Dodaj do ulubionych

Co z DWPN?

26.04.06, 09:53
Podobno - zasłużony dla krzewienia niemczyzny na kresach wschodnich - Dom
Współpracy Polsko-Niemieckiej przeżywa poważne kłopoty finansowe, z czym
wiąże się zmiana na stanowisku dyrektora?!
Czy wiecie coś szerzej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 18:15
      Jeżeli wiedzę o Śląsku identyfikujesz z niemczyzną, to znaczy, że w poglądach
      jesteś bardziej radykalny od Ballesta.
      • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 26.04.06, 20:55
        Ja nie, ale pracownicy DWPN najwyraźniej tak!
        • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 20:59
          Interesujące. Nie sądzę jednak byś korzystał z ich oferty i był kompetentny, by
          ją oceniać. Swoją drogą intrygujące, jak nierobów spod znaku ROP"Ś" boli to, że
          ktoś zajmuje się popularyzacją wiedzy o przeszłości Górnego Śląska.
          • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:10
            Ah, gdybyż to była prawda!
            Sam chętnie bym przyklasnął tej inicjatywie!
            Ale może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie z pierwszego postu???
            • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:18
              pieron.slonski napisał:

> Ah, gdybyż to była prawda!
              > Sam chętnie bym przyklasnął tej inicjatywie!

Tjaaaa, udowodnij, że tak nie jest.

> Ale może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie z pierwszego postu???

Pewnie GW, bo pisała coś o długach.
              • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:23
                Projekty historii lokalnej są nastawione na eksponowanie niemczyzny w dziejach
                Śląska.
                Uczestnicy szkoleń czy konferencji są wychowywani w duchu filogermańskim.

Już bardziej jest dla mnie do przyjęcia stanowisko Ślązakowców!
                • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:29
                  pieron.slonski napisał:

> Projekty historii lokalnej są nastawione na eksponowanie niemczyzny w
                  dziejach
                  > Śląska.

Hehehe. No to trzeba robić swoje projekty nastawione na eksponowanie polactwa.
                  Wiem, że będzie to trudne, bo ani noblisty się nie znajdzie, ani zbyt wielu
                  wybitnych literatów, ale i to co jest warto zaprezentować. Trzeba tylko podjąc
                  ten wysiłek. Rozumiem, jednak że łatwiej krytykować tych, którzy popularyzują
                  wiedzę w Waszym przekonaniu niepożądaną.

> Uczestnicy szkoleń czy konferencji są wychowywani w duchu filogermańskim.

A powinni zostac wychowani w nienawiści do Niemców. Za niemieckie pieniądze.
                  Poproś swoich mocodawców w Warszawie - może dadzą pieniądze na takie szkolenia.

> Już bardziej jest dla mnie do przyjęcia stanowisko Ślązakowców!

A nas stanowisko polakowców w tej sprawie jakoś specjalnie nie obchodzi:-).
                  • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:36
                    Slezan napisał:
                    "A nas stanowisko polakowców w tej sprawie jakoś specjalnie nie obchodzi:-)"

"Nas" to znaczy kogo???
                    • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:47
                      Nas, ludzi wolnych o Twoich fobii:-).

Dlaczego nie ustosunkowałeś się do mojej propozycji?
                      • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:49
                        To znaczy?
                        • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:54
                          No tak. Skoro Twoje nieróbstwo osiągnęło już tak patologiczne rozmiary, że nie
                          chce Ci się przeczytać paru postów w wątku, to na jakąkolwiek pracę na rzecz
                          regionu z Twojej strony liczyć nie można.
                          • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 26.04.06, 21:56
                            To nie nieróbstwo.
                            To chaotyczny styl Twych nazbyt mataforycznych postów skłonił mnie do zadania
                            owego pytania.
                            • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 22:00
                              Szkoda, że do rzetelnej roboty nic Cie nie jest w stanie skłonić. Drugie swięta
                              przeleciały, a nieliczni czytlenicy Waszej strony nawet się życzeń nie
                              doczekali. No cóż, może na 1 maja sie zrehabilitujecie:-).
                              • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 26.04.06, 22:02
                                Oj!
                                Teraz to Tobie trzeba zarzucić lenistwo. Pisałem już kilka razy na tym forum,
                                że przygotowywana jest nowa strona (jeszcze lepsza od obecnej). Dlatego ta jest
                                na razie nie uaktualniana.
                                • slezan Re: Co z DWPN? 26.04.06, 22:33
                                  Heheheheh. Przygotowywac pół roku stronę i nie uaktualniać w tym czasie tego co
                                  wisi w sieci. Bez komentarza.
                                  Zresztą, znając Waszą aktywność i tak czytalibyśmy nie o Waszych wspaniałych
                                  inicjatrywach, ale o tym, co tydzień wcześniej napisała "GW" - np., że Pawelka
                                  ustąpił.
                                  • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 27.04.06, 08:49
                                    Czemu, ach Ślezanie, czemu, gdy piszesz o ROPŚ, jesteś paki pełen jadu i żółci?
                                    Ale przecież nie otym mówimy!
                                    Napisz, proszę co z tym DWPN, gdzie można znaleźć info?
                                    • slezan Re: Co z DWPN? 27.04.06, 10:28
                                      pieron.slonski napisał:

> Czemu, ach Ślezanie, czemu, gdy piszesz o ROPŚ, jesteś paki pełen jadu i
                                      żółci?

Wręcz przeciwnie. Lubię natrząsać się z Waszej "śląskiej pracowitości". Choć z
                                      drugiej strony mam do Was pewien żal - w końcu każda Wasza akcja to reklama dla
                                      RAŚ, który jest sensem Waszego choćby tylko wirtualnego istnienia.

> Ale przecież nie otym mówimy!

No tak. To temat dla Ciebie z pewnością niewygodny.

> Napisz, proszę co z tym DWPN, gdzie można znaleźć info?

Napisałem - sprawdź w "GW" sprzed kilkunastu dni.
                                      • pieron.slonski Re: Co z DWPN? 28.04.06, 12:55
                                        Znalazłem:

"Poseł Ryszard Galla: Jestem gotów podjąć się szefowania w DWPN

W związku z nie wyjaśnioną sytuacją finansową w Domu Współpracy Polsko-
                                        Niemieckiej w Gliwicach w przedwielkanocną środę odbyło się walne zwyczajne
                                        zebranie delegatów. Nie podjęto żadnych decyzji w sprawach kadrowych ani
                                        statutowych z tego m.in. względu, iż nie był gotowy audyt zewnętrzny. Jak się
                                        dowiedzieliśmy, pos. Ryszard Galla jest skłonny podjąć się szefowania w DWPN
                                        pod warunkiem, iż delegaci zgodzą na pokrycie deficytu powstałego w latach 1998-
                                        2005.
                                        Podczas zebrania dyrektor Krystian Tomala zdał sprawozdanie z pracy i nakreślił
                                        plan na najbliższe miesiące.
                                        Deficyt w DWPN powstawał stopniowo, mógł się pojawić już w 1998 roku. Do
                                        września 2004 roku dyrektorem DWPN był Thaddäus Schäpe. Od 1 marca 2005
                                        dyrektorem jest dr Krystian Tomala. Prezesem zarządu DWPN niemal od początku
                                        jest prof. Gerhard Bartodziej, który miesiąc temu w wywiadzie udzielonym SW nr
                                        11/728 nie ukrywał, iż narosły deficyt jest poważny.
                                        Dwa tygodnie po wywiadzie Bartodziej zapowiedział swoją dymisję. W ślad za nim
                                        dymisję chce złożyć dyrektor Tomala. Ale w mniejszości niemieckiej,
                                        dopłacającej do projektów i mającej we władzach Domu paru swoich
                                        przedstawicieli, zapowiedziano, że przed zgodą na dymisje zarząd musi otrzymać
                                        pokwitowanie. Dopiero potem mogą nastąpić zmiany kadrowe.
                                        Następne zebranie w Hausie po 20 kwietnia. Gościem gliwickiego zjazdu był dr
                                        Helmut Schöps, konsul generalny Niemiec z Wrocławia.
                                        SW "
    • Gość: andy Kiedyś śp. dyrektor zainteresował się mapą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 07:49
      www.bractwo.pless.pl/index.php?load=show_mapa&id_mapy=27
      W ramach , jak to niektórzy określają - autoreklamy, zapraszam na stronę
      zadając pytanie: CZY JEST JESZCZE KTOŚ, KOMU ZALEŻY NA DZIEDZICTWIE
      GÓRNOŚLĄSKIM? POWSTAŁ PROGRAM, KOSZTORYS, SĄ ŚRODKI UNIJNE,a mapa Hindenberga
      nadal czeka na konserwację! MASA LUDZI ZAANGAŻOWANYCH W TEMATYKĘ GÓRNOŚLĄSKĄ,
      organizacji, historyków sztuki, publicystów, polityków i notabli nie potrafi
      przyczynić się do zachowania dla przyszłych pokoleń tego bezcennego dzieła, o
      ogromnych zasobach źródłodawczych. Nie można zebrać 400 000,- zł?
      • Gość: Magda Re: Kiedyś śp. dyrektor zainteresował się mapą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:05
        Znam takiego jednego speca od sztuki Górnego Śląska. Niejaki dr Gorzelik może
        się tym zainteresuje. Toć to specjalista forumowy i wybiórczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka