professorski 09.04.07, 16:58 No dejcie se yntlich pedziec: Niy "Kynast", ino stare, piastowskie. tinyurl.com/2su6ms A "piastowskie", to pszeca "prapraprapolskie". Noniy ? Do 1945 klamano. A od 1946 dopiyro (polsko)PROFDA. :))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyrlok Re: Kynast, to klamstwo 09.04.07, 17:33 oraz: Kunegundowska Schaffgotschowski Jadwiga z Bawarowsko-Meranowska no i Liczyrzepowski (<---Rübezahl<--Rabenzabel) Jak juz same, prapolskie, nazwy môwia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Kynast, to klamstwo 09.04.07, 18:26 Po prapolsku nazywa się Samocieczna,bo już wtedy język polski egzystował,nawet w rozmowach z cesarzem niemieckim przed "przybyciem" Mieszka-Polana na Sląska z pomocą zbrojną,tegóż cesarza,zawsze egzystował - język polski -. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Kynast, to klamstwo IP: *.proxy.aol.com 10.04.07, 02:25 No to jak ? Chojnasty abo Chojnik ? de.wikipedia.org/wiki/Burgruine_Chojnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Kynast, to klamstwo IP: *.proxy.aol.com 10.04.07, 02:27 550 lat w rekach Schaffgotschôw, niezle. Pardon: "pod zaborem". :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Kynast, to klamstwo 10.04.07, 14:08 Ino sie boroki nie popłaczcie:) pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_Chojnik Piastowskie, piastowskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Kynast, to klamstwo 10.04.07, 18:26 Jednym z większych polskich szachrajstw (jeśli nie największym), jest przywłaszczenie sobie Piastów Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bartosz 10.04.07, 23:59 "Ino sie boroki nie popłaczcie:) > pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_Chojnik > Piastowskie, piastowskie" Bartoszu, nie myl Piastow slaskich z Piastami polskimi. Nawet Oskar Balzer w swojej genezie tego rodu, wladcow polskich ich nie uwzglednia argumentujac, ze to calkowicie inna linia, z wlasnymi dziejami. Wjync soum tou noszy Piasty! Jak Ci pasuje do tego wszystkiego Schafgottsch? :))) Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Chrisraf 11.04.07, 11:43 Znajdź, proszę, w tym wątku miejsce, gdzie użyłem słowa "polski":))) Od XIV wieku istotnie nie sposób zaliczyć Piastów śląskich do władców Polski, bo Polską rządziła linia kujawska. A potem tylko Piastowie mazowieccy czasem ubiegali się o polską koronę. A "naszy" to czyi?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bartoszcze 11.04.07, 13:41 Nigdzie! Lecz cieszyles sie tak tym "piastowskim", probojac nam "borokom" zadac kleske (:DD), ze od razu pomyslalem o ich "odwieczenej polskosci".(:DD) "Od XIV wieku istotnie nie sposób zaliczyć Piastów śląskich do władców Polski, > bo Polską rządziła linia kujawska." Najpozniej w tym czasie. Jednak nie mozna pomijac tworzenia wlasnej panstwowosci przez Henryka Brodatego i jego syna oraz powstajacej odrebnosci kulturowej w tym czasie. > A "naszy" to czyi?:)) Anglicy maja swojego Lionheart, bawarczycy Maerchenkoeniga (krola bajkowego Ludwiga II), a Sloonnzoki (i Schlesier) Henryka Poboznego/Heinrich der Fromme. Nie wiem czyj jest "nasz", ale "noszy, soum Piasty sloonkiy"/"unsere,sind die schlesichen Piasten" :D Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Bartoszcze 11.04.07, 13:47 To tysz Piasty sprowadziyli osadnikow niemieckich na Slonsk! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Bartoszcze 11.04.07, 13:50 chrisraf napisał: > Nigdzie! Lecz cieszyles sie tak tym "piastowskim", probojac nam "borokom" zadac > kleske (:DD), ze od razu pomyslalem o ich "odwieczenej polskosci".(:DD) Co ja poradzę, że się niektórym kojarzy:DD to im powinieneś to tłumaczyć, nie mnie. W końcu zdanie: A "piastowskie", to pszeca "prapraprapolskie" - pochodzi od niejakiego professorski, z którym się chyba identyfikujesz pod względem poglądów:) > "Od XIV wieku istotnie nie sposób zaliczyć Piastów śląskich do władców Polski, > > bo Polską rządziła linia kujawska." > > Najpozniej w tym czasie. Jednak nie mozna pomijac tworzenia wlasnej > panstwowosci przez Henryka Brodatego i jego syna oraz powstajacej odrebnosci > kulturowej w tym czasie. Rozwiń tworzenie "własnej" państwowości. Zauwazyłeś zapewne, że obejmowało to między innymi dążenie do zajęcia tronu krakowskiego, oraz do zdobycia władzy nad Wielkopolską - natomiast nie zmierzało do uzyskania kontroli nad całością Śląska? A odrębność kulturowa to zupełnie inna bajka. > > A "naszy" to czyi?:)) > > Anglicy maja swojego Lionheart, bawarczycy Maerchenkoeniga (krola bajkowego > Ludwiga II), a Sloonnzoki (i Schlesier) Henryka Poboznego/Heinrich der Fromme. > > Nie wiem czyj jest "nasz", ale "noszy, soum Piasty sloonkiy"/"unsere,sind die > schlesichen Piasten" :D Kiedyś puryści godki dziwili się, co to takiego "nosz":) dlatego użyłem formy "nasz". A przy podanym przez Ciebie uzasadnieniu, Henryk Pobożny jest też nasz, polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bartoszcze 11.04.07, 14:41 > Co ja poradzę, że się niektórym kojarzy:DD to im powinieneś to tłumaczyć, nie > mnie. > W końcu zdanie: A "piastowskie", to pszeca "prapraprapolskie" - pochodzi od > niejakiego professorski, z którym się chyba identyfikujesz pod względem > poglądów:) W tym punkcie nie zgadzam sie z profem. > Rozwiń tworzenie "własnej" państwowości. Zauwazyłeś zapewne, że obejmowało to > między innymi dążenie do zajęcia tronu krakowskiego, oraz do zdobycia władzy > nad Wielkopolską - natomiast nie zmierzało do uzyskania kontroli nad całością > Śląska? Mysle, ze to nie jest konieczne. Procesy panstwo-, czy narodotworcze nie odbywaja sie w przeciagu dekad, lecz wiekow. Jako bardziej istotne uwazam tu polityke wewnetrzna i zewnetrzna, jak i fakt, ze glowny czlon podczas bitwy pod Legnica stanowilo nie rycerstwo polskie, lecz rycerstwo slaskie. Niedobitki rycerstwa malopolskiego byly jedynie czescia calej armii Henryka Poboznego. Wiem,ze nie napotka to na Twoja "sympatie". Istnieje jednak do dzisiaj przysiega rycerstwa slaskiego z tamtego czasu. Dotyczy ona rodow von Saydlitz, von Strachwitz, von Prittwitz, von Nostitz, von Zedlitz i von Rothkirch. Podczas tej bitwy polegli wszyscy mescy przedstawiciele rodu von Rothkirch razem z mlodziencami. Po bitwie urodzony chlopiec jak i jego rodzina zostala otoczona szczegolna opieka przez piec wymienionych rodow. Od tego czasu pomagaja one sobie wzajemnie. Po dzien dzisiejszy regolarnie spotykaja sie oni jako potomkowie rycerstwa slaskiego. Jest to fakt malo znany i czesto pomijany. Nawet Wiki mylnie okresla te bitwe jako starcie Mongolow z Templariuszami, Polakami rycerzami Zakonu Najswietrzej Maryji Panny. "A przy podanym przez Ciebie uzasadnieniu, Henryk Pobożny jest też nasz, polski:)" I cou tyrouz z tym fantym zrobjymy? :D Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Bartoszcze 11.04.07, 18:06 Ej baranki, przeca Prof zartowol. Pisol ironicznie w cudzyslowie, jako kpina. Przynojmiyj jo to tak zrozumiol. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Bartoszcze 11.04.07, 23:39 chrisraf napisał: > Mysle, ze to nie jest konieczne. Procesy panstwo-, czy narodotworcze nie > odbywaja sie w przeciagu dekad, lecz wiekow. Z tymi procesami państwotwórczymi to przesadziłeś. Jako bardziej istotne uwazam tu > polityke wewnetrzna i zewnetrzna, jak i fakt, ze glowny czlon podczas bitwy pod > Legnica stanowilo nie rycerstwo polskie, lecz rycerstwo slaskie. Niedobitki > rycerstwa malopolskiego byly jedynie czescia calej armii Henryka Poboznego. > Wiem,ze nie napotka to na Twoja "sympatie". W XIII wieku podział na rycerstwo "śląskie" i "polskie" miał ograniczoną rację bytu, ale to pozostawmy na uboczu. Natomiast jeżeli idzie o skład armii Henryka Pobożnego, to oczywiście, że rycerstwa małopolskiego były resztki pozostałe po bitwie pod Chmielnikiem. Pomijasz jednak rycerstwo wielkopolskie w nienaruszonym stanie (zapewne jego obecność nie spotka się z Twoją "sympatią":) > Jest to fakt malo znany i czesto pomijany. Nawet Wiki mylnie okresla te bitwe > jako starcie Mongolow z Templariuszami, Polakami rycerzami Zakonu Najswietrzej > Maryji Panny. pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Legnic%C4%85 > > "A przy podanym przez Ciebie uzasadnieniu, Henryk Pobożny jest też nasz, > polski:)" > > I cou tyrouz z tym fantym zrobjymy? :D > Jak dla mnie to Henryka starczy dla wszystkich:D Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bartoszcze 12.04.07, 10:49 Witam! > Pomijasz jednak rycerstwo wielkopolskie w nienaruszonym stanie (zapewne jego > obecność nie spotka się z Twoją "sympatią":) Szczerze mowiac nie slyszalem o obecnosci rycerstwa Wielkopolskiego. Jesli faktycznie bralo one udzial w tej bitwie, to dobrze. Wiki podaje rozne wersje. Takze polska Wiki myli konsekwentnie polskie i slaskie rycerstwo nazywajac slaskie rycerstwo polskim. Niemiecka Wiki jest o wiele mniej dokladna de.wikipedia.org/wiki/Schlacht_bei_Wahlstatt Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Bartoszcze 12.04.07, 23:35 chrisraf napisał: > Szczerze mowiac nie slyszalem o obecnosci rycerstwa Wielkopolskiego. Jesli > faktycznie bralo one udzial w tej bitwie, to dobrze. Jeżeli historyk pisze, że w bitwie brało udział rycerstwo z całego państwa Henryka Pobożnego, to - oprócz niedobitków z Małopolski - ma na myśli rycerstwo z Dolnego Śląska i połowy Wielkopolski, bo tak mniej więcej ksztaltowało się to państwo. > Wiki podaje rozne wersje. Takze polska Wiki myli konsekwentnie polskie i > slaskie rycerstwo nazywajac slaskie rycerstwo polskim. Jeżeli w XIII wieku można mówić o rycerstwie polskim, to śląskie rycerstwo się do niego zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bartoszcze 13.04.07, 01:05 Witam! Jeżeli w XIII wieku można mówić o rycerstwie polskim, to śląskie rycerstwo się > do niego zalicza. No wybacz, ale tu chodzi o rycerstwo polskie wchodzace w sklad rycerstwa slaskiego, nie odwrotnie. Jest to dosc spora roznica. Wedlug Twojej dedukcji mozna by tez Templariuszy w tym przypadku zaliczyc do rycerstwa polskiego. :) Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Bartoszcze 13.04.07, 01:42 chrisraf napisał: > Witam! > > Jeżeli w XIII wieku można mówić o rycerstwie polskim, to śląskie rycerstwo się > > do niego zalicza. > > No wybacz, ale tu chodzi o rycerstwo polskie wchodzace w sklad rycerstwa > slaskiego, nie odwrotnie. Jest to dosc spora roznica. Wedlug Twojej dedukcji > mozna by tez Templariuszy w tym przypadku zaliczyc do rycerstwa polskiego. :) > To musielibyśmy na początek jednak zdefiniować, co to było rycerstwo polskie etc:) W moim rozumieniu rycerstwo "polskie" w XIII w. to rycerstwo pochodzące z obszaru piastowskiego - "polskiego" z racji wspólnej tradycji państwowej. Natomiast "śląskie" rycerstwo to rycerstwo z krainy zwanej Śląskiem:) zatem zarówno rycerstwo dolnośląskie Henryka Pobożnego, jak i rycerstwo górnośląskie Mieszka opolskiego. Jeżeli natomiast przez rycerstwo "śląskie" rozumiesz rycerstwo z państwa księcia śląskiego Henryka Poboznego, to - jak już pisałem - można tu zaliczyć zarówno rycerstwo dolnośląskie, jak i wielkopolskie:) ale - jak wyżej - już nie górnośląskie. A z tymi templariuszami, to mnie ubawiłeś:) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Bartoszcze 13.04.07, 12:43 Czejsc Bartoszu! > To musielibyśmy na początek jednak zdefiniować, co to było rycerstwo polskie et > c:) Yes! > W moim rozumieniu rycerstwo "polskie" w XIII w. to rycerstwo pochodzące z > obszaru piastowskiego - "polskiego" z racji wspólnej tradycji państwowej. Powolujac sie na Mieszka i Chrobrego masz racje. Jednak nalezy w tym przypadku zrwocic uwage na ksztalujaca sie odrebnosc panstwowa panstwa Henrykow. > Natomiast "śląskie" rycerstwo to rycerstwo z krainy zwanej Śląskiem:) zatem > zarówno rycerstwo dolnośląskie Henryka Pobożnego, jak i rycerstwo górnośląskie > Mieszka opolskiego. Zgadzam sie z ta wypowiedzia. " Jeżeli natomiast przez rycerstwo "śląskie" rozumiesz rycerstwo z państwa księcia śląskiego Henryka Poboznego, to - jak już pisałem - można tu zaliczyć zarówno rycerstwo dolnośląskie, jak i wielkopolskie:) ale - jak wyżej - już nie > górnośląskie." ...a pisales, ze mnie podejzewasz o inteligencje... :)) Sklad armii to nie jajecznica, do ktorej mozna mieszac jajka roznych kur, nie nowiac jaka czesc jajecznicy od jakiej kury pochodzi. Jesli rycerze malopolscy brali udzial w tej bitwie, wchodzili oni w sklad armii Henryka Poboznego, jako rycerze Malopolski. Nie zmienia w tym nic przynaleznosc panstwowa. Nalezeli oni do panstwa Henryka, nie bedac Slazakami. > A z tymi templariuszami, to mnie ubawiłeś:) Ciesze sie, ze tym razem moj humor nie wydal sie Ci zbyt "chermetyczny". :) Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Bartoszcze 14.04.07, 00:09 chrisraf napisał: > > W moim rozumieniu rycerstwo "polskie" w XIII w. to rycerstwo pochodzące z > > obszaru piastowskiego - "polskiego" z racji wspólnej tradycji państwowej. > > Powolujac sie na Mieszka i Chrobrego masz racje. Jednak nalezy w tym przypadku > zrwocic uwage na ksztalujaca sie odrebnosc panstwowa panstwa Henrykow. Mogę się śmiało powoływać co najmniej na Krzywoustego:) Natomiast co do tej odrębności parę uwag Pierwsza taka, że w okresie rozbicia dzielnicowego (zwłaszcza po upadku zasady senioratu) nie było państwa, od którego państwo henrykowskie mogło być odrębne. Natomiast tradycja pozostawała niezmienna. Druga taka, że Henrykowie włożyli dużo wysiłku, aby ich odrębne państwo było możliwie bliskie państwu Krzywoustego:) znacznie więcej niż w zjednoczenie Śląska. Wielu historyków uważa, że gdyby nie Legnica, to Pobożny zjednoczyłby państwo piastowskie nie czekając na Łokietka:) i zakończyłby dzieło koroną króla Polski. I trzecia uwaga jest taka, że jeżeli zgodziłeś się co do koncepcji "śląskości" (w ujęciu krainy) i "polskości" rycerstwa, to ta odrębność państwa Henryków nie ma znaczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Bartoszcze 11.04.07, 18:10 > A przy podanym przez Ciebie uzasadnieniu, > Henryk Pobożny jest też nasz, polski:) To dopiyro wic! Tak jak Swieta Jadwiga. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Chrisraf 11.04.07, 15:53 bartoszcze napisał: > Znajdź, proszę, w tym wątku miejsce, gdzie użyłem słowa "polski":))) > Od XIV wieku istotnie nie sposób zaliczyć Piastów śląskich do władców Polski, > bo Polską rządziła linia kujawska. A potem tylko Piastowie mazowieccy czasem > ubiegali się o polską koronę. > A "naszy" to czyi?:)) Twój,mój,nasi śląscy Piastowie,Bartoszcze:) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Chrisraf 11.04.07, 23:53 rico-chorzow napisał: > Twój,mój,nasi śląscy Piastowie,Bartoszcze:) Starczy dla wszystkich, Rico:) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Piastowie wywodza sie z Wikingow 11.04.07, 13:38 Chris, sami Piastowie byli Waregami czyli Wikingami, dowody na to juz sa. Polska zaprzestala dotowac wykopaliska w Chelmnie jak sie o tym dowiedziala, ale niemiecki Allianz wskoczyl na to puste miejsce i finasuje te wykopaliska. Co sie dowiadujemy, ze Mieszko i Chrobry mieli nie tylko druzyne, tylko Chelmno to osada normanska a to samo jest z osadami kolo Poznania. Teraz wiemy skad te powiazania Piastow do Wikingow, ze nawet w ich Sagach o nich mowia. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: ballest 11.04.07, 14:00 Czejsc, Ballest! Nie chcialem tym nikogo szokowac. Rycerze Mieszka brali tez udzial w wyprawach Wikingow do Anglii. Mozna to zlosliwie skomentowac, ze juz w tedy "Polacy" jezdzili do Anglii do pracy. Tlumaczy to tez pokrewienstwo Wikingow dunskich z Mieszkiem. Z Knuta i Eryka Mieszko (Misko-Mesiko/Bjoern-Niedzwiedz) byl zapewne bardzo dumny. Mysle, ze w miedzyczasie nikt o zdrowych zmyslaw wiecej nie zaprzecza, ze druzna Mieszka I skladala sie z Wikingow. Nie dawno rozmawialem podczas podrozy w pociagu z przypadkowym gosciem. Byl historykiem z Oslo. Przez przypadek zaczelismy temat Piastow. Jemu byl znany ksiaze wikingow norweskich Bjoern z rodu Daglingow. W polskich ksiazkach spotyka sie imie Dago Mesiko. Geneza imienia jest dosc latwa. Frapujace jest, ze i Dunczycy i Norwegowie nie gorsza sie slowianska historia Piastow, za to Polacy jakby zwalczali sama mysl, ze moze tu faktycznie chodzic o Wikinga. Co jest bardzo dziwne, polska nauka wyklucza nawet te mozliwosc nie umiejac tej tezy obalic i nie majac zadnej alternatywy!!! Dziwny ten swiat! Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ballest 11.04.07, 14:08 Chris, tyn tymat my juz pora lot ytmu na forum miejskim Gliwixce poruszali a na Forum Gleiwitz tysz. Poczytej se dokladnie te linki, tam przez kwiaty wszystko to co wiemy sugerujom: www.allianz.pl/x_main.php?id_kategorii=674 www.allianz.pl/x_main.php?id_kategorii=674 a tu nawet wspominaja Dunczykow www.allianz.pl/x_main.php?id_kategorii=669 Grób komorowy Charakterystyczny dla kręgów kultury duńskiej, bogato wyposażony wskazuje na elitarną przynależność społeczną pochowanych w nim osób. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: ballest 11.04.07, 14:22 Oj, Chris, Chris. Po pierwsze, jak człowiek inteligentny powienienś rozróżniać sformułowania "drużyna Mieszka składała się z Wikingów" a "Mieszko był Wikingiem":) Po drugie, temat imienia Dago był tu nieraz wałkowany, i naprawdę wyciąganie z niego poważnych wniosków to delikatnie rzecz biorąc sprawa wątpliwa. A tak na marginesie, Piastowie jak najbardziej byli spokrewnieni w władcami nordyckimi, bo dostarczali im żon:) Hipoteza o pochodzeniu Mieszka od Wikingów jest może efektowna, ale pozostaje w domysłach. Jak prawie wszystko w tamtym okresie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ballest 11.04.07, 14:28 Polacy wzieli sie za ruska historie i cieszyli sie z faktu, ze Ruryk byl waregiem, tylko do Polski mieli Waregowie blizej i ten sam los spotkal Polakow. Zamiast to negowac to powinni sie Polacy cieszyc z tego faktu! Na razie archeolodzy bardzo ostroznie formuluja swoje spostrzezenia, ale nie da sie juz ukryc, ze Ostrow lednicki i Chelmno to byly grody Normanskie , przy Gnieznie sie jeszcze Polacy upieraja,;;) pytam sie, jak dlugo to jeszcze czynic beda? Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: ballest 11.04.07, 14:55 Oj, Bartoszu, Bartoszu! Po pierwsze, jak człowiek inteligentny powienienś rozróżniać > sformułowania "drużyna Mieszka składała się z Wikingów" a "Mieszko był > Wikingiem":) Gdzie mi sie ci osobniocy pomylili? Moze nie jestem osoba inteligentna, lecz jedynie symulantem i z tego powodu takie bledy. Ale poprosze o wskazanie mojego wypatrzenia... :) "Po drugie, temat imienia Dago był tu nieraz wałkowany, i naprawdę wyciąganie z niego poważnych wniosków to delikatnie rzecz biorąc sprawa wątpliwa" Dlatego nie chcialem nikogo szokowac, ze jestem takiego, a nie innego przekonania. Chetnie zrewiduje moje poglady, tylko materialow na to brak! Do dzisiaj znane zrodla i badania podtrzymuja raczej teorie Wikingow. :)) Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: ballest 11.04.07, 23:51 chrisraf napisał: > Oj, Bartoszu, Bartoszu! > > Po pierwsze, jak człowiek inteligentny powienienś rozróżniać > > sformułowania "drużyna Mieszka składała się z Wikingów" a "Mieszko był > > Wikingiem":) > > Gdzie mi sie ci osobniocy pomylili? Moze nie jestem osoba inteligentna, lecz > jedynie symulantem i z tego powodu takie bledy. Ale poprosze o wskazanie > mojego wypatrzenia... :) To tylko mała niezręcznosć z Twojej strony:) bo swoją tezę o drużynie zamieściłeś w odpowiedzi na post Miszcza o pochodzeniu samego Mieszka. Budziło niepewność, a u Miszcza jedna hipoteza nie tylko jest tożsama z drugą, ale nawet są one dla siebie wzajemnie dowodami:) > > "Po drugie, temat imienia Dago był tu nieraz wałkowany, i naprawdę wyciąganie > z niego poważnych wniosków to delikatnie rzecz biorąc sprawa wątpliwa" > > Dlatego nie chcialem nikogo szokowac, ze jestem takiego, a nie innego > przekonania. Eeee tam:))) > Chetnie zrewiduje moje poglady, tylko materialow na to brak! > Do dzisiaj znane zrodla i badania podtrzymuja raczej teorie Wikingow. :)) Hmm. Ja bym powiedział, że nie ma dowodów wykluczających jednoznacznie tę teorię, ale żeby jakieś ją potwierdzały? Zresztą zobacz zalinkowany przez mnie wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: ballest 11.04.07, 18:14 > Po drugie, temat imienia Dago był tu nieraz wałkowany, i naprawdę wyciąganie > z niego poważnych wniosków to delikatnie rzecz biorąc sprawa wątpliwa. No, ale z drugiej strony Poloki takie "pewne", ze Slonsk od Slezy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: ballest 11.04.07, 23:59 chrisraf napisał: > Tlumaczy to tez pokrewienstwo Wikingow dunskich z > Mieszkiem. Z Knuta i Eryka Mieszko (Misko-Mesiko/Bjoern-Niedzwiedz) byl zapewne > > bardzo dumny. Hmm. Czy masz na myśli Kanuta II Wielkiego, króla Danii? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze pro memoriam 11.04.07, 20:17 Żeby pewnych argumentów nie powtarzać: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=56036347&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Kynast, to klamstwo 10.04.07, 23:38 odwiecznie piastowski, odwiecznie polski(?) odwieczna nazwa a potem 1949 tak sobie nagle zmiana albo nawet "poprawka" nazwy ? to historie mozna sobie "ot" tak se zmieniac ??? no, dobra - Stalinogrod, ale w przypadku historycznego zamku ?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Kynast, to klamstwo 10.04.07, 23:47 A jak to było ze śląskimi nazwami w latach 30-tych XX wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Kynast, to klamstwo 10.04.07, 23:52 A jak to DZISIEJ jest nie z wszechpolokami, ino z tzw. normalnymi(?) Polakami zamieszkujacymi Dolny Slask, którzy sie podniecaja (czesciowo fest wystylizowanym, wyimaginowanym, przeinterpretowanym losem) Sorbów Luzyckich: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=105&w=58215013&v=2&s=0 Byle ino sie odcionc od historii slaskiej ? Maly przyklad: W polowie XIX 50% ludnosci na (Dolnym) Slasku mówila po.....polsku. Podobno, podug nich. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 11:45 Nie podniecaj się tyle, tylko odpowiedz konkretnie na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 18:16 Ja odpowiem: Tak jak po 1922 i 1945 u Poloków. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 18:18 Moze nam wytlumaczysz, co to jest np. (Worek)"Zytawski", (Wal)"Muzykowski". "Zielona Góra" albo "Glubczyce" ? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 18:21 "Dobrodzien" ? "Kluczbork" ? "Gieraltowice" ? "Rudyszwold" ? "Rozbark" ? "Szombierki" ? "Szarlociniec" ? ...... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 18:23 A przy okazji: Kto i kiedy wymyslil okreslenie "Zaolzie" ? Albo jako to bylo z "Chorzowem" w 1934 ? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 00:01 Ostatnio czytalam prace magisterska mlodej (25l.) polskiej zakonnicy na tematy historyczne (np. o jej zakonie, powstalym na Slasku, a dzialajacym teros m.in. w Polsce): " Jednym z hojnych ofiarodawców byl niejaki Schaffgotsch. Jest on dzisiaj malo znany, ale ten Niemiec posiadal w Polsce kopalnie. (ostatnie slowo z e z haczykiem) Widac, ze nawet Niemcy doceniali dzialalnosc naszego zakonu. " Tylko dodam, ze zakon zostal zalozony w Nysie oczywiscie przez niemieckie/pruskie siostry, zostal placet niemieckiego rzadu, kardynala i biskupa, a 80% przez pierwsze 50-100 dzialal na D. i G.Slasku. NO COMMENT Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 18:25 "Kamienny zamek wybudował tu w latach 1353-64 książę świdnicko-jaworski Bolko II Mały." www.hm.pl/zamki/zamki/chojnik.html Bolko II Mały nie grzeszył wzrostem po dziadku... Władysławie I Łokietku... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 20:11 Tylko ten Opa bou krwi normanskiej;) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Kynast, to klamstwo 11.04.07, 20:24 ballest napisał: > Tylko ten Opa bou krwi normanskiej;) Matką Opy - Władysława I Łokietka była Eufrozyna Opolska... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Kynast, to klamstwo 12.04.07, 05:58 I co z tego ? Ze niby "opolska" to "polska" ? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Kynast, to klamstwo 12.04.07, 07:52 Piastowskie linie krzyżowały się... opowieści o braku związku Piastów śląskich z Piastami "polskimi" należy włożyć między bajki. Wszyscy oni mieli świadomość, że są "panami przyrodzonymi Królestwa Polskiego"... Odpowiedz Link Zgłoś
rodack2000 Re: Kynast, to klamstwo 13.04.07, 01:52 nasmaruj lysa pale, bo przestala sie swiecic! Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Kynast, to klamstwo 13.04.07, 03:03 Tak jak "krzyzowaly sie" z Czechami i Niemcami, a nawet Krzyzakami. :) A co to jest "przyrodzone" ? To z Prusa (Bolka) ??! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Grba 13.04.07, 13:03 > Piastowskie linie krzyżowały się... opowieści o braku związku Piastów śląskich > z Piastami "polskimi" należy włożyć między bajki. Wszyscy oni mieli świadomość, > > że są "panami przyrodzonymi Królestwa Polskiego"... W czym Problem? Patrz na pokrewienstwa Piastow z dworami niemieckimi. N.p. Kazimierz Odnowiciel, wlasciwie Karl, byl pol-Niemcem i pol-Polakiem. Jesli poszukasz dalej znajdziesz ich wiecej. Brytyska dynastia Windsorow, tak w rzeczywistosci nie istnieje. Windsor jest sztucznym nazwiskiem. Mamy tu do czynienia z niemieckim rodem ksiazat von Coburg-Sachsen-Gota, do ktorych nalezy tez byly car Bulgarii Symeon II. itd. Wazniejszym na tym miejscu jest odrebnosc kulturowa, z tym zwiazana mentalnosc, uczestnictwo Piastow Slaskich w Wyprawach Krzyzowych i ich obecnosc na dworze niemieckim jako rycerzy cesarza, jak i aktywny udzial w innych wyprawach glowy SCR. Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Doppelnatur 13.04.07, 13:26 Dla wielu niemieckich historyków twierdzenie, że Henryk Brodaty i Henryk Pobożny przesiąkneli niemczyzną jest nie do przyjęcia, bo przeczy faktom i nie bierze pod uwagę rzeczywistej polityki śląskich Piastów. Wymyślono więc, teorię o „podwójnej naturze” – „Doppelstellung”, „Doppelnatur” Henryka Brodatego i Henryka Pobożnego. Niesen pisze, że Henryk Pobożny „kroczył, zwłaszcza pod względem swego stosunku do Niemców, ojcowskim torem: pod każdym względem faworyzował kulturę niemiecką” i „z drugiej strony pozostał na wskroś Piastem; władcą słowiańskiego szczepu na obszarach w przeważającej mierze słowiańskich.” Śląski Dr. Jekyll and Ms. Hyde władcą szczepu, jak u Indian... Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Doppelnatur 13.04.07, 18:07 > Dla wielu niemieckich historyków twierdzenie, że Henryk Brodaty i Henryk > Pobożny przesiąkneli niemczyzną jest nie do przyjęcia, bo przeczy faktom i nie > bierze pod uwagę rzeczywistej polityki śląskich Piastów. Wymyślono więc, teorię > > o „podwójnej naturze” – „Doppelstellung”, „ > Doppelnatur” Henryka Brodatego i > Henryka Pobożnego. Niesen pisze, że Henryk Pobożny „kroczył, zwłaszcza po > d > względem swego stosunku do Niemców, ojcowskim torem: pod każdym względem > faworyzował kulturę niemiecką” i „z drugiej strony pozostał na wskr > oś Piastem; > władcą słowiańskiego szczepu na obszarach w przeważającej mierze słowiańskich.& > #8221; Niezbyt wielka ilosc niemieckich historykow zna tematyke Slaska. Jeszcze mniejsza mozna zaliczyc do znawcow tematu (nie znam ani jednego). Ze Hynrykowie faworyzowali kulture zachodnia, nie jest tajemnica. Dlatego tez ta odmiennosc kulturowa na Slasku. Na pytanie, czy "pozostal na wskros Piastem", mozna odpowiedziec, jesli sie wie co to mialo byc. Jestem przekonany, ze nie mozna mowic o szczepach na ziemiach slaskich rozwazajac historie tego czasu. > Śląski Dr. Jekyll and Ms. Hyde władcą szczepu, jak u Indian... To uoni bouli Sloonzokami i hojptlingami Indianerow? :) Glueck auf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksobiemyślę Re: Doppelnatur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 19:43 chrisraf napisał: > Niezbyt wielka ilosc niemieckich historykow zna tematyke Slaska. Jeszcze > mniejsza mozna zaliczyc do znawcow tematu (nie znam ani jednego). Przepraszam bardzo, ale po obydwu stronach Odry są tacy co znają. Z tym jednak, co piszą i co głoszą bywa naaaader różnie. > Ze Hynrykowie faworyzowali kulture zachodnia, nie jest tajemnica. To teza trudna do udowodnienia jednoznacznego. > Dlatego tez ta odmiennosc kulturowa na Slasku. Sagen wir. P.S. Obydwaj z Grbą zaczynacie tworzyć niezły duet. Miło Was czytać, also: avanti! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Doppelnatur 13.04.07, 19:44 Hej Rubas - jak juz cytujesz, to pedej zrodlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut wilhelm4 i ostatni-bezpłodny jak jego rozum IP: 212.106.177.* 14.04.07, 02:25 Łot czasy... Odpowiedz Link Zgłoś