yadol 05.04.11, 09:41 i postuluję aby każdy polski poseł objęty był obowiązkiem badań psychiatrycznych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jhg Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.dynamic.mm.pl 05.04.11, 11:22 Kiedyś, nawet dawno temu, mieszkałem na Śląsku. Przyjaźniłem się tak z ludnością napływową (taka jak ja) i ze Ślązakami. Przyjąłem dwie zasady: Po pierwsze, nie usiłowałem mówić ich gwarą, choć bardzo mi się podobała, bo w niej jest dużo prostoty i szczerości. Po drugie, nie mówiłem z nimi po niemiecku, choć język ten był używany (w najbliższym sklepie panie mówiły ze mną po polsku, ale resztę wydawały licząc po niemiecku). Nie komentowałem tego. Nasłuchałem się sporo opowieści o tym, że nie tak sobie wyobrażali swój udział w Polskości i dziś ich doskonale rozumiem, bo sytuacja nie poprawiła się. Rozumiem, że w poszukiwaniu dobrego wyjścia pojawiły się wszystkie opcje, ale generalizowanie jednej jest nieuprawnione i krzywdzące. I dziwię się Prezesowi, że aż tak go porąbało. Wykorzystuje niezadowolenie biednych regionów i napuszcza naród na Ślązaków. To jest przykład do jakiego znikczemnienia dobrnęła nasza polityka. I dziwicie się, że mówiłem o przywykaniu do życia z potworem. I co teraz? Przecież On swoich przekonał, a my nie wiemy, co z tym zrobić. Dlatego mam prośbę do dawnych przyjaciół Ślązaków, żeby wyszli nam naprzeciw, żeby zrozumieli, że jesteśmy zawstydzeni i sparaliżowani tak dalece, ze nie wiemy, co z tym „podrzutkiem” zrobić. Komu dać go na wychowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
niepokojacy Wole Slazakow od PiSdzielcow 05.04.11, 11:27 Bo to normalni ludzie sa.I bardzo pracowici. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 15:42 Nie wiem w czyim imieniu się wypowiadasz, bo nie w moim. Najlepiej daj na msze i na kolanach przeproś Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 15:47 A jestem urodzony na śląsku i tam przez kilka lat tam mieszkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorguś Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.11.224.179.static.etheric.net 05.04.11, 17:54 Takim „Ślązakom”, którzy urodzili się na Śląsku, a dokładnie w Jaworznie (Akcja „Wisła”) to ja współczuję, ale proszę, żeby raczej na temat Ślązaków nie zabierali głosu. Czas pozbyć się ślepej nienawiści. Czas powiedzieć jak zrobił to Kongres Związku Ukraińców w Polsce w 1997: „Przebaczamy i prosimy o przebaczenie”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 18:30 Tak tylko że ja a właściwie moi rodzice wyprowadzili się ze Ślaska do Poznania z własnej inicjatywy i nikt ich nie wysiedlał. A jeżeli chodzi o pochodzenie to jeden z moich dziadków był Niemcem a z drugiej strony był czeskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Pozdrawiam Śląsk 06.04.11, 21:21 Nie musisz nam tu udowadniać że niektórzy niczego tak nie lubią, jak żyć w zakłamaniu. Jeżeli robisz tu za Niemca, to pomyliłeś klientelę. Co do powiedzenia o Śląsku czy o Ślązakach mają ludzie o pokroju poczynając od Kaczyńskiego a kończąc na Dziwiszu? Ślązacy nie raz dawali już sobie radę bez wytwarzania sztucznych problemów a tym bardziej bez porad nawiedzonych narodowców. Ślązacy mają takie samo prawo czuć się Ślązakami jak i Polakami czy Europejczykami. W chwili, gdy Europa się zcala, wszelkie ruchy autonomiczne, czy separatystyczne stają się pewnym anachronizmem. Szowinizm nacjonalistyczny PiS ze swoim językiem pogardy, wykluczenia, żyjącym konfliktami czy animozjami lokalnymi z wypowiedziami nie jednokrotnie przypominającymi charakter niemal rasistowski wymaga zdecydowanego przeciwdziałania. Nie jestem Ślązakiem i poza kilkoma znajomymi nie mam praktycznie nic wspólnego ze Śląskiem, ale cieszy mnie, że istnieją w Polsce ludzie, dumni ze swej kultury i regionu. I nie jest to ważne, czy to Śląsk, czy Kaszuby, czy Warmia. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhg Do @ jak do @nalfabety! IP: *.dynamic.mm.pl 05.04.11, 16:57 Wypowiadam się w imieniu tych, którzy odczuwają podobnie jak ja. Ty już zgłosiłeś swoje votum separatum i sprawa jest jasna. Nie zamierzam przepraszać, bo to nie ja narozrabiałem. Czuję dyskomfort i dlatego za Kennedym powtarzam: I am Silesian. Na wszelki wypadek po angielsku, bo licho nie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zambi Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 21:48 Nie wpieprzaj się bo to jest wątek dla towarzystwa wzajemnej adoracji. Jak masz inny pogląd to załóż swój wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Do @ i jego PiS-company IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 19:23 Rozumiem @, że jednoznacznie wyłączasz się ze stanowiska i myśli, które przedstawił nam w swojej wypowiedzi JHG w stosunku do chamstwa politycznego, jakie uprawia Kaczyński ze swoim dogorywającym PiS-em nieustannie wywołującym jakieś wojny. Przypuszczam, że gdyby Kaczyński ogłosił kolejny swój hit o płaskości ziemi, z takim samym przekonaniem walił byś i w ten bęben. Aż ciśnie się na usta stary skecz niezapomnianego Jacka Fedorowicza o Koledze Kerownyku (z Koleżankom Mażonkom oczywiście). Łącznie z niedawnym artykułem Mazowieckiego doskonale to odzwierciedla poziom "spisienia" i jego wpływu na proste postrzeganie świata. O modłach słusznie piszesz, tylko kierujesz je nie w tę stronę. KK nie tak dawno zorganizował akcję pod hasłem: Galileusz, czyli Galileo Galilei, nie spłonął na stosie za to, że był zwolennikiem heliocentrycznej budowy świata i teorii Mikołaja Kopernika, o co (spalenie na stosie, nie rozum) niesłusznie przez ignorantów był posądzany tenże KK. W tym celu zaangażowano równie "oświeconą" młodzież, wydrukowano napisy na koszulkach, pokazano w telewizji podkreślając, w jaki to sposób niektóre środowiska bronią "swojej" prawdy. O tym, że włoski uczony i filozof Giordano Bruno 17 lutego 1600 został publicznie spalony na stosie jako heretyk za podobne herezje nie mieszczące się w doktrynie dogmatycznego katolicyzmu, nie było już ani słowa. Ale kto by tam przecież w tym środowisku zwracał uwagę na takie drobne szczegóły. Znaleźliście sobie kolejne słońce chyba w ślad za tym Słoneczkiem Karpat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczoryjski Re: Pozdrawiam Śląsk 05.04.11, 14:03 Czy jako pracodawca tego konusa mam prawo zażądać aby zbadano go przez biegłych psychiatrów ? Jako obywatel płacący podatki i widzący , że pieniądze te idą w części na fanaberie chorego dekla zamiast dla przykładu na leczenie dzieci mam prawo powiedzieć że mam tego dosyć. Ci , którzy głosowali na pis powinni się dobrze nad tym zastanowić. Ktoś ich kosmicznie ośmiesza. Spot telewizyjny o beznadziejnej zawartości (jakieś dzieło ?) jest opłacany z naszych, publicznych pieniędzy , przeznaczonych na finansowanie takich menelii i budzi tylko zdziwienie graniczące ze wstrętem. Pozdrawiam Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adg Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 22:40 Ślązak w TVN24 powiedział: "Wy Polacy...". Mówił do Ciebie, czy w Twoim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhg Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.dynamic.mm.pl 05.04.11, 14:20 Jest jeszcze jeden beznadziejny aspekt tej całej sprawy. Sytuacja psychiczna naszych trolli pijących z dzióbka Prezesa. W tej chwili nie do pozazdroszczenia. A jest to możliwe zawsze wtedy, kiedy własne zdanie sprzedało się na usługi szaleńców. Osobiście sądzę, że tak podły to nawet kecaw nie jest, żeby pławił się w zadowoleniu i przekonaniu słuszności słów Prezesa. Sądzę jednak, że zapije się zamiast przyznać rację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joi Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.11, 15:22 jestem bardzo ciekaw co jeszcze zalęgnie się w tym chorym czerepie i ile jeszcze takich numerów będzie mógł usprawiedliwić w swym sumieniu tępy kaczy elektorat jutro może ogłosi się papieżem , jedynym i jedynie prawdziwym ? albo ogłosi , że to on z bratem samotnie i jak bohater obalił komunę w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsz Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 17:09 Jarosław Kaczyński - wielki prekursor przemian ;D www.youtube.com/watch?v=HaDZ9AV_BmI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam PO! Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 22:14 Za to ci z PO to hiperr - hipokryci. Ale czego się nie robi dla władzy! "Dokument jest rządową opinią na temat ustawy nadającej mowie śląskiej rangę języka regionalnego. Ustawa zakłada, że język mógłby być nauczany w szkołach, a nazwy miejscowości pisane podwójnie: po polsku i po śląsku. Pracuje nad nią śląski poseł PO Marek Plura. Klub PO w marcu ubiegłego roku wysłał projekt do zaopiniowania w MSWiA. Odpowiedź nie pozostawiła na nim suchej nitki. „W przypadku próby podniesienia dialektu śląskiego do rangi odrębnego języka istotną rolę mogą odgrywać ambicje polityczne” – napisał wiceminister Piotr Stachańczyk. Dodał, że mowa śląska nie jest językiem, a dialektem i zestawił ją z językiem mołdawskim, sztucznie stworzonym po proklamowaniu sowieckiej Mołdawii. Przestrzegł też przed konsekwencjami uchwalenia ustawy. „Takie działania przez część obywateli naszego kraju mogłyby być odebrane jako sztuczne dzielenie obywateli i prowokowanie oraz podsycanie sztucznych separatyzmów” – napisał." tvp.info/informacje/polska/mswia-tez-ostrzegalo-przed-separatyzmem/4274393 Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Pozdrawiam Śląsk 05.04.11, 22:54 i bardzo dobrze, tylko my tu menelu piszemy o jebanym kaczorze, któremu pod chorym deklem rodzą się niebezpieczne dla Polski i Polaków pomysły psychola, o pelatformie mamy podobne zdanie co o pisie lebiego tak jak w pierwszym poście tego wątku zwracam uwagę na potrzebę badań psychiatrycznych partyjnych gwiazdorów aby uniknąć takiego psychodelicznego cyrku za nasze pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 20:42 Nie mając nic do powiedzenia, odwołuje się do Platformy tak jak Rosjanie do losu Murzynów w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adg Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 22:45 Obrażasz mnie i znieważasz z powodu moich przekonań politycznych - jestem kaczym elektoratem. Informuję Cię, że jest to karalne i o powyższym zawiadamiam prokuraturę. Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Pozdrawiam Śląsk 05.04.11, 22:56 ty kecawo nie jesteś żadnym elektoratem , ty jesteś tylko niegęstym glutem, elektorat to dla ciebie mendo za trudne słowo wypie...j mendo z forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adg Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 23:36 O Twoim poście znieważającym mnie powiadamiam prokuraturę. Zgodnie z prawem nikt nie może być dyskryminowany, ani znieważany za swoje przekonania polityczne. Szkoda mi Ciebie. Wydaje mi się, że jesteś pod wpływem jakiś środków, może się mylę, ale nikt zdrowy psychicznie nie używa wulgaryzmów w stosunku do nieznanych mu osób tylko dlatego, że mają inne przekonania polityczne. Z doświadczenia zawodowego wiem, że taką agresję jak ty przejawiają osoby z rodzin patologicznych i niedostosowane społecznie bądź psychicznie chore. Jeśli potrzebujesz pomocy to spróbuj o nią poprosić odpowiednie instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joi Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 00:05 kecawo ty pojebie , nie rozumiesz po polsku ? wszyscy ci kretynie tu w kółko powtarzają: WYPIERDALAJ Z TEGO FORUM a ty menelu zawszony nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pała czesława Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.11, 09:15 Skąd ty się pojebie kecawo wziąłeś ? Po co ty żyjesz i dla kogo ? Czy ty wiesz jakim śmieciem jesteś ? Choćbyś zmieniał nicki co minutę to i tak łatwo poznać że to twoja sku...ała ręka pisała ! Składaj szybko do prokuratury te swoje doniesienia hooju ! Chcemy cię bardzo poznać ! Nie mogę się doczekać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adg Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 18:15 W związku ze znieważeniem mnie za moje przekonania polityczne wpłynęło zawiadomienie do odpowiedniego Komisariatu Policji w Gdańsku (zgodnie z właściwością). Po ustaleniu przez Policję adresu dokonania wpisu i danych osób, które mnie znieważyły do odpowiednich Sądów (zgodnie z właściwością popełnienia przestępstwa) zostanie skierowany akt oskarżenia. "Troszeczkę" przedobrzyłeś w swojej nienawiści. Czuję się zastraszona, znieważona i zaszczuta. Dodatkowo zabraniasz mi publicznych wypowiedzi gwarantowanych Konstytucją. Nie wiem czemu tak mnie znieważono, na forum mojego rodzinnego miasta. Wytłumaczysz to przed Sądem. Ponieważ jestem funkcjonariuszem państwowym, a mój nick jest powszechnie znany, będę domagać się odpowiedniego do krzywdy zadośćuczynienia. Do zobaczenia w realu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Pozdrawiam Śląsk 06.04.11, 20:23 ty menelu nieswieży, kto tu kogo obraża ? kto zachowuje się jak skończony tchórz zmieniając nicki, bojąc się zalogować ? obrażasz chamie wszystkich tutaj swoimi wypowiedziami a teraz popierdując ze strachu zamiatasz tandeto kiecą i straszysz policją i prokuraturą ? jak wszyscy tutaj mam dla ciebie jeden przekaz : wypie...j z tego forum menelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 20:47 Idź popłacz się jeszcze mamusi jako ostatniej deski ratunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 20:45 Spadaj wielonickowy trollu tam, gdzie jeszcze ciebie nie było. Zanim kogoś zaczniesz straszyć, sprawdź może najpierw własne spodnie a nie wytrząsaj ich zawartości przy lada okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk.doktor Re: Pozdrawiam Śląsk 06.04.11, 07:25 Ja również , choć może w nieco grzeczniejszej formie chciałbym stwierdzić, że kecawa nie spełnia na tym forum żadnej ale to żadnej pozytywnej roli. Jedynie i za co mu chwała to jest to , że kompromituje, ośmiesza i wykańcza tu na forum olsztyński pis, bo kto zdrowy na ciele i umyśle chciałby być posądzony o kontakty z takim menelem. Ja więc może nieco grzeczniej: KECAWO ZAWSZONY MENELU NISZCZ TEN SWÓJ PIS NA INNYCH FORACH, NAM DAJ SPOKÓJ , MAMY JUŻ DOSYĆ TWOICH PROBLEMÓW PSYCHICZNYCH OD TEGO SĄ PSYCHICZNIE SKRZYWIONY OSOBNIKU LEKARZE A NIE UCZESTNICY FORUM. NIE MYL TEŻ PROKURATORA Z LEKARZEM, NIE TĘDY DROGA SMUTNY BARANIE Ja również pozdrawiam Śląsk, wolę Ślązaków ok kaczystów. Ślązacy to w większości pracowici i uczciwi ludzie czego jakoś o tych przychlastach od kaczora nie mogę powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Pozdrawiam Śląsk 07.04.11, 16:36 W swoim życiu też parę razy byłem na Śląsku, co upoważnia mnie do zaznaczenia tej narodowości w spisie powszechnym. Nie wiem, czy tylko rubryk tam wystarczy, bo powinienem wpisać także Pomorzak ale nie Kaszub, Warmiak ale nie Prusak... itd. PiS za swoim wodzem chodzi katastrofalnymi ścieżkami nabijając sobie coraz więcej guzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 18:29 A ja mam w d...e separatystów śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100%olsztyniak Re: Pozdrawiam Śląsk IP: *.pool1.Croydon-GLN2000-BAS0001.orangehomedsl.co.uk 07.04.11, 19:27 Yadol pozdrawiam Ciebie ale za hanysami nie przepadam.Za komuny Slask byl przeinwestowany ,teraz tez.Hanysi mysla ze sa swietymi krowami.Mamy podobna historie jak oni(Olsztyn ,Warmia i Mazury) a nasze miasto jest podobne architektonicznie jak Zabrze,Bytom czy Gliwice ale jednak hanysi zycza nam zle a pani minister "slaska blondi"okradla nasz region z unijnych funduszy przeznaczonych na rozwoj Warmii i Mazur i naszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś