Dodaj do ulubionych

Tramwaje w Olsztynie

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:07
www.republika.pl/katedr/olsztyn2.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:20
      dobra stronka, jak klikniesz na powrót do strony głównej jest więcej zdjeć z
      tramwajem i są piękne stare zdjecia Olsztyna

ale dałabym glowę, że ul. Partyzantów nie jechały tramwaje - nigdy, szczególnie
      kolo nr. 81
      • Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:38
        Ulicę Partyzantów obsługiwały dwie linię tramwajowe. Jedna początek tej ulicy a
        druga jej koniec :)
        • Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:47
          i prawda jest taka, że wzdłuż tej ulicy nie jeżdziły tramwaje, ale były piękne
          parady i defilady :)
          • Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:50
            Pierwszą taka paradę, jaką zapamietałem w Olsztynie, to był pochód 1-majowy,
            który otwierał Koszałek-Opałek z wielkim kałamarzem atramentu i jeszcze
            większym piórem. Gęsim oczywiście :)
            • Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 21:53
              piekne to były padary ............
              nie wiem dlaczego jedne sie kończyły przy szubieniczch, a inne gdzieś na
              stadionie - ciekawe od czego to zlaeżało - gdiz skączą paradę , od Koszałka
              Opałka ?

• Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:01
                Trudno mi na takie pytanie odpowiedzuieć. Myślę jednak, że zależalo to chyba
                raczej od fantazji i pomysłowości władz. W późniejszych latach (kiedy byłem już
                harcerzem - hi) - po przemarszu przez miasto pochody 1-majowe na stadionie
                otwieraliśmy sygnałem na fanfarach :o))
                • Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:09
                  przejdzmy lepiej do tramwajów

jest tam piekne też zdjęcia Wysokiej Bramy, takie prawdziwe - bo dzisiejsza
                  Wysoka Brama wydaje mi sie taka sztuczna, taka pod publiczkę , kiedy w tamtych
                  czasach to było takie naturalne - sam spójrz na zdjecia, zobacz na kamienice, w
                  każdej jakiś sklep, czuć tętniące życie
                  ale to nie oznacza, że mnie sie teraz Olsztyn nie podaoba, podoba mi się , ale
                  już nie tak pachnie.
                  tęsknisz za tramwajami czy nie ?
                  • Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:28
                    Prawdę mówiąc z chęcią przejechał bym się olsztyńskim tramwajem :o))
                    Myslę, że aż taki odosobniony w tej kwestii bym chyba nie był?
                    • Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:35
                      szkoda , że szyny rozebrali, taką jedną trasę to powinni zostawić - wszedzie sa
                      tramwaje, ja w Krakowie mam i się je chwali, a u was nie ma - kto temu jest
                      winny ? Kto mi je zabrał ? i dlaczego ?
                      Pamietam, że miasta to poznawalo się po kolorach tramwajów i to było pierwsze
                      wrażenie
      • Gość: detritus Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.ec.pl / *.ec.pl 19.03.04, 22:19
        > ale dałabym glowę, że ul. Partyzantów nie jechały tramwaje - nigdy,
        szczególnie
        >
        > kolo nr. 81

Moze sie myle, ale tak na szybko: falsz i racja. Wydaje mi sie, ze Partyzantow
        jezdzily: od Dworca do skrzyzowania z Dabrowszczakow i od wiaduktu (Jakubowa)
        do 1 Maja. Kolo nr 81 zdaje sie nie jezdzily.
        • Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:24
          tak, napewno tak było, jestem swiadkiem w tej sprawie :)
          • Gość: detritus Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.ec.pl / *.ec.pl 19.03.04, 22:32
            Zazdroszcze :o)
            Moj kontakt z olsztynskimi tramwajami ograniczyl sie do uscisniecia toru
            przebijajacego przez asfakt pod wiaduktem na koncu Grunwaldzkiej ;o)
            • Gość: rita Re: Tramwaje w Olsztynie IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 22:40
              detritus - chciałbyś być na moim miejscu :)))))))))))))
              ja Tobie zazdroszczę , bo nie wiem co zrobić z tramwajami , których nie ma ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka