Dodaj do ulubionych

Kanał Ostródzko-Elbląski na pół gwizdka

IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 18.05.04, 07:58
Tylko mogę się domyslać, że chodzi o Kanał Elbląski - taka jest oficjalna
nazwa i na wszystkich mapach topograficznych i turystycznych oraz w pierwszej
lepszej encyklopedii. Tylko niewiedza lub zamierzona zmiana nazwy czyli
ignorancja ustawy o języku polskim i w ogóle języka polskiego mogą tłumaczyć
uzywanie innej nazwy w mediach. Owszem moze byc Żegluga Ostródzko-Elbląska,
ale kanał jest tylko Elblaski.Wiem, że temat ten pojawia sie od czasu do
czasu na łamach prasy, gdy ktoś uzywa innej nazwy.
Głupota...?...dyletanctwo...?, a moze lokalny patriotyzm...Wszystko mozliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: sonar Re: Kanał Ostródzko-Elbląski na pół gwizdka IP: 213.25.8.* 19.05.04, 06:40
      Byc moze glupota i dyletanctwo, z pewnoscia jednak nie osob polugujacych sie ta
      nazwa, ktora jest wyrazana w formie "ostrodzko-elblaski" lub "elblasko-
      ostrodzki". Jednakowoz nazwa Kanal Ostrodzko-Elblaski jest historycznie blizsza
      prawdy. Ten cud techniki w momencie powstania nazwano Kanalem Oberlandzkim. To
      wlasnie Ostroda (nie Elblag) byla jednym z glownych miast tej krainy, a u
      zrodel powstania kanalu lezalo rozwiazanie problemow zeglugowych w Oberlandzie,
      a nie w okolicy Elblaga.
      O bzdurach, ktore niejednokrotnie mozna znalezc na mapach turystycznych i w
      roznych tzw "wydawnictwach encyklopedycznych", ktorych namnozylo sie bez liku,
      pisac nie bede. Co do patriotyzmu lokalnego, ktory nazwalbym raczej
      siermieznym, to wiecej skromnosci i pokory mosci Kartografie elblaski.
      • rwel sonar . . . 19.05.04, 08:52
        Znamienne, że posiadając wiedzę historyczna - nie zareagowałeś na tak często
        powtarzany błąd: "zaprojektowany został w 1860 r. pod kierunkiem inżyniera
        holenderskiego..." Nie zapominaj też, że największymi właścicielami ziemskimi w
        Oberlandzie byli rajcowie elbląscy i to oni "wylobbowali" budowę kanału, którym
        zwożono ich towary do ówcześnie jednego z większych portów na Bałtyku
        (wcześniej wszystko szło Drwęcą do Torunia i Wisłą do Gdańska). WładzaLudowa
        przejmują zarządzanie kanałem nadała nazwę "Elbląski", bo przyjęli jedną z
        wielu powszechnie znanych zasad: od nazwy celu drogi... Natomiast nazwa niegdyś
        lokalnie stosowana jest lobbowana w ostatnich latach nawet wCentrali (v-ce
        minister Środowiska, posełOstródzki & co.), a burmistrzO przy każdej
        najmniejszej okazji "broni historycznej nazwy kanału"... Dla mnie osobiście te
        działania marketnigowe są klasycznym tematemZastępczym i gdy spytać ww osoby o
        konkrety, to są to trzy kartki zwane programem inwestycyjnym (spis powszechnie
        znanych potrzeb + efekty wybujałych ambicji niektórych burmistrzów i wójtów),
        gdzie finansowe oczekiwania są nad wyraz ufne (UE) i ogromne (85%), tylko że
        nie ma pieniędzy na napisanie programu...
        • Gość: sonar Re: sonar . . . IP: 213.25.8.* 19.05.04, 10:31
          Nie zareagowalem, bo skupilem sie na nazwie - jest to obiekt mojej powracajacej
          irytacji. Dzisiejsza popieprzona rzeczywistosc jest kontynuacja komuny w
          najbardziej porabanym wydaniu i to niekoniecznie dlatego, ze teraz rzadza
          pogrobowcy PZPR. Polska po prostu "tak ma". Wiem, ze Steenke pochodzil z
          Koenigsberga i ze pomieszkiwal w Czulpie nieopodal Moraga.

Osobiscie uwazam, ze powinna zostac przywrocona nazwa pierwotna, poniewaz nie
          wywoluje polemik typu "co bylo pierwsze - jajko czy kura?", a poza tym bylaby
          jakims sladem po krainie historyczno-geograficznej, ktora posiadala swoj
          specyficzny ryt kulturowy, zamazany w czasach hitlerowskich i dobity po II
          wojnie. Nazwa Oberlandkanal nie byla nazwa lokalna, to byla nazwa obowiazujaca
          do konca wojny.

Zgadzam sie co do mialkosci zabiegow samorzadowych oficjeli i - co gorsza - nie
          sadze, zeby mialo sie zmienic na lepsze. Skoro jednak Ostroda cienko dziala, to
          moze niech Elblag przejmie inicjatywe. Jak dacie czadu, to i nazwa Kanal
          Elblaski bedzie bardziej uzasadniona!
          • Gość: kartograf Re: sonar . . . IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 11:56
            Kochani, chciałem przemilczeć "problem", ale tylko jeszcze jedno
            wrzucę.Doceniam Wasze dociekania historyczne, ale one mogłyby byc istotne i
            powinny być istotne przy tworzeniu nazewnictwa. Mnie natomiast nie interesują
            tego typu dywagacje, chyba ze ktoś ogłosi konkurs na nową nazwę kanału
            łączącego Elbląg z Ostródą. A obecnie obowiązuje nazwa Kanał Elbląski czy się
            to komuś podoba czy nie i żadnej pokory nie należy wyrażać tam, gdzie nie
            respektuje się prawa, zasad czy innych prawideł.Gdy mam przejść przez jezdnię,
            a z lewej strony i prawej w zasięgu wzroku nie widzę pojazdu, to gdy pali się
            czerwone światło nigdy nie przejdę przez jezdnię. Bo tak stanowi prawo.Gdy ktoś
            kiedyś słusznie czy niesłusznie ustanowił nazwę kanału taką a nie inną, to
            obowiązuje ona wszystkich bez wyjątku. Bo jeśli każdy bedzie sobie prawo
            interpretował na swój strój , to nie dziw że mamy w Polsce to, co mamy. Totalny
            bałagan, złodziejstwo i dezorganizację.To byłoby na tyle. Pozdrowionka dla
            Szanownych adwersarzy:-)))
          • rwel Re: kanał O_O 19.05.04, 19:43
            Sonar - dajSeNaLuz z popisami wiedzyHistorycznej (dobrze, że wiesz sporo o jego
            ojcu i dziadku, ale nie nazywaj pomieszkiwaniem spędzenie połowy życia w
            przepięknej willi własnego projektu... a ten rok 1860 - oficjalne uruchomienie
            kanału...).
            Mówiąc o lokalnejNazwie, miałem na myśli tą z tytułu artykułu! Powrót do
            historycznej nazwy (der Oberlaendische Kanal - oczywiście w wersji: Kanał
            Oberlandzki) najprościej zakończył by tematZastępczy pt. "Spór o Nazwę", tylko
            że wtedy trzeba by wziąść się doRoboty, a to coPoniektórych przerasta (za to
            zasada psaOgrodnika obowiązuje ~_~).

Kartograf - ochłodnijDeko... Prawo? W naszym teraPolska??? Poczytaj ~
            isip.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/5294F80EACC575DCC1256E1D004E11FE?
            OpenDocument ~~~ Pozdrowionka (acz nie jestem Twoim adwersarzem ^_^).
            • Gość: sonar Re: kanał O_O IP: 213.25.8.* 20.05.04, 08:14
              Nie wydaje mi sie, zebym dawal popis wiedzy historycznej, chcialem Ci tylko dac
              odczuc, ze nie masz monopolu na wiedze o kanale, azczkolwiek ja osobiscie nie
              uprawiam kultu kanalu. Do kretynskich bledow w prasie i tzw wydawnictwach
              turystycznych juz przywyklem i zwisa mi to, co sie wokol strategii turystycznej
              dzieje, bo tak naprawde po prostu takowej w tych okolicach nie ma.
              Nazwa Oberlandkanal byla uzywana rownoprawnie z Oberlaendische Kanal. Co do jej
              powrotu "na lono", nie mam nadzei zadnej, biorac pod uwage poglady rzadzicieli
              ostrodzkiej okolicy. Tak czy owak, i tak poleci to wszystko na pysk, a na
              zamulony calkowicie kanal da sie cement albo asfalt i bedzie git.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka