Dodaj do ulubionych

MPK i czeslaw

26.01.04, 10:21
Nie uwazacie ze proba wyeliminowania konkurencji MPK to jakas transakcja
wiazana?
W koncu to m.in. MPK pokrywalo dlugi za cześkowe jubileuszowe szalenstwo. a
teraz nadchodzi czas rewanzu:)
Obserwuj wątek
    • being28 Re: MPK i czeslaw 26.01.04, 14:11
      I MPEC tez chca sprzedac. Pewnie sprzedadza jak najszybciej za najmniejsza
      kase, zeby zapchac dziure.

Problem MPK mozna latwo rozwiazac. Po prostu zamknac wszystko i 5 mln zl co
      roku do przodu.
      • alf23 Re: MPK i czeslaw 26.01.04, 16:51
        Na dowód otępienia umysłowego szefostwa MPK niech posłuży mój dzisiejszy
        przypadek:
        7:58 Planowany przyjazd autobusu - nie przyjeżdża
        8:00 w kierunku pętli mknie 9-tka (stoję na 2 przystanku od F-ki Mebli) - "to
        pewnie ta spóźniona" pada z ust przystankowiczów
        ...mijają kolejne minuty, nic.
        8:18 jedzie ten sam autobus! - "Do zajezdni"
        8:31 zabieramy się kolejnym kursem po ponad pólgodzinnym oczekiwaniu przy -
        15st.C
        Dysponując autobusem na pętli, GPS'em, łącznością radiową co można byłoby
        zrobić aby ulżyć w podobnych przypadkach cierpieniom pasażerów? Forumowicze już
        wiedzą, ale jakiś tłok z MPK widocznie nie, więc napiszę mu to:
        Pogonić kierowcę, aby przed fajrantem zrobił jeszcze jeden kurs, a w
        międzyczasie zorganizować nowy pojazd!!!

Korzystając z okazji, ja i moje zatoki chcielibyśmy podziękować dyrekcji MPK za
        nadchodzące wielkimi krokami przeziębienie.
        Pozdrowień od spóźnionych na egzaminy studentów cytował nie będę.
        • Gość: zgryźliwy Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 07:05
          Miałbyś swoją bryczkę to wiedziałbyś, że autobus przy takim mrozie też
          ma prawo zamarznąć. Trochę wyobraźni.
          • alf23 Re: MPK i czeslaw 27.01.04, 17:41
            Gość portalu: zgryźliwy napisał(a):

> Miałbyś swoją bryczkę to wiedziałbyś, że autobus przy takim mrozie też
            > ma prawo zamarznąć. Trochę wyobraźni.
            Kolega chyba w MPK pracuje, co? Właśnie na tym przykładzie widać jakim
            skostniałym molochem jest ta firma. Żadnego twórczego myślenia. Najlepiej co
            roku do kasy miasta po dotację i z głowy.
            • Gość: zgryźliwy Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 07:24
              Możesz sobie człowieku twórczo myśleć. Powodzenia. A sprzęt jest taki jaki
              oferuje producent. Przeskocz to. dostaniesz Nobla.
              • alf23 Re: MPK i czeslaw 28.01.04, 17:55
                Gość portalu: zgryźliwy napisał(a):

> Możesz sobie człowieku twórczo myśleć. Powodzenia. A sprzęt jest taki jaki
                > oferuje producent. Przeskocz to. dostaniesz Nobla.

No Królak albo Skoneczny się odzywa jak nic! Brak mocy przerobowych, awaryjny
                tabor, "jest zima to musi być zimno"...itp. Typowo socjalistyczna gadka.
                Jeszcze do tego ci paskudni pasażerowie, tylko ich wozić i wozić w dodatku
                punktualnie.
                • Gość: zgryźliwy Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 15:19
                  Nie zniżę się do Twojego poziomu. Nie trzeba być Królakiem czy Skonecznym żeby
                  trzeźwo patrzeć na polski grajdołek.
                  Racjonalne myślenie to chyba Twoja nie najmocniejsza strona.
                  Żegnaj. Szkoda mojego czasu kapitalisto.
                  Powodzenia w prowadzeniu własnej firmy.
      • janeka Re: MPK i czeslaw 31.01.04, 17:53
        Przypuszczam ,że mpk nie potrzebuje tych środków to nie jest dotacja to jest
        refundacja ulg za przejazdy ulgowe studentów, uczniów ,rencistów.
        Odsyłam do informacji z mediów nt. jak prezydent Warszawy walczy o
        odszkodowanie od skarbu państwa za przyznane ulgi argumentując to tym ,,skoro
        ktoś ustanawia (daje ) w prezencie ulgowe przejazdy to powinien wrefundować
        dla przewoźnika straty do jakich doprowadził wskutek swoich decyzji,,
        To jest sedno sprawy.
    • Gość: bolmag Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 07:00
      Mówilibyście inaczej gdybyście interesowali się tematem. Problem dotyczy
      niezgodnego z prawem wydawania zezwoleń na przewozy na terenie miasta.
      Pisano o tym wcześniej w Olsztyńskiej.
      • Gość: Ferdymand Re: MPK i czeslaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 09:07
        Czytaj ze zrozumieniem. Co jest niezgodne z prawem? Problemem jest niewydolne
        MPK w które trzeba pompować miliony złotych. (A mimo tego nie wytrzymuje
        konkurencji z prywatnymi przewoźnikami.)
        • Gość: bolmag Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 07:22
          Ty nic nie rozumiesz. Zobacz ile ludzi jeździ za darmo,ile płaci połowę bo tak
          urzędnicy zadecydowali. Gdybyś znał prawo to wiedziałbyś byś, że ten kto
          przyznaje ulgę powinien ją wykupić. Tak funkcjonują PKS i PKP. Prywatni
          przewoźnicy nie wpuszczają bez biletu. To jest przyczyna. Trochę więcej
          wnikliwości i dopiero zabieraj głos. Wyrazy szacunku.
          • Gość: * Re: MPK i czeslaw IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 12:09
            Czy to ma uzasadniać konieczność finansowania przez mieszkańców tego miasta
            nieudolności urzędników ratuszowych? Dla tego niezbędna jest tu konkurencja a
            nie finansowanie wiecznie kulejącego MPK czy tez notorycznie popełnianych
            własnych wielu innych błędów. Dla takich działań miastu Ratusz jest po prostu
            nie potrzebny.
            • Gość: bolmag Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 14:46
              Konkurować można tylko na równych zasadach.
              • being28 Re: MPK i czeslaw 28.01.04, 14:53
                To MPK musi sie zmienic!!! Czemu ludzie jezdza OKejkami? Czemu z Jarot busik
                zawsze jest pelny, a Ikarusy jezdza puste? Czemu MPK zajmuje sie busikami
                jezdzacymi do Lidzbarka? Moze niech sie najpierw zajma syfem u siebie, a potem
                poszukaja na zewnatrz. Autobusy sa stare, trasy koszmarne, zimno.

Ale mordki w MPK i Ratuszu bede zwalac na przystanki, studentow, uczniow.
                Najlepiej dla MPK to wycofac wszystkie autobusy i zyc z samych dotacji
                miasta...
                • Gość: bolmag Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 08:23
                  Aż żal Cię słuchać reformatorze od siedmiu boleści.
                  Jeszcze jeden spec od spraw komunikacji. Na pewno też
                  bardzo dobrze znasz się na oświacie i sprawach drogowych (tu też
                  najwięcej specjalistów).
                  Powodzenia. Szkoda mi czasu dla Ciebie.
                  (Az mnie ciarki przechodzą, że mam razem z Tobą wejść do Unii).
                  • ol4 Re: MPK i czeslaw 29.01.04, 09:32
                    Gość portalu: bolmag napisał(a):
                    > (Az mnie ciarki przechodzą, że mam razem z Tobą wejść do Unii).

Odezwal sie europejczyk rodem z Myszyńca czy inszej wiochy.
                  • being28 Re: MPK i czeslaw 29.01.04, 11:29
                    Wyjedz kiedys z Olsztyna i zobacz jak wyglada komunikacja w innych miastach.
                    Moze wtedy zmienisz zdanie. W Poznaniu jest tyle linii nocnych co w Olsztynie
                    dziennych. Maja nowe autobusy, z okolicznych miejscowsci dojezdzaja normalne
                    autobusy i wszystko jest OK. Ze Swarzedza jezdzi kilka linii obsugiwanych
                    przez niskopodlogowe Solarisy. Tam daja sobie rade, a w Olsztynie 20-sto
                    letnie Ikarusy na linii nr 15. I zawsze za malo pieniedzy, winni wszyscy tylko
                    nie MPK.
                    • Gość: bolmag Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 15:09
                      Nim zaczniesz porównywać sprawdź zasady działania. Tam miasto płaci tak jak
                      powinno. Sprawdź za co kupili te Solarisy. Tam nie taką kasę dostają. Problem
                      wcale nie leży po stronie MPK. Gdybyś znał cyfry nie oskarżałbyś tak pochopnie.
                      • being28 Re: MPK i czeslaw 29.01.04, 19:28
                        To niech sie MPK zajmie OKejkami, zmieni rozklady jazdy. Wystarczy poczytac,
                        nawet w internecie. Ludzi pisza i pisza. A MPK ma to gdzies.
                        Psioczysz na ulgi, a zauwaz ilu uczniow i studentow jezdzi autobusami. Placa
                        polowe, ale to zawsze cos.
                      • Gość: Ed Re: MPK i czeslaw IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.01.04, 18:24
                        Gość portalu: bolmag napisał(a):

> Nim zaczniesz porównywać sprawdź zasady działania. Tam miasto płaci tak jak
                        > powinno. Sprawdź za co kupili te Solarisy. Tam nie taką kasę dostają.
                        > Problem wcale nie leży po stronie MPK. Gdybyś znał cyfry nie oskarżałbyś tak
                        > pochopnie.
                        Chyba nie potrzebnie sie unosisz. Problem polega na tym, że nie ważne jest,
                        jakie ma wyobrażenie o sobie firma (w ogólnym tego słowa znaczeniu) MPK, ale
                        jak spełnia swoją rolę, do której została powołana. Gra w duplex z Urzędem
                        typu - mamo chwalą nas, wy mnie a ja was - nie załatwia naprawdę niczego poza
                        budowaniem własnego wątpliwego samozadowolenia. Wierzę, że ocena społeczna
                        może być przykra. Ale jeżeli mam jechać lepiej i taniej, nie będę wybierał
                        gorzej i drożej. Na prawdę nie interesuje mnie, czy logika planowania
                        centralnego dyktuje komuś inne pojęcia bardziej dostosowane do własnych
                        oczekiwań, niż rzeczywistości. Nie dziw się, że klient płacąc w sklepie za
                        cukier, nie chce wychodzić niego wychodzić z solą. Dyktat Urzędu oczekuje po
                        prostu rynkowej konkurencji. Odczuł tu również MPEC mimo wszechmocnej pomocy
                        ratuszowych. Za to, co jeszcze wciśnięto podległym placówkom, ponosimy wszyscy
                        dodatkowe koszty wyliczalne w złotówkach.
                        A może by tak sprywatyzować MPK wyjmując z rąk możliwość trwonienia zasobów i
                        tak skromnego miejskiego budżetu?
                        Proszę jednak konieczność wywołania przez bezradnych radnych uchwały podobnej
                        do ustawy w USA z 1924 r. w sprawie przeciwdziałania praktykom
                        monopolistycznym. Kolejny knot w postaci Komitetu (czy jak to sie tam nazywa)
                        Antymonopolowego na szczeblu krajowym wlożyć należy między bajeczki dla
                        łatwowiernych dzieci. Gdzież Ci działacze, których Wałęsa podbudowywał
                        hasłem "brania sprawy we własne ręce". Gdzież Ci działacze spod znaku "S" w
                        MPK szermujący hasłem, kto nie pracuje lub nie potrafi pracować, ten nie je?
                        Czy nie uważasz, że bardziej racjonalnym od płaczu jest po prostu zwykła
                        rzetelna i świadoma praca spójna z celem firmu i uwrunkowaniami rynku?
                        Gość "*" w krótkim poście chyba dokonał właściwej oceny.
                • Gość: bolmag Re: MPK i czeslaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 08:26
                  Dotacje???? Przyznający ulgi powinien za nie zapłacić. Za Ciebie również.
                  • Gość: * Re: MPK i Czeslaw IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 14:05
                    Tu przyznaję Ci pełną rację. Kto ma gest, to niech płaci za niego. Natomiast co
                    do konkurencji, to MPK jest przedsiębiorstwem powiązanym kapitałowo z miastem i
                    funkcjonuje zgodnie z ratuszową wyobraźnią i jego umiejetnościami
                    organizacyjnymi. Stwórzcie spółkę kapitałową i zacznijcie pracować na zasadach
                    konkurencji a nie narzekać na nią. Oczekiwanie na wymyślenie jakiegoś prochu
                    czy medicum rarytasum jest raczej płonne. Jeżeli wybieracie funkcjonować w tej
                    przeciąganej "Żumie do Gucia", to nie szukajcie winnych w konkurencji, która
                    najczęściej zaczynała od własnych rąk i przynajmniej paru szarych komórek pod
                    włosami.
    • prezes.kwiatkowski Dziekujemy MPK za odpowiedzi 29.01.04, 15:33
      Jak można łatwo zauważyć koledzy bolmag i zgryźliwy piszą o tej samej porze
      każdego dnia i jednoczesnie chwala mpk. Dziekujemy MPK za udział w dyskusji!!
      • Gość: bolmag Re: Dziekujemy MPK za odpowiedzi IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.04, 16:25
        Pudło.
        • alf23 Re: Dziekujemy MPK za odpowiedzi 29.01.04, 19:39
          Bolmag/Zgryźliwy czas na zjazd do bazy!
      • Gość: X Re: Dziekujemy MPK za odpowiedzi IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 08:52
        Panie prezesie.kwiatkowski.
        Cięzko jest przełknąć gdy czekamy na krwiożerczą krytykę
        a spotykamy coś przeciwnego.
        Ups. Zacznę chwalić to i mnie Pan zatrudni w MPK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka