Dodaj do ulubionych

CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE

18.01.04, 11:39
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1870641.html

Nie moge w to uwierzyc. Muzyka Niemena to cala moja mlodosc.
Obserwuj wątek
    • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 18.01.04, 12:10
      " CZY MNIE JESZCZE PAMIETASZ ???"

www.dago.pmp.com.pl/niemen/fot/z.html
      • Gość: giga Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 14:20
        Tak, to smutne:(
        "Dziwny jest ten świat"
        • brzoza Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 18.01.04, 15:00
          bpkw - ja tez nie moge się otrząsnąć. Wiedzialam,ze był chory, ale sa ludzie,
          którzy wydaja sie nam niesmiertelni. Bo odkąd pamietam, Niemen zawsze był, w
          gruncie rzeczy zawsze taki sam. Wielki muzyk i przyzwoity człowiek.
          To troche tak, jakby część naszego dzieciństwa i naszej młodości razem z nim
          odeszła.
          • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 15:18

Bema (Niemena) pamięci żałobny - rapsod.

Czemu, Cieniu, odjeżdżasz, ręce złamawszy na pancerz,
            Przy pochodniach, co skrami grają około twych kolan? -
            Miecz wawrzynem zielony i gromnic płakaniem dziś polan,
            Rwie się sokół i koń twój podrywa stopę jak tancerz.
            - Wieją, wieją proporce i zawiewają na siebie,
            Jak namioty ruchome wojsk koczujących po niebie.
            Trąby długie we łkaniu aż się zanoszą, i znaki
            Pokłaniają się z góry opuszczonymi skrzydłami,
            Jak włóczniami przebite smoki, jaszczury i ptaki ...
            Jako wiele pomysłów, któreś dościgał włóczniami ...

Idą panny żałobne: jedne, podnosząc ramiona
            Ze snopami wonnymi, które wiatr w górze rozrywa;
            Drugie, w konchy zbierając łzę, co się z twarzy odrywa,
            Inne, drogi szukając, choć przed wiekami zrobiona...
            Inne, tłukąc o ziemię wielkie gliniane naczynia,
            Czego klekot w pękaniu jeszcze smętności przyczynia.

Chłopcy biją w topory pobłękitniałe od nieba,
            W tarcze rude od świateł biją pachołki służebne,
            Przeogromna chorągiew, co się wśród dymów koleba,
            Włóczni ostrzem o łuki, rzekłbyś, oparta pod-niebne ...

Wchodzą w wąwóz i toną... wychodzą w światło księżyca
            I czernieją na niebie, a blask ich zimny omusnął,
            I po ostrzach, jak gwiazda spaść nie mogąca, prześwieca,
            Chorał ucichł był nagle i znów jak fala wyplusnął ...

Dalej - dalej - aż kiedy stoczyć się przyjdzie do grobu
            I czeluście zobaczym czarne, co czyha za drogą,
            Które aby przesadzić Ludzkość nie znajdzie sposobu,
            Włócznią twego rumaka zeprzem, jak starą ostrogą ...

I powleczem korowód, smęcąc ujęte snem grody,
            W bramy bijąc urnami, gwizdając w szczerby toporów,
            Aż się mury Jerycha porozwalają jak kłody,
            Serca zmdlałe ocucą - pleśń z oczu zgarną narody ...

• Gość: wskh Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.gazetaolsztynska.pl 18.01.04, 17:06
              To dziwne, ze umieraj? ci, kt?rzy do tej pory nigdy tego nie czynili (cyt. J.
              Tuwim Ń prawdopodobnie).
              • broneknotgeld Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 18.01.04, 17:11
                "Dziwny jest tyn świat"
                Kery siedzi w nos
                Bliźni - niby brat
                A dostaniesz cios

Stodoła skiż pszonio sie nom niy zapoli
                Pryndzy skiż somsiada kerego to boli
                Że ktosik jest lepszy, wiyncyj szczyńścio mo
                A jego los "skrziwdzioł" - tako mu sie zdo
                Bestoż fakla chyci - łobyjście podpoli
                Szczyńśliwy niyszczyńściym kere z jego woli.
                • Gość: Leszek Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.04, 18:00
                  A jednak .....
                  ....... Dziwny jest ten swiat ....

Chyle czola .
                • Gość: Narożny Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 18:00
                  Smutno, straszno i naprawdę pusto.
                  • Gość: jd Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.01.04, 19:53
                    Gdy Niemen stratował w muzyce młodzieżowej w latach 60-tych, a potem także w
                    latach 70-tych, oficjalny świat kultury, i w ogóle dorośli mieli go często za
                    dzikusa i barbarzyńcę. Uwielbianie Niemena to był wtedy nie tylko zachwyt dla
                    muzyki, to było przeciwstawienie się rodzicom, mieszczuchom,
                    drobnomieszczuchom, szarej i sztywnej dorosłości. Jego ubiór, wygląd,
                    zachowanie, teksty piosenek, ekspresja (łącznie z wrzeszczeniem) były
                    przedmiotem sporów, awantur, rodzinnych kłótni, kompletnej pogardy i wzniosłej
                    wierności.
                    Cztery pierwsze płyty Niemena to były kamienie milowe polskiej piosenki, a
                    czwarta (Niemen Enigmatic z „Bema pamięci rapsod żałobny” i „Jednego serca”) to
                    najprawdziwsze dzieło sztuki. Najsłynniejszy „Dziwny jest ten świat” to chyba
                    nie był utwór muzycznie i artystyczne wybitny, a tekst Niemena był raczej
                    pretensjonalny, ale przez szczerość wykonania, otwartość i bezpośredniość,
                    przez zachowanie oraz wygląd i ubiór Niemena w Opolu stał się jednym z
                    najważniejszych wydarzeń socjologicznych i kulturalnych współczesnej Polski.
                    Później Niemen trochę wycofał się w cień, trochę jakby zdziwaczał także
                    muzycznie, co było oczywiście wyrazem jego klasy osobistej i artystycznej,
                    wierności i konsekwencji, nieschlebiania tanim gustom.
                    Chłopaki i dziewczyny, nie martwmy się za bardzo i nie zapomnijmy co jakiś czas
                    puścić sobie „Sen o Warszawie”, „Jednego serca”, „Wspomnienie” czy „Pod
                    papugami”.
                    • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 20:55
                      Płonie stodołę też.
                      Czy miał jakąś piosenkę o wędrowcach, czy cos takiego ?
                      Kiedy jest pogrzeb ?
                      • Gość: mamut Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.norampac.com 19.01.04, 20:58
                        szkoda... wielka strata dla polskiej muzyki...
                        • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 19.01.04, 22:34
                          Rita. Ta piosenka to " Bradiaga" czyli " Wluczega". Niemen mial w swojej
                          tworczosci sporo motywow wschodnioslowianskich. Tam sie przeciez urodzil...
                          • jar_ol Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 19.01.04, 23:21
                            ... koniec pewnej ery w naszej muzyce ...
                            ...szkoda . . .

Czemu cieniu odjeżdżasz ...
    • thor_tr Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 21.01.04, 09:58
      Szkoda Niemena.
      Czesław Niemen ma zostać skremowany w ten piątek w Poznaniu.Jego prochy zostaną
      rozrzucone.
      • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 20:15
        chyba słusznie - prawda ?
        • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 21.01.04, 22:29
          Gość portalu: rita napisał(a):

> chyba słusznie - prawda ?

Raczej tak. Niemen byl "wlasnoscia" calej Polski.
          Kilka miast, w tym Olsztyn, chce nazwac ulice Jego nazwiskiem. Bardzo sie
          ciesze z tych dzialan, ale dalej nie moge uwierzyc, ze juz Go nie ma.
          Pozostala muzyka i pytanie bez odpowiedzi " Czy mnie jeszcze pamietasz ???".
          • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 22:34
            powiem ci szczerze , że bardzo też to przeżywam, cały czas isedząc przy
            klawiaturce słucham jego piosenek - poczekaj wstawię stronę z nagraniami
            jest mi smutno, nie wiem dlaczego i jak to okresliś, ale umarła wraz z nim moja
            mlodość i fascynacja i wspomnienia, coś pękło, ale wiem , że trzeba się z tym
            pogodzić, daltego bpkw - nie przejmujmy się niczym, życie jak wiesz jest
            krótkie i trzeba godnie i ze swoją wolą przeżywać
            Mam tak samo jak ty miasto moje a w nim najpiękniejsze sny , najpiekniejsze dni
            • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 22:37

schlesien.nwgw.de/Dziwny_jest_ten_swiat.mp3
              schlesien.nwgw.de/Moje_Miasto.mp3
              może to nie ładnie, ale nic innego nie mogę zrobić jak tylko słuchać
              • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 21.01.04, 22:52
                Ricia. Niemen dla naszego pokolenia byl prawdziwa religia. Nidgy nie zapomne,
                jak robilismy z kumplami zrzutke na plastikowego "singla" - "Bema pamieci
                zalobny rapsod". Zaraz po zakupie na bazarze pobieglismu do kolegi, ktory mial
                wolna chate i Bambino... . To byla prawdziwa uczta duchowa.
                • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 22:56
                  a ja ci powiem , ze oprócz Czerwonych Gitar z okna pamiętnego domu w Olsztynie
                  słychać bylo też piosenki Niemena, na cały regulator
                  dobranoc
                  w naszym pokoleniu zostanie na zawsze w sercach
                  • brzoza Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 23.01.04, 08:20
                    Przeczytajcie ten wątek, chyba warto...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=10304729
                    • zbyszek07 Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 23.01.04, 14:29
                      Szkoda...
                      pokazal ze mozna spiewac inaczej...
                      :-(((
    • andulka7 Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 23.01.04, 14:39
      Do dzisiaj "Sen o Warszawie" uważam za najlepszą polską piosenkę. Bardzo lubię
      też "Pod Papugami" i "Wspomnienie" (tak się chyba nazywa...). To dziwne o tyle,
      że za twórczością Niemena ogólnie nie przepadam.
      • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 21:19
        żegnaj Niemenie
        • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 21:25
          Dziś w dwójce tv będzie wieoteka dorosłego człowieka - czy poświęcona będzie
          Niemenowi ?
          • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 22:53
            tak, miałam racje - jest program o Nim - zapraszam do II pr
            • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 26.01.04, 21:52
              Ostatni raz Niemena widzialem na zywo w olsztynskiej "Uranii". To byla
              pierwsza polowa lat 90-tych / ??? /. W pierwszej czesci koncertu Niemen
              prezentowal przede wszystkim utwory z plyty "Terra deflorata". Druga czesc to
              znane utwory z lat 60-80 - tych. Poza znakomitym koncertem utkwila mi w
              pamieci mala frekwencja publiki. Bylo mi bardzo przykro zwlaszcza, ze kilku
              moich znajomych tez zrezygnowalo z udzialu w koncercie.
              W drodze powrotnej z Olsztyna do Warszawy Niemen mial wypadek samochodowy,
              chyba w okolicach Mlawy.

• bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 27.01.04, 16:44

• Gość: rybak Weźmy każdy/-a białą świeczkę. Zostawmy dość miejs IP: 212.127.78.* 29.01.04, 13:23
                  Weźmy każdy/-a białą świeczkę. Zostawmy dość miejsa Rodzinie - nie napierajmy.
                  Cisza.
                  • Gość: rita Re: piątek godz.13.00 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.01.04, 20:31
                    słyszeliście, że w piątek o 13.00 wszystkie polskie stacje radiowe będa nadawać
                    piosenkę Dziwny jest ten świat - pieknie prawda ?
    • Gość: erbe Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 19:45
      :( - dziwny jest ten swiat
      • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.01.04, 21:11
        do usłyszenia Panie Czesławie
        • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 31.01.04, 23:11
          Legende polskiej muzyki wspolczesnej zegnala rodzina, przyjaciele-muzycy,
          wielbiciele i ...ktos tam z min. kultury. Sadzilem, ze oficiele odznacza
          posmiertnie Niemena. Wiem, ze dla Niego takie odznaczenia niewiele znaczyly:
          On nie tworzyl muzyki dla "orderow". Niemniej jednak odszedl wielki Polak i
          Polska jest Mu winna podzielowanie.

Czemu cieniu odjechales ???.
          • Gość: mamut Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.sympatico.ca 01.02.04, 08:51
            Masz racje ze nie dla pomnikow Niemen tworzyl muzyke...byl tak charakterystycznym i nietypowym artysta ze faktycznie nawet nie da sie go
            zaszudfladkowac posrod innych artystow polskich.... Takich artystow wielu sie nie spotykalo... NIe kazdemu sie podobal , ale nurt jego muzyki traca w
            tak wielu innych utworach muzycznych... jego zainteresowanie w uzyciu organ w polskiej muzyce rozrywkowej bylo scisle awangardowe... Zgadzam
            sie kompletni iz zaden order zwlaszcza przyznawany posmiertnie niewiele by znaczyl...ot kawal blachy ... ale zgadzam sie iz tego typu postac powinna
            byc w jakis sposob upamietniona... Pytanie jak? Moze jakas szkola muzyczna powinna przejac jego imie... co sadzi
    • Gość: S Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 08:54
      Nie lubiłem jego muzyki.
      • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 16.02.04, 21:59
        Dzis o godz. 22.25 w TVP-1 bedzie program poswiecony pamieci Czeslawa Niemena.
        • Gość: rita Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 22:03
          będzie bardzo dobry, bo widziałam urywek
          • bpkw Re: CZESLAW NIEMEN NIE ZYJE 16.02.04, 22:10
            Rita. Kiedy ostatni raz widzialas Niemena "na zywo" ???.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka