Dodaj do ulubionych

nie chce mleka

05.03.07, 14:58
Maja ma 16 m-cy i stwierdzoną skazę białkową. Jest karmiona 2 razy dziennie
Bebilonem Pepti. Od niedawna nie chce w ogóle jeść mleka. Rano podaje jej
butle przez sen. Wieczorem nie chce jeść, więc również wciskam jej przez sen.
Próbowałam już z budyniem i kaszką owocową na gęsto. Niestety efekt taki sam.
Apetyt ma normalny. Bardzo ładnie je śniadanko(kanapeczkę z wędliną lub
parówkę) nic innego nie wchodzi w grę, obiad też je bez zastrzeżeń. Co mam
zrobić żeby córka zjadła mleko, lub jak mam je zastąpić, przecież musi pić
mleko. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: nie chce mleka 06.03.07, 11:25
      Zamiast meczyc siebie i dziecko możesz kupić Sinalk firmy Nestle to kaszka
      ryzowa mlekozstepcza dla alergików i zupelnie spokojnie zastapi mieszankę
      mlekozastepcza. Robi się ją na wosdzie, mozesz podac z owocami jako dodatek do
      innych dań. BP jest wstrętny w samku i czasem z wyboru mozna zaproponowac
      mal;uchowi mleko sojowe zdecydowanie smaczniejsze( 16m ma juz wyrobione
      podniebienie:-)))), jesli wogole nie przejdzie nic to i bez mleka dziecko się
      obejdzie, ale nalezy suplementowac wapń- preparat i jego dawke dobierze
      pediatra, w tym wieku mleko nie ejst najwazniejsze jesli dziecko ma w pelni
      urozmaicona diete.
      Kiedy była rozpoznana skaza? Jak dośc dawko to zasada jest taka , ze po okresie
      karencji tzj 9-12 m diety biezmlecznej można sprobowac prowokacji i np. podac
      maluchowi coś z nabiału- twarożek, jogurt, maslo dobrze alergicy często
      toleruja, serek żólty- oczywiście odrobine i obeserwować- pediatra powinien tez
      podpowiesdziec jak to wszytsko zrobić. Zazwyczaj po roku mijaja wszelkie
      nietolerancje z racji dojrzewania przew. pok, a czasem tzreba czekać dłużej. B.
      • iza1011 Re: nie chce mleka 06.03.07, 14:46
        Pani Beato
        Córeczka od czwartego m-ca je BP. Skaza białkowa była stwierdzona na podstawie
        wysypki na buzi oraz śluzowatych i luźnych stolców (do 4 m-ca była karmiona
        piersią, chociaż w mojej diecie nie było ani grama nabiału). Gdy skończyła 7
        m-cy spróbowałam podać jej zupkę z Gerbera z dodatkiem masła. Córeczka nie
        miała żadnej wysypki, nic się nie działo . Tak więc od 8 m-ca jadła jogurty,
        masełko wszystko było w porządku. Pod koniec 8 m-ca wprowadziłam jej Bebilon
        później Bebiko. Maja zajadała się tym mleczkiem. Gdy skończyła rok nagle
        pojawiła się jej wysypka na buzi, która czasami znikała kiedy indziej się
        pojawiała. Zrobiłam dochodzenie co może być tego przyczyną. Niestety nie
        wykryłam żadnego produktu. Po niedługim czasie poszłam z Mają do pediatry, która
        stwierdziła, że skaza białkowa powróciła. OD 13 m-ca Majka znowu pije Bebilon
        Pepti. Był okres, kiedy jadła również Sinlac i nie miałam żadnego problemu z
        jedzeniem mleczka. Od 2 tygodni nie chce pić mleka, dodam że teraz jest chora i
        podaje jej antybiotyk. Nie wiem czy to przez tą chorobę, ponieważ inne posiłki
        je bardzo ładnie. Co do różnorodności posiłków to jest kiepsko. Maja je na II
        śniadanie tylko kanapkę z drobiową szynką, lub kiełbaskę drobiową ewentualnie
        poróweczkę, nic więcej nie wchodzi w grę o tej porze. Obiadek (gotowany przeze
        mnie lub rzadziej słoiczkowy) je ładnie. Na obiad najczęściej gotuję jej zupki z
        mięskiem drobiowym z ryżem lub kaszą lub makaronem lub ziemniakami z dodatkiem
        warzyw: brokuł, fasolka szparagowa lub buraki, ostatnio nawet wcinała brukselkę.
        Myślę, że jasno wyjaśniłam naszą sytuację, bardzo proszę o poradę.
        • bea-ta Re: nie chce mleka 06.03.07, 14:55
          Być może okres karencji byl za krótki, czasem nie warto się spieszyc i póki
          alergenu byłomało nie było objawów a przy wiekzsej ilości( obok nabiału mleko
          modyf.) mogły sie pojawić. Co do obecnej sytuacji to przy antybiotyku dzieci
          róznie reaguja i maja do tego prawo, wiec cora ma prawo nie chciec pic mleka i
          tym bardziej nie zmuszac jej. Jesli je wszystko inne a wczesniej jadła sinalk
          to spokojn ie te 2 porcje sinalku zamiast mieszanki mozna podac- ma wapn i
          wszytskie inne składniki potrzebne dziecku. Dzieci czasem zupełnie odrzucaja
          mleko, czy wogole nie moga spozywac nawet jego przetworów z powdu silnej alergii
          i tez zyja, suplementuje się wtedy wapń i tyle. Jednak tutaj sinalk zaspokoi
          zap. na wapn obok normalnej diety. Być moze po kuracji cora bedzie dalej pic
          mleczko, jak nie to tez nie traedia. Dla ponad rocznego dziecka mleko nie
          stanowi jedynego zródła skl. odzywczych i traci na znaczeniu.
          Po zakończeniu antybiotykoterapii prosze pamietac o podawaniu jeszcze 2 tyg.
          probiotyku- tyle ukl. pok. dochodzi do siebiepo infekcji i antybiotykoterapii i
          podawac witaminy z wapnem np. multisanostol od 12mż, przy antybiotykoterapii nie
          dajemy witamin, bo niedozywamy wirusów i bakterii:-)B.
          • iza1011 Re: Do pani Beaty 06.03.07, 19:28
            Dziękuje serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka