Dodaj do ulubionych

Quo Vadis Polen ?

22.07.06, 15:47
Francuski dziennik "Le Figaro" uważa, ze zmiana na stanowisku polskiego
premiera jest symptomem "autorytarnego odchylenia" naszych władz. Zdaniem
gazety na Europę Środkową rozlewa się nacjonalistyczna, antyliberalna i nieco
antyeuropejska fala.
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: Quo Vadis Polen ? 22.07.06, 15:59
      a co tenże dziennik sądzi o rasistowskich krwawych "incydentach" w Antwerpii, o
      proponowanym przez skrajną prawicę w Austrii referendum pod hasłem "Austrio,
      pozostań wolna!" gdzie przeciw przyjęciu Turcji do UE jest 80% pytanych, o NPD w
      Niemczech i coraz częstszych napadach rasistów na obcokrajowców, o francuskim
      Froncie Narodowym i 17% obywateli głosujących nań i przeciwnych integracji
      europejskiej?
      widzę, że się interesujesz willi. na pewno masz wiele do powiedzenia, czekamy. :)
      • Gość: metternich willi2 alias william blake czyni to IP: *.chello.pl 22.07.06, 18:01
        -podobnie jak ballest-wyłącznie po to , aby Polacy zrozumieli własne błędy,
        czyli z pobudek czysto altruistycznych. po prostu prowadzi tu działalność
        charytatywną!
      • frytz.frytz Re: Quo Vadis Polen ? 24.07.06, 21:37
        > a co tenże dziennik sądzi o rasistowskich krwawych "incydentach" w Antwerpii

Tak napewno tak krwawe jak opisujesz, moze nie bardziej jak ekscesy MW tzn
        Polskiego Hamasu bo tak nalezy traktowac te organizacje.

Austrio,
        > pozostań wolna!" gdzie przeciw przyjęciu Turcji do UE jest 80% pytanych,

czlonkostwo Turcji tak samo jak PL powinno byc zatrzymane PL powinna byc
        wycofana z Turcji z racji swojej antyniemieckosci i antyeuropejskosci.

o NPD
        > w
        > Niemczech

A to dobre napewno NPD nie jest bardziej faszystowska niz PIS czy LPR zwlaszcza
        sadze ze prawe skrzydlo PIS jest o wiele bardziej faszystowskie niz cale NPD
        ktore przypomina polska PO.

• Gość: metternich ile trzeba wypic bryny,żeby tak p...ć? IP: *.chello.pl 24.07.06, 22:02
          gość jest niezły nawet jak na tutejsze warunki...
      • Gość: eurofanatik Re: Quo Vadis Polen ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.07.06, 08:44
        Roznica jest taka, ze w Zachodniej Europie codzienna rzeczywistoscia jest przemoc skierowana przeciwko emigrantom. A w Polsce ktos probowal rozdmuchac przypadek ukradniecia obcej flagi jako przejaw rosnacego braku tolerancji... Polska tez musi pracowac nad soba ale trzeba zachowac pewna doze obiektywizmu. U nas nie atakuje sie autobusow na obcych rejestracjach i nie podpala budynkow gdzie mieszkaja obcokrajowcy, tak jak to sie dzieje lub calkiem niedawno dzialo w Niemczech.
    • grba Re: Quo Vadis Polen ? 22.07.06, 18:00
      A cóz to za barbaryzmy w szlechetnej łacinie?
      Pytanie winno brzmieć Quo vadis Poloniae?
      Disce puer!
      • Gość: metternich panie grba! pan dyskryminuje rdzennych IP: *.chello.pl 22.07.06, 18:03
        mieszkańców Sląska, zarzucając im nieuctwo. pan willi chodził do podstawówki w
        Rybniku, więc chyba wie lepiej od pana, jak sie co pisze!
        • grba Re: panie grba! pan dyskryminuje rdzennych 22.07.06, 18:17
          Ja też ukończyłem szkołę podstawową na Śląsku...
      • grba Re: Quo Vadis Polen ? 22.07.06, 18:13
        Przecztałem tekst w Le Figaro. Nieczęsto czytam francuskie gazety, a tu
        zaskoczenie... Polska nie jest już zaliczana do Europy Wschodniej, teraz
        Francuzi lokują nas w Europie Środkowej.
        Bardzo ładnie doceniono rangę naszych bliźniaków, ich wyjątkowość, staliśmy
        się "la première république monozygote" pierwszą republiką monozygotyczną.
        Ładnie napisane, lekko i z dowcipem. Satyrycy z TAZ mogliby się czegoś nauczyć
        od zwykłych dziennikarzy z Le Figaro.
        Na koniec łyżka dziegciu. Istotnie bracia robią co chcą, ale wszystko w ramach
        demokracji. Kiedy spotykam człowieka, który "guzik rwie i wdzianko mnie" na
        myśl o Kaczyńskich, kiedy słyszę antykaczkowe manifesty, pytam: na wyborach
        był? Nie wyobrażacie sobie, ilu ludzi odpowiada NIE. Nie jestem wyborcą
        Kaczyńskich i gdyby było nas więcej... "Na nic lamenty i utyskiwania", trzeba
        poczekać do następnych wyborów i ...
        • black.ok Re: Quo Vadis Polen ? 22.07.06, 18:45
          No wiesz panie Grba, gdyby Tusk wygrał wybory byłby u nas teraz McDonaldsland,
          ale nic straconego, trzy lata jak z bicza...
      • Gość: George Hedgehog Chyba raczej Quo Vadis Polonia, mr.grba IP: *.prolog.uk.com / 62.6.171.* 22.07.06, 19:00
        qrba napisał:

> A cóz to za barbaryzmy w szlechetnej łacinie?
        > Pytanie winno brzmieć Quo vadis Poloniae?
        > Disce puer!
        O ile pamietam, vocativus od Polonia,ae to Polonia.

-----
        "Mit Stolz nenne ich mich einen Schlesier." - "Z duma nazywam siebie Slazakiem."
        Slaski noblista Gerhart Hauptmann
        • Gość: metternich obawiam się,że IP: *.chello.pl 22.07.06, 19:16
          • Gość: metternich George ma rację... IP: *.chello.pl 22.07.06, 19:17
            a jednak potwierdziło się,że do podstawówki chodził pan na Sląsku...:)))
            • Gość: George Hedgehog Re: George ma rację... IP: *.prolog.uk.com / 62.6.171.* 22.07.06, 19:21
              Gość portalu: metternich napisał(a):

> a jednak potwierdziło się,że do podstawówki chodził pan na Sląsku...:)))
              Ja tez chodzilem do podstawowki na Slasku. Nie tylko zreszta do podstawowki.
              -----
              "Mit Stolz nenne ich mich einen Schlesier." - "Z duma nazywam siebie Slazakiem."
              • Gość: metternich ciekawe, bo i ja chodziłem... IP: *.chello.pl 22.07.06, 19:23
                to mamy 2:2 :)))
              • Gość: vader Re: George ma rację... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 19:25
                Wydaje mi się, że Polonia jest spolszczoną wersją słowa łacńskiego, ale nie
                będę się spierał jak tu tacy wszechstronnie wykszałceni zabierają głos.

Gość portalu: George Hedgehog napisał(a):

> Gość portalu: metternich napisał(a):
                >
                > > a jednak potwierdziło się,że do podstawówki chodził pan na Sląsku...:)))
                > Ja tez chodzilem do podstawowki na Slasku.
                • Gość: metternich to raczej Polonia jest zlatynizowaną formą IP: *.chello.pl 22.07.06, 19:28
                  słowa słowiańskiego...
                  • william_blake Re: to raczej Polonia jest zlatynizowaną formą 22.07.06, 20:37
                    jeszcze sie nie spotkalem ,aby w pismach lacinskich pojawilo sie cos takiego
                    jak polska.byc moze pszodkowie roznych chello i innych naukowcow polskich z
                    forum gazety lupali wtedy lod na piku stalina na uralu :-)
                    • Gość: metternich z pewnością wiele tych pism łacińskich czytałeś IP: *.chello.pl 22.07.06, 20:48
                      intelektualisto po podstawówce nr 31 w Rybniku, za to twoje prymitywne chamstwo
                      bardzo dobrze skazuje na to, gdzie pobierałeś nauki i jaki poziom
                      reprezentujesz. nie sądzę,żeby nawet w tej podstawówce ktoś chciał przyznać się
                      do takiego prymitywa
                      • william_blake Re: z pewnością wiele tych pism łacińskich czytał 22.07.06, 22:10
                        zostalem obrazony za kare poddany zostaniesz chello chloscie !
                    • grba Rzymskie plemię Polaków taką łaciną mówiło 22.07.06, 21:02
                      Sed miłe doma peti: swojus res optima kątus
                      Nulli flecto genu, sum wolnius, servio nulli,
                      Gaudeo libertate mea, pewnoque pokojo.
                      Non expono animam wiatris, longinqua petendo
                      Lucra, neque occido biednum lichwiando człowiekum.
                      Non habeo wielkos, sed nec desidero, skarbos,
                      Contentus sum sorte mea, własnamque paternis
                      Bobus aro ziemiam, quae me sustentat alitque
                      Ipsi epulas nati cnotliwaque żona ministrat,
                      Omne gotowa pati mecum, quodcumque ferat sors,
                      Sum procul invidia, bezpiecznos dormio somnos,
                      Spero nihil, curas abigo, nihil denique vivo.
                      Sic olim vixisse homines, cum złote fuerunt
                      Saecula, crediderim potius, quam flumina lacte
                      Manasse, et dębos miodum rosasse gotowum.
                      Atque haec pro stano paucis sint dicta ziemiańsko,
                      A quo si quisquam te sevocat, ille videtur
                      Omnino vitam tibi non życzare beatam.
                      • william_blake Re: Rzymskie plemię Polaków taką łaciną mówiło 22.07.06, 21:04
                        to mowili sarmaci z baroku .waski kreg wyzyskujacy chlopow !
                        • grba Re: Rzymskie plemię Polaków taką łaciną mówiło 22.07.06, 21:10
                          william_blake napisał:

> to mowili sarmaci z baroku .waski kreg wyzyskujacy chlopow !

Kiedyś pewien Niemiec powiedział mi, że Polska upadła, bo w Polsce była
                          pańszczyzna.
                          A w Prusach, mój drogi, to wtedy mieli kapitalizm z przywilejami socjalnymi ? -
                          zapytałem.
                      • Gość: metternich obawiam sie,że ten żart jest dla wilusia zbyt IP: *.chello.pl 22.07.06, 21:04
                        trudny,on rozumie tylko żarty o kaczkach i kartoflach albo widok krasnoludka z
                        Angelą Merkel w dupie. inżynier Mamoń to przy nim wulkan intelektu
        • grba Re: Chyba raczej Quo Vadis Polonia, mr.grba 22.07.06, 21:04
          Gość portalu: George Hedgehog napisał(a):

> qrba napisał:
          >
          > > A cóz to za barbaryzmy w szlechetnej łacinie?
          > > Pytanie winno brzmieć Quo vadis Poloniae?
          > > Disce puer!
          > O ile pamietam, vocativus od Polonia,ae to Polonia.
          >
          > -----
          > "Mit Stolz nenne ich mich einen Schlesier." - "Z duma nazywam siebie
          Slazakiem.
          > "
          > Slaski noblista Gerhart Hauptmann

Dixi!
          • Gość: George Hedgehog Disce Grba Latine :-) IP: *.prolog.uk.com / 62.6.171.* 23.07.06, 07:25
            :)
          • grba Re: Chyba raczej Quo Vadis Polonia, mr.grba 23.07.06, 08:13
            I ksiądz z Sierakowic...
            wiadomosci.sierakowice.pl/?a=1&id=44&arch=1
            I Rodica Culcer z Rumuńskiego Istytutu Kulturalnego...
            www.icr.ro/Pub/VizualizarePublicatie.aspx?PublicatieID=24
            I referat „Quo vadis Poloniae” księdza infuata dr. Ireneusza Skubisia z samej
            Jasnej Góry...
            www.asme.pl/newspro/viewnews.cgi?search
            • Gość: George Hedgehog Czy pan, mr.grba uczyl sie kiedys laciny? IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 23.07.06, 08:41
              • Gość: George Hedgehog Prosze odmienic slowo Polonia przez przypadki IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 23.07.06, 08:52
                Po lacinie rzecz jasna.
                • grba Re: Prosze odmienic slowo Polonia przez przypadki 23.07.06, 09:16
                  George daj spokój. Tu masz bojowego księdza, który kończy kazanie "Quo vadis
                  Poloniae? Dąkąd idziesz Polsko? Quo vadis hominem."

www.kazikq.alleluja.pl/tekst.php?numer=4502
                  Odmień słowo homo, po łacinie rzecz jasna.
                  • Gość: George Hedgehog Czyli nie znasz laciny IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 23.07.06, 09:21
                    Z mojego punktu widzenia ten ksiadz robi blad. W moim podreczniku do laciny jak byk stoi - deklinacja I, vocativus - ancilla, porta, Polonia, itp
                    • Gość: metternich i tak jest porawidłowo IP: *.chello.pl 23.07.06, 09:25
                      częściej uzywa się Quo vadis, domine (od dominus, słowo rodzaju męskiego) i stąd
                      byc może ten błąd, ale juz do Matki Boskiej należałoby powiedzieć Quo vadis,
                      domina a nie dominae
                      • Gość: George Hedgehog Slusznie kanclerzu :) IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 23.07.06, 09:29
                        > częściej uzywa się Quo vadis, domine (od dominus, słowo rodzaju męskiego)
                        Dokladniej mowiac, jest to deklinacja II
                  • Gość: George Hedgehog Re: Prosze odmienic slowo Polonia przez przypadki IP: *.prolog.uk.com / 62.6.171.* 23.07.06, 13:19
                    qrba napisał:

> George daj spokój. Tu masz bojowego księdza, który kończy kazanie "Quo vadis
                    > Poloniae? Dąkąd idziesz Polsko? Quo vadis hominem."
                    Z mojego punktu widzenia sa tu 2 bledy po lacinie i 1 po polsku.
                    > Odmień słowo homo, po łacinie rzecz jasna.
                    A ty nie potrafisz? :) Nie wierze :)
                  • Gość: George Hedgehog odmiana slowa homo,specjalnie dla p.Qrby :) IP: *.prolog.uk.com / 62.6.171.* 23.07.06, 13:38
                    Singularis:
                    Nominativus/Vocativus: homo
                    Genetivus: hominis
                    Dativus: homini
                    Accusativus: hominem
                    Ablativus: homine

Pluralis:
                    Nominativus/Vocativus: homines
                    Genetivus: hominum
                    Dativus: hominibus
                    Accusativus: homines
                    Ablativus: hominibus

----
                    • grba Re: odmiana slowa homo,specjalnie dla p.Qrby :) 23.07.06, 16:48
                      Liter nie odrózniasz, a łaciny chcesz mnie uczyć?
                      Dałem Ci kilka przykładów... nie masz żadnych wątpliwości?
                      • Gość: George Hedgehog Re: odmiana slowa homo,specjalnie dla p.Qrby :) IP: *.prolog.uk.com / 62.6.171.* 23.07.06, 18:39
                        > Liter nie odrózniasz, a łaciny chcesz mnie uczyć?
                        Mam wrazenie, ze moj szanowny adwersarz nie odroznia vocativa od accusativa...
                        > Dałem Ci kilka przykładów... nie masz żadnych wątpliwości?
                        Rzeczywiscie, mam watpliwosci czy ksieza moga robic takie byki. Ale z drugiej strony, pewien szanowany(przez niektorych) profesor myli SB z UB, PPR z PZPR i procenty z promilami...
                        No ale errare humanum est. Pisarze starozytni uzywali rozmaitych figur retorycznych jak np. hendiadyoin czy hysteron proteron. Moze rzeczywiscie ci ksieza uzywaja nieznanych mi figur retorycznych. Moglbys oswiecic mnie w tej kwestii ?
                      • Gość: George Hedgehog i jak tam lacina mr.qrba ? n/t IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 24.07.06, 09:10
                        • Gość: echt metternich zamiast wałkować ten temat, idź w ślady IP: *.chello.pl 24.07.06, 09:28
                          profesora Zygmunta....problem w tym,że takiego nudziarza piękne szlezjerki nie
                          tolerują, i to nie tylko te z ROPS
                          • Gość: George Hedgehog Re: zamiast wałkować ten temat, idź w ślady IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 24.07.06, 09:34
                            .problem w tym,że takiego nudziarza piękne szlezjerki nie
                            > tolerują, i to nie tylko te z ROPS
                            Profesor Zygmunt nudziarzem? Nie wierze.
                            • grba George dobrze zastanów się, 24.07.06, 09:46
                              pomyśl, dlaczego mamy autorów piszących "Quo vadis Poloniae?"

• Gość: George Hedgehog Quaestiuncula do Grby IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 27.07.06, 08:05
                                Czy ma pan dosc odwagi aby przyznac sie do bledu?
                                -----
                                Lingua Latina Domino Grbae discenda est
    • Gość: George Hedgehog Czekam na wyjasnienie mr.qrba :) IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 24.07.06, 09:50
      grba napisał:

> pomyśl, dlaczego mamy autorów piszących "Quo vadis Poloniae?"
      Pewnie z tego samego powodu dla ktorego mamy ludzi piszacych Qwo Vadis"
      www.google.com/search?hs=m4Z&hl=pl&client=opera&rls=en&q=%22qwo+vadis%22&btnG=Szukaj&lr=
      No ale czekam cierpliwie na twoje wyjasnienia dot. "Quo Vadis PoloniAE ? " :)
    • Gość: George Hedgehog Ciagle nic ? IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 25.07.06, 05:52
      Wyglada na to, ze pan Grba nie potrafi przyznac sie do bledu...
      -----
      • Gość: George Hedgehog "Labium veritatis firmum erit in perpetuum, IP: 70.91.203.* 26.07.06, 07:05
        ad momentum autem lingua mendacii."
        Ciagle czekam na panskie wyjasnienie, panie Grba...

-----
    • Gość: korn Re: Quo Vadis Polen ? IP: *.chello.pl 25.07.06, 15:02
      Ja bym sie tym az tak nie przejmowal. Gdy w Belgii czy Austrii do nie tylko
      lokalnych parlamentow i rzadow wchodza partie populistyczne, nacjonalistyczne
      czy "antyeuropejskie" Le Figaro pisze rzeczy podobne. Ale to co ta gazeta pisze
      rzeczywistosci nowej nie tworzy. My, Polacy, swoje musimy doswiadczyc, musimy
      odrobic te lekcje demokracji po prostu. Wystarczy zorientowac sie jak wygladala
      polityka w krajach Europy Zachodniej 20 lat po wojnie i zmianach ustrojowych.
      Mysle, ze my jednak przez to gowno troszke szybciej przechodzimy.
      Kaczynscy przemina, demokracja pozostanie, w nastepnych wyborach my wszyscy,
      ktorzy teraz narzekamy na obecne wladze, bedziemy mieli okazje wyrazic sie o
      niej dobitnie - poprzez glosowanie.

• Gość: :) Re: Quo Vadis Polen ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.07.06, 07:55
        ja, ja, polnische Wirtschaft :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka