bpkw 18.01.04, 11:39 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1870641.html Nie moge w to uwierzyc. Muzyka Niemena to cala moja mlodosc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 18.01.04, 12:10 " CZY MNIE JESZCZE PAMIETASZ ???" www.dago.pmp.com.pl/niemen/fot/z.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 14:20 Tak, to smutne:( "Dziwny jest ten świat" Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 18.01.04, 15:00 bpkw - ja tez nie moge się otrząsnąć. Wiedzialam,ze był chory, ale sa ludzie, którzy wydaja sie nam niesmiertelni. Bo odkąd pamietam, Niemen zawsze był, w gruncie rzeczy zawsze taki sam. Wielki muzyk i przyzwoity człowiek. To troche tak, jakby część naszego dzieciństwa i naszej młodości razem z nim odeszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 15:18 Bema (Niemena) pamięci żałobny - rapsod. Czemu, Cieniu, odjeżdżasz, ręce złamawszy na pancerz, Przy pochodniach, co skrami grają około twych kolan? - Miecz wawrzynem zielony i gromnic płakaniem dziś polan, Rwie się sokół i koń twój podrywa stopę jak tancerz. - Wieją, wieją proporce i zawiewają na siebie, Jak namioty ruchome wojsk koczujących po niebie. Trąby długie we łkaniu aż się zanoszą, i znaki Pokłaniają się z góry opuszczonymi skrzydłami, Jak włóczniami przebite smoki, jaszczury i ptaki ... Jako wiele pomysłów, któreś dościgał włóczniami ... Idą panny żałobne: jedne, podnosząc ramiona Ze snopami wonnymi, które wiatr w górze rozrywa; Drugie, w konchy zbierając łzę, co się z twarzy odrywa, Inne, drogi szukając, choć przed wiekami zrobiona... Inne, tłukąc o ziemię wielkie gliniane naczynia, Czego klekot w pękaniu jeszcze smętności przyczynia. Chłopcy biją w topory pobłękitniałe od nieba, W tarcze rude od świateł biją pachołki służebne, Przeogromna chorągiew, co się wśród dymów koleba, Włóczni ostrzem o łuki, rzekłbyś, oparta pod-niebne ... Wchodzą w wąwóz i toną... wychodzą w światło księżyca I czernieją na niebie, a blask ich zimny omusnął, I po ostrzach, jak gwiazda spaść nie mogąca, prześwieca, Chorał ucichł był nagle i znów jak fala wyplusnął ... Dalej - dalej - aż kiedy stoczyć się przyjdzie do grobu I czeluście zobaczym czarne, co czyha za drogą, Które aby przesadzić Ludzkość nie znajdzie sposobu, Włócznią twego rumaka zeprzem, jak starą ostrogą ... I powleczem korowód, smęcąc ujęte snem grody, W bramy bijąc urnami, gwizdając w szczerby toporów, Aż się mury Jerycha porozwalają jak kłody, Serca zmdlałe ocucą - pleśń z oczu zgarną narody ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.gazetaolsztynska.pl 18.01.04, 17:06 To dziwne, ze umieraj? ci, kt?rzy do tej pory nigdy tego nie czynili (cyt. J. Tuwim Ń prawdopodobnie). Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 18.01.04, 17:11 "Dziwny jest tyn świat" Kery siedzi w nos Bliźni - niby brat A dostaniesz cios Stodoła skiż pszonio sie nom niy zapoli Pryndzy skiż somsiada kerego to boli Że ktosik jest lepszy, wiyncyj szczyńścio mo A jego los "skrziwdzioł" - tako mu sie zdo Bestoż fakla chyci - łobyjście podpoli Szczyńśliwy niyszczyńściym kere z jego woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.04, 18:00 A jednak ..... ....... Dziwny jest ten swiat .... Chyle czola . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narożny Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 18:00 Smutno, straszno i naprawdę pusto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.01.04, 19:53 Gdy Niemen stratował w muzyce młodzieżowej w latach 60-tych, a potem także w latach 70-tych, oficjalny świat kultury, i w ogóle dorośli mieli go często za dzikusa i barbarzyńcę. Uwielbianie Niemena to był wtedy nie tylko zachwyt dla muzyki, to było przeciwstawienie się rodzicom, mieszczuchom, drobnomieszczuchom, szarej i sztywnej dorosłości. Jego ubiór, wygląd, zachowanie, teksty piosenek, ekspresja (łącznie z wrzeszczeniem) były przedmiotem sporów, awantur, rodzinnych kłótni, kompletnej pogardy i wzniosłej wierności. Cztery pierwsze płyty Niemena to były kamienie milowe polskiej piosenki, a czwarta (Niemen Enigmatic z „Bema pamięci rapsod żałobny” i „Jednego serca”) to najprawdziwsze dzieło sztuki. Najsłynniejszy „Dziwny jest ten świat” to chyba nie był utwór muzycznie i artystyczne wybitny, a tekst Niemena był raczej pretensjonalny, ale przez szczerość wykonania, otwartość i bezpośredniość, przez zachowanie oraz wygląd i ubiór Niemena w Opolu stał się jednym z najważniejszych wydarzeń socjologicznych i kulturalnych współczesnej Polski. Później Niemen trochę wycofał się w cień, trochę jakby zdziwaczał także muzycznie, co było oczywiście wyrazem jego klasy osobistej i artystycznej, wierności i konsekwencji, nieschlebiania tanim gustom. Chłopaki i dziewczyny, nie martwmy się za bardzo i nie zapomnijmy co jakiś czas puścić sobie „Sen o Warszawie”, „Jednego serca”, „Wspomnienie” czy „Pod papugami”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 20:55 Płonie stodołę też. Czy miał jakąś piosenkę o wędrowcach, czy cos takiego ? Kiedy jest pogrzeb ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.norampac.com 19.01.04, 20:58 szkoda... wielka strata dla polskiej muzyki... Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 19.01.04, 22:34 Rita. Ta piosenka to " Bradiaga" czyli " Wluczega". Niemen mial w swojej tworczosci sporo motywow wschodnioslowianskich. Tam sie przeciez urodzil... Odpowiedz Link Zgłoś
jar_ol Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 19.01.04, 23:21 ... koniec pewnej ery w naszej muzyce ... ...szkoda . . . Czemu cieniu odjeżdżasz ... Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 21.01.04, 09:58 Szkoda Niemena. Czesław Niemen ma zostać skremowany w ten piątek w Poznaniu.Jego prochy zostaną rozrzucone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 20:15 chyba słusznie - prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 21.01.04, 22:29 Gość portalu: rita napisał(a): > chyba słusznie - prawda ? Raczej tak. Niemen byl "wlasnoscia" calej Polski. Kilka miast, w tym Olsztyn, chce nazwac ulice Jego nazwiskiem. Bardzo sie ciesze z tych dzialan, ale dalej nie moge uwierzyc, ze juz Go nie ma. Pozostala muzyka i pytanie bez odpowiedzi " Czy mnie jeszcze pamietasz ???". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 22:34 powiem ci szczerze , że bardzo też to przeżywam, cały czas isedząc przy klawiaturce słucham jego piosenek - poczekaj wstawię stronę z nagraniami jest mi smutno, nie wiem dlaczego i jak to okresliś, ale umarła wraz z nim moja mlodość i fascynacja i wspomnienia, coś pękło, ale wiem , że trzeba się z tym pogodzić, daltego bpkw - nie przejmujmy się niczym, życie jak wiesz jest krótkie i trzeba godnie i ze swoją wolą przeżywać Mam tak samo jak ty miasto moje a w nim najpiękniejsze sny , najpiekniejsze dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 22:37 schlesien.nwgw.de/Dziwny_jest_ten_swiat.mp3 schlesien.nwgw.de/Moje_Miasto.mp3 może to nie ładnie, ale nic innego nie mogę zrobić jak tylko słuchać Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 21.01.04, 22:52 Ricia. Niemen dla naszego pokolenia byl prawdziwa religia. Nidgy nie zapomne, jak robilismy z kumplami zrzutke na plastikowego "singla" - "Bema pamieci zalobny rapsod". Zaraz po zakupie na bazarze pobieglismu do kolegi, ktory mial wolna chate i Bambino... . To byla prawdziwa uczta duchowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 22:56 a ja ci powiem , ze oprócz Czerwonych Gitar z okna pamiętnego domu w Olsztynie słychać bylo też piosenki Niemena, na cały regulator dobranoc w naszym pokoleniu zostanie na zawsze w sercach Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 23.01.04, 08:20 Przeczytajcie ten wątek, chyba warto... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=10304729 Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 23.01.04, 14:29 Szkoda... pokazal ze mozna spiewac inaczej... :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 23.01.04, 14:39 Do dzisiaj "Sen o Warszawie" uważam za najlepszą polską piosenkę. Bardzo lubię też "Pod Papugami" i "Wspomnienie" (tak się chyba nazywa...). To dziwne o tyle, że za twórczością Niemena ogólnie nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 21:19 żegnaj Niemenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 21:25 Dziś w dwójce tv będzie wieoteka dorosłego człowieka - czy poświęcona będzie Niemenowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 22:53 tak, miałam racje - jest program o Nim - zapraszam do II pr Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 26.01.04, 21:52 Ostatni raz Niemena widzialem na zywo w olsztynskiej "Uranii". To byla pierwsza polowa lat 90-tych / ??? /. W pierwszej czesci koncertu Niemen prezentowal przede wszystkim utwory z plyty "Terra deflorata". Druga czesc to znane utwory z lat 60-80 - tych. Poza znakomitym koncertem utkwila mi w pamieci mala frekwencja publiki. Bylo mi bardzo przykro zwlaszcza, ze kilku moich znajomych tez zrezygnowalo z udzialu w koncercie. W drodze powrotnej z Olsztyna do Warszawy Niemen mial wypadek samochodowy, chyba w okolicach Mlawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Weźmy każdy/-a białą świeczkę. Zostawmy dość miejs IP: 212.127.78.* 29.01.04, 13:23 Weźmy każdy/-a białą świeczkę. Zostawmy dość miejsa Rodzinie - nie napierajmy. Cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: piątek godz.13.00 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.01.04, 20:31 słyszeliście, że w piątek o 13.00 wszystkie polskie stacje radiowe będa nadawać piosenkę Dziwny jest ten świat - pieknie prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erbe Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 19:45 :( - dziwny jest ten swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.01.04, 21:11 do usłyszenia Panie Czesławie Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 31.01.04, 23:11 Legende polskiej muzyki wspolczesnej zegnala rodzina, przyjaciele-muzycy, wielbiciele i ...ktos tam z min. kultury. Sadzilem, ze oficiele odznacza posmiertnie Niemena. Wiem, ze dla Niego takie odznaczenia niewiele znaczyly: On nie tworzyl muzyki dla "orderow". Niemniej jednak odszedl wielki Polak i Polska jest Mu winna podzielowanie. Czemu cieniu odjechales ???. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.sympatico.ca 01.02.04, 08:51 Masz racje ze nie dla pomnikow Niemen tworzyl muzyke...byl tak charakterystycznym i nietypowym artysta ze faktycznie nawet nie da sie go zaszudfladkowac posrod innych artystow polskich.... Takich artystow wielu sie nie spotykalo... NIe kazdemu sie podobal , ale nurt jego muzyki traca w tak wielu innych utworach muzycznych... jego zainteresowanie w uzyciu organ w polskiej muzyce rozrywkowej bylo scisle awangardowe... Zgadzam sie kompletni iz zaden order zwlaszcza przyznawany posmiertnie niewiele by znaczyl...ot kawal blachy ... ale zgadzam sie iz tego typu postac powinna byc w jakis sposob upamietniona... Pytanie jak? Moze jakas szkola muzyczna powinna przejac jego imie... co sadzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 08:54 Nie lubiłem jego muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 16.02.04, 21:59 Dzis o godz. 22.25 w TVP-1 bedzie program poswiecony pamieci Czeslawa Niemena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 22:03 będzie bardzo dobry, bo widziałam urywek Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 16.02.04, 22:10 Rita. Kiedy ostatni raz widzialas Niemena "na zywo" ???. Odpowiedz Link Zgłoś