego piszesz "my", uważasz że każdy podziela Twoje
          zdanie???
          Moja SZANOWNA PANI piszesz że moje określenia i stwierdzenia są nieeleganckie,
          a Twoje określenia typu "tępa" są w porządku ????? Przydałoby się odrobiny
          kultury,a skoro wyrażenie "spęd" Cię obraziło to OK przepraszam, nawet nie
          pomyślałam aby osób które się zgromadziły na "spotkaniu" porównywać z bydłem
          (dla mnie akurat nie kojarzy się ono tak jednoznacznie ale jak widać bywa
          różnie)!!!!! Nie porównuj pracy w spółdzielni z pracą sapera (nie przesadzaj),
          a poza tym wynika z tego że jesteś tak genialna że sama nigdy nie popełniasz
          błędów, moje gratulacje tylko pozazdrościć! Nie napisałam że nikogo nie było ze
          spółdzielni, tylko wiem że osoby które się tam znalazły o spotkaniu dowiedziały
          się przypadkiem(!) a moim zdaniem wypadałoby je oficjalnie powiadomić(widocznie
          nie napisałam zbyt "JASNO")
          Skąd pochodzę to już nie Twoja sprawa i jeśli dobrze zrozumiałam w tej chwili
          obrażasz osoby, które pochodzą z mniejszych miejscowości (jeśli się mylę to
          mnie popraw!)Mogłabyś się zastanowić nad tym co piszesz, bo uważam że
          obrażaniem daleko nie "zajdziesz" Wiem że demokracja daje nam prawo do
          wyrażania swoich sądów bez ograniczeń, ale moim zdaniem istnieje jeszcze coś
          tak fajnego jak szacunek dla drugiego człowieka (KAŻDEGO CZŁOWIEKA) więc
          pohamuj się troszkę z pochopną oceną
          Co do mojego stwierdzenia, że jak to ujęłaś "...burza sie ludzie za ktorych
          wszyscy lokatorzy placili kiedys..." to chciałam tylko zauważyć ten drobny
          fakcik i nie zamotałam się, a Ty, gdy tylko uda Ci się troszkę ochłonąć i
          odrobinę się zastanowisz to zrozumiesz o co mi chodzi

• starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 17:14
          michasia1000 napisała:

> My na to ze to ty nowa nie znasz zagadnienia i wypisujesz glupoty i to
          >wlasnie ty siejesz plotke. To nie byl "sped" tylko zebranie zorganizowane
          >przez radnego ( jaki on by nie byl ) Na sped to sie szanowna pani prowadza
          >bydlo a tu poszli ludzie przez nikogo sila nie ciagnieci w celu wyjasnienia
          >problemu ktory dotyczy wszystkich lokatorow.Skoro bylas to jestes tepa bo nic
          >z tego nie zrozumialas a skoro nie bylas to nie plec bzdur ze nie bylo nikogo
          >se strony spoldzielnii, bo byla wiekszosc rady nadzorczej jak i osoby z
          >Zarzadu wlacznie z Prezesem tylko ze niewiele mieli do powiedzenia na palacy
          >temat.Pomylili sie ? popelnili blad ? to co z saperem gdy popelni taka
          pomylke ?
          >Skad ty w ogole pochodzisz ze terminologia "sped" jest ci tak bliska - dla
          mnie jest to oburzajace.

„ My na to”- skąd ja to znam? Aha już wiem, - no cóż niektórym tak zostało.

Nazywasz „nową”, tępą, to powiedz mi jaśnie oświecona, jakich merytorycznych
          wyjaśnień udzielił Ci p. radny na tym nazwijmy to spotkaniu?

Jeśli nie widzisz różnicy między - być zaproszonym, a samym - być to masz
          problem, ale jeśli robisz to celowo to po prostu kłamiesz.
          Prezes i radni spółdzielni byli na spotkaniu z własnej inicjatywy, to akurat
          wiem i chyba troszkę nie pasowali do scenariusza, napisanego przez radnego.

Porównanie prezesa z saperem, w życiu bym na to nie wpadł, że to taka
          niebezpieczna praca.

Terminologia „spęd” widać i Wać Pani obca nie jest, skoro wiesz, że bydło się
          nań prowadza.

Co zaś tyczy stylu i sposobu owego spotkania, to tak po prostu miało być, szum,
          krzyk i zadyma, a ludziska mają wiedzieć, że ten zarząd i rada są bebe, a nowy
          będzie cacy i za nich rachunki zapłaci…..cynamonem z gaci.

„nowa t0” masz rację, jak się ktoś chce dowiedzieć co się dzieje w kościele to
          zaprasza księdza a nie kominiarza.
          Pozdrawiam tych co "nie rozumieją"

• michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 21:26
            Amen......
            • naezo Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 21:57
              Nawet nie wiecie mieszkańcy Spółdzielni w jakim szambie tkwicie i uwierzcie mi,
              że wiem co mówię. Po Waszych wypowiedziach wnioskuję, że nie zdajecie sobie
              sprawy jak się Wami manipuluje i robi z Was głupów ( na co solidnie
              zasłużyliście ). Władze Spółdzielni, począwszy od zarządu po zebranie
              przedstawicieli to towarzystwo wzajemnej adoracji, klany rodzinne, towarzysze
              partyjni i pracownicy administracja Spółdzielni. Sądzicie, że sami siebie będą
              rozliczać? Jeżeli tak uważacie to macie naprawdę małe rozumki. Jedynym
              lekarstwem jest rozgonić całe to towarzystwo na cztery wiatry, wyrwać z
              korzeniami. Dobrze, że Stefaniak próbował Was poruszyć
              • naezo Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 22:05
                Ale nie zapomnijcie pożegnać również i panów Stefaniaka i Królikowskiego bo oni
                też są przedstawicielami ( popatrzcie na listę przedstawicieli) Zacznijcie od
                odwołania przedstawicieli na zebraniach grup członkowskich a później zamiatajcie
                dalej. Nie zapominajcie, że Spółdzielnia to Wy i nie pozwalajcie żerować na
                sobie cwaniaczkom.
                • lokator221 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.06.07, 12:38
                  Coś chyba po wczorajszych wypowiedziach na forum Panowie j.w. już rano się
                  spotkali ok. 9 i mieli o czym rozmawiać. Ja sądzę, że to jest wstęp do
                  przejęcia władzy w naszym mieście przez dawnych członków AA. A nasi mieszkańcy
                  są bardzo zaślepieni i nie pamiętają dawnych czasów, nawet tych z lat 80-tych.
                  Interesuje ich tylko ta ulotna chwila, ale się w przyszłości przekonają jak
                  niekompetencja tych osób doprowadzi nasze miasto.
              • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 22:07
                masz racje maezo ale niektorzy z naszych rozmowcow na forum sa niereformowalni.
                Dla mnie nie jest wazne kto sie tym zajal ale wazne ze probuje cos z tym
                balaganem zrobic. Dla mnie moze to byc Iksinski jak jest radnym i to z tego
                okregu musi interweniowac skoro sa takie problemy
                • jolka905 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 22:25
                  A Pan Naezo,jak zwykle niezadowolony? A może i Naezo coś zamierza ugrać dla
                  siebie,bo:"Gdzie dwóch się bije,tam trzeci korzysta"...No,no,no...Zresztą,jak
                  śledzę wypowiedzi Naezo,to odnoszę wrażenie,że ma on mieszkańców Żychlina za
                  cymbałów,półinteligentów i niedouków,czego dowód dał nieraz w niewybrednych
                  słowach.
                • bysket Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 22:28
                  nowa ja tez bylem na tym jak to ty nieladnie nazywasz "spedem" i musze ci
                  powiedziec ze byla tam wiekszosc ludzi inteligentnych i zadawali rzeczowe
                  pytania tylko nie uzyskiwali od szanownego prezesa odpowiedzi. Motal motal i
                  mowil to co dla niego wygodne pytania dot, jego niekompetencji zostawaly bez
                  odpowiedzi.Powiedz w takim razie jak mozna bylo w bardziej cywilizowany sposob
                  zorganizowac ludzi zeby powiedzieli prezesowi nie chcemy byc tak
                  traktowani.Wchodzac gesiego do jego gabinmetu ?
                  • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 23:08
                    Po rewolucji musi być czas budowy a u nas w Żychlinie musi być zawsze
                    odwrotnie, bo już zbudowano nowe imperium:
                    Prezes - p A.K.
                    Gł księgowy - córka p.K.S.
                    Przew. RN - ciągle niespełniony p.T. - niedawny kandydat na członka RN
                    Patronat nad całością - p.K.S.
                    • lokator221 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.06.07, 09:01
                      Dzień Dobry!
                      Na śniadanie nowa porcja diety Pana "Przywódcy". Nie wiem czy wszyscy,
                      korzystający z jego "fachowej informacji" pod toto wiedzą o tym właśnie co
                      pisałeś a również o tym, że ta kampania to akt zemsty na obecnej Radzie za
                      uchwałę dot. odrzucenia budowy parkingu dla toto, a danie tej kwoty na zwroty
                      lokatorom za wymianę okien czy podłoży. Pan "Przywódca", jego rodzina i znajomi
                      już chyba / nie jestem wtajemniczony / mają za wszystko zwroty i nie przejmują
                      się innymi lokatorami, którzy czekać mają po 5-6 lat w kolejce. Myli się Nova,
                      że to Zarząd ma być zmieniony. Po lini partyjnej nie wolno Panu
                      Przywódcy "ruszyć", a jedynie obsadzić "swoimi" Radę Nadzorczą i
                      Przedstawicieli na Walne Zgromadzenie. Z czasem zobaczysz czy tak nie będzie.
                      Lokatorzy i tak będą musieli zapłacić za rozliczenie ciepła, bo nikt za nich
                      tego nie zrobi, bo to jest fakt. Kto by nie przyszedł inny to nic "do tyłu" nie
                      zrobi. Jedynie mądrzy lokatorzy powinni się zastanowić co zrobić w przyszłości,
                      aby zredukować koszty. Tego nie zrobi rozjuszony tłum. Dziwię się Panu
                      Burmistrzowi, że nie poprosił Pana Prezesa i Pana Przywódcę o rozmowę
                      wcześniej / przed pamiętną środą /. Tłum niczego w życiu nie załatwi. Muszą być
                      prowadzone rzeczowe rozmowy. Jeśli ktoś ma dobry pomysł jak z tego
                      tematu "ciepło" wybrnąć a nie chce się angażować medialnie to proszę. To jest w
                      naszym interesie. A plotki różne rozsiewane przez ....... będę dementować w
                      następnych "daniach". Pozdrawiam i życzę mniejszych rachunków czynszowych.
                      • nova_t0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.06.07, 15:47
                        lokatorze221 chyba źle mnie zrozumiałeś, nie pisałam nic na temat tego aby
                        zmienić Prezesa
                    • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 08:35
                      lokator21 napisał:

> Po rewolucji musi być czas budowy a u nas w Żychlinie musi być zawsze
                      > odwrotnie, bo już zbudowano nowe imperium:
                      > Prezes - p A.K.
                      > Gł księgowy - córka p.K.S.
                      > Przew. RN - ciągle niespełniony p.T. - niedawny kandydat na członka RN
                      > Patronat nad całością - p.K.S.
                      Lokator 21 to chyba nie możliwe, żeby Andrzej chciał się podjąć takiego zadnia,
                      przecież On zdaje sobie sprawę z tego, że to co wymyślił, ten "obrońca narodu
                      uciśnionego" to jest niewykonalne. Przecież to rozsądny facio, znam go sprzed
                      lat, chyba, że przy totolotku tak się zmienił, bo tam faktycznie można dostać
                      małpiego rozumu.
                      Mam jeszcze małą prośbę, kto to jest ten ciągle niespełniony p.T. bo jakoś nie
                      kojarzę. Jeśli oczywiście możesz, to rzuć namiary na starywyga4@gazeta.pl
                      Dzięki.
                  • nova_t0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.06.07, 23:12
                    dziwne, że człowiek ten zajmuje swoje stanowisko już od dłuższego czasu a
                    niekompetencję zarzucacie mu dopiero teraz Jak widać jeśli tylko coś nie idzie
                    po myśli mieszkańców to od razu krzyczycie aby odwołać ze stanowiska Proponuję
                    aby zagłębić się jeszcze bardziej w ten temat, a dowiecie się w czym tkwi
                    problem
                    A możesz mi powiedzieć co w tym złego aby pofatygować się do Prezesa w celu
                    uzyskania wyjaśnienia?
                    • lokator2225 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.06.07, 14:19
                      Masz rację imienniku lokatorze
                      Pora obiadowa więc trochę faktów
                      To że Totolotek i spółka mści się na obecnej radzie to oczywiście za parking
                      wymyślony przy budce TOTO na nasze mieszkańców pieniądze, który mu ta rada
                      zablokowała i przeznaczyła pieniądze na zwroty mieszkańcom za stolarkę okienną.
                      Będąc w poprzedniej radzie zarówno on jak i inni organizatorzy zamieszania
                      wokół wody wydawali pieniądze nasze mieszkańcow na lewo i prawo dla własnych,
                      prywatnych celów
                      Zrobiono z incjatywy tamtej rady projekty budowy parkingów, płacąc wolną ręką
                      prawie 20 tys złotych za coś czego nie przemyślano do końca
                      Garaże dla uwczesnych Vipów z Rady Nadzorczej poprzedniej kadencji.
                      Wymuszono na prezesie zapłacenie rachunku grubo ponad 20 tys za podjazd do
                      prywatnych garaży naprzeciwko przystanku PKS z naszych mieszkańcow pieniążków
                      Czy przypadkowo garaże Vipowskie otrzymali sztandarowi członkowie tamtejszej
                      Rady Nadzorczej i inne sprzyjające im osoby?
                      Kto dostał tam garaże wiemy wszyscy
                      Na kolację będzie jak "obrońcy uciśnionych mieszkańców" będąc przy korycie we
                      władzach spółdzielni łamali art.56 paragraf 3 Prawa Spółdzielczego o zakazie
                      łączenia stanowisk i konkurencji
                      Rozliczasz innych rozlicz się najpierw sam !
                      • lokator2225 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.06.07, 14:40
                        Lokator221 jakby cię interesowały nazwiska tych łamiących prawo to podam ci na
                        lokator2225@gazeta.pl, mój nr GG i wymienimy poglądy:)
                        • deflor1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.06.07, 22:29
                          Zawsze na naszym FORUM robiłem jajca, ale czytać ze zrozumieniem potrafię, mimo
                          że kiedyś tu zostałem nazwany świrem bez rozumu. Po przeczytaniu wszystkiego
                          tego co zostało tutaj napisane doszedłem do wniosku,że prawie każdy pisze to co
                          usłyszy w plotkach, a nie szuka prawdy u źródła. Źródłem tym według mnie nie
                          jest na pewno GURU mieszkańców Żychlina wybrany z Osiedla Traugutta i jego
                          protegowany, były radny powiatowy. Na mój świrnięty rozum wydaje mi się,że
                          nareszcie ktoś był tak odważny i pokazał co ile kosztuje, z rozbiciem na c.w. i
                          c.o. Co do kosztów c.w. wydaje mi się, że rachunek jest prosty. Im mniej się
                          ciepłej wody zużyje, tym jej cena będzie wyższa ze względu na koszty stałe
                          narzucone przez PEC. Ale żeby to zrozumieć trzeba umieć rachować przynajmniej
                          do 100. Jeżeli przykładowo stały koszt wynosi 10 zł, to przy zużyciu 2 metrów
                          wody, na 1 metr przypadnie 5 zł. Przy zużyciu 10 metrów - na jeden metr
                          przypadnie 1 zł.
                          Niestety są juz wakacje i nawet dzieci nie mozna już zmusić do czytania ze
                          zrozumieniem i rachowania.
                          A podsumowując, ustępuję z konieczności budowy w Żychlinie małego, przytulnego
                          burdeliku, o którym pisałem w innym wątku, bo już tutaj prawie go mamy, ale
                          proszę dwóch radnych (aktualnego i byłego) o poparcie mojego pomysłu na sex-
                          shop.
                          • kiwaczek11 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 09:55
                            > Ale żeby to zrozumieć trzeba umieć rachować przynajmniej
                            > do 100. Jeżeli przykładowo stały koszt wynosi 10 zł, to przy zużyciu 2 metrów
                            > wody, na 1 metr przypadnie 5 zł. Przy zużyciu 10 metrów - na jeden metr
                            > przypadnie 1 zł.

Chętnie skorzystam z Twoich zdolności matematycznych i poproszę Cię o odpowiedź
                            w następujacym hipotetycznym wariancie:
                            ile musieliby mieszkańcy osiedla zapłacić za przykładowo ustalony przez Ciebie
                            koszt c.w. (10zł), jeśliby przez okres rozliczeniowy nie popraliby ani kropli,
                            zużycie c.w. = 0 ?
                          • zniesmaczona12 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 10:04
                            defor1 przeczytalam to twoje zrozumienie tematu i w moim konkretnym przypadku
                            byloby to tak : zuzylam 60 m wody i doplacic musze- 623 zl. Gdybym zuzyla 120 m
                            to musialabym doplacic 1246 zl + 306 za zimna w celu podgrzania razem to twoje
                            myslenie kosztowaloby mnie 1.530 zlCo ztego by wyniklo gdybym tej wody nie
                            oszczedzala i zuzylabym jej dwukrotnie wiecej ? Nie pisz tez bzdurodnosnie
                            kosztow podgrzania mniejszej i wiekszej ilosci wody to tak jakby 2l wody
                            gotowalo sie - 5 minut ale 20l trzeba byloby gotowac juz 20 minut. Poniewaz tak
                            nie jest wiec koszty zuzycia mniejszej ilosci wody powinny byc nizsze, tylko
                            trzeba zawierac madre umowy i pilnowac tego. Ludzie zuzywaja mniej wody bo
                            zycie zmusza ich do oszczedzania. Dla niektorych aktualny koszt 1m wody tj
                            zakup pieczywa dla rodziny na polowe miesiaca.Mamy prezesa jak i rade nadzorcza
                            bardzo rozbudowana niech zajma sie problemami i je rozwiazuja. Jestes takim
                            znawca tematu to powiedz dlaczego w bliku w ktorym mieszka prezes nie ma
                            doplat ? co zuzyli wiecej wody i ja poprostu wylewali zeby mniej zaplacic ?
                            • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 20:56
                              deflor 1 napisał o cenie wody w sposób bardzo uproszczony i dlatego dla
                              niektórych niezrozumiały. Na mój gust to ma on sporo racji, a to że udaje świra
                              albo ktoś go tak nazywa, to nic strasznego przecież, cyt. „ten świat tworzą
                              geniusze i szaleńcy, a pozostali korzystają tylko z owoców ich twórczości”.
                              Wracając do tematu, p. zniesmaczona trzeba być ślepym, żeby nie zauważyć jak
                              próbujesz żonglować słowami, aby zamazać prawdę, o której pisze deflor 1, bo
                              przecież jednostkowa cena wody to jedno, a czas przygotowania to drugie. U pani
                              wygląda to tak, jakby cena ciepłej wody zależała wyłącznie od czasu jej
                              podgrzewania. Z całym szacunkiem, ale tak nie jest i pani o tym wie, bo nie
                              wierzę w to żeby inteligentna osoba, nie wiedziała czym różni się czas od ceny.
                              Na tym przykładzie widać jasno jak przy okazji wody chce się zrobić ludziom
                              wodę z mózgu.
                              .Dlatego załoga p. radnego nie próbujcie takich sztuczek, bo i tak je wychwycę
                              i będę wyśmiewał a oto próbka

starywyga4 napisał:
                              Nazywasz „nową”, tępą, to powiedz mi jaśnie oświecona, jakich merytorycznych
                              wyjaśnień udzielił Ci p. radny na tym nazwijmy to spotkaniu?

michasia1000 napisała:
                              > Amen......
                              starywyga4
                              to b. dużo i jak merytorycznie!
                              • zniesmaczona12 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 22:20
                                ja nie zongluje slowami tylko czas podgrzewania wody wiaze sie rowniez z
                                kosztami jej podgrzewania czy to bedzie gaz energia elektr. badz wegiel.
                                Krocej podgrzewam mniej zuzywam nosnikow. Nie mow mi ze jak ludzie mniej
                                zuzywaja to musza placic ponad 100% drozej. Skoro jestes tak swietnie
                                zorientowany to nie poruszyles jeszcze jednej bardzo waznej kwestii w mojej
                                wypowiedzi dlaczego w bloku gdzie mieszka prezes nie ma doplat za ciepla wode ?
                                taka lekcja oszczedzania bez bicia po kieszeni wszystkim lokatorom by sie
                                przydala.
                                • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 08:01

Albo masz kłopoty z czytaniem cudzych tekstów, albo celowo je zmieniasz,
                                  (żonglujesz)"zniesmaczona12" bo ja na twoją wypowiedź :

<„Nie pisz tez bzdurodnosnie kosztow podgrzania mniejszej i wiekszej ilosci
                                  >wody to tak jakby 2l wody gotowalo sie - 5 minut ale 20l trzeba byloby
                                  >gotowac juz 20 minut.”

napisałem cyt. .

>”U pani wygląda to tak, jakby cena ciepłej wody zależała WYŁĄCZNIE od czasu
                                  >jej podgrzewania”. A to jest oczywista nieprawda i tyle.

Nie jestem dobrze poinformowany, ale to akurat wiem. Nie interesuje mnie i nie
                                  potrzebne mi to do szczęścia ile kto zapłacił, a kto nie. Mnie interesuje
                                  dlaczego ja mam zapłacić …….złotych, i czy jest to słusznie naliczona kwota.
                                  Gdyby wszyscy tak zrobili do dziś byłoby by po herbacie. Jest taka grupa ludzi,
                                  których interesuje, np. dlaczego przysłowiowy Kowalski ma do zwrotu, jak u
                                  niego była kochanka i razem się kąpali? No cóż niektórzy tak mają i tyle.
                        • naezo Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 23.06.07, 22:57
                          wnioskuję z wypowiedzi uczestników forum, że dobrze im z kliką rządzącą
                          Spółdzielnią. I jak tu nie mówić źle o członkach Spółdzielni droga jolu905. Już
                          za samą arogancję, manipulowanie informacją,oczywiste i udowodnione oszukiwanie
                          członków Spółdzielni zarząd i rada powinny być bezzwłocznie wyrzucone,
                          niezależnie od tego jak zostanie rozwiązana sprawa opłat za cw. Oni po prostu
                          powinni stracić zaufanie mieszkańców Spółdzielni. Jeżeli ich pozostawicie w
                          obecnym składzie to znaczy, że pozwalacie sobie pluć w twarz. Pozwalacie aby
                          przedstawicielami byli pracownicy Spółdzielni (ludzie uzależnieni od prezesa)i
                          członkowie ich rodzin. Prawo tego nie zabrania ale rozsądek tak. Nie widzicie
                          (lub nie chcecie zauważyć) tego jak umiejętnie rozgrywane są wybory do władz
                          Spółdzielni, jak zmieniony został statut Spółdzielni i regulaminy aby trudno
                          było dokonać w Spółdzielni jakichkolwiek zmian. Jak razi Cię Jolu905 moja
                          niepochlebna opinia o członkach Spółdzielni to prześledź powiązania ludzi
                          zasiadających w organach samorządowych Spółdzielni oraz zmiany w statucie
                          Spółdzielni jakich dokonano w okresie kilku ostatnich lat. Sądzę, że wtedy ocena
                          Twoja członków Spółdzielni zbliżona będzie do mojej.
                          • bysket Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 10:32
                            A ja przy takiej cenie luksusu jakim jest c. w. zaloze sobie terme i bede
                            placil za prad badz gaz tyle ile go zuzyje. Nikt nie bedzie prowadzil wobec
                            mnie gospodarki nakazowej ( dyktowal mi ile mam zuzyc cieplej wody ) Zyzywam
                            tyle ile mi potrzeba i cena powinna byc adekwatna do jakosci danego produktu
                          • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 15:44
                            naezo napisał:

> wnioskuję z wypowiedzi uczestników forum, że dobrze im z kliką rządzącą
                            > Spółdzielnią. I jak tu nie mówić źle o członkach Spółdzielni droga jolu905.
                            >Już za samą arogancję, manipulowanie informacją,oczywiste i udowodnione
                            >oszukiwanie członków Spółdzielni zarząd i rada powinny być bezzwłocznie
                            >wyrzucone.

Problem opłat za ciepłą wodę, to problem nie tylko spółdzielni w Żychlinie, ale
                            problem rzec by można ogólnopolski, spowodowany zmianą sposobu rozliczania
                            wynikającą z ustawy, o której nie tylko ja na tym forum pisałem. Podam
                            przykład , (który można znaleźć na forum, ale trzeba chcieć) np.. mieszkaniec
                            osiedla Górczewska w Warszawie, mieszkający w m2, ma dopłacić 1000 zł, a jego
                            matka mająca m3, ma do zwrotu 300zł. podobnych przykładów jest całej Polsce
                            wiele. Ale nasz obrońca „uciskanego społeczeństwa”, przez ”złego prezesa i jego
                            klikę”, oraz jego wierni giermkowie, chcą zawęzić problem tylko do naszej
                            spółdzielni, dlaczego? Cel chyba oczywisty! Dlatego też każdy, kto naprawdę
                            chce wiedzieć jak temat wygląda, niech wykona telefon do rodziny lub znajomych
                            w innych miastach, albo poszuka w necie i będzie miał jasność w sprawie.
                            Prawdą, natomiast jest, że cena wody zarówno zimnej jak i ciepłej jest jak na
                            warunki Żychlina stosunkowo wysoka, zależy to jednak od dostawców a nie od
                            władz spółdzielni,
                            Oto przykład:
                            Re: rozliczenie wody - koszmarna dopłata- a jak u
                            Autor: Gość: tercel IP: *.chello.pl Warszawa
                            Data: 08.06.07, 13:47
                            >17 zł.

Podobnie jest w innych dużych aglomeracjach, czyżby mieszkańcy Żychlina byli
                            tak zamożni, czy ma to zupełnie inne podłoże. Ale o tym innym razem.
                            • lokator221 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 16:22
                              Moim skromnym zdaniem, żeby ostudzić emocje należy poprosić Pana Prezesa, aby
                              na forum przedstawił nam wyliczenia ceny energii cieplnej od czasu działalności
                              tzw. "Starej Rady" ( dwie kadencje wstecz ). Wtedy zobaczymy kto tak jest
                              winien aktualnej sytuacji ( weźmy poprawki na długie i mroźne zimy ). Pan
                              Prezes sam nie rządzi, bardzo duży wpływ ma Rada ( jak była przytoczona
                              wcześniej sprawa pierwszych garaży-przy lecznicy dla naszych VIP-ów ). Także
                              sądzę, że Pan Prezes powinien się spotkać z Panem Burmistrzem i Panem Przywódcą
                              Lokatorów w celu omówienia w/w tematu i ostudzenia emocji w naszym mieście.
                              Wszyscy chcemy mniej płacić za czynsz i musimy tą sprawę spokojnie rozwiązać a
                              nie "rozszarpywać padlinę". Jeszcze jedna moja sugestia dot. ostudzenia
                              sytuacji : Nowy Pan Przewodniczący powinien się zrzec swej funkcji, ewentualnie
                              zrezygnować z bycia członkiem Rady. Jestem już doświadczonym człowiekiem i
                              obiektywnie, bez emocji podchodzę do w/w sprawy. Chcę, żeby moje dzieci
                              mieszkały w spokojnym mieście, którym będzie się dobrze zarządzało.
                      • lokator221 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 12:10
                        Bardzo mi miło, że mam sprzymierzeńca i coś smacznego na każdy posiłek sobie
                        zaserwujemy. Dzisiaj, przy niedzieli może dogodzimy sobie przy stole z rodziną,
                        ale od jutra możemy jakiś przepis z "książki kucharskiej" wyczytać. Smacznego i
                        miłego wypoczynku wszystkim uczestnikom naszego forum szczerze życzę.
    • lokator113 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 13:45
      Jestem za zwolnieniem prezesa oraz zastępcy i myśle, że to uzdrowi całą
      sytuację. Podejście prezesa do miaszkańców jest karygodne.
      • bertaabc Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.06.07, 15:09
        A ja jestem za przyłączeniem Żychlina do Oporowa lub Bedlna.Koniecznie z
        likwidacją nazwy miejscowości.Nic lepszego nas tu spotkać nie może.Jako
        mieszkańcy widząc to co z nami robią różnej maści decydenci i pozostałości z
        dawnej epoki-powinniśmy sami sporządzić odpowiedni wniosek-dla nas i dla
        naszych dzieci,bo niby dlaczego mamy potrzeć na niezaradność tych,co za
        stołkomi.Nie wszyscy chcą wyjechać.Zamiast gdybać zabierzmy się do pracy.Tylko
        czy inni włodzrze nas zechcą-oto jest pytanie?
        • bysket Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 09:49
          Mnie nie interesuje akurat " kto z kim spi " czy ma kochanke i z tego co
          czytalem to nikt nikomu tego nie zarzuca. Takie porownanie przy zapytaniu
          dlaczego w bloku gdzie mieszka prezes nie ma doplat do cieplej wody - jest
          niesmaczne. Wiekszosc z nas chcialaby poznac recepte na tego typu oszczednosci
          bo malo kto ma nadwyzki w portfelu. Prezes natomiast powinien podzielic sie z
          mieszkancami wiedza co robic zeby nie doplacac tak jak w przypadku mieszkancow
          bloku w ktorym on mieszka. starywyga w twoich postach widac ogromne
          zaangazowanie na rzecz poplecznictwa tych, ktorych my nie lubimy za jakosc
          zarzadzania spoldzielnia ale w demokracji wszystkim nam wolno mowic wprost co
          nam sie podoba a co nie. Chociaz tyle mozemy i nie bierzemy za to kasy tak jak
          rada nadzorcza czy prezes spoleczny. (spoleczny ale oplacany)
          • jabejot2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 11:02
            Nie prezesa ale zgraję skumanych radnych !
          • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 12:17
            bysket napisała:

> Mnie nie interesuje akurat " kto z kim spi " czy ma kochanke i z tego co
            > czytalem to nikt nikomu tego nie zarzuca. Takie porownanie przy zapytaniu
            > dlaczego w bloku gdzie mieszka prezes nie ma doplat do cieplej wody - jest
            > niesmaczne. Wiekszosc z nas chcialaby poznac recepte na tego typu
            oszczednosci
            > bo malo kto ma nadwyzki w portfelu. Prezes natomiast powinien podzielic sie z
            > mieszkancami wiedza co robic zeby nie doplacac tak jak w przypadku
            mieszkancow
            > bloku w ktorym on mieszka. starywyga w twoich postach widac ogromne
            > zaangazowanie na rzecz poplecznictwa tych, ktorych my nie lubimy za jakosc
            > zarzadzania spoldzielnia ale w demokracji wszystkim nam wolno mowic wprost co
            > nam sie podoba a co nie. Chociaz tyle mozemy i nie bierzemy za to kasy tak
            jak
            > rada nadzorcza czy prezes spoleczny. (spoleczny ale oplacany)

Nie jestem niczyim poplecznikiem, żeby była jasność i też mam wiele uwag pod
            adresem kierownictwa spółdzielni, niektóre nawet pokrywają się z Twoimi.
            Uważam, że zarząd w spółdzielni powinien być jednoosobowy. Prezes powinien
            częściej przebywać na terenie spółdzielni, w myśl zasady „pańskie oko konia
            tuczy”, wtedy pracownicy inaczej pracują a nie wysiadują po piwnicach. Ilość
            delegatów na walne i ilość członków rady zmniejszyć o 1/3. Wprowadzić zakaz,
            pozostawania w stosunku pracy pracowników, których członkowie rodzin zostają
            wybrani na przedstawicieli rady nadzorczej (przeciwdziałanie korumpowania
            prezesa). i.t.d. Uważam, jednak, że można i trzeba te zmiany wprowadzać, w
            spokoju, dać możliwość działania legalnym organom statutowym, a jeśli nie
            potrafią, albo nie zechcą to wtedy za łeb i hajda. Ale nie znoszę sk……a, bo
            inaczej tego nazwać nie można. Gdyby p. Stefaniak chciał temat naprawdę
            wyjaśnić, to w dniu tegoż zebrania, godzinę wcześniej obradowała rada, mógł
            zebrać delegację, przyjść przedstawić problem, usłyszeć wyjaśnienia drugiej
            strony i wspólnie przekazać społeczeństwu to co obie strony mają do
            powiedzenia. Na pewno nie rozwiązano by wszystkich tematów, ale byłoby to
            uczciwe.
            Uwagę twoją o tym, że pewne porównania są niesmaczne, przyjmuję. Ale powiedz
            zupełnie szczerze jak smakował Ci ten „pasztet” przygotowany prezesowi, (jaki
            on by nie był), na spotkaniu, na które przyszedł z własnej woli, kiedy to
            atmosferę nienawiści do jego osoby, na sali doprowadzono do temperatury
            wrzenia, a następnie pozwolono Mu łaskawie zabrać głos.
            Czy nadal wierzysz w dobre intencje p. radnego?
            • bysket Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 12:34
              Ja nie wierze w dobre intencje zarowno Stefaniaka jak i Krolikowskiego nawiasem
              mowiac ja w ogole stracilam wiare w ludzi ktorzy udaja ze chca cos pozytecznego
              zrobic dla ogolu. Skoro jednak odbylo sie juz takie zebranie i prezes zostal
              dopuszczony do glosu mial zadane pytanie jak on to robi ze w jego bloku sa
              oszczednosci czy nie uwazasz ze powinien odpowiedziec " prosze panstwa ja to
              robie to czy owo i tak jest dobrze " prezes nie udzielil odpowiedzi na takie
              podstawowe pytanie i to jeszcze bardziej zbulwersowalo mieszkancow i z takich
              niedomowien wynikaja domysly przypuszczenia itp. Zgadzam sie z toba ze takowe
              zebranie powinno inaczej przebiegac ale biore to na karb spontanicznosci i
              niemilej atmosfery jaka zapanowala wsrod czesci spoleczenstwa. Moim skromnym
              zdaniem w spoldzielnii dzieje sie zle i to zlo powinno sie wyeliminowac. Na
              taka miescine ( prawie wies ) placimy zbyt wysokie czynsze pomijajac cene wody.
              Mam swiadomosc ze Stefaniak cos probuje ugrac przy tej okazji i dlatego mam
              mieszane odczucia co do osoby najbardziej zaangazowanej w caly ten balast ale
              ktos musial od czegos zaczac.
              • marcina3 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 14:29
                Brawo panie prezesie! Tą spółdzielczą ciemnotę trzeba krótko za twarz trzymać a
                szczekające pieski batem potraktować żeby im demokracja do głowy nie uderzyła.
                Bierz pan przykład z Kaczyńskich. Mizernej są postury ale nie dają sobie tym
                inteligencikom lekarzom i nauczycielom w kaszę dmuchać. Dobrześ pan zrobił żeś
                pan obsadził radę i walne swoimi ludźmi i żeś pan tak zmienił przepisy że panu
                nie podskoczą teraz. Niech sobie skomlą po zebraniach. Tyle ich że se poskomlą.
                Niech wiedzą kto na osiedlu rządzi. I duś pan z nich ostatni grosz żeby nie
                mieli za co do sądu z panem iść. Każdy swoje miejsce w szeregu powinien znać.
                • wewiurka77 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 15:54
                  moze byscie tyle nie gadali tylko wzieli sie do roboty mysle ze trzeba zrobic liste zeby odwolac prezesa spoldzielni mieszkaniowej mysle ze mieszkancy w 90% podpisza sie pod tym a gadac to sobie mozecie jak te przekupki na targu pewnie brak wam odwagi zeby zrobic taki ruch w obronie wlasnej
                  • zychlinianka4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 16:06
                    a ktos z Twoich znajomych szuka pracy, ze chcesz robić liste, zeby odwołac
                    prezesa?
                    • mara261 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 17:16
                      zychlinianka4 napisała:

> a ktos z Twoich znajomych szuka pracy, ze chcesz robić liste, zeby odwołac
                      > prezesa?

beuh beuh jasniej bo cie nie rozumie , pewnie duzo ludzi szuka pracy prezesa za 2tys (+ to co ukradnie) a widze ze strach wam juz nie pozwala na taka akcje
                      • jabejot2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 18:16
                        Łatwo jest osądzać tych co na stołkach stojąc z boku a nie biorąc udziału w
                        życiu codziennym Spółdzielni. Ktoś pomyśli, ze ja próbuję ich bronić. Nie ! Ja
                        też jestem wkur..... Natomiast chcę zwrócić uwagę na brak uczestnictwa
                        mieszkańców osiedli w życiu codziennym naszej Spółdzielni. Przecież jest to
                        przede wszystkim nasza spółdzielnia a nie prezesa i jego urzedników. Jeżeli
                        chodzi o ciepło, o ciepłą wodę jest to problem, z którym każdy z nas powinien
                        się szczegółowo zapoznać.

um.warszawa.pl/v_syrenka/bi/poradnik.php?id=12&typ=1
                        www.mzgm-plock.pl/informacje/20060131c.rtf
                        huby.seo.pl/09_woda/95_liczniki_kradzieze.htm#PILNA_SPRAWA_-_ANTIMAGNETIC

• zychlinianka4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 09:18
                        mara261 ja sie nie boję, bo nie mam czego:) po prostu nie widzę sensu w takiej
                        akcji. Czy to, że prezes postępuje zgodne z prawem jest powodem do jego
                        odwołania? moze zamiast robić "szum" zapoznaj się z prawem energetycznym:), a w
                        przypadku niezrozumienia powyzszego prawa, idź bezpośrednio do prezesa, to on
                        Ci wytłumaczy co i jak:) najlepiej czerpać informacje u źródła:):):):):)
                        • jb-bj1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 10:56
                          zychlinianka4 napisała:

> mara261 ja sie nie boję, bo nie mam czego:) po prostu nie widzę sensu w
                          takiej
                          > akcji. Czy to, że prezes postępuje zgodne z prawem jest powodem do jego
                          > odwołania? moze zamiast robić "szum" zapoznaj się z prawem energetycznym:), a
                          w
                          >
                          > przypadku niezrozumienia powyzszego prawa, idź bezpośrednio do prezesa, to on
                          > Ci wytłumaczy co i jak:) najlepiej czerpać informacje u źródła:):):):):)

....albo czytaj i pogłębiaj wiedzę jak to robią inni !

www.zbm.gliwice.pl/downloads/REGULAMIN%20c.o.
                          www.smzlotoryja.pl/uploaded/file/gazetka_marzec2005.doc
                          www.wm.info.pl/index.php?104+241+3180+3
                          www.arl.ostrowiec.pl/bip/otbs/index.php?dzial=modules/art/show_result_db&id=9

• jeszczenajemca Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 18:08
                    wewiurka77 napisała:

>moze byscie tyle nie gadali tylko wzieli sie do roboty mysle ze trzeba zrobic
                    >liste zeby odwolac prezesa spoldzielni mieszkaniowej mysle ze mieszkancy w 90%
                    >podpisza sie pod tym a gadac to sobie mozecie jak te przekupki na targu pewn
                    >ie brak wam odwagi zeby zrobic taki ruch w obronie wlasnej

NO! Trzeba było tak od razu, a nie dupę zawracacie, że to o nasze dopłaty
                    chodzi.
                    • kot9933 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 21:20
                      Co jest grane z tymi doplatami niech mnie ktos oswieci. W spoldzielnii tej nad
                      rzeka tez maja spore zwroty za centralne nie maja zadnych doplat za wode tylko
                      zwroty na poczet czynszu w nastepnym miesiacu. Co sie u nas stalo ze wyszedl
                      taki numer ?
                      • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 21:27
                        Zajrzyj, a przekonasz się że to nie tylko u nas.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=62666078&v=2&s=0
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=63398439&a=63603558
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25218&w=59491880&a=61738900

• kot9933 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 22:10
                          st.Przeliterowalem te twoje linki i z tego wynika ze ludzie maja problem
                          wszedzie. Mimo wszystko nie mozemy porownywac Warszawy Os,Gorczewska do
                          Zychlina a i tam jest znacznie taniej przeciez u nas 1m 3 wody aktualnie
                          wyniosl 25,- Cos tu nie gra Poza tym skoro na ogrzanie 1m wody potrzeba ok 0,3
                          GJ a Gj w naszym PEC to 40 ,- to skad sie wzielo to 19,89 za podgrzanie ( o,3
                          GJ podgrzanie wody do tmp 65 st C
                          • mara261 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 22:49
                            czlowieki z warszawa mi tu wyskakujesz warszawa zarobki 2,5 tys podgrzanie wody 20 zł żychlin zarobki 700zł podgrzanie wody 20zł
                            • jolka905 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 25.06.07, 23:43
                              Jeśli uważnie poczytasz mara261 wszystkie posty w podanych przez starywyga
                              linkach,to zobaczysz że problem wyższych opłat za podgrzanie ciepłej wody nie
                              dotyczy tylko W-wy,ale także takich miast
                              jak:Sandomierz,Dęblin,Puławy.Przypuszczam,że jest jakaś nowa ustawa,która
                              zobowiązuje do innego niż do tej pory rozliczania ciepła,a nie wszystkie
                              spółdzielnie się do niej w tej chwili stosują.Ale po czyjej stronie jest prawo?
                              Ja przypuszczm,że po stronie tych,którzy stosują się do aktualnych
                              rozporządzeń.
                              I jeszcze słówko do naezo.Nie próbuj mnie przekonywać do swoich poglądów
                              udając,że masz kryształowo uczciwe intencje.Mnie na to nie nabierzesz.
                              • naezo Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 15:47
                                droga jolko905 to co piszę to nie są moje poglądy tylko fakty ale ty niczego nie
                                chcesz zauważyć. Piszesz że nie jesteś naiwna i nie dasz się nabrać. Otóż jesteś
                                i to jeszcze jak. Wierzysz, że intencje prezesa były kryształowo czyste gdy
                                zataił podwyżki przed walnym aby dostać absolutorium? A może ty wcale nie jesteś
                                naiwna lecz z paczki Jarosza?
                                • zychlinianka4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 16:16
                                  a skad wiesz o tym, że zataił? w spóldzielni mamy taki organ jak rada
                                  nadzorcza, z niej są wydzielone komisje, które "sprawują pieczę" nad
                                  działalnoscią m.in. prezesa i którym nic nie "umknie":) więc proszę nie twórz
                                  tutaj "teorii spiskowej":):):) bo to juz jest niesmaczne:( zaczynam odnosić
                                  wrazenie, że nie chodzi o wodę ale o prezesa, a właściwie o chęć jego obalenia
                                  i obsadzenia "stołka" "swoim" czlowiekiem!
                            • kot9933 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 19:52
                              Ja tam dopoki nie kupie porzadnej termy do podgrzewania wody grzeje w garze na
                              gazie i sie myje w misce. Kiedys ludzie prali i brali kapiel w rzece lub w
                              stawie i zyli po 100 lat. Nie bede placil za wode jak za platyne , przy okazji
                              zaoszczedze na srodkach do mycia wanny.
                            • kot9933 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 19:53
                              mara261 napisał:

> czlowieki z warszawa mi tu wyskakujesz warszawa zarobki 2,5 tys podgrzanie
                              wod
                              > y 20 zł żychlin zarobki 700zł podgrzanie wody 20zł
                              ciekaw jestem ile doplace w przyszlym roku w czerwcu za podgrzewanie wody
                      • zawsze.dociekliwy Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 01.11.07, 13:10
                        jestem zwolennikiem ,,kazdy placi za siebie" przeciez sasiad nie
                        jest nasza rodzina:)
                        1)
                        jesli jest taki problem z cieplem wiec dlaczego spoldzielnia nie
                        zalozy licznikow do ich pomiaru takich jakie sa np.w kutnie.
                        2)
                        dlaczego mieszkancy musza placic za sprzatanie na swoich klatkach
                        schodowych przeciez ekipy sprzadajace istnieja i to my za to placimy.
                        3)
                        dlaczego zawsze do rady wybierane sa osoby niekompetetne
                        4)
                        dlaczego placimy czynsz wyzszy niz mieszkancy kutna ,lodzi czy nawet
                        warszawy
                        5)
                        czy za takie wysokie czynsze nie nalezaloby wreszcie ocieplic blokow
                        co tez zaoszczedza na argumenie slawebnym radnych,, cieplo"
                        jednym slowem zyjemy prawie w rosji a nie tak jakby sie wydawalo w
                        centralnej polsce
                        nasza egzystecja a raczej warunki do niej w naszy miescie sa raczej
                        z zakresu haha
                      • wykalaczka1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 11.08.09, 11:24
                        Ja mam pytanie co z tą naszą tak drogą wodą ? Droga jak cholera ale
                        czy jest w ogóle uzdatniana ? Nigdy nie byla super ale ostatnio to
                        tragedia raz w tygodniu odkamieniam czajnik bo jest tyle syfu.
                        • rak.48 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 11.08.09, 13:50
                          wykalaczka1 napisał:

> Ja mam pytanie co z tą naszą tak drogą wodą ? Droga jak cholera ale
                          > czy jest w ogóle uzdatniana ? Nigdy nie byla super ale ostatnio to
                          > tragedia raz w tygodniu odkamieniam czajnik bo jest tyle syfu.

Nasza woda jest tak droga i to bardzo droga bo w jej cenie zawarta
                          jest cena ścieków, uzdatnianie chemiczne i przesył. Po drugie za
                          przesył wody i jej gotowość do używania powinni płacić wszyscy jej
                          użytkownicy tak jak za energię elektryczną, tzn. również ci co mają
                          doprowadzoną wodę do odległych wsi naszej gminy. Chcieli mieć
                          rurociąg z uzdatnioną wodą to powinni solidarnie płacić za gotowość
                          jak my mieszkańcy Żychlina. Przecież uzdatniona woda dociera do
                          niektórych granic naszej gminy.
                      • hanka.64 Znów podwyżki 31.08.09, 09:15
                        Okropne to co się dzieje. Znów nam zafundowali kolejne podwyżki.
                        Ciekawa jestem dokąd tak mieszkańcy gminy cierpliwie będą godzić się na
                        ciągłe podwyższanie opłat za centralne ogrzewanie i ciepłą wodę ? Czy
                        władze gminy nie widzą w tym problemu społecznego, dotyczącego nas
                        mieszkańców !
    • jb-bj1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 09:04
      Problem jaki wystąpił a dotyczy rozliczania dostawy energii cieplnej do naszych
      mieszkań jest wymuszany przez prawo energetyczne, które było i będzie jeszcze
      nie raz zmienione. Jesteśmy w Unii Europejskiej a więc jako jeden z tych krajów
      zmuszeni jesteśmy dostosowywac się do dyrektyw Wspólnot Europejskich. Poprzez
      takie regulacje zaskakują nas niemiłe niespodzianki, które dotyczą wszystkich,
      i tych bogatych, i tych biednych. Bogaci milczą bo ich stać, jeżeli chodzi o
      podwyżki, a ci co im się nienajlepiej powodzi są oburzeni. Mnie natomiast
      oburza wyjaśnienie, a które tak naprawdę jest niewystarczające a przede
      wszystkim to, że niektóre budynki należące do naszej spółdzielni nie były na
      czas wyposażone w legalizowane liczniki energii cieplnej, a stanowiłyby
      podstawę do rozliczania indywidualnego. Jesteśmy opóźnieni i ponosimy z tego
      tytułu koszty ! A dlaczego ? Kto zawinił ?
      www.ure.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=275&id=1676
      • jeszczenajemca Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 11:24
        Problem jest wszędzie, jak widać jakiś mądry polityk coś tam pomajstrował w
        ustawie, pewnie wziął za to niezłą kasę, a naród ciemny niech się pozabija.
        Kiedyś mówiło się tak: kowal zawinił, a cygana powiesili i coś w tym jest.
        A do p. przywódcy, jak Go tu niektórzy nazywają i do jego dzielnych
        zwolenników, napiszcie wprost, tak jak to zrobiła wiwiurka 77, najlepiej w
        formie komunikatu.

Trzeba wywalić prezesa – stop. Mamy swoich ludzi na stołki – stop. Wasze
        problemy mamy w głębokim poważaniu – stop. I tak będziecie musieli zapłacić, bo
        ciepło zostało pobrane od PEC-u.- stop.

Od siebie dodam, przestańcie bawić się w podchody – stop.
        Nie zawracajcie ludziom dupy – stop.
        • naezo Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 15:51
          Problem jest wszędzie ale mniejszy w Spółdzielniach gdzie potrafią przewidywać,
          liczyć a co najważniejsze nie ukrywają problemu przed członkami tak jak u nas.
          • dinozaur0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 17:14
            naezo napisał:

> Problem jest wszędzie ale mniejszy w Spółdzielniach gdzie potrafią
            przewidywać,
            > liczyć a co najważniejsze nie ukrywają problemu przed członkami tak jak u nas.

..... dodaj jeszcze to, że mają , odpowiedzialnych członków spółdzielni, którzy
            biorą czynny udział w zebraniach organizowanych przez Zarządy oraz wybierają
            mądrych radnych.
            • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 18:03
              Nie pamietam dokladnie w ktoryms poscie podana zostala inf. ze za 1GJ PEC
              pobral od sp-nii 40,- 1Gk dal nam cieplej wody 3,33 m 3 o tmp 65 st. to skad ta
              zawrotna cena 20,- ? Z tego matematycznego wyliczenia cena pogdrzania c.w.
              powinna oscylowac w granicach 12<- Z tego wyliczenia widac ze ktos nas orznal
              pomijajac ustawe dot. nowego prawa energrtycznego. To ze nie ma licznikow w
              kazdym bloku to nie nasza wina . Zebrano ponad 400 podpisow z tego co slyszalam
              wiec walne sie odbedzie. Jaka bedzie kolej sprawy ? zobaczymy. Prezes jak
              prezes ale rada nadzorcza powinna isc na grzyby a po deszczyku ktory dzis
              popaduje beda mieli co robic.Co do niektorych - nie badzcie smieszni ze rada
              patrzy prezesowi badz pracownikom spoldzielnii na rece (szczegolnie mamusia
              coreczce albo tatus zonie ) bo takie powinowactwa wystepuja w naszej radzie
              nadzorczej. Szkoda strzepic jezyka lepiej uzyc nogi i wykopac.
              • romperstomper2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 18:22
                HEHE a ja patrze na to jako jako były Żychliniak. Od 2 lat nie mieszkam w Żychu
                i widze że sie nic nie zmieniło. Jak coś nie tak to prezesa na taczki,
                burmistrza na taczki, kierownika do gazu. Nic kompletnie sie nie zmieniło
                zawiśc, zawiść i tylko zawiść. Niby każdy bezinteresowny niby nikt nie chce
                wskoczyć na stanowisko. Każdy mocny w gębie i kryształowy. A do roboty buraki
                sie zabierzcie a nie patrzycie co u sąsiada za płotem. A skończyc z tymi
                plotami i obgadywaniem i zając sie się sobą a nie prezesem, kierownikiem czy
                dyrektorem. Było sie uczyć jeden z drugim to byś był prezesem. Najlepiej
                wszystkich na taczkach wywieźcie. Ten post powoli się robi nudny a wy chyba nie
                macie co robić. Podejrzewam a nawet jestem pewny że ci nawieksi krzykacze nawet
                u prezesa nie byli i nie starali się dowiedzieć tak naprawde z czego te dopłaty
                wynikają. Rozumiem że kolorowo nie jest w szczegulności w Żychlinie ale to nie
                powód obrzucać kogoś błotem, i nazywać złodziejem. Chciałbym poinformować co
                niektórych odważnych anonimów że internet tak naprawde do końca anonimowy nie
                jest i ja na miejscu prezesa skierował bym sprawę do prokuratury przeciwko
                niektórym tu pojedynczym osobnikom tak na pokaz żeby sie gówniarz jeden z
                drugim liczył co mówi. Można być niezadowolonym z prezesa kierownika czy innego
                decydenta ale nazywanie go złodziejem nie majac dowodów to zwykłe kóres...o.
                Pozdrawiam i oswiadczam że nie jestem członkiem rodziny prezesa, jego bliskim
                znajomym, nie mam żadnego interesu aby go bronić oraz mam w duu..e czy mi
                wierzycie.
                • darmozjadop.pl Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 19:24
                  Duzo madrosci nam tu przehazales. tylko ze prezes nie jest nazywany zlodziejem
                  co najwyzej zarzuca mu sie brak kompetencji badz niedbalosc o interesy
                  mieszkancow. Nie wszyscy moga zostac prezesami ale niektorzy piastuje troszke
                  wyzsze stanowiska od prezesa ktorego tak zazrcie bronisz i legitymuja sie
                  niejednokrotnie wyzszym wyksztalceniem od niego. Nie o to jednak tu chodzi
                  Czlowiek piastujacy takie wlasnie stanowisko powinien stac na strazy
                  powierzonego mu mienia i dbac o interesy ludzi, ktorzy loza miedzy innymi na
                  jego utrzymanie jak i na cala ( zbedna rzesze ) " niby pracownikow
                  spoldzielnii " To ty obrzucasz ludzi blotem ale sam musisz byc niezle w nim
                  ubabrany skoro nie znajac tu piszacych uzywasz epitetu buraki. Po czym burak
                  burak poznaje cwaniaczku piszacy bez sensu i z takimi bledami ortograficznymi.
                  Od 2 lat nie ma cie w Zychlinie ? skoro tak to dobrze jednego osla mniej.
                  • romperstomper2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 19:56
                    Po pierwsze dokładnie przeczytaj wszystkie posty bo ja w odróżnieniu do ciebie
                    cwaniaczku przeczytałem je wszystkie. Po drugie nie bronię zażarcie prezesa
                    ponieważ nie mam w tym żadnego interesu. Spotkałem się z nim może z 5 razy w
                    sprawach służbowych w czasach kiedy jeszcze mieszkałem i pracowałem w
                    Żychlinie. Po trzecie nie zarzucaj mi że jestem ubabranym w czym kolwiek bo
                    mnie nie znasz buraku żychliński bo do takich się zaliczasz - wnioskuje z
                    przeczytanego twojego postu puknąć w stół a nożyce się odezwą. Po czwarte
                    prezes nie jest góru co decyduje o wszystkim tylko jest również zarząd i
                    przepisy do których muszą się stosować w państwie prawa. Po piąte jak jest ok i
                    mozna na tym skorzystać to co drugi mało co w tyłek nie wejdzie ale jak się
                    dzieje źle to trzeba znaleźć kozła ofiarnego. Z tego co widze to znaleźliście
                    jesteście mistrzami w gnojeniu ludzi a co nafajniejsze widze że niektórym
                    sprawia to przyjemność. No cóż w Żychlinie rozrywek brak.
                    • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 20:22
                      romperstomper2 chyba szkoda czasu zeby komentowac twoje wypowiedzi. Skoro nie
                      mieszkasz w Zychlinie to co cie obchodzi co sie tu dzieje. 2 lata raptem nie
                      mieszkasz w Zychlinie wsrod burakow i co ? wielkomieszczuch czy anglik ?
                      Zalosne a moze byles burakiem i cie wykopali na jesieni
                      • romperstomper2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 20:45
                        Do twojej wiadomości michasia chodź nie muszę się tłumaczyć odpowiem ci na
                        pytanie. Obchodzi mnie dlatego że dalej mam rodzine w Żychlinie, tam sie
                        wychowałem i tam jest mój dom. Ponadto to właśnie do takich jak ty był
                        skierowany ten post i natychmiast dostałem odpowiedź. Normalny Żychliniak
                        potrafi zrozumieć o co mi chodzi i wie że nie wrzucam wszystkich do jednego
                        worka a taka osoba jak ty i tw. koleżka od razu musieli odszczeknąć.
                        Dlaczego ???? chyba nie musze ci odpowiadać sama to wiesz.
                        • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 21:10
                          Jestem na tyle inteligentna ze wiem i na tyle kulturalna ze nie bede
                          przepychala sie slownie z taka osobowoscia jak Ty, Pozdr.buraczana mieszkanka
              • dinozaur0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 26.06.07, 18:26
                michasia1000 napisała:

> Nie pamietam dokladnie w ktoryms poscie podana zostala inf. ze za 1GJ PEC
                > pobral od sp-nii 40,- 1Gk dal nam cieplej wody 3,33 m 3 o tmp 65 st. to skad
                ta
                >
                > zawrotna cena 20,- ? Z tego matematycznego wyliczenia cena pogdrzania c.w.
                > powinna oscylowac w granicach 12<- Z tego wyliczenia widac ze ktos nas orz
                > nal
                > pomijajac ustawe dot. nowego prawa energrtycznego. To ze nie ma licznikow w
                > kazdym bloku to nie nasza wina . Zebrano ponad 400 podpisow z tego co
                slyszalam
                >
                > wiec walne sie odbedzie. Jaka bedzie kolej sprawy ? zobaczymy. Prezes jak
                > prezes ale rada nadzorcza powinna isc na grzyby a po deszczyku ktory dzis
                > popaduje beda mieli co robic.Co do niektorych - nie badzcie smieszni ze rada
                > patrzy prezesowi badz pracownikom spoldzielnii na rece (szczegolnie mamusia
                > coreczce albo tatus zonie ) bo takie powinowactwa wystepuja w naszej radzie
                > nadzorczej. Szkoda strzepic jezyka lepiej uzyc nogi i wykopać.

Ok !

• zych48 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 27.06.07, 11:15
                  Nie czepiać się Prezesa. Brać się do dupy ale bezradnym pijaczkom.
                  • wezyr1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 27.06.07, 19:45
                    Ja tez uwazam ze powinno sie przetsowanie w radzie nadzorczej zrobic. Moze po
                    tej burzy wiecej mieszkancow bedzie aktywnie uczestniczylo w zebraniach i w
                    koncu bedzie kogo wybrac.
              • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 29.06.07, 20:53
                michasia1000 napisała:

> Nie pamietam dokladnie w ktoryms poscie podana zostala inf. ze za 1GJ PEC
                > pobral od sp-nii 40,- 1Gk dal nam cieplej wody 3,33 m 3 o tmp 65 st. to skad
                >tazawrotna cena 20,- ? Z tego matematycznego wyliczenia cena pogdrzania c.w.
                > powinna oscylowac w granicach 12<- Z tego wyliczenia widac ze ktos nas orz
                > nal
                Jak nie wiesz co piszesz,to Twój problem. Przeczytaj jeszcze raz drugą linijkę
                swojego postu i nie pisz, że robię z Ciebie przygłupa. A jak chcesz wiedzieć w
                którą stronę to liczyłem, to Ci powiem, że w stronę fizyki i matematyki.
                • nowa1232 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 30.06.07, 00:01
                  Wiem, że nikt na to pytanie nie odpowie mi konkretnie, ale jednak chciałam się
                  dowiedzieć co inni zamierzają z tym zrobić.
                  Nie wiem co zrobię. Może zapłacę w przyszłym miesiącu gdyż odsetki nie są zbyt
                  wysokie.
                  Pieniądze zawsze by mi się przydały chociażby na wakacje czy na ksiązki dla
                  dzieci.Jednak zapłacić za czysz też trzeba.
                  Ciekawe c myślą inni, ale pewnie mało kto się wychyli i odpowie na to pytanie.
                  Dziękuję michasia i starywyga za zainteresowanie moim tematem.
                  Pozdrowienia.
    • hanka.64 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 28.06.07, 13:03
      Oto oni.
      www.sm-zychlin.pl/?id=rada
      • jabejot2 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 28.06.07, 13:07
        Mnie się coś widzi, że średnia wynosi 40 lat ale do "setki"
        • wezyr1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 28.06.07, 18:01
          Wiek jak wiek kazdy przedzial ma swoje prawa ale w Komisji rewizyjnej to
          same "szklane bogi "
          • nowa1232 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 29.06.07, 11:45
            Przepraszam, ale mam konkretne pytanie. Czy zapłaciliście za czynsz za m-c
            czerwiec i w jakiej kwocie? Zapłaciliście w Banku Spółdzielczym na poleceniu
            przelewu wpisując samemu dane i kwotę? Pytam sie ponieważ ja nadal nie
            zapłaciłam a jest koniec m-ca a nie zgadzam się z f-rą jaką wystawiła mi
            spółdzielnia(dokładnie mówiąc z kwotą).
            Dziękuję za odpowiedzi,naprawdę nie wiem ile mam wpłacić.
            • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 29.06.07, 13:47
              nowa1232 napisała:

> Przepraszam, ale mam konkretne pytanie. Czy zapłaciliście za czynsz za m-c
              > czerwiec i w jakiej kwocie? Zapłaciliście w Banku Spółdzielczym na poleceniu
              > przelewu wpisując samemu dane i kwotę? Pytam sie ponieważ ja nadal nie
              > zapłaciłam a jest koniec m-ca a nie zgadzam się z f-rą jaką wystawiła mi
              > spółdzielnia(dokładnie mówiąc z kwotą).
              > Dziękuję za odpowiedzi,naprawdę nie wiem ile mam wpłacić.

Myślę, że będziesz miała problem z odpowiedzią na zadane pytanie, najlepiej
              idź do kiosku toto i tam uzyskasz odpowiedź. Nie sądzę by znalazł się odważny i
              powiedział, zapłać to a tego nie, jak to dziś słyszałem na ulicy. Wiesz
              dlaczego? Bo jest taki:
              Art. 52a. Kto:
              1) publicznie nawołuje do popełnienia przestępstwa, w tym i przestępstwa
              skarbowego lub je pochwala,
              2) publicznie nawołuje do nieposłuszeństwa lub przeciwdziałania przemocą
              ustawie albo prawnemu rozporządzeniu organu państwowego,
              jeżeli zasięg czynu albo jego skutki nie były znaczne
              - podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
              a naliczenia są zgodne z obowiązującą ustawą.
              • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 29.06.07, 14:03
                Naliczenie tez bylo niezgodne z prawem. Brak informacji o zmianach. cena
                cieplej wody nadal nie yulegla zmianie, bloki na Os Traugutta i Lakowa ceny
                wysokie natomiast Traugutta zachod znacznie nizsze. Jeden PEC jedna
                spoldzielnia aniedomowien coraz wiecej. Ja palce kwota f-ry - nadplata za
                opgrzewanie - doplata wynikla z przelicznika wody wg nowej ustawy. W zwiazku z
                tym nie palce nic jeszcze mam nadplate na przyszly miesiac. Jak to zrobisz ty
                twoja sprawa.
            • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 29.06.07, 17:03
              nowa1232 napisała:

> Przepraszam, ale mam konkretne pytanie. Czy zapłaciliście za czynsz za m-c
              > czerwiec i w jakiej kwocie? Zapłaciliście w Banku Spółdzielczym na poleceniu
              > przelewu wpisując samemu dane i kwotę? Pytam sie ponieważ ja nadal nie
              > zapłaciłam a jest koniec m-ca a nie zgadzam się z f-rą jaką wystawiła mi
              > spółdzielnia(dokładnie mówiąc z kwotą).
              > Dziękuję za odpowiedzi,naprawdę nie wiem ile mam wpłacić.
              Zrobisz jak zechcesz, ale ja bym Michasi nie słuchał bo jak przeanalizowałem to
              co wcześniej napisała że: „1Gk to 3,33m3 wody, a PEC- owi spółdzielnia
              zapłaciła po 40 zł za GJ”, to z matematycznego liczenia byłoby tak: 1Gk
              czyli 4,1868 GJ x 40zł = 167,47zł : 3,33m3 = 50,29zł za m3, to przy jej
              wyliczankach miałbym do dopłaty nie 400 a 1000zł, ale wybór jak zwykle należy
              do Ciebie.
              • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 29.06.07, 18:05
                Dlaczego ty wypisujesz glupoty stary wyga ja napisalam ze 1GJ wytwarza 3,3 m3
                wody i skoro spoldzielnia placi za 1 GJ - 40,- zl tzn ze 1m3 wody powinien
                kosztowac ok 12,- zl a nie 19,89 Nie wiem w ktora strone to policzyles ale nie
                rob ze mnie przyglupa.
              • michasia1000 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 30.06.07, 08:31
                Wstalam ze swiezym umyslem i przejrzalam swoj e wyliczenie no coa wkradl sie
                blad poprostu przeliterowalam GJ na Gk. Nadal stoje przy swoim Skoro GJ = 40,-
                a podgrzewa nam 3,3 m3 wody to 40:3,3= 12,12 zl za 1m3 Chyba dokladnie wiesz o
                co chodzi tylko sie czepiles ale niektorzy tak maja
                • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 02.07.07, 08:41
                  michasia1000 napisała:

> Wstalam ze swiezym umyslem i przejrzalam swoj e wyliczenie no coa wkradl sie
                  > blad poprostu przeliterowalam GJ na Gk. Nadal stoje przy swoim Skoro GJ = 40,-

> a podgrzewa nam 3,3 m3 wody to 40:3,3= 12,12 zl za 1m3 Chyba dokladnie wiesz
                  o
                  > co chodzi tylko sie czepiles ale niektorzy tak maja

Autor: michasia1000
                  >Data: 22.06.07, 08:43
                  >Pomylili sie ? popelnili blad ? to co z saperem gdy popelni taka pomylke ?

Bez komentarza.

• hanka.64 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 02.07.07, 08:17
      Nie czytam Dziennika Łódzkiego ale to przeczytałam.
      zychlin.info/upload/2007-06-29_Dziennik_Lodzki.pdf
      • kot9933 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 02.07.07, 11:45
        dominika doczekalas sie sa bramki troche krzywo im to wyszlo ale sa i mam
        nadzieje ze beda bezpieczne. stary wyga ty sie faktycznie czepiasz co innego
        jak ktos popelni blad tzn przeliteruje jakis wyraz a co innego jak swoim bledem
        naraza ludzi na takie straty. Badz bardziej tolerancyjny faktycznie j na
        klawiaturze jest obok k i taki blad mozna popelnic calkiem nieswiadomie
        • dominika334 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 02.07.07, 16:12
          SUPER !!! WRESCIE DZIECIAKI SOBIE POGRAJA W PILKE A MOZE JAKIS TALENT SIE NARODZI . POZNIEJ WYJDE NA SPACEREK Z POZIOMICA I OCENIE PRACE SP
          • kot9933 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 04.07.07, 11:54
            Nie wiem czy to plotka czy moze prawda podobno prezes idzie na ustepstwa i
            umaza zobowiazania za c.w do 50% wyliczonych doplat. Moze ktos cos wie na ten
            temat jakies szczegoly czy to poprostu kaczka
            • wewiurka77 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 04.07.07, 16:15
              czlowieku i tak jestes 50 % w plecy jeszcze oni powinni nam zwrot dac za to ze przez cala zime tylko 4 tygodnie grzali ile na węglu zaoszczedzili a ty sie cieszysz ze tylko 50 % masz do zaplaty
              • kot9933 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 04.07.07, 21:28
                ja sie nie ciesze wiewiurka77 z tego zapytalem tylko czy to prawda czy plotka
                ale gdyby to byla prawda to bylby krok w dobrym kierunku
                • lokator21 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 05.07.07, 11:44
                  Po co ludziom dajecie nadzieje na anulowanie rozliczeń ciepła za 2006 r. jak to
                  nierealne w świetle bezwzględnego ale prawa / niebawem zakończona w spółdzielni
                  lustracja to w pełni potwierdzi /
                  Organizatorzy zamieszania /w większości sznandarowi członkowie poprzedniej Rady
                  Nadzorczej / osiągnęli swoje - podburzyli masy do buntu.
                  Teraz przejmą wpływy w spółdzielni, bo wasza rola mieszkańcy w ich planach się
                  skończyła.
                  Będzie tak jak było za poprzedniej Rady /zwroty za okna i podłoża tylko swoim,
                  prywatne parkingi za naszą kasę, prywatne garae za naszą także kasę itp /
                  W dokumentacji spółdzielni to jest i każdy spółdzielca ma prawo wglądu do tego.
                  Jakby kogoś interesowały fakty to chętnie pogadam z nim np. na GG, po uprzednim
                  info na: lokator21@gazeta.pl
                  • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 05.07.07, 22:48
                    lokator21 napisał:

> Po co ludziom dajecie nadzieje na anulowanie rozliczeń ciepła za 2006 r. jak
                    to
                    > nierealne w świetle bezwzględnego ale prawa / niebawem zakończona w
                    spółdzielni
                    > lustracja to w pełni potwierdzi /
                    > Organizatorzy zamieszania /w większości sznandarowi członkowie poprzedniej Rad
                    > y
                    > Nadzorczej / osiągnęli swoje - podburzyli masy do buntu.
                    > Teraz przejmą wpływy w spółdzielni, bo wasza rola mieszkańcy w ich planach się
                    > skończyła.
                    > Będzie tak jak było za poprzedniej Rady /zwroty za okna i podłoża tylko swoim,
                    > prywatne parkingi za naszą kasę, prywatne garae za naszą także kasę itp /
                    > W dokumentacji spółdzielni to jest i każdy spółdzielca ma prawo wglądu do
                    tego.
                    No nareszcie głos rozsądny i prawdziwy, trzeba ludziom przedstawiać fakty, choć
                    czasem są one niezbyt przyjemne, ale takie jest życie. Ci zaś, którzy próbują
                    jeszcze coś ugrać na niezadowoleniu lokatorów, doskonale wiedzą, że prezes nie
                    umarza tylko rozkłada na raty. Tym, którzy jeszcze coś tam próbują mieszać,
                    radzę, aby zdobyli się na odwagę i poszli do prezesa a wszystkiego się
                    dowiedzą. A jeśli byli i wiedzą, a piszą pierdoły to trzeba im tylko współczuć,
                    bo cóż można z takim przypadkiem zrobić, niektórzy tak mają i tyle.
                    Lokator21 pozdrawiam i dzięki za e-maila, a to ci dopiero robaczek no,
                    no.

• dinozaur0 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 06.07.07, 09:46
                      Lokator napisał :
                      " Ci zaś, którzy próbują jeszcze coś ugrać na niezadowoleniu lokatorów,
                      doskonale wiedzą, że .................... Tym, którzy jeszcze coś tam próbują
                      mieszać, radzę, aby zdobyli się na odwagę i poszli do prezesa a wszystkiego się
                      dowiedzą. "

To czy ktos próbuje ugrać i takie tam jeszcze bl, ble, ble to nie znaczy że tak
                      się stanie i tak musi być. To zależy tylko od nas samych !!! Ale uważam, że w
                      niewielkim stopniu ten ktoś ma rację, ponieważ nie może być tak dalej aby w
                      radzie zasiadały osoby, które są tylko po to aby zapełniać swój własny portfel.
                      Kochani ! rada musi radzić a nie bezradnie rozkładać ręce, że nie ma, nie
                      bedzie, że brak, itp. Zdecydowali sę kandydować na radnych, zostali przez nas
                      wybrani, no więc niech się biorą do roboty a nie milczą i biorą kasiorę. A jak
                      jest ? Jeden wyjechał, drugi nie przyszedł, trzeci po przepiciu, czwarty chory,
                      piąty milczy bo żona pracuje w spółdzielnii ......itd., itp. I tak można
                      wyliczać w nieskończoność. A więc kto ma rację ?
                      • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 06.07.07, 18:16
                        dinozaur0 napisał:
                        > To czy ktos próbuje ugrać i takie tam jeszcze bl, ble, ble to nie znaczy że
                        >tak się stanie i tak musi być. To zależy tylko od nas samych !!! Ale uważam,
                        >że w niewielkim stopniu ten ktoś ma rację, ponieważ nie może być tak dalej aby
                        >w radzie zasiadały osoby, które są tylko po to aby zapełniać swój własny
                        >portfel.
                        > Kochani ! rada musi radzić a nie bezradnie rozkładać ręce, że nie ma, nie
                        > bedzie, że brak, itp. Zdecydowali sę kandydować na radnych, zostali przez nas
                        > wybrani, no więc niech się biorą do roboty a nie milczą i biorą kasiorę. A
                        >jak jest ? Jeden wyjechał, drugi nie przyszedł, trzeci po przepiciu, czwarty
                        >chory, piąty milczy bo żona pracuje w spółdzielnii ......itd., itp. I tak
                        >można wyliczać w nieskończoność. A więc kto ma rację ?

A czy uważasz, że w nowej radzie będzie inaczej, czy nowy układ rady coś zmieni?
                        To nasze miasteczko już takie jest, pełno w nim układów, układzików rodzinno-
                        koleżeńskich, partyjnych i czart wie jakich jeszcze, dlatego nie wierzę, że
                        nowy układ sił w radzie spółdzielni coś zmieni. Pamiętam jak przed wyborami do
                        rady gminy, co niektórzy pisali na tym forum, że koniec z układami i takie tam
                        ble, ble, ble i co? W moim odczuciu niewiele się zmieniło, poza tym, że
                        funkcjonują stare układy, a obok powstały nowe. I tu zanosi się na to samo, bo
                        np. jeśli dobrze zauważyłem, w urzędującej radzie zasiada ojciec, a do nowej
                        szykuje się wujek pracownika. Poza tym większość pracowników to mieszkańcy
                        spółdzielni, a ich rodziny to potencjalni radni, to o czym my tu mówimy. Ale
                        próbować trzeba, tylko jak patrzę na to całe zamieszanie i na ludzi prym
                        wodzący to mam poważne wątpliwości co do ich intencji, ale może się mylę.
                        Powodzenia, pogadamy za rok.
                        • dominika334 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 14.07.07, 12:51
                          brakmi sa malo wymiarowe ale od razu widac duze zainteresowanie młodych pilkarzy zostaje mi tylko podziekowac SM za te bramki
                  • mariano_50 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 01.08.07, 20:02

Wypowiedzi lokatora 21 są mądre i przemyślane.
                    Swego czasu miałem kolegę w pracy który za "fryko"prowadził finanse jednego
                    bloku w Kutnie (blok był wykupiony przez lokatorów).Budzony był w nocy bo komuś
                    leci woda w mieszkaniu ,kaloryfer przestał grzać , pies zrobił kupkę itp.a na

dodatek był posądzany że skoro robi to w czynie społecznym to na pewno kradnie.
                    Proszę mi wierzyć pracowałem z tym człowiekiem przez 30 lat był bardzo uczciwym
                    i sumiennym zrezygnował z tej funkcji bo bo miał wszystkiego dość.Tak się tym
                    wszystkim przeją że podupadł na zdrowiu i zmarł.Dopiero po śmierci został
                    doceniony. Ja osobiście bym się nie zgodził na żadną wspólnotę, nie z tym narodem.
    • dinozaur0 Co nam grozi ? 25.07.07, 12:31
      podatki.wp.pl/kat,8791,title,Od-przyszlego-roku-zaplacimy-wiecej-za-ogrzewanie,wid,9052462,wiadomosc.html?rfbawp=1185358929.828
    • mariano_50 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 27.07.07, 18:57

W pełni popieram wypowiedzi - jabojot 2,zychlinianka,jb-bj1,jeszczenajemca.
      Bo tak naprawdę żeby coś komu zarzucić trzeba znać konkrety ,a nie paplać nie
      mając żadnego pojęcia o przepisach jakie narzuca nam UE.
      A więc zanim coś powiesz zastanów się dwa razy ,bo swoimi wypowiedziami
      sprawiasz komuś przykrość.
      • jb-bj1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 31.07.07, 09:08
        Bo ozdobą mądrości jest skromność.
        • dominika334 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 31.07.07, 15:45
          no prosze spoldzielnia mieszkaniowa bedzie sobie kostke brukowa kladla pod blokiem , mysle ze bardziej by sie przydala kolo lakowej 3 od polo az do pks , i chyba przy łakowej 5a jest polozona juz ale cos na 20 lat trzeba zrobic prawda
    • max366 Spółdzielnia Mieszkaniowa W Żychlinie Łąkowa 31.07.07, 17:08
      Wkrótce stanie sie tak ,że ten twór jakim jest spółdzielnia zginie.I co wtedy?
      Czy na naszych klatkach placach zabaw coś sie zmieni???
      Załóżmy wspólnote mieszkaniową i zacznijmy działać,w wielu wiekszych miastach
      działają takie wspólnoty i to się sprawdza!!!
      Juz dosyć wyzysku,wiekszość z nas płaci wysokie czynsze ponad swój stan,by
      utrzymać kilkunastu pracowników Pana Prezesa.
      Mamy teraz wielką szanse by wspólnie coś zrobić wiec działajmy.
      Wszelkie informacje prosze kierować na adres;max363@op.pl
      • zychlinianka4 Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa W Żychlinie Łąkowa 01.08.07, 08:38
        z tego co max366 napisal wnioskuję, że jak powstanie wspólnota mieszkaniowa to
        czynsze ulegną zmiejszeniu bo nie trzeba bedzie "utrzymać kilkunastu
        pracowników Pana Prezesa" hmm czyli rozumiem, że zarządzca wspólnoty i osoby
        zajmujące sie rozliczaniem finansów, utrzymaniem czystości, naprawianiem
        różnego rodzaju uszkodzeń bedą pracowaly "w czynie spolecznym" czyli za darmo,
        albo za przysłowiowy grosz? jakoś mi sie wierzyć nie chce:(
        • lokator21 Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa W Żychlinie Łąkowa 01.08.07, 12:10
          A więc Max363 do roboty, ale nie drogą nieprzemyślanych rewolucji ale zgodnie z
          nową ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych

"Statut trzeba zmienić do 30 listopada
          Do zmian wprowadzonych nowelizacją władze spółdzielni będą musiały dostosowywać
          przepisy wewnętrzne spółdzielni, a więc ich statuty i regulaminy. Ustawa
          wprowadza termin, w jakim trzeba będzie to zrobić. Spółdzielnie będą musiały
          dokonać zmian swoich statutów nie później niż do 30 listopada 2007 r.
          Zgodnie z procedurą przyjętą w prawie spółdzielczym taka zmiana wymaga uchwały
          walnego zgromadzenia podjętej większością 2/3 głosów. Zgłoszenia do Krajowego
          Rejestru Sądowego będzie musiał dokonać zarząd w ciągu 30 dni od dnia podjęcia
          uchwały, nie później jednak niż do 30 grudnia 2007 r."

Dopilnujmy, aby w nowym statucie a później w regulaminach,zawarte były między
          innymi:
          1/ Zasady funkconowanie Zarządu / może nie 3 a 1-osobowy?/, łącznie z
          wynagradzaniem ich członków
          2/ Liczebność człónków Rady Nadzorczej / może nie 15 a 5 lub 7 osób? /łącznie z
          ich wynagradzaniem
          3/ Sposoby skutecznej kontroli nad tymi organami
          4/ Mechanizmy dostosowujące schemat organizacyjny /obecny jest z czasów realnego
          socjalizmu/ do realiów ekonomicznych
          5/Czytelne inne regulaminy / między innymi wynagradzania pracowników spółdzielni/

Do takich działań Max363, chętnie się przyłączę ale nie będę skakał bez
          otwartego spadochronu w nieprzemyślaną wspólnotę / nie wiem czy sprawdzi się w
          specyfice naszych osiedli? /

• hanka.64 Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa W Żychlinie Łąkowa 02.08.07, 20:05
            " No proszę spółdzielnia mieszkaniowa będzie sobie kostke brukowa kładła pod
            blokiem , myślę że bardziej by sie przydała koło Łąkowej 3 od polo aż do PKS ,
            i chyba przy Łąkowej 5a jest położona już ale coś na 20 lat trzeba zrobić
            prawda".

A mnie się widzi, że bardziej by się przydała taka kostka brukowa w tym miejscu
            gdzie dobrze wykonany chodnik byłby wizytówką osiedla a przede wszystkim tam
            gdzie jest duży ruch pieszy, duże natężenie przechodących do szkoły, posterunku
            policji, sklepów itp. , np. przed blokiem na ul. Traugutta 4.
            • dominika334 Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa W Żychlinie Łąkowa 02.08.07, 21:32
              ja nic nie sugeruje bo mieszkam na lakowej ale duzo dalej, fajnie kostka wyglada ale to nie jest chyba przypadek ze akurak klada ja na łakowej 5 przy siedzibie spoldzielni mieszkanoej a np przy traugutta 4 czy tez przy łąkowej 3 polozą ja w sierpniu 2010 roku albo nie poloza bo stwoerdza ze to strata pieniedzy a tak przy okazji to łakowa 5 to chyba za duzo ludzi sie nie czołga zeby tam leżala kostka
              • edmurphy Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa W Żychlinie Łąkowa 02.08.07, 22:40
                Dobrze, że zaczęli kłaść :-) Ze przed siedzibą spółdzielni? Pewnie uznali, że
                tam najpotrzebniejsza. Zdaje się, że znów jesteśmy niedoinformowani, nie wiemy,
                jak wygląda ten "kostkowy plan remontowy". Wszystkie przejścia będą wyłożone
                kostką czy tylko niektóre? No i w jakiej perspektywie czasowej? Moje osobiste
                zdanie na temat priorytetów "kostkowych" jest takie, że dobrze byłoby
                "zalegalizować" dzikie przejścia. Myslę tu o scieżkach wydeptanych przez
                trawniki, czasem tuż obok tabliczki z napisem "nie deptać trawnika".Cóż napis
                sobie, a i tak biegamy na skróty i te skróty trwają już tak długo, jak długo
                istnieje spółdzielnia. Na przykład wydeptane ścieżki od parkingu przed Traugutta
                1 do "Polo" czy dróżka do przystanku autobusowego. Ludzie tędy chodzą i będą
                chodzić, dróżki wydeptane na szerokość chodnika i nawet błotko nie przeszkadza.
                Warto byłoby rzucić na takie ścieżki parę płytek. I wygodniej dla mieszkańców i
                estetyczniej.
                • hanka.64 Wyodrębniona włąsność mieszkania 08.08.07, 17:06
                  www.wlasnoscikapital.pl/dokumenty/RadaNadzorczaRumi.doc
                  • hanka.64 Re: Wyodrębniona włąsność mieszkania 08.08.07, 17:10
                    www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2017.86.0.39.2.1.0.1.htm
                    • jb-bj1 Zebrania w spółdzielni 21.08.07, 16:21
                      Zmieniono prawo. Co nas czeka ?
                      pl.pl.allconstructions.com/portal/index/article/305
                      • jabejot2 Zebrania w spółdzielni 05.09.07, 10:11
                        Kiedy zebranie w ZDK ?
                        • zychu1 Re: Zebrania w spółdzielni 05.09.07, 11:50
                          jabejot2 napisał:

> Kiedy zebranie w ZDK ?

Nie w ZDK tylko w świetlicy tzw. blaszaku dnia 17 września o 17.00.
    • kisame777 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 05.09.07, 20:16
      Dobrze że rozwalono przydupasów Spółdzielni! Bo to wszystko po rodzinie .
      Jeszcze trzeba się wziąść za biura spółdzielni bo tam sie utworzyła MAFIA
      RODZINNA!!! Ludzie trzeba coś z tym zrobić bo tak być nie może!!!
      • hanka.64 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 05.09.07, 22:42
        A kto rozbije ten kołtun rodzinny ? W Żychlinie prawie każdy z
        każdym to rodzina lub kuzyn, brat, swat, itp.. Ale może ............
        • dominika334 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 29.09.07, 14:34
          do SM w sprawie domofonow kiedy one zostana wmienione na nowe chyba kazdy z nas placi miesiecznie jakas sume na domofon ale z jego stanu sprwanosci nie jest zadowolony chyba domofon to nie jest taka droga inwestycja raz na te 10 lat
    • jb-bj1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 04.10.07, 14:46
      Trochę info o spółdzielczośći na www.dziennik.pl/Default.aspx?
      TabId=96&ShowArticleId=40241
      • jb-bj1 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 04.10.07, 19:08
        www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=96&ShowArticleId=40241

• sap.er Re: Zebrania 30.10.07, 15:55
      W listopadzie Spółdzielnia organizuje zebrania członkowskie na
      grupach. Ciekawy jestem ilu członków weźmie w nich udział ?
      • dinozaur0 Re: Zebrania 31.10.07, 20:54
        Pewno będzie ze 30-tu.
        • jb-bj1 Re: Zebrania 05.11.07, 08:59
          www.spoldzielniemieszkaniowe.pl/aktualnosci/strona-dla-sm-nie-za-darmo-ale-dobrze-spmieszkaniowa-pl,33,0.html
    • zorina4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 05.11.07, 12:41
      Jutro pierwsze zebranie. Zachęcam do aktywnego uczestnictwa, również
      młodych członków spółdzielni, oczywiście wszyscy mile widziani:)
      Będziemy dyskutować na projektem nowego ststutu, który musi być
      zmieniony zgodnie ze znowelizowanym i obecnie obowiązującym prawem
      spółdzielczym. STATUT JEST DO WGLĄDU W SIEDZIBIE SPÓŁDZIELNI przy
      ul.Łąkowej. Powinien być równiesz umieszczony na stronie
      internetowej Spółdzielni, ale niestety są jakieś opóźnienia...
      Pozdrawiam i do zobaczenia M
      • osama_bin_laden Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.11.07, 20:11
        ile kosztuje wynajecie tej budki na łakowej (kiedys stała kolo polo)
        wigilijna stype chciałem wyprawic
        • edmurphy Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.11.07, 22:40
          Szykujesz jakiś zamach??????W Zychlinie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-))))))
        • zorina4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.11.07, 12:03
          z tym zapytaniem możesz się zgłosić do jednej z pań w biurze
          Prezesa, tam uzyskasz odpowiedź. Miłego wieczoru wigilijnego.
        • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 15.03.08, 20:24
          Hej, hej szanowni adwersarze, coś mi się wydaje, że to ja miałem
          rację. W tej całej zadymie wcale nie chodziło o nas, tylko o stołki,
          bo nic jakoś się nie dzieje nowa rada pracuje po staremu. Chociaż
          słyszałem, że niektórym umorzyli zadłużenie z tytułu opłat za ciepłą
          wodę, ale ile w tym prawdy to nie wiem, mam nadzieję, że się
          dowiemy. Z moich teoretycznych założeń wynika, że co najmniej dwóch
          czynnych uczestników tego forum mamy w nowych władzach spółdzielni,
          a może i więcej. Nie będą chyba tacy i podzielą się swoimi
          osiągnięciami w pracy na rzecz spółdzielców przez te pół roku. Na
          razie otrzymałem informację, że „ zgodnie z uchwałą Rady Nadzorczej
          Spółdzielni Mieszkaniowej ………. zmianie ulega…podwyższa się itd”.
          Ciekawe czy to początek czy koniec podwyżek?
          Nie wstydźcie się drodzy radni napiszcie, co tam macie jeszcze w
          zanadrzu dobrego dla nas?

• stara.d Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 16.03.08, 15:39
            Stara du.. do Starego Wygi:
            Ty naprawdę jesteś przebiegły. Podburzasz !
            A do pozostałych.
            Przeczytajcie jego wcześniejsze posty.
            • starywyga4 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 16.03.08, 18:05
              Jeśli ja podburzam, to co powiesz o tych z okolic kiosku toto lotka
              i Tego z jego środka?
              O kurcze ale mi się rymnęło.
              Nie jestem przebiegły tylko realnie oceniam fakty i nie daję się
              robić „w jajo”.
              Gdybym miał zamiar podburzać zmieniłbym login, tak jak to niektórzy
              robili w czasie tej całej zadymy.
              Co zaś tyczy cytatów z wcześniejszego wpisu to pochodzą one z
              załącznika do faktury z m-c luty.
              Czasem lubię sobie pożartować z ludzkiej naiwności to fakt, ale
              bardzo nie lubię jak ta często nie zawiniona naiwność, z
              premedytacją zostaje wykorzystana, a tak było tym razem.
              Jeśli uważasz że prowokuję, to na pewno nie Ciebie tylko jak
              zaznaczyłem swoich wcześniejszych adwersarzy, no chyba że zmieniłaś
              login.

• stara.d Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 19.03.08, 16:26
                Jestem tu bo tak chcę, nie jestem od dawna, bo tak chciałam. Nie
                jestem stara du bo mnie tak nazwali. Ale do rzeczy. Człowieku jesteś
                śmieszny i żałosny a do tego stary jak kapeć biedaka. Bądź spokojny,
                nie wierzgaj, nie kąsaj jak źrebię bo już nie te lata. Dochodzisz
                prawdy, pochwalam, słusznie, ale nie na tym forum tylko rób to
                oficjalnie na zebraniach a nie za winkla.
                • jedyny.dobromir Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 31.03.08, 19:44
                  Jestem zbulwersowany postępowaniem Prezesa jak i samej Rady za to co zrobili i
                  co dalej mają zrobić w tej sprawie. Sprawa dotyczy bloku przy ulicy Łąkowej
                  13A.Swego czasu za sprawą kilku zebranych podpisów postawiono znak zakazu wjazdu
                  samochodów .Szczególnie zastanawiające jest to że nikomu to nie przeszkadzało
                  kiedy w bloku było dużo małych dzieci a kiedy zostali sami dorośli ,koty i psy
                  za które przeważnie nie płacą podatków postanowiono zamknąć uliczkę na której
                  spokojnie mieściło się kilka samochodów.Obiecano ponoć modernizację kawałka
                  uliczki przed blokiem,ale tylko obiecano bo jak do tej pory nic się nie
                  zmieniło.Za to ta sama osoba co tak usilnie dba o nasze bezpieczeństwo z drugiej
                  strony bloku zakłada sobie pod balkonem prywatny ogródek.Ja mam pytanie czy ta
                  osoba pytała o zdanie mieszkańców bloku ,lub Spółdzielnie o pozwolenie ,przy
                  okazji jest rozdeptywany trawnik.Spółdzielnia powinna kategorycznie zabraniać
                  takich samowolek,jest to teren nas wszystkich a nie jednej osoby.Bulwersuje mnie
                  to że administracja tego bloku w ogóle nie reaguje na takie poczynania mimo że
                  mieszka w tym samym bloku.
                  • sony46 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 06.08.08, 22:04
                    WEZ SIE DO ROBOTY NYGUSIE
    • hanka.64 Prawo dla spółdzielców 06.05.08, 12:00
      www.marekopiola.com/sos/2.pdf
      • kowal3344 Re: Prawo dla spółdzielców 04.07.08, 17:28
        Czy u Was też śmierdzi woda w łazience wali jak z toi toia a kilka dniu temu brudna woda leciała
        • sony46 Re: Prawo dla spółdzielców 06.08.08, 22:03
          masz problem to napisz do TVNu
    • hanka.64 WSÓLNOTA MIESZKANIOWA 31.01.09, 12:50
      Moja siostra mieszka w Żyrardowie. Tam lokatorzy tworzą wspólnoty
      mieszkaniowe. Myślę że my na stary osiedlu Wyzwolenia powinniśmy
      zrobić wspólnotę mieszkaniową. Spółdzielnia będzie tylko jej
      członkiem /za tych co nie wykupili mieszkań/. A zarządzać blokiem
      lub kilkoma blokami będzie nasza wspólnota. Bo teraz to jest
      skandal. Dwóch prezesów za dużą kasę to jest okropne.

• free_kurwa Re: WSÓLNOTA MIESZKANIOWA 16.03.09, 15:45
        ten pies prezes znow wyslał rozliczenie za podgrzanie cieplej wody
        z dopłata 60 zł trzeba odwołac tego psa przeciez dopiero cynsz za
        mieszkanie wzrosl teraz znow to co za łajdak zmienic rade złodzieje
      • sony46 Re: WSÓLNOTA MIESZKANIOWA 02.04.09, 20:21
        to spierdalac bedziesz płakac idiotko ale bedzie za p............
        • jb-bj1 Problem opłat za ciepło 05.04.09, 20:46
          Ktoś z forumowiczów proponował podzielniki ciepła. A więc
          przeczytajcie jak się płaci przy takim luksusie.
          www.giol.raxo.pl/data/podzielniki-ciepla/01-tygodnik.html
          • hanka.64 Re: Problem opłat za ciepło 25.04.09, 11:44
            Aby rozwiązać problem ciepła w żychlińskich spółdzielniach a nawet w
            całej gminie należy szukać takich rozwiązań ażeby wyeliminować z gry
            firmę sprzedającą nam ciepło. Odpowiadają za to władze miasta i
            gminy. Skandalem jest to, iż w ciągu jednego roku pięciokrotnie
            podnoszono cenę za ogrzewanie. Również innym skandalem jest
            zaniedbanie w nie inwestowaniu w termoizolację budynków i w
            urządzenia, które ograniczają straty ciepła. Są to zaszłości z
            minionych lat. Dziś oskarża się kogo się tylko da aby pozyskiwać
            poklask mieszkańców naszych spółdzielnii. A najbardziej obrzydliwym
            jest to, że oskarżają ci co nie tak dawno byli blisko władz w
            spółdzielniach, w zarządach i radach. Kochani nie oskarżenia ale
            rzetelna praca wszystkich powinna być skierowana na zahamowanie
            galopujący wzrost opłat za ciepło za wodę i centarlne ogrzewanie.
            Pseudo działacze do roboty a nie podburzanie !!!
    • hanka.64 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 06.07.09, 09:33
      Co o tym sądzicie ?
      beta.biznes.onet.pl/metro-koniec-mieszkan-za-zlotowke,18512,3018485,1,prasa-detal
    • zychu1 Wspólnoty Mieszkaniowe 06.08.09, 08:38
      Na te czasy wszystko jest do du.. . Czy spółdzielnia czy wspólnota
      jeden wielki kant!
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/16089,wspolnoty_bezradne_wobec_uciazliwych_lokatorow.html
      • hanka.64 Re: Wspólnoty Mieszkaniowe 07.08.09, 12:37
        zychu1 napisał:

Na te czasy wszystko jest do du.. . Czy spółdzielnia czy wspólnota
        jeden wielki kant!

Nie pie... głupot. Na zachodzie takie formy istnieją i się dobrze
        mają. Wszystko zależy od kultury społeczeństwa kraju w którym
        spółdzielczość działa. www.spoldzielniemieszkaniowe.pl/aktualnosci/domy-spoldzielcze-
        spoldzielczosc-mieszkaniowa-w-europie-zachodniej,862,1.html
        • hanka.64 Spóldzielnie w Europie Zachodniej 07.08.09, 12:39
          www.spoldzielniemieszkaniowe.pl/aktualnosci/domy-spoldzielcze-spoldzielczosc-mieszkaniowa-w-europie-zachodniej,862,1.html
    • hanka.64 Re: SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 12.08.09, 09:48
      Rak napisał:
      Nasza woda jest tak droga i to bardzo droga bo w jej cenie zawarta
      jest cena ścieków, uzdatnianie chemiczne i przesył. Po drugie za
      przesył wody i jej gotowość do używania powinni płacić wszyscy jej
      użytkownicy tak jak za energię elektryczną, tzn. również ci co mają
      doprowadzoną wodę do odległych wsi naszej gminy....

Rak zgadzam się z twoja opinią. A co do jakości to rzeczywiście po
      zagotowaniu jest strasznie dużo osadu.
    • zychu1 Ochrona praw lokatorów 21.09.09, 08:43
      "Zgodnie z art. 75 ust. 2 Konstytucji, ochronę praw lokatorów określa
      ustawa. Formuła ta oznacza, że środki ochrony lokatorów powinny być
      zawarte w przepisach rangi ustawowej, nie zaś koniecznie w ustawie o
      ochronie lokatorów.
      Obecnie nie ma ustawy o ochronie lokatorów. Niektóre natomiast
      zagadnienia związane z ochroną lokatorów (np. trwałość stosunku
      najmu, ochrona czynszowa) reguluje ustawa z dnia 2 lipca 1994 r. o
      najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych. Ustawa ta,
      ogólnie rzecz biorąc, reguluje najem samodzielnych lokali
      mieszkalnych przeznaczonych w całości przez wynajmującego do
      wynajmowania oraz zasady przyznawania dodatków mieszkaniowych.
      W związku z tym, że cyt. art. 75 ust. 2 Konstytucji dotyczy ochrony
      lokatorów w szerokim tego słowa znaczeniu a nie lokatorów będących
      tylko najemcami, o których mowa w ustawie o najmie lokali
      mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych, powstaje obowiązek
      określenia ustawą ochrony praw lokatorów.
      Konstytucyjne względy równego traktowania obywateli nakazują
      równolegle z ochroną lokatorów objąć ochroną - w tej samej ustawie
      albo nowelizacji Prawa spółdzielczego - także osoby, którym
      przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu. Także spółdzielcy mają
      prawo korzystać z ustawowych gwarancji trwałości swych praw.
      Ochrona lokatorów rodzi także pytanie o hierarchię chronionych w
      świetle przepisów Konstytucji wartości. Ochronie podlegają bowiem nie
      tylko prawa lokatora, lecz także prawo własności. Nadmierna ochrona
      lokatorów wkracza w sferę prawa własności. Należy znaleźć tu
      konstytucyjnie usprawiedliwioną równowagę interesów tych grup
      obywateli bacząc na to aby ograniczenia prawa własności wypływały
      tylko z przepisów ustawy i aby nie naruszały one istoty prawa
      własności (art. 64 ust. 3 Konstytucji).
      Dodatkowo warto wskazać, że zgodnie z art. 76 Konstytucji, władze
      publiczne chronią użytkowników i najemców przed nieuczciwymi
      praktykami rynkowymi i że zakres tej ochrony określa ustawa. W
      konstytucyjnym pojęciu "nieuczciwych praktyk rynkowych" mieszczą się
      nadmiernie wygórowane czynsze. Zatem, stosowną ochronę czynszową dla
      najemców lokali mieszkalnych, winna także zapewnić ustawa.
      Jak dotąd nie ma ustawy o ochronie lokatorów. Nie wypełniono tym
      samym delegacji do uchwalenia stosownych ustaw z art. 75 ust. 2 i
      art. 76 Konstytucji. Istnieje w tej sytuacji pilna potrzeba
      uchwalenia ustawy o ochronie praw lokatorów i o ochronie czynszowej,
      których uchwalenie nakazała Konstytucja.".
      Kto ma to zrobić ?
    • prawystarzec Będą karać 20.08.10, 19:43
      Będą wystawiane mandaty za wyrzucenie baterii czy akumulatora do
      śmietnika – wynika z nowelizacji rozporządzenia w sprawie nadania
      inspektorom Inspekcji Ochrony Środowiska uprawnień do nakładania
      grzywien w drodze mandatu karnego. Kary przewiduje ustawa o
      bateriach i akumulatorach, ale dopiero teraz inspektorzy ochrony
      środowiska będą mogli wystawić mandat.
      Pytanie do Prezesa SM.
      Gdzie można wyrzucać baterie w naszej spółdzielni ?
      • a_dwokat_diabla Re: Będą karać 21.08.10, 09:37
        Np w POLO na monopolu (ale i w innych skepach również) jest pojemnik
        na baterie, a akumulatory bez problemu oddasz z warsztatach
        samochodowych. Nie rób problemu tam, gdzie go nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka