Gość: Ed IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:07 www.republika.pl/katedr/olsztyn2.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:20 dobra stronka, jak klikniesz na powrót do strony głównej jest więcej zdjeć z tramwajem i są piękne stare zdjecia Olsztyna ale dałabym glowę, że ul. Partyzantów nie jechały tramwaje - nigdy, szczególnie kolo nr. 81 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:38 Ulicę Partyzantów obsługiwały dwie linię tramwajowe. Jedna początek tej ulicy a druga jej koniec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:47 i prawda jest taka, że wzdłuż tej ulicy nie jeżdziły tramwaje, ale były piękne parady i defilady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:50 Pierwszą taka paradę, jaką zapamietałem w Olsztynie, to był pochód 1-majowy, który otwierał Koszałek-Opałek z wielkim kałamarzem atramentu i jeszcze większym piórem. Gęsim oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:53 piekne to były padary ............ nie wiem dlaczego jedne sie kończyły przy szubieniczch, a inne gdzieś na stadionie - ciekawe od czego to zlaeżało - gdiz skączą paradę , od Koszałka Opałka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:01 Trudno mi na takie pytanie odpowiedzuieć. Myślę jednak, że zależalo to chyba raczej od fantazji i pomysłowości władz. W późniejszych latach (kiedy byłem już harcerzem - hi) - po przemarszu przez miasto pochody 1-majowe na stadionie otwieraliśmy sygnałem na fanfarach :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:09 przejdzmy lepiej do tramwajów jest tam piekne też zdjęcia Wysokiej Bramy, takie prawdziwe - bo dzisiejsza Wysoka Brama wydaje mi sie taka sztuczna, taka pod publiczkę , kiedy w tamtych czasach to było takie naturalne - sam spójrz na zdjecia, zobacz na kamienice, w każdej jakiś sklep, czuć tętniące życie ale to nie oznacza, że mnie sie teraz Olsztyn nie podaoba, podoba mi się , ale już nie tak pachnie. tęsknisz za tramwajami czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:28 Prawdę mówiąc z chęcią przejechał bym się olsztyńskim tramwajem :o)) Myslę, że aż taki odosobniony w tej kwestii bym chyba nie był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:35 szkoda , że szyny rozebrali, taką jedną trasę to powinni zostawić - wszedzie sa tramwaje, ja w Krakowie mam i się je chwali, a u was nie ma - kto temu jest winny ? Kto mi je zabrał ? i dlaczego ? Pamietam, że miasta to poznawalo się po kolorach tramwajów i to było pierwsze wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.ec.pl / *.ec.pl 19.03.04, 22:19 > ale dałabym glowę, że ul. Partyzantów nie jechały tramwaje - nigdy, szczególnie > > kolo nr. 81 Moze sie myle, ale tak na szybko: falsz i racja. Wydaje mi sie, ze Partyzantow jezdzily: od Dworca do skrzyzowania z Dabrowszczakow i od wiaduktu (Jakubowa) do 1 Maja. Kolo nr 81 zdaje sie nie jezdzily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:24 tak, napewno tak było, jestem swiadkiem w tej sprawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.ec.pl / *.ec.pl 19.03.04, 22:32 Zazdroszcze :o) Moj kontakt z olsztynskimi tramwajami ograniczyl sie do uscisniecia toru przebijajacego przez asfakt pod wiaduktem na koncu Grunwaldzkiej ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:40 detritus - chciałbyś być na moim miejscu :))))))))))))) ja Tobie zazdroszczę , bo nie wiem co zrobić z tramwajami , których nie ma ? Odpowiedz Link Zgłoś