Dodaj do ulubionych

a wiecie że

23.10.03, 08:48
w Pabianicach budują kolejny supermarket? I znowu w samym centrum, w
okolicach Grobelnej i Kilińskiego.
Brawo nasza władzo! oby tak dalej!
Niniejszym zgłaszam projekt pomnika naszych decydentów, z ich nazwiskami
wyrytymi złotymi zgłoskami "Ku chwale supermarketowego rozwoju"
Obserwuj wątek
    • raszefka Re: a wiecie że 23.10.03, 09:43
      Dokładnie tak, na terenie Pamotexu

A pomnik mógłby powstać tam, gdzie stał SDH,na przykład >:/

• Gość: seba1984 Re: a wiecie że IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 09:59
      Wydaje mi się, gdzieś o tym czytałem, że władza nie ma za duzo do powiedzenia
      dla budowy czy nie budowy hipermarketu czy supermarketu.... Jesli cos spelnia
      wszystkie wymogi prawne i budowlane nie mozna zabronic mu powstania, mozna
      chyba jedynie w sytuacji gdy teren jest juz zagospodarowany....Wladza moze
      jeszce opoznic budowe.......Tak mi sie wydaje, moze ktos inny jest bardziej
      kompetentny.......

Po za tym, choc daleki jestm od ochrony wielkoplytowych supersamow:P ale
      okazuje sie ze ujedna z najbohgatszych gmin w Polsce (zapomnialem jej nazwy)
      utrzymuje sie wylacznie z oddaniu terenu pod budowe megamarketu....Wbrew
      obiegowej opini placa one bowiem tzw. podetek od gruntu, ktory wplywa
      bezposrednio do kasy miasta.....Dodajmy ponad to ze hipermarkety dodatkowo
      remontuja drogi, chodniki.....na co miasta zazwyczaj nie stac........Problem
      polega na tym, ze dla mnie budowa kolejnego hipermarketu kjest juz nie
      ekonomiczna...Pabi9anice nie sa tak duzym miastem by zapewnic wystarczajaco
      duzy rynek zbytu......Tak naprawde same sopei szkodza......

Ale przywyklem juz chyba ze w naszym kraju buduje sie hipermarkety i
      koscioly.........
      • boczek2001 Re: a wiecie że 23.10.03, 10:14
        Gość portalu: seba1984 napisał(a):

ale
        > okazuje sie ze ujedna z najbohgatszych gmin w Polsce (zapomnialem jej nazwy)
        > utrzymuje sie wylacznie z oddaniu terenu pod budowe megamarketu....Wbrew
        > obiegowej opini placa one bowiem tzw. podetek od gruntu, ktory wplywa
        > bezposrednio do kasy miasta.....Dodajmy ponad to ze hipermarkety dodatkowo
        > remontuja drogi, chodniki.....na co miasta zazwyczaj nie stac........Problem
        > polega na tym, ze dla mnie budowa kolejnego hipermarketu kjest juz nie
        > ekonomiczna...Pabi9anice nie sa tak duzym miastem by zapewnic wystarczajaco
        > duzy rynek zbytu......Tak naprawde same sopei szkodza......
        >
        > Ale przywyklem juz chyba ze w naszym kraju buduje sie hipermarkety i
        > koscioly.........

Masz rację, że już wpływu za bardzo nie mają, pomysł klepnięty, zgoda wyrażona,
        a więć do buldożerów! ;)
        Ta gmina to Kleszczów, tak?
        Z tym podatkiem to też różnie, czasem supermarkety są zwolnione z podatku nawet
        na 5 lat, wiec troche czasu upłynie zanim zacznie się zwracać. Nie daj Boże
        jeszcze jak hipermarkety zagraniczne podatki odprowadzać bedą do siebei do
        domu...wtedy wspomozemy robotników choćby francuskich, a nie naszych...
        Kosciółow jest 7 lub 8 a supermarketów....hmmm też dużo... 5? 6?
        • raszefka Re: a wiecie że 23.10.03, 10:25
          boczek2001 napisał:

>
          >

> Ta gmina to Kleszczów, tak?

Z tego, co pamiętam, Kleszczów utrzymywał się z kopalni, supermarketu nigdy tam
          nie widziałam. Może jest więcej bogatych gmin w Polsce?

Nawiasem mówiąc, sklepikarze z ECHA twierdzą, że hipernova się sypnie, bo nie
          ma tam ruchu. Po co nowy sklep? :(
          • boczek2001 Re: a wiecie że 23.10.03, 11:09
            raszefka napisała:

> Z tego, co pamiętam, Kleszczów utrzymywał się z kopalni, supermarketu nigdy
            tam
            > nie widziałam. Może jest więcej bogatych gmin w Polsce?
            >
            Wydawało mi sie ze z kontekstu wypowiedzi seby wynikało że chodzi o
            najbogatszą, a Kleszczów JEST najbogatszą gminą Polsce. Fakt żyją dzięki
            Kopalni.
            Średni dochód na jednego mieszkańca wynosi tu ok. 25 tys. zł.
            Nieźle też bym tak chciał...
            • seba1984 Re: a wiecie że 23.10.03, 13:33
              Kleszczów faktycznie to bogata gmina..przechodzilem na pielgrzymce przez jeje
              teren..mozna byc pod wrazeniem ale nie chodzilo mi o nia....jest takowa gdzies
              na dolnym Slasku echhhh musze sobie przypomniec....Jest gdzies na 4 czy 5
              miejscu najbogatszych gmin.........
    • boczek2001 Re: a wiecie że 23.10.03, 10:07
      Mają jeszcze zrobić Galerię Pabianicką w budynku po DOMUSIE... teraz to w ogóle
      wszystko padnie :((((((
      • Gość: dexter Re: a wiecie że IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 12:37
        Szkoda że w tak niewielkim mieście powstają tylko same hipermarkety i kościoły
        a nie ma np.metra, albo chociaż lotniska :-) A tak na poważnie to mogliby
        wziaść się za dworzec PKP, PKS, zrobić porządne kino. Tak tak wiem, na to nigdy
        nie ma niestety pieniędzy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka