rico-chorzow 29.11.08, 15:19 i 6.12 św.Mikołaja,mam pytanie,kto albo co przynosi prezenty w Wigilię 24.12 w różnych regionach Polski,u nas na Sląsku jest to Dzieciątko Jezus,chętnie poznałbym tradycje innych regionów,proszę bez kłótni:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wasz Marjanek Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.versanet.de 29.11.08, 16:38 Hallo Rico, ciepia trocha niy na tymat - ale wjysz, co u nos przet Dzieciontkiym fajruje sie jeszcze Adwynt. Trocha inaksij jak we katolicki Polsce i terynach bez ta Polska okupowanych. Napisou ech ta gyszichta jusz pora lot tymu - ale pasuje do adwyntowego czasu. Pyrsk przi szlustydniu! Wasz Marjanek Rychtujymy Adwyntowy sztand. Dzisiej na Wielkym, ciepnol nasz farosz Matysik z kozalnicy, co dobrze by bolo, jakby i u nos przy Adwyncie, wyrychtowac jakijs maly jarmarkt. Bo – padol lon – kozdo gymajnda robi cojsik w tym richtongu – to czamu my momy byc gorsi. No i trefjyli my sie po Wjelkym u farorza w salce parafjalny, coby tyn wazny tymat lobgodac. - Jo mysla – pedziala na som poczontek Hyjdla, kero zawsze musi wciepnonc swoje czi grosze – co muszymy tukej cojsik zrobic. - Fto mo jakejs pomysly, mo sie zglosic – pedziala. W salce zrobiolo sie jakos cicho. Kozdy paczol do sfojij kufy ze zimnym. W lufcie czulo sie napjyncie – skuli tego intynzywnego myslenio. Francik postawiol sfoja kufa na stol i pedziol: - Po mojymu mogli by my postawic pora sztandow, na kerych szlo by posprzedowac te graczki, kere nasze babki zrobioly zeszlego roku na tyn wielki kristbaum, kery stol kole kozalnicy. – Lone som jusz tak czy tak leko skurzone, bestusz cza by zrobic nowe – a te ze zeszlego roku posprzedowomy. - Wjysz Francik – ajntlich to ty mosz recht – pedziala na to Cila. Moja Maryjka jusz mi tysz sie pytala kedy bydymy z innymi dzieckami robjyli nowe graczki na parafjalny kristbaum. - Ale to styknie ino na jedyn sztand – lodezwol sie na to Anton. A my chcymy, coby nasz jarmark na cojs wyglondol – coby my sie nie musieli wstydzic. - Co prowda, to prowda – pedziol na to – dolywajonc sie do swojij kufy trocha zimnego – chop lot Hyjdli – Erwin. - A cobyscie tak pedzieli, jakby my tysz postawjyli jedna budka, w keryj jo bych mog sprzedowac grzone wino ! 2 - Ty a grzone wino – ciepla sie zaroski Hyjdla. To jo bych jusz lepij postawiola sztand z mjodym i dala go pilnowac jakymus niedzwiedziowi, nisz postawiola Ciebie przy gorku z grzonym winym ! - Cicho, cicho – wtronciol sie na to nasz kapelonek. Tyn pomys nie je zajs taki zly. - Jak bydzie zimno, to napewno przidzie moc zmorzlokow, coby sie troszycka lod wewnontrz logrzoc. A ty Hyjdla – jak tak twojymu chopeczkowi njy wierzysz – mozesz stoc przi njym. Naros atmosfera „narady“ zrobiola sie bardzij cieplo. Pyjter – tyn co mo sklep z napojami wele kosciola – lozywiol sie bardzo, bo napewno sie pomyslol, co jest to lokazja pozbyc sie poranostu flaszek tonigo wina, kere jusz tak dugo stojom na regale w jego sklepie. - Pyjter – kapelonek ciepnol pytanie – mozno bys skoczol do sklepu, i przinios pora flaszek. To mogli by my zaros troszka pocwiczyc – coby my sie potym nie blamowali ? Nie cza bolo dugo czekac – a Pyjter przitargol niy ino pora flaszek czerwonego wina, ale i flaszecka rumu i pora tytek z gywyrcami. Christa prziniosla z farorzowy kuchnie kastrolik, i postawiola zaroski na elekrycznym piecyku, kery bez cufal stol w koncie salki. - Jo mysla, co nasze babeczki mogom jusz isc do dom warzic lobiod. My sie tu jusz sami domy rady – zarzondziol – z nadziejom w glosie – Achim. Wszyjstkie chopy csiogli njydzielne szakety, farosz wyciong z kapsy korkyncijer – I zaroski wziynli my sie do roboty. Przijymnie bolo paczec, jak gornek bol polny, a i pjykny zapach zaczon sie roznosic po salce. Erwin pozbjyrol kufy I za minuta bol jusz z pomytymi nazot. 3 - Tosz muszymy teroski poprobowac, eli nom sie nasz eksperymynt udol – pedziol farosz, czimajonc w jedny rynce kielnia a w drugij kufa. Zaroski wziyli my sie do smakowanio. Richard dosul jeszcze trocha cukru – bo jak pedziol, grzone wino musi byc richtig slodke. Kapelonek gichnol jeszcze rajn reszta ty drugij flaszki rumu, coby te grzone wino szybcij grzolo – jak pedziol – no I prawie wszyjscy byli mi zgodne, co eksparymynt nom sie udol. Ino, co w kastrolu mozno bolo jusz lobejrzec dno. Bardzo sie tym nasz farorz zmartwiol, ze az sie siod w koncie na ziymi. - ………Moozzno by Pyjter jeszcze prziniooos trocha materjalu do eksperymyntow – bajukol s drugigo konta Erwin. Ale bjydny Pyjter siedziol loparty lo stol, i wyglondalo na to – co sie chyba kimnol. To my sie zaczli poleku – w rozowych humorach - zbjyrac do dom. Farosz ciepnol ino krotko z konta, co lobgodanie wynikow naszego eksperymyntu bydymy musieli przelozyc na przyszlo njydziela. I usnol. Dezember 2002. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeresniak Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: 203.124.42.* 29.11.08, 16:53 Dzieciatko, opa Morozow, Santa czy inny Nikolas. Czterech ich bylo, z sabakom rudym na 102. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.versanet.de 29.11.08, 17:11 U nos w doma bouo zawsze Dzieciontko. Ale za bajtlof, to my mieli jeszcze Dziadka Mroza. Do dom to uon njy przichodziou – ale do dzieckow w robocie, kaj robiol Vater – przichodziou. We wielki Sali- trocha tak we hinterhauzie - na przciwko bylego Ministerstwa Gornictwa, zbjyraly sie dziecka (no i tysz jejich rodzice), i czekaly z niyciyrpliwosciom na Dziadka Mroza. Przichodziou chop obleczony w czerwony mantel z biouymi abnyjerami, czopkom z biouym bomblym, z poroma na biouo obleczonymi dziouszkami (wtedy bou ech za maly coby sie dziouszkami interesjyrowac), kere niosly waszkorby ze tytkami. Jusz njy pamjyntom, jak ta couko impreza leciala – ale wjym, co w tych tytkach - kero kozdy klajniok dostou – bouy apluzyny, szekulada, no i inksze maszkety. To mi zostauo w pamjynci do dzisiej. Pyrsk przi njydzieli! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Z okazji nadchodzących świąt 29.11.08, 18:31 Witam! rico-chorzow napisał: > (...) chętnie > poznałbym tradycje innych regionów,proszę bez kłótni:) Moi rodzice pochodzili z okolic Kępna (kaliskie, blisko granicy z Kongresówką ale jeszcze po pruskiej stronie). Prezenty pod choinkę przynosiło tam Dzieciątko. Natomiast u mojej żony (okolice Rawicza) robił to Gwiazdor. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: brawo Bolek 29.11.08, 20:30 Witam! petronella.kozlowska napisała: > Bolek to ty jesteś Niemcem!!!! ;)) Ballest już mi kiedyś wyjaśnił, że istnieje takie niebezpieczeństwo ;) Mam nadzieję, że się myli. Po Ojcu dostałem jedno z najpopularniejszych i najstarszych polskich nazwisk chłopskich, więc żadne szlachectwo - dzięki Bogu - nie wchodzi w rachubę. Trochę inaczej jest z Mamą, która nosiła stosunkowo rzadkie nazwisko "Gudra", występujące najczęściej chyba na Śląsku. Pociesza mnie to, że - wybacz Chris - Ślązak to jednak nie Niemiec ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: brawo Bolek 29.11.08, 21:06 chodzi mi ot o, że twoi przodkowie mieszkali w Prusach i mieli obywatelstwo niemieckie. Ty też je masz Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: brawo Bolek 29.11.08, 21:22 Witam! petronella.kozlowska napisała: > chodzi mi ot o, że twoi przodkowie mieszkali w Prusach i mieli obywatelstwo > niemieckie. > Ty też je masz Chyba jednak nie ;) Niemieckie prawo, o którym mówisz dotyczy ludzi, których przodkowie mieszkali w Niemczech w granicach z - bodaj - 1936 r. Nikt z moich przodków pod tą regulację nie podlega. Moja babka ze strony Mamy była wtedy gastarbeiterem gdzieś pod Wrocławiem, ale to się raczej nie liczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: brawo Bolek 29.11.08, 22:28 Nie 1936 a 1937! ale tematem jest dzieciontko co se u nos Christkind zwalo i dali zwie! Po wieczerzy wigilijnej se porzykou i se idzie pod Christbaum i se spiewou Stille Nacht a potym se rozpakowuje gyszynki. uo 24,00 se idzie na Christmetta. Pod talyrze se dowou piyniondze a zawsze jest jeden pusty talyrz jak by ftos przyszou! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: brawo Bolek IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.08, 22:40 a tyn szalot na Wigilio,smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: brawo Bolek 29.11.08, 23:42 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > a tyn szalot na Wigilio,smakuje? Kery szalot na Wilijo?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: brawo Bolek IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.08, 23:53 dyc nie z ryby...to jest hekele Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: brawo Bolek 29.11.08, 23:55 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > dyc nie z ryby...to jest hekele Oczywiście - nie - :) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Z okazji nadchodzących świąt 29.11.08, 23:25 bolek5 napisał: > Moi rodzice pochodzili z okolic Kępna (kaliskie, blisko granicy z > Kongresówką ale jeszcze po pruskiej stronie). Prezenty pod choinkę > przynosiło tam Dzieciątko. Natomiast u mojej żony (okolice Rawicza) > robił to Gwiazdor. Witaj Bolku, biorę odpowiedź poważnie,ale o Gwiazdorze jeszcze nie słyszałem,ciekawe,może coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Z okazji nadchodzących świąt 30.11.08, 09:30 Witam! rico-chorzow napisał: > o Gwiazdorze jeszcze nie słyszałem,ciekawe,może coś > więcej. Wrócę do domu, to przepytam żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.plock.mm.pl 29.11.08, 18:44 Mikolaj, ale zwyczaj byl taki, ze RANO 24 grudnia pod choinka byly juz prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Z okazji nadchodzących świąt 29.11.08, 19:04 Witam! Gość portalu: max napisał(a): > Mikolaj, ale zwyczaj byl taki, ze RANO 24 grudnia pod choinka byly juz prezenty > . U mnie prezenty pojawiały się dopiero w okolicy kolacji wigilijnej. Rozpakowywano je po kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: 195.205.21.* 29.11.08, 20:44 na 24.12 dostawało sie prezenty od aniołka. A Waszmarjankowi to myslałem, ze prezenty przynosił lektor WUML-u albo chociaz pracownik Wydziału Prasy katowickiego KW PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I sekr. POP Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.net 30.11.08, 08:11 > A Waszmarjankowi to myslałem, ze prezenty przynosił lektor WUML-u albo chociaz > pracownik Wydziału Prasy katowickiego KW PZPR. O kur-wa! dobre :)))) dzieki, mialem lachanie z tego grepsu...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.versanet.de 30.11.08, 08:13 A co - znowu jestescie aktywni, towarzyszu?!! Pyrsk przi pjyrszym Adwyncie Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I sekr. POP Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.net 30.11.08, 08:27 W odroznieniu do was towariszcze nie sieje milosci w jej katolickiej czy judaistycznej formie, bo jako katolik z dziada pradziada nie jestem postpartyjnym neofita:) Znam wypaczenia wszelkiej masci, dlatego z przymruzeniem oka patrze na wasza dzialalnosc - nie miejcie w nas wrogow, moj ojciec nie byl w PZPR i w '68 jako twardoglowy moczarowiec nie rugowal waszych ojcow do Syjonu... System jest inny, wy sie dostosowaliscie. Gratulujemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilja Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.lebarts.com 30.11.08, 08:39 a wcale nie bo tate byl zegarmistrz - co tydzien do moskwy po wskazowki jezdzil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimirz Geszenki prziworzomom gartencwergi w karocah IP: *.u.pppool.de 29.11.08, 23:27 napendzanyh przez renifery. W hajlige naht, przi muzyce koka-koli gartencwegi wrzucajom prezenty do kominuw - ku uciesze obdarowanyh.Obdarowane folksdojcz- oberszlezjerskie familie zasiadajom nastempnie do stolu i dzielom siem kartofelzalat i bratwurstem, popijajonc to wszistko obficie piwem. Mudlmy siem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schwertfried Re: Geszenki prziworzomom gartencwergi w karocah IP: *.pools.arcor-ip.net 29.11.08, 23:42 my to do taj figilli nikdy nie doczekali, bo byli pijane w Gleiwitz to mi pili wodeczka a tera kasta bieru, albo sikspakki kupujemy i jemy kartflanasalat z parufkom i musztardom ostrom Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Geszenki prziworzomom gartencwergi w karocah 29.11.08, 23:53 Gość portalu: Schwertfried napisał(a): > my to do taj figilli nikdy nie doczekali, bo byli pijane > w Gleiwitz to mi pili wodeczka > > a tera kasta bieru, albo sikspakki kupujemy i jemy kartflanasalat z parufkom i > musztardom ostrom Też ładnie by było,gdyby się potrafiło po śląsku,he?;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Geszenki prziworzomom gartencwergi w karocah 29.11.08, 23:50 Gość portalu: kazimirz napisał(a): > napendzanyh przez renifery. > W hajlige naht, przi muzyce koka-koli gartencwegi wrzucajom prezenty > do kominuw - ku uciesze obdarowanyh.Obdarowane folksdojcz- > oberszlezjerskie familie zasiadajom nastempnie do stolu i dzielom > siem kartofelzalat i bratwurstem, popijajonc to wszistko obficie > piwem. > Mudlmy siem. Panu pewnie i smutny bratwurst przynosi prezenty,Moderatorze czy jest ta możliwość usunięcia wypowiedzi tego kartofelzalatu p.Kazimirza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimirz Re: Geszenki prziworzomom gartencwergi w karocah IP: 208.43.154.* 30.11.08, 00:03 Prawda w oczi kole ? Wajnahtsman,czi kristkind oto jest pytanie. Nie to nie jest warzne ! Najwarzniejsze rzeby darowiciel dobrodziej byl folksdojcz-oberszlezjerem. Tylko to gwarantuje wajnahtlisie sztimung. Mudlmy siem. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Geszenki prziworzomom gartencwergi w karocah 30.11.08, 00:12 Widać,nie zna Pan obyczaju,zwyczaju szlyzierkiego;),nie jest moją winą,że Panu bratwurst prezenty przynosi,panie Kazimierzu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimirz Re: Geszenki prziworzomom gartencwergi w karocah IP: *.hsd1.mn.comcast.net 30.11.08, 23:20 Liber Riko-kenigshite, siem zgadza, ja znam dobrze zwiczaje slaskie,szlezjerskie trohem i do ni nalerzy bratwurst z posiekanemi kartoflami w oleju, no hiba rze na prziklad moczka,siemieniotka,karp itd som tradycyjnymi germansko-folksdojcz-oberszlezjerskimi potrawami jadanymi na Wigiliem ? Jerzeli tak, to Sankt Nikolaus napewno walczyl pod Sztalingradem. Mudlmy siem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.cable.ubr06.hari.blueyonder.co.uk 30.11.08, 00:40 a ja mam 2 ??, 1 jestes cepem? 2 jestes idiota? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Z okazji nadchodzących świąt 30.11.08, 00:58 Gryfny podziynk Foczikowi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: 82.45.166.* 30.11.08, 23:56 Po jakiemu ty szwargoczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Z okazji nadchodzących świąt 30.11.08, 13:13 Na Kaszebach geszynki przinosi GWIAZDOR. Zodyn niy poradziou mi wyeklerować skond uon sie wzion tyn "sowiecki" patron, no bo jakoś, zaroz jak suysza te miano, widza sowiecko gwiazda na Krymlu. Kaszeby bierom to cheba uod gwiazdki, ftoro kedyś tam, cheba fałszywie zaśfiycic miała...i zdurniyła poł świata. To jusz nasze dzieciontko podobo mi sie bardzij. Mo i syns, malutke, podciepnie gyszynki i go niy widać... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Z okazji nadchodzących świąt 30.11.08, 14:18 Właśnie bez kłótni,mnie podpowiedział ktoś i był inspiratorem tematu tego wątku,że są regiony w Polsce,gdzie 24.12. prezenty przynosi św.Mikołaj,podobnie jak Santa Klaus w USA,dziwi mnie to trochę,podobnie jak Gwiazdor,którego nie potrafię "podłączyć" do żadnej tradycji - jak nazwę - kościelnej,prędzej do źródła uroczystych obchodów tych dni przez starożytnych Greków,gdzie dni te były poświęcone Apollo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.ru 30.11.08, 15:08 ale cirano chciou pedziec co unym dzieciatkiem byl maly soso cheba jako gwiazdor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: do cirano:gwiazdor idzie z gyszynkym IP: *.versanet.de 30.11.08, 15:21 Mosz recht Cirano. Jakos mie tysz tyn gwiazdor jakos nerwowou (tesciowo - Polka - godaua na Dzieciontko gwiazdor). I njy mo to nic ze ksenofobie. Gwiazdor, to bolo cojsik tak bardzi ze filmyn i Hollywood do czyniynio, a njy z gyszynkami uot dzieciontka. A mozno je cojsik w tym - mozno polske dziouchy sie marzouy, coby im gyszynki przinios jaki Garry Cooper abo inkszy "Kloss" Mikulski?? Pyrsk przi pjyrszym Adwyncie! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 W sprawie Gwiazdora 30.11.08, 16:33 Witam! Postać jest związana z obyczajem kolędowania. Postawowe informacje tu: pl.wikipedia.org/wiki/Gwiazdor A propos. Czy na Śląsku istniała tradycja kolędowania, podobna do polskiej? Jakieś chodzenie z Turoniem albo coś w tym rodzaju? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: W sprawie Gwiazdora 30.11.08, 17:01 Rozumiem,nie znam tej tradycji kolędowania u nas,może na wsiach,chociaż Chorzow to też wieś:),tyle co z tv-pl,rózgę miał u nas knecht Ruprecht towarzyszący św.Mikołajowi,którą później przejął sam św.Mikołaj,nawet nie wiem kto/co to Turoń. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re:Dodatek 30.11.08, 17:04 24.12 u nas Mikołaj był już - można powiedzieć - całkowicie zapomniany. Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Re: Z okazji nadchodzących świąt 30.11.08, 19:38 Rykuś! Oszczędzę ci moich osobistych opinii o tobie w tym momencie! Odpowiadam na pytanie. W Polsce centralnej, 6 grudnia prezenty przynosi Św. Mikołaj! 24 grudnia (wigilia), pod choinkę przynosi prezenty Gwiazdor! Dzisiejszym Ślązakom kto przynosi prezenty??? Czy jest to postać religijno-legendarna, czy "skompromitowana" historycznie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Z okazji nadchodzących świąt IP: *.versanet.de 30.11.08, 20:24 Oczywiscie - w pustych mozgach Polakow typu ziwsiak - panuje do dzisiajprzekonanie, ze nam Slazakom prezenty przynosi osobisie wujek Adolf! Nicht war??? Pyrsk przi piyrszym Adwyncie! Wasz Marjanek Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love thee.Psalm 122:6 Wjym - mialo byc bez larma, ale jak jusz tyn jednokomorkowiec zwisiok cojs szczeli - to njy idzie inaksij, jak ino z kryjom! Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Maniuś! 30.11.08, 20:40 A, kto tobie przynosi prezenty??!! Jeśli powiesz, że żonka lub dzieci, czy inne zaprzyjaźnione osoby, to ja wysiadam!! Święta potrzebują pewnej "magii", którą sami budujemy!!! Maniuś, kto jest twoim magicznym bohaterem świąt??? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Maniuś! 30.11.08, 23:16 Dziękuję,możemy zamknąć ten wątek dla skompromitowanych historycznie i tak w ogóle,dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Rykuś! 01.12.08, 00:02 Życzę ci fajnych prezentów! Donosiciela wybierz sobie sam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcasz Re: Rykuś! IP: 64.34.251.* 01.12.08, 08:18 Gorzej jak sie sasiad z twoja baba dla ciebie na prezent skladaja:)) Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Rykuś! 01.12.08, 08:24 Do nos przidzie juzaś, bogaty jak co rok, Christkind (dzieciontko) Zresztom, gwiazdora bych zaros pogoniył, za Brynica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Rykuś! IP: *.rootnode.net 01.12.08, 08:30 i za to was cenimy, czyrak :D Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Z okazji nadchodzących świąt 01.12.08, 17:18 A jak to jest w Mnimcach Rico ? Pewnikiem tak jak w Ojropie i na Schlooncku ni ? Boże Narodzenie w RP jest falshywe bo z Azji Rico, ojropejczyku 2-ej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś