Dodaj do ulubionych

proszek czy żel do prania- co lepsze?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
No właśnie jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii, czy to przypadkiem nie
jest przerost formy nad treścią?, czy piorąc np. w proszkach Persila Omo czy
Ariela lub używając żeli tych marek faktycznie widać różnicę co wyprane w
proszku, a co w żelu?
Czekam na opinie i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Fly Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: 156.24.231.* 23 lata temu
      roznicy w efekcie nie dostrzeglam zadnej, piora jednakowo, zel jest o tyle
      wygodniejszy, ze nie zostawia czasami drobinek nierozpuszczonego proszku na
      ubraniach... cenowo jest chyba drozszy i mniej wydajniejszy...
      jak mialam wiecej kasy pralam w zelach (mozna bylo odkrecic i poznac zapach
      przed kupnem, a nowego proszku niee..) teraz kaski mniej, to piore w proszku :(
      pozdrowionka!
      • Gość: Dosia Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: 195.217.253.* 23 lata temu
        Ja roznice zauwazylam kiedys na moje nieszczescie.

Mam takie jasne kremowe buty z nabuku - tenisowki, ktore normalnie pralam co
        pare tygodni w zelu persil. Nic im sie nigdy nie dzialo, po praniu wygladaly
        jak nowe.

Raz mi zabraklo zelu i wypralam w zwyklym proszku, tez Persilu. I buty mi
        trafil szlag - miekki nabuk zmienil sie w ciemna, twarda skore.

Takze jak widac, roznice widac...:)

Poza tym, zel jest niezwykle wydajny!
        • mike_mike Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? 23 lata temu
          Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Ja roznice zauwazylam kiedys na moje nieszczescie.
          >
          > Mam takie jasne kremowe buty z nabuku - tenisowki, ktore normalnie pralam co
          > pare tygodni w zelu persil. Nic im sie nigdy nie dzialo, po praniu wygladaly
          > jak nowe.
          >
          > Raz mi zabraklo zelu i wypralam w zwyklym proszku, tez Persilu. I buty mi
          > trafil szlag - miekki nabuk zmienil sie w ciemna, twarda skore.
          >
          > Takze jak widac, roznice widac...:)
          >
          > Poza tym, zel jest niezwykle wydajny!

Zel jest faktycznie wydajniejszy. Jeśli buty z nubuku pierzesz w pralce, to
          sama prosisz się o problemy...
          • Gość: Dosia Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: 195.217.253.* 23 lata temu
            Drogi Miku.

Napisalam powyzej, ze pralam je parenascie, jak nie paredziesiat razy. I nic
            sie z nimi nie dzialo - zapewniam Cie, ze gorzej wygladaja nieprane, brudne
            jasne buty z nabuku niz czyste, niezniszczone w zelu Persil.

Zrobilam blad, ze upralam je w proszku. Wiecej tego nie zrobie, ale w zelu prac
            bede na pewno, jezeli kiedy przyjdzie taka potrzeba.

Pozdrawiam.
        • Gość: fr Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
          nubuk do wody???? skąd taki pomysł?
    • Gość: norzewski Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23 lata temu
      zdecydowanie zel zwlaszcza do kolorowych rzeczy, wydajniejszy (używa się
      niewiele)i lepiej rozpuszcza
    • Gość: mala Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: 81.190.1.* 23 lata temu
      zdecydowanie proszek, żel wyżarł plamy w ubraniu
      • ko_bie_ta Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? 23 lata temu
        Żel szczególnie sprawdza się w praniu kolorowych ubrań, jego główną zaletą jest
        to, że na ciemnych ciuszkach nie pozostają białe drobinki lub całe smugi
        proszku, dlatego od dłuższego czasu do kolorów używam tylko Ariela w płynie.
    • Gość: mumek Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: 80.55.171.* 23 lata temu
      Żele do prania ze swojej natury są delikatniejsze od proszków! Regułą jest, że
      ich odczyn wacha się w granicach 6-8 pH, a bawełna uwielbia odczyn zasadowy 9-
      11 pH, który daje proszek do prania. Silne zabrudzenia lepiej usuwają proszki.
      Zaletą żeli jest łatwość dozowania i wstępnego odplamiania, poza tym nie
      pozostawiają drobinek na wypranych przedmiotach.
      Najlepsze są oczywiście Aiel, OMO i Persil (niekoniecznie w takiej kolejności).
      Ale na Polskim rynku jest Clever Ultra Gel i Clever Soft, polskie produkty,
      które mają zadziwiające właściwości: nadają się do prania wełny, bawełny,
      jedwabiu i tkanin syntetycznych. Są o połowę tańsze od zachodnich marek i
      prawie równie skuteczne.
      • agnesp76 Clever 22 lata temu
        gdzie można kupić te produkty? Wysłałam kiedyś maila z zapytaniem do tej firmy,.
        ale nie otrzymałam odpowiedzi :((
        • Gość: Mary Kay Letournea Re: Clever IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
          jescze niedawno byl w halach- mirowskiej, banacha, marymont, ale chyba juz tam
          nie sprzedaja, albo ewentualnie resztki zapasow ...
        • Gość: nowa Re: Clever IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 22 lata temu
          Jesli Wroclaw ,to Nowy Dwor petla autobusowa-placyk pozdr
        • agnesp76 Re: Clever - w Łodzi poproszę 22 lata temu
          jw.
    • Gość: J. Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: *.gtc.com.pl 22 lata temu
      Zelu uzywam jak mam do cos przeprania recznego lub malo zabrudzone ciuszki
      takie do prania na 30 - 40 st. Uzywam przywozonego z Niemiec Persil Kraft-Gel i
      Persil Color-Gel, a do bielizny osobistej, ktora trzeba prac recznie mam
      buteleczke Persil Sensitive Gel. Pozostale rzeczy wrzucam do pralki i dodaje
      Persil Megaperls lub Persil Megaperls color. Do welny mam Perwoll (do recznego
      w plynie a do takiego co mozna wrzucic do pralki na program "welna" w proszku).
      Od lat przywoze lub prosze o przywiezienie proszkow i plynow do prania z
      zagranicy (tzn. w moim wypadku z Niemiec lub Austrii). Niemcy zawsze uchodzili
      dla mnie za wzor czystosci i tylko im pozazdoscic wyboru proszkow, zeli
      tabletek, liquitek i roznych roznosci do prania, zamaczania, plukania, a nawet
      wody do prasowania. A co lepsze? To zalezy do czego.

• Gość: korni Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: 212.160.234.* 22 lata temu
      A ja piorę w Pollenie Rex w żelu - ma intesywniejszy zapach dłużej się
      utrzymuje niż proszek.Pierze podobnie jest trochę lepszy niż proszek -nie
      maproblemów z wypłukaniem.
      • Gość: anka z Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
        Nie wiem czy lepszy proszek czy żel ale jedno wiem na pewno,że oba produkty są
        lepsze kupione na zachodzie.Początkowo nie wierzyłam sąsiadce jak
        twierdziła,żejest ogromna różnica i w zapachu i w efektach prania.Dopiero jak
        sama się przekonałam to teraz ktokolwiek jedzie za zachodnią granicę przywozi
        zwłaszcza żele dla wszystkich.Zauważcie,że na wszystkich środkach są instrukcje
        po czesku ,węgiersku,rosyjsku itp.( tych na nasz rynek )bo inne są na kraje
        zachodnie.
    • Gość: visenna Re: proszek czy żel do prania- co lepsze? IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 22 lata temu
      Używam Ariela, Persil zostawiał mi na ubraniach białe grudki (nie wiem czemu).
      Do b. delikatnych rzeczy najlepszy jest Ariel w płynie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka