Dodaj do ulubionych

Planowane lotnisko

IP: *.lodz.mm.pl 03.10.07, 23:43
Tak obserwuje jeden z tematów w którym przewija sie właśnie wątek
planowanego nowego dużego lotniska między Łodzią a W-wą.I sie
zastanawiam czy one jest naprawde konieczne.Czy Okęcie już
wyczerpało swoje możliwości rozbudowy w 100%?I czy naszego lotniska
nie można bardziej powiększyć???Stojąc przy terminalu wydaje sie ze
mozna by było je sporo powiększyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: Planowane lotnisko IP: *.lodz.msk.pl 04.10.07, 11:41
      Oba lotniska nie mają już możliwości budowy nowych pasów startowych.
      Oba znajdują się niemal w środku miasta, a to wcześniej czy później spowoduje
      ograniczenie ich rozwoju ze względu na hałas.

Terminale to najmniejszy problem (choć jak widać nie w Polsce)- to w końcu tylko
      budynek.
      • Gość: Sufler2007 Re: Planowane lotnisko IP: *.lodz.mm.pl 04.10.07, 12:23
        Mojim zdaniem 2 pas na Lublinku by sie zmieścił,oczywiście po
        poszerzeniu terenu lotniska.Przecież lotniska w Berline też sie
        znajdują w centrum miasta.Nie pamiętam które ale są 3 z czego 2 w
        mieście.
        • Gość: HackFinn Re: Planowane lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:48
          Z calym szacunkiem ale pogmerajcie troche w necie zanim zaczniecie
          pisac. Zwroccie uwage na to jak wielu pasazerow obsluguja niektore
          lotniska z pojedynczym pasem startowym. Dwie zagadki dla Was:
          1) Jakie lotnisko na swiecie obsluguje najwiecej pasazerow
          korzystajac z tylko jednego pasa startowego?
          2) Kiedy Lublinek dojdzie do tej liczby? (no dobra, druga zagadke
          rozwiaze;) Nigdy a juz na pewno nie w zadnej rozsadnie
          przewidywalnej przeszlosci;)
          Poza tym na Okeciu jest plan przebudowy pasow tak by byly wzgledem
          siebie rownolegle. Mozecie wiec sprawdzic jakie lotnisko obsluguje
          najwiecej pasazerow korzystajac z 2 rownoleglych pasow.
          Jesli znajdziecie odpowiedzi na powyzsze zagadki i pytania problem
          taki czy EPLL i EPWA sa w stanie zwiekszac liczbe pasazerow nawet
          bez jakichkolwiek inwestycji w pasy startowe stanie sie prostsza;)
          PZDR HF;)
          • protz Re: Planowane lotnisko 04.10.07, 16:55
            > 1) Jakie lotnisko na swiecie obsluguje najwiecej pasazerow
            > korzystajac z tylko jednego pasa startowego?

Nie chce mi sie sprawdzac, strzelam ze Stansted.
            • Gość: HackFinn Re: Planowane lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 17:23
              Gatwick (tak przynajmniej twierdzi ich oficjalna strona).
              W 2006 roku 32 000 000 (slownie: trzydziesci dwa miliony) jak to sie
              ladnie po polsku mowi paxow.
              EPLL i EPWA razem cos kolo 8 000 000 ( nie chce mi sie dokladnie
              sprawdzac)
              PZDR HF
              • Gość: HackFinn Re: Planowane lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 17:34
                A takie z 2 pasami to chyba Heathrow (nie chce mi sie za gleboko
                szperac, wedlug www.worldaerodata.com maja 2 pasy.
                W 2006 "przerobili" 68 000 000 paxow.
                No ale w Lodzi i w Wawie bez dodatkowych pasow sie nic juz zrobic
                (przynajmniej zdaniem niektorych)nie da;)
                PZDR HF;)
                Sorry za moje nieco sarkastyczne dzis poczucie humoru, nie chce
                nikogo urazic. Dla usprawiedliwienia powiem, iz powrocilem po 4
                cudownych dniach na Oktoberfest 2007 i juz 3 dzien mi jakos w Lodzi
                szaro. Ach te Bawarskie dziewczyny i piwo;)
                • Gość: Nagano Re: Planowane lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 18:37
                  A ja myślałem, że Gatwick ma 2 pasy...
                  • Gość: HackFinn Re: Planowane lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 18:50
                    Bo Gatwick nominalnie ma 2 pasy, tylko ze wszystkie operacje
                    odbywaja sie z jednego (nie chce mie sie sprawdzac, z ktorego) a
                    drugi sluzy wylacznie jako kolowanka. Zreszta samo lotnisko
                    przedstawia sie jako "The bussiest singla runway airport in the
                    world"
                    www.gatwickairport.com/portal/site/default/menuitem.fcf9974a08
                    3b7cd088a5e186c02865a0/
                    PZDR HF;)
                    Ps. Stansted goni Gatwick ale jeszcze sporo mu zostalo. 2006 24 000
                    000 pax. Tez na jednym pasie rzecz jasna;)
                    Pps. ze 2 lata temu widzialem w Tv jakis reportaz o EPWR,
                    egzaltowany dziennikarzyna przedstawial plany rozwoju portu
                    obejmujace miedzy innymi budowe nowego terminala i NOWYCH (sic!)
                    pasow startowych;)
                • Gość: gitz Re: Planowane lotnisko IP: *.home.otenet.gr 04.10.07, 18:57
                  Co do dziewczyn i piwa sie zgadzam, ale zamykanie namiotow o 22 to jest gruba
                  przesada. Wiem, ze mozna zaczynac picie od poludnia, ale niektorzy woleliby
                  popic sobie troche pozniej, a tam juz wszystko zamkniete i najwyzej precla sobie
                  moze zjesc.
                  • Gość: HackFinn Re: Planowane lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 19:13
                    Fakt, troche krotko. 2 namioty (Kaefer Wiesn-Schaenke i Weinzelt)
                    podaja alko w weekendy do 0:15. Z drugiej strony spora czesc
                    uczestnikow o 15 ma juz wyraznie dosc;)
                    Pzdr HF;)
                    Ps. Moje zdecydowanie ulubione miejsce na Wiesn to Hofbraeu
                    Festhalle, zwlaszcza czesc stojaca vis-a-vis orkiestry. Jak to
                    mawiaja Niemcy jest tam wysoki flirt Faktor, maja racje;)
                    Pps. Sorry za te nielotniskowe wtrety;)
              • protz Re: Planowane lotnisko 04.10.07, 18:39
                goddamn, myslalem o Gatwick ale wydawalo mi sie, ze Stansted ich juz wyprzedziło.
          • Gość: barnaba Re: Planowane lotnisko IP: *.lodz.msk.pl 04.10.07, 18:57
            > Jesli znajdziecie odpowiedzi na powyzsze zagadki i pytania problem
            > taki czy EPLL i EPWA sa w stanie zwiekszac liczbe pasazerow nawet
            > bez jakichkolwiek inwestycji w pasy startowe stanie sie prostsza;)

Pytanie jest inne: jak długo Lublinek i Okecie będą w stanie efektywnie
            obsługiwać ruch pasażerów ze środkowej Polski.

O tym, że oba lotniska w tej chwili mają duże rezerwy, to ja wiem.

• Gość: Expat Re: Planowane lotnisko IP: 212.183.136.* 05.10.07, 01:12
              Uruchomią Modlin i Okęcie się rozluźni . Lotnisko m-dzy Łodzią a stolicą nie
              powstanie wcześniej niż za 15 lat ( o ile wogóle ) i powoływanie się na to
              mgliste przedsięwzięcie w kontekście rozwoju Lublinka jest tylko odwracaniem
              kota ogonem ( vide Kaczyński ) .
              Łódzkiemu lotnisku potrzebna jest konsekwencja w realizowaniu inwestycji i nie
              oglądanie się na bardzo odległe plany zbudowania lotniska oddalonego 80 km od
              Łodzi. Przy prognozowanym wzroście ruchu lotniczego, Lublinek będzie napewno
              cieszył się sporym zainteresowaniem pasażerów . Nasze lotnisko prędzej zabije
              bezmyślność władz .
              Drobny przykład braku rozgarnięcia z wtorku : 9:00 - odprawiane są loty do EMA i
              DUB , ludzi od cholery , tłoczymy się przy gate'ach . Przy bramce nr2 ustawia
              się kolejka ludzi lecących do Irlandii bo ten lot rozkładowo jest wcześniej .
              Pojawia się informacja o opóźnieniu DUB , ląduje EMA i pasażerowie tego lotu
              proszeni są do bramki nr...2 . Tak jakby nie można było otworzyć gate'a 1 . Robi
              się potężny bałagan , jedni się wycofują , drudzy napierają , chaos kompletny .
              Pracownice lotniska nie robią nic poza flirtowaniem ze stewardem Ryanaira i
              jakimś typem z SOLu . Przy sprawdzaniu kart pokładowych mają miny jakby ktoś im
              kazał orać pole .Można było choć powiedzieć "przepraszamy za niedogodność " czy
              coś w tym stylu...
              Dlaczego to opisuję ? ano dlatego że do samego lądowania w Dublinie ,
              wysłuchiwałem pomstowań na Lublinek i zarzekania się że nigdy więcej z Łodzi .
              Niby drobna sprawa ale jeśli takie sytuacje się powtarzają to robią temu
              lotnisku więcej szkody niż Łaszkiewicz wraz z Krawczykiem , i pijanymi
              mechanikami do kupy .

• Gość: HackFinn Re: Planowane lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 10:02
                Z naszego terminala nr 2 za czesto nie latam (moze raz na 2 miesiace
                mi wyjdzie) wiec ciezko mi oceniac pracownikow, nie odnioslem jednak
                wrazenia by byli przesadnie nieuprzejmi. Co sie tyczy terminala nr 1
                to srednio raz w tygodniu z niego wylatuje i raz na niego
                przylatuje. Uwazam, ze jego obsluga zasluguje na pochwaly. Obsluga
                check in'ow jest co najmniej uprzejma czesc nawet bardzo uprzejma.
                Nawet SOL , do ktorego miewalem zastrzezenia ostatnio mocno sie
                poprawil. Swoja droga to musze zwrocic uwage na imiona obslugi bo 3
                osoby z niej (2 Panie i Pan) zasluguja na szczegolna pochwale. Sa
                zdecydowanie powyzej check in'owej sredniej na wiekszosci lotnisk.
                PZDR HF;)
                Ps. Ocene swoja kieruje do pracownikow T1 majacych kontakt z
                pasazerami. Nie tyczy sie ona kadry zarzadzajacej (co chyba nikogo
                nie zdziwi;) Musze tylko napisac, ze jestem fanem "rzeczowego jezyka
                Pana Laszkiewicza. Doceniam Go rowniez za to, ze jesli wspomni, ze
                jakies polaczenie zacznie dzialac to mozna w ciemno leciec do
                bukmacherow i stawiac na to kase;)))))))))))))))))))))))
                Az dziwne, ze nie jestesmy jeszcze drugim portem w kraju.
              • protz Re: Planowane lotnisko 05.10.07, 10:31
                > wysłuchiwałem pomstowań na Lublinek i zarzekania się że nigdy więcej >z Łodzi .

Lubie takie gadanie, zeby nie nazwac tego nieładnie pie..niem.
                Ciekawe co by mowili po locie z Okecia.

Przypomina mi sie scena z filmu Barei, niedlugo tacy ludzie będa mieli wszystkie
                lotniska poobrażane. :)
                • Gość: Expat Re: Planowane lotnisko IP: 212.183.134.* 05.10.07, 18:08
                  > Lubie takie gadanie, zeby nie nazwac tego nieładnie pie..niem.
                  > Ciekawe co by mowili po locie z Okecia.
                  >
                  > Przypomina mi sie scena z filmu Barei, niedlugo tacy ludzie będa mieli wszystki
                  > e
                  > lotniska poobrażane. :)

Wiem , ale nie musimy równać do najgorszych . Poza tym z Okęcia nie lata się
                  wcale tak źle . No chyba że myślisz o Etiudzie .
                  Marną siatkę połączeń i pożal się boże terminal moglibyśmy choć trochę
                  rekompensować fachową obsługą w tymże obiekcie
                  • Gość: Michał Re: Planowane lotnisko IP: *.toya.net.pl 05.10.07, 19:19
                    >Poza tym z Okęcia nie lata się wcale tak źle . No chyba że myślisz o Etiudzie.

Wszystko zależy od tego jak (na jaki dzień i godzinę) się trafi, zdarza się, że
                    do check-in stoisz ok. 10 min, samolot odprawia się szybko i odlatujesz o
                    czasie, a zdarza się, że kolejka do gate 8-10 kończy się przy gate 1, stajesz
                    tam i samoloty są średnio spóźnione 90 min (a czasem 3h). Niestety takie kwiaty
                    zdarzają mi się tylko na okęciu (no dobra - i w MUC). Nie latam b. dużo, ale
                    dostatecznie, żeby móc to ocenić (średnio 1-2 razy w miesiącu, niestety z okazji
                    siatki połączeń - w tym z Łodzi maksymalnie raz w roku... bo nawet do Warszawy
                    na 10:30 lepiej dojechać autobusem niż wylatywać o 5:40 i czekać 4h na Okęciu, a
                    godziny połączeń "wyspiarskich", itp. jeżeli w ogóle pozwalają na przesiadkę, to
                    najczęściej tylko w drodze w 1 stronę, a nie mam czasu żeby po drodze na
                    przykład spędzić noc w Stansted lub Dublinie zwłaszcza że pracodawca za to nie
                    zapłaci).

Ja osobiście popieram Lublinek - jednak moje poglądy stopniowo ewoluują. Moim
                    zdaniem to lotnisko jest potrzebne pod warunkiem(warunkami) że:

1. Siatka połączeń pozwala na regularne z niego korzystanie. i/lub
                    2. Nie ma innego lotniska do którego można dojechać w czasie nie dłuższym niż 45
                    min. na którym jest odpowiednia siatka połączeń i sprawna odprawa.

Na razie niestety ani jeden warunek nie jest spełniony...

Pozdrawiam,
                    Michał
                    • Gość: Michał Re: Planowane lotnisko IP: *.toya.net.pl 05.10.07, 19:20
                      Nie można poprawiać więc drugi post, oczywiście 2 warunek jest spełniony.

Pozdrawiam,
                      Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka