Dodaj do ulubionych

bioinformatyka - Wydz. Biologii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 22:57
hurrraaaa!!!
dostałam się na wymarzony kierunek, czyli na bioinformatykę.... :)
trochę się obawiam, bo to tylko 12 miejsc, więc to taka elitka, same mózgi
itp. :P
ale wpadłam na pomysł, że można by się jakoś wcześniej poznać...
jeśli ktoś też wylądował na tym kierunku, to proszę o kontakt: gg: 4063220
lub maila: rhcpka@o2.pl
pozdrawiam :DD
Obserwuj wątek
    • voiceofamu Re: bioinformatyka - Wydz. Biologii 22.07.05, 15:23
      Gość portalu: Redka napisał(a):

> dostałam się na wymarzony kierunek, czyli na bioinformatykę.... :)

Tego gratuluję!

> trochę się obawiam, bo to tylko 12 miejsc, więc to taka elitka, same mózgi
      > itp. :P

Tutaj też gratuluję, ale ... dobrego samopoczucia.

Bioinformatyka to żadna 'elitka' - nawet nie eliteczka. To specjalność wymierająca niczym dinozaur, który wkrótce po wykluciu z jaja przed 65 mln. lat zszedł był nagle. Z roku na rok (po trzech latach funkcjonowania) spada zainteresowanie tymi studiami, a i kandydaci reprezentują coraz niższy poziom. Zajrzyj na strony Wydziału Biologii a zobaczysz, że co najmniej trzy osoby (spośrd ośmiu - nowa matura - przyjęci) nie dostałyby się na biologię! Jeżeli weźmiemy pod uwagę trzy oceny (bioinfo.: biol., mat. i język; biotech.: biol., chem. i język), to okazuje się, że żadna z osób przyjętych z nowej matury na bioinformatykę nie dostałaby się na biotechnologię (różnica ponad 150 punktów nowej matury, a nieliczni z kandydatów na biotechnologię mieli na nowej maturze chemię). No i na koniec najistotniejsze: na biotechnologii ok. 9 os./miejsce, podczas gdy na bioinformatyce połowa mniej (ok. 4). A więc o elicie można mówić na biotechnologii, ale na pewno nie na bioinformatyce!

I ostrzeżenie: jeśli jesteś biologiem i dostałaś się na bioinformatykę, zawiedziesz się niedoborem biologii i informatyki, a nadmiar matematyki, fizyki i chemii pogrąży Ciebie na pewno. W każdym razie po tej specjalności biolog i informatyk będzie z Ciebie żaden - raczej będziesz laborantem bioinformatycznym.

Głos z UAM
      • voiceofamu Re: bioinformatyka - Wydz. Biologii 22.07.05, 18:55
        voiceofamu napisał:

> a nieliczni z kandydatów na biotechnologię mieli na nowej maturze chemię

Poprawka: nieliczni z kandydatów na bioinformatykę mieli na nowej maturze chemię.

Głos z UAM
    • Gość: Redka Re: bioinformatyka - Wydz. Biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:45
      dziękuję za odpowiedź!
      przyznam szczerze, że bardzo mnie dobiła... jako że zawsze byłam rozbita i nie
      wiedziałam czy mam iść w stronę nauk biologicznych czy raczej w kierunku
      informatyki, taka specjalność-bioinformatyka pozytywnie mnie zaskoczyła :)

cytuję: I ostrzeżenie: W każdym razie po tej specjalności biolog i informatyk
      będzie z
      Ciebie żaden - raczej będziesz laborantem bioinformatycznym.

Na jakiej podstawie takie spostrzeżenie? Czyżby jakieś doświadczenia w tej
      dziedzinie? Wolę wiedzieć teraz, póki mogę jeszcze zrezygnować....

pozdrawiam

• Gość: Biolożka Re: bioinformatyka - Wydz. Biologii IP: *.icpnet.pl 22.07.05, 20:55
        Cóż, w stosunku do starej dobrej biologii macie strasznie okrojone przedmioty
        typu botanika, zoologia... Chyba jeszcze bardziej niż EKOZAP :( Także o biologii
        to chyba będziecie mieli marne pojęcie. Ale nie martw się - zawsze można się
        samemu dokształcić :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka