robert9924 13.12.07, 06:57 tego się nie da zapomnieć... Stan wojenny, a może są tacy co wspominają inaczej jak ja? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pupa12 Re: SW 13 grudnia 04.12.08, 19:23 Nie był taki straszny! a może inaczej wspominacie? Odpowiedz Link
pupa12 Born in the PRL 08.12.08, 18:02 Snake Charmer - Born in the PRL Gdzieś tak ze trzydzieści lat miała komuna, gdy przyszedłem na świat Spod lady wózek stanął w M3 W ponurym bloku z wielkich płyt Born in the PRL Choć świat był szary, liczyło się, Że kumpli masz na dobre i złe. Każdy na życie apetyt miał, Więc jakim było, takim je brał. Podbite oczy i zbite szyby, Korki z odpustu i wojny na niby, Zapach saletry i strzały z procy, W kapsle i grzyba granie do nocy. Born in the PRL O piątej rano stało mleko pod drzwiami, Vibovit w proszku jedliśmy garściami, Było coś prawie jak czekolada Była w woreczkach oranżada. Węgierskie znaczki, na puszki szał, Paczki z zachodu, gdy ktoś wujka miał, Para Relaxów i kreszowy dres, Chociaż z Pewexu Levisy śniły się. Born in the PRL Gdzieś facet z wąsem przeskoczył płot, Lecz nie wiedziałem, o co mu szło. A potem przyszedł grudniowy poranek, Próżno czekałem na Teleranek. SS-20 nas wzięły na cel, Gdzieś coś wybuchło, piliśmy płyn L Przy stole z bajki skończyło się, Ruscy odeszli, przyszło USA Dziś wielu mówi "To był syf, Teraz o wiele łatwiej żyć", Chociaż to prawda nie smucę się, Że dorastałem w PRL. Born in the PRL orientacja.wm.pl/teledyski/Snake-Charmer-Born-in-the-PRL-,59803 Odpowiedz Link
pupa12 27 lat temu 13.12.08, 18:07 Przypomnijmy na początek kilka faktów. 13 grudnia 1981 roku, na terenie całej Polski (wówczas Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej), na polecenie Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, wprowadzono stan wojenny. Trwał formalnie 586 dni, podczas których zginęło 91 osób, a 9 736 działaczy podziemia, w tym 313 kobiet, było internowanych. Odpowiedz Link
mw50 Program teraz my 24.11.09, 17:38 Gen. Jaruzelski o stanie wojennym: Ubolewam, żałuję, przepraszam Warszawa. W programie "Teraz My" w TVN Wojciech Jaruzelski wysłuchał trzech historii osób dotkniętych przez okrucieństwa stanu wojennego. Generał nadal jest przekonany, że jego decyzja o wprowadzeniu 13 grudnia 1981 roku stanu wojennego była słuszna i nie plami jego honoru. www.agency.tvn.pl/pl/video/gen-jaruzelski-o-stanie-wojennym-ubolewam--zaluje--przepraszam,4421 Odpowiedz Link
pupa12 13 grudnia 1981 roku 05.12.09, 14:08 13 grudnia 1981 roku – dzień wprowadzenia w Polsce stanu wojennego - to data, która odcisnęła piętno na życiu milionów Polaków. Jak Wy zapamiętaliście ten dzień? Czekamy na Wasze wspomnienia w serwisie Dziennikarstwo Obywatelskie.wiadomosci.onet.pl/2089070,135,item.html Odpowiedz Link
pupa12 Re: 13 grudnia 1981 roku 09.12.09, 18:11 Wszystko zaczęło się wieczorem 31 sierpnia 1980 r. telewizja pokazała uroczystość sygnowania porozumień Międzyzakładowej Komisji Strajkowej w Gdańsku z Wałęsą na czele z komisją wicepremiera Jagielskiego. W parafowanym dokumencie władza uznała postulaty strajkowe z żądaniem powołania „niezależnych, samorządnych związków zawodowych” na czele. Rozmowa z Dariuszem Piotrowiczem, nauczycielem z Gimnazjum nr 1 w Działdowie, historykiem i specjalistą od historii współczesnej. tygodnikdzialdowski.pl/aktualnosc-384-stan_wojenny_na_dzialdowszczyznie.html Odpowiedz Link