Dodaj do ulubionych

P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebilon p

29.08.05, 20:46
Chodzi mi o sugestię producenta, że to mleko po zrobieniu go może stać w
lodówce tylko 45 minut. Wydaje mi się, że to jest jakiś chwyt marketingowy
żeby się więcej sprzedawało...Będąc w Anglii opiekowałam się chłopcem który
miał silną alergię - codziennie rano robiłam mu 4 butelki nutramigenu,
ładowałam do lodówki - co zostało wylewałam następnego dnia rano.
Czy nie mogę tak robić z Bebilonem Pepti? Mój synek zostaje pod opieką babci -
wolałabym sama rano zrobić mu mleko...czy naprawdę nie może postać 4-5
godzin w lodówce???
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 30.08.05, 16:35
      Może ale nie jest to zalecane nie ze względów marketingowych tylko
      technologicznych. Jest to mleko tak preparowane, żeby sie swobodnie rozpuszczało
      w ciepłej wodzie. Po jakimś czasie zaczyna się wszystko rozdzielac i
      rozwarstwiać i ponowne "rozbełtanie" nie jest juz tak efektywne jak pierwsze.
      • sheilla Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 30.08.05, 16:49
        A gdyby sprobowac wsypac proszek do zimnego mleka i podgrzac dopiero przed podaniem?
        • shiva772 Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 30.08.05, 19:50
          Dziękuję za odpowiedz - więc będę robić mleko przed wyjściem...będzie w lodówce
          zaledwie 3 godziny. To chyba nie jest aż tak długo żeby się rozwarstwiło
          niebezpiecznie? Problem polega na tym ,że babcia zanim zrobi to mleko to maluch
          dostanie histerii - stąd mój upór przy robieniu go przed wyjściem do pracy.
          sheilla napisała:
          > A gdyby sprobowac wsypac proszek do zimnego mleka i podgrzac dopiero przed
          podaniem?
          Co Pan sądzi o tej sugestii? To chyba się nie uda pewnie, porobią się grudki.
    • black-cat Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 30.08.05, 19:59
      Dlaczego ma dostać histerii? Wsypanie mleka do wody i wymieszanie to jakieś 15
      sekund. Dłużej trwa podgrzanie mleka, które będzie stało w lodówce. Najprościej
      przygotować babci kilka butelek z przegotowaną, odmierzoną wodą i jedną zawsze
      mieć w podgrzewaczu (ustawionym na minimum - poniżej jedynki). Dziecko głodne -
      babcia wyciąga butelkę z podgrzewacza (i zaraz wstawia następną), wsypuje
      potrzebną ilość mieszanki, miesza i gotowe. W ten sposób dziecko ma zawsze
      świeże mleko, babci zajmuje to niewele czasu a ty jesteś spokojna, że dziecku
      nie grozi zatrucie pokarmowe spowodowane złym przygotowaniem mleka.
      • shiva772 Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 30.08.05, 20:03
        Kurczę nie mam podgrzewacza...a jaki jest dobry? Jaki polecasz? Dzięki za
        sugestię. Nie pomyślałam o takim rozwiązaniu...
        • black-cat Re: podgrzewacz 31.08.05, 20:38
          Ja od 10 miesięcy (czyli od początku) używam Aventu i jeszcze mnie nie zawiódł.
          Mieszczą się w nim napewno butelki Avent i Chicco, nie wchodzą baloniki
          Canpolu, innych nie próbowałam. Ustawiony na minimum utrzymuje stałą
          temperaturę wody, gotową do picia. Teraz oprócz wody na mleko podgrzewam w nim
          również zupki w słoiczkach. Jedyne o czym trzeba pamiętać to wstawienie butelki
          albo słoiczka (najlepiej zaraz po wyjęciu z podgrzewacza jednej butelki
          wstawiać następną). Bardzo wygodne.
    • an.koz Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 31.08.05, 10:37
      Inna opcja to ciepła woda w termosie. Babcia odmierza wodę i proszek, trwa to
      pół minuty i nie wymaga takich kosztów jak podgrzewacz :)
      • bkoniecz Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 31.08.05, 13:31
        podgrzewacz jakikolwiek - najlepiej używany ze sklepiku lub allegro (chyba ze
        uzywaz butelek Aventu to wtedy musi byc taki z duzym otworem bo do
        standardowego duze butelki Avent nie wchodza).

Do tego proponuje kupno pojemnika na mleko - takiego plastikowego chyba tez
        Aventu. Kosztuje okolo 25-30 pln i mieszcza sie w nim 3 dokladne odmierzone
        porcje mleka (np. wspypujesz 5 miarek i juz sie nie musisz martwic, ze babcia
        cos pomyli).

Jak dziecko placze to butelka z podgrzewacza, przechylasz mleko z pudelka,
        mieszasz i juz. Wszystko trwa max. 15 sekund i nie ma miejsca na pomylke.

My to juz praktykujemy z 2-gim dzieckiem i jest super.
        • shiva772 Re: P. doktorze proszę o szczerą odpowiedz - Bebi 31.08.05, 19:07
          Dzięki dziewczyny. Używam aventu - moze najpierw spróbujemy z termosem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka