Dodaj do ulubionych

Planeta na pozostałościach średniowiecznego muru

IP: *.dynamic.mm.pl 24.10.11, 20:06
Inwestycja typu olsztyńskiego, czyli wybuduj i zaprojektuj. Najpierw powstaje inwestycja, a potem wielkie zdziwienia, wiadukt w innym miejscu, zabytki w mieście o 700 lat tradycji, mało chętnych do korzystania z beton placów...
Obserwuj wątek
    • Gość: olsztyniak Planeta na pozostałościach średniowiecznego muru IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.10.11, 20:41
      Projekt kryje błąd na starcie - żadne ozdoby, planety, itp nie powinny być projektowane NA LINII WJAZDU POD WYSOKĄ BRAMĘ - o zakłóca średniowieczny układ komunikacyjny/przestrzenny St. Miasta - Jak słyszałem znajduje się on pod ochroną konserwatorską!
      • Gość: dadzą radę Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.xdsl.centertel.pl 24.10.11, 22:05
        "Na pewno będziemy rozmawiać o zaznaczeniu na powierzchni przebiegu murów. Pozostaje kwestia, jak zrobić to w ciekawy, a nie standardowy sposób - dodaje Anna Mikulska-Bąk, która nie chce na razie zdradzić swojego pomysłu w tej sprawie."

ponieważ projekt naszych zdolnych architektów (potrafiących zaprojektować dla ratusza wszystko nawet bez rozpoznania terenu) został już wcześniej zaakceptowany przez WKZ (który najwidoczniej chwilowo zapomniał o tym, że brama miała kiedyś przedbramie), a tu jakieś wredne mury pokazują się akurat tam, gdzie zaplanowaliśmy wspaniałą planetę, nasi zdolni architekci wraz z WKZ znajdą rozwiązanie - zaaranżują w posadzce scenę wojenną - linie przebiegu średniowiecznych murów "ostrzelane" chińskimi planetami - to będzie kosmiczna wojna Kopernika z Kosmosem!
        Gwiezdne Wojny po olsztyńsku
        • Gość: KOR Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 09:46
          Pomysł będzie ściągnięty z Berlina, gdzie Niemcy zaznaczyli przebieg Mauer Berliner pasem bruku z ozdobnymi mosiężnymi tabliczkami.
          • Gość: olsztyniak Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.10.11, 09:54
            U nas przebiegu murów szyi bramnej u nas nie będzie można zobaczyć, bo miastu nie starczyło kasy ani czasu na ich przebadanie. Chińskie planety ważniejsze niż autentyk z czasów Kopernika.
            • Gość: nie Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.xdsl.centertel.pl 25.10.11, 12:08
              U nas się nie da, bo nie. Na liczne pytania, zadawane już wcześniej, też się chyba nie da odpowiedzieć, bo i po co...
              forum.gazeta.pl/forum/w,64,128976477,128982790,Wysoka_Brama_odslania_tajemnice_Co_z_przebudowa_.html
      • Gość: J.S. Kopcie dalej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 10:36
        Porównując i skalując plany archiwalne z 1 poł. XIX w. doszedłem do konkluzji, że na jednym z nich długość zespołu bramnego (szyja wraz z Wysoką Bramą) zaznaczona na tym planie wynosiła ok. 35 m a nie jest wykluczone, że północny skraj tego założenia już wtedy był zniszczony, dlatego chociażby dla sprawdzenia zasięgu i przebiegu tego zespołu badania archeologiczne powinny być rozszerzone przynajmniej o kolejne 10-15 m w kierunku ul. M. Skłodowskiej-Curie.
        • Gość: J.S Re: Kopcie dalej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 11:03
          W uzupełnieniu dodam, że w tym kierunku Wysoka Brama ma wymiar ok. 9.5m, więc zaznaczony na owej mapie skraj szyi byłby w odległości ok. 26m od frontu bramy, tj. tuż przy ob. krawędzi jezdni (dla porównania przejście dla pieszych przy Jedn. Słowiańskiej jest w odległości ok. 28m).
          • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! IP: *.tktelekom.pl 15.12.11, 09:37
            Byłaby to niewątpliwie najdłuższa szyja w Europie, ba nawet na świecie. Według naszych obserwacji nie ma więcej niż 10 - 15 metrów długości. Raczej jej długość wynosi 2 lub 3 "pręty" według ówczesnej miary średniowiecznej
            • Gość: szy Re: Kopcie dalej! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.12.11, 10:15
              szyja głową kręci
            • Gość: J.S Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 10:28
              Czyżby panie archeologu? Kompletnie nie zgadzam się z pana stwierdzeniem, zgryźliwość pominę.
              Polecam zapoznać się z zachowanymi średniowiecznymi budowlami obronnymi chociażby takiego europejskiego miasta jakim jest Neubrandenburg, TU link do mapki. Proszę szukać na wschodzie obwodu średniowiecznych murów miejskich Friedlander Thor i wejść w skalę większą niż 1:1000, otworzy się wtedy mapa geodezyjna, na której dzięki narzędziom tam dostępnym może pan sobie zmierzyć szyję, która w tym wypadku ma ok. 45,5m licząc ją jedynie pomiędzy budowlami bram. Ten zespół bramny ma też wysunięty piękny rondel - polecam również uwadze. Miasto to posiada także i inne zachowane zespoły bramne (też polecam uwadze), które przeczą pana tezie, a niedaleko patrząc w Gdańsku też znajdą się przykłady na zaprzeczenie pana stwierdzeniu.
              • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 15.12.11, 16:35
                Pod podanym linkiem nic nie działa
                • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 18:01
                  Fakt nie działa, a sprawdzałem i działało, więc podaję cały link: 62.159.150.9/mapbender/frames/index.php?PHPSESSID=gdk3gqjmrkn9l8vo13mm8sk5aoprmqbr&gui_id=geoportal_internet&password=internet
                  • Gość: Ciekawski Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 15.12.11, 18:35
                    A mnie się wydaje, ze kit wciskasz bo też zaglądałem pod podany link i nie działa
                    • Gość: róbta swoje Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.12.11, 21:27
                      Nie wciska kitu. Od wciskania kitu są politycy. Archeolodzy są od kopania, nie od mędrkowania, i na tym powinni się skoncentrować. Laborant robi badania moczu, lekarz stawia diagnozę. Jak badania będą skopane, pacjent zemrze.
                      • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 11:04
                        Przed kliknięciem przycisku sprawdzałem linki i działały, skoro jednak trudno wam znaleźć poprzez wyszukiwarkę podaję miejski portal Neubrnadenburga: www.neubrandenburg.de) i zakładkę Stadtplan: www.neubrandenburg.de/index.php?option=com_content&view=article&id=526&Itemid=420
                        Mam nadzieję, że tym razem dotrzecie :)
                        • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 11:05
                          Na wszelki wypadek jeszcze raz w taki sposób:
                          www.neubrandenburg.de
                          www.neubrandenburg.de/index.php?option=com_content&view=article&id=526&Itemid=420
                          • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 11:14
                            Sprawdziłem, linki działają (jak na razie)
                            • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 16.12.11, 11:38
                              To są lepsze zdjęcia. Piękne konstrukcje obronne. Połączenie rozet z blendami też bardzo ciekawe. Przykład szyi bramnej bez mostu i innych wyimaginowanych konstrukcji. Problem w tym, że Olsztyn to nie Neubranderburg ani tym bardziej Reszel
                              photo.bikestats.eu/zdjecie,pelne,216226,stargarder-tor-brama-stargardzka-neubranderburg.html
                              photo.bikestats.eu/zdjecie,216225,treptower-tor-brama-trzebiatowska-neubrandenburg.html
                              photo.bikestats.eu/zdjecie,pelne,216218,brama-friedlander-neubrandenburg.html
                              • Gość: edmund Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl.A.115.19.83.in-addr.arpa 16.12.11, 12:18
                                Archeolog masz chyba lekki rozdwojenie jaźni...najpierw:

J.S.
                                Porównując i skalując plany archiwalne z 1 poł. XIX w. doszedłem do konkluzji, że na jednym z nich długość zespołu bramnego (szyja wraz z Wysoką Bramą) zaznaczona na tym planie wynosiła ok. 35 m...

Archeolog
                                Byłaby to niewątpliwie najdłuższa szyja w Europie, ba nawet na świecie.(...)

J.S.
                                Friedlander Thor (...) może pan sobie zmierzyć szyję, która w tym wypadku ma ok. 45,5m licząc ją jedynie pomiędzy budowlami bram.

Archeolog
                                Problem w tym, że Olsztyn to nie Neubranderburg ani tym bardziej Reszel
                                Jak widać Anonimowi pieniacze są od mędrkowania ;-) Swoje robią. Zapracowane krety

Jak nazwać takie zachowanie?
                              • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 14:14
                                Mury obronne i bramy Neubrandenburga znam z autopsji z czasów enerdowa, a na fotkach odległości są względne i trudne do określenia (szczególnie gdy są z perspektywy a nie prostopadłe), dlatego dla niedowiarków podałem linki do mapy geodezyjnej, bo przecież ewenementem na skalę europejska miały być długie szyje bramne, tu na dodatek podałem obiekty zbliżone okresem swego powstania do olsztyńskich. Dekoracje pomijam bo nie o nich była mowa.

Skoro Olsztyn to nie Neubrandenburg, tym bardziej nie Reszel (choć to miasto warmińskie i też z zamkiem, no tak ale z biskupim) i nie Gdańsk (jak się domyślam też nie bo zamek był krzyżacki a średniowiecznych miast tam kilka) to w takim razie jakie analogie byłyby adekwatne?
                              • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 14:51
                                Zawsze lubiłem dyskutować z archeologami o tym co widać w wykopach, od pewnego czasu jednak niektórzy z nich stronią od tego wariantu dyskusji.
                                • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 16.12.11, 23:55
                                  Nie zamierzam stronić od dyskusji merytorycznych. Porównywanie Neubrandenburga do Olsztyna w średniowieczu to jak porównywanie Paryża do Mrągowa. Neubrandenburg był w okresie średniowiecza stolicą Meklenburgii założoną dużo wcześniej. Miasto było dużo bogatsze od Olsztyna i miało dużo korzystniejsze położenie. Nie przyglądałem się zbytnio planom i poszczególnym odcinkom konstrukcji obronnych Neubrandenburga ale według mnie na zdjęciu, które podajesz za przykład są dwie różne bramy łączące miasto z podgrodziem. Pewności jednak nie mam, gdyż jak podkreślam nie znam tego zagadnienia i nigdy mu się bliżej nie przyglądałem.
                                  Warmia we wczesnym średniowieczu posiadała dość słabo rozwiniętą sieć osadniczą. Nie było więc zbyt dużego przychoduumożliwiającego rozwój nawet chociażby w księstwo takie jak Mazowsze, Pomorze czy Wielkopolska. Nie było więc również z tego powodu możliwości rozwinięcia organizmu protopaństwowego ze scentralizowaną władzą w okresie wczesnego średniowiecza. Do zaistnienia tego potrzeba odpowiednich warunków i dobrze rozwiniętej, stabilnej, gęsto zaludnionej sieci osadniczej. Region ten był przez kilka wieków zapóźniony pod tym względem w stosunku do innych. Sytuacja zminiła się dopiero po przybyciu Krzyżaków,którzy ogromną większość miast musieli założyć na "surowym korzeniu" budując je i organizując od podstaw. Sukcesem ich powodzenia w i tak bardzo szybkim i prężnym rozwoju miast była wiedza i umiejętności, które nabyli w zachodniej europie. Ich młyny, warsztaty, kowalstwo i hutnictwo jak na ówczesne czasy były bardzo nowoczesne i wysoko wydajne. Poza tym ogromna część majątku, który posłużył do szybkiej rozbudowy miast pochodziły grabierzy. Przecież powodem wojny z W. Jagiełłą było ograbianie szkut transportujęcych zboże na handel z zachodnią Europą. Jak na ówczesne czasy były to ogromne sumy i podstawowa przyczyna prosperity Królestwa Polskiego. Sytuację tą przerwały dopiero Wojny Północne.
                                  Pamiętajcie, że to Lidzbark był siedzibą Kapituły Warmińskiej do czasu rozbudowy i umocnienia znaczenia Malborka. Olsztyn był jednym z wielu miast. Ważnym ale nie najważniejszym. Dlatego należy zachować rozsądek w określaniu jego znaczenia dla państwa krzyżackiego.
                                  Poza tym w wykopach założonych pod budowę komory fontanny nie uchwycono śladów pozostałości szyi bramnej. Wygląda na to, że nie mogła ona więc mieć więcej niż 15 metrów długości. Poza tym w jednym z wykopów pod chińskie kule odkryto fragment ławy fundamentowej szyi bramnej w miejscu, gdzie najprawdopodobniej była 2 brama. Wyjaśnienia wątpliwości przyniosą na pewno przyszłoroczne badania. Nie ma więc powodów do bezsensownego gdybania i przerzucania się wyimaginowanymi domniemaniami. Moim zdaniem szyja bramna przy Bramie Górnej wyglądała podobnie do tej podanej w linku poniżej:
                                  pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Szydlow_20060619_1304_1.jpg&filetimestamp=20070504152556
                                  Wszystkim pieniaczom nie znającym albo lekcewarzącym badania architektoniczne gotyckich konstrukcji obronnych zaznaczam od razu, że Brama Krakowska w Szydłowie została częściowo rozebrana, a jej górna część wygląda nieco dziwacznie, gdyż została "upiększona" w górnej części w okresie renesansu co z resztą widać dobitnie na fotografii. Szyja bramna Bramy Krakowskiej jednakże nie różniła się kształtem i wielkością zbytnio od tej olsztyńskiej.
                                  • Gość: eee Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.opera-mini.net 18.12.11, 12:29
                                    O mój Boże co za bzdury. Weź idź człowieku zdaj w końu tą maturę! Jak możne wierzyć w to co piszesz skoro sam twierdzisz że 35m szyi bramnej to by było najdłużesze na świecie. Najpierw przyznaj się do błędu a potem pisz swoje fantazje.
                                    • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 18.12.11, 14:08
                                      Najłatwiej napisać "O mój Boże, co za bzdury" bez żadnej argumentacji i uzasadnienia swoich przekonań. Typowe dla ludzi "po maturze".
                                  • Gość: Dob Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.12.11, 15:20
                                    Tee, archeolog czy jaki tam filozof-wikipedysta, siedzibą kapituły warmińskiej nie był Lidzbark. Sponcentruj się lepiej na swej łopatce, a nie na filozofii, bo nie dość, żeś nietutejszy to jeszcze bardzoś cienki w tym temacie. Archeologia to nie historia. W jednym masz rację: pokopiemy - zobaczymy.
                                    • Gość: oj,oj Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.12.11, 15:46
                                      ^^ Nie do końca tak z tym "pokopiemy zobaczymy", bo tu niezwykle ważna jest technologia kopania, interpretacja wykopów i znalezisk, powiązanie faktów, interdyscyplinarność no i to co nazywa się darem Bożym nie wszystkim danym ;)
                                      • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 18.12.11, 18:09
                                        Widzę po ostatnich postach, że Jedyna Słuszna Wiedza jest dana raz na zawsze Olsztyńskiem Monopoliście, który zajadle broni utraconej pozycji. Problem w tym, że nie powiązał on żadnych relacji pomiędzy zabytkami a nawarstwieniami kulturowymi do dziś i nie zrobi tego przez kolejne 20 lat, nawet mając żonę na urzędzie który do tej pory gwarantował mu monopol na Warmińsko - Mazurskie. Nadzwyczajna to sytuacja, że jest tylko jeden człowiek w Polsce, który może bez przeszkód dzięki "opiece żony" robić badania na Warmii i Mazurach. No i tylko jego koncepcje są słuszne, chociaż nieznane nikomu bo jegomość nie publikuje a jak już mu się zdarzy to nic nie wynika z tych publikacji. Co więcej sami sobie weryfikują swoje badania. Dlatego w olsztynie jest jak widać powszechny zakaz krytykowania Jednej Słusznej Wiedzy. Podobne działania monopolistyczne grożą prokuraturą i wszystko zmierza nieuchronnie do tego, że z tej sytuacji będzie niebawem afera na skalę ogólnopolską ;-)
                                        Najwyższy czas zrobić z tym porządek. Mądry człowiek wie, że w nauce potrzeba weryfikować hipotezy i dyskutować na ich temat. Wmawianie wszystkim, że tylko Jedna Słuszna Wiedza jest prwadziwa i godna jednego badacza i jednego środowiska stawia Was w złym świetle. Pochodzicie z grodu Kopernika, a zapomnieliście, że on już kiedyś Jedyną Słuszną Wiedzę ośmieszył i obnażył.
                                        Pierwszy raz słyszę o interpretacji wykopów. To jakiś olsztyński wynalazek czy znalezisko ten wykop? Nie wspominam też o technologii? Co to ta technologia kopania? Kolejny wynalazek? A może zabytek albo co lepsze znalezisko? No i ta interdyscyplinarność, której nigdy nie było. Pokażcie mi artykuły o badaniach archeologiczno-architektonicznych w Olsztynie? Gdzie w nich wypowiada się znany specjalista od architektury średniowiecznej? Dopiero w tym roku zaczęto stosować powyższe kryteria. Nie mówiąc już o kompletnym braku badań archeozoologicznych czy geomorfologiccznych. No ale jak widać "olsztyńska technologia" badań takowych nie przewiduje i nie potrzebuje. Sama potrafi wszystko więc po co???
                                        A tu poniżej krótka wzmianka dla "Dob"
                                        "W latach 1350-1795 Lidzbark był siedzibą biskupów warmińskich i stolicą Warmii". Andrzej Rzempołuch, Lidzbark Warmiński ma 700 lat, "Spotkania z Zabytkami", 2008, nr 8, ss. 9-13.
                                        Mądrej głowie dość po słowie. Filozof to Ty jesteś jak widać po wpisie. Chłopski filozof jak widać.
                                        A pokopiecie sobie jak wygracie przetarg. Jeszcze nic nie ogłaszano. Byli już tacy co nie raz witali się z gąską...
                                        • Gość: Dob Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.12.11, 19:47
                                          No tak Andrzej Rzempołuch, to autorytet i słusznie prawi. Tyle, że on pisze o biskupie warmińskim, archeologu, a nie o kapitule warmińskiej, chłopku-roztropku. I jakby nasz histeryk sztuki pewnie skomentował: "gdzie Rzym, gdzie Krym, a gdzie młyn";-)
                                          • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 18.12.11, 23:49
                                            Tak, a kapitułę założyły krasnoludki, nie biskup przecież. Siedziba kapituły była wielokrotnie przenoszona ze względu na różne wydarzenia historyczne. Z Braniewa do Fromborka, Lidzbarka, Ornety. Rzempołuch pisze również o samej kapitule. Roztropności nigdy za wiele. Zarozumiałości za to Ci nie brakuje. Szkoda, że nie masz nic poza tym.
                                          • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 19.12.11, 00:31
                                            OJ, oj, DOB-ra to dowiem się teraz co to ta interpretacja wykopów??? No i co to ta technologia kopania??? Tak lubujecie się w przepytywaniu i wytykaniu rzekomych błędów więc nadal czekam niecierpliwie na odpowiedź. Wątpię żebym się jej kiedykolwiek doczekał ;-) ale jednak może??? Kopanie po swojemu i u siebie widocznie jakieś inne. Interpretacja i technoligia wykopów to zapewne wynalazek olsztyński. I bynajmniej nie kopernikański ;-)
                                            • Gość: oj,oj Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.mm.pl 19.12.11, 00:46
                                              Pisałem z przekąsem i potocznie o wiadomych poczynaniach, a waść wziąłeś to do siebie i dźwięczysz niczym nożyce po uderzeniu w stół.
                                      • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 19.12.11, 10:41
                                        Gdyby dar Boży miał decydować o tym kto prowadzi badania nie potrzebne byłyby studia. Wystarczyłoby "wyłowić tych obdarowanych". Nawet Mozart musiał szkolic swój warsztat pomimo niewątpliwego daru jaki otrzymał. W przypadku badań wystarczy znajomość dobra metodyki. Z przekąsem stwierdzam, że same zwroty użyte przez Ciebie "technologia kopania" i "interpretacja wykopów" dobitnie świadczą o Twojej znajomości metodyki. Co ciekawe już słyszałem te zwroty od pani H. M. Najlepiej świadczy to również o jej wiedzy.
                                        • Gość: oj,oj Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.11, 11:06
                                          I tym sposobem powoli dochodzimy do sedna, oj przepraszam do calca ;)
                                          • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 19.12.11, 11:17
                                            To się teraz weź kobieto za robotę bo za publiczne pieniądze pracujesz, a zajmujesz się pisaniem na forum paszkwili na konkurencję mężą w godzinach pracy ;-)
                                            • Gość: kubeł zimnej H2O Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl.A.115.19.83.in-addr.arpa 19.12.11, 11:24
                                              Archeologowi skończyły się argumenty, więc jedzie teraz personaliami. Tak gwoli ścisłości - pomyliłeś osoby które starają się z tobą dyskutować.
                                              • Gość: Dob Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.12.11, 16:18
                                                Archeolog wszędzie widzi macki ;)
                                                • Gość: oj,oj Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.11, 17:06
                                                  On - Macek, Ona - Macka, Oni - Macki ? ;)
                                                  • Gość: Dob Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.12.11, 17:09
                                                    Macasz nie tu. Miałem na myśli "macki konkurencji".
                                            • Gość: stwu Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.12.11, 15:08
                                              Archeolog przestań owijać w bawełnę i powiedz nam wreszcie choćiaż jak ta pani ma na imię i w jakiej instytucji państwowej pracuje.
                                              • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 19.12.11, 17:57
                                                Instytucja to gNIDa na ciele polskiego dziedzictwa i zabtyków. Opinie wydawane są pod określone instytucje i osoby zazwyczaj w taki sposób żeby ograniczyć konkurencję, a osoby o których piszę już się na forum przedstawiły. Ich macki sięgały na całe województo W - M, ale złote lata korupcji już mijają bezpowrotnie ;-) Zadbała już o to jedna z instytucji żeby porządek zrobić. Dojdą po nitce do kłębka
                                                • Gość: tubylec gNIDa - a co to takiego? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.12.11, 19:17
                                                  I co ta gNIDa ma do archełologii?
                                                  • Gość: Archeolog Re: gNIDa - a co to takiego? IP: *.tktelekom.pl 19.12.11, 20:10
                                                    Rozszyfruj sobie skrót to się dowiesz
                      • Gość: Archeolog Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.tktelekom.pl 16.12.11, 11:39
                        Jak widać Anonimowi pieniacze są od mędrkowania ;-) Swoje robią. Zapracowane krety
                        • Gość: oj,oj Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 14:16
                          A te krety to przypadkiem nie okopują swoich dawno straconych pozycji?
                          • Gość: Dob Re: Kopcie dalej! - ponawiam moje oczekiwanie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 16.12.11, 20:36
                            Archeologia, to jest taka "nauka" jak z przymrużeniem oka szamanizm. Pierwszymi archeologami byli rabusie starożytności. Historię tak na prawdę mieli głęboko w d... Ich dzisiejsi następcy... wolałbym się nie wypowiadać.
        • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.12, 16:33
          Moim skromnym zdaniem to nie powinien być koniec archeologicznej przygody pod Bramą Górną
          • Gość: olsztyniak Re: Kopcie dalej! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.10.12, 18:17
            Najpierw odkopywać, a potem zasypywać - to pachnie... brzydko!
            • Gość: J.S. Re: Kopcie dalej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.12, 18:20
              Brzydko pachnie? Do dna fosy jeszcze daleko :)
    • zygzak_fro.net.pl Planeta na pozostałościach średniowiecznego muru 24.10.11, 21:02
      - O tym, czy będziemy prowadzili dodatkowe prace archeologiczne na pl. Jedności Słowiańskiej, zdecydujemy dopiero po zakończeniu dotychczasowych - zapowiada Paweł Pliszka, rzecznik MZDiM

Pan rzecznik robi widzę za kozła ofiarnego drogowców i to na całego. Zastanawiam się jak niby mają decydować o dalszych ewentualnych pracach archeologicznych w momencie kiedy prace budowlane dawno trwają i terminy gonią? Kamienne planety przypłynęły z Chin zanim firma budowlana uzyskała niezbędne pozwolenia, konsultacji społecznych nie było (może trzeba przypomnieć o tym PARP-owi?)...ręce opadają.
      Panie Pawle, naprawdę nie jesteśmy tak naiwni.
    • Gość: Moby Dick Planeta na pozostałościach średniowiecznego muru IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.10.11, 21:41
      Z wypowiedzi nowego rzecznika p.Pliszki wynika, Ze to słynna dyrekcja decydować będzie o dalszych pracach wykopaliskowych! Ciekawe - może słynna Dyrekcja zostanie włączona do struktur Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, a co - sami specjaliści od zabytków /wysokiej klasy/?...
      • Gość: makplaneta Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.xdsl.centertel.pl 24.10.11, 22:16
        czy ja wiem, czy to takie ciekawe - zauważ, że poziom ochrony zabytków archeologicznych pod Wysoką Bramą, jaki obecnie funduje nam WKZ, jest porównywalny do usprawniania przez MZDiM komunikacji w mieście poprzez instalowanie nowej sygnalizacji świetlnej wszędzie, gdzie jeszcze jej nie ma. Jak widać pod Wysoką Bramą, drogowcy dobrze dogadują się z konserwami (no właśnie mniej więcej tej samej klasy specjaliści) - właściwie to już działają jak jeden wspólny urząd dla dobra naszego nowego układu planetarnego - cokolwiek to znaczy, niestety...

nawarstwienia kulturowe wpisane do rejestru zabytków - cóż to znaczy panowie... bełkot jakiś...
        • Gość: chińskie jaja Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.10.11, 23:02
          Ooo właśnie, wszystko kręci się wokół kasy - to radzę pokazać na tej chińskiej wizualce. To jest dopiero "kopernikańska tradycja naszego miasta"
          • Gość: karp Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.182.83.126.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.10.11, 23:38
            design.trendz.pl/nie-uwierzycie-co-produkuja-w-chinach-video
    • Gość: jas Riki-tiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 10:27
      "Zapewnia przy tym, że nie spowoduje to zakłóceń w strukturze Układu Słonecznego, tym bardziej że nie będzie to wizja naukowa"
      A jaka to będzie wizja, skoro nie naukowa, czyli walor edukacyjny będzie żaden, równie dobrze mogły by to być kulki Riki-tiki.
      Żenada za grubą kasę.

• Gość: i28 Re: Riki-tiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:22
        Jest gdzieś link do tego projektu? Bo mnie właśnie ten walor edukacyjny zainteresował...
        Wiem że ta koncepcja olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/51,35189,9209951.html?i=1 upadła, ale ja tu widzę Pluton, a on zdaje się od kilku lat nie jest uznawany za planetę...
        • Gość: i28 Re: Riki-tiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:24
          a nie, doliczyłam się, nie ma Plutona:)
        • Gość: oj,oj Re: Riki-tiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 13:50
          Na stronie u Bąków
          www.spapa.pl/img/inne02_02.jpg
          www.spapa.pl/img/inne02_05.jpg
          • Gość: i28 Re: Riki-tiki IP: *.olsztyn.mm.pl 25.10.11, 17:41
            Dzięki! Tak czy inaczej - waloru edukacyjnego rzucającego na kolana nie widzę:(
            • Gość: oj,oj Re: Riki-tiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 18:08
              ^^ tym bardziej, że to jest dość dowolny układ planetarny, bo identyfikacja ze Słonecznym możliwa będzie chyba tylko dzięki przyczepionej etykietce na dodatek satelity wyglądają jak półgłówki
      • Gość: makplaneta Re: Riki-tiki IP: *.xdsl.centertel.pl 25.10.11, 11:25
        - skoro nie naukowa (wizja), to chyba "artystyczna". Nie ma to jak "artystyczne" układy planetarne pierdyknięte bezpośrednio na zgliszczach średniowiecznych umocnień miasta.

Ochrona zabytków w naszym mieście nie istnieje.
        • Gość: Rycho Re: zabytki ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 12:23
          Jak to jest możliwe, że WKZ nie wydał warunków konserwatorskich do zamiaru planowanej inwestycji ?? z poprawnie wydanych warunków wynikałaby konieczność wykonania badań archeologicznych na podstawie których możnaby dalej wnioskować. A tym czasem w Olsztynie badania o charakterze naukowym są jedynie "przykrywką" dla niefrasobliwych poczynań urzędników. W sąsiedztwie bramy miejskiej i linii murów obronnych wpisanych do rejestru zabytków nie wolno tak sobie stawiać świecidełek czy innych dupereli, które zasłonią widok na zabytek. WKZ nie reprezentuje interesów inwestora czy innego pomysłodawcy tylko interes słusznie określonej ochrony zabytków !!
          • Gość: Odpowiem Re: zabytki ?? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.10.11, 17:53
            W tym urzędzie konserwatorskim to też są tylko urzędnicy na poziomie olsztyńskim.
            • Gość: oj,oj półkoliste zbytki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 18:11
              ^^Idąc dalej tą drogą, w takim razie nie ma się co dziwić Układ nie Słoneczny a jawi nam się tutaj "Olsztyński" ;)
              • Gość: x Re: półkoliste zbytki IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.11, 19:42
                ileż tu satelitów!
    • Gość: vik Planeta na pozostałościach średniowiecznego muru IP: *.olsztyn.mm.pl 25.10.11, 19:25
      Dajcie spokój z tymi kulkami, absolutnie nie powinny znaleźć się przy Wysokiej Bramie. Przenieście te kule do parku, takie instalacje powinny mieć większy teren, dzieci się będą tam mogły swobodnie bawić, a nie na trakcie komunikacyjnym wśród spalin z ulicy. Dajcie się przekonać, przecież człowiek może się mylić, nie brnijcie dalej. Podporządkujcie plac znaleziskom archeologicznym - to będzie sensowne w tym miejscu.
      • Gość: apel Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.xdsl.centertel.pl 25.10.11, 22:21
        Dajcie spokój z tymi kulkami, absolutnie nie powinny znaleźć się przy Wysokiej Bramie. Przenieście te kule do parku, takie instalacje powinny mieć większy teren, dzieci się będą tam mogły swobodnie bawić, a nie na trakcie komunikacyjnym wśród spalin z ulicy. Dajcie się przekonać, przecież człowiek może się mylić, nie brnijcie dalej. Podporządkujcie plac znaleziskom archeologicznym - to będzie sensowne w tym miejscu.

Panie Prezydencie, może warto to jeszcze raz przemyśleć? Ze wszystkich przebudowywanych obecnie placów olsztyńskich ten może się okazać największą pomyłką za unijne pieniądze - pomyłką niszczącą to, co mogłoby być i co powinno być potencjałem tego miejsca. Nie zakrywajcie na kolejne dziesięciolecia średniowiecznej historii tego miasta - podobno "Grodu Kopernika" i "Grodu nad Łyną".
        • Gość: olsztyniak Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.10.11, 22:43
          Eee, prezydent tych klimatów nie czuje...
          • Gość: turysta Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 08:29
            Panie Prezydencie!
            Badania archeologiczne prowadzone przed Wysoką Bramą wypadają na osi traktu komunikacyjnego, który wiódł od Bramy Górnej( Wysokiej) do Bramy Dolnej usytuowanych w linii murów obronnych miasta. Bramę Górną poprzedzało dodatkowo umocnienie- barbakan połączone z bramą tzw. szyją bramną. W wyniku obecnie prowadzonych badań odsłonięto relikty tej średniowiecznej szyi bramnej. Jest to rewelacyjne odkrycie, warte utrwalenia w dokumentacji i pracach konserwatorskich. Należy poprowadzić jeszcze parę metrów wykop w kierunku ulicy aby dojść do reliktów barbakanu. I wówczas podjąć decyzję konserwatorską jak wyeksponować to znalezisko. Efekty prac konserwatorskich (których przykład widzimy np. na Starym Ratuszu) podniosą atrakcyjność miasta i potwierdzą rozumne traktowanie reliktów przeszłości przez włodarzy miasta, które w średniowieczu otoczone było podwójną linią murów obronnych. Stawianie w tym miejscu świecących kulek jest nieporozumieniem i świadczyć będzie, w świetle widocznych w wykopach średniowiecznych reliktów o braku zrozumienia historii miasta. Pozdrawiam

cyt. Wikipedia: "Barbakan – element średniowiecznego budownictwa obronnego, ważny składnik fortyfikacji miejskich, zazwyczaj w formie okrągłej, murowanej budowli wysuniętej przed linię murów obronnych i połączonej z bramą miejską za pośrednictwem osłoniętego przejścia.

Barbakan składał się z osłoniętego przejścia (tzw. szyi), która łączyła mur obronny z np.: basztą, wieżą, basteją, rondelą, tarasem, bastionem lub rawelinem.

Barbakan rozpowszechnił się w średniowieczu i w różnych formach przetrwał do połowy XVIII wieku. Jego rozwinięciem był stosowany od XVI wieku rawelin. Najstarszy zachowany barbakan w Europie pochodzi z pierwszej połowy XIII wieku i znajduje się w Carcassonne we Francji."

• Gość: olsztyniak Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.11, 08:49
              No pięknie.
              Ale czy prezydent to przeczyta?
            • Gość: J.S. Czy taki barbakan jak chociażby w Bartoszycach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 09:16
              Cały zespół urbanistyczny Starego Miasta Bartoszyce podlega ochronie konserwatora zabytków, jednak niektóre jego elementy jak Brama Lidzbarska czy mieszczańskie kamienice uznane są za elementy wartościowe i objęte są także indywidualną ochroną. Ostatnie badania archeologiczne pokazują, iż także teren poza Starym Miastem jest zabytkowy. Odkryto tu m.in. jedyny w tej części Prus relikt barbakanu. (źródło: Wikipedia)
              • Gość: ;) Re: Czy taki barbakan jak chociażby w Bartoszycac IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.11, 09:33
                To jakieś średniowieczne paskudztwo musi teraz złośliwie blokować unijną inwestycję?
                Krzyżacy byli jednak perfidni!!!
                • Gość: UNIA Re: Czy taki barbakan jak chociażby w Bartoszycac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 09:50
                  Kasa z Unii jest dla myślących i na przemyślane inwestycje, akceptowane społecznie a nie na "dorobienie do pensji"...są to pieniądze pochodzące ze składek podatników i podatnik ma prawo zwątpić w momencie niewłaściwie wydawanej kasy..!!
                  • Gość: Wysoki Ratusz Re: Czy taki barbakan jak chociażby w Bartoszycac IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.11, 10:33
                    Niezwykłe - krzyżacki sabotaż po 600 latach!
                    Ale my się nie ugniemy i wszystko zasypiemy.
                    • Gość: oj,oj Re: Czy taki barbakan jak chociażby w Bartoszycac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 10:41
                      No nie wiem. Można się pogubić. Pod Grunwaldem byliśmy po słusznej stronie, wiek później Kopernik bronił nas przed Zakonem, to już teraz nie wiem po której stanąć? Za jakie grzechy to sabotowanie? Za jakie grzechy te "półkulki"?
                      • Gość: WysRat Re: Czy taki barbakan jak chociażby w Bartoszycac IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.11, 10:52
                        Stań po stronie tych, którzy mają władzę. To się zawsze opłacało.
                        • Gość: oj,oj Re: Czy taki barbakan jak chociażby w Bartoszycac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 11:05
                          ^^ więc gdzie leży władza w naszej demokracji?
                          • Gość: fawkulce Re: chociażby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 13:30
                            władza wie że kasę to można przerobić większą przy kulkach a nie na historii..hłe, hłe
                            • Gość: znów Re: chociażby IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.11, 13:43
                              lecą w kulki?
          • Gość: betonplacplaneta Re: Planeta na pozostałościach średniowiecznego m IP: *.xdsl.centertel.pl 26.10.11, 20:46
            "Eee, prezydent tych klimatów nie czuje..."
            Racja niestety...
            Gorzej, że ci co powinni czuć te klimaty - wojewódzkie i miejskie konserwatorki zabytków - nie mają lub nie chcą mieć w tej kwestii żadnego przełożenia na prezydenta. Jak zwykle wychodzi na to, że cała przestrzeń publiczna w tym mieście (łącznie z zabytkami) jest podporządkowana drogowcom i ich nie znoszącym sprzeciwu wizjom i pomysłom (jak np. szybki remont placu z jednoczesnym zaprzepaszczeniem szansy wyeksponowania zabytkowych reliktów). No i unijnej kasie oczywiście, wydawanej niestety ze szkodą dla otoczenia, dziedzictwa, a nawet poczucia estetyki (chińskie kule, żółte barierki, parkomaty "włażące" na elewacje zabytkowych kamienic, itp., itd.).

i dlatego, jak już wyżej napisano, ochrona zabytków w naszym mieście nie istnieje.
    • Gość: oj,oj Jak tu błogo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 11:16
      ... 100%owego tu ani widu ani słychu.
      • Gość: 100% Re: Jak tu błogo... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.10.11, 09:18
        Spoko - ormo czuwa!
        • Gość: niedopuszczony Re: Jak tu do dupi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.11, 13:24
          Istnieje, istnieje ochrona interesów kilku grup konserwatorów...ręka ręke...a reszta niech sie buja
          • Gość: tak panie Re: Jak tu do dupi... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.10.11, 17:48
            i paru uarcheologów, co to by se chcieli nie kopać, a zarabiać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka