Dodaj do ulubionych

Ucieczka przed WKU

20.07.07, 10:59
Witam, chcialem sie dowiedziec ilu awizo z WKU moge nie odebrac zanim pojawi
sie u mnie ZW/Policja. Szkole zaczne dopiero od wrzesnia a wezwanie dostalem
po skonczeniu poprzedniej, w czerwcu. Przez wakacje jestem nieuczacy sie i
wojsko chce mnie w tym okresie capnac. Mam prace i sluzba jest mi teraz
wyjatkowo nie na reke. Jesli ktos wie po ilu wezwaniach przyjezdza ZW bardzo
prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • aaa202 Przecież skoro od września zaczynasz naukę 20.07.07, 11:02
      to znaczy, że już jesteś do szkoły przyjęty, czyli jesteś uczniem. Moim zdaniem
      nie musisz uciekać.
      • mrsov Re: Przecież skoro od września zaczynasz naukę 20.07.07, 11:10
        Niestety tak nie jest. Uczniem jestem dopiero od 1 wrzesnia, a do tego czasu
        wojska robi wszsytko aby zgarnac jak najwiecej ludzi. Okres wakacyjny jest dla
        nich jedyna szansa drapniecia ludzi uczacych sie, bo gdy konczymy jedna szkole w
        czerwcu, a inna zaczynamy we wrzesniu/pazdzierniku to przez okres 2/3 miesiecy
        jestesmy nieuczacy sie, a wiec poborowi. :/
        • aaa202 Nie chce mi się w to wierzyć 20.07.07, 11:16
          ale skoro tak mówisz, to pewno tak jest.
          To nic nie rób, kryj się. Ja bym się nie dała wcielić do żadnej armii.
          • brite Re: Nie chce mi się w to wierzyć 20.07.07, 11:18
            Ja się nie dałem. Choć teraz może bym się dał, chciałbym zobaczyć Irak.
            • aaa202 Zobaczyć Irak i umrzeć... 20.07.07, 11:21
              Mnie mierzi cała idea poboru. A to łapanie obywatela w wakacje to już szczyt.
              • brite Re: Zobaczyć Irak i umrzeć... 20.07.07, 11:38
                > to łapanie obywatela w wakacje to już szczyt.

Wydaje mi się to nieprawdopodobne. Prawie jak metody werbowników sprzed wieków,
                kiedy to chodzili po wsiach, dawali pałą przez łeb i człowiek się budził
                skoszarowany. Albo za dużo się naczytałem Londonów czy innych.
    • brite Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 11:13
      > ilu awizo z WKU moge nie odebrac zanim pojawi
      > sie u mnie ZW/Policja

A na jakiej podstawie mieliby się pojawić?
      • mrsov Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 11:24
        Na podstawie uchylania sie od powszechnego obowiazku sluzby?
        • vazz Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 14:36
          Jakbys odebrał awizo i sie nei pojawil to dopiero mogli by sie zjawic.
    • big_news Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 11:21
      Nie panikuj. Jak tylko nie odbierzesz żadnego wezwania, własnoręcznie je podpisując, to procedury trochę trwają. Na pewno w ciągu wakacji nie odwiedzi Cię ani żandarmeria, ani policja. Jak już tak na prawdę zagną na Ciebie parol, to po trzy-czterokrotnym wezwanie bez odzewu, wojsko prosi policję (konkretnie dzielnicowy się tym zajmie), aby ta sprawdziła czy przebywasz pod adresem zameldowania.
      • mrsov Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 11:35
        Trzy/czterokrotne wezwanie, tylko co rozumiesz przez jedno wezwanie - nie
        odebranie awizo i awizo wtornego? Czy nie odebranie awizo to pierwsze, a awizo
        wtorne to drugie wezwanie? Ja nie odebralem juz jednego awizo+wtorne i teraz mam
        przed oczami drugie awizo.
        • big_news Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 11:38
          Spokojnie. Jedno awizo, to jedno awizo. Nawet z wtórnikiem. Jaka jest przestrzeń między pierwszym wezwaniem, a tym, którem masz przed oczami?
          • mrsov Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 11:47
            Okolo trzech tygodni. Z moich kalkualcji wynika ze za tydzien dostane awizo
            wtorne, i jesli zostanie zachowana regularnosc wezwan, kolejne awizo dostane w
            polowie sierpnia, wtedy czekajac do 7 dnia od daty otrzymania awiza wtornego
            wciaz bedzie to sierpien...
            A jesli juz nawet zawiadomia dzielnicowego, to co mi zrobia? Jakie moga byc
            konsekwencje nie odbierania przesylek?
            • big_news Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 12:30
              Po drugim wezwaniu trzecie najczęściej nie nadchodzi... tak znowu szybko. Jak już jednak przyjdzie jakimś cudem jeszcze w wakacje, to go też... nie odbieraj. W _najgorszym_ razie, po kolejnych dwóch-trzech tygodniach zadzwoni do Ciebie dzielnicowy. Nie wiem czy mieszkasz sam, czy np. z rodzicami. W tej sytuacji lepiej byłoby być na garnuszku u starych. Dlatego, że jak już ten policjant się skontaktuje, to powinien z nim rozmawiać Twój rodzic. Niech mu powie, że gdzieś wędrujesz po Polsce czy Europie, a on nie ma z Tobą kontaktu. Facet przyjmie to do wiadomości i tyle. Rozpocznie się szkoła, będziesz miał odroczenie z głowy, chociaż... nie jest to takie do końca pewne, bo niestety (o ile wiem dokładnie) obowiązuje już nowe rozporządzenie, które pozwala wcielić do armii nie tylko "nadmiernie" długo pobierającym naukę pełnoletnich uczniów, ale i choćby jedynych żywicieli, za których płacą rodzinie zasiłek w okresie odbywania przez takiego służby wojskowej. Ja bym mimo wszystko był dobrej myśli, bo niby im trochę teraz ludzi brakuje, ale trzeba by mieć wyjątkowego pecha, żeby wpaść w tryby armii mając w perspektywie glejt ze szkoły. Głowa do góry!:)
              • mrsov Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 13:00
                Dziekuje za porade. Uspokoilo mnie to wszystko co napisales i glowa poszla
                rzeczywiscie do gory. Pozdro i jeszcze raz dzieki!
    • longeta Teraz to jest przedszkole a nie wojsko;-) 20.07.07, 12:20
      Sam chętnie wyjechałbym na poligon poćwiczyć,ale niestety wątroba i trzustka już
      nie ta;-)
    • idziu1 Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 13:21
      jak przyjdzie awizo ,to poczta czeka nastepne 7 dni ( nie liczy sie do tego
      dzien w ktorym wystawila awizo oraz dni ustawowo wolne od pracy) po tym czasie
      wystawia awizo powtorne i znow cala procedura 7 dni roboczych sie powtarza,po
      tym okresie zwraca pismo do nadawcy czyli do wku,z adnotacja ze odbiorca nie
      odebral w terminie.cala procedura trwa okolo 3 tygodni.to tyle co moge napisac.
      3maj sie !!!
    • zodiak72 Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 14:44
      Nie chcę nic mowić, ale mnie się wydaje, że jakiś czas temu zmienily się przepisy odnośnie sposobu postępowania w przypadku korespondencji niedoręczonej. I wydaje mi się, że w przypadku nieodebrania drugiego awizo korespondencję traktuje się jako doręczoną. Przynajmniej w przypadku pism z urzedu skarbowego oraz sądu/prokuratury - wydaje mi się że taka procedura już obowiązuje. Ale nie mam 100% pewnosci.
      • dziad_borowy Re: Ucieczka przed WKU 20.07.07, 14:47
        Obowiązuje. 7 dni od drugiego awizowania uwaza sie za doreczone. WKU tez chyba
        chodzi w postepowaniu administracyjnym, wiec...
        Dzierżżż!!!
        • djo4 Re: Ucieczka przed WKU 21.07.07, 09:25
          albo sie wymelduje, albo złóż wniosek o odroczenie służby wojskowej ze względu
          na ważne sprawy osobiste. Umotywowany wniosek (podjęciem nauki), złóż w WKU.
          Szerzej jest to opisane w rozporządzeniu ministra obrony narodowej o powszechnym
          obowiązku obronnym.
          • a_nonim Do : mrsov 21.07.07, 12:08
            Niedawno w wyborczej był artykuł o tym iż wojsko poborowych ściąga skąd tylko
            może , ktoś wcześniej o tym pisał , zerknij sobie w archiwum może znajdziesz ,
            poczytaj sobie komentarze - ciekawostki tam są :)

Co do odbioru przesyłek poleconych , to jest tak jak mówi zodiak i dziad
            borowy - nie odebrane przez 30 dni - znaczy "powiadomiony poprawnie"
            pozdrawiam , z Płocka .

• g_l_o_r_i_a Re: Ucieczka przed WKU 21.07.07, 12:22
      masz oficjalny papier, że jesteś uczniem szkoły?
      nie zgłoszenie, wygenerowany numer itp., tylko legitymację lub druk z sekretariatu?
      jeśli tak, to wszystko w porządku.

jestem córką wojskowego z WKU, więc trochę się znam ;)
      • monika19784 Re: Ucieczka przed WKU 21.07.07, 22:19
        Witam,jestem w bardzo podobnej sytuacji a własciwie mój mąż:(awizo juz było
        dwa razy ale ponieważ mąz jest w Irlandii to niczego nie odbieram:)Odroczenie
        juz było na rok ze względu na wazne sprawy osobiste i skończyła sie laba, teraz
        trzeba uciekac gdzie pieprz rośnie:)Nie wyobrażam sobie że mógłby iśc teraz do
        wojska...,mamy 8 miesięcznego synka, ja nie pracuje :(((Niby płacą rozłąkowe
        podobno 800 zł ale na co to jest...?bo chyba nie na przeżycie.Martwie się
        trochę bo podobno teraz nawet potrafia z lotniska ściągnąć jak wiedzą, że
        jestes za granicą:(Smutne to wszystko co nie?Każdy dzień to walka, ale co nas
        nie zabije to nas wzmocni więc trzeba mieć nadzieję.Pozdrawiam
        • rozmowy_kontrolowane Re: Ucieczka przed WKU 22.07.07, 08:11
          Zaraz po Ciebie przyjdą i Cię zabiorą, leserze jeden.
    • nakole ...a zawsze powiadali, że... 21.07.07, 22:23
      ...służba w wojsku to zaszczyt i poświęcenie dla Ojczyzny i współobywateli...

...ONI tez siedzą w necie. Jesteś namierzony, trafiony i zatopiony ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka